Tutkijat spekuloivat niin sanotuilla Boltzmannin aivoilla, jotka syntyvät tyhjästä. Jos ne ovat yleisiä, mekin ehkä olemme pelkät aivot ja kuvamme universumista on silkkaa illuusiota.


Jos ne ovat yleisiä, mekin ehkä olemme pelkät aivot ja kuvamme universumista
on silkkaa illuusiota.
Tiede on siitä hauskaa, että sen avulla voi aina silloin tällöin räjäyttää tajuntansa perusteellisesti. Tällä kertaa jopa aivan konkreettisesti, sillä nyt joukko kosmologeja spekuloi aivoilla, jotka putkahtelevat tyhjästä avaruudesta.

Kyse ei ole mahdottomuudesta - kunhan aikaa riittää. Historiallisista syistä puhutaan Boltzmannin aivoista.

Luonto on tunnetusti säästäväinen. Miksi siis rakentaa tähtiä ja galakseja, jos kerran sama hoituu pelkillä aivoilla? Entä jos mekin olemme Boltzmannin aivoja? Sisästäpäin tulevat ärsykkeet antavat meille vaikutelman loogisesta ulkoisesta maailmasta, mutta todellisuudessa sitä ei olekaan. Pelottava ajatus.

Uskovatko kosmologit todella tyhjässä leijaileviin aivoihin? Jani Sainio, väitöskirjaansa valmisteleva teoreettinen fyysikko, auttaa ymmärtämään, mistä näissä aivoituksissa on kyse.


Tyhjiössä syntyy häiriö

Aivot on nimetty arvostetun itävaltalaisen fyysikon Ludvig Boltzmannin mukaan. Hän oli termodynamiikan ja tilastollisen mekaniikan pioneereja ja järkeili 1800-luvulla, että koko universumi syntyi, kun avaruudessa tapahtui harvinainen häiriö.

Käsityksemme universumista on muuttunut sitten Boltzmannin aikojen. Emme enää pidä maailmankaikkeutta vakaana, yhden ainoan galaksin täyttämänä tilana. Nyt kosmologit ajattelevat universumin sisältävän satojen miljardien galaksien lisäksi niin sanottua pimeää energiaa, joka panee kaikkeuden laajenemaan kiihtyvään tahtiin.

Nykyfyysikot lähestyvät tyhjääkin hieman eri kannalta kuin Boltzmann. He käyttävät pienen mittakaavan ilmiöitä kuvaavaa kvanttifysiikkaa.

- Kvanttifysiikan tyhjiö ei ole tyhjää täynnä samassa mielessä kuin tyhjä avaruus. Siihen liittyy esimerkiksi minimienergia, jonka ajatellaan olevan universumia kiihdyttävää pimeää energiaa, selittää Turun yliopistossa kosmologiaa tutkiva Jani Sainio.

- Pimeä energia tekee tyhjiöstä epävakaan. Satunnaisten kvanttifluktuaatioiden, heilahtelujen, takia yhteen paikkaan voi pakkautua niin paljon energiaa, että siitä pulpahtaa kokonainen universumi, syntyy musta aukko tai sitten paikalle ilmestyy havainnoija, jota nimitetään Boltzmannin aivoiksi, Sainio jatkaa.


Kunhan vain aikaa piisaa

Sainio painottaa, että mitä monimutkaisemmasta asiasta on kysymys, sitä epätodennäköisempää sen ilmestyminen tyhjästä on. Ruuvimeisselin synty on siis todennäköisempää kuin sähköporan.

Boltzmannin aivojen muodostuminen kvanttiheilahteluista on suunnilleen yhtä todennäköistä kuin metsäpalot Marsissa. Mutta kaikki mikä ei ole erityisesti kiellettyä, tapahtuu, kun aikaa on tarpeeksi - ja nyt puhutaan todella pitkistä ajoista. Kyse on monta kertaa niin pitkästä ajasta kuin universumimme ikä 13,7 miljardia vuotta.

Jos tyhjästä jotakin ilmestyy, niin se ei elä pitkään. - Lähes kaikki Bolzmannin aivotkin tuhoutuisivat välittömästi, Sainio toteaa. Suurin osa hieman pidempään säilyvistäkin olisi sellaisia, jotka eivät pystyisi tietoiseen havainnointiin. Vain ani harvoin tyhjästä putkahtaisi jotain yhtä monimutkaista kuin meidän aivomme.

Kuvittelen jo lääkärin vastaanotolla näkemäni muoviaivot leijumassa mustan avaruuden äärettömyydessä.

Sainio tipauttaa minut maan pinnalle kertomalla, ettei Bolzmannin aivojen tarvitse muistuttaa omiamme. Riittää, että ne pystyvät tekemään havaintoja. Kyse voi olla myös keinoälystä tai älykkäästä alienista, koostui se mistä vain.


Oletko vai etkö ole?

Boltzmannin aivot ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, mutta ehkä niitä on sittenkin ehtinyt syntyä jo yksi tai muutama.

Irtoaivojen muistikuvat perustuisivat kvanttifluktuaatioihin, ja niiden käsitys universumista olisi vailla todellisuuspohjaa. Käsitys voisi olla joko aivan absurdi tai näennäisesti johdonmukainen. Jos olisimme Bolzmannin aivoja, emme siis voisi luottaa edes siihen, että loogisilta vaikuttavat havainnot perustuvat todellisuuteen.

Fyysikoita ja tähtitieteilijöitä ajatus ei viehätä, ja niinpä he etsivät keinoja, joilla tuhota universumi, ennen kuin aivoja ehtii muodostua. Järkeily etenee tähän tapaan: jos laskelmat osoittavat universumin kuolevan, ennen kuin tyhjästä ehtii syntyä aivoja, mekään emme todennäköisesti ole niitä.

Ehkä pimeä energia ratkaisee tilanteen universumin eduksi.

- Pimeän energian luonnetta ei vielä tunneta. Yleisen suhteellisuusteorian ja kvanttifysiikan yhdistämisyritykset viittaavat siihen mahdollisuuteen, että se lakkaa ajan myötä hallitsemasta universumia. Näin välttyisimme Boltzmannin aivoilta, Sainio pohtii.

Hetkinen, onko koko spekulaatiossa mitään järkeä? Jos todella olemme Boltzmannin aivoja, emme saa sitä koskaan selville. Kaikkihan on vain illuusiota. Tämä artikkeli on illuusio - ja luonnollisesi myös sinä ja muistosi, hyvä lukija.


Tuho päästää pälkähästä

Jani Sainio korostaa, että ajatus Bolzmannin aivoista on vakavan tutkimustyön sivutuote; ne ovat tulleet esiin pohdittaessa mystistä pimeää energiaa ja koko universumin tulevaa kohtaloa. - Tuskin yksikään tutkija tosissaan uskoo, että tulevaisuuden universumia kansoittavat leijuvat aivot.
Tieteellinen spekuloija koettelee tietämyksen rajoja. Hän


- on usein huippututkija, joka on ansainnut kannuksensa muilla tutkimustuloksilla. Siksi itseluottamusta riittää hurjiinkin visioihin.
- hallitsee fysiikan ja osaa käyttää matemaattisia apuvälineitä.
- pyrkii visioillaan ymmärtämään fysiikan lakeja.
- pyrkii spekulaatioihin, joiden oikeellisuutta voitaisiin testata, jollei heti, niin myöhemmin. Käyttää siis mielikuvitustaan kurinalaisesti.
- tuntee muiden tekemät tutkimukset, jotka liittyvät aiheeseen tai sivuavat sitä.
- ymmärtää ideansa puutteet.
- on valmis muuttamaan teoriaansa tai luopumaan siitä kokonaan, kun uudet tutkimustulokset tai havainnot niin vaativat.


Lisa Dyson

Andrei Linde

Don PageLeena Tähtinen on tähtitieteen dosentti, vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.


 

Psykedeelit ayahuasca ja psilosybiini tehoavat tutkimusten mukaan masennukseen.

Amazonin alueen ihmiset ovat ammoisista ajoista nauttineet näkyjä nostattavaa ayahuasca-kasviuutetta.

Aine kiinnostaa myös lääketieteen tutkijoita. Se näyttää tehoavan masennukseen ja riippuvuuksiin, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Muilla psykedeeleillä, kuten tietyissä sienissä esiintyvällä psilosybiinillä, on havaittu samanlaisia vaikutuksia.

Ayahuascaa pitkään tutkinut Jordi Riba Sant Paun sairaalasta kertoo, miten vaikeasta masennusta potevat potilaat ovat saaneet apua yksittäisestä kokeilusta.

”Tavalliseen masennuslääkkeeseen verrattuna teho oli todella nopea vain yhdellä annoksella. Hämmästyttävästi tulokset näkyivät heti, ja ne säilyivät monia viikkoja”, Riba sanoo HS:n haastattelussa.

Lontoon Imperial Collegen Robin Carhart-Harris on saanut samanlaisia tuloksia psilosybiinillä.

Ratkaisevia myönteisille vaikutuksille ovat ympäristö ja olot, joissa psykedeelejä käytetään.

”On tärkeää, että ammattiterapeutti valmistelee kokemukseen, on mukana sen aikana ja auttaa sen jälkeen tekemään siitä selkoa”, Carhart-Harris sanoo.

Suomessakin tutkijat etsivät rahoitusta tutkimukseen, jossa testaan psilosybiinin tehoa masennukseen.

Kysely

Kokeilisitko psykedeeliä masennukseen, jos lääkäri määräisi?

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012