Uroksen huoli ei suinkaan pääty penetraatioon, vaan kilpakosija voi kiriä voittoon vielä parittelun jälkeen. Niin naarailla kuin koirailla on monta tapaa vaikuttaa siihen, kenen siittiöt pääsevät viimeiseen rynnäkköön munasolua kohti.


TEKSTI:Petri Nummi

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede-lehdessä

3/2000

Spermasodan yksinkertaisin strategia on panna spermaa peliin niin paljon kuin mahdollista. Kädellisistä kivekset ovat suurimmat simpansseilla ja muilla sellaisilla lajeilla, joiden naaraat parittelevat kiima-aikanaan monen sulhon kanssa. Gorillauroksen kivekset ovat puolestaan hyvin pienet, mutta se toimiikin haaremissaan yksinoikeudella.

Tutkimusten mukaan naiset parittelevat vieraan miehen kanssa sitä useammin, mitä vähemmän oma kumppani on kotona. Miehet puolestaan ottavat spermakilpailun riskin huomioon. Yhdyntöjen väliajasta riippumatta he ejakuloivat eniten spermaa oleskellessaan naistensa seurassa vähiten.

Mitä kauemmin aikaa on edellisestä siemensyöksystä, sitä nopeammin naisen emätin päästää sperman valumaan pois. Tämä johtuu siitä, että päivien säilönnässä siittiöiden laatu huononee. Jos mies haluaa hyvän hedelmöitymistuloksen, hänen kannattaa masturboida vanha sperma pois.Urokset kisaavat vielä emättimessä

Kaikki eläinlajit eivät kilpaile sperman määrällä, vaan siittiösodassa on muitakin konsteja.

Esimerkiksi hai- ja sudenkorentokoiraat kaapivat edellisen parittelijan tuotteet pois; niillä on siittimessään erityinen värkki tähän tarkoitukseen. Eräiden perhosnaaraiden siittiösäiliö on mutkallisten tiehyiden takana juuri siksi, että koiraat eivät pääse räpläämään toistensa spermaa, vaan menestyjän valinta jää naaralle.

Varsinkin silloin, kun naaraita on saatavilla vähän, koiraat voivat tuottaa emättimeen parittelutulpan. Eräillä jyrsijöillä se on kuin kovaa kumia ja sulkee emättimen tiiviisti muutamaksi päiväksi.

  pystyvät itse poistamaan esteen.

Lutikkakoiras pelaa varman päälle: se survaisee miekkamaisella peniksellään siittiöt naaraan vatsan läpi sen verenkiertoon. Mutta edes tämä ei ole idioottivarma tapa. Afrikanludekoiras on niin juoni otus, että se voi tunkea siittiönsä myös toiseen koiraaseen, jonka verenkierrosta niitä siirtyy parittelussa naaraaseen.

Naaraankaan konstit eivät lopu

Naarailla on myös keinonsa valita hedelmöittäjä vielä parittelun aikana.

Monien selkärangattomien eläinten vaginan mutkikkuus estää väärän lajin uroksen tunkeilut. Koirailla on nimittäin varaa ruittailla loputtomia siittiöitään vaikka väärään lajiin, mutta naaraan ei kannata uhrata arvokkaita munasoluja tuottamattomiin tarkoituksiin.

Ihmisellä naisen orgasmi pumppaa siemennestettä emättimessä kohdunkaulan suuntaan. Hedelmöitymisen todennäköisyys lisääntyykin, jos nainen saa orgasmin juuri ennen miehen siemensyöksyä tai kohta sen jälkeen.

Naisen masturbaatio-orgasmi taas saattaa pienentää hedelmöitymismahdollisuutta. Masturbaatio-orgasmissa kohdunkaulan olot ilmeisesti muuttuvat siittiöille haitallisiksi. Nainen voi siis teoriassa pyrkiä välttämään hedelmöitymistä masturboimalla ennen yhdyntää, mutta tähän ei taatusti kannata luottaa ehkäisymenetelmänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla