Moni luonnonkulkija ja mökkiläinen toivoisi tunnistavansa viserryskonserttien taiteilijat. Tulevaisuudessa tietokone auttaa.
Tampereen teknillisen yliopiston Porin-yksikössä ja Teknillisen korkeakoulun akustiikan ja äänenkäsittelytekniikan laborato¬riossa on käynnissä Avesound-projekti, jossa tutkitaan linnunlaulun automaattista tunnistamista. Tehtävä ei ole mitenkään helppo, vaikka tietokoneaikaa eletäänkin.

Ongelmia tuottaa äänien päällekkäisyys. Linnunlaulun tallentaja saa nauhalleen tuulen huminaa, liikenteen melua ja monia toistensa päälle pulisevia lajeja. Yksilöidenkin äänet vaihtelevat sen mukaan, mitä lintu viestii. Reviiri-, lento-, soidin-, rupattelu-, kutsu- ja varoitusäänet ovat kaikki omanlaisiaan.

Avesound-projektissa on kuitenkin saatu innostavia tuloksia: tietokone tunnistaa lauluista, jopa vaikeista rääkäisyäänistä, 95 prosenttia.

Laulu puretaan osiin

Jotta tietokone voidaan opettaa tunnistamaan lintuja, tarvitaan paljon oppimateriaalia, äänitteitä niin eri lajien kuin saman lajin eri yksilöiden lauluista. Tutkijat saavat näytteitä muun muassa innokkailta lintuharrastajilta.
- Aluksi äänitallenne esikäsitellään, eli siitä poistetaan asiaankuulumattomat äänet.

- Seuraavaksi näyte segmentoidaan eli pilkotaan osiin niin, että esiin saadaan tunnistukselle tärkeät tavut.

- Tämän jälkeen on vuorossa piirrehaku. Siinä tavun piirteet, kuten taajuus ja kesto, kuvataan tietokoneen ymmärtäminä lukuarvoina. Tähän vaiheeseen menee tutkijoiden energiaa eniten, sillä mallinnukseen sopivia matemaattisia menetelmiä on paljon ja piirteet halutaan rajata niihin, jotka parhaiten yksilöivät kunkin lajin. Vaikka tavu, esimerkiksi pikkukäpylinnun isku, kestää ainoastaan sekunnin sadasosia, se sisältää informaatiotulvan, ja lukuarvoja kertyy paljon. Tavoitteena on kuitenkin lajin tunnistus muutamien harvojen lukujen avulla.

- Lopuksi tarvitaan luokittelija, matemaattinen malli, jonka avulla tietokone oppii erottamaan eri lajien, vaikkapa luhtahuitin ja viiriäisen, luvut ja näin tunnistamaan linnut.

Ääni kuin sormenjälki

Vaikka mökkiläistä ilahduttaa ajatus, että jonakin päivänä tunnistusohjelma voi toimia taskuun mahtuvassa kojeessa, tutkijoilla on tietysti mielessään vakavampia tavoitteita. Automaattinen tunnistus auttaisi biologeja ja ekologeja.

Linnulla ääni toimii kuin ihmisellä sormenjälki: se erottaa yksilöt toisistaan. Ihmiskorvin yksittäisten laulajien tunnistaminen on lähes mahdotonta, mutta tietokone on opetettavissa myös yksilöiden bongaamiseen. Automaattinen tunnistus voikin tulevaisuudessa korvata työlään rengastamisen, helpottaa populaatioiden laskentaa ja tuottaa tietoa ympäristön tilasta. Monet linnuthan ovat tärkeitä bioindikaattoreita.

Soila Ojanen on vapaa toimittaja.

Avesound-projektissa ovat mukana professori Juha T. Tanttu, vanhempi tutkija Jari Turunen ja tutkija Arja Selin Tampereen teknillisen yliopiston Porin-yksiköstä, tutkija Seppo Fagerlund Teknillisestä korkeakoulusta ja dosentti Mikko Ojanen Turun yliopiston Satakunnan ympäristöntutkimuslaitoksesta.

Kätevä sana on valunut moneen käyttöön.

Makea vesi kuuluu elämän perusedellytyksiin. Siksi tuntuu itsestään selvältä, että vesi-sana kuuluu suomen kielen vanhimpiin sanastokerroksiin.

Se ei kuitenkaan ole alun perin oma sana, vaan hyvin vanha laina indoeurooppalaisista kielistä, samaa juurta kuin saksan Wasser ja englannin water.

Suomensukuisissa kielissä on toinenkin vettä merkitsevä sana, jota edustaa esimerkiksi saamen čáhci, mutta sen vastine ei syystä tai toisesta ole säilynyt suomessa. Ehkäpä indoeurooppalainen tuontivesi on tuntunut muodikkaammalta ja käyttökelpoisemmalta.

Tarkemmin ajatellen vesi-sana on monimerkityksinen. Luonnon tavallisimman nesteen lisäksi se voi tarkoittaa muunkinlaisia nesteitä, kuten yhdyssanoissa hajuvesi, hiusvesi tai menovesi.

Vesiä voi erotella käsittelyn tai käyttötarkoituksen mukaan, vaikka Suomen oloissa juomavesi, kasteluvesi ja sammutusvesi ovatkin usein samaa tavaraa. Sade- ja sulamisvesistä tulee varsinkin asutuskeskuksissa viemäröitävää hulevettä. Murteissa hulevesi tarkoittaa tulvaa tai muuta väljää vettä, esimerkiksi sellaista, jota nousee sopivilla säillä jään päälle.

Luonnon osana vesi voi viitata erilaisiin vedenkokoumiin, etenkin järviin. Suomen peruskartasta löytyy satoja vesi-loppuisia paikannimiä, joista useimmat ovat vesistönnimiä, kuten Haukivesi, Hiidenvesi tai Puulavesi.

Useat vesien rannalla olevat asutuskeskukset ovat saaneet nimensä vesistön mukaan. Vesi-sana ei enää suoranaisesti viittaa veteen, kun puhutaan vaikkapa Petäjäveden kirkosta tai Ruoveden pappilasta.

Vesi-sanasta on aikojen kuluessa muodostettu valtava määrä johdoksia ja yhdyssanoja. Näistä suuri osa on vanhoja kansanomaisia murresanoja, kuten vetelä, vetinen, vetistää ja vettyä.

Vesikosta on muistona enää nimi, sillä tämä vesien äärellä ja vedessä viihtyvä näätäeläin on hävinnyt Suomesta 1900-luvun kuluessa. Myyttisiä veden asukkaita ovat olleet vetehinen ja vesu eli vesikyy, jotka mainitaan myös Kalevalassa.

Antiikista 1700-luvun loppupuolelle asti uskottiin veden olevan yksi maailman alkuaineista. Sitten selvisi, että se onkin vedyn ja hapen yhdiste. Oppitekoinen uudissana vety tuli suomen kielessä tarpeelliseksi kuitenkin vasta 1800-luvun puolimaissa, kun luonnontieteistä alettiin puhua ja kirjoittaa suomeksi.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Alzheimerin tautiin tarkoitettu lääke auttoi unien hallintaa.

Jos haluat hallita uniasi, se voi onnistua muistisairauden hoitoon tarkoitetulla lääkkeellä. Lääke virittää ihmisen näkemään niin sanottuja selkounia, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Selkounessa ihminen tiedostaa näkevänsä unta ja pystyy jopa vaikuttamaan siihen.

Joka toinen ihminen on mielestään nähnyt selkounen ainakin kerran elämässään. Joka neljäs näkee niitä kuukausittain, arvioi parin vuoden takainen tutkimuskatsaus.

Alzheimerlääke auttoi tuoreessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa koehenkilöitä selkouniin. Koehenkilöistä nuori nainen onnistui unessa rullaluistelemaan tavaratalossa, kun oli ensin suunnitellut sitä valveilla.

”Luistelimme ystäväni kanssa pitkin käytäviä. Oli niin hauskaa, että upposin täysillä uneen mukaan”, 25-vuotias nainen kuvailee.

Unet olivat koehenkilöiden mukaan lääkkeen vaikutuksesta todentuntuisempia kuin ilman lääkettä. Yhdysvaltalainen tutkimus julkaistiin Plos One -lehdessä.

Kokeessa tutkijat harjoittivat yli 120 eri ikäistä koehenkilöä näkemään selkounia. Ryhmään oli valkoitunut ihmisiä, jotka muistavat unensa hyvin ja ovat kiinnostuneita selkounista.

He opettelivat tekniikoita, joiden pitäisi helpottaa selkouneen pääsyä. Pitkin päivää ja ennen nukkumaan menoa voi esimerkiksi toistella itselleen, että kun näen unta, muistan näkeväni unta.

Unia voi visualisoida eli harjoitella mielessään etukäteen. Selkouneen päästyään voi tehdä todellisuustestejä, kuten onnistuuko seinän läpi käveleminen tai leijuminen.

Lääkekokeessa, jota johti selkounien uranuurtaja Stephen LaBerge, koehenkilöt saivat galantamiinia. Sitä käytetään lievän tai kohtalaisen vaikean Alzheimerin taudin hoitoon.

Lääke terästää asetyylikoliinin määrää aivoissa. Asetyylikoliini huolehtii viestien välityksestä aivosolujen välillä, virkistää muistia ja kiihdyttää rem-unta. Juuri remvaiheessa ihminen näkee yleisimmin unia.

Suurimman annoksen galantamiinia saaneista 42 prosenttia pystyi kuvauksensa mukaan selkouniin. Osuus oli huomattavasti suurempi osa kuin muissa koeryhmissä.

Koehenkilöiden unta ei mitattu unilaboratorioiden laitteilla, joilla tallennetaan silmien liikkeitä ja elintoimintoja. Tulokset perustuivat koehenkilöiden kertomaan.

LaBerge seurasi kuitenkin toisessa tuoreessa tutkimuksessaan silmien liikkeitä unennäön aikana. Silmien liikkeet kiihtyvät rem-unen aikana.

Kun koehenkilöt siirtyivät selkouneen, he liikuttivat silmiään ennalta sovitusti vasemmalta oikealle. Sitten heidän piti seurata unensa kohteita, joita he olivat ennalta visualisoineet.

Silmät liikkuivat sulavasti, samoin kuin ihmisen seuratessa katseella todellista kohdetta. Kuviteltua kohdetta seuratessa silmät liikkuvat nykäyksittäin.

Tutkimus julkaistiin Nature Communications -lehdessä.

Kysely

Oletko nähnyt selkounta?

mdmx
Seuraa 
Viestejä5205
Liittynyt23.11.2009

Viikon gallup: Oletko nähnyt selkounta?

Käyttäjä4499 kirjoitti: Mikä on mt häiriö? Kuten sanoin, minusta lääkkeen käyttö tuohon tarkoitukseen on arveluttavaa. Siinä mennään ehkä peruuttamattomasti alueelle, jonne ei pitäisi mielestäni olla mitään asiaa suoranaisesti. Ehkä en nyt vain ymmärrä tarvetta nähdä hallittua "unta" - miksi ei vain kuvitella? Jos "hourailet" saman, tunnet sen varmaan voimakkaammin. Mutta toisaalta et ole siitä niin tietoinen kuin hereillä ollessa, vai mitä? Niin siis, siinä nimenomaan on täysin tietoinen että...
Lue kommentti