Grönlannin jäätiköiden ennätysnopea virtaus mereen tasaantuu – mikäli kaikkien aikojen perinpohjaisin simulaatio pitää kutinsa.

Grönlannin jäätiköt ovat kutistuneet koko 2000-luvun kiihtyvää tahtia. Tätä nykyä jäätä purkautuu mereen paikoin jo viisi kertaa nopeammin kuin 1990-luvun lopulla. Tilanne on saanut monet visioimaan pahinta: ilmaston lämmetessä tahti kiihtyy, ja vuosisadan loppuun mennessä valtamerien pinta nousee yksin Grönlannin takia ainakin puoli metriä.

Nykyvauhdista ei voi suoraan päätellä tulevaa vauhtia, arvioi puolestaan  tutkijaryhmä, joka on EU:n Ice2sea-hankkeessa perin pohjin selvittänyt neljän nopeimman jäätikön olemusta ja havaintojensa perusteella mallintanut niiden käyttäytymistä lämpenevissä oloissa.

Jo pohjatyöt osoittivat, että jäätiköiden virtausta ovat aina vahvasti säätäneet kulkureittien pinnanmuodot, etenkin vuonojen leveys ja syvyys. Simulaatiot vahvistivat, etteivät jäätiköt tulevaisuudessakaan yksiviivaisesti kiihdytä vauhtiaan vaan vaihtelevat sitä. Väliin jäätiköt pyrähtävät eteenpäin ja menettävät paljon massaansa, väliin ne painavat jarrua ja vakioivat menetyksen. Vuoroveto lupailee malttia merenpinnan nousuun.

Nature-lehdessä julkaistun raportin mukaan tutkittu nelikko nostaa merenpintaa enimmillään 1,3 senttimetriä, jos lämpötila kohoaa 2,8 astetta vuoteen 2100 mennessä. Jos lämpö harppaa 4,5 astetta, maksiminousu on 1,7 senttimetriä. Kun luvut suhteutetaan muihin Grönlannin virtausjäätiköihin ja päälle lisätään jääkatteen sulamishävikki, päästään korkeimmillaankin ”vain” 18,3 senttimetrin merenpinnan nousuun. Se on yli 30 senttimetriä vähemmän kuin monet nykyvisiot veikkaavat.

Tuula Kinnarinen on Tiede-lehden toimitussihteeri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2013

Näin jää hupenee

Grönlannin jääkadosta valtaosa johtuu virtausjäätiköistä. Hävikkiä syntyy kolmella mekanismilla.

  1. Rannikolla massiiviset jäävirrat työntävät mereen kielekkeitä, jotka lohkeilevat jäävuoriksi. Alkusysäyksensä virrat saavat saaren sisäosista, missä lumisade kasvattaa ja tiivistää mannerjäätikön massaa.
  2. Lämpenevä merivesi sulattaa virtausjäätiköiden pohjaa, mikä saa ne vähitellen vetäytymään sisämaahan päin.
  3. Pintajäätä sulaa jääjärviksi, jotka tyhjentävät vetensä jään sisään. Tämä lämmittää, pehmentää ja rikkoo jäätikköä. Jäätikön pohjalla vesi toimii voiteluaineena, joka vauhdittaa jäätiköiden virtausta.

Ihmiset kokevat monenlaista outoa ilman, että heidän mielenterveytensä olisi uhattuna. Uusi kirja esittelee ja selittää näitä kokemuksia.

Peräti miljoonia amerikkalaisia joutui ufojen sieppaamiksi 1990-luvulla, pääteltiin erään kyselytutkimuksen perusteella pääteltiin.

Usein uhrin makuuhuoneeseen tunkeutui vieraita olentoja, jotka tekivät hänet ensin toimintakyvyttömäksi. Sitten hänet lennätettiin katon läpi avaruusalukseen.

Ufosieppausten vyörystä kertoo Helsingin Sanomien haastattelema psykologian tutkija Jukka Häkkinen kirjassaan Outojen kokemusten psykologia (Docendo 2018). Leipätyökseen Häkkinen tutkii näkemistä Helsingin yliopistossa.

Uusi kirja näyttää, miten ihmismieli loihtii esiin kokemuksia, joita monet pitävät selittämättöminä tai yliluonnollisina.

Sieppaukset avaruusalukseen ovat modernia jatkoa sille, mitä ihmiset ovat kokeneet maailman sivu. Ennen vanhaan makuuhuoneeseen eivät tunkeutuneet harmaat isopäiset avaruusolennot, vaan pelottavat vieraat olivat demoneja, keijukaisia, noitia tai vampyyreja.

”Mielenkiintoista on, että nyt ufosieppaukset ovat kokonaan loppuneet”, Häkkinen sanoo.

Ne olivat 1990-luvulla kulttuurinen ilmiö, joka liittyi scifitarinoihin. Yhdysvalloissa niiden kokijat olivat nähneet scifisarjoja ja -elokuvia, joissa oli isopäisiä, ihmiskokeita tekeviä olentoja.

Makuuhuonevierailujen ja sieppausten takana näyttää Häkkisen mukaan olevan unihalvaus.

Unihalvauksessa siirtymä uni- ja valvetilan välillä häiriintyy. Ihminen on tavallaan sekä hereillä että unessa, selittää Häkkinen kirjassaan. Unen hahmot astuvat valvetodellisuuden päälle.

Halvaantumisen kokemus syntyy siitä, että unen aikana aivojen liikekäskyt eivät pääse etenemään lihaksiin. Tämä lihaslama estää kokijaa liikkumasta.

Unihalvauksen aikana ihmiset näkevät usein harhoja tunkeilijoista. Yleisiä ovat myös tasapainoaistin hallusinaatiot: keinumisen, putoamisen, kohoamisen ja kehostapoistumisen kokemukset. Tällaisella matkalla ufojen sieppaamat ovat mahdollisesti olleet.

Sieppauskokemusten lisäksi Häkkinen esittelee kirjassaan kehostapoistumis- ja kuolemanrajakokemuksia, enneunia, telepatiaa, déjà -vu -ilmiöitä ja synestesiaa ja selittää, miten tällaiset aivojen jekut syntyvät.

Kysely

Mitä outoa olet kokenut?

Laulettu sana kuului puhuttua paremmin ja pidemmälle.

Koulujen lukukausi lähestyy loppuaan. Pian tulevat ne ajat, jolloin taas kerran pähkäillään, sopiiko päättäjäisissä laulaa suvivirttä vai ei.

Aiempien vuosien kädenvääntö on osoittanut, että virttä voivat iloisin mielin ja henkisesti häiriintymättä laulaa muutkin kuin luterilaista uskoa tunnustavat. Yhdessä laulaminen vahvistaa yhteistä tunnekokemusta enemmän kuin juhlapuheen kuuntelu.

Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa virrellä tarkoitetaan yleensä kirkolliskokouksen hyväksymää hengellistä yhteislaulua, mutta tämä ei ole virsi-sanan vanhin eikä ainoa merkitys.

Virsi on alkanut vakiintua tietynlaisen kirkkolaulun nimitykseksi vasta luterilaisen reformaation myötä.

Reformaation ohjelmaan kuului seurakunnan ottaminen mukaan jumalanpalveluksiin aktiivisesti virsiä laulamalla. Sitä ennen laulusta olivat huolehtineet papit ja heidän koulutetut avustajansa. Muutoksesta seurasi epäilemättä kirkkomusiikin tason dramaattinen lasku, ainakin väliaikaisesti.

Virsi-sana on esihistoriallisella ajalla saatu balttilainen laina, joka alun perin lienee tarkoittanut sanaa tai puhetta. Suomalaisessa kansankulttuurissa virsi on ollut pitkän kertovan runon nimitys. Kalevalan henkilögalleriaan kuuluu virsikäs eli runsaasti runoja taitava Vipunen, ja hänen muistissaan olevaa runovarastoa nimitetään sanaiseksi arkuksi tai virsilippaaksi.

Pitkiä runomuotoisia kertomuksia on tyypillisesti esitetty laulamalla. Laulettu sana kuuluu paremmin ja kauemmas kuin puhuttu. Sävelmä ja kalevalainen runomitta antavat sisällölle muodon, joka on helpompi muistaa ja toistaa kuin vapaa puhe.

Suvivirrelle antaa erityistä viehätystä sanan alkuosa suvi. Se on ikivanha kesää merkitsevä perintösana, jota on käytetty länsimurteissa, mutta nykyään se tuntuu runolliselta ja ylätyyliseltä, kun se on yleiskielessä jo aikoja sitten korvattu itämurteista poimitulla kesä-sanalla. Virressä vaikutelmaa tehostaa vielä alkusointuinen sanayhdistelmä suvi suloinen.

Muissakin tapauksissa suvi on tehokas tunnelman luoja. Suvisunnuntai on autuaan rauhallinen ja kaunis. Suvituuli on lempeä ja lauha, suvipäivä lämmin ja suviyö romanttinen. Kesän alkaessa suunnitellaan proosallisesti aikatauluja ja lasketaan rahoja, mutta suven kynnyksellä haaveillaan tulevan suven parhaista hetkistä.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2018