Kovan onnen kulkijat panivat elämänsä peliin värittääkseen maailmankartan valkoiset läikät.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2013

Kovan onnen kulkijat panivat elämänsä peliin värittääkseen maailmankartan valkoiset läikät.

Teksti: Mika Remes

Ryntäys maailman ääriin alkoi toden teolla sen jälkeen, kun portugalilaiset merenkulkijat kiersivät 1400-luvun lopulla Afrikan eteläkärjen. Kun meritie Intiaan­ oli auki, idän ihmeet ja rikkaudet odottivat ottajaansa. Vaikka kohti tuntematonta ajoi myös inhimillinen uteliaisuus, tutkimusmatkat olivat ennen kaikkea kauppa- ja valtapolitiikkaa.

1600-luvulle tultaessa Euroopan hoveissa ymmärrettiin, että meriteiden, satamien ja kauppareittien hallinta antoi avaimet maailmanvaltaan. Siksi halukkaita lähtijöitä ja rahoittajia riitti.

Meidän on nykyisinä turvallisuushakuisina aikoina vaikea tajuta, että kuolema, taudit ja jatkuvat koettelemukset eivät ollenkaan vähentäneet intoa tutkimusmatkailuun. Kun yksi retkeilijä kuoli, oli toinen valmis ottamaan hänen paikkansa ja jatkamaan kohti tuntematonta. Tutkimusmatkailu oli harvoin sankarillista. Useimmat kohtasivat epäonnea, ja matkat edistyivät hitaasti yritysten ja erehdysten kautta, kirjoittaa Britannian Kuninkaallisen maantieteen seuran puheenjohtaja ja tunnetuin elossa oleva tutkimusmatkailija Ranulph Fiennes teoksessa Suuret tutkimusmatkat (Docendo 2011). Tutkimusmatkat veivät hengen sadoilta, mutta uhrauksilla oli arvonsa.

Englantilainen merenkävijä Henry Hudson oli vakuuttunut siitä, että Aasiaan löytyy purjehdusväylä pohjoista kautta.  Uskoa asiaan antoi alankomaalainen Willem Barents, joka oli 1500-luvun lopulla purjehtinut pohjoiseen läpi ”Valkoisen meren”. Pioneerityötä arktisten alueiden tutkinnassa tehnyt Barents kartoitti kolmella retkellään Siperian rannikon aina Novaja Zemljan saarta myöten. Barentsin viimeinen retkikunta juuttui talveksi 1596–1597 ahtojäihin mutta pääsi kesän tultua paluumatkalle. Näin Barents tuli todistaneeksi, että ihminen saattoi selviytyä arktisissa jäissä.

Henry Hudson lähti matkaan toukokuussa 1607 Hopewell-aluksella, jossa oli kymmenen hengen miehistö. Häntä rahoitti Kiinaan pohjoista meritietä etsinyt Muscovy Company. Lontoosta Hudson suunnisti pohjoiseen Grönlannin rannikolle, josta kokka käännettiin itään. Matkanteko jumiutui Huippuvuorilla jäävuoriin ja kylmään, paksuun sumuun. Hopewell pääsi kuitenkin 1 200 kilometriä napapiirin pohjoispuolelle. Niin kaukana pohjoisessa ei kukaan ollut ennen käynyt.

Keväällä 1608 Hopewellin purjeet pullistuivat jälleen. Tällä kertaa Hudson aikoi päästä Novaja Zemljaan, ennen kuin jäästä tulisi liian paksua. Jos olot sallisivat, matka jatkuisi kohti Tyyntämerta.

Novaja Zemlja saavutettiin, mutta pidemmälle ei ollut jäissä asiaa. Hudson halusi jatkaa etsintää ja kääntyä länteen. Miehistö nousi kuitenkin vastustamaan kapteeniaan. Hudson antoi periksi, ja Hopewell palasi Lontooseen. Rahoittajat eivät katsoneet Hudsonin paluuta hyvällä ja vetivät tukensa pois.

Hudson ei aikonut luovuttaa. Ovi aukesikin Hollannin Itä-Intian kauppakomppaniaan. Uudet rahoittajat antoivat tiukat ohjeet etsiä reitti Tyynellemerelle idän kautta.

Maaliskuussa 1609 Hudson purjehti ulos Amsterdamin satamasta Halve Maen -laivalla. Norjan pohjoispuolella hän kohtasi ahtojäitä, ja miehistö tahtoi kapteeninsa kääntyvän länteen kohti Uutta maailmaa. Jälleen Hudson antoi periksi, vaikka tuli samalla rikkoneeksi sopimusehdot.

Heinäkuussa 1609 Halve Maen saapui suurelle joelle. Intiaaneilta saamiensa tietojen perusteella Hudson arveli, että joki johdattaisi kaivatulle luoteiselle väylälle Kaukoitään. 225 kilometriä myöhemmin miehistö uhkasi taas kapinalla, ja Hudson katsoi paremmaksi lähteä paluumatkalle.

Perillä Lontoossa odotti hollantilaisten rahoittajien viha. Hudsonin matka ei kuitenkaan ollut turha. Hollantilaiset saivat syyn vaatia kartoitettua aluetta itselleen ja perustivat Hudson-joen suulle Uuden Amsterdamin, nykyisen New Yorkin.

Vuotta myöhemmin Hudson oli matkassa neljättä kertaa, nyt englantilaisen Virginia Companyn rahoilla. Hän oli vakuuttanut yhtiön siitä, että Luoteisväylä löytyy kyllä. Kesäkuussa 1610 Hudsonin Discovery-laiva saavutti Grönlannin etelärannikon. Seuraava etappi oli Labradorin pohjoiskärki, josta avautui suuri tuntematon vesialue. Sen Hudson nimesi Hudsoninlahdeksi.

Kesä ja syksy kuluivat lahden itärantaa kartoitettaessa. Marraskuussa Discovery juuttui jäihin Jamesinlahdessa, ja miehistö nousi maihin odottamaan kevättä. Talvi oli kurja, ja alkuasukkaat käyttäytyivät vihamielisesti.

Kun kevät lopulta koitti, Hudson oli valmis jatkamaan länttä kohti. Taas miehistö oli kapinajalalla. Riita kärjistyi lopulta siihen, että Hudson, hänen teini-ikäinen poikansa ja kuusi kapteenille uskollista miehistön jäsentä pakotettiin veneeseen ja jätettiin tuuliajolle. Hudson yritti seurata Discoverya mutta jäi pian jälkeen.

Sen koommin venekunnasta ei saatu havaintoja. Kapinallisista kahdeksan pääsi hengissä Lontooseen. He joutuivat oikeuteen, mutta ketään ei lopulta tuomittu. Heidän Amerikan-tietojaan pidettiin niin arvokkaina.

Kurjuus kärjistyi ihmissyöntiin

Kun John Franklin syntyi Englannin Lincolnshiressa 1786, Henry Hudsonin aloittama operaatio oli yhä kesken ja pohjoinen meritie Tyynellemerelle löytämättä. Tilanne oli sama vielä 33 vuotta myöhemmin, kun Franklin valittiin johtamaan maitse tehtävää Luoteisväylän etsintäretkeä.

Franklinin retkikunta lähti liikkeelle 1819 tavoitteenaan päästä Kanadan pohjoisrannikolle Copperminejoelle.  Alku sujui hyvin, mutta pian huonosti varustautunut retkikunta oli pulassa. Talvi puski päälle eikä huolto toiminut. Kaksi Kanadan johtavaa kauppakomppaniaa kilpaili verisesti keskenään, eikä kumpikaan suostunut myymään Franklinin retkikunnalle ruokatarvikkeita.

Franklin ei lannistunut vaan jatkoi härkäpäisesti eteenpäin. Hän vaelsi Isolle Orjajärvelle, sieltä Copperminejokea Jäämerelle ja kanooteilla edelleen 800 kilometriä itään Hoodjoelle asti. Siellä myrskyävä meri pakotti retkikunnan kääntymään takaisin.

Nyt alkoivat vaikeudet toden teolla. Muona loppui, miehet söivät jäkälää ja lopulta saapasnahkaa. Franklin lähti kapteeni George Blackin ja muutaman muun miehen kanssa etsimään ruokaa. Loppu miehistö, johon kuului kanadalaisia, intiaaneja ja inuitteja, jäi leiriin.

Kurjuus leirissä huipentui, kun retkikunnan metsästäjä Michel Terohauté tarjosi miehille ”sudenlihaa”. Pian hänen metsästyskumppaninsa Robert Hood löydettiin ammuttuna. Miehet tajusivat syöneensä ihmislihaa. Terohauté tapettiin.

Sitten onni kääntyi. Franklinin seurue löysi ruokaa, ja retkikunta pelastui. Makaabereista käänteistä ja suurista miestappioista huolimatta Franklin sai palattuaan sankarin vastaanoton.

Vuonna 1825 Franklin oli jälleen liikkeellä. Hän lähti Hudsoninlahdelta tutkimaan Kanadan pohjoisrannikkoa. Nyt varusteluun oli panostettu. Päästyään Icy Capeen Franklin lähti vetämään yhtä venekuntaa ja kapteeni Frederick Beechey toista. Yhdessä venekunnat kartoittivat 2 000 kilometriä Jäämeren rantaa Mackenziejoen itä- ja länsipuolella. Vuonna 1827 Franklin palasi liput hulmuten Englantiin. Kaksi vuotta myöhemmin hänet aateloitiin.

Britannian kuninkaallinen laivasto ei enää syttynyt Franklinin uusille ehdotuksille Luoteisväylän etsinnästä. Kapteenin ura jatkui komentajana Välimerellä ja Tasmanian varakuvernöörinä. Tutkimusmatkat näyttivät olevan ohi, kunnes kohtalo tarjosi uuden tilaisuuden. 59-vuotiaana Franklin pääsi vetämään joukkoa, jonka oli tarkoitus tutkia viimeinen puuttuva 500 kilometriä Jäämeren läntistä rannikkoa.

128-henkinen retkikunta lähti toukokuussa 1845 Erebus- ja Terror-aluksilla kohti arktista Kanadaa. Nyt oltiin tosissaan liikkeellä. Laivoissa oli teräsvahvisteiset rungot, höyrykoneet ja ruuvipotkurit. Miehistö oli kokenutta, ja muonaa oli kolmeksi vuodeksi. Heinäkuussa 1845 valaanpyyntialus näki retkikunnan Lancasterinsalmessa. Sitten laskeutui syvä hiljaisuus.

Kaksi vuotta myöhemmin pelastusretkikunta lähti selvittämään, mitä sankarikapteenin joukolle oli tapahtunut. Se ei nähnyt miehistä jälkeäkään. Franklinin katoaminen herätti valtavan mielenkiinnon, ja hänen löytäjilleen luvattiin suuri rahapalkkio. Se käynnisti kaikkiaan 25 pelastusyritystä. Niissä kuoli huomattavasti enemmän ihmisiä kuin kuului alkuperäiseen retkikuntaan.

Tapahtumien kulku alkoi hahmottua vähitellen. Ensimmäiset retkikunnan jäännökset löytyivät 1850, seuraavat 1854. Lopulta 1859 Francis McClintockin johtama etsintäryhmä pystyi selvittämään retkikunnan kohtalon.

Inuittien haastatteluista ja löytyneistä muistiinpanoista selvisi, että kumpikin Franklinin laiva oli juuttunut jäihin kesällä 1846 Victoriansalmessa Backjoen suulla. Ruoka alkoi olla lopussa, ja keripukki vaivasi. Laivoissa oli kyllä runsaasti säilykkeitä, mutta purkkien saumat vuotivat, ja miehiä kuoli lyijymyrkytykseen. Franklin itse menehtyi 1847, mutta kuolinsyytä ei tiedetä.

Seuraavana vuonna vielä hengissä olleet miehet päättivät hylätä laivat ja lähteä vetämään raskaita veneitä jäitä pitkin kohti etelää ja riistamaita. Pian seurue hajosi. Osa jatkoi matkaa, osa palasi laivoille. Sairaat miehet jätettiin jäälle kahden kumolleen käännetyn veneen suojaan. He kuolivat. Muut sinnittelivät toivottomissa oloissa muun muassa syömällä vainajia. Yksi kerrallaan väki väheni. Viimeisten retkikuntalaisen arvellaan menehtyneen 1850.

Franklinin pakkomielle löytää Luoteisväylä maksoi lopulta kymmenien hengen. Uhraukset eivät kuitenkaan olleet turhia. Pääsemällä lähelle Backjokea Franklin oli puskenut läpi Luoteisväylän viimeisen tuntemattoman osuuden.

Autiomaa näännytti amatöörit

Australian rannikkoa tarkasteli ensimmäisenä eurooppalaisena hollantilainen kapteeni Willem Janszoon vuonna 1606. Valtavaksi paljastunut maa-alue nimettiin Uudeksi-Hollanniksi. Siirtokuntia hollantilaiset eivät kuitenkaan perustaneet. Asutustoiminta alkoi vasta 1800-luvulla, vuosikymmeniä siitä, kun kapteeni James Cook vuonna 1770 julisti Australian Britannian omaisuudeksi.

Australian sisäosat olivat tuntematonta autiomaata, jossa asui salaperäisiä alkuperäisasukkaita, aboriginaaleja. Skotlantilainen maa- ja vesirakennusinsinööri John McDouall Stuart teki viisi tutkimusmatkaa mantereen eteläosissa, ja vuonna 1862 hän lopulta ylitti mantereen etelästä pohjoiseen. Matkalla piinasivat kuumuus ja vedenpuute. Hän kärsi keripukista ja lähes sokeutui mutta sinnitteli takaisin Adelaideen.

Vuonna 1860 Victorian osavaltio päätti tosissaan ottaa selvää mantereen sisäosista. 15 000 melbournelaista oli saattamassa matkaan vaaroja uhmaavaa ”Victorian retkikuntaa”. Sitä vetivät australialainen poliisiupseeri Robert O’Hara Burke ja Austra­lian hallituksen maanmittari William John Wills. Tavoite oli ylittää mantere etelän Melbournesta pohjoisrannikolle Carpentarianlahdelle. Burke oli valittu retkikunnan johtajaksi, vaikka hänellä ei ollut kokemusta tutkimusmatkoista.

Retkikunta lähti matkaan elokuussa 1860 kuudella vankkurilla, 26 kamelilla ja 23 hevosella. Kaksi kuukautta myöhemmin se oli edennyt 750 kilometriä. Matka sujui piinallisen hitaasti. Kaksi upseeria oli jo eronnut ja 13 miestä erotettu. Tilalle palkattiin kahdeksan uutta miestä.

Marraskuussa retkikunta pääsi taipaleen puoliväliin Cooper Creekiin. Tämä oli pohjoisin piste, jossa valkoiset olivat läntisessä Australiassa käyneet. Nyt edessä oli tuntematon autiomaa. Jatkamaan ei ollut lähtemistä ilman materiaali- ja muonatäydennyksiä.

Joulukuun puolivälissä, kesän kuumimpaan aikaan, Burke, Wills ja kaksi muuta miestä, Charles Gray ja John King, päättivät jatkaa matkaa ja jättää muut odottamaan täydennyksiä. Mukaansa nelikko otti kuusi kamelia, hevosen ja kolmen kuukauden muonat. Aboriginaalien mukaan matka ei ollut vaarallinen eikä Cooper Creekiin jäävillä ollut mitään hätää. Arvio osoittautui yltiöoptimistiseksi alkuasukkaiden henkiinjäämiskeinoja taitamattomille valkoihoisille.

Kun Burken seurueesta ei kuulunut neljään kuukauteen mitään, Cooper Creekiin jääneet keripukin runtelemat miehet päättivät palata etelään. He kätkivät pienen ruokavaraston puun alle ja kaiversivat runkoon ohjeen: Kaiva.

Hitaan ja uuvuttavan taivalluksen jälkeen miehet pääsivät Sandhurstiin, 130 kilometrin päähän rannikosta. He sähköttivät Burken seurueen katoamisesta Melbourneen. Siellä koottiin pikaisesti pelastusretkikunta.

Samaan aikaan Burken joukkue oli vaeltanut kohti pohjoista. 10. helmikuuta 1861 se pääsi Flindersjoen suistoon rämeikköalueelle. Avomerta ei mangrovepuiden tiheikössä näkynyt, mutta vuorovesi osoitti, että määränpää oli saavutettu. Carpentarianlahti oli lähellä. Oli aika kääntyä takaisin.

Paluumatkalla ruokavarastot ehtyivät. Keskikesän kuumuus oli sietämätön. Jokiveden lämpötila nousi yli 36 asteen. Henkensä pitimiksi miehet teurastivat eläimiään, jotka nekin olivat luuta ja nahkaa. Burke, Wills ja King selvisivät autiomaan pätsistä Cooper Creekiin 21. huhtikuuta. Gray jäi matkalle. Ajoitus ei olisi voinut olla onnettomampi. Vain yhdeksän tuntia aiemmin tovereitaan kuukausia odottaneet miehet olivat lähteneet paluumatkalle kohti etelää.

Kolmikko löysi ruokavarat, mutta tajusi, etteivät ne riittäisi edessä olevaan 650 kilometrin taivallukseen. He olivat loukussa.  Pettymys oli pohjaton.

Burke ja Wills kuolivat kesäkuussa. Kingin pelastivat ab­originaalit. He hoivasivat häntä, kunnes pelastusretkikunta puoli vuotta myöhemmin vei hänet takaisin Melbourneen. Kingiä ja kuolleita retkikuntalaisia kohdeltiin suurina sankareina. Matkan piinaavat vaiheet oli kirjattu Willsin päiväkirjaan, ja niitä esiteltiin pitkään neuvoina Australian sisäosiin muuttaville.

Jälkipolville on käynyt selväksi, että Burken ja Willsin retkikunnan traaginen kohtalo johtui katteettomasta itsevarmuudesta ja ylimielisyydestä, jolla matkalaiset suhtautuivat Australian sisäosien oloihin. Aboriginaaleilla olisi ollut kaikki käytännön tieto siitä, miten autiomaassa pysyy hengissä, mutta sille ei pantu painoa. Pahin virhe oli lähteä liikkeelle kesän kuumimpaan aikaan.

Mika Remes on vapaa toimittaja.

Koko tapasi monia kuuluisuuksia. 2016 se sai näppäillä Red Hot Chili Peppersin Flean bassoa. Kuva: FolsomNatural/Wikimedia Commons
Koko tapasi monia kuuluisuuksia. 2016 se sai näppäillä Red Hot Chili Peppersin Flean bassoa. Kuva: FolsomNatural/Wikimedia Commons

Mikä motivoi gorillaa oppimaan ja käyttämään viittomia? kysyi Tiede 22 vuotta sitten. Uteliaisuus, halu pyytää jotain, halu jutella, halu ilmaista tunteita, vastasi Francine Patterson, maailmankuulu Kokon kouluttaja.

Yksi ihmisten ikiaikaisista haaveista on kyky puhua eläinten kanssa samalla kielellä. Mitä eläimen päässä liikkuu? Voisiko sen aivoituksia ymmärtää? Vai olisiko eläimen sisäinen maailma yhtä vieras kuin ulkoavaruudesta tupsahtaneen muukalaisen?

Psykologi Francine Patterson on nähnyt Koko-gorillan kasvavan yksivuotiaasta aikuiseksi ja on opettanut sille amerikkalaista ameslan-viittomakieltä. Kokon vertaaminen avaruusolioon huvittaa Pattersonia:

– En voisi ajatella Kokoa ”vieraan älyn” edustajaksi, sillä sen kasvattaminen on ollut kuin lapsen kasvattamista. Sillä on jopa ollut uhmaikänsä kuten ihmislapsella.

Ainoat hetket, jolloin Patterson myöntää hänen ja Kokon välillä olevan ymmärtämisvaikeuksia, ovat silloin, kun Koko käyttää viittomakieltä luovasti ja keksii omia viittomia.

Vuosi sitten Kokoa laihdutettiin keventämällä sen ruokavaliota. Tällöin viherrehusta tuli Kokolle merkittävä puheenaihe, ja koska sen sanavarastossa ei ollut sopivaa viittomaa, se kehitti uuden koskettamalla kämmenensä sisäreunalla ohimoaan muhkeiden kulmakaariensa vierestä.

– Koko turhautui yrittäessään saada meitä ymmärtämään uuden viittomansa merkitystä, ja ,e turhauduimme yrittäessämme tulkita itsepäisesti päätään osoittelevaa gorillaa, muistelee Patterson.

– Lopulta pääsimme samalle aaltopituudelle, mutta vasta paljon myöhemmin tajusimme, miksi Koko viittoi ohimoonsa. Viherrehu, englanniksi browse, kuulostaa melkein samalta kun kulmakarva, (eye)brow. Koko oli kuullut ihmisten käyttävän molempia sanoja ja tiesi niiden merkitykset – testien mukaan se pystyy kääntämään puhuttua englantia viittomakielelle – ja ilmeisesti teki omat johtopäätöksensä sanojen samankaltaisuudesta.

Koko Koko-projekti on pitkäaikaisin laatuaan. Kun Patterson aloitti 1972, psykologit Allan ja Beatrice Gardner olivat juuri osoittaneet, että simpanssille voidaan opettaa viittomakieltä. Gorilloja kuitenkin pidettiin juroina ja yhteistyöhaluttomina, eikä niiden älystä tai oppimiskyvystä tiedetty juuri mitään.

Afrikassa vuorigorilloja tutkineen Dian Fosseyn ohella Francine Patterson on muuttanut yleisen mielikuvan gorilloista: vaarallisina hirviöinä pidetyt eläimet on alettu mieltää lempeiksi jättiläisiksi.

Kolmella merkillä alkuun

 Koko on naaras ja kuuluu läntiseen alankogorillarotuun, joka on kotoisin Länsi-Afrikan sademetsistä. Se syntyi San Franciscon eläintarhassa 1971 heinäkuun neljäntenä eli Yhdysvaltain kansallispäivänä ja sai siksi japaninkielisen nimen Hanabi-Ko, ilotulituslapsi. Kun Patterson alkoi opettaa Kokoa, se oli vuoden ikäinen.

Patterson sai Kokon kiinnostumaan käsistään puhkumalla höyryä gorillasuojan ikkunoihin ja piirtämällä niihin sormellaan. Koko matki innokkaasti. Viittomakielen opetus aloitettiin näyttämällä gorillalle esineitä ja asettamalla sen kädet oikeaan viittoma-asentoon.

Alussa Pattersonin tavoitteena oli vain selvittää, pystyikö Koko oppimaan kolme merkkiä: juoma, ruoka ja lisää.

Gorilla osoittautui kuitenkin halukkaaksi viittojaksi, ja vähän yli kolmen vuoden ikäisenä se oli käyttänyt jo yli kahtasataa merkkiä. Näistä 78 täytti Pattersonin asettaman kriteerin, jonka mukaan Kokon katsottiin osaavan viittoman, jos se käytti sitä oikein ja oma-aloitteisesti vähintään puolena kuukauden päivistä.

Patterson tutki Kokon oppimista alusta asti kahdesta eri näkökulmasta. Toisaalta hän kartoitti gorillan kielitaitoa edellä olevan kaltaisten tiukkojen kriteerien mukaan. Toisaalta hän seurasi avoimin mielin Kokon ilmaisuja selvittääkseen, miten se käytti viittomakieltä eri tilanteissa.

Patterson väitteli alankogorillan kielellisistä kyvyistä Stanfordin yliopistossa 1979. Havaintonsa Kokon ensimmäisiltä kymmeneltä vuodelta hän julkaisi Amerikan Psychologist-, American Journal of Psychology-, Journal of Pragmatism- ja Word-lehdissä. Lisäksi hän kirjoitti 1978 yleistajuisen artikkelin National Geographiciin sekä 1981 suurelle yleisölle tarkoitetun kirjan The education of Koko, jonka Otava julkaisi suomeksi nimellä Koko – puhuva gorilla vuonna 1987.

Kirja ei ollut Koko-projektin tilinpäätös, vaan kielikoulutus on jatkunut keskeytyksettä. Koko asustaa nykyisin Gorilla-säätiön tiloissa Kalifornian Woodsidessa. Seuranaan sillä on kaksi urosgorillaa: 23-vuotias ystävä Michael ja 15-vuotias sulhanen Ndume.

Viittomakieli joustaa

Patterson on yhdessä John Bonvillianin kanssa verrannut viittomakielen alkeisoppimista lapsia ja gorilloja opetettaessa. He julkaisivat tuloksensa First Language-lehdessä 1993.

Ameslanin viittomista 10–15 % on ikonisia eli kohdettaan matkivia, ja voidaan teoretisoida, että tällaisia viittomia olisi helpointa oppia. Pattersonin ja Bonvillianin havaintojen perusteella ikonisuus ei kuitenkaan ollut ratkaisevaa sen enempää gorillojen kuin lastenkaan oppimiselle. Lasten kymmenestä eri viittomasta kolmannes oli ikonisia, gorillojen (Kokon ja Michaelin) noin puolet. Viidenkymmenen viittoman sanavarastossa ikonisten osuus säilyi likipitäen samana.

Puhuvat lapset käyttävät selvästi enemmän kysymystä tai tarkoitusta ilmaisevia sanoja (esim. ”what” tai ”for”) kuin viittovat lapset tai Pattersonin gorillat. Kymmenen sanan tai viittoman sanavarastosta oli puhuvilla lapsilla tällaisia sanoja 6 %, viittovilla lapsilla ja gorilloilla ei yhtään. 50 sanaa tai viittomaa osaavilla vastaavat osuudet olivat 4 %, 1 % ja 0 %.

Pattersonin mukaan sanallinen kysymys ei viittomakielessä olekaan yhtä luonteva kuin kysyvä katse. Jälkimmäistä käyttävät niin ihmiset kuin gorillat. Koko ja Michael ovat sittemmin viittoneet kysymyssanojakin silloin tällöin, Koko useammin kuin Michael.

Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, ettei viittovien apinoiden voi väittää oppineen kieltä, koska ne eivät näytä ymmärtävän sanajärjestyksen merkitystä. Tähän päätyi Nim-simpanssia kouluttanut Herb Terrace. Toisaalta Roger Foutsin opettama Lucy-simpanssi ymmärsi eron esimerkiksi lauseiden Roger kutittaa minä ja minä kutittaa Roger välillä.

– Kokon ja Michaelin viittomasarjoissa ilmenee kyllä sanajärjestystä, Patterson kertoo. – Mutta järjestys ei ole puhutun englannin kielen mukainen – kuten ei ameslanissa yleensäkään.

Patterson huomauttaa lisäksi, ettei sanajärjestys ole viittomakielessä yhtä keskeinen asia kuin puhutussa kielessä, joka on lineaarinen sanajono. Viittomia voidaan nimittäin yhdistellä niin, että yksi ele vastaa useaa sanaa.

Keksii omia nimiä

Ollessaan nykyään ihmisten seurassa Koko aloittaa useimmat keskustelut, ja sen viittomasarjat ovat yleensä 3–6 merkin mittaisia. Se käyttää aktiivisesti noin 500:aa viittomaa ja on vuosien mittaan käyttänyt yli 400:aa muuta. Koko ymmärtää noin 2 000 puhuttua englanninkielistä sanaa. Michael käyttää aktiivisesti yli 350:tä viittomaa; Ndumelle ei ole opetettu viittomakieltä.

Koko ja Michael viittovat jonkin verran keskenään, mutta antoisimmin gorillakolmikko viestii omilla ilme-, ele ja äänisignaaleillaan.

– Tuntuu, että niiden kieli on paljon ihmisten kieltä tehokkaampaa, nauraa Patterson.

Mikä sitten motivoi gorilloja oppimaan ja käyttämään viittomia?

– Uteliaisuus, halu pyytää jotakin, halu jutella asioista, halu ilmaista tunteitaan, Patterson luettelee. – Gorillat saattavat myös kommentoida tapauksia, jotka ovat sattuneet äskettäin.

Koko on keksinyt omia nimityksiä monille asioille. Esimerkiksi nainen on sille huuli ja mies jalka.

Se osaa myös olla näsäviisas. Kerran se piteli valkoista pyyhettä ja viittoi yhä uudestaan punainen, vaikka kouluttaja vakuutti sen olevan väärässä. Lopulta Koko osoitti virnuillen pientä punaista nukkahöytyvää, joka oli tarttunut pyyhkeeseen.

Koko myös leikkii mielikuvilla ja vitsailee. Imettyään kerran letkulla vettä se nimitti pitkään jälkeenpäin itseänsä elefanttigorillaksi. Kerran se pyysi kaatamaan juomaa ensin nenäänsä, sitten silmäänsä ja lopuksi korvaansa – ja nauroi päälle.

Michael taas kerran hämmensi kouluttajansa viittomalla seuraavat sarjat: tyttö, tietää lyö-suuhun, lyö-suuhun punainen puree, tietää, tukka tyttö punainen, huuli (tarkoittaen naista), huuli huuli huuli paha vaiva. Kävi ilmi, että Michael oli nähnyt ennen kouluttajan tuloa pihalla tappelun, jonka oli aloittanut punatukkainen nainen,

– Viittomien oppimista saattaa helpottaa se, että hyvä käsien koordinaatio on luontainen kyky niin ihmiselle kuin ihmisapinoille, sanoo Patterson ja viittaa Sue Savage-Rumbaughin kokeisiin, joissa Kanzi-simpanssille opetettiin iskoksien lyömistä kivestä esi-ihmisten tyyliin.

Kurkistuksia mieleen

Pattersonin gorillojen seurana on ollut sekä koiria että kissoja. Kokolla on nykyäänkin lemmikkinään 11-vuotias kissa, jonka kanssa se leikkii mielellään. Michael puolestaan tulee hyvin toimeen koirien kanssa. Koko ei vaikuta oikein ymmärtävän koirien leikkiä, ja muutkin gorillat hermostuvat, jos ne näkevät koirien kisailevan keskenään; riehakas nahistelu ilmeisesti näyttää niistä tappelulta.

Leikkiessään yksin gorillat ”puhuvat” itsekseen kuten lapset. Ne kuitenkin häiriintyvät ja lopettavat viittomisen heti, jos huomaavat jonkun katselevan.

Gorilloilla on eräs asenne, jota Pattersoninkin on vaikea ymmärtää. Ne eivät nimittäin halua nähdä ihmisen ottavan mitään toiselta ihmiseltä.

– En ole varma, miksi ne eivät pidä siitä, Patterson sanoo. – Epäilen kuitenkin syyksi niiden hierarkiakäsityksiä: alempiarvoinen voi antaa tavaroita pois muttei koskaan ottaa niitä ylempiarvoiselta yksilöltä.

Koko pystyy säätelemään tunteitaan. Kun gorillat ovat tyytyväisiä, ne päästävät kehrääviä hyrinöitä. Harmistunut gorilla saattaa puolestaan haukahtaa, mikä Pattersonin mukaan tarkoittaa: ”Älä tee noin!”

Haukahdus saattaa päästä esimerkiksi jos ruoka-aikana tarjoilu on hidasta. Tällöin hoitajilla on tapana pitää muutaman minuutin tauko, koska ärtynyt gorilla voisi teoriassa käydä heihin käsiksi.

– Kerran olin keskustelemassa avustajan kanssa, kun Koko haukahti, Patterson kertoo. – Nyt meidän täytyy odottaa hetki, sanoin. Mutta Koko kehräsikin heti perään eli antoi hyvän olon signaalin. Ilmeisesti se tahtoi kertoa, ettei tarkoittanut mitään pahaa.

Hermostuessaan gorillat saattavat nimitellä ihmistä esimerkiksi viittomalla sinä likainen vessa. Kokon suosima haukkumasana on lintu, sillä nuorena se hermostui pihalla räksyttäviin närhiin.

Se ei kuitenkaan periaatteessa halua loukata toisten tunteita. – Pyysin kerran Kokoa nimittelemään erästä henkilöä, Patterson muistelee. – Odotin kirousten ryöppyä mutta yllätyksekseni se viittoikin: Koko kohtelias.

Jos saisit tilaisuuden, mitä sinä kysyisit gorillalta?

Petri Riikonen on Tiede 2000 -lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede 2000 -lehdessä

2/1996 ja tiede.fi:ssä helmikuussa 2002

Päivitetty 22.6.2018

Koko projektin tapahtumia

1972 Francine Patterson alkaa opettaa viittomakieltä yksivuotiaalle Koko-gorilla-naaraalle tavoitteenaan tutkia gorillan kielellisiä kykyjä.

1974 Koko muuttaa San Franciscon eläintarhasta Stanfordin yliopiston alueelle.

1976 Gorillasäätiö perustetaan. Kolmi-vuotias Michael-uros otetaan projektiin toiseksi gorillaksi.

1977 Patterson saa tutkimusapurahan National Geographic Societylta.

1979 Gorillasäätiö muuttaa Kalifornian Woodsiden metsäiselle ylängölle.

1985 Ronald Cohnin valokuva Kokosta ja sen lemmikkikissasta valitaan Time-lehden vuoden kuvaksi.1990 Havaijin Mauin saarelta valitaan paikka tulevalle gorillojen suojelualueelle.

1992 11-vuotias Ndume-gorillauros liitetään joukkoon siinä toivossa, että se pariutuisi Kokon kanssa.

1996 Koko täyttää 25 vuotta heinäkuun neljäntenä päivänä.

1997 Koko-projekti on jatkunut 25 vuotta.

2017 Koko-projekti täyttää 45 vuotta.

19.6.2018 Koko kuolee nukkuessaan 46 vuoden iässä.

 

Mitä on ameslan?

Amerikkalaisten kuurojen viittomakieli, American sign language eli ameslan, on Yhdysvaltojen neljänneksi käytetyin kieli.

Yksittäinen viittoma voi merkitä kirjainta, sanaa tai sanayhdistelmää. Viittomat voivat olla täysin keinotekoisia. Ne voivat myös olla ikonisia eli matkia kohdettaan tai metonyymisiä eli liittyä jotenkin kohteeseensa.

Keinotekoinen on esimerkiksi viittoma isä, jossa asetetaan avoimen käden peukalonpää otsaa vasten.

Ikoninen on esimerkiksi syödä, jossa kättä liikutetaan suuta kohti ja pois kuin vietäisiin suupaloja huulille.

Pikkuleipä on metonyyminen viittoma: kädellä ”leikataan” toista kämmentä kuin paloiteltaisiin taikinaa.

Venäjän MM-kisojen virallinen ottelupallo on Telstar18. Adidas on valmistanut kisapallot vuodesta 1970. Kuva: Wikimedia Commons

Tulevaisuuden huippufutarin peliasuun kuuluu älysiruja ja antureita, jotka rekisteröivät joka liikkeen, ja älypallo raportoi maalit ilman tuomaria.

Mistä tulevaisuudessa keskustellaan, jos jalkapallo-ottelun tuomitsemisestakin poistetaan inhimilliset erehdykset? miettii moni penkkiurheilijaveteraani. Viime vuonna kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa nimittäin hämmästytti maailmaa ryhtymällä kokeilemaan älysirutekniikkaa tuomitsemisen apuna.

Teknisen avun mahdollisuus ei ole uusi asia mutta valmius sen hyväksymiseen on.

Aiemmin tuomarin näköaistin avittamiseen on suhtauduttu nihkeästi. Kun televisiokamerat ilmestyivät kentän laidalle 1950-luvulla, tulivat pian myös nauhoitetut ja hidastetut otokset. Äkkiä kävi mahdolliseksi tutkia rauhassa, menikö pallo todella maaliin ja tuomitsiko tuomari oikein. Fifa reagoi päättämällä, että nauhoitukset jätetään huomiotta. Tuomarin sana on laki, näkyi filmillä mitä tahansa.

Yksi seuraus päätöksestä on ollut ikuinen kiista siitä, oliko Englannin joukkueen hyökkääjän Geoff Hurstin kolmas maali MM-finaalin jatkoajalla vuonna 1966 oikea maali vai ei. Hurstin laukaus osui poikkipuuhun ja kimposi alas, mutta minne? Tuomari, joka näki tilanteen heikosti, päätti, että pallo oli maalissa, mutta moni on tuomiosta edelleen eri mieltä.

Nyt linja on muuttumassa jalkapallomaailmassa. Testattavassa seurantajärjestelmässä pallo ilmoittaa sijaintinsa tietojärjestelmään. Tuomari kantaa ranteessaan älyrengasta, joka piippaa, kun tulee maali.

Paikannusanturit palloon ja sääriin

Jalkapallon seurantalaitteisto on kehitetty saksalaisessa tutkimuslaitoksessa Fraunhofer-instituutissa, ja sen on valmistanut saksalainen yritys Cairos Technologies AG. Saksalaiset toivoivat, että älypalloa olisi potkittu jo tämän kesän ottelussa. Näin MM-kisojen isäntämaa olisi päässyt esittelemään tekniikkaansa oikein leveällä rintamalla.

Kehitystyö osoittautui kuitenkin odotettua työläämmäksi ja hitaammaksi. Fifa testasi älypalloa nuoriso-otteluissa viime syksynä. Seurantajärjestelmä havaitsikin kaikki maalit 32 ottelun sarjassa. Valitettavasti tietokone kirjasi maaleiksi myös joitakin ohi menneitä laukauksia. Siksi Fifa heitti älypallon takaisin insinööreille luotettavuuden parantamista varten.

Ensimmäinen yritys oli ehkä hiukan ahne. Heti alussa yritettiin luoda laitteisto, joka kerää valtavasti tietoa.

Cairoksen seurantajärjestelmässä pallon mikrosiru lähettää 2 000 kertaa sekunnissa paikannustietoja antenneihin, jotka sijaitsevat kentän laidalla. Yhtiön mukaan pallon sijainti pystytään määrittämään puolentoista sentin tarkkuudella. Mahdollista on mitata myös pallon nopeus, kiihtyvyys, lämpötila ja paine.

Myös pelaajalla on älysiru kumpaankin säärisuojukseen piilotettuna. Älysiru kertoo hänen sijaintinsa, nopeutensa ja kiihtyvyytensä. Hänen potkaistessaan palloa pystytään mittaamaan laukaisun nopeus. Mittaustuloksista saadaan selville myös askeltiheys ja askelten pituus.

Kilpailijat ovat huomanneet Cairoksen hankkeen vaikeudet. Tanskassa Goalref-niminen yritys on kehittänyt seurantalaitteistoa, joka toteaa vain maalit. Tanskalaiset toivovat näin pääsevänsä suurempaan luotettavuuteen.

Älysirutekniikka ottaa ensi askeliaan, mutta suunta on selvä ja heijastaa tekniikan yleistä kehitystä. Sirut ja sensorit tulevat kaikkialle, ja esineet ja ihmiset muuttuvat tietoverkkojen silmuiksi. 

Värinätyynyillä vinkkejä lihaksille

Vielä villimpää on odotettavissa hieman kaukaisemmassa tulevaisuudessa. Ensin tekniikka seuraa pelaajaa etäältä mutta sitten alkaa myös kulkea hänen mukanaan. Taustalla on nouseva tieteenhaara haptiikka, joka tutkii viestin lähettämistä ja vastaanottamista kosketuksen avulla.

Haptiikan tutkija Hendrik-Jan van Veen hollantilaisesta tutkimuslaitoksesta TNO:sta, joka vastaa Suomen VTT:tä, on työtovereineen ideoinut opastavaa peliasua. Urheilijoiden vaatteisiin upotetaan sensoreita, joka mittaavat lihasten toimintaa. Tietokone käsittelee mittaustulokset ja antaa palautetta kosketuksen avulla. Pienet värähtelevät tyynyt kertovat urheilijalle, mitä lihaksia hänen pitäisi käyttää enemmän. Värinä nilkassa voi viestittää, että nyt vauhtia kinttuihin.

Toistaiseksi tekniikkaa ovat testanneet melojat laboratoriossa, mutta tutkijat suunnittelevat asuja myös jalkapallovalmennusta varten.

On helppo kuvitella, miten monipuolisia mahdollisuuksia haptiikka avaa jalkapallossa. Miksei värisijän voi upottaa vaikka pelihousuihin, jolloin haluttaessa saataisiin myös katsojien ja pelaajien välille uudenlaista viestintää. Kannustushuutojen lisäksi suosikkipelaajille voi tulevaisuudessa antaa hellän etäpotkun takapuoleen: Älkää nukkuko! Tsemppiä!

Kun haptiikkaan yhdistetään älykkäät sensoriverkot, syntyy jotain vielä mielikuvituksellisempaa. Joskus verkko pystyy laskemaan optimaalisia syöttöketjuja, ja haptinen värisijä viestittää, mihin suuntaan pitää potkaista. Silloin pelaajilla on jaloissaan todelliset taikakengät.

Video mullisti pelianalyysin

Älysirut ovat vasta tulossa, mutta jalkapallo on teknistynyt ja tieteellistynyt paljon aikaisemmin.

Valmennuksessa video otettiin käyttöön heti, kun kamerat kehittyivät tarpeeksi pieniksi, eli 1970- ja 1980-luvun vaihteessa. Sitä ennen valmentajat ja heidän apulaisensa olivat tarkkailleet peliä kentän laidalta ja tehneet muistiinpanoja kynällä ja paperilla.

Kun kameraan yhdistettiin tietokone, kuvamateriaalista pystyttiin jalostamaan kaikkea mahdollista tietoa kentän tapahtumista. Pelaajat ja valmentaja saattoivat nyt katsoa kuvaruudulta, mitä pelissä todella oli tapahtunut. Pallon ja pelaajien liikkeet, syötöt, laukaisut, haltuunotot ja muut tapahtumat voitiin kirjata tarkasti ja objektiivisesti. Syntyi uusi tieteenhaara, pelianalyysi.

Pelaajan vointia voi valvoa yötä päivää

Mikä sitten on ollut pelianalyysin ja muun jalkapallotutkimuksen arvokkainta antia? Vastaus voi ensi alkuun tuntua yllättävältä.

– Yksilöllisyyden vahvistuminen on ollut tärkein kehitystrendi valmennuksessa ainakin jo 1990-luvulta asti, sanoo biomekaniikan dosentti, ”jalkapalloprofessori” Pekka Luhtanen, joka työskentelee Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa Kihussa. Luhtanen on tutkinut Suomessa jalkapalloa ehkä syvällisemmin kuin kukaan muu ja on kansainvälisesti tunnettu pelianalyysin kehittäjä.

Miten niin yksilöllisyys? Jalkapalloahan esitellään malliesimerkkinä tiimityöstä. Tarkemmin katsottuna ristiriitaa ei kuitenkaan ole. Mitä taitavammin jokainen pelaaja hoitaa oman tehtävänsä, sitä hienompaan kokonaistulokseen päästään. Joukkue on sitä parempi, mitä onnistuneemmin osataan sijoittaa oikeat pelaajat oikeille paikoille.

Tekniikka on mahdollistanut entistä paljon yksilöllisemmän valmennuksen. Videolta valmentaja voi tutkia esimerkiksi askelten pituuksia ja tiheyksiä, hetkellisiä asentoja ja nivelten liikelaajuuksia.

Sykemittarilla, joka tuli samoihin aikoihin kuin video eli 1980-luvun alussa, pystytään seuraamaan kuormitusta ja voimavarojen palautumista vaikka vuorokauden läpi.

Mittausten ansiosta pelaaja saa valtavan määrän tietoa itsestään. Vähitellen hän oppii kuuntelemaan kehonsa signaaleja, jolloin laitteita tarvitaan vähemmän. Tekniikka osaltaan auttaa häntä kehittymään ”24 tunnin pelaajaksi”, jota myös lepo, palautuminen ja vapaa-aika auttavat pääsemään parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.

Vahvoissa seuroissa, kuten Ajaxissa, valmennus on yksilöllistetty pitkälle. Eri ikäluokkia ja pelin osa-alueita varten on erikoistuneita valmentajiaan. Pelaajat harjoittelevat hyvinkin pienissä ryhmissä.

Pelaajat ovat sekä fyysisesti että psyykkisesti erilaisia. Jotkut ovat perusluonteeltaan hyökkääviä, toiset puolustavia, kolmannet rakentavia. Tarkka tieto pelaajien yksilöllisistä ominaisuuksista auttaa sijoittamaan heidät sopivimmille pelipaikoille. 

Joskus kielteinen tunne onkin hyväksi

Pelaajien fyysisen kunnon ja pelitekniikan lisäksi valmentajien pitää virittää heidän mieltään. Fyysisesti tasavahvojen ja älyllisesti yhtä taitavien joukkueiden ottelussa tuloksen ratkaisevat tunteet. 

Liikuntatieteiden tohtori Pasi Syrjä Jyväskylän yliopistosta on tutkinut, miten huippujalkapalloilijan tunteet vaikuttavat hänen pelituloksiinsa. Tulokset rikkovat tavanomaisia myyttejä.

Olemme tottuneet pitämään itsestään selvänä, että urheilussa ja muuallakin myönteiset tunteet parantavat suoritusta ja kielteiset vahingoittavat. ”Ajattele positiivisesti”, neuvovat konsultitkin.

Tutkijat ajattelivat samalla tavoin aina 1990-luvulle saakka. Tunteiden tutkimus lähti liikkeelle sotilaspsykologiasta. Psykologit tutkivat toisen maailmansodan aikana sotilaan ahdistusta taistelukentällä. Ahdistusta totuttiin pitämään häiriönä ja yksinomaan kielteisenä tunteena.

Uudempi tutkimus on osoittanut, että myös kielteiset tunteet voivat olla hyödyllisiä ja myönteiset haitallisia. Kielteinen ja epämiellyttävä tunne on joskus tehokas ja stimuloiva. Myönteinen tunne voi olla myös lamaannuttava.

Joitakin auttaa jopa pelokkuus

Syrjän väitöskirjatutkimuksessa pelaajat kuvasivat tunteitaan useilla kymmenillä adjektiiveilla.

Tuskin on yllättävää, että ”latautunut”, ”motivoitunut” tai ”sähäkkä” tunne yhdistyi onnistumisen kokemukseen. Yhtä odotettavissa on, että jos on "väsynyt", "haluton" tai "veltto" olo, tuloksia syntyy huonosti.

Mielenkiintoista sen sijaan on, että löytyi positiivisia mutta haitallisia tunteita. Vahingollisia positiivisia tunteita pelaajat luonnehtivat useimmiten sanoilla "huoleton", "tyytyväinen" ja "tyyni".

Kielteisiä mutta hyödyllisiä tunteita kuvasivat esimerkiksi adjektiivit "jännittynyt", "tyytymätön" ja "hyökkäävä".

Mutta tässä ei ollut vielä kaikki. Hyödyllisten ja haitallisten tunteiden valikoima vaihteli pelaajasta pelaajaan. Esimerkiksi "huoleton" tunne vaikuttaa moniin pelaajiin haitallisesti mutta joihinkin myönteisesti. "Pelokas" tunne on useimmille haitaksi mutta joillekin hyödyksi.

Tieto omasta tunneprofiilista auttaa pelaajaa vahvistamaan juuri niitä tunteita, jotka auttavat häntä saavuttamaan parhaat tulokset. Näin valmentaja pystyy yksilöllistämään valmennusta myös tunnepuolella.

Kalevi Rantanen on teknistä luovuutta tutkiva diplomi-insinööri, tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2006

Jalkapallon pieni historia

1863 yksitoista englantilaista seuraa sopivat jalkapallon säännöistä.

1800-luvun loppupuoliskolla tasaisen pyöreä kumikalvo alkaa korvata epäsäännöllisen muotoisen sianrakon jalkapalloissa. Pallon lujittamiseksi uloin kerros ommellaan nahasta. Jalkapallokengät ovat nilkkapituisia ja nappulat metallisia.

1904 perustetaan Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa.

1909 kenkien metallinappulat kielletään vaarallisina ja siirrytään nahkaisiin.

1920-luvulla kehitetään ruuvattavat, vaihdettavat nappulat.

1930 ensimmäiset MM-kisat järjestetään Uruguayssa.

1954 MM-kisat televisioidaan ensimmäisen kerran. Fifa päättää, ettei nauhoituksia käytetä tuomareiden apuna.

1962 tanskalainen Select Sport esittelee 32:sta kuusikulmiosta ommellun pallon. Vuosikymmenen edetessä siirrytään mataliin, ketteriin kenkiin ja kehitetään ensimmäiset täysin synteettiset pallot.

1970 saksalainen Adidas valmistaa ensimmäisen Telstar-kisapallon. Se saa nimensä 1960-luvun Telstar-satelliitista.

1980-luvulla synteettiset pallot syrjäyttävät nahkaiset pallot. Kenkiä parannellaan biomekaanisten mittausten turvin. Valmennuksessa otetaan käyttöön videointiin perustuva pelianalyysi ja sykemittariseuranta.

1990-luvulla palloihin aletaan lisätä polymeerivaahdoista valmistettu sisäkerros, joka nopeuttaa pomppua ja parantaa vesitiiviyttä.

1991 pelataan ensimmäinen MM-ottelu naisten jalkapallossa.

2000-luvulla uudet polymeerimateriaalit vahvistavat ja keventävät kenkiä.

2005 Fifa testaa sijaintinsa ilmoittavaa älypalloa nuorten turnauksessa Perussa. Tekniikka lähetetään jatkokehittelyyn.

2012 Maaliviivakamerat seuraavat maalin syntyä MM-kisoissa Brasiliassa.

2017 Fifa testaa videotuomarointia, Video Assistant Referee -järjestelmää, MM-kisojen esiturnauksessa Confederations Cupissa Venäjällä.

2018 Videotuomarointi, lyhyesti Var, otetaan käyttöön MM-kisoissa Venäjällä. Seurantakamerat paikantavat pelaajat kentällä. Katsomosta saa erityissovelluksella yhteyden vaihtopenkille, ja virallinen kisapallo tarjoaa omistajalleen nfc-sirun välityksellä oheispalveluja.

Aikajana päivitetty 13.6.2018