Miehen pitää kertoa hauska tarina, ja naisen tulee hoksata sen vitsi. Huumori toimii parinvalinnan välineenä, väittää tuore tutkimus.


Huumori toimii parinvalinnan välineenä, väittää tuore tutkimus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2006

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Haluatko kuulla vitsin, jonka sain juuri sähköpostissa? Ei se mitään, kerron sen silti. Tiedätkö, miksi blondivitsit ovat niin lyhyitä? Tietenkin jotta miehet muistaisivat ne!

Naurattiko? No ei se mitään, taidat kuulua rumempaan sukupuoleen, jolle tärkeintä on hauskan vitsin kertominen, ei sen tajuaminen.

Ai nauratti? Niin pitikin, ja se oli tarkoituksenikin. Pidän naisista, jotka nauravat jutuilleni.

Huumorin syvintä olemusta on pohdittu ja tutkittu pitkään. Sigmund Freud arveli, että huumorilla voi kiertää esteitä ja - unen tavoin - "vapauttaa torjunnan alaisia herätteitä alitajuiselta alueelta". Huumorin uskotaan yleisesti myös vahvistavan yhteisöllisyyttä, parantavan elämänlaatua ja lievittävän stressiä.

Tuoreen kanadalaistutkimuksen mukaan huumorilla voi olla evoluutiobiologinen tausta. Ontariolaisen McMaster-yliopiston psykologian professori Sigal Balshine ja tutkija Eric Bressler esittävät Evolution & Human Behavior -lehdessä, että huumorintajuiset ovat vastakkaisen sukupuolen suosiossa.

Tieto ei ole varsinainen uutispommi, sillä kukapa ei arvostaisi hauskaa seuraa.

Bressler ja Balshine pääsevät tutkimuksessaan kuitenkin pitemmälle. He osoittavat, että miehillä ja naisilla on erilaiset roolit huumorin tuottajina ja arvostajina.


Vitsi kertoo älystä

Tutkimushenkilöt tarkastelivat vastakkaista sukupuolta esittäviä valokuvia ja niihin liittyviä lausahduksia, joista osa oli vitsikkäitä. Vaikka vitsit olivat usein huonoja, naisvastaajat arvioivat humoristiset miehet muita ystävällisemmiksi, hauskemmiksi ja suositummiksi. Siitä huolimatta, että naiset pitivät vitsikkäitä miehiä muita vähemmän älykkäinä ja epäluotettavampina, nämä arvioi¬tiin vakavia korkeammalle poten¬tiaalisina kumppaneina.

Miehet sen sijaan eivät arvostaneet lainkaan naisten sukkeluuksia, mikä oli hienoinen yllätys - kummankin sukupuolen on nimittäin oletettu pitävän hyvästä huumorintajusta. Jatkotutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että huumori kyllä vetosi molempiin mutta eri tavoin: naiset halusivat miehen olevan hauska, miehet taas naisen ymmärtävän vitsin.

Tulos tuki aiempia tutkimuksia, joiden mukaan naisen ja miehen välisen seksuaalisen kiinnostuksen saattoi arvioida keskustelunaikaisen naurun määrästä: jos nainen nauroi paljon, molemminpuolinen kiinnostus oli varmaa. Miehen nauru ei kertonut kummankaan kiinnostuksesta.

Taasko siis yksi uusi tutkimus, joka lataa miesten harteille rankan vaatimuksen - olla kaiken lisäksi hauska! - ja pakottaa naiset passiivisen myötäilijän rooliin?

Nature-lehden haastattelema New Mexicon yliopiston psykologi Geoffrey Miller, jonka tutkimuksiin Bressler ja Balshinekin viittaavat, uskoo naisten suosivan huumorintajuisia miehiä siksi, että nokkeluus on näkyvä todiste älykkyydestä ja terveistä aivoista - eli hyvistä geeneistä. Vitsien vääntäminen osoittaa luovuutta ja kykyä nähdä asiat myös toiselta kantilta.


Paras mies myös kuuntelee

Nyt sitten pitäisi muuttaa suhtautumista "naisten naurattajiin", joita kansanperinteessä on verrattu "tyhjän naurajiin". Kunnon miehiä olisivatkin Kalevalan Lemminkäinen, Venetsian Casanova ja Suomen Turun Kanerva, sillä jos mies saa naisen hymyilemään, hän saa paljon muutakin: geeninsä kiertoon.

Kyse on siis luonnonvalinnasta. Pitääkö Charles Darwinin slogan survival of the fittest muuttaa kanadalaistutkimuksen perusteella muotoon survival of the wittiest? Kelvollisin ei olekaan vahvin vaan nokkelin.

Entä sitten naiset? Pitääkö luonnostaan hauskojen sinkkunaisten pitää suunsa supussa ja kikattaa miesten sutkautuksille jos mielivät löytää kumppanin? Siltä näyttää. Arizonan osavaltionyliopiston lingvistiikan professorin Don Nilsenin mukaan miehet eivät ole kiinnostuneita miesmäistä aggressiivista huumoria käyttävistä naisista.

- Monet miehet kokevat hauskan naisen kilpailijaksi ja pelkäävät joutuvansa tämän terävän kielen kohteeksi, Nilsen sanoo Psychology Today -lehdessä.

Huumoria viljelevien naisten peli ei kuitenkaan ole täysin menetetty, sillä pelkkä miesten myötäily ja vitseille nauraminen tuntuu tehoavan vain keskivertomiehiin.

Don Nilsenin mukaan miehet, jotka arvostavat kumppaninsa huumoria, ovat keskimääräistä turvallisempia, kypsempiä ja koulutetumpia. Aiempien tutkimusten mukaan pariskunnat, jotka vitsailevat arkipäivän tilanteissa, ovat lisäksi onnellisempia kuin vakavat parit. Uhkapeliä, mutta onnistuessaan se kannattaa.

Oletko muuten kuullut, mitä yhteistä on ufoilla ja viisailla blondeilla? Sellaisista aina kuulee, mutta niitä ei näe koskaan!

Palstan pitäjä Jarno Forssell on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla