Kastumisen välttämiseksi omppumahaisen kannattaa, hoikan hujopin ei - paitsi jos tuulee.

Kannattaako sateessa juosta vai kävellä, jos haluaa pysyä mahdollisimman kuivana? Yllättävää kyllä tähän ikuisuuskysymykseen ei ole löytynyt yksiselitteistä vastausta.

Asiasta ei tiettävästi ole varsinaisia tutkimuksia, mutta kysymystä on puolileikillisesti selvitetty sekä teoreettisesti laskemalla että kokemusperäisesti testaamalla. Esimerkiksi televisiosta tutut Myytinmurtajat tekivät vertailun jopa kahteen kertaan.

Ensin vanhat herrat Adam ja Jamie kastelivat itsensä juosten ja kävellen ja punnitsivat sitten kastuneet vaatteensa. Tulos: kävellen selviytyy kuivempana.

Epäilevän katsojapalautteen takia Myytinmurtajat uusivat testin myöhemmällä tuotantokaudella. Nyt asialla olivat Grant ja Tory. Tällä kertaa juoksijan vaatteista kerättiin neljä grammaa vähemmän vettä kuin kävelijän.

Teoriassakin mutkikasta

Monelle asiaa nojatuolissa takkatulen ääressä pohtivalle vastaus tulee selkäytimestä. Totta kai on järkevämpi juosta, koska silloin sateelle altistuu vähemmän aikaa. Sama intuitio saa monen juoksemaan bussipysäkiltä kotiin, jos sataa.

Intuitio on oikeassa kuitenkin vain päälaen ja olkapäiden osalta. Lippalakki ja päällystakin yläosa kastuvat sitä enemmän, mitä pitempään sateessa ollaan. Mutta samalla ne toimivat eräänlaisena sateenvarjona, joka suojaa muita ruumiinosia.

Mitä kovempaa ihminen pinkoo, sitä useampi edessä putoava sadepisara osuu vaatteisiin ennen ehtimistään maahan. Ehkä siis kannattaakin kävellä!

Jos ihmisen etupuoli olisi tasainen, pystysuora pinta, olisi mahdollista laskea kävely- tai juoksunopeus, joka tuottaisi kuivimman lopputuloksen. Mitä vähemmän päähine ja olkapäät kastuvat, sitä enemmän vettyvät takin etuosa ja housut. Mutkikas pähkinä yksinkertaistuisi optimointiongelmaksi.

Pitkällä enemmän pinta-alaa

Ihminen ei kuitenkaan ole sylinterin kaltainen säännöllinen geometrinen kappale, ja on meissä liikkuvia osiakin. Voisi ajatella, että pitkän ihmisen kannattaa kävellä, koska hänellä on nimenomaan juostessa suhteellisesti enemmän sateelle altistuvaa pinta-alaa kuin lyhyemmällä. Sama pätee tietysti tasaisen leveäksi pulskistuneeseen henkilöön. Sen sijaan keskivartaloa mallasjuomilla kehittäneen ehkä kannattaisi juosta. Pää ja olkapäät eivät suojaa kaljamahaa suoraan ylhäältä tulevalta sateelta.

Liikkuvat osat sotkevat optimointia entisestään. Reippaassa juoksussa käsivarret ja reidet altistuvat sateelle enemmän kuin hissun kissun kävellessä.

Kuivumisnopeuskin vaikuttaa

Myös vaatteiden ominaisuuksilla on väliä, tarkemmin sanoen kuivumisnopeudella. Edellä kuvattu teoretisointi lähti siitä, että kohdattujen sadepisaroiden määrä yksin ratkaisee. Juostessa samat pisarat vain kohdataan lyhyemmässä ajassa.Vettä jonkin verran hylkivä kangas kuitenkin haihduttaa kosteutta pinnaltaan tietyllä nopeudella. Esimerkiksi teltta voi pysyä sisältä kuivana tihkusateisen päivän, mutta jos sama vesimäärä tulee yhdessä kaatosateessa, telttakangas vuotaa. Tämä argumentti puoltaisi kävelyä.

Kulje tuulen mukana

Kaikki edellä esitetyt päätelmät perustuivat oletukseen, että sade tulee suoraan ylhäältä. Mutta kukapa nyt sellaisesta leppoisasta kesäsateesta viitsisi edes välittää. Viheliäisimpään suomalaiseen syyssateeseen kuuluu varsinkin rannikolla myös piiskaava tuuli.

Myötätuulessa on helppoa: kannattaa kävellä tai juosta tuulen nopeudella. Näin sade kastelee lähinnä vain päälaen ja olkapäät. Tosin tuulen nopeus voi syyssateilla hyvin ylittää Usain Boltin maailmanennätysvauhdin.Vastatuulessa järkevintä lienee juosta mahdollisimman kovaa – tai ottaa taksi.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2008

Kätevä sana on valunut moneen käyttöön.

Makea vesi kuuluu elämän perusedellytyksiin. Siksi tuntuu itsestään selvältä, että vesi-sana kuuluu suomen kielen vanhimpiin sanastokerroksiin.

Se ei kuitenkaan ole alun perin oma sana, vaan hyvin vanha laina indoeurooppalaisista kielistä, samaa juurta kuin saksan Wasser ja englannin water.

Suomensukuisissa kielissä on toinenkin vettä merkitsevä sana, jota edustaa esimerkiksi saamen čáhci, mutta sen vastine ei syystä tai toisesta ole säilynyt suomessa. Ehkäpä indoeurooppalainen tuontivesi on tuntunut muodikkaammalta ja käyttökelpoisemmalta.

Tarkemmin ajatellen vesi-sana on monimerkityksinen. Luonnon tavallisimman nesteen lisäksi se voi tarkoittaa muunkinlaisia nesteitä, kuten yhdyssanoissa hajuvesi, hiusvesi tai menovesi.

Vesiä voi erotella käsittelyn tai käyttötarkoituksen mukaan, vaikka Suomen oloissa juomavesi, kasteluvesi ja sammutusvesi ovatkin usein samaa tavaraa. Sade- ja sulamisvesistä tulee varsinkin asutuskeskuksissa viemäröitävää hulevettä. Murteissa hulevesi tarkoittaa tulvaa tai muuta väljää vettä, esimerkiksi sellaista, jota nousee sopivilla säillä jään päälle.

Luonnon osana vesi voi viitata erilaisiin vedenkokoumiin, etenkin järviin. Suomen peruskartasta löytyy satoja vesi-loppuisia paikannimiä, joista useimmat ovat vesistönnimiä, kuten Haukivesi, Hiidenvesi tai Puulavesi.

Useat vesien rannalla olevat asutuskeskukset ovat saaneet nimensä vesistön mukaan. Vesi-sana ei enää suoranaisesti viittaa veteen, kun puhutaan vaikkapa Petäjäveden kirkosta tai Ruoveden pappilasta.

Vesi-sanasta on aikojen kuluessa muodostettu valtava määrä johdoksia ja yhdyssanoja. Näistä suuri osa on vanhoja kansanomaisia murresanoja, kuten vetelä, vetinen, vetistää ja vettyä.

Vesikosta on muistona enää nimi, sillä tämä vesien äärellä ja vedessä viihtyvä näätäeläin on hävinnyt Suomesta 1900-luvun kuluessa. Myyttisiä veden asukkaita ovat olleet vetehinen ja vesu eli vesikyy, jotka mainitaan myös Kalevalassa.

Antiikista 1700-luvun loppupuolelle asti uskottiin veden olevan yksi maailman alkuaineista. Sitten selvisi, että se onkin vedyn ja hapen yhdiste. Oppitekoinen uudissana vety tuli suomen kielessä tarpeelliseksi kuitenkin vasta 1800-luvun puolimaissa, kun luonnontieteistä alettiin puhua ja kirjoittaa suomeksi.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Alzheimerin tautiin tarkoitettu lääke auttoi unien hallintaa.

Jos haluat hallita uniasi, se voi onnistua muistisairauden hoitoon tarkoitetulla lääkkeellä. Lääke virittää ihmisen näkemään niin sanottuja selkounia, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Selkounessa ihminen tiedostaa näkevänsä unta ja pystyy jopa vaikuttamaan siihen.

Joka toinen ihminen on mielestään nähnyt selkounen ainakin kerran elämässään. Joka neljäs näkee niitä kuukausittain, arvioi parin vuoden takainen tutkimuskatsaus.

Alzheimerlääke auttoi tuoreessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa koehenkilöitä selkouniin. Koehenkilöistä nuori nainen onnistui unessa rullaluistelemaan tavaratalossa, kun oli ensin suunnitellut sitä valveilla.

”Luistelimme ystäväni kanssa pitkin käytäviä. Oli niin hauskaa, että upposin täysillä uneen mukaan”, 25-vuotias nainen kuvailee.

Unet olivat koehenkilöiden mukaan lääkkeen vaikutuksesta todentuntuisempia kuin ilman lääkettä. Yhdysvaltalainen tutkimus julkaistiin Plos One -lehdessä.

Kokeessa tutkijat harjoittivat yli 120 eri ikäistä koehenkilöä näkemään selkounia. Ryhmään oli valkoitunut ihmisiä, jotka muistavat unensa hyvin ja ovat kiinnostuneita selkounista.

He opettelivat tekniikoita, joiden pitäisi helpottaa selkouneen pääsyä. Pitkin päivää ja ennen nukkumaan menoa voi esimerkiksi toistella itselleen, että kun näen unta, muistan näkeväni unta.

Unia voi visualisoida eli harjoitella mielessään etukäteen. Selkouneen päästyään voi tehdä todellisuustestejä, kuten onnistuuko seinän läpi käveleminen tai leijuminen.

Lääkekokeessa, jota johti selkounien uranuurtaja Stephen LaBerge, koehenkilöt saivat galantamiinia. Sitä käytetään lievän tai kohtalaisen vaikean Alzheimerin taudin hoitoon.

Lääke terästää asetyylikoliinin määrää aivoissa. Asetyylikoliini huolehtii viestien välityksestä aivosolujen välillä, virkistää muistia ja kiihdyttää rem-unta. Juuri remvaiheessa ihminen näkee yleisimmin unia.

Suurimman annoksen galantamiinia saaneista 42 prosenttia pystyi kuvauksensa mukaan selkouniin. Osuus oli huomattavasti suurempi osa kuin muissa koeryhmissä.

Koehenkilöiden unta ei mitattu unilaboratorioiden laitteilla, joilla tallennetaan silmien liikkeitä ja elintoimintoja. Tulokset perustuivat koehenkilöiden kertomaan.

LaBerge seurasi kuitenkin toisessa tuoreessa tutkimuksessaan silmien liikkeitä unennäön aikana. Silmien liikkeet kiihtyvät rem-unen aikana.

Kun koehenkilöt siirtyivät selkouneen, he liikuttivat silmiään ennalta sovitusti vasemmalta oikealle. Sitten heidän piti seurata unensa kohteita, joita he olivat ennalta visualisoineet.

Silmät liikkuivat sulavasti, samoin kuin ihmisen seuratessa katseella todellista kohdetta. Kuviteltua kohdetta seuratessa silmät liikkuvat nykäyksittäin.

Tutkimus julkaistiin Nature Communications -lehdessä.

Kysely

Oletko nähnyt selkounta?

mdmx
Seuraa 
Viestejä5208
Liittynyt23.11.2009

Viikon gallup: Oletko nähnyt selkounta?

Käyttäjä4499 kirjoitti: Mikä on mt häiriö? Kuten sanoin, minusta lääkkeen käyttö tuohon tarkoitukseen on arveluttavaa. Siinä mennään ehkä peruuttamattomasti alueelle, jonne ei pitäisi mielestäni olla mitään asiaa suoranaisesti. Ehkä en nyt vain ymmärrä tarvetta nähdä hallittua "unta" - miksi ei vain kuvitella? Jos "hourailet" saman, tunnet sen varmaan voimakkaammin. Mutta toisaalta et ole siitä niin tietoinen kuin hereillä ollessa, vai mitä? Niin siis, siinä nimenomaan on täysin tietoinen että...
Lue kommentti