Emme siedä sukupuoleen tai ihonväriin perustuvaa syrjintää. Onko ulkonäkösyrjintä yhtään hyväksyttävämpää?

Teksti: Mikko Puttonen

Emme siedä sukupuoleen tai ihonväriin perustuvaa syrjintää. Onko ulkonäkösyrjintä yhtään hyväksyttävämpää?

Millainen ihminen pärjää parhaiten visailuohjelmassa? Tietenkin sellainen, joka osaa vastata oikein kysymyksiin. Aina se ei riitä. Hollannin televisiossa esitettiin visailuohjelmaa, jonka nimi suomeksi voisi kuulua vaikkapa ”Pudota ja puhalla”. Pelissä viisi tavista kilvoitteli voittosummasta, joka kasvoi visan edetessä. Pelaajat vastailivat kysymyksiin, ja oikeat vastaukset kerryttivät itse kunkin pottia. Kierroksen eniten tienannut sai lopuksi pudottaa yhden pois jatkosta. Seuraavalla kierroksella kaikki aloittivat summasta, jonka edellisen kierroksen voittaja oli kerännyt. Jälleen menestyksekkäin pudotti yhden kanssapelaajan.Lopulta jäljellä oli kaksi kilpailijaa. He ratkaisivat voittosumman jaon pelillä, jossa he saivat valita, jakavatko summan keskenään vai omivatko – ”puhaltavatko” – sen itselleen. Jos molemmat rohmusivat, kumpikaan ei saanut mitään; jos molemmat jakoivat, summa pantiin puoliksi; jos vain toinen rohmusi, hän vei kaiken.Tv-visassa ei ollut mitään ihmeellistä. Ihmetellä sen sijaan voi sitä, että jokaisella kierroksella jatkoon selvisivät vetävimmän näköiset kilpailijat. Kierrosvoittajat pudottivat kilpailijakaartin vähiten viehättävän lenkin, eivät heikointa.He suosivat ulkonäköä, vaikka se ei mitenkään edistänyt vastauksissa onnistumista ja rahan kertymistä. Pikemmin päinvastoin. Tv-visailuihin perehtynyt belgialainen taloustutkija Michèle Belot laski, että pelkästään viimeisellä kierroksella kauneuden suosinta pienensi loppusummaa 440 euroa.Eniten kärsivät kuitenkin kisailijat, joille oli suotu vähiten viehätysvoimaa. Heidän mahdollisuutensa päästä finaaliin tavoittelemaan voittopottia olivat kaukana hyvännäköisten mahdollisuuksista.

Tappiota tulee neljännesmiljoona

Televisio on maailma mahdutettuna laatikkoon. Kauniit eivät voita vain visailuohjelmassa. Taloustieteilijä, Texasin yliopiston professori Daniel Hamermeshin tutkimukset kertovat, että kauneus lyö leiville ja rumuudesta sakotetaan myös tosielämässä. Niin miehissä kuin naisissa ulkonäöltään alin ryhmä tienaa vähemmän kuin keskiryhmä ja keskiryhmä vähemmän kuin kaunein ryhmä. – Kaunis saa noin 14–15 prosenttia enemmän palkkaa kuin ruma. Kun amerikkalainen ansaitsee elinaikanaan keskimäärin 1,7 miljoonaa dollaria, kyse on 250 000 dollarista. Se on melkoinen summa, Hamermesh totesi esitelmöidessään toukokuussa Helsingissä. Hamermesh teki tutkimuksensa Yhdysvalloissa, mutta vastaavia tuloksia on saatu myös muista maista.

Komea korjaa asiakkaat  

Ulkonäön vaikutus ei rajoitu palkkapussiin. Se selvisi, kun Hamermesh työtovereineen käänsi huomionsa ylipistosta valmistuneisiin juristeihin. Heistä teetettiin ulkonäköpisteytys opiskelijamatrikkelin valokuvien perusteella, sitten katsottiin uraa ja palkkakehitystä valmistumisen jälkeen. Hurmaavien lakimiesten ja -naisten tulot kasvoivat vauhdikkaimmin. Lisäksi hyvännäköiset päätyivät tavanomaista useammin töihin yksityiselle puolelle, kun ulkonäköreittauksen jumbot ajautuivat todennäköisemmin hallintoon.– Asianajajien täytyy houkutella asiakkaita, ja kaunis ulkomuoto auttaa siinä, selittää Hamermesh, jolta piakkoin ilmestyy kirja Beauty pays.Työntekijöiden kauneus voi joillakin aloilla lisätä yritysten menestystä. Hollantilaistutkimuksessa erityisen edustava toimitusjohtaja hankki mainostoimistolle seitsemän prosenttia enemmän tuloja kuin keskiverto. – Hyvännäköiset työntekijät tuottavat paljon enemmän kuin vievät palkkamenoina, Hamermesh toteaa. Tilanne voi professorin mielestä jatkua niin kauan kuin ihmiset huomaavat kauneuden merkityksen. Sitten hyvännäköiset voivat alkaa vaatia kauniin työntekijän lisää.

Koulutuskin palvoo kauneutta

Ikään kuin paremmat tulot ja ura eivät riittäisi: hyvännäköiset nappaavat itselleen korkeasti koulutetut puolisotkin. Niin näyttää käyvän ainakin Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Ulkonäköasteikon alimman portaan naisten puolisoilla on keskimäärin vuosi vähemmän koulutusta kuin keskivertojen ja kauniiden puolisoilla. Vähemmän koulutettu mies tuo myös vähemmän rahaa pesään. Jos kerran vetävä ulkonäkö lyö leiville, kannattaako kaunistautumiseen panostaa? Ei ainakaan rahan takia. Shanghaissa tehty tutkimus osoitti, että kosmetiikkaan, vaatteisiin ja hiustenhoitoon uponneet rahat eivät tule takaisin. Sadan euron sijoitus ulkonäköön nosti tuloja vaivaiset neljä euroa.Synnynnäinen ulkonäkömme on kohtalo, jolle emme voi mitään. Hamermesh kysyykin, pitäisikö rumia tukea laeilla esimerkiksi asunnonsaannissa ja työelämässä.– Aina kun esitän tätä, asialle nauretaan. Entä jos puhuisin toisesta ryhmästä, jonka on vaikea muuttaa ulkonäköään: naisista? Naisille ja vähemmistöille meillä on yhdenvertaisuutta edistäviä säännöksiä. Miksei rumille?

Jatsia ja pitsaa Suomen suvessaTeksti: Kaisa Häkkinen

Uudet sanat tulevat yleensä uusien asioiden mukana, ja nimitys lainataan tavallisesti siitä kielestä, jolla kyseinen asia on tullut tunnetuksi. Lainaamisvaiheessa vierasta sanaa voidaan ensin siteerata sellaisenaan, mutta jos sana ja asia kotiutuvat kansan pariin, myös nimitys sopeutetaan vähitellen oman kielen järjestelmään.

Sekä jazz että pizza ovat 1900-luvun lainoja. Jazz on mainittu tanssina ja siihen liittyvänä musiikkina vuonna 1919 ilmestyneessä Ollin pakinassa. Ollin kuvaus on niin rasistinen, että sitä rohkenee referoida vain valistuneelle lukijakunnalle: ”Jazz on muuan raakalaisimpia, järjettömimpiä ja tietysti rumimpia hyppelyitä, mitä tylsät neekeriaivot ovat keksineet.”Pizzat ovat valloittaneet Suomen vasta sotien jälkeen. Ensimmäiset ravintolapizzat on tiettävästi tarjoiltu Haminassa vuonna 1961, mutta valtakunnalliseen kuuluisuuteen pizzat nousivat vasta kun Adriano Vinciguerra avasi aidon pizze­rian Lappeenrantaan vuonna 1964.

Sekä jazz että pizza ovat etymologin kannalta hankalia sanoja, sillä niiden perimmäistä syntytapaa ja -aikaa ei tiedetä. Se on selvää, että jazz tulee amerikanenglannista ja pizza italiasta, mutta alkuperäkielissään ne ovat juuriltaan hämäriä. Jazz-sanaa on alkuaan arveltu eroottissävyiseksi kiertoilmaukseksi, jota on hyödynnetty sanallisessa markkinoinnissa New Orleansin punaisten lyhtyjen alueella. Yhden selityksen mukaan se perustuu paikallisen ranskan kielen sanaan chasse, joka merkitsee muun muassa metsästystä, saalista tai takaa-ajoa. Pizzasta annetut selitykset ovat kesympiä. Joka tapauk­sessa sana on vanhempi kuin nykyinen, 1700-luvun Napolissa muotonsa saanut pizza, ja se on alkuaan viitannut leipäpohjaisiin köyhän kansan ruokiin. Sen on arveltu juontuvan saksan suupalaa merkitsevästä sanasta bizzo tai pizzo, mutta yhtä hyvin se saattaa kuulua yhteen kreikan leipää merkitsevän pitta-sanan kanssa. Sanan alkuperän selvittäminen jää usein arvelun asteelle, jos sen elämä alkaa pelkästään suullisessa kielenkäytössä.

Kirjoittaja on suomen kielen professori Turun yliopistossa. 

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25799
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1194
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.