Miksi joku vetää puoleensa ensi silmäyksellä, kun toinen ei kolahda tippaakaan? Antropologi Helen Fisher selittää vetovoiman välittäjäaineilla.

 


Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teksti:Kirsi Heikkinen

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Miksi joku vetää puoleensa ensi silmäyksellä, kun toinen ei kolahda tippaakaan? Antropologi Helen Fisher selittää vetovoiman välittäjäaineilla.


 


 

Jotkut uskovat vakaasti, että vastakohdat täydentävät toisiaan, kun taas toiset tietävät sielujen sympatian sikiävän samankaltaisuudesta.


- Molemmat ovat oikeassa, toteaa tutkimusprofessori Helen Fisher Rutgersin yliopiston antropologian laitoksesta tupaten täydelle salilliselle kuulijoita; ystävänpäiväksi osunut luento on ihmisläheisyydessään tämänvuotisen Yhdysvaltain tiedeviikon vetonauloja.


- Tutkimukseni osoittavat, että tietynlaiset persoonallisuudet viehättyvät kaltaisistaan ja toisenlaiset lumoutuvat täysin erilaisista ihmisistä kuin itse ovat, Fisher selittää.


Keskinäisen vetovoiman taustalla on oikeanlainen biokemia.Rakkauslaboratorio internetissä


Fisher on tutkinut pariutumista monin menetelmin niin eläimillä kuin ihmisillä (ks. Suudelma: siitä suhde syttyy, siihen se kaatuu, Tiede 6/2008, s. 18-22). Tuoreimmat analyysinsä hän on tehnyt internetissä maailman suurimman nettitreffipalstan match.comin avulla.


Ei mitenkään tyypillinen akateemisen tutkimuksen väline, mutta Fisher itse pitää sivustoa hedelmällisenä rakkauslaboratoriona, joka mahdollistaa poikkeuksellisen laajan otoksen.


- Kyselykaavakkeeni on tähän mennessä täyttänyt yli seitsemän miljoonaa miestä ja naista 39 maassa, Fisher kehaisee.


Vastaajien massasta Fisher on seulonut jo kymmenientuhansien ihmisten mieltymykset - ja väittää nyt tietävänsä, minkälaiset ihmiset syttyvät toisistaan.


- Tuntuu kuin olisin eksynyt luontoäidin keittiöön ja löytänyt hänen rakkausreseptinsä, runoilee Fisher, joka on ehtinyt kääräistä uunituoreista tuloksistaan myös kirjan Why Him? Why Her?.Jokainen omaa tyyppiään


Fisherin mukaan jokainen meistä ilmentää voimakkaimmin yhtä neljästä laajasta persoonallisuustyypistä, joita kutakin hallitsee erilainen kemiallisten yhdisteiden cocktail.


- Vilkkaasti toimiva dopamiinijärjestelmä tekee ihmisistä luovia ja alituiseen uutta etsiviä seikkailijoita, serotoniini taas muovaa vakaan ja perinteitä kunnioittavan persoonan. Testosteronityyppi on analyyttinen johtaja, ja estrogeeni-oksitosiini-ihminen puolestaan empaattinen idealisti, professori listaa.


- Persoonallisuus on tietysti monimutkainen keitos, mutta kyseisten välittäjäaineiden tiedetään sekä vaikuttavan toisiinsa että kytkeytyvän geeneihin ja temperamenttipiirteisiin. Ne siis solmiutuvat väkevästi siihen, millaisia olemme ja miten käyttäydymme.Ensi treffit ratkaisevat


Kuka sitten valitsee kenet? Tätä Fisher selvitti ruotimalla, millaisen tyypin 28 000 vastaajaa halusi ensi treffeille. - Vaikka pariutumiseen vaikuttavat monet seikat, kuten arvot, äly, elämänkokemukset ja sosioekonominen tausta, kaikkein olennaisimpia ovat ensi minuutit: ketkä saavat edes mahdollisuuden edetä suhteeseen, Fisher painottaa.


- Analyysi paljasti, että dopamiinityypit hakeutuivat toistensa seuraan, ja samoin tekivät serotoniinit. Sen sijaan testosteroni-ihmiseen vetosi estrogeenihenkilö - ja päinvastoin. Tulokset pätivät, oli kyseessä sitten mies tai nainen.


Fisher luettelee myös aiempia parinvalintatutkimuksia, jotka tukevat hänen tuloksiaan. Delawaren yliopiston emeritusprofessori Marvin Zuckermanin mukaan runsaasti dopamiinia erittävät yksilöt päätyvät useimmiten naimisiin keskenään, ja niin käy myös varovaisille serotoniini-ihmisille. Psykiatri Alan Feingold Yalen yliopistosta on puolestaan havainnut, että hyvin feminiiniset, runsaasti estrogeeniä tuottavat naiset valikoivat supermaskuliinisia testosteroniuroita herkemmin kuin vähemmän estrogeenia erittävät kanssasisarensa.Parit evolutiivisesti fiksuja


Fisherin mukaan parien valinnoissa on evolutiivista järkeä. - Serotoniinityyppi on lyömätön kumppani dna:n jatkamisen kannalta, koska perheelle omistautuneempaa tuskin löytyy. Myös estrogeeni ja testosteronipari on loistokaksikko huolehtimaan lapsen kasvatuksesta, Fisher sanoo.


Mutta miksi ihmeessä seikkailija lumoutuu toisesta samanlaisesta? Kuka ruokkii lapset, kun sekä äiti että isä innostuvat palavasti aina jostakin uudesta?


Fisher tunnustaa tämän aiheuttaneen hänelle päänvaivaa, kunnes selvisi, että dopamiinityypit eroavat hanakimmin ja että heillä on usein lapsia usean kumppanin kanssa.


 - Geneettisestä biodiversiteetistä on hyötyä, jos jokin katastrofi iskee. Todennäköisyys, että edes joku lapsista selviää hengissä, on suurempi kuin yhdestä ja samasta geeniyhdistelmästä veistetyillä jälkeläisillä, Fisher perustelee.Kemiaa mitataan parhaillaan


Esitelmän jälkeen käyn kysymässä Fisheriltä, onko persoonallisuustyyppien biokemia pelkkää teoriaa vai onko hän oikeasti mitannut välittäjäaineita?


- Hitsi, unohdin mainita koko asiasta! Olemme paraikaa seulomassa kahdensadan vapaaehtoisen välittäjäainepitoisuuksia ja tutkimassa myös geenitestein, miten ihmisen biokemia todellisuudessa korreloi persoonallisuusprofiilin kanssa.


Jäämme uteliaina odottamaan tuloksia.
Tunnistatko tyyppisi?Parinvalinnan biokemisti Helen Fisher jakaa meidät neljään perustyyppiin hallitsevan välittäjäaineen perusteella.Seikkailumielinen dopamiini-norepinefriini


Luonne: impulsiivinen, utelias, luova, optimistinen, energinen, elämyshakuinen


Suosikkisanat: seikkailu, spontaani, energia, uusi, hauska


Esimerkki: Barack Obama, Yhdysvaltain presidenttiPerinnäinen serotoniini


Luonne: tyyni, varovainen, sinnikäs, uskollinen, uskonnollinen, velvollisuudentuntoinen


Suosikkisanat: rehellisyys, huolehtia, moraali, kunnioitus, uskollinen


Esimerkki: Gordon Brown, Britannian pääministeriAnalyyttinen testosteroni


Luonne: suora, päättäväinen, kilpailuhenkinen, kova, looginen


Suosikkisanat: älykäs, väittely, nörtti, kunnianhimo, politiikka


Esimerkki: Hillary Clinton, Yhdysvaltain ulkoministeriEmpaattinen estrogeeni-oksitosiini


Luonne: intuitiivinen, kokonaisuuksia hahmottava, verbaalinen, tunteellinen


Suosikkisanat: intohimo, tosi, sydän, ystävällinen, herkkä


Esimerkki: Bill Clinton, Yhdysvaltain ex-presidentti


Sisältö jatkuu mainoksen alla