Brittikaksikko tavoittelee tänä kesänä 40 kilometrin korkeutta.

TEKSTI:Arno Seiro

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Brittikaksikko tavoittelee tänä kesänä 40 kilometrin korkeutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede-lehdessä

4/2002

Nuori afgaaniprinsessa pyysi brittiläisen Colin Prescotin vuonna 1976 kuumailmapallon kyytiin. Neljännesvuosisata myöhemmin Prescot, 51, on edelleen koukussa lajiin. Prinsessan kävi huonommin. Hän kuoli seuraavalla lennollaan.

Kuumailmapalloista itselleen ammatin tehnyt Prescot aikoo tänä kesänä räväyttää itsensä ja ystävänsä, 48-vuotiaan Andy Elsonin, kuuluisuuteen.

- Aiomme nostaa kaasutäytteisten pallojen maailmanennätyksen niin korkealle, ettei sitä käytännössä voi enää parantaa, Prescot kertoo.

Tavoitekorkeutta, 40:tä kilometriä, voidaan pitää jo miltei avaruutena. Taivas on siellä sysimusta, maapallon kaarevuus on näkyvillä, ja ilmakehästä on jäljellä enää vajaa prosentti.

Nykyisen ennätyksen, 34,7 kilometriä, tekivät amerikkalaiset Malcolm Ross ja Vic Prather jo vuonna 1961.

Ennätysyritysten historia on kalmainen. Lukemattomat hurjapäät ovat menettäneet henkensä kurottaessaan yhä korkeammalle. Milloin on pallo räjähtynyt, milloin laskuvarjo pettänyt.

Prescotin ja Elsonin etuna on heidän yhteensä yli 40 vuoden kokemuksensa kuumailmapalloista. Muutama vuosi sitten he melkein onnistuivat lentämään ensimmäisinä maailman ympäri; monen unelmoiman tempun tekivätkin lopulta sveitsiläinen Bertrand Piccard ja brittiläinen Brian Jones vuonna 1999.

Pallo pilvenpiirtäjän korkuinen

Tavallinen kuumailmapallo ei kelpaa, koska ennätyskorkeuksissa ei ole enää ilmaa, jota lämmittää. Brittikaksikon pallo täytetään heliumkaasulla, ja jotta nostetta riittäisi 40 kilometriin asti, pallon täytyy olla Empire State Buildingin korkuinen ja noin 400 kertaa tavallisen kuumailmapallon kokoinen.

Pallo on valmistettu ällistyttävän ohuesta polyeteenistä, ohuemmasta kuin tavallinen toimistopaperi. Eikö Prescotia huoleta sen kestävyys?

- Sen käsittely vaatii erikoishansikkaat ja erikoisasun, kun palloa saatetaan lentokuntoon. Materiaalin vetolujuus on hyvä; ongelmina ovat vain terävät esineet, jotka voivat puhkaista pallon ja unelmamme, Prescot toteaa rauhallisesti.

Miehet nousevat korkeuksiin avohytissä, joten heillä täytyy olla avaruuspuvut. Ne ovat venäläisvalmisteiset, koska yleisen käsityksen mukaan venäläispuvut päihittävät amerikkalaiset vastineensa keveydessään ja yksinkertaisuudessaan.

Avohytin etuja Prescot listaa kolme: - Se on kevyempi kuin suljettu, paineistettu hytti, siitä poistuu hätätilanteessa nopeammin, ja se on jännittävämpi.
Ennätysyritys lyhyesti

• Kaikkien aikojen suurin miehitetty kaasupallo


• Pallo polyeteeniä, paino tyhjänä noin kolme tonnia, täytetään heliumilla.


• Nousupäivä heinä-syyskuussa valitaan sään mukaan kolme päivää ennen lähtöä.


• Nousee todennäköisesti Britannian kaakkoisosasta, laskeutuu mereen.


• Leijonanosasta lennon tekniikkaa vastaa QinetiQ, brittiläinen valtionyritys, joka kehittää sotilastekniikan siviilisovelluksia.


10 tunnissa kuuluisuuteen

Nousu kestää 3-5 tuntia. Huipulla miehet aikovat olla tunnin; maiseman ihailun lisäksi on määrä tehdä tieteellistä tutkimustyötä. Stratosfäärin yläosaa 40 kilometrissä on nimittäin tutkittu varsin vähän.

Alastulo kestää saman ajan kuin nousu, eli koko lento vie kymmenisen tuntia.

Siltä varalta, että jokin menee vikaan, kaksikolla on kolmivaiheinen pelastautumissuunnitelma.

- Jos vakavia ongelmia ilmenee, leikkaamme korin irti pallosta. Putoamme vapaasti noin kahdeksaan kilometriin, missä laukaisemme ensimmäisen hätävarjon. Seuraavan, suuremman varjon avaamme noin kolmessa kilometrissä, Prescot kuvaa tyynesti kuin leivän leikkaamista.

Jos korin kanssa tulee ongelmia, viimeisenä hätäkeinona siitäkin voi poistua. Tätä varten miehillä on laskuvarjot, jotka he laukaisisivat aikaisintaan viiden kilometrin korkeudessa.

Cliffhangerin ja kahdeksan viimeisimmän James Bond -elokuvan ilmakuvaukset.

Mitä Prescot aikoo valloittaa seuraavaksi?

- Korkeusennätys on ollut suurin unelmani jo neljännesvuosisadan. Tämän jälkeen seikkailut saavat riittää. Siirryn niistä hommista eläkkeelle.

Arno Seiro on tekniikkaan erikoistunut vapaa toimittaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla