Yli kymmenen vuotta käytettynä se päihittää luonnonkuusen.

Kumpi on parempi ympäristön kannalta, muovi- vai luonnonkuusi?

Selkäydinrefleksi on, että luonnonkuusi tietenkin! Sehän on uusiutuvaa materiaalia, ja muovikuuseen uhrataan uusiutumattomia raaka-aineita. Eikä muovikuusitehtaita ole Suomessa, vaan kuusen kyljessä lukee todennäköisesti Made in China.

Rahtilaivat päästävät hiilidioksidia ilmaan kuljettaessaan muovikuusta suomalaisen perheen olohuoneen nurkkaan.Lasketaan nyt kuitenkin ympäristökuormituksen suuruusluokka, ennen kuin kiirehditään tuomitsemaan.

Muovikuusessa valmistus pahin

Ympäristökuormituksen laskeminen on aina eräänlaista omenien ja päärynöiden ynnäämistä, mutta ainakin jäljen koosta saa karkean arvion MIPS-laskentamallilla.Sen avulla selviää, montako kiloa uusiutuvia ja uusiutumattomia luonnonvaroja tuotteen valmistamiseen ja kuljettamiseen on kulunut. Yleensä se antaa myös osviittaa siitä, millainen hiilijalanjälki tuotteella on.

Muovikuusi on loppujen lopuksi melko yksinkertainen tuote. Siinä missä jonkin muutamakymmengrammaisen elektronisen komponentin valmistamiseen on voinut mennä kilokaupalla uusiutumattomia luonnonvaroja, kuusi kiloa painavaan muovikuuseen tärveltyy niitä konsulttiyhtiö D-mat oy:n MIPS-asiantuntija Satu Lähteenojan mukaan vain 18 kiloa.

Muovikuusi toimitetaan pahvipakkauksessa, johon kuluu vain joitakin satoja grammoja uusiutuvia ja uusiutumattomia resursseja. Pakkauksen voi siis unohtaa.

Sen sijaan laivarahti Kiinasta Suomeen - 15 000 kilometriä - tuottaa Lähteenojan laskuriin noin 7 kilogramman uusiutumattomien resurssien kulutuksen. Kuorma-autokuljetukset Kiinassa ja Suomessa lisäävät syntitaakkaa vielä parilla kilolla, jos matkaa tulee noin 500 kilometriä. Yhteensä uusiutumattomia luonnonvaroja kuluu noin 27 kiloa yhtä muovikuusta kohden. Uusiutuvia kuluu niin vähän, että niitä on turha huomioida.

Älä hae autolla

Muovikuusi on kevyt, ja sen saa mukaan marketista muiden jouluostosten mukana. Aidon kuusen moni hakee autolla vähän kauempaa. Henkilöautolla ei tarvitse ajaa kuin vaivaiset 13 kilometriä, kun uusiutumattomia luonnonvaroja on jo kulunut samat 27 kiloa. Ja muovikuustahan voi käyttää useana jouluna!

Vaakakuppi alkaa siis yllättäen kallistua muovikuusen puolelle. Mutta eihän sitä tavallista latvakuustakaan tarvitse välttämättä autolla hakea. Kyllähän niitä sentään tuodaan asutuskeskuksiin rekoillakin. Annetaan Lähteenojan hieman jossitella.

- Jos latvakuusia tuodaan kuorma-autossa, vaikka kerralla 200 kuusta, päästään 27 uusiutumattoman kilon edestä kulkemaan noin 1 300 kilometriä. Verrattuna kuorma-autolla noin 130 km:n päästä tuotuun kuuseen muovikuusi on ekotehokkaampi, jos sitä käyttää vähintään kymmennen vuotta.

Ratkaisevaa on siis hankintatapa, ei niinkään se, onko kuusi suomalaista puuta vai kiinalaista muovia. Toisaalta ympäristövaikutukset ovat joka tapauksessa aika pienet.

Tarkastelussa luonnonkuusen ajateltiin olevan metsässä kasvava latvakuusi. Kuusia kuitenkin myös viljellään joulupuiksi. Niiden lannoitus ja kuljetukset ehkä jopa Tanskasta asti lisäävät tietysti luonnonvarojen kulutusta.

Julkaistu Tiede -lehdessä 13/2009

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018

Tutustu sisältöön ja lue uusi lehti digilehdet.fi:ssä.

Tieteessä 5/2018

 

PÄÄKIRJOITUS

Päätön paremmuus järjestys 

Suosituissa lukiovertailuissa ei ole kovin paljon järkeä.

 

PÄÄUUTISET

Etevä laskee sormin

Menetelmä toimii paremmin kuin päässälasku.

Kuitu vaalii verensokeria

Runsaskuituinen dieetti korjasi diabeetikoiden glukoosiarvot.

Vapaus vie vakiouralle

Tasa-arvon maissa tytöt karttavat teknisiä ja tieteellisiä aloja.

Ihminen pihistelee unta

Muut kädelliset vetävät sikeitä jopa 15 tuntia vuorokaudessa.

 

ARTIKKELIT

Liiku viisaasti

Monen into lopahtaa vaativiin harjoitusohjelmiin.
Treeni maistuu, kun tuntee muutaman faktan.

Koira syntyi pohjoisessa

Ihminen ja susi tutustuivat jääkauden haaskalla.
Vanhin näyttö elämäntoveruudesta tulee Belgiasta.

Taivaallamme kulkevat sään jättiläiset

Keskileveyksien matalat ovat ilmojen titaaneja.
Ne selittävät, miksi Suomessa on niin epävakaista.

Aivot näkevät harhoja

Kalliotaiteen oudot kuvajaiset tuotti muuntunut
tietoisuus. Se syntyy meidänkin aivoissamme.

Metso kukkoilee koko kevään

Tiluksilla rehvastelu alkaa jo helmikuussa.
Sodaksi taistelu naaraista yltyy vapun tienoilla.

Rooma kaatui rahapulaan

Supervallan tuhoon on tarjottu satoja syitä.
Tapahtumat etenivät luultua raadollisemmin.

 

TIEDE VASTAA

Miksi ensimmäinen lettu epäonnistuu?

Miten gorilla saa lihakset kasvisruoalla?

Miksi pikaliima ei tartu tuubinsa sisäseiniin?

Kuinka kaukana on etäisin galaksi?

Onko hyönteisillä reviirejä?

Mistä juontuvat sanat minä ja itse?

 

KIRJAT

Rikos ei houkuta niin kuin ennen

Länsimaat löysivät uudelleen itsehillinnän.

 

KUVA-ARVOITUS

Siinähän on ihan selvästi...

Klassikkopalsta kutsuu lukijoita tulkitsemaan kuvia
lehden Facebook-sivustolle.

 

OMAT SANAT

Tässä on itua

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

 

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea uusimman numeron jutut Sanoman Digilehdet-palvelussa.

Ellet vielä ole ottanut tilaukseesi kuuluvaa digiominaisuutta käyttöön, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.