Kuka etsii ikuista rakkautta? Kenelle sopii pelkkä seksi? Kasvonpiirteet kertovat, väittää uunituore brittitutkimus.


Kasvonpiirteet kertovat, väittää uunituore brittitutkimus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Kukapa ei miettisi mahdollisen kumppanin tavatessaan, millaiseen suhteeseen tämä pyrkii. Kannattaa ehkä luottaa intuitioonsa. Useimmat meistä osaavat tiedostamattaan lukea vieraan aikeet hänen kasvoistaan. Nainen näkee miehestä ja mies naisesta, kiinnostaako toista vain satunnainen hauskanpito vai onko hän valmis sitoutumaan pitkäaikaiseen suhteeseen.

Tämä kävi äskettäin ilmi kolmen brittiyliopiston, Aberdeenin, Durhamin ja St. Andrewsin, tutkimuksessa, johon Evolution and Human Behavior -lehdessä julkaistun raportin mukaan osallistui 700 vähintään 20 vuotta täyttänyttä nuorta naista ja miestä.


Seitsemän kymmenestä tietää

Tutkijat näyttivät nuorille kasvokuvia suurin piirtein samanikäisistä naisista ja miehistä. Koehenkilöiden piti kertoa, millaiseen suhteeseen he uskoivat tuntemattomien ikätoveriensa olevan valmiit, ja sitten arvioida, miten puoleensavetävältä kukin katsottava näytti.

Tutkijoiden yllätykseksi 72 prosenttia vastaajista tunnisti sitoutujat ja satunnaisseurustelijat yli puolessa tapauksista. Oikeat osumat pystyttiin laskemaan näin tarkasti, koska tutkijat tiesivät, mitä kuvien nuoret suhteista ja seksistä ajattelivat. Heille oli näet etukäteen tehty sosioseksuaalisuutta mittaava psykologinen testi, joka kertoo, miten seksuaalisesti vapaamielinen tai pidättyväinen ihminen on.

- Aiemmista tutkimuksista tiedämme, että monet meistä pystyvät kasvonpiirteistä päättelemään uuden tuttavan persoonallisuudenpiirteitä, mutta tämä on ensimmäinen selvitys, joka osoittaa, että olemme herkkiä myös tällaisille seksuaalisille signaaleille, korostaa tutkimusta Aberdeenin yliopistossa luotsannut psykologi Ben Jones.


Odotukset aivan päinvastaiset

Toisten sukupuolista käyttäytymistä tunnistavien antureiden lisäksi tutkimus paljasti toisenkin, tutkijoiden mielestä jopa seksuaa¬lista lukutaitoa kiinnostavamman seikan: myös nuorissa ikäluokissa sukupuolten käsitykset unelmapartnerista ovat aivan vastakkaiset.

Naiset tuntevat vahvinta vetoa miehiin, jotka eivät välitä satunnaisista heiloista vaan etsivät elämänsä kumppania. Miehiä taas miellyttävät eniten naiset, joille sopivat myös lyhyet seksisuhteet. Viehtymyspisteet jakautuivat tällä tavoin silloinkin, kun vastaajat eivät osanneet sanoa, oliko kuvan henkilö sukupuolisesti antelias vai säästeliäs.

- Naisten ja miesten erilaiset halut ovat niin vahvat, että niiden täytyy juontua evoluutiosta. Miehet ovat laskeneet sen varaan, että villikot varmistavat heidän geeniensä levityksen, ja naiset arvostaneet vakaita tyyppejä, jotka asettavat etusijalle jälkikasvusta huolehtimisen, sanoo Lynda Boothroyd, koko hanketta johtanut Durhamin yliopiston psykologian professori.
Mistä sen tietää?


Silmät, nenä, leukaluu, niistä tutkijoiden mukaan paljastuvat seksuaaliasenteet.

Miehessä pienet silmät ja vahva nenä ja leuka viestivät, että mies on naisten perään. Feminiiniset piirteet, kuten pehmeä leuankaari, lupaavat, että mies on ideaalia isäainesta: välittää ja sitoutuu.

Naisessa suuret silmät ja kapea leuka merkitsevät seksuaalista vapaamielisyyttä. Vahvemmat, eräällä tavalla maskuliinisemmat piirteet taas kertovat, että nainen kavahtaa kevyitä suhteita.


Huono uutinen machoille

Boothroydin ja kumppaneiden mukaan alitajuiset ensivaikutelmat ovat hyödyksi kumppanin etsinnässä. Ne helpottavat liikkeellelähtöä. Vaikutelmiensa avulla itse kukin voi tehdä perustellumpia valintoja sen mukaan, millaista suhdetta tavoittelee.

Osalle miehistä tulos on sikäli huono uutinen, että se vahvistaa Boothroydin aiemmat havainnot, joiden mukaan naiset vierastavat hyvin miehisiä miehiä. Heitä pidetään tunteettomina, määräilevinä ja uskottomina, juuri sellaisina kuin naiset näkivät yhden yön kumppanin etsijät nyt tehdyssä tutkimuksessa.

- Miesten on turha laskea sen varaan, että myös naisissa on seksuaalisesti vapaamielisiä. Useimpia naisia maskuliiniset miehet eivät kiinnosta sen enempää satunnaisina kuin pitkäaikaisina partnereina, summaa St. Andrewsin  psykologian professori David Perrett.Seksuaaliasenteiden ja kasvojen kartoitus jatkuu netissä. Jos haluat osallistua:
www.boothlab.org
www.perceptionlab.com 

Sisältö jatkuu mainoksen alla