Mikä yhdistää Abu Dhabin palatsihotelleja, risteilyaluksia Karibianmerellä ja suomalaista kotia? Ainakin luonnonkivi. Uudet, tehokkaat työstömenetelmät ovat tehneet kivestä erittäin suositun rakennus- ja sisustusmateriaalin.


ja suomalaista kotia? Ainakin luonnonkivi. Uudet, tehokkaat työstömenetelmät
ovat tehneet kivestä erittäin suositun rakennus- ja sisustusmateriaalin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Kivi, ihmisen ensimmäinen rakennusmateriaali, kiehtoo aina vain. Abu Dhabin uuteen loistohotelliin, nykyaikaiseen tuhannen ja yhden yön satujen palatsiin, käytettiin 130 000 neliömetriä amerikkalaista ja intialaista graniittia.

Suomalaista graniittia ja liuskekiveä taas ihaillaan Karibianmeren risteilijöissä, jotka kilpailevat satumaisuudessa loistohotellien kanssa.

Kodinsisustajat hankkivat kivisiä keittiötasoja ja tulisijoja. Kivestä tehdään lattioita, seiniä, kylpyammeita, pesualtaita, kalusteita, valaisimia, astioita, melkein mitä vain.


Maatutka löytää kivet

Luonnonkiven tuotanto on 1990-luvun alusta lähtien kasvanut seitsemän prosentin vuosivauhtia, nopeammin kuin maailmantalous. Yhä useampi on havahtunut kiven kauneuteen ja ylellisyyteen. 

Kiveä riittää, mutta hyvän kiven löytäminen vaatii työtä.

- Taloudellisesti louhintakelpoisia kiviä on rajoitetusti, sanoo geologi Paavo Härmä Geologian tutkimuskeskuksen Etelä-Suomen yksiköstä.

- Louhittavan kiven pitää olla sekä ehjää että tasalaatuista, ja kalliosta pitää saada suuria lohkareita.*

Kivien etsimistä on 1980-luvulta alkaen helpottanut uudenlainen tekniikka, muun muassa satelliittikuvaus ja maatutka, joka toimii samalla periaatteella kuin ilmatilaa luotaava sisarensa. Laite lähettää sähkömagneettisia säteilypulsseja, jotka kallioperän kerrosten rajapinnoista heijastuessaan paljastavat kiven rakenteen.


Numeriikka ohjaa työstöä

Myös kivien jalostus on mullistunut. Nykyään kiveä sahataan, leikataan, hiotaan ja kiillotetaan vaivattomasti. Koneet ovat parantuneet, mutta nopeimmin on kehittynyt laitteiston ohjaus.

- CNC-tekniikka yleistyy kiviteollisuudessa, kertoo tuotantojohtaja Mikko Paljakka Loimaan Kivi Oy:stä.

Lyhenne CNC tulee sanoista Computerized Numerical Control. Puhutaan numeriikasta, joka tarkoittaa työstön matemaattista mallintamista. Numeerinen ohjaus otettiin ensimmäiseksi käyttöön metalliteollisuudessa, josta tekniikka ja koneet ovat levinneet muille aloille.

Automatiikan ohella uudet, tarkat työstömenetelmät mahdollistavat muodon hallinnan. Kaarevia pintoja tai vaikka rokokoon kiehkuroita voi nyt toteuttaa vapaasti.


Vesisuihkulla tehdään ihmeitä

Kiveä työstetään useimmiten timanttiterillä, mutta ne ovat saaneet rinnalleen hiekkapuhalluksen, laserin ja vesisuihkuleikkauksen.

Vesisuihkuleikkaus omaksuttiin kiviteollisuuteen lentokoneenrakennuksesta ja avaruustekniikasta. Vesi tuntuu äkkiseltään heikolta aineelta kiveen verrattuna, mutta kun paine nostetaan 4 000 ilmakehään, suihku menee jo monen sentin kivilevyn läpi. Vesi, joka ei kuumenna eikä väännä leikattavaa kappaletta, sopii myös hauraiden materiaalien käsittelyyn. - Vesisuihkua käytetään 50-millisten ja sitä ohuempien kivilevyjen työstämisessä, Mikko Paljakka valaisee. 

Vesisuihku on tuonut muotoiluun aivan uudenlaista vapautta. Yhdysvalloissa Creative Edge -yrityksen suomalaissyntyinen suunnittelija Harri Aalto on vesisuihkutekniikalla luonut erimuotoisista ja -värisistä kivistä mitä mielikuvituksellisimpia kuvioita lattioihin ja seiniin. Esimerkiksi sopii marmorimatto, joka on koottu lähes 100 000 palasta.


Hifisti arvotaa vuolukiveä

Monelle tutut lattialaatat ja pöytätasot antavat vain aavistuksen kiven mahdollisuuksista. Miten olisi  kivinen kaiutin? Joidenkin hifistien mukaan ääntä läpäisemätön vuolukivi on ainoa oikea kaiutinmateriaali. Kotelosta tulee resonoimaton, ja ääni toistuu luonnollisena, sanovat kiven kannattajat.

Äänen lisäksi kivillä luodaan valoa. Kun läpikuultavan kiven, kuten onyksin tai suolakristallin, taakse sijoitetaan lamppu, syntyy jäljittelemättömiä visuaalisia efektejä.


Haluatko kuvasi kiveen?

Kivessä viehättää kauneuden ja luksuksen lisäksi usein äärimmäinen kestävyys. Suomalaiset graniitit ja vuolukivet ovat säilyneet yli miljardi vuotta, vanhimmat yli kolme miljardia vuotta.

"Kiveen hakattu", sanotaan, kun jotakin on talletettu pysyvästi. Nykyään ei tarvitse välttämättä hakata. Kiveen saadaan kuvioita hiekkapuhalluksella tai laserilla. Laserilla päästään jo valokuvamaiseen tarkkuuteen.

Jos perhekuvien tallettaminen paperilla tai digitiedostoina tuntuu epävarmalta, löytyy vaihtoehto: kivinen kuva. Muistot säilyvät jälkipolville kuin kuningas Hammurabin lait, jotka babylonialaiset kaiversivat kiveen 3 750 vuotta sitten. Lakikiven materiaali oli graniitin kaltaista syväkiveä, mustaa dioriittia, jota louhitaan yhä.


Kalevi Rantanen on teknistä luovuutta tutkiva diplomi-insinööri, tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Suomalaisia luonnonkiviä


Luonnonkivi - tai rakennuskivi, kuten useimmiten sanotaan - on luonnollisessa muodossaan hyödynnettävä kivi. Meiltä löytyy useita lujia ja kestäviä lajeja. Tässä tärkeimpiä.

KIVIRYHMÄ KÄYTTÖKOHTEITA
Diabaasi juonikivi
Dioriitti syväkivi verhouslaatat
Gabro syväkivi verhouslaatat
Gneissi
Graniitti syväkivi
Kvartsiitti
laatoitukset
Liuske
KESKIKOVAT
Marmori
PEHMEÄT
Vuolukivi

Juonikivi Magmasta maankuoren yläkerroksissa kiteytynyt kivi.
Syväkivi Magmasta syvällä maankuoressa jähmettynyt kivi.
Metamorfinen kivi Syväkivestä tai sedimenttikivestä, kuten hiekka-, kalkki- tai savikivestä, muuntunut kivi.


Lisää kivitietoa:
Geologian tutkimuskeskus: http://www.gtk.fi/ 
Kiviteollisuusliitto: http://www.finstone.com/
Suomen Kivikeskus: http://www.kivikeskus.com/ 
Suomussalmi: http://www.kiviopas.fi/

Sisältö jatkuu mainoksen alla