Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Narkissos muuttui narsissiksi.Tulppaani on sipulikukkien sulttaani.

Luonto on vielä talven jäljiltä ankean väritöntä ja puutarhakin hieman ränsistynyt, mutta iloisen lupauksen tulevasta väriloistosta tarjoavat syksyllä istutetut kukkasipulit ja juurakot. Muutamat kukkien nimet tuovat kansainvälisen tervehdyksen antiikin ajoilta, ja niihin liittyy myös mytologisia kertomuksia.

Narkissos oli kaunis nuori mies, joka näki peilikuvansa lähteessä ja rakastui siihen mielettömästi. Kuva kuitenkin särkyi joka kerran, kun hän yritti lähestyä sitä. Onneton Narkissos surmasi itsensä, mutta jumalat armahtivat häntä muuttamalla hänet kauniiksi kukaksi, narsissiksi. 

Myös Krokuksen kerrotaan olleen kaunis nuorukainen. Hän ahdisteli rakkaudellaan erästä nymfiä, ja kun nymfi muuttui pensaaksi, Krokus muuttui kukaksi. Tosiasiassa krookus näyttää kuitenkin olevan ikivanha, kansainvälinen kasvinnimi, jolla on tarkoitettu kallisarvoisena väri- ja maustekasvina tunnettua sahramia. Romanttinen tarina lienee kehitelty nimen ympärille vasta jälkeenpäin.

Kurjenmiekkaa merkitsevä iiris juontuu kreikan sanasta îris, joka tarkoittaa sateenkaarta. Kreikkalaisten mytologiassa Iris oli ylijumala Zeuksen puolison Heran palvelija, joka levitti sateenkaaren loistavaksi viuhkaksi kuningattarensa taakse. Kukan kanssa hänellä ei ole suoranaista tekemistä, vaan kasvinnimeksi iiris on valittu myöhemmin sen perusteella, että kurjenmiekkoja on monenvärisiä. Iiristä on alkuaan arvostettu lääkekasvina, sillä sen juurakosta on saatu parantavaa öljyä.

Sipulikukkien sulttaani on tulppaani, josta ensimmäiset tiedot tihkuivat Eurooppaan 1500-luvun puolivälin jälkeen. Istanbulissa vierailleet diplomaatit kertoivat nähneensä siellä oudon kukan nimeltä tulipa, ja nimi viittasi dalmatialaisten päähineeseen, jota kukka muistutti muodoltaan.  Tämä päähine oli useita metrejä pitkästä kangaskaistaleesta kiedottu turbaani, jollaista monet Lähi-idän ja Aasian kansat ovat käyttäneet vuosituhansien ajan. Sanan alkujuuria on pystytty seuraamaan muinaiseen persiaan asti, jossa dulband on tarkoittanut nimenomaan turbaania, ei kukkaa.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen professori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2013

Suomalaistutkija havaitsi, että maaseudun monimuotoinen luonto saattaa suojata koiria allergialta. Se antaa tukea biodiversiteettihypoteesille.

Kaupunkilaiskoirilla on enemmän allergioita kuin maaseudulla asuvilla. Vähiten allergioita on koirilla, jotka elävät maalla maalaismaiseen tapaan monilapsisessa, muitakin eläimiä omistavassa perheessä ja saavat ulkoilla vapaasti kotipihalla.

Tällaisia asioita koirista Jenni Lehtimäki sai selville väitöstutkimuksessaan, josta Helsingin Sanomat kertoo jutussaan.

Ihmisistä tosin ei samanlaista yhteyttä löytynyt allergioiden ja asuinpaikan väliltä.

Lehtimäki testasi biodiversiteettihypoteesia. Sen mukaan immuunijärjestelmämme häiriintyy ja allergian tapaiset tulehdusperäiset sairaudet lisääntyvät, kun ympäristön monimuotoisuus hupenee ja me altistumme entistä vähemmille luonnon mikrobeille.

Väitöskirja koostui neljästä tutkimuksesta, joista kaksi käsitteli lapsia ja kaksi lemmikkikoiria.

Kummassakaan lapsitutkimuksessa ei löytynyt merkittävää yhteyttä allergioiden ja ihon mikrobien tai luonnon monimuotoisuuden välillä.

Toisin oli lemmikkien laita. Koiranomistajille suunnatun kyslytutkimusken mukaan sairaimpia olivat kaupunkilaiskoirat, joista noin 17 prosentilla oli allergiaa. Maalla osuus oli viitisen prosenttia.

”Kysely osoittaa ensimmäistä kertaa urbaanin ympäristön ja muun nisäkkään kuin ihmisen allergian välisen yhteyden”, Lehtimäki kertoo.

Vielä selvemmän näytön tarjoaa neljäs tutkimus, johon osallistui yhteensä 170 labradorinnoutajaa ja suomenlapinkoiraa.

Se paljasti, että eniten allergioista kärsivät kaupungissa esimerkiksi kerrostalossa asuvat koirat, joilla on ”urbaani elämäntyyli”. Niiden hoidosta vastaa yksi ihminen, joka harrastaa monenlaista ja lenkkeilee paljon koiran kanssa.

Harvinaisimpia allergiat ovat maalaiseen tapaan maalla elävillä koirilla. Niiden iholla on viljalti ympäristöstä peräisin olevia bakteereja.

Lehtimäki ihmettelee, miksi ympäristön ja allergian yhteys tuli ilmi koirilla muttei lapsilla.

”Allergia on monimutkainen sairaus ja ihmiselämä on monimutkaista, mikä saattaa piilottaa ympäristön vaikutuksen”, hän miettii.

Täysin piiloon ihminen ei kuitenkaan jäänyt. Kyselytutkimuksessa paljastui, että jos allergia vaivaa koiraa, omistajakin on todennäköisesti allergikko. Tämä johtuu epäilemättä jostain yhteisestä tekijästä koiran ja omistajan elämäntavoissa tai ympäristössä.

”Maaseutumaisessa ympäristössä koiran ja ihmisen elimistö altistuu mikrobeille, jotka jollakin tavalla tukevat immuunijärjestelmän toimintaa”, Lehtimäki toteaa.

Kysely

Uskotko biodiversiteettihypoteesiin?

Tutustu sisältöön ja lue uusi lehti digilehdet.fi:ssä.

 

Tieteessä 2/2018 

 

PÄÄKIRJOITUS

Kun viha vie

Vihapuhuja ratsastaa alkukantaisella reaktiolla.

 

PÄÄUUTISET

Unissa puhutaan rumia

Myöntisen päiväminän takaa kurkkii
kielteinen yöminä – hyvästä syystä.

Alienkivi on yksi miljoonista

Tähtienvälisiä asteroideja syöksyy
aurinkokunnan läpi jatkuvasti.

Nykyihminen seikkaili
ulos Afrikasta useita kertoja

Yhden ulostulon malli ei enää mitenkään
istu Aasian löytöihin.

Korallit kalpenevat kiihtyvää tahtia

Lämpenevät vedet riistävät
polyypilta elintärkeän kumppanin.

 

ARTIKKELIT

Migreeni vyöryy aivorungosta

Kun sähköt sekoavat hermokeskuksessa,
kipuviestit kiihdyttävät aivot hälytystilaan.

Esinisäkkäät
Maailman valtiaat ennen dinosauruksia

Kehitys kohti meitä käynnistyi jo silloin,
kun maapallon mantereet olivat vielä yhtä.

Siittiöt hukassa

Enää hälytyskellot eivät kilise van kumisevat.
Miesten siittiömäärät ovat romahtaneet.

James Bond
Harmaa agentti hurmasi maailman

Vastoin odotuksia huomaamaton vakooja sai
valtavan huomion. Kohu teki fiktiosta faktaa.

Liikenne jättää tiet

Visio on villi muttei utopiaa. Jokainen sopiva
maapala tarvitaan luonnolle ja ruoalle.

Ennen paras mies oli poikamies

Naiset ja seksi eivät ole aina olleet miehen mitta.
Elämän tärkeät asiat löytyivät pitkään toisaalta.

 

TIEDE VASTAA

Voiko pissa jäätyä kaarelle?

Haudataanko vainajat ilmansuuntien mukaan?

Mikä on puujalkavitsi?

Miksi kuusi kestää lumen painon?

Miten norppa löytää takaisin avannolle?

Voiko avaruusaseman palauttaa Maahan?

 

KIRJAT

Oma dna kantaa suvun historiaa

Marja Pirttivaara teki suomalaisille sukututkijoille uudenlaisen kätevän oppaan.

 

KUVA-ARVOITUS

Klassikkopalsta

kutsuu lukijoita tulkitsemaan kuvia lehden Facebook-sivustolle: facebook.com/tiede.fi

 

OMAT SANAT

Valoa kohti

Entisinä aikoina kantasana tarjosi myös lämpöä.

 

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea uusimman numeron jutut Sanoman Digilehdet-palvelussa.

Ellet vielä ole ottanut tilaukseesi kuuluvaa digiominaisuutta käyttöön, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.