Mikä yhdistää Abu Dhabin palatsihotelleja, risteilyaluksia Karibianmerellä ja suomalaista kotia? Ainakin luonnonkivi. Uudet, tehokkaat työstömenetelmät ovat tehneet kivestä erittäin suositun rakennus- ja sisustusmateriaalin.


ja suomalaista kotia? Ainakin luonnonkivi. Uudet, tehokkaat työstömenetelmät
ovat tehneet kivestä erittäin suositun rakennus- ja sisustusmateriaalin.
Kivi, ihmisen ensimmäinen rakennusmateriaali, kiehtoo aina vain. Abu Dhabin uuteen loistohotelliin, nykyaikaiseen tuhannen ja yhden yön satujen palatsiin, käytettiin 130 000 neliömetriä amerikkalaista ja intialaista graniittia.

Suomalaista graniittia ja liuskekiveä taas ihaillaan Karibianmeren risteilijöissä, jotka kilpailevat satumaisuudessa loistohotellien kanssa.

Kodinsisustajat hankkivat kivisiä keittiötasoja ja tulisijoja. Kivestä tehdään lattioita, seiniä, kylpyammeita, pesualtaita, kalusteita, valaisimia, astioita, melkein mitä vain.


Maatutka löytää kivet

Luonnonkiven tuotanto on 1990-luvun alusta lähtien kasvanut seitsemän prosentin vuosivauhtia, nopeammin kuin maailmantalous. Yhä useampi on havahtunut kiven kauneuteen ja ylellisyyteen. 

Kiveä riittää, mutta hyvän kiven löytäminen vaatii työtä.

- Taloudellisesti louhintakelpoisia kiviä on rajoitetusti, sanoo geologi Paavo Härmä Geologian tutkimuskeskuksen Etelä-Suomen yksiköstä.

- Louhittavan kiven pitää olla sekä ehjää että tasalaatuista, ja kalliosta pitää saada suuria lohkareita.*

Kivien etsimistä on 1980-luvulta alkaen helpottanut uudenlainen tekniikka, muun muassa satelliittikuvaus ja maatutka, joka toimii samalla periaatteella kuin ilmatilaa luotaava sisarensa. Laite lähettää sähkömagneettisia säteilypulsseja, jotka kallioperän kerrosten rajapinnoista heijastuessaan paljastavat kiven rakenteen.


Numeriikka ohjaa työstöä

Myös kivien jalostus on mullistunut. Nykyään kiveä sahataan, leikataan, hiotaan ja kiillotetaan vaivattomasti. Koneet ovat parantuneet, mutta nopeimmin on kehittynyt laitteiston ohjaus.

- CNC-tekniikka yleistyy kiviteollisuudessa, kertoo tuotantojohtaja Mikko Paljakka Loimaan Kivi Oy:stä.

Lyhenne CNC tulee sanoista Computerized Numerical Control. Puhutaan numeriikasta, joka tarkoittaa työstön matemaattista mallintamista. Numeerinen ohjaus otettiin ensimmäiseksi käyttöön metalliteollisuudessa, josta tekniikka ja koneet ovat levinneet muille aloille.

Automatiikan ohella uudet, tarkat työstömenetelmät mahdollistavat muodon hallinnan. Kaarevia pintoja tai vaikka rokokoon kiehkuroita voi nyt toteuttaa vapaasti.


Vesisuihkulla tehdään ihmeitä

Kiveä työstetään useimmiten timanttiterillä, mutta ne ovat saaneet rinnalleen hiekkapuhalluksen, laserin ja vesisuihkuleikkauksen.

Vesisuihkuleikkaus omaksuttiin kiviteollisuuteen lentokoneenrakennuksesta ja avaruustekniikasta. Vesi tuntuu äkkiseltään heikolta aineelta kiveen verrattuna, mutta kun paine nostetaan 4 000 ilmakehään, suihku menee jo monen sentin kivilevyn läpi. Vesi, joka ei kuumenna eikä väännä leikattavaa kappaletta, sopii myös hauraiden materiaalien käsittelyyn. - Vesisuihkua käytetään 50-millisten ja sitä ohuempien kivilevyjen työstämisessä, Mikko Paljakka valaisee. 

Vesisuihku on tuonut muotoiluun aivan uudenlaista vapautta. Yhdysvalloissa Creative Edge -yrityksen suomalaissyntyinen suunnittelija Harri Aalto on vesisuihkutekniikalla luonut erimuotoisista ja -värisistä kivistä mitä mielikuvituksellisimpia kuvioita lattioihin ja seiniin. Esimerkiksi sopii marmorimatto, joka on koottu lähes 100 000 palasta.


Hifisti arvotaa vuolukiveä

Monelle tutut lattialaatat ja pöytätasot antavat vain aavistuksen kiven mahdollisuuksista. Miten olisi  kivinen kaiutin? Joidenkin hifistien mukaan ääntä läpäisemätön vuolukivi on ainoa oikea kaiutinmateriaali. Kotelosta tulee resonoimaton, ja ääni toistuu luonnollisena, sanovat kiven kannattajat.

Äänen lisäksi kivillä luodaan valoa. Kun läpikuultavan kiven, kuten onyksin tai suolakristallin, taakse sijoitetaan lamppu, syntyy jäljittelemättömiä visuaalisia efektejä.


Haluatko kuvasi kiveen?

Kivessä viehättää kauneuden ja luksuksen lisäksi usein äärimmäinen kestävyys. Suomalaiset graniitit ja vuolukivet ovat säilyneet yli miljardi vuotta, vanhimmat yli kolme miljardia vuotta.

"Kiveen hakattu", sanotaan, kun jotakin on talletettu pysyvästi. Nykyään ei tarvitse välttämättä hakata. Kiveen saadaan kuvioita hiekkapuhalluksella tai laserilla. Laserilla päästään jo valokuvamaiseen tarkkuuteen.

Jos perhekuvien tallettaminen paperilla tai digitiedostoina tuntuu epävarmalta, löytyy vaihtoehto: kivinen kuva. Muistot säilyvät jälkipolville kuin kuningas Hammurabin lait, jotka babylonialaiset kaiversivat kiveen 3 750 vuotta sitten. Lakikiven materiaali oli graniitin kaltaista syväkiveä, mustaa dioriittia, jota louhitaan yhä.


Kalevi Rantanen on teknistä luovuutta tutkiva diplomi-insinööri, tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Suomalaisia luonnonkiviä


Luonnonkivi - tai rakennuskivi, kuten useimmiten sanotaan - on luonnollisessa muodossaan hyödynnettävä kivi. Meiltä löytyy useita lujia ja kestäviä lajeja. Tässä tärkeimpiä.

KIVIRYHMÄ KÄYTTÖKOHTEITA
Diabaasi juonikivi
Dioriitti syväkivi verhouslaatat
Gabro syväkivi verhouslaatat
Gneissi
Graniitti syväkivi
Kvartsiitti
laatoitukset
Liuske
KESKIKOVAT
Marmori
PEHMEÄT
Vuolukivi

Juonikivi Magmasta maankuoren yläkerroksissa kiteytynyt kivi.
Syväkivi Magmasta syvällä maankuoressa jähmettynyt kivi.
Metamorfinen kivi Syväkivestä tai sedimenttikivestä, kuten hiekka-, kalkki- tai savikivestä, muuntunut kivi.


Lisää kivitietoa:
Geologian tutkimuskeskus: http://www.gtk.fi/ 
Kiviteollisuusliitto: http://www.finstone.com/
Suomen Kivikeskus: http://www.kivikeskus.com/ 
Suomussalmi: http://www.kiviopas.fi/

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25799
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1194
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.