Yli kymmenen vuotta käytettynä se päihittää luonnonkuusen.

Kumpi on parempi ympäristön kannalta, muovi- vai luonnonkuusi?

Selkäydinrefleksi on, että luonnonkuusi tietenkin! Sehän on uusiutuvaa materiaalia, ja muovikuuseen uhrataan uusiutumattomia raaka-aineita. Eikä muovikuusitehtaita ole Suomessa, vaan kuusen kyljessä lukee todennäköisesti Made in China.

Rahtilaivat päästävät hiilidioksidia ilmaan kuljettaessaan muovikuusta suomalaisen perheen olohuoneen nurkkaan.Lasketaan nyt kuitenkin ympäristökuormituksen suuruusluokka, ennen kuin kiirehditään tuomitsemaan.

Muovikuusessa valmistus pahin

Ympäristökuormituksen laskeminen on aina eräänlaista omenien ja päärynöiden ynnäämistä, mutta ainakin jäljen koosta saa karkean arvion MIPS-laskentamallilla.Sen avulla selviää, montako kiloa uusiutuvia ja uusiutumattomia luonnonvaroja tuotteen valmistamiseen ja kuljettamiseen on kulunut. Yleensä se antaa myös osviittaa siitä, millainen hiilijalanjälki tuotteella on.

Muovikuusi on loppujen lopuksi melko yksinkertainen tuote. Siinä missä jonkin muutamakymmengrammaisen elektronisen komponentin valmistamiseen on voinut mennä kilokaupalla uusiutumattomia luonnonvaroja, kuusi kiloa painavaan muovikuuseen tärveltyy niitä konsulttiyhtiö D-mat oy:n MIPS-asiantuntija Satu Lähteenojan mukaan vain 18 kiloa.

Muovikuusi toimitetaan pahvipakkauksessa, johon kuluu vain joitakin satoja grammoja uusiutuvia ja uusiutumattomia resursseja. Pakkauksen voi siis unohtaa.

Sen sijaan laivarahti Kiinasta Suomeen - 15 000 kilometriä - tuottaa Lähteenojan laskuriin noin 7 kilogramman uusiutumattomien resurssien kulutuksen. Kuorma-autokuljetukset Kiinassa ja Suomessa lisäävät syntitaakkaa vielä parilla kilolla, jos matkaa tulee noin 500 kilometriä. Yhteensä uusiutumattomia luonnonvaroja kuluu noin 27 kiloa yhtä muovikuusta kohden. Uusiutuvia kuluu niin vähän, että niitä on turha huomioida.

Älä hae autolla

Muovikuusi on kevyt, ja sen saa mukaan marketista muiden jouluostosten mukana. Aidon kuusen moni hakee autolla vähän kauempaa. Henkilöautolla ei tarvitse ajaa kuin vaivaiset 13 kilometriä, kun uusiutumattomia luonnonvaroja on jo kulunut samat 27 kiloa. Ja muovikuustahan voi käyttää useana jouluna!

Vaakakuppi alkaa siis yllättäen kallistua muovikuusen puolelle. Mutta eihän sitä tavallista latvakuustakaan tarvitse välttämättä autolla hakea. Kyllähän niitä sentään tuodaan asutuskeskuksiin rekoillakin. Annetaan Lähteenojan hieman jossitella.

- Jos latvakuusia tuodaan kuorma-autossa, vaikka kerralla 200 kuusta, päästään 27 uusiutumattoman kilon edestä kulkemaan noin 1 300 kilometriä. Verrattuna kuorma-autolla noin 130 km:n päästä tuotuun kuuseen muovikuusi on ekotehokkaampi, jos sitä käyttää vähintään kymmennen vuotta.

Ratkaisevaa on siis hankintatapa, ei niinkään se, onko kuusi suomalaista puuta vai kiinalaista muovia. Toisaalta ympäristövaikutukset ovat joka tapauksessa aika pienet.

Tarkastelussa luonnonkuusen ajateltiin olevan metsässä kasvava latvakuusi. Kuusia kuitenkin myös viljellään joulupuiksi. Niiden lannoitus ja kuljetukset ehkä jopa Tanskasta asti lisäävät tietysti luonnonvarojen kulutusta.

Julkaistu Tiede -lehdessä 13/2009

Kätevä sana on valunut moneen käyttöön.

Makea vesi kuuluu elämän perusedellytyksiin. Siksi tuntuu itsestään selvältä, että vesi-sana kuuluu suomen kielen vanhimpiin sanastokerroksiin.

Se ei kuitenkaan ole alun perin oma sana, vaan hyvin vanha laina indoeurooppalaisista kielistä, samaa juurta kuin saksan Wasser ja englannin water.

Suomensukuisissa kielissä on toinenkin vettä merkitsevä sana, jota edustaa esimerkiksi saamen čáhci, mutta sen vastine ei syystä tai toisesta ole säilynyt suomessa. Ehkäpä indoeurooppalainen tuontivesi on tuntunut muodikkaammalta ja käyttökelpoisemmalta.

Tarkemmin ajatellen vesi-sana on monimerkityksinen. Luonnon tavallisimman nesteen lisäksi se voi tarkoittaa muunkinlaisia nesteitä, kuten yhdyssanoissa hajuvesi, hiusvesi tai menovesi.

Vesiä voi erotella käsittelyn tai käyttötarkoituksen mukaan, vaikka Suomen oloissa juomavesi, kasteluvesi ja sammutusvesi ovatkin usein samaa tavaraa. Sade- ja sulamisvesistä tulee varsinkin asutuskeskuksissa viemäröitävää hulevettä. Murteissa hulevesi tarkoittaa tulvaa tai muuta väljää vettä, esimerkiksi sellaista, jota nousee sopivilla säillä jään päälle.

Luonnon osana vesi voi viitata erilaisiin vedenkokoumiin, etenkin järviin. Suomen peruskartasta löytyy satoja vesi-loppuisia paikannimiä, joista useimmat ovat vesistönnimiä, kuten Haukivesi, Hiidenvesi tai Puulavesi.

Useat vesien rannalla olevat asutuskeskukset ovat saaneet nimensä vesistön mukaan. Vesi-sana ei enää suoranaisesti viittaa veteen, kun puhutaan vaikkapa Petäjäveden kirkosta tai Ruoveden pappilasta.

Vesi-sanasta on aikojen kuluessa muodostettu valtava määrä johdoksia ja yhdyssanoja. Näistä suuri osa on vanhoja kansanomaisia murresanoja, kuten vetelä, vetinen, vetistää ja vettyä.

Vesikosta on muistona enää nimi, sillä tämä vesien äärellä ja vedessä viihtyvä näätäeläin on hävinnyt Suomesta 1900-luvun kuluessa. Myyttisiä veden asukkaita ovat olleet vetehinen ja vesu eli vesikyy, jotka mainitaan myös Kalevalassa.

Antiikista 1700-luvun loppupuolelle asti uskottiin veden olevan yksi maailman alkuaineista. Sitten selvisi, että se onkin vedyn ja hapen yhdiste. Oppitekoinen uudissana vety tuli suomen kielessä tarpeelliseksi kuitenkin vasta 1800-luvun puolimaissa, kun luonnontieteistä alettiin puhua ja kirjoittaa suomeksi.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Alzheimerin tautiin tarkoitettu lääke auttoi unien hallintaa.

Jos haluat hallita uniasi, se voi onnistua muistisairauden hoitoon tarkoitetulla lääkkeellä. Lääke virittää ihmisen näkemään niin sanottuja selkounia, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Selkounessa ihminen tiedostaa näkevänsä unta ja pystyy jopa vaikuttamaan siihen.

Joka toinen ihminen on mielestään nähnyt selkounen ainakin kerran elämässään. Joka neljäs näkee niitä kuukausittain, arvioi parin vuoden takainen tutkimuskatsaus.

Alzheimerlääke auttoi tuoreessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa koehenkilöitä selkouniin. Koehenkilöistä nuori nainen onnistui unessa rullaluistelemaan tavaratalossa, kun oli ensin suunnitellut sitä valveilla.

”Luistelimme ystäväni kanssa pitkin käytäviä. Oli niin hauskaa, että upposin täysillä uneen mukaan”, 25-vuotias nainen kuvailee.

Unet olivat koehenkilöiden mukaan lääkkeen vaikutuksesta todentuntuisempia kuin ilman lääkettä. Yhdysvaltalainen tutkimus julkaistiin Plos One -lehdessä.

Kokeessa tutkijat harjoittivat yli 120 eri ikäistä koehenkilöä näkemään selkounia. Ryhmään oli valkoitunut ihmisiä, jotka muistavat unensa hyvin ja ovat kiinnostuneita selkounista.

He opettelivat tekniikoita, joiden pitäisi helpottaa selkouneen pääsyä. Pitkin päivää ja ennen nukkumaan menoa voi esimerkiksi toistella itselleen, että kun näen unta, muistan näkeväni unta.

Unia voi visualisoida eli harjoitella mielessään etukäteen. Selkouneen päästyään voi tehdä todellisuustestejä, kuten onnistuuko seinän läpi käveleminen tai leijuminen.

Lääkekokeessa, jota johti selkounien uranuurtaja Stephen LaBerge, koehenkilöt saivat galantamiinia. Sitä käytetään lievän tai kohtalaisen vaikean Alzheimerin taudin hoitoon.

Lääke terästää asetyylikoliinin määrää aivoissa. Asetyylikoliini huolehtii viestien välityksestä aivosolujen välillä, virkistää muistia ja kiihdyttää rem-unta. Juuri remvaiheessa ihminen näkee yleisimmin unia.

Suurimman annoksen galantamiinia saaneista 42 prosenttia pystyi kuvauksensa mukaan selkouniin. Osuus oli huomattavasti suurempi osa kuin muissa koeryhmissä.

Koehenkilöiden unta ei mitattu unilaboratorioiden laitteilla, joilla tallennetaan silmien liikkeitä ja elintoimintoja. Tulokset perustuivat koehenkilöiden kertomaan.

LaBerge seurasi kuitenkin toisessa tuoreessa tutkimuksessaan silmien liikkeitä unennäön aikana. Silmien liikkeet kiihtyvät rem-unen aikana.

Kun koehenkilöt siirtyivät selkouneen, he liikuttivat silmiään ennalta sovitusti vasemmalta oikealle. Sitten heidän piti seurata unensa kohteita, joita he olivat ennalta visualisoineet.

Silmät liikkuivat sulavasti, samoin kuin ihmisen seuratessa katseella todellista kohdetta. Kuviteltua kohdetta seuratessa silmät liikkuvat nykäyksittäin.

Tutkimus julkaistiin Nature Communications -lehdessä.

Kysely

Oletko nähnyt selkounta?

mdmx
Seuraa 
Viestejä5226
Liittynyt23.11.2009

Viikon gallup: Oletko nähnyt selkounta?

Lucid unet näen ehkä vähän samantyyppisenä kuin hypnoosin, niiden avulla voinee käsitellä asioita jotka eivät tule suoraan tietoisuuteen ja vaikuttaa siihen miten tietyt piirteet itsessään kokee. Mulla ne kuulu tiettyyn elämänvaiheeseen, olisinko ollut joku 25vuotias tjsp. Painajaisia oli, aika rajujakin jotka toistui samanlaisena lukuisia kertoja, pomppasin unissani sängyssä istumaan ja huusin ja uni vaan jatku ja jatku, näin päällekkäin unta ja todellisuutta. Kesti pitkään ennenkö uni lakkasi...
Lue kommentti