Mikroroskaa. Sininen muovikuitu kävi pyydykseen Airiston edustalla. Kuvat: Lauri Rotko
Mikroroskaa. Sininen muovikuitu kävi pyydykseen Airiston edustalla. Kuvat: Lauri Rotko
Julia Talvitie rakensi näytteenottolaitteistonsa itse.
Julia Talvitie rakensi näytteenottolaitteistonsa itse.
Merentutkimusalus Muikku pystyy liikkumaan myös matalissa vesissä rannan tuntumassa.
Merentutkimusalus Muikku pystyy liikkumaan myös matalissa vesissä rannan tuntumassa.
Perämies Jukka Kettunen säätää haavin keräämään näyttietä pintavedestä.
Perämies Jukka Kettunen säätää haavin keräämään näyttietä pintavedestä.
Olli-Pekka Mäki ei näe näytteessä vielä mitään.
Olli-Pekka Mäki ei näe näytteessä vielä mitään.
Outi Setälä mikroskopoi näytteitään Muikun laboratoriossa.
Outi Setälä mikroskopoi näytteitään Muikun laboratoriossa.
20 mikrometrin suodattimeen jää niin pientä roskaa, ettei sitä erota paljaalla silmällä.
20 mikrometrin suodattimeen jää niin pientä roskaa, ettei sitä erota paljaalla silmällä.
Manta-haaviin jäi mustia hiiliyhdistehippuja, sinilevää, vesikirppuja ja kolmipiikkejä.
Manta-haaviin jäi mustia hiiliyhdistehippuja, sinilevää, vesikirppuja ja kolmipiikkejä.
Karkea näyte kuivataan uunissa, jotta osa elollisesta aineksesta kuivuu pois ja roskat tulevat paremmin esille.
Karkea näyte kuivataan uunissa, jotta osa elollisesta aineksesta kuivuu pois ja roskat tulevat paremmin esille.

Itämeressä lilluu niin pientä roskaa, ettei sitä näe paljain silmin. Osa mikroroskasta päätyy ravintoketjuun, osa hajoaa myrkyiksi.

Hajulukko. Lomamatkan aikana kuivahtanut viemäri. Suurin piirtein niiltä haisee Kakolanmäen vedenpuhdistamon uumenissa. Tänne kertyvät noin 300 000 turkulaisen ja muun varsinaissuomalaisen viemärijätteet.

– Minusta täällä haisee vain tunkkaiselta maakellarilta, vähättelee Julia Talvitie,  jonka nenä on jo turtunut puhdistamojen hajumaailmaan. – Tietäisitpä, miltä tänne tuleva vesi haisee!

Suomen ympäristökeskuksen tutkimusavustajan, meribiologi Talvitien ovat houkutelleet puhdistamoon mikroroskat. Valtamerissä kelluvista muovilautoista on kohistu vuosia, mutta mikroskooppisen pientä roskaa arvioidaan olevan vielä enemmän kuin näkyvää, niin maailmanlaajuisesti kuin Itämeressäkin. Talvitie on päättänyt ottaa selvää, mistä mikroroskat ovat mereen joutuneet.

Näytteenottopaikka on kymmenen metriä maan alla, missä pääsee käsiksi puhdistamosta poistuvaan veteen. Talvitie avaa betonilattiasta luukun. Siitä avautuu suora näkymä kuohuihin.

Vessapaperia ja hammasharjoja virrassa ei näy, ne on haravoitu pois jo puhdistusprosessin alussa. Talvitie on kuitenkin varma, että hänen tutkimassaan kokoluokassa roskia löytyy. Hän avaa työkalupakkinsa, mustan styroksisen kylmälaukun, ja ottaa esiin muoviputkia, letkua, pumpun, rautatangon ja suodatinkankaita. Niistä hän alkaa koota näytteenottolaitetta.

Alun perin Julia Talvitien ei pitänyt työkseen kontata viemärinhajussa betonilattioilla. Hän opiskeli mikrobiologiaa Helsingin yliopistossa ja ajatteli ryhtyvänsä meduusatutkijaksi. Sitten hän kuuli mikroroskista. Meduusoja metsästää maailman merillä moni muukin, mutta jätevedenpuhdistamojen mikroroskista löytyi vain yksi tutkimus. Siinä jätevettä oli suodatettu alle litra. Talvitie päätti pistää paremmaksi.

Mikroroskatutkimus on merentutkimuksen kuumimpia ja uusimpia tutkimusalueita. Koska standardoidut tutkimusmenetelmät ja -välineet vielä puuttuvat, Talvitien on täytynyt askarrella työkalunsa itse.

Viritelmänsä avulla hän on löytänyt Helsingin puhdistetusta jätevedestä muun muassa vaatekuituja ja muuta epäorgaanista mikroroskaa, jota hän epäilee ihonhoitotuotteiden kuoriviksi muovirakeiksi, sampoiden silikoniksi ja gore-tex-tyypppisten kalvovaatteiden pinnoitteeksi.

1 900 kuitua joka pesussa

Julia Talvitie kiertää laitteistonsa viimeisen muoviputken paikoilleen, ja näytteenotto voi alkaa. Lattialuukun alapuolisista kuohuista nousee kirkas letku, joka imee sähköpumpun voimalla vettä muoviputkista koottuun tötteröön. Putkien liitoskohdassa on aina suodatinkangas, ensin 200 mikrometriä, sitten 100 ja lopulta 20 mikrometriä tiheä.

– Oikeastaan nuo ensimmäiset kankaat ovat vain sitä varten, ettei hienoin suodatin heti tukkeutuisi.

Kun vesi virtaa putkeen, huomaa, että se on aavistuksen kellertävää. Puhdistetussakin jätevedessä on aina jonkin verran kiintoainesta eli orgaanista mössöä, joka värjää veden. Kukaan tuskin haluaisi pestä tällä hampaitaan.

Välillä pumppu päästää pöräyksen, kun letkussa kulkee ilmakuplia. Vesi virtaa mereen vauhdilla, joka vaihtelee hieman kellonajan ja sademäärän mukaan.

– Näin päivällä ihmiset ovat töissä eivätkä pese pyykkiä tai käy suihkussa. Talvella puolestaan vaatekuitujen määrä kasvaa. Esimerkiksi fleecepaidasta irtoaa 1 900 kuitua per pesu.

Pesuvedet eivät ole ainoa mikroroskan lähde. Sitä tulee myös katukaivojen kautta sadevesistä sekä teollisuudesta.

Kadulta tuleva vesi sisältää niin sanottuja mustia kappaleita eli epäorgaanisia hiiliyhdisteitä, kuten asfalttia, bitumia, kumia ja lentotuhkaa. Ne ovat peräisin liikenteen pakokaasuista, tehtaista ja kaikenlaisista palamisprosesseista. Mustia kappaleita päätyy vesiin myös paikoissa, joissa teiltä aurattu lumi varastoidaan lähelle rantaa tai lumilasti kipataan mereen tai jäälle.

Villaa vai viskoosia?

Eri roskatyyppien tunnistus perustuu silmämääräiseen analyysiin valomikroskoopilla. Siihen oppii harjaantumalla.

– Esimerkiksi tekokuidut erottaa luonnonkuiduista siitä, että ne ovat pyöreämpiä, kiiltävämpiä ja tasapaksuja.

– Kerran tosin kun mikroskopoin, yksi kuitu alkoi kiemurrella. Se olikin mato, Talvitie naurahtaa.

Television poliisisarjoissa kuitujen materiaaleja tunnistetaan kemiallisen analyysin keinoin. Analyysin teettäminen on kallista, joten monen mikroroskatutkijan on selvitettävä näytteensä koostumus ja mahdollinen lähde kokemuksen ja järkeilyn avulla.

Helsingin Viikinmäen puhdistamolla ottamistaan näytteistä Talvitie on lisäksi huomannut, että mikroroskan määrä vähenee puhdistusprosessin aikana merkittävästi. Seuraavaksi hän yrittää selvittää, miten roskat leviävät jätevedenpuhdistamolta ympäristöön.

Kakolanmäen puhdistuslaitoksen edustaja on valistanut, että jos putoaisimme lattialuukun alla virtaavaan veteen, hengitystä täytyisi pidättää viisi minuuttia. Sitten pulpahtaisimme Turun satama-altaaseen ruotsinlaivojen sekaan. Sinne päätyvät Talvitien bongaamat mikroroskatkin.

Muikun matkaan

Seuraavana päivänä olemmekin jo siellä. Julia Talvitie jatkaa suodatuksiaan meribiologille tyypillisemmässä ympäristössä, merentutkimusalus Muikulla. Aamuaurinko häikii merenpinnasta ja pakottaa kaivamaan aurinkolasit esiin.

Talvitie on tuonut mustan kylmälaukun taas mukanaan. Laivan kyydissä on muitakin merentutkijoita härveleineen. He tutkivat matkalla merenpohjan happitilannetta ja näkösyvyyttä.

Mukana matkassa on myös Julia Talvitien oppiäiti, Suomen ympäristökeskuksen tutkija Outi Setälä. Hänkin on mikroroskien perässä. Tänään Setälä kokeilee uudenlaista planktonhaavia, joka on juuri saapunut Yhdysvalloista.

Haavista voisi löytyä ratkaisu yhteen mikroroskatutkimuksen ongelmaan. EU on säätänyt direktiivin, joka määrittelee, millainen on veden hyvä tila. Se sisältää raja-arvot mikroroskan määrälle, mutta tutkijoilta puuttuu standardoitu näytteenottomenetelmä, jolla saataisiin vertailukelpoisia tuloksia. Planktonhaavi voisi olla näppärä tähän käyttöön.

Merenkäynti on vähäistä ja tuulikin niin vieno, että takissa on tulla hiki. Aamuvuoron ruotsinlaivat ovat jo vaihtaneet asiak-kaansa ja lähteneet takaisin kohti länttä. Väylää reunustavat pastellisävyiset pitsihuvilat, vierasvenesatamat ja tammilehdot.

Määränpäämme on Airisto, avonainen merenselkä Turun edustalla. Näin lähelle aavan meren tunnelmaa ei pääse missään muualla Saaristomeren metsäisten saarten suojissa, ja merenselälle on omistettu jopa oma valssinsa.

Saarten välinen kapeikko päättyy ja kesämökit kutistuvat horisonttiin. Outi Setälän uusi laite lasketaan vinssillä veteen. Päistään avonaisella metallilaatikolla on siivet ja verkkokankaasta tehty pyrstö, jonka päässä on suodatin ja näytepullo. Härvelistä tulee mieleen valashai tai rausku, joka kulkee valtameressä suu ammollaan odottaen, että plankton ui sen kitaan. Laite onkin nimetty paholaisrauskun mukaan Mantaksi.

– Mantalla on hyvä suodattaa pintavettä, jossa kelluu kevyttä mikroroskaa, Setälä kehuu.

Kaikki roska ei vielä meriin päätyessään ole pientä, mutta isommatkin muoviesineet hajoavat mekaanisen kulutuksen, mikrobien ja ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta pienemmiksi hitusiksi. Esimerkiksi muovipussi häviää meressä silmistä eli muuttuu mikroroskiksi 10–20 vuodessa.

On arvioitu, että jätettä päätyy mereen sata miljoonaa tonnia vuodessa. Siitä 80 prosenttia on muovia. Maailman muovintuotanto on kasvanut räjähdysmäisesti niin, että kymmenen viime vuoden aikana on tuotettu yhtä paljon muovia kuin 1900-luvulla yhteensä. Tämä ei ennusta ainakaan muoviroskan vähemistä.

Hajonnutkin muovi haittaa

Eräissä tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että pitkällä aikavälillä muovi hajoaa lopullisesti. Hajoaminen kuulostaa äkkiseltään hyvältä uutiselta, mutta se tuottaa uusia ongelmia.

Esimerkiksi styroksin hajoamistuotteiden epäillään aiheuttavan hermostovaikutuksia ja mahdollisesti syöpää. Merivesissä  on myös  ftaalihappoestereitä, joita käytetään pehmittiminä muovisissa juomapulloissa. Ne on yhdistetty hedelmällisyysongelmiin.

Myös säilyke- ja juomatölkkien ja vesijohtojen pinnoitteista tuttua bisfenoli A:ta löytyy merestä. Sen epäillään elimistöön päätyessään häiritsevän hormonitoimintaa.

Jotkut muovit muuttuvat myrkyllisiksi, kun ne alkavat meressä kerätä ympäristömyrkkyjä. Mikroskooppisen pienistä muoviroskista on mitattu jopa miljoona kertaa korkeampia pitoisuuksia kuin ympäröivästä merivedestä. Tutkijat yrittävät parhaillaan selvittää, voivatko roskat ja niiden kantamat myrkyt päästä ravintoketjuun.

Outi Setälä on tehnyt kokeita, joissa eläinplanktonille syötettiin halkaisijaltaan kymmenen mikrometrin  kokoisia fluoresoivia muovikuulia. Plankton puolestaan syötettiin halkoisjalkaäyriäisille. Koska kuulat hohtivat pimeässä ja koe-eläimet olivat läpinäkyviä, mikroskoopilla pystyi seuraamaan, kuinka muovikuulat siirtyivät eläimestä toiseen.

– Osa eläimistä myös kakki muovikuulat ulos. Mutta mitä tapahtuu, kun ne nielevät oikeaa, kulmikasta tai terävää roskaa?

Irlannissa on löydetty hummereiden vatsasta ja suolista kuituja, jotka ovat peräisin pyydyksistä. Alle millimetrin mittaisia muovinpaloja on löydetty myös kaloista, myrskylinnuista ja merikarhuista.

Havaintoja kuunnellessaan ryhtyy pakostakin miettimään, voivatko mikroroskat päätyä lautasen kautta myös ihmiskehoon.

Eka näyte uunista ulos

Julia Talvitie on saanut laitteistonsa viritettyä Muikun takakannelle. Muoviletku imee suodattimiin merivettä kahden metrin syvyydestä.

Laivan vieno keinunta vaikeuttaa näytteenottoa. Talvitien on varottava, ettei tuuli lennätä suodatinkankaita petrimaljoilta. Kannella kierinyttä suodatinta ei voi käyttää, sillä kontaminaation eli näytteen pilaantumisen riski kasvaa.

– Jos näytettä mikroskopoidessaan huomaa oman villapaitansa värisen, virheettömän kuidun, kontaminaatio on todennäköisesti tapahtunut, Talvitie sanoo.

Setälä kerää jo omasta haavistaan näytteitä Muikun laboratoriossa. Näytepulloon jääneet roskat huuhdellaan astiaan, jonka sisältö kaadetaan suodatinkankaan läpi. Kankaat näytteineen lykätään uuniin kuivumaan.

– Mantan silmäkoolla ei saa kiinni vaatekuituja, vaan lentotuhkaa ja muovia. Jos käyttäisin pienempää silmäkokoa, haavi tukkeutuisi heti, Setälä kertoo.
Mantan etu on nopeus. Kymmenen minuutin aikana sillä suodattaa 50 kuutiota Airiston vettä. Talvitien laitteiston läpi ehtii päivän aikana vain kaksi kuutiota.

Näyte on sopivasti kuivahtanut uunissa, ja Setälä asettelee sen valomikroskoopin lasille. Ripset räpsyvät linssiä vasten, kun näytettä yrittää tihrustaa keinuvassa laivassa.

Setälä esittelee petrimaljalla näkyvät mustat hiutaleet lentotuhkaksi ja värikkäät laivoista irronneeksi maaliksi. Lentotuhkahippusia hän löytää merivesikuutiosta yleensä noin 100 000. Ne kiinnostavat Setälää eniten, sillä mustat kappaleet sisältävät suhteellisen paljon haitallisia aineita, kuten syöpää ja perimämuutoksia aiheuttavia PAH-yhdisteitä.

Tekokuidusta tulee morkkis

Laboratorion ikkunoista näkyy taas huviloita. Muikku lähestyy Turun satamaa. Aurinko paahtaa Hirvensalon laiturilla vielä kuumemmin kuin lähtiessä. Melkein kaikki matkustajat nousevat kyydistä, heidän työpäivänsä jatkuu toimistossa.

Talvitie jää vielä alukseen. Se heittää pienen kierroksen satama-altaassa, jotta hän voi ottaa näytteitä läheltä jätevedenpuhdistamon purkuputkea.

Turun ympäristökeskus on pyytänyt häntä selvittämään, toimiiko jätevedenpuhdistamo mikroroskan pistelähteenä, eli onko roskan määrä suurempi puhdistamon poistoputken edustalla kuin ulompana merellä.

– Oikeastaan puhdistamon kutsuminen pistelähteeksi on harhaanjohtavaa, sillä roskat eivät ole lähtöisin sieltä vaan yhteiskunnasta, meidän kulutuksestamme. Putsari vain kokoaa jätteemme yhteen.

Jäteveden tutkiminen on muuttanut Talvitien tapaa kuluttaa. Tekokuituvaatteen ostamisesta tulee nykyään huono omatunto, ja sampoot ja ihonhoitotuotteet ovat vaihtuneet luontaistuotekaupan merkkeihin. Talvitie ei kuitenkaan usko, että hänen tai muiden yksittäisten ihmisten valinnoilla olisi tarpeeksi vaikutusta. Sen sijaan hän toivoo, että hänen tuottamastaan tiedosta on apua, jos roskaantumista päätetään ryhtyä hillitsemään.

Turun lempiväri selviää

Näytteiden lopulliset analyysit valmistuvat kuukausien päästä, mutta kokemuksen pohjalta Julia Talvitie uskaltaa odottaa, että jätevedenpuhdistamosta lähtevästä vedestä löytyy huomattavia mikroroskapitoisuuksia. Helsingin Viikinmäen puhdistamolta virtaa vesikuution mukana mereen 4 883 kuitua ja 8 639 muuta mikroroskakappaletta, kun Helsingin rannikon merivedestä löytyy 126 kuitua ja 1 729 muuta kappaletta kuutiossa.

Poistoputken edustalla mikroroskaa on enemmän kuin kauempana merellä, mutta kaikki ei näytä olevan kotoisin vain puhdistamosta.

Vasta pitkät päivät mikroskoopin ääressä kertovat, millaisia kuituja ja muita mikroroskia Turun vesistä löytyy. Samalla selviää, pukeutuvatko turkulaiset pääkaupunkilaisten tapaan enimmäkseen mustaan ja siniseen, kuten Talvitie on näytteidensä kuiduista päätellyt.

Johanna Junttila on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Lähteitä: Mikroskopiskt skräp i havet –  metodutveckling för miljöövervakning, Kerstin Magnusson  ja Fredrik Norén 2011.
Plastic – the Facts 2012. Vihreä kirja ympäristössä olevaa muovijätettä koskevasta eurooppalaisesta strategiasta, Euroopan komissio 2013.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8593
Liittynyt16.3.2005

Kalassa muovimerellä

Mikroroskat ovat paljolti energiajätettä. Tyynenmeren jätepyörrettä pohtiessa tuli mieleen, jotta jätettä tulisi ottaa talteen tehokkaasti rikastumisalueelta. Kustannukset katettaisiin jätettä tuottavia verottamalla. Näin saataisiin takaisinkytkentä tuottavaan päähän. Ei ole myöskään mahdotonta järjestää tuotteisiin kemiallista sormenjälkeä, jolla kohdentamista voisi tarkentaa. Jos tavaraa irtoaisi tonnikaupalla vuorokaudessa yhden laivan ponnistuksin, tulisi siitä jotain takaisin energian...
Lue kommentti

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Uuden tutkimuksen mukaan antiobioottien lisäksi monet muutkin lääkkeet vaikuttavat suolistossa asuviin bakteereihin.

Kaikki antibioottikuurin joskus syöneet tietävät, miten se voi saada vatsan sekaisin. Antibiootit tappavat kehosta bakteereja valikoimatta, myös suoliston hyödyllisiä asukkeja.

Suoliston valtabakteerilajit palautuvat parissa viikossa kuurin päättymisen jälkeen, mutta koko bakteeriflooran toipuminen voi viedä jopa kaksi vuotta.

Nyt saksalainen tutkimusryhmä on havainnut, että antibioottien lisäksi suolistobakteereja nitistivät monet muutkin lääkkeet. Ryhmän testaamista lähemmäs tuhannesta lääkkeestä useampi kuin joka neljäs lääke vaikutti ainakin yhden suolistomikrobilajin kasvuun.

Tutkijat osasivat arvata, että jotkin lääkkeistä voivat vaikuttaa suoliston bakteereihin, koska tällaisia tutkimustuloksia oli hiljattain julkaistu parista lääkkeestä. Silti he yllättyivät siitä, miten monilla lääkkeillä näitä vaikutuksia on.

”Todellinen lukumäärä on todennäköisesti vielä korkeampi. Tällä muutoksella suolistobakteeriston koostumuksessa on osuutensa lääkkeiden sivuvaikutuksiin, mutta ne voivat olla myös osa lääkkeen hyödyllistä vaikutusta”, selittää tiedotteessa tutkimustyötä johtanut Peer Bork Eurooppalaisesta molekyylibiologian laboratoriosta EMBL:stä.

Suolen bakteereihin vaikuttivat myös muut kuin tulehduslääkkeet. Ryhmä varoittaa, että myös muut lääkkeet kuin antibiootit voivat vaikuttaa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen syntyyn.

Bakteerit näyttävät kehittävän ei-antibioottisia lääkkeitä vastaan suurelta osin samanlaisia puolustuskeinoja kuin antibioottejakin vastaan.

”Tämä on pelottavaa”, sanoo tiedotteessa Nassos Typas, joka niin ikään johti tutkimusta.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Nature.

Kysely

Meneekö vatsasi sekaisin lääkkeistä?

Luulemme olevamme kyvyttömämpiä onneen kuin aurinkoisen etelän hmiset. Synkkä omakuva vaatii uudistamista. Kuvat Shutterstock

Edes taantuma ei pudottanut meitä maailman onnellisimpien kansakuntien joukosta. Tällä me todistamme, ettei raha yksin ratkaise, miten ihmiset elämänsä kokevat.


Tuossa keski-ikäinen rouva pyyhältää kauppakassia kantaen kohti bussipysäkkiä. Aika onnellisen näköinen tapaus. Tuossa kaksi vartijaa, mies ja nainen, halaa toisiaan leveä hymy kasvoillaan. Sitten ohi rymistelee pitkänhuiskea nuori skeittarisälli, jonka meno huokuu hyvää fiilistä. Näitä kaupunkilaisia katsellessa tulee itsekin hyvälle tuulelle.

Tämä on Suomi. Toimittajien kuuluisi olla kriittisiä, mutta eihän tälle mitään voi: kansainväliset vertailut toisensa jälkeen osoittavat, että suomalaiset ovat tavallista tyytyväisempää porukkaa. Sijoituksemme on yleensä maailman kymmenen onnellisimman joukossa. Uunituoreessa vuoden 2018 World Happiness Reportissa olemme ykkösiä.

Onnellisuus ei ole kuulunut suomalaisten itsestään vaalimaan kuvaan. Kun katsomme peiliin, sieltä mulkoilee takaisin sellaisia kansallisia stereotypioita kuin talven pimeys ja kylmyys, vähäpuheisuus ja viina. Luulemme olevamme kyvyttömämpiä onneen kuin ihmiset etelän maissa, joissa on palmupuita ja auringonpaistetta.

Onnettomia nuo gallialaiset

Turhan synkkä omakuva vaatii uudistamista. Vaikka tyytyväisyydessä suomalaiset eivät ole ihan maailman huippua, paljon ei puutu. Täällä ollaan esimerkiksi onnellisempia kuin Ranskassa.

Tunnettu alankomaalainen onnellisuustutkija, Erasmus-yliopiston professori Ruut Veenhoven ja hänen työtoverinsa Gaël Brulé julkaisivat vuonna 2014 tutkimuksen, jossa he etsivät siihen selitystä. Sitä todella kaivataan.

Ranskalaisten elämäntaito ja joie de vivre ovat legendaarisia pitkin maailmaa. Ranskalaisilla on viininsä, keskustelutaitonsa, kahvilansa, kulinaariset perinteensä, tyylitajunsa ja charminsa. Miten he voivat olla onnettomampia kuin kylmän ja pimeän pohjolan asukkaat?

Onnen määrää tutkijat mittaavat tavallisesti parilla kolmella eri tavalla. Voidaan ensinnäkin kysyä ihmisiltä suoraan, miten tyytyväisiä he ovat viime aikoina olleet elämäänsä. Asteikko voi ulottua nollasta viiteen, kymmeneen tai vaikka sataan.

Edellisestä hieman eroaa niin sanotut Cantrillin tikapuut, jonka kymmenpienaiselle asteikolle ihmiset saavat asettaa itsensä. Tämä onnellisuusmittari ottaa huomioon sen, miten oma toteutunut elämä suhteutuu odotuksiimme ja toiveisiimme. Cantrillin tikkailla ylin askelma edustaa parasta mahdollista elämää, jonka voi ajatella itselleen, ja alin huonointa.

Onni koostuu myös jokapäiväisten miellyttävien ja ikävien tunteiden taseesta eli siitä, onko arjessamme enemmän mukavuutta ja iloa vai äreyttä ja ahdistusta.

Kansalaisten tunnelmat selviävät muun muassa tällaisin tiedusteluin: oletko edellisenä päivänä ollut masentunut tai stressaantunut, oletko tuntenut olevasi levollinen tai hymyillyt paljon?

Suomalaiset pärjäävät kaikilla mittareilla keskimääräistä paremmin ja jättävät Ranskan selvästi jälkeen. Esimerkiksi tunnepuntarilla vauraiden maiden keskiarvotulos oli 45, Ranskan luku 42 ja Suomen 54. Suomalaisten eilispäivät ovat siis kuluneet hauskemmin ja rentoutuneemmin kuin useimpien muunmaalaisten.

Vapaus tuottaa onnea

Ranska on kiinnostava vertailukohta, koska taloudellisesti Suomi on kutakuinkin samalla tasolla kuin Ranska. Bruttokansantuote henkeä kohti on likipitäen yhtä suuri molemmissa maissa, ja maat ovat saavuttaneet tulotason, jonka jälkeen kansakunnan vaurauden lisäys­ ei joidenkin tutkimusten mukaan juuri lisää kansakunnan keskimääräistä tyytyväisyyttä.

Jos raha ei ratkaise, mikä sitten? Brulén ja Veenhovenin selitys on hieman yllättävä: vapaus.

Vapaus koostuu siitä, miten yhteiskunnassa on tarjolla erilaisia mahdollisuuksia ja miten hyvin ihmiset ovat niistä perillä. Lisäksi ihmisten pitää olla vapaita valitsemaan: mitä suurempi on itseluottamus ja mitä pienempi on pakko sopeutua odotuksiin, sitä vapaammaksi ihminen kokee itsensä. Vapaa ihminen tuntee olevansa elämänsä ohjaksissa, ja sekös onnellistuttaa.

Vapauden, veljeyden ja tasa-arvon nimiin vannovassa maassa luettelon ensimmäistä herkkua on vähemmän kuin Suomessa. Niin osoittavat mittaukset.

Suomalaiset kokevat itsensä selvästi vapaammiksi kuin ranskalaiset. Ero syntyy kenties lapsuudessa. Ranskassa kotikasvatuksessa korostuu tottelevaisuus, Suomessa itsenäisyys. Gallien koulussa opetus tapahtuu ylhäältä alas, Suomessa lapset opiskelevat enemmän keskenään. Katolisen kirkon perinne on niin ikään autoritaarisempi kuin protestanttisen.

Maat vaurastuvat, onni pysyy

Vaikka raha ei ratkaise Ranskan ja Suomen välistä onnellisuusmaaottelua, eurot vaikuttavat. Rahan ja onnen suhde ei kuitenkaan ole yksioikoinen.

Selvää on, että jos köyhä maa nousee taloudellisesta kurjuudesta, onnellisuus maassa lisääntyy. Taloustieteilijät kuitenkin taittavat peistä siitä, kasvattaako talouskasvu onnellisuutta vauraissa maissa.

Vastakkain ovat kokonaiset maailmankatsomukset. Toista suuntaa edustavat leppoistajat ja kasvukriitikot, joiden mukaan materia jo riittää länsimaissa ja voisimme keskittyä enemmän vapaa-aikaan ja ihmissuhteisiin. Toiset vakuuttavat, ettei kasvusta ja elintason kohottamisesta päästä ja että se tekee ihmisille hyvää vastakin. Molempien kantojen puolesta on näyttöä.

Etelä-Kalifornian yliopiston taloustieteen professori Richard Easterlin teki jo 1970-luvulla havainnon, jota sittemmin on kutsuttu hänen mukaansa Easterlinin paradoksiksi. Se kuuluu näin: vaikka maan sisällä varakkaat ovat onnellisempia kuin vähävaraiset, koko maan vaurastuminen ei kasvata kansalaisten onnellisuutta. Monissa maissa kansantuote on vuosien mittaan moninkertaistunut, mutta tyytyväisyys elämään on pysytellyt samalla tasolla.

Suomikin on paljon rikkaampi nyt kuin 1970-luvulla, mutta onnellisuus on liikahtanut vain hieman ylöspäin. Jos kuvittelemme aikakoneen, joka palauttaisi meidät 1970-luvun kulutustasolle, monet kokisivat järkytyksen. Siitä toivuttuaan he eivät kuitenkaan olisi juuri sen onnettomampia kuin nyt. Ihmiset tottuvat vauraudessaan tapahtuviin muutoksiin. Juuri tottuminen selittää osaltaan, miksi kansakunnan vaurastuminen ei lisää onnellisuutta tai lisää sitä vain vähän.

Melkein kaikkeen tottuu

Tottuminen ei rajoitu vain pankkitilin muutoksiin. Jotkut psykologit ovat väittäneet, että ihminen sopeutuu melkein mihin tahansa elämän sattumukseen. Tämän set point -teorian mukaan ihmisellä on tietty onnellisuuden perustaso, johon hän palaa vaurastumisen, köyhtymisen, avioi­tumisen, avioeron tai vammautumisen jälkeen. Mikään ei pitkällä aikavälillä hetkauta meitä suuntaan tai toiseen.

Onnen perustason ajatusta puoltavat esimerkiksi tutkimukset ihmisistä, jotka ovat halvaantuneet tapaturmissa. Jonkin ajan kuluttua heidän henkinen hyvinvointinsa palautuu enemmän kuin moni luulisi. Avioliiton elämää kohottava vaikutus tasaantuu toiseen suuntaan. Onnellisuustutkijat näyttävät usein käyrää, joka kuvaa ihmisen onnellisuuden muutosta ennen avioliittoa ja avioitumisen jälkeen. Käyrä kohoaa ja kohoaa ja huipentuu häävuonna, mutta sitten se alkaa laskea kohti tasoa, jolla se oli ennen liiton solmimista.

Perustasoteoriaa tukevat myös kaksostutkimukset, joissa on selvitetty onnellisuuden perinnöllisyyttä. Tuoreen katsauk­sen mukaan koetun hyvinvoinnin periytyvyys on arviolta 35 prosenttia eli samaa luokkaa kuin vakavan masennuksen. Kahden yhtä hyvissä tai huonoissa oloissa elävän ihmisen tyytyväisyys elämään voi erota suuresti. Persoonallisuuspiirteitä jaetaan epätasaisesti syntymässä. Jos on saanut ulospäinsuuntautuneen tai tunnollisen luonteen, voi kiittää onneaan. Sen sijaan neuroottisuus tietää enemmän huolia.

Tottumisella on rajansa. Avioliitossa­ tyytyväisyys ei laske liittoa edeltäneelle tasolle, vaikka arki alkaa. Parisuhteella on keskimäärin pysyvä onnellistuttava vaikutus. Yhtä lailla pysyvä, joskin päinvastainen vaikutus on terveyden menetyksellä. Mitä enemmän sairaus rajoittaa arkea, sitä enemmän se vähentää tyytyväisyyttä. Myöskään työttömyyteen psyyke ei kokonaan sopeudu: se ei lakkaa syömästä miestä tai naista.

Halut uusiutuvat jatkuvasti

Rahan tuoma onnen lisäys sen sijaan haihtuu sen jälkeen, kun tietty tarpeiden tyydytyksen perustaso on saavutettu. Näin ainakin Richard Easterlin on todennut tutkimuksissaan, jotka maalaavat kuvaa materian tavoittelun älyttömyydestä. Kun me saamme tai puolisomme saa palkankorotuksen, iloitsemme siitä aikamme mutta sitten jo totumme asiaan ja koettu hyvinvointimme palaa perustasolleen.

Yksi selitys tottumiseen on se, että tavoitteemme nousevat vaurastuessamme.

Yhdysvalloissa tutkittiin samaa ikäluokaa siten, että ihmisiä pyydettiin eri elämänvaiheissa valitsemaan kymmenen suuren hankinnan listasta ne, joita he uskoivat tarvitsevansa elääkseen hyvää elämää. Toivelista ulottui toisesta televisiosta ulkomaanmatkailuun, omistusasuntoon, uima-altaaseen ja kesämökkiin.  Kävi ilmi, että sitä mukaa kuin ihmiset saivat tyydytettyä toiveitaan, heille ilmaantui saman verran uusia. Varakkaammille haaveita sikisi vielä enemmän kuin muille.

Halujen jatkuva uusiutuminen takaa sen, että tyydytystä on vaikea saada lisää pelkästään hankkimalla lisää aineellista hyvää. Tyytymättömyys vallitsevaan tilanteeseen uusiutuu jatkuvasti.

Jotkut evoluutiopsykologit uskovat, että taipumus on osa ihmisen perimää. Kenties kivikauden oloissa parhaiten menestyivät ne, jotka eivät jääneet nautiskelemaan olostaan, kun varastot olivat täynnä. He olivat hetken tyytyväisiä, mutta halusivat sitten taas lähteä poimimaan marjoja ja kaatamaan riistaa. Meillä on näiden tyytymättömien geenit, ja taipumus pitää meissä yllä toimeliaisuutta ja kulutusta, jolla ei ole eloonjäännin ja onnen tavoittelun kannalta merkitystä.

Vertailu pitää paikallaan

Toinenkin talouspsykologinen moottori pyörittää aineellisen kulutuksen oravanpyörää. Ihmiset juoksevat paikoillaan onnen perässä siksi, että he perustavat tyytyväisyytensä sosiaaliseen vertailuun. Vaurastuminen tuo lisää iloa elämään, jos se parantaa suhteellista asemaa. Jos taas viiteryhmä eli ne ihmiset, joihin ihminen itseään vertaa, vaurastuvat samaa tahtia, tulon lisäys ei ajan oloon tunnu miltään.

Vertailu on taannut sen, ettei kansantuotteen huima kasvu länsimaissa ole kääntynyt kovin kummoiseksi onnen kasvuksi. Se voi myös selittää, miksi Yhdysvalloissa tunnelmat ovat laskeneet samaan aikaan, kun tuloerot ovat jyrkentyneet. Kun vertailukohdat karkaavat kauem­maksi, oma suhteellinen asema heikkenee ja mieli mustenee.

Jo lapset osaavat vertailun taidon. Britanniassa on havaittu, että varakkailla alueilla vähävaraisten perheiden lapsilla on enemmän käytöshäiriöitä kuin alueil­la, joilla yleinen tulotaso on lähempänä omaa. Epäedullinen elintasovertailu kiristää pinnaa.

Easterlinin paradoksi käy järkeen, kun ottaa huomioon, miten totumme saavutuksiimme, keksimme uusia toiveita tavoiteltaviksi ja pysyttelemme tulojen kasvusta huolimatta aina vain kutakuinkin samalla tasolla suhteessa vertailuryhmäämme.

Silti järkeenkäypää on myös uskoa tyytyväisyyteen, jota kasvavat kulutusmahdollisuudet tuovat. Rahalla voi monella tavoin toteuttaa itseään ja viettää laadukasta vapaa-aikaa. Raha tarjoaa myös turvaa kohtalon koettelemuksia – sairauksia, menetyksiä, avioeroja – vastaan. Hyviin tuloihin yhdistyy usein myös kiinnostava työ ja arvostettu asema.

Raha ratkaisee sittenkin?

Vaurastumisen iloista on tieteellistä näyttöä. Daniel Kahneman ja Angus Deaton totesivat Yhdysvalloissa tekemässään tutkimuksessa, että tyytyväisyys elämään lisääntyy sitä mukaa kuin tulot nousevat eikä ole olemassa tulorajaa, jonka jälkeen arviot oman elämän hyvyydestä lakkaisivat kohenemasta.

Tyytyväisyys omaan elämään on kuitenkin eri asia kuin itse elämisen kokemus. Kaksikon mukaan myönteiset tunteet lisääntyvät vaurastuessa – mutteivät rajatta. Katto tulee vastaan, kun kotitalous­ tienaa 75 000 dollaria eli 70 000 euroa vuodessa.

Tutkimuksen aineisto kerättiin vuonna 2008, ja silloin kolmannes Yhdysvaltain kotitalouksista ylitti rajan. Sitä varakkaammilla hyvän olon tunteet eivät enää lisääntyneet. Vaikka rahalla voi hankkia kivoja kokemuksia matkoilla ja mukavuutta asumiseen, se ei tuo koettua onnea yhtään enempää. Eräässä tutkimuksessa huomattiinkin, että suurituloisten on vaikeampi nauttia elämän pienistä iloista.

Kahnemanin ja Deatonin tutkimus ei vielä osoita vääräksi väitettä, jonka mukaan kansantuotteen kasvu ei kasvata onnea. Siihen iskee toinen tutkijakaksikko.

Taloustieteilijäpariskunta Betsey Stevenson ja Justin Wolfers on julkaissut analyysejä, joiden mukaan mitään Easterlinin paradoksia ei ole olemassa: kansantuotteen kasvu ja tyytyväisyys käyvät tyylikkäästi yhtä jalkaa, eikä mitään eurorajaa onnen kasvulle tule vastaan. Easterlin on yksinkertaisesti väärässä, duo summaa.

Tunne seuraa suhdanteita

Kasvun ja onnen kiista ei ole asettunut. Easterlin on väittänyt, että hänen kriitikkonsa sekoittavat lyhyen aikavälin talouden vaihtelut ja pitkän ajan talouskasvun. Ihmisten onnellisuus nousee ja laskee nousu- ja laskukausien mukana, mutta pitkän aikavälin kansantuotteen kasvu ei sitä vastoin näytä kohottavan kansakunnan mielialaa yhtään.

Yliopistonlehtori Jani-Petri Laamanen Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta on saanut työtovereidensa kanssa samansuuntaisia tuloksia.

– Kansantuotteen kasvu lisää onnellisuutta tilapäisesti mutta ei pitemmäksi aikaa. Kun tulee taantuma, onnellisuuskin notkahtaa. Joitain merkkejä on siitä, että taantuma vaikuttaa enemmän kuin vastaava nousu. Yllättäen Suomi ei ole taantumasta huolimatta kuitenkaan keskimäärin erityisen onneton, Laamanen kertoo.

Eri mailla näyttää olevan erilainen kyky kääntää vauraus onnellisuudeksi. Suomessa, muissa pohjoismaissa, Sveitsissä ja Hollannissa temppu osataan, sillä nämä maat yleensä johtavat onnellisuuslistauksia. Sen sijaan Belgia on erikoinen tapaus: kun maa on vaurastunut, sen kansalaisten tyytyväisyys on vain vähentynyt.

Belgiassa vaurastuminen kanavoituu ilmeisesti kulutukseen, joka ei ole omiaan lisäämään ihmisten onnellisuutta. Tällaiseen arvioon päätyivät Laamanen ja hänen kollegansa, kun he tutkivat ihmissuhteiden, onnellisuuden ja talouskasvun kolmiyhteyttä.

– Maissa, joissa ihmiset helposti ryhtyvät statuskilpailuun ja kilpavarusteluun, bruttokansantuote ei tuota onnellisuutta niin paljon kuin maissa, joissa statuskilpailua ei esiinny. Jos ihmiset näyttävät statusta ulospäin, se aiheuttaa muissa huonommuuden tunnetta. Siten lisäraha ja -kulutus ei lisääkään hyvinvointia, Laamanen sanoo.

Suomessa sanotaan usein, että täällä ei saa näyttää rikastumistaan. Tätä ei siis tule pitää kateutena vaan itsesuojeluvaistona, joka parantaa kansakunnan onnellisuustasetta.

Hyvinvointivaltio kannattaa

Suomen kuten muidenkin pohjoismaiden valttina on hyvinvointivaltio tulonjakoineen ja sosiaalimenoineen. Niiden merkitys on tosin myös kiistetty. Asialla on ollut Ranskan ja Suomen vertailusta tuttu Ruut Veenhoven.

Veethoven julkaisi 15 vuotta sitten laajan tutkimuksen, jonka mukaan sosiaalimenojen suuruuden ja kansalaisten onnellisuuden välillä ei ole mitään yhteyttä. Anteliaan sosiaaliturvan maissa ihmiset eivät olleet yhtään onnellisempia eikä onnellisuus tasaisemmin jakautunut kuin niissä yhtä rikkaissa maissa, joissa sosiaalimenot jäivät pieniksi.

Suomen Pankin entinen johtaja Kari Nars tulkitsee tutkimustulosta kirjassaan Raha ja onni (2006) niin, että sosiaaliturvakin kärsii samanlaisesta tottumisesta kuin vaurastuminen yleensä: kun yhdet tarpeet tyydytetään, uusia syntyy tilalle. Tyytymättömyys ei katoa minnekään, ja siksi sosiaalimenot eivät paradoksaalisesti tuota sitä hyvinvointia, jota niiden olisi tarkoitus tuottaa.

Itä-Suomen yliopiston sosiaalipolitiikan professori Juho Saari arvostelee hollantilaistutkimuksen asetelmia kirjassaan Onnellisuuspolitiikka (2012).
Esimerkiksi Yhdysvallat on siinä yksi pienten sosiaalimenojen maa. Jos kuitenkin ottaa huomioon sikäläisen eläkevakuutuksen ja yksityisen terveydenhuollon, sosiaalimenojen osuus kasvaa yhtä suureksi kuin pohjoismaissa. Saaren tekemät vertailut Euroopan valtioiden välillä osoittavat myös, että suurempien sosiaalimenojen ja kansalaisten onnellisuuden välillä on yhteys.

Köyhä hyötyy vähemmästä

Yksi onnellisuuteen liittyvä mekanismi­ puoltaisi hyvinvointivaltion harjoittamaa tulonjakopolitiikkaa. Rahalla on halvempaa lisätä köyhien onnea kuin rikkaiden, ja useimmista sosiaalipolitiikan etuuksista nauttivat pikemminkin pienituloiset kansalaiset. Summa, joka tuntuu hyvältä köyhän elämässä, ei välttämättä merkitse paljon mitään rikkaalle. Varakas tarvitsee enemmän rahaa onnen lisäyk­seen kuin köyhä.

Hyvinvointivaltion rahoitus tuottaa onnellisuustappiota varakkaille, jotka veroillaan maksavat sosiaalimenot. Verotuksen tuskaa saattaa vielä korostaa talouspsykologiasta tuttu tappiokammo. Menetykset tuntuvat ikävämmiltä kuin samansuuruiset voitot hyviltä. Juho Saaren mukaan ratkaisevaa on, miten läpinäkyvästi tulojen uudelleenjako tehdään.

Kärvistelyä aiheutuu eniten, jos verotuksen rahallisen menetyksen näkee konkreettisesti tilillään. Koska tietoisuus menetyksestä lisää tuskaa, vero kannattaa napsaista silloin, kun raha ei vielä ole tilillä. Palkkaverotuksessa se meneekin työnantajan maksamana, ja arvonlisäverossa se on piilossa tavaroiden ja palveluiden hinnoissa. Yrittäjät sen sijaan näkevät selvemmin, miten verot vaikuttavat tuloihin.  

Onnellisuuden kokonaistase näyttää kuitenkin jäävän hyvinvointivaltiossa voitolliseksi. Sijoitukset siihen kannattavat.

Vuonna 2011 Shige Oishi ja Ed Diener osoittivat 54 maan vertailullaan, että progressiivisen verotuksen maissa voidaan parhaiten. Näissä maissa ihmiset useimmin arvioivat elämänsä olevan lähimpänä parasta mahdollista. Niissä koettiin myös enemmän myönteisiä tunteita ja vähemmän kielteisiä. Yksi näitä onnen maita on Suomi.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2015, päivitetty 16.3.2018

Näillä ohjeilla ripaus lisää

Ohje 1:  Sulje korvat onnellisuuspuheelta

Oletko saanut tarpeeksesi onnellisuudesta? Tuntuuko, että siitä on tullut jonkinlainen pakko? Se ei ole ihme nykyisin, kun onnellisuus näyttää olevan elämän ainoa todellinen tarkoitus.

Yhteiskuntatieteissä ja psykologiassa tunnetaan ironisen vaikutuksen ilmiö. Se tarkoittaa, että jonkin toimenpiteen seurauk­set kääntyvät päinvas­taisiksi kuin alun perin tarkoitettiin. Näin on käynyt osaksi myös onnellisuuden tavoittelulle.

Mitä enemmän uskomme, että yhteiskunta olettaa meidän pyrkivän onnellisuuteen, sitä pahemmin koemme kielteiset tunteemme, kuten surun. Näin vihjaa Brock Bastianin ja kumppaneiden Japanissa ja Australiassa tekemä tutkimus. Vaikutus oli suurempi Australiassa. Länsimaisissa kulttuureissa ikäviä tunteita ilmeisesti siedetään huonommin, ja tämä karttelu on omiaan voimistamaan niitä. Olisimme onnellisempia, jos suhtautuisimme suopeammin suruun, alakuloon ja ahdistukseen.

Onnen tärkeyden korostaminen voi myös laimentaa myönteisiä tunteita, kertoo Iris Mauss työtovereineen Emotion-lehdessä. Kun elämyksiin kohdistuvat odotukset kasvavat, kivaa kokemusta sen koittaessa nakertaa pettymyksen tunne.

Ohje 2: Osta elämyksiä, älä tavaraa

Jos rahalla ei onnistu hankkimaan onnea, käyttää sitä väärin. Kannattaa kohdentaa se mieluummin elämyksiin ja kulttuuriin kuin aineellisiin asioihin. Elämysten ostelu tuottaa enemmän mielihyvää kuin tavaroiden, osoittavat eri tutkimukset.

Tavaran antama nautinto väljähtyy nopeasti, kun taas elämys – vaikkapa käynti konsertissa – tuntuu tyydyttävältä vielä kauan tapahtuman jälkeenkin. Ihmiset palaavat mielessään paljon useam­min elämyksiinsä kuin aineellisiin hankintoihinsa.   

Elämysostos alkaa kohottaa mielialaa jo ennen kuin se toteutuu.Lämmittelemme ennakolta sen odotuksessa.

Kulttuurin ja elämysten kulutuksessa on sekin etu, että niistä nautitaan enemmän niiden itsensä vuoksi. Tavaroissa sen sijaan on usein mukana vertailu muiden tavaroihin, ja jos omat eivät pärjää vertailussa, mieli myrtyy.


Ohje 3: Ole kiltti

Ennen piti olla avulias, ystävällinen, kiitollinen ja antelias, jotta olisi moraalisesti hyvä ihminen. Nyt näistä hyveistä on tullut väline, jolla kohottaa onnellisuuttaan. Kaikkien mainittujen hyveiden hyöty on osoitettu useissa tutkimuksissa, joita on tehnyt muun muassa Sonya Lubomirsky.

Jos hyveet tekevät onnelliseksi, niin käy myös päinvastoin: onnellisuus lisää hyveitä. Onnellisuus tekee epäitsekkäämmäksi ja kiitollisemmaksi. Hyveellinen toiminta ja onnellisuus muodostavat toisiaan voimistavan kehän.

Ei kuitenkaan kannata syyllistyä, jos elämä ei juuri nyt  hymyile. Myös vastoinkäymisistä voi kummuta hyveitä, muistuttaa tunnettu onnellisuustutkija Ed Diener.


Ohje 4: Keskity siihen, mitä teet

Kun olet palaverissa, hoidat lasta, katsot televisiota, siivoat tai keskustelet toisten ihmisten kanssa, keskitä huomiosi siihen. Vaikka tehtävä tympäisisi, ole siinä henkisesti mukana. Silloin olet tyytyväisempi kuin haikaillessasi ajatuksissasi jonnekin toisaalle.

Harhaileva mieli on onneton mieli, kiteyttävät Matthew Killingsworth ja Daniel Gilbert.

He olivat saaneet tuhannet kännykän käyttäjät innostumaan tutkimuksesta, jossa näille putkahti tämän tästä puhelimeen tiedustelu siitä, mitä he olivat tekemässä, harhailiko mieli ja miltä tuntui.

Lähes puolet ajasta ihmisten mieli oli poissaoleva. Vain seksiä harjoitettaessa fokus oli täydellisesti asiassa. Edes eksyily mukaviin mietteisiin ei voittanut sitä, että oli läsnä tekemisessään.

Ohje 5: Ryhdy aktivistiksi

Eikö mielenosoittajissa ja aktivisteissa ole jotain kadehdittavaa? Heillä on mielekästä tekemistä, he välittävät asioista ja pyrkivät todella tekemään niille jotakin.

Kaiken lisäksi aktivistit ovat onnellisempia kuin epäpoliittiset kansalaiset. Selitys ei ole ainakaan yksin se, että onnelliset osallistuisivat enemmän, kertoo Malte Klarin ja Tim Kasserin opiskelijoiden parissa tekemä tutkimus. Poliittinen toiminta itsessään sai opiskelijat tuntemaan itsensä elävämmiksi ja energisemmiksi kuin tunsivat verrokit, jotka puuhasivat jotakin vähemmän poliittista. 

Ensimmäinen kuulu onnellisuuden tutkija, filosofi Aristoteles jo sanoi, että ihminen on yhteisöllinen olento ja hyvään elämään kuuluu yhteiskunnallinen osallistuminen. Jos siitä tulee vielä hyvä olo,  ei ole mitään syytä olla menemättä mielenosoitukseen.