Kaksi robottia tutkii juuri Marsia. Ainakaan vielä (13. 2.) ei ole löytynyt merkkejä sulasta vedestä.


vielä (13. 2.) ei ole löytynyt merkkejä sulasta vedestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2004

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On helmikuun alku. Robottigeologi Opportunity ojentaa käsivartensa ensimmäisen kerran sitten Maasta lähtönsä. Mekaanisen käsivarren päässä on mikroskooppi ja Mössbauer-spektrometri, joka tunnistaa rautapitoiset mineraalit. Käden pyörivässä ulokkeessa on myös alkuaineet luokitteleva röntgenspektrometri.
Nasan Opportunity laskeutui 24. tammikuuta Marsiin, Meridianin tasangolle. Sen kaksoissisar Spirit asettui jo kolme viikkoa aikaisemmin Gusevin kraatteriin, joka on Marsin vastakkaisella puolella. Molemmat laskeutumispaikat valittiin sen perusteella, että ne näyttivät olleen joskus märkiä. Uusien havaintojen mukaan paikat vaikuttavat kuitenkin kuivilta.Jos kaikki olisi mennyt hyvin Marsissa olisi nyt kolme robottia. Sen sijaan Beagle, joka oli meidän eurooppalaisten Mars Express -luotaimen laskeutuja, katosi Marsiin joulukuussa 2003.


- Beaglen menetys oli toisaalta pieni asia, sillä se oli tavallaan vain yksi Mars Expressin kahdeksasta mittalaitteesta. Toisaalta odotimme kovasti Beaglen säähavaintoja, pohtii vanhempi tutkija Tero Siili Ilmatieteen laitoksesta.


- Oli myös sääli menettää Beagle:n astrobiologiset mittaukset, joilla olisi etsitty muun muassa orgaanista ainetta. Beaglessa oli myös ainutlaatuinen kivien alle kaivautuva "myyrä".
Marsista tulee nyt kuitenkin niin jännittäviä tuloksia, ettei kukaan jouda suremaan menetettyjä laitteita.Sekä Opportunity että Spirit ovat lähettäneet Maahan upeita panoraamakuvia. Kamera on samalla spektrometri, joten kuvista selviää myös, mitä aineita ympäristön maisema sisältää.


- Etenkin Opportunity-kulkijan välittämässä maisemassa yllättivät kivien vähyys, pinnan kerrostuneisuus ja kohdat, jotka näyttävät peruskalliolta, Siili kertoo.


Uudesta, Opportunityn kuviin perustuvasta mineraalikartasta löytyy paljon hematiittia, jota muodostuu seisovassa vedessä tai tuliperäisessä toiminnassa. Hematiitin lähemmästä analyysistä selvinnee, syntyikö se vetisissä oloissa vai ei. Samassa Opportunityn mineraalikartassa on kuitenkin myös oliviinia, joka tuhoutuu vähäisessäkin kosteudessa.


Spirit löysi jo aiemmin oliviinia omasta ympäristöstään. Nasan tiedote kertoo, että Spiritin oliviinilöytö voi olla peräisin tulivuorenpurkauksesta, joka tapahtui veden kuivumisen jälkeen. Eli Spiritin tutkima alue voi vielä osoittautua entiseksijärvenpohjaksi.


Entä Opportunityn löytämä oliviini, mitä se merkitsee?


- Meillä on palasia Marsin vesimysteeristä, mutta emme ole vielä saaneet niitä yhdistetyiksi, sanoo tutkija Steve Squyres Nasan tiedotteessa.Myös Mars Express kartoittaa vesivaroja ja on jo varmistanut etelänavalla olevan vesijäätä. - Pohjoisen napajäätikön on tiedettykin sisältävän vesijäätä, mutta etelänavan jää olisi voinut koostua kokonaan hiilidioksidista, Tero Siili selittää.


Napajäissä on kuitenkin niukasti vettä. Siksi sitä toivotaan löytyvän Marsista muualtakin. Tietyt pinnanmuodot selittyisivät sen muinaisista virtailuista - ehkä osa siitä on sulaa vieläkin.


- Mars Expressin tutka voisi paljastaa lähellä pintaa olevia vesijääkerroksia, Siili kertoo.


- Ja muinaisen elämän fossiili, jonka Spirit ja Opportunity voisivat periaatteessa löytää mikroskoopeillaan, olisi jymyuutinen.


Leena Tähtinen on tähtitieteen dosentti, vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla