Yli kymmenen vuotta käytettynä se päihittää luonnonkuusen.

Kumpi on parempi ympäristön kannalta, muovi- vai luonnonkuusi?

Selkäydinrefleksi on, että luonnonkuusi tietenkin! Sehän on uusiutuvaa materiaalia, ja muovikuuseen uhrataan uusiutumattomia raaka-aineita. Eikä muovikuusitehtaita ole Suomessa, vaan kuusen kyljessä lukee todennäköisesti Made in China.

Rahtilaivat päästävät hiilidioksidia ilmaan kuljettaessaan muovikuusta suomalaisen perheen olohuoneen nurkkaan.Lasketaan nyt kuitenkin ympäristökuormituksen suuruusluokka, ennen kuin kiirehditään tuomitsemaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muovikuusessa valmistus pahin

Ympäristökuormituksen laskeminen on aina eräänlaista omenien ja päärynöiden ynnäämistä, mutta ainakin jäljen koosta saa karkean arvion MIPS-laskentamallilla.Sen avulla selviää, montako kiloa uusiutuvia ja uusiutumattomia luonnonvaroja tuotteen valmistamiseen ja kuljettamiseen on kulunut. Yleensä se antaa myös osviittaa siitä, millainen hiilijalanjälki tuotteella on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muovikuusi on loppujen lopuksi melko yksinkertainen tuote. Siinä missä jonkin muutamakymmengrammaisen elektronisen komponentin valmistamiseen on voinut mennä kilokaupalla uusiutumattomia luonnonvaroja, kuusi kiloa painavaan muovikuuseen tärveltyy niitä konsulttiyhtiö D-mat oy:n MIPS-asiantuntija Satu Lähteenojan mukaan vain 18 kiloa.

Muovikuusi toimitetaan pahvipakkauksessa, johon kuluu vain joitakin satoja grammoja uusiutuvia ja uusiutumattomia resursseja. Pakkauksen voi siis unohtaa.

Sen sijaan laivarahti Kiinasta Suomeen - 15 000 kilometriä - tuottaa Lähteenojan laskuriin noin 7 kilogramman uusiutumattomien resurssien kulutuksen. Kuorma-autokuljetukset Kiinassa ja Suomessa lisäävät syntitaakkaa vielä parilla kilolla, jos matkaa tulee noin 500 kilometriä. Yhteensä uusiutumattomia luonnonvaroja kuluu noin 27 kiloa yhtä muovikuusta kohden. Uusiutuvia kuluu niin vähän, että niitä on turha huomioida.

Älä hae autolla

Muovikuusi on kevyt, ja sen saa mukaan marketista muiden jouluostosten mukana. Aidon kuusen moni hakee autolla vähän kauempaa. Henkilöautolla ei tarvitse ajaa kuin vaivaiset 13 kilometriä, kun uusiutumattomia luonnonvaroja on jo kulunut samat 27 kiloa. Ja muovikuustahan voi käyttää useana jouluna!

Vaakakuppi alkaa siis yllättäen kallistua muovikuusen puolelle. Mutta eihän sitä tavallista latvakuustakaan tarvitse välttämättä autolla hakea. Kyllähän niitä sentään tuodaan asutuskeskuksiin rekoillakin. Annetaan Lähteenojan hieman jossitella.

- Jos latvakuusia tuodaan kuorma-autossa, vaikka kerralla 200 kuusta, päästään 27 uusiutumattoman kilon edestä kulkemaan noin 1 300 kilometriä. Verrattuna kuorma-autolla noin 130 km:n päästä tuotuun kuuseen muovikuusi on ekotehokkaampi, jos sitä käyttää vähintään kymmennen vuotta.

Ratkaisevaa on siis hankintatapa, ei niinkään se, onko kuusi suomalaista puuta vai kiinalaista muovia. Toisaalta ympäristövaikutukset ovat joka tapauksessa aika pienet.

Tarkastelussa luonnonkuusen ajateltiin olevan metsässä kasvava latvakuusi. Kuusia kuitenkin myös viljellään joulupuiksi. Niiden lannoitus ja kuljetukset ehkä jopa Tanskasta asti lisäävät tietysti luonnonvarojen kulutusta.

Julkaistu Tiede -lehdessä 13/2009

Sisältö jatkuu mainoksen alla