Brittitutkijat kehittävät päihdettä, josta tulee hyvä olo ilman krapulaa ja terveyshaittoja. Hauskan illan jälkeen voi ottaa lasillisen selventäjää ja ajaa kotiin.

Teksti: Marko Hamilo

Brittitutkijat kehittävät päihdettä, josta tulee hyvä olo ilman krapulaa ja terveyshaittoja. Hauskan illan jälkeen voi ottaa lasillisen selventäjää ja ajaa kotiin.

Julkaistu Tiede -lehdessä 4/2010Mikä tekijä yhdistää useimpia suomalaisia henkirikoksia ja yli 25:tä prosenttia tieliikennekuolemista? Viiden pisteen vihje: se on merkittävä masennuksen riskitekijä, joka kytkeytyy vuosittain myös 300 itsemurhaan.Kyse on tietysti alkoholista. Edellä mainittujen haittojen lisäksi alkoholitauteihin ja -myrkytyksiin kuolee parituhatta suomalaista joka vuosi. Ja vastahan tässä päästiin alkuun. Humalaisia suomalaisia hukkuu yli sata vuodessa. Tulipaloissa kuumuuteen tai hangessa kylmyyteen kuolee vielä suunnilleen saman verran.Jotain siis ehdottomasti pitää tehdä suomalaisten raitistamiseksi. Mutta mitä?Kieltolakia on jo kokeiltu, huonoin seurauksin. Joka kulttuuri tuntuu tarvitsevan jonkin päihteen, ja jollei sitä saa laillisesti, sitä hankitaan laittomasti.Monen kannabiksenkäyttäjän mielestä marihuana olisi parempi kuin alkoholi. Ruohoon ei jää koukkuun yhtä helposti kuin muihin laittomiin huumeisiin tai viinaan, ja kannabis yleensä ennemmin passivoi kuin saa rähinöimään.Ei marihuanakaan kuitenkaan pitkään käytettynä ole terveydelle täysin haitatonta. Eikä tietyn kulttuurin suosikkipäihdettä sitä paitsi voi noin vain vaihtaa. Liberaalimpi asenne kannabikseen ei välttämättä saisi useimpia luopumaan alkoholista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Somaa tai synteholiaLontoon Imperial Collegen psykiatrian professori David Nutt etsii kokonaan uusista molekyyleistä terveellistä ja muutenkin yksilön ja yhteiskunnan kannalta haitatonta päihdettä. Ajatus ei ole uusi. Aldous Huxleyn noin viidensadan vuoden päähän sijoittuvassa tieteisromaanissa Uljas uusi maailma (1932) kulutuskeskeiset, nautintohakuiset ihmiset käyttävät somaa, hallusinogeenista päihdettä, jota hallitus suosii pitääkseen alamaiset tyytyväisinä.Televisiosarjassa Star Trek: The Next Generation humanoidit nauttivat ”synteholia” eli synteettistä alkoholia. Se maistuu ja tuoksuu alkoholilta ja antaa hyvänolontunteen, mutta ilman krapulaa tai myrkytyksen vaaraa.Aitoa synteholia kehittävä Nutt on kiistelty hahmo. Hän joutui eroamaan brittihallituksen päihdepoliittisen neuvonantajan paikalta kritisoituaan maan vallitsevaa huumepolitiikkaa. Nuttin mielestä joitakin päihteitä suositaan lainsäädännössä ja joitain taas syrjitään verrattuna tieteelliseen näyttöön eri aineiden riskeistä.Nutt esimerkiksi puolusti kannabiksen luokittelua amfetamiinia turvallisempaan kategoriaan. Nuttin erottanut sisäministeri Alan Johnson moitti erityisesti tämän esittämää vertailua, jonka mukaan ratsastaminen on paljon vaarallisempaa kuin ekstaasin käyttö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pameista paremmaksiLainsäätäjä on konservatiivinen: alkoholia on länsimaisissa kulttuureissa juotu tuhansia vuosia, joten sen haitallisuutta siedetään enemmän kuin tulokaspäihteiden. Mutta todennäköisesti myös kuluttajat ovat konservatiivisia. Vaikka keksittäisiin alkoholia yhteiskunnallisesti haitattomampi päihde, kuka haluaa siirtyä siihen? Olemme tottuneet käymään kaljalla työn jälkeen, juomaan viiniä hyvän ruoan kanssa ja juhlistamaan samppanjalla. Kippis!Siksi Nuttin työryhmän etsimä ihanteellinen päihde olisikin väritön, hajuton ja mauton aine, jonka voisi lisätä viiniin, olueen tai väkeviin. Juomasta poistetun alkoholin voisi hyödyntää vaikka auton tankissa.Lupaavimmat ehdokkaat Nuttin ryhmä on löytänyt bentsodiatsepiineista. Muun muassa ahdistuslääkkenä käytetty diatsepaami ei kuitenkaan sovi viihdekäyttöön, vaan tavoitteena on etsiä sitä haitattomampia molekyylejä. Aineeseen ei saisi jäädä koukkuun, yliannostus ei saisi johtaa vaaratilanteisiin, eikä pitkäaikaisestakaan käytöstä saisi olla haittaa esimerkiksi maksalle.

Myös krapula jäisi historiaanBentsojen ahdistusta helpottava vaikutus perustuu alkoholin tavoin välittäjäaine gamma-aminovoihappoon, joten sen hyvää oloa tuottava vaikutus olisi alkoholiin tottuneelle tuttu.Alkoholin ongelmana on, että sen vaikutukset ovat tavattoman laaja-alaisia. Kännistä selviää vain odottamalla, että alkoholi palaa pois elimistöstä.Täsmäpäihtymyksen voisi kumota vastalääkkeellä samaan tapaan kuin nukutusaineiden vaikutus kumotaan heräämössä leikkauksen jälkeen. Riehakkaista vappujuhlista voisi siis ajaa autolla kotiin, kunhan nappaa ensin selviämispillerin. Tai ehkä vastalääke sisällytetään juhla-aterian päättävään calvadokseen.Nutt – jota vastustajat jo kutsuvat nimellä Nutty Professor, hullu professori – on kokeillut bentsoja itseensä. – Minuutissa olin lähes unessa, viisi minuuttia myöhemmin pidin jo luentoa, Nutt kertoi Daily Telegraphissa.

Kuka antaisi luvan?Työryhmän ”synteholi” voisi olla markkinoilla jo parin vuoden päästä, Nutt kertoi Times-lehdelle.Uuden päihteen lisensointi esimerkiksi Britanniassa edellyttäisi kuitenkin kliinisiä kokeita. Ne maksaisivat hyvinkin yli kymmenen miljoonaa euroa.Nutt on aiemmin pohtinut mahdollisuutta, että jokin liberaalin päihdepolitiikan maa, esimerkiksi Espanja, näyttäisi tietä muille.Voi tietysti kysyä, onko sittenkin alkoholin hyvä puoli, että siihen liittyy niin monia haittoja. Jos ”somaa” voisi ottaa terveysvaikutuksia pelkäämättä aina kun harmittaa, miksi suotta välittää velvollisuuksistaan?Nuttin bentsojuomaa vastustaisivat todennäköisesti myös panimot, viinintuottajat ja alkoholiteollisuus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla