Kuvat Getty-Images, Lehtikuva, South-Tyrol-Museum-of-Archaeology, Wikimedia-Commons.jpg
Kuvat Getty-Images, Lehtikuva, South-Tyrol-Museum-of-Archaeology, Wikimedia-Commons.jpg

Olemme nyt yhtä pitkiä kuin ihmislajin syntyessä.

1) Nykyihminen Afrikasta 195 000 vuotta sitten: 175 cm

Ensimmäisten nykyihmisten elämä oli keräilyä ja metsällä käyntiä. He saivat ravinnostaan runsaasti proteiinia, vitamiineja ja hivenaineita. Euroopan asuttajilla keski-pituus vielä hieman nousi ja oli jääkauden lopulla 177 senttiä.

2) Ötzi, kyläseppä Alpeilta 5 300 vuotta sitten: 160 cm

Maanviljelyn alettua ravinto yksipuolistui ja aliravitsemus yleistyi. Kiinteissä kylissä infektiotaudit levisivät tehokkaasti, ja ihmisten terveys suorastaan romahti. Samoin kävi pituudelle.

3) Sotilas Rooman imperiumin lopulta 300-luvulta: 168 cm

Antiikissa pelloille saatiin aurat, pihoille possut ja toreille kalat ja kasvikset. Puhtaudesta tuli ”puoli ruokaa”. Sotilasleireihinkin rakennettiin kaivot ja käymälät. Ihmiset kasvoivat jälleen pidemmiksi. Keski-ajalla pituuden kehitys pysähtyi.

4) Napoleon, keisari Ranskasta 1812: 168 cm

Napoleonia on pilkattu pieneksi, mutta hän oli ranskalaisittain keskipitkä ja eurooppalaisittain jopa pikkuisen keskivertoa pidempi. Esimerkiksi Ruotsissa asevelvollisten keskipituus oli 163 senttiä.

5) Maanviljelijä Pohjois-Karjalasta 1973: 171 cm

Antiikin ajoista jotakuinkin samana pysytellyt keskipituus lähti uuteen nousuun vasta 1800-luvulla, kun ravinnontuotanto tehostui, hygienia kehittyi ja lääketiede harppoi eteenpäin.

6) Kimmo Timonen, puolustaja olympiajoukkueesta 2014: 178 cm

Elintason jatkuva kohentuminen näkyy pituudessa niin miehillä kuin naisilla. Suomessa naisten keskipituus on nyt 164 senttiä eli 14 senttiä vähemmän kuin miesten. 12–16 sentin ero on vallinnut sukupuolten välillä koko kehityshistoriamme ajan.

Tuula Kinnarinen on Tiede-lehden toimitussihteeri, Jukka Ruukki päätoimittaja.

Lähteitä: Arthur Robson, A bioeconomic view of the neolithic transition to agriculture, Canadian Journal of Economics 2010; Geoffrey Kron, Anthropometry, physical anthropology and the reconstruction of ancient health, nutrition and living standards, Jstor 2012; Herman Lindqvist, Napoleon, WSOY 2005; Pohjois-Karjala-projekti 1973; Finnriski 2012.

Asiantuntijoita: Heikki Vuorinen, lääketieteen historian dosentti, Helsingin yliopisto; Juha Valste, tiedetoimittaja, tietokirjailija.

Julkaistu Tiedel-lehdessä 3/2014