Italian Barissa Myran piispaa juhlitaan jouluna joulupukkina ja toukokuussa pyhimyksenä. Kuvat: Hannu Pesonen
Italian Barissa Myran piispaa juhlitaan jouluna joulupukkina ja toukokuussa pyhimyksenä. Kuvat: Hannu Pesonen
Purjehdus Adrianmerellä kunnioittaa Nikolaoksen pitkää matkaa mutta myös merimiehiä, jotka levittivät sanaa hurskaan piispan hyvistä töistä.
Purjehdus Adrianmerellä kunnioittaa Nikolaoksen pitkää matkaa mutta myös merimiehiä, jotka levittivät sanaa hurskaan piispan hyvistä töistä.
Rituaalien mukaisesti Nikolaos kiertelee myös kaupungilla. Häntä kannetaan suurissa kul­kueissa, ja keskustorille hän saapuu ulkoilmamessuun.
Rituaalien mukaisesti Nikolaos kiertelee myös kaupungilla. Häntä kannetaan suurissa kul­kueissa, ja keskustorille hän saapuu ulkoilmamessuun.
Muistelu huipentuu nimikkokirkkoon. Komean basi­likan rakennustyöt käyn­nis­­ti paavi Urbanus jo 1089, vain kaksi vuotta jäännösten ryöstön jälkeen.
Muistelu huipentuu nimikkokirkkoon. Komean basi­likan rakennustyöt käyn­nis­­ti paavi Urbanus jo 1089, vain kaksi vuotta jäännösten ryöstön jälkeen.
Nikolaoksen jäännöksiä säilytetään kirkon alttarin alla suuressa holvissa. Viimeisenä juhlapäivänä haudalla riittää pyhiinvaeltajia tungokseen asti.
Nikolaoksen jäännöksiä säilytetään kirkon alttarin alla suuressa holvissa. Viimeisenä juhlapäivänä haudalla riittää pyhiinvaeltajia tungokseen asti.
Nikolaoksen suosiota selittää se, että häntä pitävät pyhänä niin katoliset kuin ortodoksit.
Nikolaoksen suosiota selittää se, että häntä pitävät pyhänä niin katoliset kuin ortodoksit.

Joulupukin esikuva on antelias piispa, jonka luut ryöstettiin keskiajalla Turkista Italiaan.

Juhlaliputettu huvijahti keinuu navakassa aamuaallokossa Barin satamassa Italian saappaankorossa. Sen ympärillä parveilee niin kumi-, purje- kuin moottoriveneitä. Tyypillistä eteläitalialaista tungosta, casinoa, ei kuitenkaan synny. Suuret ja pienet veneet asettuvat kiltisti jonoon ja lähestyvät kukin vuorollaan jahtia.

Niin mekin. Kun ohjaamme kohti jahdin perää, erotamme aluksen nimen: Nicolaus. Vastaanottokomitea on ylväs. Kantta peittävän kangaskatoksen edessä seisoo juhlapukuisten meriupseerien rivistö. Katseemme kiinnittyvät rivistön takana komeilevaan luonnollisen kokoiseen patsaaseen, koko näytelmän tähteen. Keltaiseen piispanviittaan ikuistettu parrakas ja roteva mies on 300-luvulla elänyt Pyhä Nikolaos, jonka hahmosta aikojen kuluessa kehkeytyi joulupukki.

Juhlinta alkoi 1000-luvulla

Nikolaosta juhlitaan Barissa joka vuosi 7.–9. toukokuuta lahjoja antaen, iloiten ja hiljentyen. Festa di San Nicolan keskimmäinen päivä on hyvässä vauhdissa, ja mekin pääsemme vihdoin lipumaan jahdin kylkeen. Pitkävartinen kolehtihaavi ojennetaan veneeseemme. Panemme siihen lahjamme. Haavi vedetään takaisin ja palautetaan vielä kerran meille. Mukana on paperiarkki: Pyhän Nikolaoksen siunaus.

Kun otamme sen vastaan, liitymme huomaamattamme kauas keskiajalle vievään ihmisketjuun. Samalla tavalla juhlijat ovat toimineet jo 926 vuoden ajan. Pyhän Nikolaoksen muistelu on uskollisesti toistanut samoja rituaaleja siitä lähtien, kun juhlinta alkoi vuonna 1088 – kauan ennen kuin joulupukista oli tietoakaan.
Katselen tarkkaan katoksen alla seisovaa patsasta. Joulupukin esikuvan parrassa on jotain joulupukkimaista, mutta silmät ovat ruskeat ja kasvot tummiksi paahtuneet. Piirteet tuovat mieleen ennemmin euraasialaisen kansanmiehen kuin joulupukin.

Ei ole tietoa, kuinka tarkasti patsas vastaa alkuperäistä esikuvaansa.

Mahdollisuudet ovat kuitenkin kohtalaiset, sillä patsas on veistetty niin realistiseksi kuin mahdollista. Viitoittajina ovat toimineet vanhat maalaukset ja Nikolaoksesta säilynyt suullinen ja kirjallinen perimätieto.

Joka tapauksessa kuvanveistäjällä on ollut käytettävissään lähteitä paljon runsaammin kuin monilla muilla taiteilijoilla, jotka ovat kuvanneet ajanlaskumme ensimmäisillä vuosisadoilla eläneitä henkilöitä. Nikolaos kuuluu aikansa tarkimmin ja laajimmin dokumentoituihin ihmisiin. Hänen elämästään ja teoistaan on säilynyt runsas sikermä tarinoita mutta myös paljon historiallisia merkintöjä, joista vanhimmat ovat jo 400-luvun alusta. Kuten muidenkin aikalaisten tapauksessa, tarua ja totta on tietysti vaikea erottaa toisistaan.

Sai nimeä hyvillä teoilla

Nikolaos syntyi vuosien 261 ja 280 välillä ja kuoli ilmeisesti 6. joulukuuta vuonna 343. Hän toimi Lounais-Turkissa Antalyan alueella sijainneen Myran eli nykyisen Demren piispana.

Nikolaoksen elinaikaan Rooman valtakunta kieppui jo kohti romahdustaan. Jatkuvat sodat, alati vaihtuvat valtaliitot ja vallanpitäjien rapistuva moraali tekivät elämästä vaarallista ja usein väkivaltaista. Ihmisten arjen täyttivät yllättävät kohtalon oikut ja iskut.

Niitä sai kokea myös Nikolaos. Hänen isänsä Theophanes ja äitinsä Nonna menehtyivät ruttoon, joka tappoi kokonaisia sukuja niin Nikolaoksen synnyinkaupungissa Patarassa kuin yhteisöissä sen ympäristössä. Teini-ikäinen Nikolaos peri kuitenkin runsaan omaisuuden ja sai kasvattajakseen luostarin esimiehenä toimineen setänsä.

Kasvattipojasta tuli luostariveli muttei munkkia. Ennen kuin Nikolaos ehti antaa munkkilupausta, hän muutti Myraan papiksi. Myra oli aikansa mahtikaupunkeja. Siellä oli vieraillut Rooman keisari Hadrianus, ja sinne oli pysähtynyt apostoli Paavali matkallaan tuomittavaksi Roomaan. Tiedetään, että Nikolaos nousi hyvillä teoillaan poikkeukselliseen suosioon ja hänet valittiin kansanäänestyksellä Myran piispaksi.

Onni kuitenkin vaihteli. Kun keisari Diocletianus 300-luvun taitteessa käynnisti Rooman valtakunnan viimeiset kristittyjen vainot, Nikolaos vangittiin ja karkotettiin maanpakoon. Hän pääsi palaamaan virkaansa vasta kahdeksan vuotta myöhemmin, kun keisari Konstantinus I Suuri armahti kristityt ja palautti heille kansalaisoikeudet.

Sekä perimätiedon että asiakirjalähteiden mukaan Nikolaos oli yksi Konstantinuksen koolle kutsuman Nikean kirkolliskokouksen 318 osanottajasta. Nämä kirkon mahtimiehet päättivät vuonna 325 kristinuskon ja Raamatun ”oikeasta” sisällöstä. Nikolaosta on kuvattu näkyväksi ja toimeliaaksi osallistujaksi, joka vaikutti vahvasti siihen, että kristillinen kolminaisuusoppi virallistettiin ja sen kyseenalaistanut areiolaisuus tuomittiin harhaopiksi.

Maine kantoi pyhäksi

Nikolaoksen merkittävän aseman ja vaikutusvallan puolesta puhuu se, että häntä ryhdyttiin hyvin nopeasti kuoleman jälkeen palvomaan pyhimyksenä kaikkialla Vähässä-Aasiassa. Jo 500-luvulla yksin Konstantinopolissa, Itä-Rooman eli Bysantin keisarikunnan pääkaupungissa, hänelle oli omistettu 25 kirkkoa.

Bysantista Nikolaoksen palvonta levisi Länsi-Roomaan. Hänestä syntyi useita legendoja, jotka kuvasivat, miten hyväntahtoinen, antelias ja huumorintajuinen piispa oli toiminut köyhien, petettyjen ja syyttömästi vangittujen hyväksi. Niin luostareissa kuin kodeissa ja viinituvissa kerrottiin tarinaa, joka myöhemmin osaltaan nosti piispan lasten ja nuorten hyväntekijäksi ja joulupukin esikuvaksi.

Tässä tarinassa Nikolaos tutustuu ylimykseen, joka on menettänyt koko suuren omaisuutensa. Mies kertoo epätoivoissaan aikovansa luovuttaa kaikki kolme tytärtään prostituoiduiksi, koska ei kykenisi mitenkään maksamaan heidän myötäjäisiään. Nikolaos kuuntelee hiljaa. Myöhemmin kotonaan hän menee arkulleen, ottaa esiin kourakaupalla kultarahoja, jakaa ne kolmeen osaan ja käärii kankaaseen. Kolmena perättäisenä yönä hän hiipii köyhtyneen ylimyksen linnan portille ja heittää aina yhden rahanyytin muurin yli. Niin tytöt saavat myötäjäisensä.

Luista alkoi kilpajuoksu

Maineikas pyhimys nosti myös Myran maailmanmaineeseen. Nikolaoksen haudalle pystytettyyn kirkkoon virtasi pyhiinvaeltajia, ja kaupunki kukoisti. Myra eli kaikin puolin mahtiaikaansa, sillä Bysantin keisari Theodosius II oli korottanut sen Lykian provinssinsa pääkaupungiksi.

Nikolaos ei kuitenkaan saanut levätä rauhassa. Vuonna 808 kalifi Harun al-Rašidin sotajoukot valtasivat Myran kristityiltä. Valtaus oli osa islamilaista maailmanvalloitusta, joka oli 600-luvun alkupuolelta lähtien edennyt yhä laajemmalle profeetta Muhammedin synnyinsijoilta Arabian niemimaalta.

Nikolaoksen pyhäinjäännösten pelastamisesta kristikunnan haltuun käynnistyi kiihkeä kilpajuoksu. Sitä kävi kaksi Italian kaupunkia – Bysantin valtapiiriin kuulunut Bari ja itsenäinen Venetsian kaupunkitasavalta – jotka kamppailivat katkerasti itäisen Välimeren kauppareittien herruudesta.

Barilaiset voittivat. Keväällä 1087 kaksi pappia, Lupo ja Grimoldo, johti kolmen aluksen venekunnan Barista Myraan. Kaikkiaan 62 barilaisen muodostama pelastuspartio käytti hyväkseen sekasortoa, joka Myrassa oli vallinnut siitä pitäen, kun turkkilaisen seldžukkivaltakunnan joukot olivat vallanneet kaupungin arabialaisilta uskonveljiltään. Barilaiset marssivat kirkkoon, kahmivat arkusta pyhimyksen luut ja pakenivat merelle.

Voittoisa venekunta rantautui aarteineen Barin satamaan 8. toukokuuta 1087. Seuraavana päivänä pyhäinjäännökset kannettiin juhlasaattueessa kaupungin benediktiinikirkkoon.

Kaksi vuotta myöhemmin jäännökset siirrettiin hautaholviin kaupungin vanhaan hallintopalatsiin, jota saman tien ryhdyttiin muuttamaan Nikolaoksen nimikkokirkoksi. Tieto pyhimyksen uudesta leposijasta levisi halki Euroopan, ja Bariin alkoi vaeltaa ihmisiä yhtä sankoin joukoin kuin ennen Myraan. Pian Nikolaoksesta tuli koko kristikunnan tunnetuimpia ja suosituimpia pyhimyksiä.

Aitoudesta syntyi kiista

Vaikka barilaiset ehtivät Myraan ensin, myös venetsialaiset saivat osansa pyhän piispan jäännöksistä. Kiireessään barilaiset olivat kahmineet mukaansa vain noin puolet Nikolaoksen luista.

Venetsialaiset saivat tilaisuutensa vuonna 1099 ensimmäisellä Lähi-itään suuntautuneella ristiretkellä. Venetsialaiset toimivat retken laivanvarustajina ja merimiehinä ja poikkesivat matkallaan Myraan. He keräsivät lähes autioituneesta tuomiokirkosta kolme lippaallista luunsirpaleita. Niistä osa oli kuulunut Nikolaoksen sedälle – mutta yhden kupariuurnan sisältö eli noin viisisataa luunpalaa Nikolaokselle itselleen, vakuuttivat kirkossa jäljellä olleet papit.

Pyhät jäännökset saatuaan Venetsia perusti oman Pyhän Nikolaoksen katedraalinsa ja alkoi juhlia pyhimystä tämän kuolinpäivänä 6. joulukuuta. Välimeren suurin merimahti valitsi Nikolaoksen myös laivastonsa suojelijaksi. Tämän peruina Nikolaos on yhä merimiesten suojeluspyhimys.

Vuosisatojen ajan Bari ja Venetsia riitelivät katkerasti siitä, kumpi piti hallussaan oikeita pyhäinjäännöksiä. Lopulta moderni tiede ratkaisi kiistan onnellisimmalla mahdollisella tavalla 1990-luvulla.

Barin yliopiston anatomian professori Luigi Martino sai luvan verrata Venetsian luita Barin luihin, joita hän oli tutkinut jo 1950-luvulla. Tehtyään perusteellisia oikeuslääketieteellisiä ja anatomisia tutkimuksia ja vertailtuaan tuhansia röntgen- ja valokuvia hän pystyi vuonna 1992 todistamaan, että Barin luuranko ja Venetsian luunsirpaleet ovat kuuluneet samalle ihmiselle.

Martino hahmotteli myös Nikolaoksen kasvonpiirteitä rekonstruoimalla pehmytkudoksia kallon luiden ympärille. Lopputulos muistuttaa suuresti Barin tuomiokirkon patsaaseen ikuistettuja kasvoja.

Venetsialaiset ovat kuitenkin joutuneet myöntämään, että Bari on sittenkin numero uno ja sellaisena pysyy. Joka toukokuu Bari täyttyy pyhiinvaeltajista, ja kaupunki hullaantuu kolmeksi päiväksi juhlimaan Nikolaosta.

Ensimmäisenä juhlailtana Nikolaos kannetaan kaupungin keskustorille. Toisena päivänä hän keinuu aluksessaan satamassa ja ottaa vastaan lahjoituksia ja jakaa siunauksia. Kolmantena Nikolaosta hiljennytään muistamaan kirkoissa. Silloin pyhimyksen nimikkokirkon hautaholvi pysyy tungokseen asti täynnä aamusta iltaan.

Palvonta herätti närää

Nikolaoksen taipaleesta joulupukiksi antaa joitain viitteitä tapa, jolla häntä on kuolinpäivänään juhlittu vuosisatojen ajan Venetsiassa ja muualla Pohjois-Italiassa. Juhlapäivän aattona 5. joulukuuta lapset kirjoittavat Nikolaokselle kirjeen ja jättävät sen kotona jonnekin. Seuraavana aamuna kirjeen paikalla on omena, mandariini, makeisia ja lahjoja – tai tuhmille lapsille hiilenpaloja. Tapa pohjautuu legendaan, jossa pyhimys antaa kolmelle köyhälle lapselle punaisen omenan kullekin. Yön aikana hedelmät muuttuvat kullaksi.

Nikolaoksen muodonmuutoksen joulupukiksi käynnisti toden teolla uskonuudistaja Martti Luther. Hän suhtautui karsaasti Nikolaoksen ylenpalttiseen palvontaan ja päätti korvata piispan Jeesus-lapsella. Hän alkoi opettaa, että kaikki hyvä on Jeesuksen ansiota ja että lahjat tuo Jeesus-lapsi, joka joulun aikaan liikkuu ihmisten keskuudessa.

Kun protestanttiset opetukset levisivät Saksasta muihin maihin, käytännölliset hollantilaiset yhdistivät Pyhän Nikolaoksen, sikäläisittäin Sinterklaasin, ja Jeesus-lapsen juhlinnan. Kotien ovia kolkutteli edelleen Nikolaoksen oloinen taatto, mutta lahjat kävi tuomassa enkelimäinen lapsonen yöllä perheiden nukkuessa.

Kun hollantilaisia 1600-luvulla lähti siirtolaisiksi Pohjois-Amerikkaan, he veivät kaksoisjuhlan mukanaan. Uudella mantereella perinne alkoi elää omaa elämäänsä ja kehittyä kohti Santa Clausia, joulupukkia.

Kaiken kansan tietoisuuteen muodonmuutoksen kokenut Nikolaos nousi vasta 1823 kirjailija Clement Clarke Mooren runossa A visit from St. Nicholas. Siinä Moore kuvailee iloista, pulskaa herraa, joka jouluaattoyönä saapuu poroillaan jakamaan lahjoja takanreunukselle ripustettuihin sukkiin. Mooren runo yhtenäisti ja ”virallisti” joulupukin olemuksen Yhdysvalloissa ja Kanadassa – ja ajan mittaan muuallakin maailmassa.

Barissa Nikolaos kuitenkin esiintyy edelleen kullankeltaisessa piispanviitassaan. 

– Tiedämme kyllä, että häntä pidetään myös meillä Italiassa Babbo Natalena, joulupukkina. Tilanne on hiukan hämmentävä, mutta emme anna sen vaivata päätämme, ovathan molemmat hyvän mielen ja hyvän tahdon tuojia, tiivistävät ystäväni veneessä.

Tämä on tyypillinen barilainen suhtautumistapa. Niinpä Nikolaosta juhlitaan toukokuussa pyhimyksenä ja joulukuussa joulupukkina.

Hannu Pesonen on ulkomaanaiheisiin erikoistunut vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2013

 

Lähes kaikkien pyhimys

Tältä Myran piispa näytti. Muotokuvan loihti säilyneiden jäännösten pohjalta Liverpoolin yliopiston professori Caroline Wilkinson 2014. Kuva: Liverpool John Moores University FaceLab

Pyhä Nikolaos on paitsi joulupukki myös merimiesten, kalastajien, apteekkarien, lasten, tynnyrintekijöiden, asianajajien, kauppiaiden, hajuvesitehtailijoiden ja oikeusmurhan uhrien suojeluspyhimys.

Myös useat kaupungit ja alueet Euroopassa ovat valinneet hänet suojeluspyhimyksekseen. Niitä on kymmenien Italian kaupunkien lisäksi Belgiassa, Luxemburgissa, Sveitsissä, Itävallassa ja Saksassa. Myös Lorraine Ranskassa, Amsterdam ja Flanderi Hollannissa, Leon, Kastilia ja Andalusia Espanjassa sekä Kreikan Psara luottavat Nikolaokseen.

Barin ja Venetsian lisäksi Nikolaoksen pyhäinjäännöksiä säilytetään Romanian pääkaupungissa Bukarestissa ja Saint-Nicolas-de-Portin kylässä Ranskan Lorrainessa. Sinne päätyi aikoinaan pyhimyksen oikea käsi ristiretkiritari Aubert di Varangévillen mukana. Sen äärellä kävi näyttävästi rukoilemassa ”Orleansin neitsyt” Jeanne d’Arc, ennen kuin hän 1429 alkoi johtaa Ranskan joukkoja sodassa Englantia vastaan.

 

Pitkä matka piispasta pukiksi

Nikolaoksesta tuli pyhimys parissa vuosisadassa, joulupukki puolessatoista vuosituhannessa.

 

Vuosi

Noin 270 Nikolaos syntyy Patarassa Lykiassa nykyisessä Turkissa.

Noin 300 Nikolaos toimii piispana Myrassa, nykyisessä Demressä.

305 Nikolaos joutuu maanpakoon kristittyjen vainoissa.

313 Nikolaos palaa virkaansa ja auttaa nälänhädän uhreja jakamalla vehnää.

325 Nikolaos puolustaa pyhää kolminaisuutta Nikean kirkolliskokouksessa.

343 Nikolaos kuolee 6. joulukuuta.

350 Paavi Julius I määrää joulukuun 25. päivän Jeesuksen syntymäpäiväksi.

440 Konstantinopolin patriarkka Proclus ylistää kirjoituksissaan Nikolaoksen hyvyyttä ja ihmetekoja.

700 Konstantinopolin arkkimandriitta Mikael kirjoittaa pyhimyselämäkerran Nikolaoksesta.

973 Nikolaoksen muistelu alkaa Saksassa.

987 Nikolaoksesta tulee Venäjän suojeluspyhimys.

1087  Barilaisten retkikunta ryöstää Nikolaoksen luut Myrasta.

1089 Nikolaoksen jäännökset siirretään nimikkokirkon hautaholviin.

1099 Venetsialaiset ryöstävät Nikolaoksen luita Myrasta.

1119 Normannilaismunkki Jean kirjoittaa Nikolaoksen elämäkerran.

1120 Ranskassa nunnat jakavat lahjoja köyhille lapsille 6.12.

1163 Pyhä Nikolaos tuo lahjoja lapsille Utrechtissa Hollannissa.

1300 Nikolaos muuttuu kuvissaan tummapartaisesta valkopartaiseksi.

1492 Kristoffer Kolumbus rantautuu Haitiin 6.12. Satamapaikka saa nimen St. Nicolas.

1535 Luther alkaa opettaa, että lahjoja tuo Jeesus-lapsi jouluaattona.

1626 Hollantilaiset siirtolaiset perustavat Uuden Amsterdamin, New Yorkin.

1664 Englantilaiset valtaavat Uuden Amsterdamin ja puritanismin hengessä julistavat Nikolaoksen pannaan.

1804 New Yorkin historiallinen seura ottaa Nikolaoksen suojeluspyhimyksekseen.

1809 Historiallinen seura viettää ensimmäistä Nikolaoksen päivää. Puupiirroksessa piispan seurana on pieni olento, Sancte Claus.

1821 kirjanpainaja William Gilley julkaisee Children´s Friend -kirjan. Se kertoo Sancte Clausista, joka tuo jouluaattoyönä lahjoja kilteille lapsille.

1823 Gilleyn ystävä Clement Clarke Moore kirjoittaa runon pulskasta, piippua polttelevasta Santa Clausista.

1847 Moritz von Schwind piirtää Weihnachtsmannin, Nikolaoksen saksalaisen muunnelman.

1863 Kuvittaja Thomas Nast piirtää lahjasäkkiä kantavan Santa Clausin Harpers´s Weeklyyn. Kuva on vielä mustavalkoinen.

1869 Runoilija George Webster nimeää pohjoisnavan Santa Clausin kotipaikaksi. Thomas Nast piirtää ensimmäisen punapukuisen Santan.

1870-luvulla Santa Claus alkaa kierrellä tavarataloissa Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

1910-luvulla joulutaatto saapuu Saksasta Suomeen.

1927 Markus-setä paljastaa Yleisradion lastenohjelmassa, että joulupukki asuu Korvatunturilla.

1931 Haddon Sundblom piirtää Coca-Cola-pukin ja sementoi Santa Clausin yleiseen tietoisuuteen.

1953 Nikolaoksen hauta Barissa avataan kirkon korjauksen yhteydessä. Luigi Martino pääsee tutkimaan luita.

1960-luvulla suomalainen pukki vaihtaa nuttunsa punaiseen.

1987 Hollantilaisarkeologi Aart Blom osoittaa, että Nikolaoksen legendoissa on historiallisia elementtejä.

1992 Luigi Martino saa luvan tutkia Nikolaoksen luita Venetsiassa. Hän toteaa, että ne kuuluvat samalle henkilölle kuin Barin luut.

2004 Manchasterin yliopiston kasvoantropologi Caroline Wilkinson tekee 3D-rekonstruktion Nikolaoksen kasvoista Luigi Martinon tutkimusaineiston pohjalta.

2014 Caroline Wilkinson päivittää Nikolaoksen kasvot uusimmalla tekniikalla uusimman anatomisen tiedon pohjalta Liverpoolin Johns Moores -yliopistossa.

Lähteet: stnicholascenter.org ja livius.org

Aikajana päivitetty vuoden 2014 tiedolla 26.11.2015.

Uuden tutkimuksen mukaan antiobioottien lisäksi monet muutkin lääkkeet vaikuttavat suolistossa asuviin bakteereihin.

Kaikki antibioottikuurin joskus syöneet tietävät, miten se voi saada vatsan sekaisin. Antibiootit tappavat kehosta bakteereja valikoimatta, myös suoliston hyödyllisiä asukkeja.

Suoliston valtabakteerilajit palautuvat parissa viikossa kuurin päättymisen jälkeen, mutta koko bakteeriflooran toipuminen voi viedä jopa kaksi vuotta.

Nyt saksalainen tutkimusryhmä on havainnut, että antibioottien lisäksi suolistobakteereja nitistivät monet muutkin lääkkeet. Ryhmän testaamista lähemmäs tuhannesta lääkkeestä useampi kuin joka neljäs lääke vaikutti ainakin yhden suolistomikrobilajin kasvuun.

Tutkijat osasivat arvata, että jotkin lääkkeistä voivat vaikuttaa suoliston bakteereihin, koska tällaisia tutkimustuloksia oli hiljattain julkaistu parista lääkkeestä. Silti he yllättyivät siitä, miten monilla lääkkeillä näitä vaikutuksia on.

”Todellinen lukumäärä on todennäköisesti vielä korkeampi. Tällä muutoksella suolistobakteeriston koostumuksessa on osuutensa lääkkeiden sivuvaikutuksiin, mutta ne voivat olla myös osa lääkkeen hyödyllistä vaikutusta”, selittää tiedotteessa tutkimustyötä johtanut Peer Bork Eurooppalaisesta molekyylibiologian laboratoriosta EMBL:stä.

Suolen bakteereihin vaikuttivat myös muut kuin tulehduslääkkeet. Ryhmä varoittaa, että myös muut lääkkeet kuin antibiootit voivat vaikuttaa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen syntyyn.

Bakteerit näyttävät kehittävän ei-antibioottisia lääkkeitä vastaan suurelta osin samanlaisia puolustuskeinoja kuin antibioottejakin vastaan.

”Tämä on pelottavaa”, sanoo tiedotteessa Nassos Typas, joka niin ikään johti tutkimusta.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Nature.

Kysely

Meneekö vatsasi sekaisin lääkkeistä?

Luulemme olevamme kyvyttömämpiä onneen kuin aurinkoisen etelän hmiset. Synkkä omakuva vaatii uudistamista. Kuvat Shutterstock

Edes taantuma ei pudottanut meitä maailman onnellisimpien kansakuntien joukosta. Tällä me todistamme, ettei raha yksin ratkaise, miten ihmiset elämänsä kokevat.


Tuossa keski-ikäinen rouva pyyhältää kauppakassia kantaen kohti bussipysäkkiä. Aika onnellisen näköinen tapaus. Tuossa kaksi vartijaa, mies ja nainen, halaa toisiaan leveä hymy kasvoillaan. Sitten ohi rymistelee pitkänhuiskea nuori skeittarisälli, jonka meno huokuu hyvää fiilistä. Näitä kaupunkilaisia katsellessa tulee itsekin hyvälle tuulelle.

Tämä on Suomi. Toimittajien kuuluisi olla kriittisiä, mutta eihän tälle mitään voi: kansainväliset vertailut toisensa jälkeen osoittavat, että suomalaiset ovat tavallista tyytyväisempää porukkaa. Sijoituksemme on yleensä maailman kymmenen onnellisimman joukossa. Uunituoreessa vuoden 2018 World Happiness Reportissa olemme ykkösiä.

Onnellisuus ei ole kuulunut suomalaisten itsestään vaalimaan kuvaan. Kun katsomme peiliin, sieltä mulkoilee takaisin sellaisia kansallisia stereotypioita kuin talven pimeys ja kylmyys, vähäpuheisuus ja viina. Luulemme olevamme kyvyttömämpiä onneen kuin ihmiset etelän maissa, joissa on palmupuita ja auringonpaistetta.

Onnettomia nuo gallialaiset

Turhan synkkä omakuva vaatii uudistamista. Vaikka tyytyväisyydessä suomalaiset eivät ole ihan maailman huippua, paljon ei puutu. Täällä ollaan esimerkiksi onnellisempia kuin Ranskassa.

Tunnettu alankomaalainen onnellisuustutkija, Erasmus-yliopiston professori Ruut Veenhoven ja hänen työtoverinsa Gaël Brulé julkaisivat vuonna 2014 tutkimuksen, jossa he etsivät siihen selitystä. Sitä todella kaivataan.

Ranskalaisten elämäntaito ja joie de vivre ovat legendaarisia pitkin maailmaa. Ranskalaisilla on viininsä, keskustelutaitonsa, kahvilansa, kulinaariset perinteensä, tyylitajunsa ja charminsa. Miten he voivat olla onnettomampia kuin kylmän ja pimeän pohjolan asukkaat?

Onnen määrää tutkijat mittaavat tavallisesti parilla kolmella eri tavalla. Voidaan ensinnäkin kysyä ihmisiltä suoraan, miten tyytyväisiä he ovat viime aikoina olleet elämäänsä. Asteikko voi ulottua nollasta viiteen, kymmeneen tai vaikka sataan.

Edellisestä hieman eroaa niin sanotut Cantrillin tikapuut, jonka kymmenpienaiselle asteikolle ihmiset saavat asettaa itsensä. Tämä onnellisuusmittari ottaa huomioon sen, miten oma toteutunut elämä suhteutuu odotuksiimme ja toiveisiimme. Cantrillin tikkailla ylin askelma edustaa parasta mahdollista elämää, jonka voi ajatella itselleen, ja alin huonointa.

Onni koostuu myös jokapäiväisten miellyttävien ja ikävien tunteiden taseesta eli siitä, onko arjessamme enemmän mukavuutta ja iloa vai äreyttä ja ahdistusta.

Kansalaisten tunnelmat selviävät muun muassa tällaisin tiedusteluin: oletko edellisenä päivänä ollut masentunut tai stressaantunut, oletko tuntenut olevasi levollinen tai hymyillyt paljon?

Suomalaiset pärjäävät kaikilla mittareilla keskimääräistä paremmin ja jättävät Ranskan selvästi jälkeen. Esimerkiksi tunnepuntarilla vauraiden maiden keskiarvotulos oli 45, Ranskan luku 42 ja Suomen 54. Suomalaisten eilispäivät ovat siis kuluneet hauskemmin ja rentoutuneemmin kuin useimpien muunmaalaisten.

Vapaus tuottaa onnea

Ranska on kiinnostava vertailukohta, koska taloudellisesti Suomi on kutakuinkin samalla tasolla kuin Ranska. Bruttokansantuote henkeä kohti on likipitäen yhtä suuri molemmissa maissa, ja maat ovat saavuttaneet tulotason, jonka jälkeen kansakunnan vaurauden lisäys­ ei joidenkin tutkimusten mukaan juuri lisää kansakunnan keskimääräistä tyytyväisyyttä.

Jos raha ei ratkaise, mikä sitten? Brulén ja Veenhovenin selitys on hieman yllättävä: vapaus.

Vapaus koostuu siitä, miten yhteiskunnassa on tarjolla erilaisia mahdollisuuksia ja miten hyvin ihmiset ovat niistä perillä. Lisäksi ihmisten pitää olla vapaita valitsemaan: mitä suurempi on itseluottamus ja mitä pienempi on pakko sopeutua odotuksiin, sitä vapaammaksi ihminen kokee itsensä. Vapaa ihminen tuntee olevansa elämänsä ohjaksissa, ja sekös onnellistuttaa.

Vapauden, veljeyden ja tasa-arvon nimiin vannovassa maassa luettelon ensimmäistä herkkua on vähemmän kuin Suomessa. Niin osoittavat mittaukset.

Suomalaiset kokevat itsensä selvästi vapaammiksi kuin ranskalaiset. Ero syntyy kenties lapsuudessa. Ranskassa kotikasvatuksessa korostuu tottelevaisuus, Suomessa itsenäisyys. Gallien koulussa opetus tapahtuu ylhäältä alas, Suomessa lapset opiskelevat enemmän keskenään. Katolisen kirkon perinne on niin ikään autoritaarisempi kuin protestanttisen.

Maat vaurastuvat, onni pysyy

Vaikka raha ei ratkaise Ranskan ja Suomen välistä onnellisuusmaaottelua, eurot vaikuttavat. Rahan ja onnen suhde ei kuitenkaan ole yksioikoinen.

Selvää on, että jos köyhä maa nousee taloudellisesta kurjuudesta, onnellisuus maassa lisääntyy. Taloustieteilijät kuitenkin taittavat peistä siitä, kasvattaako talouskasvu onnellisuutta vauraissa maissa.

Vastakkain ovat kokonaiset maailmankatsomukset. Toista suuntaa edustavat leppoistajat ja kasvukriitikot, joiden mukaan materia jo riittää länsimaissa ja voisimme keskittyä enemmän vapaa-aikaan ja ihmissuhteisiin. Toiset vakuuttavat, ettei kasvusta ja elintason kohottamisesta päästä ja että se tekee ihmisille hyvää vastakin. Molempien kantojen puolesta on näyttöä.

Etelä-Kalifornian yliopiston taloustieteen professori Richard Easterlin teki jo 1970-luvulla havainnon, jota sittemmin on kutsuttu hänen mukaansa Easterlinin paradoksiksi. Se kuuluu näin: vaikka maan sisällä varakkaat ovat onnellisempia kuin vähävaraiset, koko maan vaurastuminen ei kasvata kansalaisten onnellisuutta. Monissa maissa kansantuote on vuosien mittaan moninkertaistunut, mutta tyytyväisyys elämään on pysytellyt samalla tasolla.

Suomikin on paljon rikkaampi nyt kuin 1970-luvulla, mutta onnellisuus on liikahtanut vain hieman ylöspäin. Jos kuvittelemme aikakoneen, joka palauttaisi meidät 1970-luvun kulutustasolle, monet kokisivat järkytyksen. Siitä toivuttuaan he eivät kuitenkaan olisi juuri sen onnettomampia kuin nyt. Ihmiset tottuvat vauraudessaan tapahtuviin muutoksiin. Juuri tottuminen selittää osaltaan, miksi kansakunnan vaurastuminen ei lisää onnellisuutta tai lisää sitä vain vähän.

Melkein kaikkeen tottuu

Tottuminen ei rajoitu vain pankkitilin muutoksiin. Jotkut psykologit ovat väittäneet, että ihminen sopeutuu melkein mihin tahansa elämän sattumukseen. Tämän set point -teorian mukaan ihmisellä on tietty onnellisuuden perustaso, johon hän palaa vaurastumisen, köyhtymisen, avioi­tumisen, avioeron tai vammautumisen jälkeen. Mikään ei pitkällä aikavälillä hetkauta meitä suuntaan tai toiseen.

Onnen perustason ajatusta puoltavat esimerkiksi tutkimukset ihmisistä, jotka ovat halvaantuneet tapaturmissa. Jonkin ajan kuluttua heidän henkinen hyvinvointinsa palautuu enemmän kuin moni luulisi. Avioliiton elämää kohottava vaikutus tasaantuu toiseen suuntaan. Onnellisuustutkijat näyttävät usein käyrää, joka kuvaa ihmisen onnellisuuden muutosta ennen avioliittoa ja avioitumisen jälkeen. Käyrä kohoaa ja kohoaa ja huipentuu häävuonna, mutta sitten se alkaa laskea kohti tasoa, jolla se oli ennen liiton solmimista.

Perustasoteoriaa tukevat myös kaksostutkimukset, joissa on selvitetty onnellisuuden perinnöllisyyttä. Tuoreen katsauk­sen mukaan koetun hyvinvoinnin periytyvyys on arviolta 35 prosenttia eli samaa luokkaa kuin vakavan masennuksen. Kahden yhtä hyvissä tai huonoissa oloissa elävän ihmisen tyytyväisyys elämään voi erota suuresti. Persoonallisuuspiirteitä jaetaan epätasaisesti syntymässä. Jos on saanut ulospäinsuuntautuneen tai tunnollisen luonteen, voi kiittää onneaan. Sen sijaan neuroottisuus tietää enemmän huolia.

Tottumisella on rajansa. Avioliitossa­ tyytyväisyys ei laske liittoa edeltäneelle tasolle, vaikka arki alkaa. Parisuhteella on keskimäärin pysyvä onnellistuttava vaikutus. Yhtä lailla pysyvä, joskin päinvastainen vaikutus on terveyden menetyksellä. Mitä enemmän sairaus rajoittaa arkea, sitä enemmän se vähentää tyytyväisyyttä. Myöskään työttömyyteen psyyke ei kokonaan sopeudu: se ei lakkaa syömästä miestä tai naista.

Halut uusiutuvat jatkuvasti

Rahan tuoma onnen lisäys sen sijaan haihtuu sen jälkeen, kun tietty tarpeiden tyydytyksen perustaso on saavutettu. Näin ainakin Richard Easterlin on todennut tutkimuksissaan, jotka maalaavat kuvaa materian tavoittelun älyttömyydestä. Kun me saamme tai puolisomme saa palkankorotuksen, iloitsemme siitä aikamme mutta sitten jo totumme asiaan ja koettu hyvinvointimme palaa perustasolleen.

Yksi selitys tottumiseen on se, että tavoitteemme nousevat vaurastuessamme.

Yhdysvalloissa tutkittiin samaa ikäluokaa siten, että ihmisiä pyydettiin eri elämänvaiheissa valitsemaan kymmenen suuren hankinnan listasta ne, joita he uskoivat tarvitsevansa elääkseen hyvää elämää. Toivelista ulottui toisesta televisiosta ulkomaanmatkailuun, omistusasuntoon, uima-altaaseen ja kesämökkiin.  Kävi ilmi, että sitä mukaa kuin ihmiset saivat tyydytettyä toiveitaan, heille ilmaantui saman verran uusia. Varakkaammille haaveita sikisi vielä enemmän kuin muille.

Halujen jatkuva uusiutuminen takaa sen, että tyydytystä on vaikea saada lisää pelkästään hankkimalla lisää aineellista hyvää. Tyytymättömyys vallitsevaan tilanteeseen uusiutuu jatkuvasti.

Jotkut evoluutiopsykologit uskovat, että taipumus on osa ihmisen perimää. Kenties kivikauden oloissa parhaiten menestyivät ne, jotka eivät jääneet nautiskelemaan olostaan, kun varastot olivat täynnä. He olivat hetken tyytyväisiä, mutta halusivat sitten taas lähteä poimimaan marjoja ja kaatamaan riistaa. Meillä on näiden tyytymättömien geenit, ja taipumus pitää meissä yllä toimeliaisuutta ja kulutusta, jolla ei ole eloonjäännin ja onnen tavoittelun kannalta merkitystä.

Vertailu pitää paikallaan

Toinenkin talouspsykologinen moottori pyörittää aineellisen kulutuksen oravanpyörää. Ihmiset juoksevat paikoillaan onnen perässä siksi, että he perustavat tyytyväisyytensä sosiaaliseen vertailuun. Vaurastuminen tuo lisää iloa elämään, jos se parantaa suhteellista asemaa. Jos taas viiteryhmä eli ne ihmiset, joihin ihminen itseään vertaa, vaurastuvat samaa tahtia, tulon lisäys ei ajan oloon tunnu miltään.

Vertailu on taannut sen, ettei kansantuotteen huima kasvu länsimaissa ole kääntynyt kovin kummoiseksi onnen kasvuksi. Se voi myös selittää, miksi Yhdysvalloissa tunnelmat ovat laskeneet samaan aikaan, kun tuloerot ovat jyrkentyneet. Kun vertailukohdat karkaavat kauem­maksi, oma suhteellinen asema heikkenee ja mieli mustenee.

Jo lapset osaavat vertailun taidon. Britanniassa on havaittu, että varakkailla alueilla vähävaraisten perheiden lapsilla on enemmän käytöshäiriöitä kuin alueil­la, joilla yleinen tulotaso on lähempänä omaa. Epäedullinen elintasovertailu kiristää pinnaa.

Easterlinin paradoksi käy järkeen, kun ottaa huomioon, miten totumme saavutuksiimme, keksimme uusia toiveita tavoiteltaviksi ja pysyttelemme tulojen kasvusta huolimatta aina vain kutakuinkin samalla tasolla suhteessa vertailuryhmäämme.

Silti järkeenkäypää on myös uskoa tyytyväisyyteen, jota kasvavat kulutusmahdollisuudet tuovat. Rahalla voi monella tavoin toteuttaa itseään ja viettää laadukasta vapaa-aikaa. Raha tarjoaa myös turvaa kohtalon koettelemuksia – sairauksia, menetyksiä, avioeroja – vastaan. Hyviin tuloihin yhdistyy usein myös kiinnostava työ ja arvostettu asema.

Raha ratkaisee sittenkin?

Vaurastumisen iloista on tieteellistä näyttöä. Daniel Kahneman ja Angus Deaton totesivat Yhdysvalloissa tekemässään tutkimuksessa, että tyytyväisyys elämään lisääntyy sitä mukaa kuin tulot nousevat eikä ole olemassa tulorajaa, jonka jälkeen arviot oman elämän hyvyydestä lakkaisivat kohenemasta.

Tyytyväisyys omaan elämään on kuitenkin eri asia kuin itse elämisen kokemus. Kaksikon mukaan myönteiset tunteet lisääntyvät vaurastuessa – mutteivät rajatta. Katto tulee vastaan, kun kotitalous­ tienaa 75 000 dollaria eli 70 000 euroa vuodessa.

Tutkimuksen aineisto kerättiin vuonna 2008, ja silloin kolmannes Yhdysvaltain kotitalouksista ylitti rajan. Sitä varakkaammilla hyvän olon tunteet eivät enää lisääntyneet. Vaikka rahalla voi hankkia kivoja kokemuksia matkoilla ja mukavuutta asumiseen, se ei tuo koettua onnea yhtään enempää. Eräässä tutkimuksessa huomattiinkin, että suurituloisten on vaikeampi nauttia elämän pienistä iloista.

Kahnemanin ja Deatonin tutkimus ei vielä osoita vääräksi väitettä, jonka mukaan kansantuotteen kasvu ei kasvata onnea. Siihen iskee toinen tutkijakaksikko.

Taloustieteilijäpariskunta Betsey Stevenson ja Justin Wolfers on julkaissut analyysejä, joiden mukaan mitään Easterlinin paradoksia ei ole olemassa: kansantuotteen kasvu ja tyytyväisyys käyvät tyylikkäästi yhtä jalkaa, eikä mitään eurorajaa onnen kasvulle tule vastaan. Easterlin on yksinkertaisesti väärässä, duo summaa.

Tunne seuraa suhdanteita

Kasvun ja onnen kiista ei ole asettunut. Easterlin on väittänyt, että hänen kriitikkonsa sekoittavat lyhyen aikavälin talouden vaihtelut ja pitkän ajan talouskasvun. Ihmisten onnellisuus nousee ja laskee nousu- ja laskukausien mukana, mutta pitkän aikavälin kansantuotteen kasvu ei sitä vastoin näytä kohottavan kansakunnan mielialaa yhtään.

Yliopistonlehtori Jani-Petri Laamanen Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta on saanut työtovereidensa kanssa samansuuntaisia tuloksia.

– Kansantuotteen kasvu lisää onnellisuutta tilapäisesti mutta ei pitemmäksi aikaa. Kun tulee taantuma, onnellisuuskin notkahtaa. Joitain merkkejä on siitä, että taantuma vaikuttaa enemmän kuin vastaava nousu. Yllättäen Suomi ei ole taantumasta huolimatta kuitenkaan keskimäärin erityisen onneton, Laamanen kertoo.

Eri mailla näyttää olevan erilainen kyky kääntää vauraus onnellisuudeksi. Suomessa, muissa pohjoismaissa, Sveitsissä ja Hollannissa temppu osataan, sillä nämä maat yleensä johtavat onnellisuuslistauksia. Sen sijaan Belgia on erikoinen tapaus: kun maa on vaurastunut, sen kansalaisten tyytyväisyys on vain vähentynyt.

Belgiassa vaurastuminen kanavoituu ilmeisesti kulutukseen, joka ei ole omiaan lisäämään ihmisten onnellisuutta. Tällaiseen arvioon päätyivät Laamanen ja hänen kollegansa, kun he tutkivat ihmissuhteiden, onnellisuuden ja talouskasvun kolmiyhteyttä.

– Maissa, joissa ihmiset helposti ryhtyvät statuskilpailuun ja kilpavarusteluun, bruttokansantuote ei tuota onnellisuutta niin paljon kuin maissa, joissa statuskilpailua ei esiinny. Jos ihmiset näyttävät statusta ulospäin, se aiheuttaa muissa huonommuuden tunnetta. Siten lisäraha ja -kulutus ei lisääkään hyvinvointia, Laamanen sanoo.

Suomessa sanotaan usein, että täällä ei saa näyttää rikastumistaan. Tätä ei siis tule pitää kateutena vaan itsesuojeluvaistona, joka parantaa kansakunnan onnellisuustasetta.

Hyvinvointivaltio kannattaa

Suomen kuten muidenkin pohjoismaiden valttina on hyvinvointivaltio tulonjakoineen ja sosiaalimenoineen. Niiden merkitys on tosin myös kiistetty. Asialla on ollut Ranskan ja Suomen vertailusta tuttu Ruut Veenhoven.

Veethoven julkaisi 15 vuotta sitten laajan tutkimuksen, jonka mukaan sosiaalimenojen suuruuden ja kansalaisten onnellisuuden välillä ei ole mitään yhteyttä. Anteliaan sosiaaliturvan maissa ihmiset eivät olleet yhtään onnellisempia eikä onnellisuus tasaisemmin jakautunut kuin niissä yhtä rikkaissa maissa, joissa sosiaalimenot jäivät pieniksi.

Suomen Pankin entinen johtaja Kari Nars tulkitsee tutkimustulosta kirjassaan Raha ja onni (2006) niin, että sosiaaliturvakin kärsii samanlaisesta tottumisesta kuin vaurastuminen yleensä: kun yhdet tarpeet tyydytetään, uusia syntyy tilalle. Tyytymättömyys ei katoa minnekään, ja siksi sosiaalimenot eivät paradoksaalisesti tuota sitä hyvinvointia, jota niiden olisi tarkoitus tuottaa.

Itä-Suomen yliopiston sosiaalipolitiikan professori Juho Saari arvostelee hollantilaistutkimuksen asetelmia kirjassaan Onnellisuuspolitiikka (2012).
Esimerkiksi Yhdysvallat on siinä yksi pienten sosiaalimenojen maa. Jos kuitenkin ottaa huomioon sikäläisen eläkevakuutuksen ja yksityisen terveydenhuollon, sosiaalimenojen osuus kasvaa yhtä suureksi kuin pohjoismaissa. Saaren tekemät vertailut Euroopan valtioiden välillä osoittavat myös, että suurempien sosiaalimenojen ja kansalaisten onnellisuuden välillä on yhteys.

Köyhä hyötyy vähemmästä

Yksi onnellisuuteen liittyvä mekanismi­ puoltaisi hyvinvointivaltion harjoittamaa tulonjakopolitiikkaa. Rahalla on halvempaa lisätä köyhien onnea kuin rikkaiden, ja useimmista sosiaalipolitiikan etuuksista nauttivat pikemminkin pienituloiset kansalaiset. Summa, joka tuntuu hyvältä köyhän elämässä, ei välttämättä merkitse paljon mitään rikkaalle. Varakas tarvitsee enemmän rahaa onnen lisäyk­seen kuin köyhä.

Hyvinvointivaltion rahoitus tuottaa onnellisuustappiota varakkaille, jotka veroillaan maksavat sosiaalimenot. Verotuksen tuskaa saattaa vielä korostaa talouspsykologiasta tuttu tappiokammo. Menetykset tuntuvat ikävämmiltä kuin samansuuruiset voitot hyviltä. Juho Saaren mukaan ratkaisevaa on, miten läpinäkyvästi tulojen uudelleenjako tehdään.

Kärvistelyä aiheutuu eniten, jos verotuksen rahallisen menetyksen näkee konkreettisesti tilillään. Koska tietoisuus menetyksestä lisää tuskaa, vero kannattaa napsaista silloin, kun raha ei vielä ole tilillä. Palkkaverotuksessa se meneekin työnantajan maksamana, ja arvonlisäverossa se on piilossa tavaroiden ja palveluiden hinnoissa. Yrittäjät sen sijaan näkevät selvemmin, miten verot vaikuttavat tuloihin.  

Onnellisuuden kokonaistase näyttää kuitenkin jäävän hyvinvointivaltiossa voitolliseksi. Sijoitukset siihen kannattavat.

Vuonna 2011 Shige Oishi ja Ed Diener osoittivat 54 maan vertailullaan, että progressiivisen verotuksen maissa voidaan parhaiten. Näissä maissa ihmiset useimmin arvioivat elämänsä olevan lähimpänä parasta mahdollista. Niissä koettiin myös enemmän myönteisiä tunteita ja vähemmän kielteisiä. Yksi näitä onnen maita on Suomi.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2015, päivitetty 16.3.2018

Näillä ohjeilla ripaus lisää

Ohje 1:  Sulje korvat onnellisuuspuheelta

Oletko saanut tarpeeksesi onnellisuudesta? Tuntuuko, että siitä on tullut jonkinlainen pakko? Se ei ole ihme nykyisin, kun onnellisuus näyttää olevan elämän ainoa todellinen tarkoitus.

Yhteiskuntatieteissä ja psykologiassa tunnetaan ironisen vaikutuksen ilmiö. Se tarkoittaa, että jonkin toimenpiteen seurauk­set kääntyvät päinvas­taisiksi kuin alun perin tarkoitettiin. Näin on käynyt osaksi myös onnellisuuden tavoittelulle.

Mitä enemmän uskomme, että yhteiskunta olettaa meidän pyrkivän onnellisuuteen, sitä pahemmin koemme kielteiset tunteemme, kuten surun. Näin vihjaa Brock Bastianin ja kumppaneiden Japanissa ja Australiassa tekemä tutkimus. Vaikutus oli suurempi Australiassa. Länsimaisissa kulttuureissa ikäviä tunteita ilmeisesti siedetään huonommin, ja tämä karttelu on omiaan voimistamaan niitä. Olisimme onnellisempia, jos suhtautuisimme suopeammin suruun, alakuloon ja ahdistukseen.

Onnen tärkeyden korostaminen voi myös laimentaa myönteisiä tunteita, kertoo Iris Mauss työtovereineen Emotion-lehdessä. Kun elämyksiin kohdistuvat odotukset kasvavat, kivaa kokemusta sen koittaessa nakertaa pettymyksen tunne.

Ohje 2: Osta elämyksiä, älä tavaraa

Jos rahalla ei onnistu hankkimaan onnea, käyttää sitä väärin. Kannattaa kohdentaa se mieluummin elämyksiin ja kulttuuriin kuin aineellisiin asioihin. Elämysten ostelu tuottaa enemmän mielihyvää kuin tavaroiden, osoittavat eri tutkimukset.

Tavaran antama nautinto väljähtyy nopeasti, kun taas elämys – vaikkapa käynti konsertissa – tuntuu tyydyttävältä vielä kauan tapahtuman jälkeenkin. Ihmiset palaavat mielessään paljon useam­min elämyksiinsä kuin aineellisiin hankintoihinsa.   

Elämysostos alkaa kohottaa mielialaa jo ennen kuin se toteutuu.Lämmittelemme ennakolta sen odotuksessa.

Kulttuurin ja elämysten kulutuksessa on sekin etu, että niistä nautitaan enemmän niiden itsensä vuoksi. Tavaroissa sen sijaan on usein mukana vertailu muiden tavaroihin, ja jos omat eivät pärjää vertailussa, mieli myrtyy.


Ohje 3: Ole kiltti

Ennen piti olla avulias, ystävällinen, kiitollinen ja antelias, jotta olisi moraalisesti hyvä ihminen. Nyt näistä hyveistä on tullut väline, jolla kohottaa onnellisuuttaan. Kaikkien mainittujen hyveiden hyöty on osoitettu useissa tutkimuksissa, joita on tehnyt muun muassa Sonya Lubomirsky.

Jos hyveet tekevät onnelliseksi, niin käy myös päinvastoin: onnellisuus lisää hyveitä. Onnellisuus tekee epäitsekkäämmäksi ja kiitollisemmaksi. Hyveellinen toiminta ja onnellisuus muodostavat toisiaan voimistavan kehän.

Ei kuitenkaan kannata syyllistyä, jos elämä ei juuri nyt  hymyile. Myös vastoinkäymisistä voi kummuta hyveitä, muistuttaa tunnettu onnellisuustutkija Ed Diener.


Ohje 4: Keskity siihen, mitä teet

Kun olet palaverissa, hoidat lasta, katsot televisiota, siivoat tai keskustelet toisten ihmisten kanssa, keskitä huomiosi siihen. Vaikka tehtävä tympäisisi, ole siinä henkisesti mukana. Silloin olet tyytyväisempi kuin haikaillessasi ajatuksissasi jonnekin toisaalle.

Harhaileva mieli on onneton mieli, kiteyttävät Matthew Killingsworth ja Daniel Gilbert.

He olivat saaneet tuhannet kännykän käyttäjät innostumaan tutkimuksesta, jossa näille putkahti tämän tästä puhelimeen tiedustelu siitä, mitä he olivat tekemässä, harhailiko mieli ja miltä tuntui.

Lähes puolet ajasta ihmisten mieli oli poissaoleva. Vain seksiä harjoitettaessa fokus oli täydellisesti asiassa. Edes eksyily mukaviin mietteisiin ei voittanut sitä, että oli läsnä tekemisessään.

Ohje 5: Ryhdy aktivistiksi

Eikö mielenosoittajissa ja aktivisteissa ole jotain kadehdittavaa? Heillä on mielekästä tekemistä, he välittävät asioista ja pyrkivät todella tekemään niille jotakin.

Kaiken lisäksi aktivistit ovat onnellisempia kuin epäpoliittiset kansalaiset. Selitys ei ole ainakaan yksin se, että onnelliset osallistuisivat enemmän, kertoo Malte Klarin ja Tim Kasserin opiskelijoiden parissa tekemä tutkimus. Poliittinen toiminta itsessään sai opiskelijat tuntemaan itsensä elävämmiksi ja energisemmiksi kuin tunsivat verrokit, jotka puuhasivat jotakin vähemmän poliittista. 

Ensimmäinen kuulu onnellisuuden tutkija, filosofi Aristoteles jo sanoi, että ihminen on yhteisöllinen olento ja hyvään elämään kuuluu yhteiskunnallinen osallistuminen. Jos siitä tulee vielä hyvä olo,  ei ole mitään syytä olla menemättä mielenosoitukseen.