Mikroroskaa. Sininen muovikuitu kävi pyydykseen Airiston edustalla. Kuvat: Lauri Rotko
Mikroroskaa. Sininen muovikuitu kävi pyydykseen Airiston edustalla. Kuvat: Lauri Rotko
Julia Talvitie rakensi näytteenottolaitteistonsa itse.
Julia Talvitie rakensi näytteenottolaitteistonsa itse.
Merentutkimusalus Muikku pystyy liikkumaan myös matalissa vesissä rannan tuntumassa.
Merentutkimusalus Muikku pystyy liikkumaan myös matalissa vesissä rannan tuntumassa.
Perämies Jukka Kettunen säätää haavin keräämään näyttietä pintavedestä.
Perämies Jukka Kettunen säätää haavin keräämään näyttietä pintavedestä.
Olli-Pekka Mäki ei näe näytteessä vielä mitään.
Olli-Pekka Mäki ei näe näytteessä vielä mitään.
Outi Setälä mikroskopoi näytteitään Muikun laboratoriossa.
Outi Setälä mikroskopoi näytteitään Muikun laboratoriossa.
20 mikrometrin suodattimeen jää niin pientä roskaa, ettei sitä erota paljaalla silmällä.
20 mikrometrin suodattimeen jää niin pientä roskaa, ettei sitä erota paljaalla silmällä.
Manta-haaviin jäi mustia hiiliyhdistehippuja, sinilevää, vesikirppuja ja kolmipiikkejä.
Manta-haaviin jäi mustia hiiliyhdistehippuja, sinilevää, vesikirppuja ja kolmipiikkejä.
Karkea näyte kuivataan uunissa, jotta osa elollisesta aineksesta kuivuu pois ja roskat tulevat paremmin esille.
Karkea näyte kuivataan uunissa, jotta osa elollisesta aineksesta kuivuu pois ja roskat tulevat paremmin esille.

Itämeressä lilluu niin pientä roskaa, ettei sitä näe paljain silmin. Osa mikroroskasta päätyy ravintoketjuun, osa hajoaa myrkyiksi.

Hajulukko. Lomamatkan aikana kuivahtanut viemäri. Suurin piirtein niiltä haisee Kakolanmäen vedenpuhdistamon uumenissa. Tänne kertyvät noin 300 000 turkulaisen ja muun varsinaissuomalaisen viemärijätteet.

– Minusta täällä haisee vain tunkkaiselta maakellarilta, vähättelee Julia Talvitie,  jonka nenä on jo turtunut puhdistamojen hajumaailmaan. – Tietäisitpä, miltä tänne tuleva vesi haisee!

Suomen ympäristökeskuksen tutkimusavustajan, meribiologi Talvitien ovat houkutelleet puhdistamoon mikroroskat. Valtamerissä kelluvista muovilautoista on kohistu vuosia, mutta mikroskooppisen pientä roskaa arvioidaan olevan vielä enemmän kuin näkyvää, niin maailmanlaajuisesti kuin Itämeressäkin. Talvitie on päättänyt ottaa selvää, mistä mikroroskat ovat mereen joutuneet.

Näytteenottopaikka on kymmenen metriä maan alla, missä pääsee käsiksi puhdistamosta poistuvaan veteen. Talvitie avaa betonilattiasta luukun. Siitä avautuu suora näkymä kuohuihin.

Vessapaperia ja hammasharjoja virrassa ei näy, ne on haravoitu pois jo puhdistusprosessin alussa. Talvitie on kuitenkin varma, että hänen tutkimassaan kokoluokassa roskia löytyy. Hän avaa työkalupakkinsa, mustan styroksisen kylmälaukun, ja ottaa esiin muoviputkia, letkua, pumpun, rautatangon ja suodatinkankaita. Niistä hän alkaa koota näytteenottolaitetta.

Alun perin Julia Talvitien ei pitänyt työkseen kontata viemärinhajussa betonilattioilla. Hän opiskeli mikrobiologiaa Helsingin yliopistossa ja ajatteli ryhtyvänsä meduusatutkijaksi. Sitten hän kuuli mikroroskista. Meduusoja metsästää maailman merillä moni muukin, mutta jätevedenpuhdistamojen mikroroskista löytyi vain yksi tutkimus. Siinä jätevettä oli suodatettu alle litra. Talvitie päätti pistää paremmaksi.

Mikroroskatutkimus on merentutkimuksen kuumimpia ja uusimpia tutkimusalueita. Koska standardoidut tutkimusmenetelmät ja -välineet vielä puuttuvat, Talvitien on täytynyt askarrella työkalunsa itse.

Viritelmänsä avulla hän on löytänyt Helsingin puhdistetusta jätevedestä muun muassa vaatekuituja ja muuta epäorgaanista mikroroskaa, jota hän epäilee ihonhoitotuotteiden kuoriviksi muovirakeiksi, sampoiden silikoniksi ja gore-tex-tyypppisten kalvovaatteiden pinnoitteeksi.

1 900 kuitua joka pesussa

Julia Talvitie kiertää laitteistonsa viimeisen muoviputken paikoilleen, ja näytteenotto voi alkaa. Lattialuukun alapuolisista kuohuista nousee kirkas letku, joka imee sähköpumpun voimalla vettä muoviputkista koottuun tötteröön. Putkien liitoskohdassa on aina suodatinkangas, ensin 200 mikrometriä, sitten 100 ja lopulta 20 mikrometriä tiheä.

– Oikeastaan nuo ensimmäiset kankaat ovat vain sitä varten, ettei hienoin suodatin heti tukkeutuisi.

Kun vesi virtaa putkeen, huomaa, että se on aavistuksen kellertävää. Puhdistetussakin jätevedessä on aina jonkin verran kiintoainesta eli orgaanista mössöä, joka värjää veden. Kukaan tuskin haluaisi pestä tällä hampaitaan.

Välillä pumppu päästää pöräyksen, kun letkussa kulkee ilmakuplia. Vesi virtaa mereen vauhdilla, joka vaihtelee hieman kellonajan ja sademäärän mukaan.

– Näin päivällä ihmiset ovat töissä eivätkä pese pyykkiä tai käy suihkussa. Talvella puolestaan vaatekuitujen määrä kasvaa. Esimerkiksi fleecepaidasta irtoaa 1 900 kuitua per pesu.

Pesuvedet eivät ole ainoa mikroroskan lähde. Sitä tulee myös katukaivojen kautta sadevesistä sekä teollisuudesta.

Kadulta tuleva vesi sisältää niin sanottuja mustia kappaleita eli epäorgaanisia hiiliyhdisteitä, kuten asfalttia, bitumia, kumia ja lentotuhkaa. Ne ovat peräisin liikenteen pakokaasuista, tehtaista ja kaikenlaisista palamisprosesseista. Mustia kappaleita päätyy vesiin myös paikoissa, joissa teiltä aurattu lumi varastoidaan lähelle rantaa tai lumilasti kipataan mereen tai jäälle.

Villaa vai viskoosia?

Eri roskatyyppien tunnistus perustuu silmämääräiseen analyysiin valomikroskoopilla. Siihen oppii harjaantumalla.

– Esimerkiksi tekokuidut erottaa luonnonkuiduista siitä, että ne ovat pyöreämpiä, kiiltävämpiä ja tasapaksuja.

– Kerran tosin kun mikroskopoin, yksi kuitu alkoi kiemurrella. Se olikin mato, Talvitie naurahtaa.

Television poliisisarjoissa kuitujen materiaaleja tunnistetaan kemiallisen analyysin keinoin. Analyysin teettäminen on kallista, joten monen mikroroskatutkijan on selvitettävä näytteensä koostumus ja mahdollinen lähde kokemuksen ja järkeilyn avulla.

Helsingin Viikinmäen puhdistamolla ottamistaan näytteistä Talvitie on lisäksi huomannut, että mikroroskan määrä vähenee puhdistusprosessin aikana merkittävästi. Seuraavaksi hän yrittää selvittää, miten roskat leviävät jätevedenpuhdistamolta ympäristöön.

Kakolanmäen puhdistuslaitoksen edustaja on valistanut, että jos putoaisimme lattialuukun alla virtaavaan veteen, hengitystä täytyisi pidättää viisi minuuttia. Sitten pulpahtaisimme Turun satama-altaaseen ruotsinlaivojen sekaan. Sinne päätyvät Talvitien bongaamat mikroroskatkin.

Muikun matkaan

Seuraavana päivänä olemmekin jo siellä. Julia Talvitie jatkaa suodatuksiaan meribiologille tyypillisemmässä ympäristössä, merentutkimusalus Muikulla. Aamuaurinko häikii merenpinnasta ja pakottaa kaivamaan aurinkolasit esiin.

Talvitie on tuonut mustan kylmälaukun taas mukanaan. Laivan kyydissä on muitakin merentutkijoita härveleineen. He tutkivat matkalla merenpohjan happitilannetta ja näkösyvyyttä.

Mukana matkassa on myös Julia Talvitien oppiäiti, Suomen ympäristökeskuksen tutkija Outi Setälä. Hänkin on mikroroskien perässä. Tänään Setälä kokeilee uudenlaista planktonhaavia, joka on juuri saapunut Yhdysvalloista.

Haavista voisi löytyä ratkaisu yhteen mikroroskatutkimuksen ongelmaan. EU on säätänyt direktiivin, joka määrittelee, millainen on veden hyvä tila. Se sisältää raja-arvot mikroroskan määrälle, mutta tutkijoilta puuttuu standardoitu näytteenottomenetelmä, jolla saataisiin vertailukelpoisia tuloksia. Planktonhaavi voisi olla näppärä tähän käyttöön.

Merenkäynti on vähäistä ja tuulikin niin vieno, että takissa on tulla hiki. Aamuvuoron ruotsinlaivat ovat jo vaihtaneet asiak-kaansa ja lähteneet takaisin kohti länttä. Väylää reunustavat pastellisävyiset pitsihuvilat, vierasvenesatamat ja tammilehdot.

Määränpäämme on Airisto, avonainen merenselkä Turun edustalla. Näin lähelle aavan meren tunnelmaa ei pääse missään muualla Saaristomeren metsäisten saarten suojissa, ja merenselälle on omistettu jopa oma valssinsa.

Saarten välinen kapeikko päättyy ja kesämökit kutistuvat horisonttiin. Outi Setälän uusi laite lasketaan vinssillä veteen. Päistään avonaisella metallilaatikolla on siivet ja verkkokankaasta tehty pyrstö, jonka päässä on suodatin ja näytepullo. Härvelistä tulee mieleen valashai tai rausku, joka kulkee valtameressä suu ammollaan odottaen, että plankton ui sen kitaan. Laite onkin nimetty paholaisrauskun mukaan Mantaksi.

– Mantalla on hyvä suodattaa pintavettä, jossa kelluu kevyttä mikroroskaa, Setälä kehuu.

Kaikki roska ei vielä meriin päätyessään ole pientä, mutta isommatkin muoviesineet hajoavat mekaanisen kulutuksen, mikrobien ja ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta pienemmiksi hitusiksi. Esimerkiksi muovipussi häviää meressä silmistä eli muuttuu mikroroskiksi 10–20 vuodessa.

On arvioitu, että jätettä päätyy mereen sata miljoonaa tonnia vuodessa. Siitä 80 prosenttia on muovia. Maailman muovintuotanto on kasvanut räjähdysmäisesti niin, että kymmenen viime vuoden aikana on tuotettu yhtä paljon muovia kuin 1900-luvulla yhteensä. Tämä ei ennusta ainakaan muoviroskan vähemistä.

Hajonnutkin muovi haittaa

Eräissä tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että pitkällä aikavälillä muovi hajoaa lopullisesti. Hajoaminen kuulostaa äkkiseltään hyvältä uutiselta, mutta se tuottaa uusia ongelmia.

Esimerkiksi styroksin hajoamistuotteiden epäillään aiheuttavan hermostovaikutuksia ja mahdollisesti syöpää. Merivesissä  on myös  ftaalihappoestereitä, joita käytetään pehmittiminä muovisissa juomapulloissa. Ne on yhdistetty hedelmällisyysongelmiin.

Myös säilyke- ja juomatölkkien ja vesijohtojen pinnoitteista tuttua bisfenoli A:ta löytyy merestä. Sen epäillään elimistöön päätyessään häiritsevän hormonitoimintaa.

Jotkut muovit muuttuvat myrkyllisiksi, kun ne alkavat meressä kerätä ympäristömyrkkyjä. Mikroskooppisen pienistä muoviroskista on mitattu jopa miljoona kertaa korkeampia pitoisuuksia kuin ympäröivästä merivedestä. Tutkijat yrittävät parhaillaan selvittää, voivatko roskat ja niiden kantamat myrkyt päästä ravintoketjuun.

Outi Setälä on tehnyt kokeita, joissa eläinplanktonille syötettiin halkaisijaltaan kymmenen mikrometrin  kokoisia fluoresoivia muovikuulia. Plankton puolestaan syötettiin halkoisjalkaäyriäisille. Koska kuulat hohtivat pimeässä ja koe-eläimet olivat läpinäkyviä, mikroskoopilla pystyi seuraamaan, kuinka muovikuulat siirtyivät eläimestä toiseen.

– Osa eläimistä myös kakki muovikuulat ulos. Mutta mitä tapahtuu, kun ne nielevät oikeaa, kulmikasta tai terävää roskaa?

Irlannissa on löydetty hummereiden vatsasta ja suolista kuituja, jotka ovat peräisin pyydyksistä. Alle millimetrin mittaisia muovinpaloja on löydetty myös kaloista, myrskylinnuista ja merikarhuista.

Havaintoja kuunnellessaan ryhtyy pakostakin miettimään, voivatko mikroroskat päätyä lautasen kautta myös ihmiskehoon.

Eka näyte uunista ulos

Julia Talvitie on saanut laitteistonsa viritettyä Muikun takakannelle. Muoviletku imee suodattimiin merivettä kahden metrin syvyydestä.

Laivan vieno keinunta vaikeuttaa näytteenottoa. Talvitien on varottava, ettei tuuli lennätä suodatinkankaita petrimaljoilta. Kannella kierinyttä suodatinta ei voi käyttää, sillä kontaminaation eli näytteen pilaantumisen riski kasvaa.

– Jos näytettä mikroskopoidessaan huomaa oman villapaitansa värisen, virheettömän kuidun, kontaminaatio on todennäköisesti tapahtunut, Talvitie sanoo.

Setälä kerää jo omasta haavistaan näytteitä Muikun laboratoriossa. Näytepulloon jääneet roskat huuhdellaan astiaan, jonka sisältö kaadetaan suodatinkankaan läpi. Kankaat näytteineen lykätään uuniin kuivumaan.

– Mantan silmäkoolla ei saa kiinni vaatekuituja, vaan lentotuhkaa ja muovia. Jos käyttäisin pienempää silmäkokoa, haavi tukkeutuisi heti, Setälä kertoo.
Mantan etu on nopeus. Kymmenen minuutin aikana sillä suodattaa 50 kuutiota Airiston vettä. Talvitien laitteiston läpi ehtii päivän aikana vain kaksi kuutiota.

Näyte on sopivasti kuivahtanut uunissa, ja Setälä asettelee sen valomikroskoopin lasille. Ripset räpsyvät linssiä vasten, kun näytettä yrittää tihrustaa keinuvassa laivassa.

Setälä esittelee petrimaljalla näkyvät mustat hiutaleet lentotuhkaksi ja värikkäät laivoista irronneeksi maaliksi. Lentotuhkahippusia hän löytää merivesikuutiosta yleensä noin 100 000. Ne kiinnostavat Setälää eniten, sillä mustat kappaleet sisältävät suhteellisen paljon haitallisia aineita, kuten syöpää ja perimämuutoksia aiheuttavia PAH-yhdisteitä.

Tekokuidusta tulee morkkis

Laboratorion ikkunoista näkyy taas huviloita. Muikku lähestyy Turun satamaa. Aurinko paahtaa Hirvensalon laiturilla vielä kuumemmin kuin lähtiessä. Melkein kaikki matkustajat nousevat kyydistä, heidän työpäivänsä jatkuu toimistossa.

Talvitie jää vielä alukseen. Se heittää pienen kierroksen satama-altaassa, jotta hän voi ottaa näytteitä läheltä jätevedenpuhdistamon purkuputkea.

Turun ympäristökeskus on pyytänyt häntä selvittämään, toimiiko jätevedenpuhdistamo mikroroskan pistelähteenä, eli onko roskan määrä suurempi puhdistamon poistoputken edustalla kuin ulompana merellä.

– Oikeastaan puhdistamon kutsuminen pistelähteeksi on harhaanjohtavaa, sillä roskat eivät ole lähtöisin sieltä vaan yhteiskunnasta, meidän kulutuksestamme. Putsari vain kokoaa jätteemme yhteen.

Jäteveden tutkiminen on muuttanut Talvitien tapaa kuluttaa. Tekokuituvaatteen ostamisesta tulee nykyään huono omatunto, ja sampoot ja ihonhoitotuotteet ovat vaihtuneet luontaistuotekaupan merkkeihin. Talvitie ei kuitenkaan usko, että hänen tai muiden yksittäisten ihmisten valinnoilla olisi tarpeeksi vaikutusta. Sen sijaan hän toivoo, että hänen tuottamastaan tiedosta on apua, jos roskaantumista päätetään ryhtyä hillitsemään.

Turun lempiväri selviää

Näytteiden lopulliset analyysit valmistuvat kuukausien päästä, mutta kokemuksen pohjalta Julia Talvitie uskaltaa odottaa, että jätevedenpuhdistamosta lähtevästä vedestä löytyy huomattavia mikroroskapitoisuuksia. Helsingin Viikinmäen puhdistamolta virtaa vesikuution mukana mereen 4 883 kuitua ja 8 639 muuta mikroroskakappaletta, kun Helsingin rannikon merivedestä löytyy 126 kuitua ja 1 729 muuta kappaletta kuutiossa.

Poistoputken edustalla mikroroskaa on enemmän kuin kauempana merellä, mutta kaikki ei näytä olevan kotoisin vain puhdistamosta.

Vasta pitkät päivät mikroskoopin ääressä kertovat, millaisia kuituja ja muita mikroroskia Turun vesistä löytyy. Samalla selviää, pukeutuvatko turkulaiset pääkaupunkilaisten tapaan enimmäkseen mustaan ja siniseen, kuten Talvitie on näytteidensä kuiduista päätellyt.

Johanna Junttila on vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Lähteitä: Mikroskopiskt skräp i havet –  metodutveckling för miljöövervakning, Kerstin Magnusson  ja Fredrik Norén 2011.
Plastic – the Facts 2012. Vihreä kirja ympäristössä olevaa muovijätettä koskevasta eurooppalaisesta strategiasta, Euroopan komissio 2013.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8613
Liittynyt16.3.2005

Kalassa muovimerellä

Mikroroskat ovat paljolti energiajätettä. Tyynenmeren jätepyörrettä pohtiessa tuli mieleen, jotta jätettä tulisi ottaa talteen tehokkaasti rikastumisalueelta. Kustannukset katettaisiin jätettä tuottavia verottamalla. Näin saataisiin takaisinkytkentä tuottavaan päähän. Ei ole myöskään mahdotonta järjestää tuotteisiin kemiallista sormenjälkeä, jolla kohdentamista voisi tarkentaa. Jos tavaraa irtoaisi tonnikaupalla vuorokaudessa yhden laivan ponnistuksin, tulisi siitä jotain takaisin energian...
Lue kommentti

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Koko tapasi monia kuuluisuuksia. 2016 se sai näppäillä Red Hot Chili Peppersin Flean bassoa. Kuva: FolsomNatural/Wikimedia Commons
Koko tapasi monia kuuluisuuksia. 2016 se sai näppäillä Red Hot Chili Peppersin Flean bassoa. Kuva: FolsomNatural/Wikimedia Commons

Mikä motivoi gorillaa oppimaan ja käyttämään viittomia? kysyi Tiede 22 vuotta sitten. Uteliaisuus, halu pyytää jotain, halu jutella, halu ilmaista tunteita, vastasi Francine Patterson, maailmankuulu Kokon kouluttaja.

Yksi ihmisten ikiaikaisista haaveista on kyky puhua eläinten kanssa samalla kielellä. Mitä eläimen päässä liikkuu? Voisiko sen aivoituksia ymmärtää? Vai olisiko eläimen sisäinen maailma yhtä vieras kuin ulkoavaruudesta tupsahtaneen muukalaisen?

Psykologi Francine Patterson on nähnyt Koko-gorillan kasvavan yksivuotiaasta aikuiseksi ja on opettanut sille amerikkalaista ameslan-viittomakieltä. Kokon vertaaminen avaruusolioon huvittaa Pattersonia:

– En voisi ajatella Kokoa ”vieraan älyn” edustajaksi, sillä sen kasvattaminen on ollut kuin lapsen kasvattamista. Sillä on jopa ollut uhmaikänsä kuten ihmislapsella.

Ainoat hetket, jolloin Patterson myöntää hänen ja Kokon välillä olevan ymmärtämisvaikeuksia, ovat silloin, kun Koko käyttää viittomakieltä luovasti ja keksii omia viittomia.

Vuosi sitten Kokoa laihdutettiin keventämällä sen ruokavaliota. Tällöin viherrehusta tuli Kokolle merkittävä puheenaihe, ja koska sen sanavarastossa ei ollut sopivaa viittomaa, se kehitti uuden koskettamalla kämmenensä sisäreunalla ohimoaan muhkeiden kulmakaariensa vierestä.

– Koko turhautui yrittäessään saada meitä ymmärtämään uuden viittomansa merkitystä, ja ,e turhauduimme yrittäessämme tulkita itsepäisesti päätään osoittelevaa gorillaa, muistelee Patterson.

– Lopulta pääsimme samalle aaltopituudelle, mutta vasta paljon myöhemmin tajusimme, miksi Koko viittoi ohimoonsa. Viherrehu, englanniksi browse, kuulostaa melkein samalta kun kulmakarva, (eye)brow. Koko oli kuullut ihmisten käyttävän molempia sanoja ja tiesi niiden merkitykset – testien mukaan se pystyy kääntämään puhuttua englantia viittomakielelle – ja ilmeisesti teki omat johtopäätöksensä sanojen samankaltaisuudesta.

Koko Koko-projekti on pitkäaikaisin laatuaan. Kun Patterson aloitti 1972, psykologit Allan ja Beatrice Gardner olivat juuri osoittaneet, että simpanssille voidaan opettaa viittomakieltä. Gorilloja kuitenkin pidettiin juroina ja yhteistyöhaluttomina, eikä niiden älystä tai oppimiskyvystä tiedetty juuri mitään.

Afrikassa vuorigorilloja tutkineen Dian Fosseyn ohella Francine Patterson on muuttanut yleisen mielikuvan gorilloista: vaarallisina hirviöinä pidetyt eläimet on alettu mieltää lempeiksi jättiläisiksi.

Kolmella merkillä alkuun

 Koko on naaras ja kuuluu läntiseen alankogorillarotuun, joka on kotoisin Länsi-Afrikan sademetsistä. Se syntyi San Franciscon eläintarhassa 1971 heinäkuun neljäntenä eli Yhdysvaltain kansallispäivänä ja sai siksi japaninkielisen nimen Hanabi-Ko, ilotulituslapsi. Kun Patterson alkoi opettaa Kokoa, se oli vuoden ikäinen.

Patterson sai Kokon kiinnostumaan käsistään puhkumalla höyryä gorillasuojan ikkunoihin ja piirtämällä niihin sormellaan. Koko matki innokkaasti. Viittomakielen opetus aloitettiin näyttämällä gorillalle esineitä ja asettamalla sen kädet oikeaan viittoma-asentoon.

Alussa Pattersonin tavoitteena oli vain selvittää, pystyikö Koko oppimaan kolme merkkiä: juoma, ruoka ja lisää.

Gorilla osoittautui kuitenkin halukkaaksi viittojaksi, ja vähän yli kolmen vuoden ikäisenä se oli käyttänyt jo yli kahtasataa merkkiä. Näistä 78 täytti Pattersonin asettaman kriteerin, jonka mukaan Kokon katsottiin osaavan viittoman, jos se käytti sitä oikein ja oma-aloitteisesti vähintään puolena kuukauden päivistä.

Patterson tutki Kokon oppimista alusta asti kahdesta eri näkökulmasta. Toisaalta hän kartoitti gorillan kielitaitoa edellä olevan kaltaisten tiukkojen kriteerien mukaan. Toisaalta hän seurasi avoimin mielin Kokon ilmaisuja selvittääkseen, miten se käytti viittomakieltä eri tilanteissa.

Patterson väitteli alankogorillan kielellisistä kyvyistä Stanfordin yliopistossa 1979. Havaintonsa Kokon ensimmäisiltä kymmeneltä vuodelta hän julkaisi Amerikan Psychologist-, American Journal of Psychology-, Journal of Pragmatism- ja Word-lehdissä. Lisäksi hän kirjoitti 1978 yleistajuisen artikkelin National Geographiciin sekä 1981 suurelle yleisölle tarkoitetun kirjan The education of Koko, jonka Otava julkaisi suomeksi nimellä Koko – puhuva gorilla vuonna 1987.

Kirja ei ollut Koko-projektin tilinpäätös, vaan kielikoulutus on jatkunut keskeytyksettä. Koko asustaa nykyisin Gorilla-säätiön tiloissa Kalifornian Woodsidessa. Seuranaan sillä on kaksi urosgorillaa: 23-vuotias ystävä Michael ja 15-vuotias sulhanen Ndume.

Viittomakieli joustaa

Patterson on yhdessä John Bonvillianin kanssa verrannut viittomakielen alkeisoppimista lapsia ja gorilloja opetettaessa. He julkaisivat tuloksensa First Language-lehdessä 1993.

Ameslanin viittomista 10–15 % on ikonisia eli kohdettaan matkivia, ja voidaan teoretisoida, että tällaisia viittomia olisi helpointa oppia. Pattersonin ja Bonvillianin havaintojen perusteella ikonisuus ei kuitenkaan ollut ratkaisevaa sen enempää gorillojen kuin lastenkaan oppimiselle. Lasten kymmenestä eri viittomasta kolmannes oli ikonisia, gorillojen (Kokon ja Michaelin) noin puolet. Viidenkymmenen viittoman sanavarastossa ikonisten osuus säilyi likipitäen samana.

Puhuvat lapset käyttävät selvästi enemmän kysymystä tai tarkoitusta ilmaisevia sanoja (esim. ”what” tai ”for”) kuin viittovat lapset tai Pattersonin gorillat. Kymmenen sanan tai viittoman sanavarastosta oli puhuvilla lapsilla tällaisia sanoja 6 %, viittovilla lapsilla ja gorilloilla ei yhtään. 50 sanaa tai viittomaa osaavilla vastaavat osuudet olivat 4 %, 1 % ja 0 %.

Pattersonin mukaan sanallinen kysymys ei viittomakielessä olekaan yhtä luonteva kuin kysyvä katse. Jälkimmäistä käyttävät niin ihmiset kuin gorillat. Koko ja Michael ovat sittemmin viittoneet kysymyssanojakin silloin tällöin, Koko useammin kuin Michael.

Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, ettei viittovien apinoiden voi väittää oppineen kieltä, koska ne eivät näytä ymmärtävän sanajärjestyksen merkitystä. Tähän päätyi Nim-simpanssia kouluttanut Herb Terrace. Toisaalta Roger Foutsin opettama Lucy-simpanssi ymmärsi eron esimerkiksi lauseiden Roger kutittaa minä ja minä kutittaa Roger välillä.

– Kokon ja Michaelin viittomasarjoissa ilmenee kyllä sanajärjestystä, Patterson kertoo. – Mutta järjestys ei ole puhutun englannin kielen mukainen – kuten ei ameslanissa yleensäkään.

Patterson huomauttaa lisäksi, ettei sanajärjestys ole viittomakielessä yhtä keskeinen asia kuin puhutussa kielessä, joka on lineaarinen sanajono. Viittomia voidaan nimittäin yhdistellä niin, että yksi ele vastaa useaa sanaa.

Keksii omia nimiä

Ollessaan nykyään ihmisten seurassa Koko aloittaa useimmat keskustelut, ja sen viittomasarjat ovat yleensä 3–6 merkin mittaisia. Se käyttää aktiivisesti noin 500:aa viittomaa ja on vuosien mittaan käyttänyt yli 400:aa muuta. Koko ymmärtää noin 2 000 puhuttua englanninkielistä sanaa. Michael käyttää aktiivisesti yli 350:tä viittomaa; Ndumelle ei ole opetettu viittomakieltä.

Koko ja Michael viittovat jonkin verran keskenään, mutta antoisimmin gorillakolmikko viestii omilla ilme-, ele ja äänisignaaleillaan.

– Tuntuu, että niiden kieli on paljon ihmisten kieltä tehokkaampaa, nauraa Patterson.

Mikä sitten motivoi gorilloja oppimaan ja käyttämään viittomia?

– Uteliaisuus, halu pyytää jotakin, halu jutella asioista, halu ilmaista tunteitaan, Patterson luettelee. – Gorillat saattavat myös kommentoida tapauksia, jotka ovat sattuneet äskettäin.

Koko on keksinyt omia nimityksiä monille asioille. Esimerkiksi nainen on sille huuli ja mies jalka.

Se osaa myös olla näsäviisas. Kerran se piteli valkoista pyyhettä ja viittoi yhä uudestaan punainen, vaikka kouluttaja vakuutti sen olevan väärässä. Lopulta Koko osoitti virnuillen pientä punaista nukkahöytyvää, joka oli tarttunut pyyhkeeseen.

Koko myös leikkii mielikuvilla ja vitsailee. Imettyään kerran letkulla vettä se nimitti pitkään jälkeenpäin itseänsä elefanttigorillaksi. Kerran se pyysi kaatamaan juomaa ensin nenäänsä, sitten silmäänsä ja lopuksi korvaansa – ja nauroi päälle.

Michael taas kerran hämmensi kouluttajansa viittomalla seuraavat sarjat: tyttö, tietää lyö-suuhun, lyö-suuhun punainen puree, tietää, tukka tyttö punainen, huuli (tarkoittaen naista), huuli huuli huuli paha vaiva. Kävi ilmi, että Michael oli nähnyt ennen kouluttajan tuloa pihalla tappelun, jonka oli aloittanut punatukkainen nainen,

– Viittomien oppimista saattaa helpottaa se, että hyvä käsien koordinaatio on luontainen kyky niin ihmiselle kuin ihmisapinoille, sanoo Patterson ja viittaa Sue Savage-Rumbaughin kokeisiin, joissa Kanzi-simpanssille opetettiin iskoksien lyömistä kivestä esi-ihmisten tyyliin.

Kurkistuksia mieleen

Pattersonin gorillojen seurana on ollut sekä koiria että kissoja. Kokolla on nykyäänkin lemmikkinään 11-vuotias kissa, jonka kanssa se leikkii mielellään. Michael puolestaan tulee hyvin toimeen koirien kanssa. Koko ei vaikuta oikein ymmärtävän koirien leikkiä, ja muutkin gorillat hermostuvat, jos ne näkevät koirien kisailevan keskenään; riehakas nahistelu ilmeisesti näyttää niistä tappelulta.

Leikkiessään yksin gorillat ”puhuvat” itsekseen kuten lapset. Ne kuitenkin häiriintyvät ja lopettavat viittomisen heti, jos huomaavat jonkun katselevan.

Gorilloilla on eräs asenne, jota Pattersoninkin on vaikea ymmärtää. Ne eivät nimittäin halua nähdä ihmisen ottavan mitään toiselta ihmiseltä.

– En ole varma, miksi ne eivät pidä siitä, Patterson sanoo. – Epäilen kuitenkin syyksi niiden hierarkiakäsityksiä: alempiarvoinen voi antaa tavaroita pois muttei koskaan ottaa niitä ylempiarvoiselta yksilöltä.

Koko pystyy säätelemään tunteitaan. Kun gorillat ovat tyytyväisiä, ne päästävät kehrääviä hyrinöitä. Harmistunut gorilla saattaa puolestaan haukahtaa, mikä Pattersonin mukaan tarkoittaa: ”Älä tee noin!”

Haukahdus saattaa päästä esimerkiksi jos ruoka-aikana tarjoilu on hidasta. Tällöin hoitajilla on tapana pitää muutaman minuutin tauko, koska ärtynyt gorilla voisi teoriassa käydä heihin käsiksi.

– Kerran olin keskustelemassa avustajan kanssa, kun Koko haukahti, Patterson kertoo. – Nyt meidän täytyy odottaa hetki, sanoin. Mutta Koko kehräsikin heti perään eli antoi hyvän olon signaalin. Ilmeisesti se tahtoi kertoa, ettei tarkoittanut mitään pahaa.

Hermostuessaan gorillat saattavat nimitellä ihmistä esimerkiksi viittomalla sinä likainen vessa. Kokon suosima haukkumasana on lintu, sillä nuorena se hermostui pihalla räksyttäviin närhiin.

Se ei kuitenkaan periaatteessa halua loukata toisten tunteita. – Pyysin kerran Kokoa nimittelemään erästä henkilöä, Patterson muistelee. – Odotin kirousten ryöppyä mutta yllätyksekseni se viittoikin: Koko kohtelias.

Jos saisit tilaisuuden, mitä sinä kysyisit gorillalta?

Petri Riikonen on Tiede 2000 -lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede 2000 -lehdessä

2/1996 ja tiede.fi:ssä helmikuussa 2002

Päivitetty 22.6.2018

Koko projektin tapahtumia

1972 Francine Patterson alkaa opettaa viittomakieltä yksivuotiaalle Koko-gorilla-naaraalle tavoitteenaan tutkia gorillan kielellisiä kykyjä.

1974 Koko muuttaa San Franciscon eläintarhasta Stanfordin yliopiston alueelle.

1976 Gorillasäätiö perustetaan. Kolmi-vuotias Michael-uros otetaan projektiin toiseksi gorillaksi.

1977 Patterson saa tutkimusapurahan National Geographic Societylta.

1979 Gorillasäätiö muuttaa Kalifornian Woodsiden metsäiselle ylängölle.

1985 Ronald Cohnin valokuva Kokosta ja sen lemmikkikissasta valitaan Time-lehden vuoden kuvaksi.1990 Havaijin Mauin saarelta valitaan paikka tulevalle gorillojen suojelualueelle.

1992 11-vuotias Ndume-gorillauros liitetään joukkoon siinä toivossa, että se pariutuisi Kokon kanssa.

1996 Koko täyttää 25 vuotta heinäkuun neljäntenä päivänä.

1997 Koko-projekti on jatkunut 25 vuotta.

2017 Koko-projekti täyttää 45 vuotta.

19.6.2018 Koko kuolee nukkuessaan 46 vuoden iässä.

 

Mitä on ameslan?

Amerikkalaisten kuurojen viittomakieli, American sign language eli ameslan, on Yhdysvaltojen neljänneksi käytetyin kieli.

Yksittäinen viittoma voi merkitä kirjainta, sanaa tai sanayhdistelmää. Viittomat voivat olla täysin keinotekoisia. Ne voivat myös olla ikonisia eli matkia kohdettaan tai metonyymisiä eli liittyä jotenkin kohteeseensa.

Keinotekoinen on esimerkiksi viittoma isä, jossa asetetaan avoimen käden peukalonpää otsaa vasten.

Ikoninen on esimerkiksi syödä, jossa kättä liikutetaan suuta kohti ja pois kuin vietäisiin suupaloja huulille.

Pikkuleipä on metonyyminen viittoma: kädellä ”leikataan” toista kämmentä kuin paloiteltaisiin taikinaa.

Venäjän MM-kisojen virallinen ottelupallo on Telstar18. Adidas on valmistanut kisapallot vuodesta 1970. Kuva: Wikimedia Commons

Tulevaisuuden huippufutarin peliasuun kuuluu älysiruja ja antureita, jotka rekisteröivät joka liikkeen, ja älypallo raportoi maalit ilman tuomaria.

Mistä tulevaisuudessa keskustellaan, jos jalkapallo-ottelun tuomitsemisestakin poistetaan inhimilliset erehdykset? miettii moni penkkiurheilijaveteraani. Viime vuonna kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa nimittäin hämmästytti maailmaa ryhtymällä kokeilemaan älysirutekniikkaa tuomitsemisen apuna.

Teknisen avun mahdollisuus ei ole uusi asia mutta valmius sen hyväksymiseen on.

Aiemmin tuomarin näköaistin avittamiseen on suhtauduttu nihkeästi. Kun televisiokamerat ilmestyivät kentän laidalle 1950-luvulla, tulivat pian myös nauhoitetut ja hidastetut otokset. Äkkiä kävi mahdolliseksi tutkia rauhassa, menikö pallo todella maaliin ja tuomitsiko tuomari oikein. Fifa reagoi päättämällä, että nauhoitukset jätetään huomiotta. Tuomarin sana on laki, näkyi filmillä mitä tahansa.

Yksi seuraus päätöksestä on ollut ikuinen kiista siitä, oliko Englannin joukkueen hyökkääjän Geoff Hurstin kolmas maali MM-finaalin jatkoajalla vuonna 1966 oikea maali vai ei. Hurstin laukaus osui poikkipuuhun ja kimposi alas, mutta minne? Tuomari, joka näki tilanteen heikosti, päätti, että pallo oli maalissa, mutta moni on tuomiosta edelleen eri mieltä.

Nyt linja on muuttumassa jalkapallomaailmassa. Testattavassa seurantajärjestelmässä pallo ilmoittaa sijaintinsa tietojärjestelmään. Tuomari kantaa ranteessaan älyrengasta, joka piippaa, kun tulee maali.

Paikannusanturit palloon ja sääriin

Jalkapallon seurantalaitteisto on kehitetty saksalaisessa tutkimuslaitoksessa Fraunhofer-instituutissa, ja sen on valmistanut saksalainen yritys Cairos Technologies AG. Saksalaiset toivoivat, että älypalloa olisi potkittu jo tämän kesän ottelussa. Näin MM-kisojen isäntämaa olisi päässyt esittelemään tekniikkaansa oikein leveällä rintamalla.

Kehitystyö osoittautui kuitenkin odotettua työläämmäksi ja hitaammaksi. Fifa testasi älypalloa nuoriso-otteluissa viime syksynä. Seurantajärjestelmä havaitsikin kaikki maalit 32 ottelun sarjassa. Valitettavasti tietokone kirjasi maaleiksi myös joitakin ohi menneitä laukauksia. Siksi Fifa heitti älypallon takaisin insinööreille luotettavuuden parantamista varten.

Ensimmäinen yritys oli ehkä hiukan ahne. Heti alussa yritettiin luoda laitteisto, joka kerää valtavasti tietoa.

Cairoksen seurantajärjestelmässä pallon mikrosiru lähettää 2 000 kertaa sekunnissa paikannustietoja antenneihin, jotka sijaitsevat kentän laidalla. Yhtiön mukaan pallon sijainti pystytään määrittämään puolentoista sentin tarkkuudella. Mahdollista on mitata myös pallon nopeus, kiihtyvyys, lämpötila ja paine.

Myös pelaajalla on älysiru kumpaankin säärisuojukseen piilotettuna. Älysiru kertoo hänen sijaintinsa, nopeutensa ja kiihtyvyytensä. Hänen potkaistessaan palloa pystytään mittaamaan laukaisun nopeus. Mittaustuloksista saadaan selville myös askeltiheys ja askelten pituus.

Kilpailijat ovat huomanneet Cairoksen hankkeen vaikeudet. Tanskassa Goalref-niminen yritys on kehittänyt seurantalaitteistoa, joka toteaa vain maalit. Tanskalaiset toivovat näin pääsevänsä suurempaan luotettavuuteen.

Älysirutekniikka ottaa ensi askeliaan, mutta suunta on selvä ja heijastaa tekniikan yleistä kehitystä. Sirut ja sensorit tulevat kaikkialle, ja esineet ja ihmiset muuttuvat tietoverkkojen silmuiksi. 

Värinätyynyillä vinkkejä lihaksille

Vielä villimpää on odotettavissa hieman kaukaisemmassa tulevaisuudessa. Ensin tekniikka seuraa pelaajaa etäältä mutta sitten alkaa myös kulkea hänen mukanaan. Taustalla on nouseva tieteenhaara haptiikka, joka tutkii viestin lähettämistä ja vastaanottamista kosketuksen avulla.

Haptiikan tutkija Hendrik-Jan van Veen hollantilaisesta tutkimuslaitoksesta TNO:sta, joka vastaa Suomen VTT:tä, on työtovereineen ideoinut opastavaa peliasua. Urheilijoiden vaatteisiin upotetaan sensoreita, joka mittaavat lihasten toimintaa. Tietokone käsittelee mittaustulokset ja antaa palautetta kosketuksen avulla. Pienet värähtelevät tyynyt kertovat urheilijalle, mitä lihaksia hänen pitäisi käyttää enemmän. Värinä nilkassa voi viestittää, että nyt vauhtia kinttuihin.

Toistaiseksi tekniikkaa ovat testanneet melojat laboratoriossa, mutta tutkijat suunnittelevat asuja myös jalkapallovalmennusta varten.

On helppo kuvitella, miten monipuolisia mahdollisuuksia haptiikka avaa jalkapallossa. Miksei värisijän voi upottaa vaikka pelihousuihin, jolloin haluttaessa saataisiin myös katsojien ja pelaajien välille uudenlaista viestintää. Kannustushuutojen lisäksi suosikkipelaajille voi tulevaisuudessa antaa hellän etäpotkun takapuoleen: Älkää nukkuko! Tsemppiä!

Kun haptiikkaan yhdistetään älykkäät sensoriverkot, syntyy jotain vielä mielikuvituksellisempaa. Joskus verkko pystyy laskemaan optimaalisia syöttöketjuja, ja haptinen värisijä viestittää, mihin suuntaan pitää potkaista. Silloin pelaajilla on jaloissaan todelliset taikakengät.

Video mullisti pelianalyysin

Älysirut ovat vasta tulossa, mutta jalkapallo on teknistynyt ja tieteellistynyt paljon aikaisemmin.

Valmennuksessa video otettiin käyttöön heti, kun kamerat kehittyivät tarpeeksi pieniksi, eli 1970- ja 1980-luvun vaihteessa. Sitä ennen valmentajat ja heidän apulaisensa olivat tarkkailleet peliä kentän laidalta ja tehneet muistiinpanoja kynällä ja paperilla.

Kun kameraan yhdistettiin tietokone, kuvamateriaalista pystyttiin jalostamaan kaikkea mahdollista tietoa kentän tapahtumista. Pelaajat ja valmentaja saattoivat nyt katsoa kuvaruudulta, mitä pelissä todella oli tapahtunut. Pallon ja pelaajien liikkeet, syötöt, laukaisut, haltuunotot ja muut tapahtumat voitiin kirjata tarkasti ja objektiivisesti. Syntyi uusi tieteenhaara, pelianalyysi.

Pelaajan vointia voi valvoa yötä päivää

Mikä sitten on ollut pelianalyysin ja muun jalkapallotutkimuksen arvokkainta antia? Vastaus voi ensi alkuun tuntua yllättävältä.

– Yksilöllisyyden vahvistuminen on ollut tärkein kehitystrendi valmennuksessa ainakin jo 1990-luvulta asti, sanoo biomekaniikan dosentti, ”jalkapalloprofessori” Pekka Luhtanen, joka työskentelee Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa Kihussa. Luhtanen on tutkinut Suomessa jalkapalloa ehkä syvällisemmin kuin kukaan muu ja on kansainvälisesti tunnettu pelianalyysin kehittäjä.

Miten niin yksilöllisyys? Jalkapalloahan esitellään malliesimerkkinä tiimityöstä. Tarkemmin katsottuna ristiriitaa ei kuitenkaan ole. Mitä taitavammin jokainen pelaaja hoitaa oman tehtävänsä, sitä hienompaan kokonaistulokseen päästään. Joukkue on sitä parempi, mitä onnistuneemmin osataan sijoittaa oikeat pelaajat oikeille paikoille.

Tekniikka on mahdollistanut entistä paljon yksilöllisemmän valmennuksen. Videolta valmentaja voi tutkia esimerkiksi askelten pituuksia ja tiheyksiä, hetkellisiä asentoja ja nivelten liikelaajuuksia.

Sykemittarilla, joka tuli samoihin aikoihin kuin video eli 1980-luvun alussa, pystytään seuraamaan kuormitusta ja voimavarojen palautumista vaikka vuorokauden läpi.

Mittausten ansiosta pelaaja saa valtavan määrän tietoa itsestään. Vähitellen hän oppii kuuntelemaan kehonsa signaaleja, jolloin laitteita tarvitaan vähemmän. Tekniikka osaltaan auttaa häntä kehittymään ”24 tunnin pelaajaksi”, jota myös lepo, palautuminen ja vapaa-aika auttavat pääsemään parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.

Vahvoissa seuroissa, kuten Ajaxissa, valmennus on yksilöllistetty pitkälle. Eri ikäluokkia ja pelin osa-alueita varten on erikoistuneita valmentajiaan. Pelaajat harjoittelevat hyvinkin pienissä ryhmissä.

Pelaajat ovat sekä fyysisesti että psyykkisesti erilaisia. Jotkut ovat perusluonteeltaan hyökkääviä, toiset puolustavia, kolmannet rakentavia. Tarkka tieto pelaajien yksilöllisistä ominaisuuksista auttaa sijoittamaan heidät sopivimmille pelipaikoille. 

Joskus kielteinen tunne onkin hyväksi

Pelaajien fyysisen kunnon ja pelitekniikan lisäksi valmentajien pitää virittää heidän mieltään. Fyysisesti tasavahvojen ja älyllisesti yhtä taitavien joukkueiden ottelussa tuloksen ratkaisevat tunteet. 

Liikuntatieteiden tohtori Pasi Syrjä Jyväskylän yliopistosta on tutkinut, miten huippujalkapalloilijan tunteet vaikuttavat hänen pelituloksiinsa. Tulokset rikkovat tavanomaisia myyttejä.

Olemme tottuneet pitämään itsestään selvänä, että urheilussa ja muuallakin myönteiset tunteet parantavat suoritusta ja kielteiset vahingoittavat. ”Ajattele positiivisesti”, neuvovat konsultitkin.

Tutkijat ajattelivat samalla tavoin aina 1990-luvulle saakka. Tunteiden tutkimus lähti liikkeelle sotilaspsykologiasta. Psykologit tutkivat toisen maailmansodan aikana sotilaan ahdistusta taistelukentällä. Ahdistusta totuttiin pitämään häiriönä ja yksinomaan kielteisenä tunteena.

Uudempi tutkimus on osoittanut, että myös kielteiset tunteet voivat olla hyödyllisiä ja myönteiset haitallisia. Kielteinen ja epämiellyttävä tunne on joskus tehokas ja stimuloiva. Myönteinen tunne voi olla myös lamaannuttava.

Joitakin auttaa jopa pelokkuus

Syrjän väitöskirjatutkimuksessa pelaajat kuvasivat tunteitaan useilla kymmenillä adjektiiveilla.

Tuskin on yllättävää, että ”latautunut”, ”motivoitunut” tai ”sähäkkä” tunne yhdistyi onnistumisen kokemukseen. Yhtä odotettavissa on, että jos on "väsynyt", "haluton" tai "veltto" olo, tuloksia syntyy huonosti.

Mielenkiintoista sen sijaan on, että löytyi positiivisia mutta haitallisia tunteita. Vahingollisia positiivisia tunteita pelaajat luonnehtivat useimmiten sanoilla "huoleton", "tyytyväinen" ja "tyyni".

Kielteisiä mutta hyödyllisiä tunteita kuvasivat esimerkiksi adjektiivit "jännittynyt", "tyytymätön" ja "hyökkäävä".

Mutta tässä ei ollut vielä kaikki. Hyödyllisten ja haitallisten tunteiden valikoima vaihteli pelaajasta pelaajaan. Esimerkiksi "huoleton" tunne vaikuttaa moniin pelaajiin haitallisesti mutta joihinkin myönteisesti. "Pelokas" tunne on useimmille haitaksi mutta joillekin hyödyksi.

Tieto omasta tunneprofiilista auttaa pelaajaa vahvistamaan juuri niitä tunteita, jotka auttavat häntä saavuttamaan parhaat tulokset. Näin valmentaja pystyy yksilöllistämään valmennusta myös tunnepuolella.

Kalevi Rantanen on teknistä luovuutta tutkiva diplomi-insinööri, tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2006

Jalkapallon pieni historia

1863 yksitoista englantilaista seuraa sopivat jalkapallon säännöistä.

1800-luvun loppupuoliskolla tasaisen pyöreä kumikalvo alkaa korvata epäsäännöllisen muotoisen sianrakon jalkapalloissa. Pallon lujittamiseksi uloin kerros ommellaan nahasta. Jalkapallokengät ovat nilkkapituisia ja nappulat metallisia.

1904 perustetaan Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa.

1909 kenkien metallinappulat kielletään vaarallisina ja siirrytään nahkaisiin.

1920-luvulla kehitetään ruuvattavat, vaihdettavat nappulat.

1930 ensimmäiset MM-kisat järjestetään Uruguayssa.

1954 MM-kisat televisioidaan ensimmäisen kerran. Fifa päättää, ettei nauhoituksia käytetä tuomareiden apuna.

1962 tanskalainen Select Sport esittelee 32:sta kuusikulmiosta ommellun pallon. Vuosikymmenen edetessä siirrytään mataliin, ketteriin kenkiin ja kehitetään ensimmäiset täysin synteettiset pallot.

1970 saksalainen Adidas valmistaa ensimmäisen Telstar-kisapallon. Se saa nimensä 1960-luvun Telstar-satelliitista.

1980-luvulla synteettiset pallot syrjäyttävät nahkaiset pallot. Kenkiä parannellaan biomekaanisten mittausten turvin. Valmennuksessa otetaan käyttöön videointiin perustuva pelianalyysi ja sykemittariseuranta.

1990-luvulla palloihin aletaan lisätä polymeerivaahdoista valmistettu sisäkerros, joka nopeuttaa pomppua ja parantaa vesitiiviyttä.

1991 pelataan ensimmäinen MM-ottelu naisten jalkapallossa.

2000-luvulla uudet polymeerimateriaalit vahvistavat ja keventävät kenkiä.

2005 Fifa testaa sijaintinsa ilmoittavaa älypalloa nuorten turnauksessa Perussa. Tekniikka lähetetään jatkokehittelyyn.

2012 Maaliviivakamerat seuraavat maalin syntyä MM-kisoissa Brasiliassa.

2017 Fifa testaa videotuomarointia, Video Assistant Referee -järjestelmää, MM-kisojen esiturnauksessa Confederations Cupissa Venäjällä.

2018 Videotuomarointi, lyhyesti Var, otetaan käyttöön MM-kisoissa Venäjällä. Seurantakamerat paikantavat pelaajat kentällä. Katsomosta saa erityissovelluksella yhteyden vaihtopenkille, ja virallinen kisapallo tarjoaa omistajalleen nfc-sirun välityksellä oheispalveluja.

Aikajana päivitetty 13.6.2018