Entä Kälviällä?
Jos vain paistaa, aurinkokeräimen vesi kuumenee myös Suomen pakkasissa. Juuri kovimmilla pakkasilla aurinko yleensä paistaakin, koska silloin vallitsee korkeapaine. Maailman tavallisimmalle aurinkotekniikalle on Suomessa paljon potentiaalia.


Jos vain paistaa, aurinkokeräimen vesi kuumenee myös Suomen pakkasissa.
Juuri kovimmilla pakkasilla aurinko yleensä paistaakin, koska silloin vallitsee korkeapaine. Maailman tavallisimmalle aurinkotekniikalle on Suomessa paljon potentiaalia.
Aurinkoenergiasta puhuttaessa elää harha, että kun Suomi kerran on näin kylmä maa, täällä ei ole tarpeeksi auringonpaistetta, sanoo energiatekniikan professori Peter Lund ja laskee sälekaihtimen työhuoneensa ikkunan eteen, koska häikäisevän kirkas talvipäivän aurinko paistaa suoraan haastattelijan silmiin.

Toinen yleinen ajatus on, ettei keskitalven aurinko lämmitä kuin mieltä. Sopivilla teknisillä ratkaisuilla on silti mahdollista siepata siinä piilevä lämpöenergia talteen ja muuttaa se kokonaisten kiinteistöjen lämmönlähteeksi.

- Keskitalvi säilyy meillä aina pimeänä, sille ei voi mitään, Lund sanoo. - Helmikuusta marraskuuhun aurinkokeräimet kuitenkin tuottavat täyttä häkää lämpöä.

Lund ottaa vertailukohdaksi Italian, jossa aurinkokeräimiä käytetään melko paljon käyttöveden lämmittämiseen. - Meillä aurinkoenergiasta olisi enemmän hyötyä: Suomessahan voi olla lämmitystarvetta kesäkuun alkuun asti, ja märkätiloja on usein lämmitettävä kesälläkin.


Teho tuplaantunut

Aurinkokeräinten teho on kymmenen viime vuoden aikana kaksinkertaistunut. - Kehityksen takana on kaksi uutta innovaatiota: selektiiviset pinnat ja tyhjöputket, Lund kertoo.

Selektiivinen pinta on lasia, joka on toiselta puolen päällystetty ohuilla metallioksidikerroksilla. Toiseen suuntaan lasi päästää kaiken säteilyn läpi, mutta kun säteily heijastuu takaisin, lasi pysäyttää osan pitkäaaltoisimmista eli lämpösäteistä. Kylmänkin talvipäivän auringonpaiste saa selektiivipinnan kuumenemaan lähes 150 asteeseen.

Toinen uutuus, joka nykyään on vakioratkaisu etenkin kiinalaisvalmisteisissa keräimissä, on sijoittaa vesiputket tyhjöputkien sisän. Yleensä osa keräimeen vangitusta energiasta hupenee konvektiovirtauksiin, liikuttamaan vesiputkien välissä olevaa ilmaa, jota tyhjöputkissa siis ei ole.

Samaan aikaan kun teho on tuplaantunut, keräinten hinta on pudonnut puoleen. Tietyn vesimäärän lämmityskulut ovat siis pudonneet neljännekseen.


Etelä-Eurooppa edellä

Aurinkokeräimiä käytetään kautta maailman. Keräinten yhteenlaskettu lämpöteho on kymmeniä tuhansia megawatteja eli muutaman kymmenen ydinvoimalan tehon verran.

Keski- ja Etelä-Eurooppa sekä Kiina ovat aurinkolämmön kuumimpia alueita. Esimerkiksi Saksassa joka kahdeskymmenes pientalo on varustettu aurinkokeräimillä. Espanjassa ja Italian eräissä maakunnissa ne ovat pakollisia kaikissa uusissa rakennuksissa. Kiinassa rakennetaan vuosittain keräimiä yhden isohkon lämpövoimalaitoksen verran; näin korvataan erityisesti kivihiilen polttamista.

- On vain ajan kysymys, milloin aurinkolämpö yleistyy Suomessakin, Lund sanoo. - Nyt se on meillä vielä uutuusarvoista teknologiaa, eivätkä jakeluketjut toimi vielä kovin tehokkaasti, joten se on selvästi kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa.


Kiinan keräimet tulevat

Sähkön ja öljyn hinnannousu on viime vuosina selvimmin nostanut aurinkolämmön suosiota. Kysyntä kasvaa nyt pari-kolmekymmentä prosenttia vuodessa, ja alan yrittäjien määrä nousee samaa tahtia.

Tällä haavaa Suomessa on parituhatta pientaloa, joihin on asennettu aurinkokeräimet täydentäväksi lämmitysmuodoksi öljylämmityksen tai maaseudulla toisinaan myös biopolttoainekattilan rinnalle.

Käyttökokemukset osoittavat, että koko vuoden lämmitystarpeesta kolmannes ja lämpimän käyttöveden tarpeesta noin puolet saadaan Suomen oloissa tuotettua aurinkokeräimillä. Sen jälkeen kun laitteiden hankintakustannukset on kuoletettu, lämpö säteilee taivaalta ilmaiseksi.

Hinnat laskevat edelleen, ja pian saatetaan suomalaisissa talopaketeissa nähdä uusi ilmiö: kiinalaiset aurinkokeräimet rynnistävät markkinoille. Jos Kiinassa nyt haluaa asentaa suomalaista pientaloa vastaavaan taloon aurinkokeräimet, ne saa suunnilleen 400 eurolla.


Helena Telkänranta on vapaa tiedetoimittaja ja tietokirjailija. Tämän artikkelin tiedonkeruutyöhön hän on saanut apurahan Suomen tiedetoimittajain liitto ry:ltä.

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25798
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1189
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.