Ääntä voimistava kuulokoje ei riitä avuksi kaikkiin vammoihin. Uusia keinoja on tulossa.

Teksti: Katri Pajusola

Ääntä voimistava kuulokoje ei riitä avuksi kaikkiin vammoihin. Uusia keinoja on tulossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2013

Istutteesta impulsseja kuulohermoon

Sisäkorvaistutteiden tulo 1980-luvulla mullisti kuurojen ihmisten maailman täysin, sillä se palautti kuuloa myös täysin kuuroille. Nykyään kaikille syntymäkuuroille lapsille pyritään asentamaan istute, ennen kuin he täyttävät kaksi vuotta.

Istutteessa pieni päänulkoinen proses­sori vastaanottaa ympäristön äänet ja muuttaa ne sähköisiksi impulsseiksi, jotka sisäkorvaan asennetun elektrodin kautta stimuloivat kuulohermoa. Näin viesti kulkee suoraan aivoihin ohittaen tuhoutuneet sisäkorvan kuuloaistinsolut.

Istute mahdollistaa puheen kuulemisen mutta ei vastaa tervettä korvaa. Kehitystyön tavoitteena on aidompi kuuloaistimus.

Kymmenen vuotta sitten kehitettiin elektro-akustisesti stimuloituvat istutteet. Niillä kuulohermoa voi stimuloida sähkön lisäksi äänellä, jos kuulovammaisen sisäkorvaan on jäänyt mataliin ääniin reagoivia aistinsoluja. Nämä hyvin kalliit laitteet eivät vielä ole Suomessa käytössä.

Uusia kuuloaistinsoluja

Kuulon menetyksen syynä on joko kuuloaistinsolujen tai kuulohermosolujen tuhoutuminen. Sisäkorvan kuuloaistinsolut eli karvasolut ovat pitkälle erilaistuneita soluja, jotka eivät enää kykene jakaantumaan. Miten siis saada tuhoutuneiden tilalle uusia samanlaisia?

Tärkeä edistysaskel otettiin muutama vuosi sitten, kun huomattiin karvasolujen tukisolujen pystyvän muuttumaan kantasolun suuntaan eli jakaantumiskykyisiksi. Jos säätely opitaan, tukisoluista voidaan kenties synnyttää uusia karvasoluja. Esimerkiksi linnuilla tällaista tapahtuu luonnostaan, mutta nisäkkäillä kyky on uinumistilassa.

Tukisolun kantasolumaistuminen on mutkikas tapahtumasarja, johon ei riitä minkään yksittäisen geenin säätäminen. Tukisolusta täytyy esimerkiksi purkaa sisäistä tukirankaa, jota solu on erilaistumisensa aikana tuottanut.

Lisää kuulohermosoluja

Entä miten saada uusia kuulohermosoluja? Erilaistuneet hermosolut eivät enää osaa jakaantua. Äskettäin julkaistiin toivoa herättävä tutkimus.

Britanniassa tutkijat erilaistivat ihmisalkion kantasoluja soluviljelmässä hermosolujen suuntaan. Kun niitä siirrettiin kuuroutuneiden gerbiilien sisäkorvaan omien tuhoutuneiden hermosolujen korvikkeiksi, kuulo saatiin osittain palautetuksi.

Alkion kantasoluilla voisi korvata myös ne kuulohermosolut, joita tuhoutuu sisäkorvaistutetta asennet­taessa. Hermosoluja yritetään säästää asennusvaiheessa lisäämällä mukaan hermosolujen kasvutekijöitä. Tämä käsittely on jo käytössä Yhdysvalloissa.

Eroon korvien soimisesta

Aistimuksen liiallisuuskin voi olla ongelma. Tinnituksessa kuuloaivokuori aistii äänen, jonka lähdettä ei todellisuudessa ole olemassa.

Yleensä tinnitus johtuu kovan melun aiheuttamasta kuulovammasta. Siinä kuuloradan yhteydet muuttuvat niin, että kuuloaivokuoressa syntyy ylimääräistä sähkötoimintaa. Häiriötila pyrkii korjautumaan, mutta se ei onnistu, vaan tuloksena on vääränlainen hermoston muovautuminen.

Ajoittaisesta tinnituksesta kärsii 10–15 prosenttia ihmisistä. Prosentille siitä kehittyy pitkäaikainen tila, joka häiritsee esimerkiksi nukkumista.

Parina viime vuotena tinnituksen hoidossa on edistytty. Tinnitus on saatu vähenemään ääniterapialla. Siinä ihminen kuuntelee pari tuntia päivässä musiikkia, josta hänen aistimansa tinnitustaajuus on poistettu.

Tinnitukseen voi auttaa myös melualtistuksen jälkeinen äänihoito. Kissoilla tehtiin koe, jossa ne heti meluvaurion jälkeen siirrettiin 40 desibelin ääniympäristöön. Tämä esti vakavampien kuulovammojen syntymisen.c

Katja Pajusola on solu- ja molekyylibiologian dosentti. Hän toimii Life Science -alan konsulttina ja tiedekirjoittajana.

Jos rehkiminen ei huvita, syy voi olla geeneissä.

Monia liikunta palkitsee hyvän olon tunteella, mutta kaikille palkintoa ei tule, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan. Olo saattaa olla hikilenkin jälkeen enemmän runneltu kuin rento.

”Osa suomalaisten liikkumattomuudesta saattaa selittyä negatiivisilla tuntemuksilla”, sanoo jutussa liikuntapsykologian professori Taru Lintunen Jyväskylän yliopistosta.

Ihmiseltä saattavat puuttua hyvät kokemukset ja liikunnallisen elämäntavan mallit.

Perimälläkin on sormensa pelissä. Naisilla jopa puolet liikuntanautinnon vaihtelusta selittyy geeneillä, miehillä kolmannes.

Näin osoittaa vuonna 2014 julkaistu suomalainen tutkimus, joka perkasi perintötekijöiden osuutta liikuntamotivaatioon.

Tarkkaa syytä eroihin ei tiedetä. Yksi ehdokkaista on aivojen dopamiinirata. Se palkitsee niin syömisestä, seksistä kuin liikunnasta.

Dopamiinikylpy tuottaa aivoissa huumaavan euforian. Tutkimusten mukaan järjestelmän häiriöt vähentävät koe-eläinten liikkumishaluja.

Viime kädessä geenit ohjaavat mielihyväkoneiston toimintaa. Dopamiinin valmistukseen tarvittavat geenit toimivat toisilla kenties vilkkaammin. Erityisesti naisilla on liikuntamielihyvän kokemisessa geneettistä vaihtelua.

Yksilöiden erot ulottuvat laajemmallekin. Kaikki eivät saa liikunnasta yhtä paljon hyötyä – ainakaan heti.

Sama harjoittelu saattaa vaikuttaa ihmisiin eri tavoin. Yhden kunto kasvaa kohisten, mutta toinen ei saa tuloksia, vaikka kuinka rehkisi. Tutkijat puhuvat yksilöllisestä vasteesta.

Kuitenkin vaikka oma elimistö tuntuisi olevan immuuni liikunnalle, se voi olla vain harhaa. Tutkimuksissa tuijotetaan usein suorituskykyyn ja lihasvoimaan. Ne eivät ehkä hetkahda pienestä rasituksesta, mutta veren rasva- ja sokeriarvot saattavat parantua merkittävästi. Siksi liikuntaa voi suositella kaikille.

Kysely

Onko liikunta tuskien tie?

Tutustu sisältöön ja lue uusi lehti digilehdet.fi:ssä.

 

Tieteessä 2/2018 

 

PÄÄKIRJOITUS

Kun viha vie

Vihapuhuja ratsastaa alkukantaisella reaktiolla.

 

PÄÄUUTISET

Unissa puhutaan rumia

Myöntisen päiväminän takaa kurkkii
kielteinen yöminä – hyvästä syystä.

Alienkivi on yksi miljoonista

Tähtienvälisiä asteroideja syöksyy
aurinkokunnan läpi jatkuvasti.

Nykyihminen seikkaili
ulos Afrikasta useita kertoja

Yhden ulostulon malli ei enää mitenkään
istu Aasian löytöihin.

Korallit kalpenevat kiihtyvää tahtia

Lämpenevät vedet riistävät
polyypilta elintärkeän kumppanin.

 

ARTIKKELIT

Migreeni vyöryy aivorungosta

Kun sähköt sekoavat hermokeskuksessa,
kipuviestit kiihdyttävät aivot hälytystilaan.

Esinisäkkäät
Maailman valtiaat ennen dinosauruksia

Kehitys kohti meitä käynnistyi jo silloin,
kun maapallon mantereet olivat vielä yhtä.

Siittiöt hukassa

Enää hälytyskellot eivät kilise van kumisevat.
Miesten siittiömäärät ovat romahtaneet.

James Bond
Harmaa agentti hurmasi maailman

Vastoin odotuksia huomaamaton vakooja sai
valtavan huomion. Kohu teki fiktiosta faktaa.

Liikenne jättää tiet

Visio on villi muttei utopiaa. Jokainen sopiva
maapala tarvitaan luonnolle ja ruoalle.

Ennen paras mies oli poikamies

Naiset ja seksi eivät ole aina olleet miehen mitta.
Elämän tärkeät asiat löytyivät pitkään toisaalta.

 

TIEDE VASTAA

Voiko pissa jäätyä kaarelle?

Haudataanko vainajat ilmansuuntien mukaan?

Mikä on puujalkavitsi?

Miksi kuusi kestää lumen painon?

Miten norppa löytää takaisin avannolle?

Voiko avaruusaseman palauttaa Maahan?

 

KIRJAT

Oma dna kantaa suvun historiaa

Marja Pirttivaara teki suomalaisille sukututkijoille uudenlaisen kätevän oppaan.

 

KUVA-ARVOITUS

Klassikkopalsta

kutsuu lukijoita tulkitsemaan kuvia lehden Facebook-sivustolle: facebook.com/tiede.fi

 

OMAT SANAT

Valoa kohti

Entisinä aikoina kantasana tarjosi myös lämpöä.

 

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea uusimman numeron jutut Sanoman Digilehdet-palvelussa.

Ellet vielä ole ottanut tilaukseesi kuuluvaa digiominaisuutta käyttöön, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.