Kun vaimo oli päättäväinen ja mies kunnianhimoinen, ei ihme, että yhteinen taival oli menestyksekäs. Parin tarina alkoi salamarakkaudesta ja kummankin avioerosta. Kaikesta päätellen liitto tyydytti, sillä se kesti 52 vuotta.
Rooma nautti rauhasta ja hyveet olivat arvossaan, vaikkei hallitsijapari itse aivan kaikkiin normeihin yltänytkään.


että yhteinen taival oli menestyksekäs. Parin tarina alkoi
salamarakkaudesta ja kummankin  avioerosta. Kaikesta päätellen
liitto tyydytti, sillä se kesti 52 vuotta.
Rooma nautti rauhasta ja hyveet olivat arvossaan,
vaikkei hallitsijapari itse aivan kaikkiin normeihin yltänytkään.
On kuuma päivä elokuussa 29 ennen ajanlaskun alkua. Tuhannet roomalaiset parveilevat hallintokeskus Forum Romanumin liepeillä. Takana on 15 sekasorron vuotta. Diktaattoriksi nousseen Gaius Julius Caesarin murhanneet tasavaltalaiset piirit ja häntä tukeneet sotajoukot ovat käyneet veristä kamppailua vallasta.

Tänään taisteluiden voittaja Gaius Julius Caesar Octavianus tahtoo osoittaa roomalaisille ennennäkemättömän loistokkaalla kolmipäiväisellä triumfilla, että runneltu valtakunta on astumassa yltäkylläiseen rauhan aikaan.

Siksi kansa hurraa, kun Octavianus ajaa Forumin halki yllään kultatähdin koristeltu kirkkaanpunainen viitta ja päässään laakeriseppele.


Yllättäen vallanperijäksi

Vaaleakiharainen, hentorakenteinen 34-vuotias sotapäällikkö sai syntyessään nimen Gaius Octavius, mutta hänet on tunnettu Octavianuksena siitä saakka, kun hänestä Caesarin viimeisen tahdon mukaisesti tuli tämän adoptiopoika ja pääperillinen.

Antiikin lähteiden mukaan Caesarin testamentti yllätti täysin jopa Octaviuksen. Tuolloin 19-vuotias nuorukainen sai kuulla murhasta ja uudesta asemastaan valmistautuessaan Illyriassa sotaretkelle Parthiaa, Rooman arkkivihollista vastaan. Perheen neuvosta hän purjehti Italiaan vaivihkaa, mukanaan vain lähimmät ystävänsä Marcus Vipsanius Agrippa ja Gaius Clinius Maecenas.

Aluksi Octavius pyrki luomaan suhteita Rooman senaattoreihin diplomaattisin keinoin. Senaattorit eivät ottaneet nuorukaista vakavasti, ja lopulta kesällä 43 Octavius kutsui kokoon kahdeksan legioonaansa ja marssi Roomaan. Siellä hän sai vahvistuksia kaupungissa toimettomina maleksivista sotilaista, ja senaattorit joutuivat alistumaan tulokkaan vaatimuksiin. Adoptio virallistettiin, Octavius vaihtoi nimensä,  ja Caesarin testamentti pantiin muutoinkin toimeen. Kansa riemuitsi, sillä viimeinen tahto sisälsi ruhtinaallisia julkisia lahjoituksia.

Seuraavaksi Octavianus liittoutui Caesarin luottomiehen Marcus Antoniuksen kanssa. Yhdessä miehet laativat proskriptioluettelot eli julistivat hallitsijan murhaan osallistuneet ja heidän läheisensä lainsuojattomiksi, jotka oli tavattaessa oikeus tappaa. Käänne tuli salaliittolaisille niin täytenä yllätyksenä, että moni kohtasi kuolemansa kotiovellaan. Puhdistuksissa murhattiin noin 2 300 ritari- ja senaattorisäädyn jäsentä ja heidän omaisuutensa takavarikoitiin. Hintelästä nuorukaisesta oli sukeutunut kylmähermoinen vallantavoittelija.


Salamavauhtia avioon

Seuraavana vuonna Antonius ja Octavianus löivät Caesarin vastustajat Filippoin taistelussa, mutta sitten välit kiristyivät ja Octavianus alkoi karkottaa Antoniuksen kannattajia. Heidän joukossaan oli  Tiberius Claudius Nero, hänen vain 16-vuotias vaimonsa Livia Drusilla ja pariskunnan pieni poika Tiberius.

Kolme vuotta myöhemmin nuoresta henkipatosta tuli lähes silmänräpäyksessä Rooman mahtimiehen elämänkumppani.

Livian elämäkerran kirjoittanut antiikin historian professori Anthony Barrett Brittiläisen Kolumbian yliopistosta Kanadasta arvelee, että Livia ja Tiberius Nero olivat uskaltautuneet takaisin Roomaan loppukesällä 39, noin vuosi sen jälkeen kun riitapukarit olivat tehneet sovinnon ja Antonius oli avioitunut Octavianuksen sisaren Octavian kanssa.

Maailmanhistorian muuttaneiden ensi treffien tarkasta ajankohdasta ei ole tietoa. Kenties lempi leimahti riehakkaissa pidoissa, joissa Antonius kertoo kilpakumppaninsa vieneen Tiberiuksen vaimon makuuhuoneeseensa aivan miehen silmien edestä ja rouvan palanneen juhlapöytään korvat punoittaen ja hiukset sekaisina.

Octavianuksen vaimo Scribonia oli epäilemättä monen muun roomalaispoliitikon vaimon tapaan karaistunut sietämään miehensä sivusuhteita, mutta Livia oli kova pala purtavaksi. Rooman keisarien elämäkerroistaan kuulu Suetonius kertoo Scribonian valittaneen, että uudella rakastajattarella oli Octavianukseen "liikaa vaikutusvaltaa".

Scribonia oli oikeassa: hän tuli jätetyksi tammikuussa 38. Octavianuksen ja Livian yllätyshäitä vietettiin ennen kuin kuukausi ehti vaihtua. Vauhtia ei hidastanut edes se, että Scribonia synnytti Octavianukselle tyttären Julian ja Livia Tiberius Nerolle toisen pojan Drusuksen samaisen skandaalinkäryisen tammikuun aikana.


Kunnianhimoa kummallakin

Octavianuksen aiemmat viralliset suhteet, kaksi kihlausta ja yksi avioliitto, oli sanellut valtapolitiikka. Hänen biografiansa kirjoittanut brittiläinen antiikintutkija Pat Southern huomauttaa, että myös Livia oli poliittisesti ihanteellinen kumppani. Hänellä oli maineikkaat sukujuuret, kun taas Octavianusta pidettiin edelleen nousukkaana. Roomalainen historioitsija Tacitus kuitenkin uskoi, että Livia sekoitti Octavianuksen pään kauneudellaan ja aistillisuudellaan.

Antiikin lähteet ja veistokset todistavat Livian olleen tyylikäs nainen, mutta ei ole syytä epäillä, ettei Octavianus ihaillut myös hänen henkisiä ominaisuuksiaan, kuten päättäväisyyttään. Nuoren Livian peräänantamattomuudesta kertoo Anthony Barrettin mukaan paljon jo se, että hän seurasi ensimmäistä aviomiestään vaaralliselle maanpakomatkalle.

Vastaavasti Octavianuksen määrätietoisuus teki varmasti syvän vaikutuksen Liviaan. Pariskunnan kunnianhimoisuutta ja molemminpuolista kunnioitusta kuvastaa hyvin Suetoniuksen maininta, jonka mukaan Octavianus valmistautui valtakunnan asioita koskeviin keskusteluihin vaimonsa kanssa.


Keisariksi varkain

Vuonna 31 Octavianus oli yksin vallan huipulla. Hän oli riitaantunut uudelleen Antoniuksen kanssa ja lopulta kukistanut tämän Aktionin meritaistelussa.

Octavianus käytti tilaisuuden hyväkseen ja hankki lisää vaikutusvaltaa tavalla, joka vetää vertoja Hollywoodin imagonrakennukselle. Hän tiesi, etteivät kansalaiset voisi enää hyväksyä Caesarin kaltaista elinikäistä diktaattoria. Niinpä hänen oli esiinnyttävä tasavallan palauttajana mutta samalla luotava mielikuva korvaamattomuudestaan.

Tammikuussa 27 Octavianus julisti senaatille luopuvansa julkisista tehtävistään ja vetäytyvänsä yksityiselämään. Reaktio oli kauhistunut. Octavianus suostuteltiin useiden provinssien prokonsuliksi, virkaan, johon valitulla oli oikeus nimittää omia suosikkejaan ja uskottujaan paikallishallinnon johtoon. Kolme päivää myöhemmin hänelle myönnettiin uusi arvonimi Augustus, ’kunnianarvoisa’. Rooman keisariaika oli alkanut, mutta luultavasti vain Augustus itse tiedosti sen.


Nöyryydestä tavaramerkki

Kohtelias kieltäytyminen senaatin tarjoamista viroista vakiintui sittemmin Augustuksen tavaramerkiksi. Hänen "vaatimattomuutensa" pääsi oikeuksiinsa muun muassa vuonna 22, kun elintarvikepula uhkasi Rooman kaupunkia.

Augustukselle tarjottiin hätätilassa diktaattorin asemaa, josta hän kieltäytyi - muistaen epäilemättä diktaattoriksi nimetyn adoptioisänsä Caesarin kohtalon. Seuraavaksi ehdotettiin vuoden mittaista konsulin virkaa, minkä Augustus teilasi teatraalisesti rukoilemalla, ettei häntä enää pakotettaisi konsuliksi. Olihan hän vain muutama kuukausi aiemmin luopunut tehtävästä hoidettuaan sitä "jo kohtuuttoman monena vuonna".

Lopulta Augustus suostui ottamaan vastaan perin vaatimattoman cura annonaen tehtävän, muonavarastonhoitajan paikan. Muutamassa päivässä hän palautti Rooman ruokahuollon ennalleen. Toiminta oli niin vauhdikasta, että jotkut epäilivät Augustuksen itsensä viivyttäneen elintarvikkeiden tuontia.


Apua hädänalaisille

Augustus asetti imperiumin vakiinnuttamisessa etusijalle näyttävät rakennusprojektit. Niiden pääarkkitehtina uurasti Augustuksen luottomies Agrippa, joka suunnitteli Roomaan vesi- ja viemäröintijärjestelmän ja johti lukuisien julkisten rakennusten rakentamista ja restaurointia.

Samaan aikaan keisariperheestä luotiin mielikuvaa Rooman hyväntekijänä. Vaikka perhe asui Forum Romanumin laidalla Palatiumilla,  roomalaisten Beverly Hillsissä, koti oli varsin vaatimattoman kokoinen eikä huoneiden koristeluun ollut käytetty marmoria. Suetoniuksen mukaan Augustus nukkuikin samassa pienessä makuuhuoneessa koko hallintokautensa ajan, yli 40 vuotta. Näin hän osoitti konkreettisesti suosivansa kohtuullista periroomalaista elämäntapaa.

Hyveellisyydellään vakuutti myös vaimo Livia, joka otti säännöllisesti vastaan avunanojia.

Hyväntekeväisyydestä pääsivät osallisiksi muun muassa tulipalojen uhrit ja köyhät tyttäret, joilla ei ollut varaa maksaa myötäjäisiään. Myös Augustuksen vastustajilleen osoittama armollisuus on usein jäljitettävissä Liviaan, johon hädänalaiset uskalsivat vedota helpommin kuin keisariin.


Moraalisäännöt uusiksi

Augustuksen halu palauttaa vanhat roomalaiset hyveet kunniaan oli ilmeisen aito, sillä hän puuttui lainsäädännöllä jopa roomalaisten moraaliin. Vuonna 18 hän hyväksytti avioliittolait, joissa muun muassa julistettiin naimisiinmeno ja jälkikasvun hankkiminen jokaisen kansalaisen velvollisuudeksi ja kiellettiin vaimojen aviorikokset.

Paradoksaalisesti Augustuksen oma perhe ei täyttänyt lain vaatimuksia, sillä hän ja Livia eivät saaneet jälkikasvua. Livialle Augustus kuitenkin myönsi erivapauden rasitteista, joita hän oli määrännyt vähemmän kuin kolme lasta synnyttäneille, mutta Augustuksen ainokaista Juliaa ja Livian poikaa Tiberiusta uusi moraalipolitiikka koetteli.

Ensiksi Augustus naittoi Julian sisarensa Octavian pojalle Marcellukselle, joka oli vain 17-vuotias. Kun Marcellus kuoli kahden vuoden kuluttua, isä naittoi tyttärensä ystävälleen Agrippalle. Vaikka Agrippa oli Juliaa yli 20 vuotta vanhempi, heidän liittonsa oli ilmeisen hyvä, sillä he saivat viisi lasta.

Hyveellisen parin paheet


Keisari Augustus lienee pitänyt ruokottomista jutuista. Hänen tiedetään eräissä juomingeissa kertoneen tarinan jumalten irstailuista. Häneltä on myös säilynyt rivoja pilkkarunoja, joita hän kirjoitti kilpailijansa Marcus Antoniuksen kunnianhimoisesta vaimosta Fulviasta. Roomalainen elämäkertakirjailija Suetonius juoruilee keisarilla olleen myös satunnaisia seksikumppaneita, joita hänen ystävänsä etsivät hänelle kuin orjia orjamarkkinoilta.

Keisarinna Livia sortui siveettömyyksiin vain Augustukseen tutustuessaan, ja ainoastaan kerran hänen tiedetään hauskuttaneen itseään ylhäisten naisten mieluisalla pitohuvilla, alastoman pikkupojan seuralla. Livian lempiharrastus oli luonnonlääkintä. Tämä on inspiroinut kuvitelmia juonittelevasta myrkynkeittäjästä, mutta todisteita ei ole.
Takaiskuja perä perää

Ajanlaskun alun lähestyessä Augustusta kohtasi henkilökohtaisten takaiskujen sarja. Lyhyen ajan sisällä menehtyivät rakas sisar Octavia, Livian suosittu kuopus Drusus ja läheinen neuvonantaja ja ystävä Maecenas.

Augustus panosti nyt tyttärenpoikiinsa Gaiukseen ja Luciukseen, joista hän kaavaili vallanperijöitään. Hän opasti veljeksiä antaumuksella, antoi heille etuoikeuksia ja ikuisti heidät moniin monumentteihin.

Myös sotapäällikkönä kunnostautunut poikapuoli Tiberius sai paljon huomiota, ja Augustus teki poliittisia laskelmia hänenkin varaansa. Syrjäänvetäytyvä, jopa synkkämielisyyteen taipuvainen Tiberius vierasti suunnitelmia ja osoitti kapinamielensä odottamattomalla tavalla. Hän vaati lupaa jättäytyä politiikasta ja vetäytyi Rodokseen.

Pat Southern arvelee, että Tiberiuksen käytös sai Augustuksen täysin pois tolaltaan, mutta luultavasti vielä enemmän järkyttyi Livia. Hän ei kuitenkaan hylännyt poikaansa vaan suostutteli Augustuksen ottamaan hänet takaisin hallintoonsa. Tiberius palasi Roomaan pian ajanlaskun alun jälkeen, ja muutamia vuosia myöhemmin Augustus adoptoi hänet ja teki hänestä näin seuraajaehdokkaansa - pakon edessä: rakkaat tyttärenpojat Lucius ja Gaius olivat kuolleet.

Augustus adoptoi myös Agrippa Postumuksen, Julian ja Agrippan nuorimman pojan, joka niin ikään nousi mahdolliseksi vallanperijäksi. Juuri Augustus aloitti Rooman keisareiden tavan adoptoida mieleisensä seuraaja, jos omasta perheesä ei löytynyt sopivaa ehdokasta.

Ei keisari vaan imperaattori


Kun Octavianus nousi Rooman johtoon, hän esiintyi tasavallan palauttajana ja ensimmäisenä vertaistensa joukossa, primus inter pares. Kun hän kuoli, hän oli käytännössä yksinvaltias, minkä vuoksi häntä pidetään Rooman ensimmäisenä keisarina. Keisariksi häntä ei kuitenkaan kutsuttu. Sen sijaan hän oli princeps senatus, senaatin johtomies, Augustus, kunnianarvoisa, ja imperator, korkeimman hallinnollisen ja sotilaallisen vallan haltija.

Myöhemmätkin Rooman valtiaat olivat imperaattoreita, vaikka me puhumme heistä keisareina. Caesaria käytti arvonaan vain kaksi Juliusten-Claudiusten patriisisuvusta noussutta päämiestä, vuosina 41-68 hallinneet Claudius ja Nero, jotka tekivät yhdestä sukunsa lisä- ja kutsumanimestä arvonimen. Suomen sana keisari juontuu tästä samasta nimestä ja sen kuuluisimmasta kantajasta Caius Julius Caesarista.

Vaikka suuri sotapäällikkö Caesar oli murhattu monarkismiepäilyjen takia, keisariaikaan siirtyminen sujui lopulta suuremmitta ongelmitta. Roomalaiset olivat lopen uupuneita repiviin sisällissotiin, eivätkä vahvat johtajat olleet heille outo ilmestys. Kriisioloissa voittoisia sotapäälliköitä oli useaan otteeseen nostettu yksinvaltiaiksi antamalla heille diktaattorin, käskijän, valtuudet.
Testamentissa jymy-yllätys

Tacitus loi Livialle maineen häikäilemättömänä juonittelijana, joka murhautti haastajat poikansa tieltä. Anthony Barrett kuitenkin toteaa, ettei todisteita Livian osallisuudesta Augustuksen sukulaisten kuolemiin ole löytynyt. Useimpiin niistä on olemassa luontevampi selitys. Marcellus kuoli mitä ilmeisimmin Roomassa riehuneeseen ruttoon, Gaius ja Lucius taas menehtyivät ulkopoliittisilla matkoillaan.

Äidin ja pojan välit eivät olleet läheskään ongelmattomat. Selvimmin tämä ilmeni Augustuksen kuoltua vuonna 14.

Adoptioisän testamentista paljastui Tiberiukselle jymy-yllätys: Augustus määräsi Livian toiseksi pääperillisekseen ja adoptoi hänet sukuunsa, virallisesti tyttärekseen. Lisäksi Livia sai arvonimen Augusta samalla kun Tiberiuksesta tuli Augustus. Antiikin lähteet eivät selvennä, miten tämä ennenkuulumaton menettely muutti Livian laillista asemaa, mutta on mahdollista, että hänestä tuli virallisesti Tiberiuksen hallitsijakumppani.

Jännitteistä huolimatta äidin ja pojan välit pysyivät pitkään läheisinä. Luultavasti he yhteistuumin jopa murhauttivat Agrippa Postumuksen.

On kuitenkin vaikea välttyä ajatukselta, että Livia oli Rooman keisariajan alun vankkumaton tukipylväs, johon nojasivat yhtä lailla puoliso kuin poika. Vasta valtakunnan ensimmäisen naisen kuolema vuonna 29 nosti esiin Tiberiuksen luonteen julmat piirteet. Moni keisarisuvun jäsen ja Tiberiuksen poliittinen haastaja sai surmansa epäselvissä oloissa. Lähes 60 vuotta kestänyt Pax Romana oli päättynyt.Päivi Parhi-Riikola on historiaan erikoistunut vapaa toimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Tulevaisuuden työelämässä menestyy ihminen, joka on opetellut oppimaan uutta nopeasti. Kuva: iStock

Kannattaa ryhtyä oman elämänsäi futurologiksi, sillä työ menee uusiksi muutaman vuoden välein.

Maailma muuttuu, vakuuttaa tulevaisuudentutkija, Fast Future Research -ajatushautomon johtaja Rohit Talwar. Elinikä pitenee, työvuodet lisääntyvät. Tiede ja teknologia muuttavat teollisuutta ja työtehtäviä. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

– Kun nämä tekijät yhdistetään, on järjellistä väittää, että tulevaisuudessa työ tai ura voi kestää 7–10 vuotta, ennen kuin pitää vaihtaa uuteen. 50–70 vuoden aikana ihmisellä siis ehtii olla 6–7 ammattia, Talwar laskee.

Ole valpas

Millaisia taitoja parikymppisen sitten kannattaisi opetella, jotta hän olisi kuumaa kamaa tulevaisuuden työmarkkinoilla?

– Sellaisia, joiden avulla hän kykenee hankkimaan jatkuvasti uutta tietoa ja omaksumaan erilaisia rooleja ja uria, Talwar painottaa.

– Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen, kuten Javan tai C++:n, taitaminen voi olla nyt tärkeää, mutta ne korvautuvat moneen kertaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoin uusimpien biokemiallisten tutkimusmenetelmien osaaminen on nyt hottia, mutta nekin muuttuvat moneen kertaan 20 vuodessa, Talwar selittää.

Siksi onkin olennaista opetella oppimista, nopeita sisäistämistekniikoita ja luovaa ongelmanratkaisua. – Pitää myös opetella sietämään tai "hallitsemaan" mutkikkaita tilanteita ja tekemään epävarmojakin päätöksiä. Myös tiimityö ja oman terveyden hallinta ovat tärkeitä, Talwar listaa.

– Näiden taitojen opettelua pitäisi painottaa niin koululaisille kuin viisikymppisille, hän huomauttaa. Elinikäinen oppiminen on olennaista, jos aikoo elää pitkään.

Jokaisen olisikin syytä ryhtyä oman elämänsä futurologiksi.

– Ehkä tärkeintä on, että jokaista ihmistä opetetaan tarkkailemaan horisonttia, puntaroimaan orastavia ilmiöitä, ideoita ja merkkejä siitä, mikä on muuttumassa, ja käyttämään tätä näkemystä oman tulevaisuutensa suunnitteluun ja ohjaamiseen, Talwar pohtii.

Oppiminenkin muuttuu

Rohit Talwar muistuttaa, että ihmisen tapa ja kyky oppia kehittyy. Samoin tekee ymmärryksemme aivoista ja tekijöistä, jotka vauhdittavat tai jarruttavat oppimista.

– Joillekin sosiaalinen media voi olla väkevä väline uuden tiedon sisäistämiseen, toisille taas kokemukseen nojaava tapa voi olla tehokkaampi, Talwar sanoo. Ihmisellä on monenlaista älyä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Uskon, että oikealla tavalla käytetyt simulaatiot ja oppimistekniikat voivat nopeuttaa olennaisten tietojen ja taitojen omaksumista.

– Toisaalta olen huolissani siitä, että ihmisten kyky keskittyä yhteen asiaan heikkenee ja jokaisella tuntuu olevan kiire. Nopeampi ei aina tarkoita parempaa.

Talwarin mukaan nyt täytyykin olla tarkkana, että uusilla menetelmillä päästään yhtä syvään ja laadukkaaseen oppimiseen kuin aiemmin.

– Kukaan ei halua, että lentokoneinsinöörit hoitaisivat koko koulutuksensa Twitterin välityksellä, Talwar sanoo. – Ja ainakin minä haluan olla varma, että sydänkirurgini on paitsi käyttänyt paljon aikaa opiskeluun myös harjoitellut leikkaamista oikeilla kudoksilla, ennen kuin hän avaa minun rintalastani!

Elinikä venymässä yli sataan

Väkevimpiä tulevaisuutta muovaavia seikkoja on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Kehittyneissä maissa keskimääräinen eliniän odote kasvaa 40–50 päivää vuodessa. Useimmissa teollisuusmaissa nopeimmin kasvaa yli kahdeksankymppisten joukko, Rohit Talwar toteaa.

– Joidenkin väestöennusteiden mukaan alle viisikymppiset elävät 90 prosentin todennäköisyydellä satavuotiaiksi tai yli. Ja lapsemme elävät 90 prosentin todennäköisyydellä 120-vuotiaiksi, hän jatkaa.

Tämä tarkoittaa Talwarin mukaan sitä, että ihmisten pitää työskennellä 70-, 80- tai jopa 90-vuotiaiksi, mikäli aikovat elättää itsensä. – Puhumme siis 50–70 vuoden pituisesta työurasta, hän kiteyttää.

– Tiedämme, että nykyeläkkeet eivät tule kestämään – nehän on yleensä suunniteltu niin, että ihmiset eläköityvät 65-vuotiaina ja elävät sen jälkeen ehkä 5–10 vuotta. Nykyisillä järjestelmillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa eläkettä, joka jatkuu 20–40 vuotta työnteon lopettamisen jälkeen.

 

10 globaalia muutosvoimaa

 • väestömuutokset
 • talouden epävakaus
 • politiikan mutkistuminen
 • markkinoiden globaalistuminen
 • tieteen ja teknologian vaikutuksen lisääntyminen
 • osaamisen ja koulutuksen uudistuminen
 • sähköisen median voittokulku
 • yhteiskunnallinen muutos
 • luonnonvarojen ehtyminen

10 orastavaa ammattia

 • kehonosien valmistaja
 • lisämuistikirurgi
 • seniori-iän wellnessasiantuntija
 • uusien tieteiden eetikko
 • nanohoitaja
 • avaruuslentoemäntä
 • vertikaaliviljelijä
 • ilmastonkääntäjä
 • virtuaalilakimies
 • digisiivooja

Lähde: Rohit Talwar, The shape of jobs to come, Fast Future 2010.
Futurologi Talwarin Fast Future Research laati tutkimuksen tulevaisuuden ammateista Britannian hallituksen tilauksesta.

Ikihitti: sairaanhoitaja

2010-luvun nopeimmin kasvavista ammateista kolmasosa kytkeytyy terveydenhoitoon, mikä heijastaa väestön ikääntymistä, arvioi Yhdysvaltain työministeriö 2012.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan vuonna 2030 EU:n väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Suomen väestöllinen huoltosuhde, työllisten määrä verrattuna työvoiman ulkopuolisiin, on samassa laskelmassa tuolloin EU-maiden epäedullisin.

Kirsi Heikkinen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

getalife.fi 

Maailman ensimmäisellä tulevaisuuden työelämän simulaatiolla voit kokeilla opiskelu- ja elämänvalintojen mahdollisia seurauksia parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Toteuttaja: Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopistossa yhteistyökumppaneineen. 

Avoimet työpaikat 2032

Tämänkaltaisia töitä visioi brittiläinen tulevaisuudentutkija Rohit Talwar.

 

Wanted:

Virtuaalimarkkinoja!

Myy itsesi meille, heti.
U know what 2 do. Shop&Sell Inc.

 

3D-velhot

Me Wizarsissa teemme tajunnanräjäyttävää viihdettä koko pallomme tallaajille. Kehitämme nyt uutta reality-virtuaalipeliä, ja joukostamme puuttuu kaltaisemme hullu ja hauska hologrammisti sekä hauska ja hullu avatar-stylisti Jos tunnistat itsesi ja haluat meille hommiin, osallistu hakuroolipeliin ww3.wizars.com
Jos kysyttävää, @kuikka

 

Sinä sähköinen seniori, tule

digisiivoojaksi

Muistatko vielä Windowsin, Androidin tai iOSin? Jos, niin tarvitsemme sinua!
Tarjoamme yrityksille ja yksityisille retrodatan seulomis- ja päivityspalvelua, ja kysyntä on ylittänyt huikemmatkin odotuksemme. Haemme siis tiedostosekamelskaa pelkäämättömiä datakaivajia ja retrokoodareita Asiakkaidemme muinaisten kuva- ja tekstitiedostojen läpikäymiseen.
ww3.datadiggers.com

 

Impi Space Tours
vie vuosittain tuhansia turisteja avaruuteen.
Retkiohjelmaamme kuuluvat painottomuuslennot, kuukamarakävelyt sekä avaruusasemavierailut.
Jos olet sosiaalinen, monikielinen, energinen, palveluhenkinen ja tahtoisit taivaallisen työn, tule meille

avaruusmatkaoppaaksi!

Matkaan pääset heti seuraavalla lennollamme, joka laukaistaan Lapista 13.4.2032.
Ota siis kiireesti meihin yhteyttä:
@impispacetours.ella tai ww3.impispacetoursrekry.com

 

Jatkuva pula pätevistä
robottimekaanikoista.
ww3.fixarobo.com

 

Global Climate Crisis Management GCCM Inc
ratkoo ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia kriisejä Maan joka kolkalla.
Toimeksiantojen lisääntyessä tarvitsemme palvelukseemme

mikroilmastonkääntäjiä

Edellytämme ilmastonmuokkauksen ja hiilidioksidivarastoinnin uusimpien menetelmien erinomaista hallintaa. Tarjoamme ison talon edut ja vakituisen työn.
Hae: ww3.GCCMrekry.com

 

Pohjois-Euroopan sairaanhoitopiiri
North European Hospital District NEHD pitää huolta 80-miljoonaisen väestönsä terveydestä. Etsimme nyt osaavia

Sairaanhoitajia
Avoimia virkoja 156. Gerontologiaan erikoistuneet etusijalla.

Kyborgiaan erikoistuneita kirurgeja
Avoimia virkoja 31, joista 20 muisti-implanttien istuttajille.

Etälääketieteen erikoislääkäreitä
Avoimia virkoja 42.

Elinkorjaajia
Avoimia paikkoja 51. Edellytyksenä kantasoluteknikon ja/tai biosiirrelaborantin tutkinto.

Virtuaaliterapeutteja
Avoimia virkoja 28.

Lisätietoja ja haastattelurobotti ww3.nehdrekry.com

 

Etsimme vapaaehtoisia

likaajia

Euroopan terveydenedistämisorganisaation ja BeWell Pharmaceutics -yhtiön hankkeeseen, joka testaa julkisille paikoille levitettyjen hyötymikrobien tehokkuutta sairauksien ehkäisyssä.
ww3.likaonterveydeksi.org

 

Meissä on itua!™
Urbaanifarmarit tuottavat lähiruokaa puistoissa ja kerrostaloissa.
Viljelemme kattoja, parvekkeita ja seiniä. Vapaasti seisovia pystyporraspalstojamme voi asentaa mihin tahansa ulkotilaan.

Etsimme uusia

vertikaaliviljelijöitä

vihreään joukkoomme. Toimimme sovelletulla franchising-periaatteella: saat meiltä lisenssiä vastaan hyvän maineen, brändinmukaiset vesiviljelyalustat ja seiniin/katoille kiinnitettävät pystypeltopalstarakenteet pystytys- ja viljelyohjeineen. Viljelykasvit voit valita makusi mukaan. Sadon – ja sen myynnistä koituvan rahan – korjaat sinä!
Lue lisää ja ilmoittaudu ww3.urbaanifarmarit.org, someyhteisö: @urbaanifarmarinet

Uutuus
Laajennamme valikoimaamme ravintokasveista hiilidioksidinieluihin, joista peritään asiakkailta hiilidioksidijalanjäljen pienennysvastiketta. Jos haluat erikoistua mikroilmastotekoihin, osallistu online-infotilaisuuteemme ww3.urbaanifarmarit.org

 

Finnaerotropolis BusinessWorld
Businessmaailmamme sisältää Helsingin Metropolin lentokentän lisäksi 15 hotellia, neljä elokuvateatteria, kolme lääkäriasemaa, viisi hyperostoskeskusta, 160 toimistoa, kolme toimistohotellia, kylpylän, uimahallin, hiihtoputken, hevostallin ja sisägolfkentän.
Palkkaamme kunnossapitoyksikköömme tehokkaita

pandemianehkäisyyn

perehtyneitä siivoojia (vuorotyö)

sekä liikennevirtahallintaan järjestelmällisiä

logistikkoja

Klikkaa: ww3.finnaerotropolis.fi

 

Bioverstas
Valmistamme eksoluurankoja, vaihtoelimiä ja kehonosia. Hittituotteitamme ovat kantasoluista kasvatetut maksat sekä orgaaniset polvinivelet ja -kierukat.
Haemme nyt raajapajallemme

uusiokäden kasvatukseen erikoistunutta molekyylibiologia

Osaat erilaistaa ja kasvattaa kantasoluista koko yläraajan olkavarresta sormenpäihin. Viljelemäsi luut ja lihakset ovat lujia ja vahvoja mutta valmistamasi ihokudos kimmoisaa ja joustavaa. Tule ja näytä taitosi laboratoriossamme.
Näyttökokeet 10.3.2032 klo 12, osoitetiedot ja tulo-ohjeet sovelluksella gps.bioverstas

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018