Outokin ansaitsee supisuomalaisen nimen, tuumattiin 1800-luvulla.

Suomesta tuli tieteen kieli 1800-luvulla. Eri aloille tarvittiin runsaasti uutta sanastoa, ja sitä luotiin yleensä kansallisromantiikan hengessä. Pääideologi oli Elias Lönnrot, jonka periaate kuului: Omallansa mies elääpi, konna toisen kohtalolla.

Omille eläinlajeille oli kelvollisia nimiä joskus niin paljon, että parhaan valitseminen tuotti ongelmia. Esimerkiksi harmaasieppo oli lintukirjoissa ensin harmaja kärväistempaaja ja harmaa paarmalintu, ennen kuin siitä lopullisesti tuli harmaasieppo.

Eläintieteessä hankalia olivat etenkin sanat, jotka viittasivat Suomessa tuntemattomiin eläimiin. Nimiä yritettiin suomentaa, esimerkiksi orangin vastineeksi tarjottiin metsäihmistä, koska malaijinkielinen nimi orang-utan tarkoitti sananmukaisesti metsässä elävää villi-ihmistä. Grönlanninvalaan nimeksi ehdotettiin Vihantamaan valaskalaa.

Lähes ylivoimaisia olivat esihistorialliset eläimet. Niistä ei oikein tiedetty, minkä näköisiä ne olivat olleet ja miten ne liittyivät eläinkuntaan, kun evoluutioteoria oli vasta syntymässä. Parhaiten tunnettiin mammutti, jonka nimi lainattiin venäjän kautta jostakin Siperian kielestä. Usein nimiongelma ratkaistiin kuitenkin kääntämällä tieteellisistä nimistä.

Dinosauruksiin viittaava hirmulisko saatiin kreikasta, jossa deinos tarkoitti hirmuista ja sauros liskoa. Brontosauruksesta tuli jymylisko ja pterodactyluksesta siipisormi. Alaspäin sojottavista syöksyhampaistaan tunnettu norsueläin dinotherium sai olla hirmueläin. Jättimäistä maalaiskiaista tarkoittava megatherium oli suomeksi suureläin, ja sen sukulaisen nimi megalonyks käännettiin sananmukaisesti suurkynneksi.

Jos vieras eläin muistutti jotakin tunnettua lajia, voitiin hyödyntää entistä sanastoa. Esimerkiksi iktyosauruksesta tuli kalasisilisko, koska sisilisko oli ikivanha liskon yleisnimitys. Pitkäpyrstöisiä sammakkoeläimiä oli kutsuttu häntiäisiksi, joten niiden sukuisesta jättiläissalamanterista tuli luontevasti jättihäntiäinen. Alkueläin, jolle oli ominaista solusyönti, oli lyhyesti ja ytimekkäästi monimaha.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen professori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2013

Laulettu sana kuului puhuttua paremmin ja pidemmälle.

Koulujen lukukausi lähestyy loppuaan. Pian tulevat ne ajat, jolloin taas kerran pähkäillään, sopiiko päättäjäisissä laulaa suvivirttä vai ei.

Aiempien vuosien kädenvääntö on osoittanut, että virttä voivat iloisin mielin ja henkisesti häiriintymättä laulaa muutkin kuin luterilaista uskoa tunnustavat. Yhdessä laulaminen vahvistaa yhteistä tunnekokemusta enemmän kuin juhlapuheen kuuntelu.

Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa virrellä tarkoitetaan yleensä kirkolliskokouksen hyväksymää hengellistä yhteislaulua, mutta tämä ei ole virsi-sanan vanhin eikä ainoa merkitys.

Virsi on alkanut vakiintua tietynlaisen kirkkolaulun nimitykseksi vasta luterilaisen reformaation myötä.

Reformaation ohjelmaan kuului seurakunnan ottaminen mukaan jumalanpalveluksiin aktiivisesti virsiä laulamalla. Sitä ennen laulusta olivat huolehtineet papit ja heidän koulutetut avustajansa. Muutoksesta seurasi epäilemättä kirkkomusiikin tason dramaattinen lasku, ainakin väliaikaisesti.

Virsi-sana on esihistoriallisella ajalla saatu balttilainen laina, joka alun perin lienee tarkoittanut sanaa tai puhetta. Suomalaisessa kansankulttuurissa virsi on ollut pitkän kertovan runon nimitys. Kalevalan henkilögalleriaan kuuluu virsikäs eli runsaasti runoja taitava Vipunen, ja hänen muistissaan olevaa runovarastoa nimitetään sanaiseksi arkuksi tai virsilippaaksi.

Pitkiä runomuotoisia kertomuksia on tyypillisesti esitetty laulamalla. Laulettu sana kuuluu paremmin ja kauemmas kuin puhuttu. Sävelmä ja kalevalainen runomitta antavat sisällölle muodon, joka on helpompi muistaa ja toistaa kuin vapaa puhe.

Suvivirrelle antaa erityistä viehätystä sanan alkuosa suvi. Se on ikivanha kesää merkitsevä perintösana, jota on käytetty länsimurteissa, mutta nykyään se tuntuu runolliselta ja ylätyyliseltä, kun se on yleiskielessä jo aikoja sitten korvattu itämurteista poimitulla kesä-sanalla. Virressä vaikutelmaa tehostaa vielä alkusointuinen sanayhdistelmä suvi suloinen.

Muissakin tapauksissa suvi on tehokas tunnelman luoja. Suvisunnuntai on autuaan rauhallinen ja kaunis. Suvituuli on lempeä ja lauha, suvipäivä lämmin ja suviyö romanttinen. Kesän alkaessa suunnitellaan proosallisesti aikatauluja ja lasketaan rahoja, mutta suven kynnyksellä haaveillaan tulevan suven parhaista hetkistä.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2018

Tutustu sisältöön ja lue uusi lehti digilehdet.fi:ssä.

Tieteessä 6/2018 

PÄÄKIRJOITUS

Eläköön uteliaisuus

Leikkisä mieli ja villit ideat potkivat maailmaa eteenpäin.

 

PÄÄUUTISET

Ystävyys syntyy 200 tunnissa

Läheinen suhde rakentuu yhteisissä riennoissa omalla ajalla.

Lintu suuntii kompassisilmin

Se näkee magneettikentän valoherkän proteiinin ansioista.

Ydin poikii mustia aukkoja

Linnunradan jättimäiselle Sagittarius A:lle löytyi 12 kaveria.

Atlantin merivirta jarruttaa

Hidastuminen varmistui sekä pinnalta että pohjalta.

 

ARTIKKELIT

Seitsemän mahdollista maailmanloppua

Kauhuskenaarioita riittää, mitä sanovat tutkijat.
Uhkaako jokin Maata meidän elinaikanamme?

Keskity! Siihen voi oppia

Ärsyketulva ei pääse häiritsemään tekemisiä,
kun käyttää aivojen toiminnanohjausjärjestelmää.

Kaikkien aikojen kalajuttu

Lohenpoikasten ei tarvitse kasvaa kassissa.

Opioidikriisi alkoi
joka kodin lääkkeestä

1800-luvulla oopiumia käyttivät kaikki.
Se oli halpaa ja hoiti vaivan kuin vaivan.

Antiaine kätkee mysteerin

Kyse on koko universumin olemassaolosta.

Otto Wille Kuusinen
käänsi takkia tarvittaessa

Punaisten ideologi teki itänaapurissa komean uran
pitämällä omana tietonaan, mitä mieltä asioista oli.

 

TIEDE VASTAA

Osaako norsu hypätä?

Missä digitaalinen tieto säilyy pisimpään?

Mihin avaruus laajenee?

Kuka syö Itämeren kalat?

Mikä on Tiede-lehden hiilijalanjälki?

Mistä johtuu raskauspahoinvointi?

 

KIRJAT

Remonttireiskana avaruudessa

Scott Kelly vietti vuoden Kansainvälisellä avaruusasemalla.

 

KUVA-ARVOITUS

Siinähän on ihan selvästi...

Klassikkopalsta kutsuu lukijoita tulkitsemaan kuvia
ehden Facebook-sivustolle.

 

OMAT SANAT

Virsi kantoi kauas

Laulettu sana kuului puhuttua paremmin ja pidemmälle.

 

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea uusimman numeron jutut Sanoman Digilehdet-palvelussa.

Ellet vielä ole ottanut tilaukseesi kuuluvaa digiominaisuutta käyttöön, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.