Tulevaisuuden matkapuhelin saattaa purkaa itsensä alkutekijöihin, kun kierrättäjä lämmittää sitä sopivasti.

TEKSTI:Risto Varteva

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulevaisuuden matkapuhelin saattaa purkaa itsensä alkutekijöihin, kun kierrättäjä lämmittää sitä sopivasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede-lehdessä

7/2002

Matkapuhelimia valmistetaan vuosittain satoja miljoonia kappaleita, joten vanhoja hylätään ainakin sata miljoonaa. Koska yksi puhelin painaa ainakin sata grammaa, jätettä tulee vähintään kymmenen miljoonaa kiloa vuodessa.

Tosin ei matkapuhelin pelkkää jätettä ole. Se on pieni tietokone, ja sen elektroniikkapiireissä on muun muassa hopeaa, kultaa ja palladiumia. Ne kannattaa ottaa talteen.

Matkapuhelimen purkaminen on kuitenkin hankalaa, kuten tietää jokainen, joka on itse vaihtanut puhelimeensa uuden kuoren. Syvemmälle sisuksiin pyrkiminen on vielä vaikeampaa.Muistimuovi hoitaisi purkamisen itse

Purkamisongelmien helpottamiseksi englantilaisessa Brunelin yliopistossa on kehitetty muistimuoveja, joita voidaan käyttää matkapuhelimen ruuveina ja hakasina.

Muistimuovi toimii samaan tapaan kuin muistimetalli, eli se saadaan tarvittaessa palautumaan alkuperäiseen muotoonsa. Esimerkiksi muistimuovista tehty ruuvi on alkuaan ollut sileä tappi, johon on sitten väännetty kierteet.

Muistimuoviruuvit pitävät matkapuhelimen osat kiinni toisissaan niin hyvin kuin ruuvien kuuluukin pitää, mutta kun ruuvit lämpenevät, ne palautuvat sileiksi tapeiksi. Sen jälkeen tarvitsee vain ravistella matkapuhelimen osat irti toisistaan.

Ruuvien muutoslämpötila voisi vieläpä olla matkapuhelimen eri kohdissa erilainen. Näin purkaminen voitaisiin hoitaa järjestelmällisesti vaihe vaiheelta, vaikka kaikki tapahtuisi automaattisesti.

Muutamia ongelmia on kuitenkin ratkaistava, ennen kuin matkapuhelinten muistimuovit otetaan käyttöön. Yksi niistä on muutoslämpötila: olisi noloa, jos esimerkiksi aurinkoiselle kalliolle unohtunut puhelin hajoaisi paloiksi.

Muovia ja metalleja kierrätetään jo

Itsensä purkavat matkapuhelimet ovat siis tulevaisuutta. Puhelinten kierrätys on kuitenkin jo nyt hoidettava, etenkin siksi, että akussa voi olla myrkyllisiä raskasmetalleja. Niitä ei saa joutua kaatopaikalle.

Yksi hylättyjen matkapuhelinten käsittelijöistä on ympäristönhuoltoalan yritys L&T. Sen käsittelylaitoksella puhelimesta irrotetaan ensin akku, minkä jälkeen murskain rikkoo kuoren, jotta muoviosat, alumiini ja muut metallit, piirikortti ja nestekidenäyttö voidaan erotella. Metallit jalostetaan uudelleen.

Piirikortista saadaan arvometalleja. Nestekidenäytöt toimitetaan Ekokemin käsiteltäväksi. Sisuksen muoviosat päätyvät kaatopaikalle, koska niissä on niin pieniä metalliruuveja ja -muttereita, ettei niitä voi erotella. Kuoren murskatusta muovista tehdään uusia kuoria.

Sisältö jatkuu mainoksen alla