Kuvat: Klaus Welp
Kuvat: Klaus Welp
Kuvat: Klaus Welp
Kuvat: Klaus Welp

Anarkia on kolmen lämpimän aterian päässä, sanotaan. Siis lähellä, kun koko Suomesta katkeavat keskellä talvea sähköt.

Myöhemmin, kun tietoverkkohyökkäysten laajuus oli käynyt selväksi, kahden kansanedustajan tapaukset otettiin uuteen punnintaan. Kenties ne sittenkin olivat osa suunnitelmaa ja alkusoitto sille, mitä tuleman piti.

Alkuun ei edes osattu epäillä insuliinipumpun ja sydämentahdistimen hakkerointia. Mutta kun kaksi johtavan hallituspuolueen kansanedustajaa kiidätettiin marraskuussa 2018 sairaalaan saman viikon aikana viallisen terveysistutteen takia, sekä media että poliisi alkoivat kysellä, liittyivätkö tapaukset toisiinsa.

Kohtaukset sattuivat, kun kansanedustajat olivat esiintymässä yleisötilaisuuksissa. Toinen heistä sairasti diabetesta, ja hänen automaattinen insuliinipumppunsa tyhjeni yllättäen kokonaan elimistöön. Se johti hengenvaaralliseen verensokerin laskuun. Kahden päivän kuluttua toinen edustaja kaatui rintaansa pidellen kesken Tampereen yliopistossa järjestettyä keskustelutilaisuutta. Paljastui, että hän oli saanut kovan sähköiskun, syynä viallinen sydämentahdistin. Niin luultiin.

Mitään vikaa ei kuitenkaan löytynyt sen paremmin tahdistimesta kuin insuliinipumpusta. Sitten joku muisti, mitä tietotekniikan tutkijat olivat jo aikaa sitten varoittaneet: osaava hakkeri pystyy matkan päästä ottamaan haltuunsa langattomasti ohjattavat terveysimplantit. Kun poliisi sittemmin tarkasti yliopiston valvontakamerat, epäilys kohdistui hupparipuseroiseen mieheen, joka näppäili oudon rauhallisena läppäriään, kun muu yleisö liikehti levottomasti sairauskohtauksen sattuessa.

Pääministeri twiittaa oudosti

Kansanedustajista ei tullut Suomen ensimmäisiä kyberhyökkäyksen kuolonuhreja, sillä molemmat selvisivät täpärästi hengissä. Epäiltyä huppumiestä tai muita mahdollisia tekijöitä ei koskaan tavoitettu. Silloin uskottiin, että tekijä oli yksinäinen susi, joka osasi käyttää tietokoneita ja kantoi kaunaa vallanpitäjiä kohtaan.

Oliko asialla sama vihainen hakkeri, kun pääministerin Twitter-tili kaapattiin joulukuun alussa? Tavalliseen kiusantekijään viittasivat ensimmäiset pääministerin nimissä lähetetyt tviitit. Ne olivat lähinnä rivoja mauttomuuksia, ja niiden tarkoitus näytti olevan pilailla tilin vallantäyteisen haltijan kustannuksella. Sitten viestit saivat poliittisia ja jopa ulkopoliittisia sävyjä, ja suojelupoliisi kiinnostui asiasta. ”Natokiima sekoittaa pään” ja ”Joka miekkaan tarttuu” vaikuttivat kommenteilta Suomen hakemaan Nato-jäsenyyteen. Entä mitä tarkoitti viimeinen viesti, ennen kuin Twitter-tili saatiin palautettua oikealle omistajalleen: ”Pääministerin ajatukset ovat meidän. Teemme niillä mitä haluamme.”

Me? Ketkä me? Kyberhyökkäyksiä on likipitäen mahdotonta jäljittää, jos hyökkääjä niin haluaa. Hakkeri saa vaivatta hyökkäyksensä näyttämään siltä, kuin ne tulisivat tietokoneilta, jotka sijaitsevat toisella puolen maapalloa. Tämä tuli selväksi, kun valtaisat palvelunestohyökkäykset alkoivat lamauttaa suomalaisia internetsivuja. Ne näyttivät tulevan yli 180 maasta.

Hanavedeltä menee maine

Suomi sai päälleen samanlaisen bittimyrskyn kuin Viro oli saanut tuta yksitoista vuotta aiemmin. Virossa neuvostoaikaisen patsaan siirrosta yltynyt kiista johti vuonna 2007 siihen, että maan parlamentin, ministeriöiden, poliisin, sanomalehtien ja pankkien verkkosivut kaatuivat ylenpalttiseen verkkoliikenteeseen. Bittiaallokko vyöryi virolaisille palvelimille kaikkialta maailmasta, tuhansilta hakkereiden käyttöönsä valjastamilta orjakoneilta.

Nyt suomalaiset verkkosivut joutuivat vielä pahempaan pyöritykseen. Joka päivä ilmeni uusia kohteita, joihin digitaaliset sabotöörit lähettivät pommejaan. Ihmiset eivät voineet maksaa laskuja, kun useimpien pankkien verkkosivut takkuilivat päivätolkulla. VR:n ja Finnairin lipunmyynnit jumittuivat ylikuormasta. Ilta-Sanomien, Yleisradion, Helsingin Sanomien ja MTV:n nettisivut reistailivat viikon toisensa perään.

Osa kansalaisista alkoi toden teolla aavistaa pahaa, kun toiset vielä naureskelivat: Onko tämä joku Die Hard 4.0? Missä viipyy Suomen Bruce Willis, joka sammuttaa digitaaliset tulipalot?

Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksen palavereissa mainittiin jo sana kybersota. Alettiin epäillä, että kansanedustajiin ja pääministeriin kohdistuneet hyökkäykset eivät olleetkaan yksittäisten hou­rupäiden tekosia vaan suunnitelmallisia virtuaalijoukkojen operaatioita.

Samaan aikaan sosiaalisessa mediassa alkoi levitä propagandaa, jonka tarkoituksena näytti olevan horjuttaa suomalaisten luottamusta yhteiskunnan toimivuuteen. Facebookissa levisi kopioita viranomaistiedotteesta, joka ilmoitti, että eri puolilla Suomea oli havaittu vesijohtovedessä terveydelle vaarallisia kemikaaleja ja että kansalaisten pitäisi välttää juomasta vettä, kunnes se on todettu puhtaaksi.

Perättömät viestit tekivät tehtävänsä, vaikka viranomaiset reagoivat nopeasti ja kiistivät tiedot mediassa. Ihmiset ryntäsivät tyhjentämään kauppojen vesihyllyjä. Luottamuksen palautumista ei edistänyt se, että häiriöt ulottuivat uutislähetyksiin, jotka keskeytyivät tämän tästä.

Viranomaisten vakuuttelu joutui vielä hämmentävämpään valoon, kun kolmen eri vesilaitoksen alueella todella sattui kemikaalionnettomuus. Koska tämä tapahtui samana aamuna kolmessa eri laitoksessa, pääteltiin, ettei kyse voinut olla yhteensattumasta. Jonkun oli täytynyt päästä sabotoimaan vedenkäsittelyä.

Sabotoidut laitokset kuuluivat kaikki niihin, joissa veteen lisätään lipeää happamuuden vähentämiseksi. Nyt lipeäsäi­liöt olivat tyhjentyneet kerralla ja syöttäneet emäksisen pulssin vesijohtoveteen. Sadat ihmiset Länsi- ja Keski-Suomessa saivat tuntea sen karvaasti käydessään aamulla suihkussa tai hörpätessään kraanasta janoonsa. Parempionniset ehtivät huomata, että vesi vaahtosi oudosti, eivätkä koskeneet siihen. Lipeäpulssi oli nostanut kraanaveden pH-arvon yli 11:n, kun sen kuuluu olla noin 8,3.

Televisiouutiset haastattelivat sairaalan jonossa eteläpohjalaista miestä, joka oli sattunut juomaan pilattua vesijohtovettä puolukkamehun seassa. Mies kertoi, miten hänen kielensä meni tunnottomaksi, kurkkua kirveli ja ruokatorvessa närästi. Häntä myös oksetti. Samassa lähetyksessä eräs nainen kuvaili suihkuveden polttaneen hänen ihollaan. Hätäkeskukset olivat tukkeutuneet ihmisten soitoista, ja terveysasemat ja sairaalat täyttyivät lipeäveden uhreista.

– Miten näin voi käydä? Olo tuntuu turvattomalta, totesi sairaalassa haastateltu mies kurkkuaan rykien.

Avoimien ovien päivä

Niin, miten näin voi päästä käymään? Sitä kysyivät myös kyberturvaviranomaiset. Vesilaitosten lipeäpumput olivat automaattiohjauksisia, ja joku pääsi säätämään niitä internetin kautta. Tästä riskistä olivat Aalto-yliopiston tutkijat varoittaneet vuosia sitten. Kun he kartoittivat suomalaisten teollisuus- ja muiden laitosten automaatiolaitteita, he huomasivat, että satojen laitosten tietojärjestelmät olivat esillä julkisessa internetissä eli osaavan hakkerin ulottuvilla.

Vuosi vuodelta tietoverkkojen avoimet ovet olivat lisääntyneet. Nyt joku oli riittävän motivoitunut käyttämään niitä hyväksi. Hän etäavasi lipeähanat ja pilasi veden.

Kun eteläpohjalaisia neuvottiin juomaan maitoa kirvelevään kurkkuunsa, pääkaupungissa muhi uusi yllätys. Mannerheimintien ja Runeberginkadun risteyksessä Helsingissä 17. joulukuuta 2018 kello 9.14 autot, bussit ja raitiovaunut huristivat kevyessä lumisateessa kohti työpaikkoja, kauppoja, palavereja ja lähteviä lentoja. Äkkiä näkökentässä jotakin sammui. Katuvalot paloivat yhä, mutta liikennevalot olivat pimentyneet. Samassa ilmoille kiiri tööttäyksiä, kolinaa ja rysähdyksiä.

Pahinta jälkeä sai aikaan raitiovaunu, joka rymisi kaaoksessa suoraan sivulta ajaneen taksin kylkeen. Taksin takapenkillä matkustanut nainen puristui rytäkässä kuoliaaksi. Vaaratilanteita sattui ympäri kaupunkia, ja vakaviin loukkaantumisiin johtaneita kolareita koettiin useita. Munkkiniemessä jäi suojatietä ylittänyt koulutyttö auton alle. Liikenne ruuhkautui joka puolella pääkaupunkia. Hälytysajoneuvojen sireenien ulina sekoittui tööt­täyksiin, joilla autoilijat kuuluttivat turhautumistaan.

Sota vaatii ensi uhrin

Tätä oli pelätty: tietoverkkoiskut olivat vaatineet ensimmäisen kuolonuhrinsa. Kyberhyökkäykseksi tilanne näet osoittautui, kuten oli oitis uumoiltu edellisten tapahtumien valossa.

Aluksi näytti siltä, että kyseessä oli samanlainen liikennevalojen ohjausjärjestelmän luvaton haltuunotto kuin se, jonka yhdysvaltalaiset tutkijat olivat kokeeksi tehneet Michiganin kaupungissa vuosia aiemmin. Uskottiin, että joku oli murtautunut järjestelmään langattomasti toimi­vien ohjainten kautta ja sulkenut sen. Tarkempi analyysi kuitenkin osoitti, että järjestelmään oli ujutettu haittaohjelma, joka ohjasi liikennevalot sammuksiin tietyllä kellonlyömällä.

Liikennevalojen palauttaminen onnistui seuraavana päivänä, kun oli varmistettu, että järjestelmä tosiaan oli saatu puhtaaksi. Siihen asti poliisit jalkautuivat ohjaamaan liikennettä kaikkein vilkkaimpiin risteyksiin, mutta se ei paljon auttanut täydellisessä liikennekaaoksessa. Helsinki seisoi, mateli ja soitti sireenejä.

Sähköverkon suojaus pettää

Pahin kuitenkin odotti nurkan takana. Joulun alla vallitsi viiden asteen pikkupakkanen, ja ihmiset nauttivat ”aidosta talvesta”, mutta sitten lämpö alkoi laskea myös sisätiloissa. Maahan laskeutui todellinen pimeys ja kylmyys.

Elämme sähkön varassa. Suomalaiset olivat saaneet siitä aavistuksen aiempina vuosina, kun myrskyt olivat katkoneet
voimalinjoja laajoilta alueilta. Sähkön tuotanto ja jakelu on puolestaan tietoverkkojen varassa. Nyt suomalaiset saivat tuntea nahoissaan myös tämän kohtalonyhteyden.

Sähkön kantaverkosta huolehtivan Fingridin insinöörit ohjaavat koko maan sähkönsiirtoa tietoverkolla, joka ei ole yhteydessä internetiin. Siksi siihen ei voi tunkeutua ulkoapäin. Kun verkkoon kuitenkin päästiin käsiksi ja kävi niin kohtalokkaasti kuin kävi, tietomurron tutkijat olivat ymmällään. Murto osoitti niin kehittyneitä teknisiä taitoja ja sellaista tiedustelukykyä, että operaation takana täytyi olla jokin valtiollinen toimija.

Ensimmäinen teoria operaation olemuksesta sai tietoturvaeksperteiltä lempinimen Stux2. Nimi juontui kymmenen vuoden takaisesta Stuxnet-tietokonemadosta, jolla Yhdysvallat ja Israel olivat sabotoineet Iranin ydinohjelmaa.

Taidokkaasti ohjelmoitu Stuxnet pääsi iranilaisen Natanzin ydinpolttoainerikastamon sisään muistitikussa, jonka joku oli työntänyt laitoksessa tietokoneeseen. Sieltä mato levisi laitoksen sisäiseen tietoverkkoon, etsiytyi uraanin rikastuslaitteisiin, sylinterimäisiin, pyöriviin sentrifugeihin, ja pani ne käymään ylikierroksilla. Lopulta sentrifugit hajottivat itse itsensä. Samaan aikaan laitoksen valvomossa monitorit kertoivat, että kaikki toimi tavalliseen tapaan.

Fingridin ohjauskeskuksessa oli otettu oppia Stuxnetistä ja pyritty estämään muistitikkujen käyttö. Siksi haittaohjelman fyysistä tuontia sisään keskukseen pidettiin pois suljettuna. Varotoimet olivat kuitenkin jääneet puutteellisiksi, sillä tarkastuksessa yhdestä päätelaitteesta löytyi toimiva usb-portti, johon tikun saattoi työntää. On mahdollista, että tuhoisa virus pääsi sisään tätä kautta. Huomio käynnisti poliisitutkinnan, jossa selvitettiin kaikkien keskuksen työntekijöiden taustat pankkitilejä myöten. Asiantuntijat saivat taas syyn muistuttaa, että pahin tietoturvauhka on ihminen.

Asialla nukkuva agentti

Toinen teoria osoitti kohti nukkuvaa agenttia. Nimi oli lainattu kylmän sodan aikoihin sijoittuvasta elokuvasta, jossa Neuvostoliitto lähetti Yhdysvaltoihin aivopestyjä agentteja. He elivät tavallista elämää siihen asti, että heidät ”laukaistiin” puhelimella annetulla merkillä. Silloin he heräsivät toimeen ja alkoivat tehdä salamurhia ja muita tuhotöitä. On mahdollista, että Suomen sähköverkon sammutti nukkuvan agentin digitaalinen muunnos.

Uinuva haittaohjelma oli kenties ujutettu sähköverkon hallintaan käytettyyn ohjelmistoon päivitysten mukana. Päivitysohjelmat seulottiin Fingridissä huolellisesti ennen käyttöönottoa, ja haittaohjelman oli täytynyt olla niin kehittynyt, että se pystyi läpäisemään tarkastuksen.

Nukkuva haittaohjelma on kuitenkin käynnistettävä, jos sen halutaan toimivan määräaikana. Suomeen kohdistuneet hyökkäykset olivat selvästi suunnitelmallista kybersotaa, jossa myös ajoitukset oli tarkkaan harkittu. Siksi tutkijat päättelivät, että joku Fingridin ohjauskeskuksessa oli antanut ohjelmalle lähtömerkin. Tai sitten ohjelma oli alun perin asetettu käynnistymään torstaina 20.12.2018 kello 9.00.

Tuo torstai ja sitä seuranneet joulunaluspäivät muistetaan pitkään. Koko maan kattava sähkökatko oli sattunut viimeksi 1970-luvulla. Minkä silloin teki katkaisijavika, sai nyt aikaan huippuälykäs haittaohjelma. Kantaverkon ohjauskeskuksessa kaikki näytti aluksi normaalilta, vaikka sähköverkossa tapahtui kummia. Olkiluodon ydinvoimalan toisen reaktorin automaattinen alasajo oli alkanut jäähdytysveden automatiikalle tulleen ohjaussignaalin takia. Nyt Olkiluoto syötti voimaverkkoon sähköä vähemmän kuin sitä tarvittiin teollisuudessa ja kotitalouksissa, mutta tätä alituotantoa ei havaittu eikä tilalle osattu heti ruveta hankkimaan säätövoimaa Ruotsista.

Matkapuhelimet mykistyvät

Hyökkääjät tiesivät pelottavan tarkoin, mitä tekivät. Olkiluodon alituotanto ei olisi yksin riittänyt pimentämään maata, mutta sitä täydensi koordinoitu kyberisku kahteen kantaverkon suureen sähköasemaan.   Asemat ovat sähkön siirron solmukohtia, ja hyökkääjät onnistuivat avaamaan kahden aseman katkaisijat niin, että sähkö lakkasi siirtymästä johdoissa eteenpäin. Yhdessä häiriöt käynnistivät ketju­reaktion, jossa  sähköntuotantolaitokset putosivat yksi kerrallaan pois linjoilta. Suomi pimeni ja pysähtyi.

Varavoimajärjestelmät käynnistyivät siellä, missä niitä oli, kuten sairaaloissa, viranomaisten kriittisissä tietojärjestelmissä, vesihuoltolaitoksissa ja joissakin supermarketeissa. Tehtaissa ja muilla työpaikoilla tietokoneet ja muut laitteet sammuivat. Tiet ruuhkautuivat, kun ihmiset lähtivät pimenneistä toimistoista ja hakivat lapsiaan päiväkodeista. Kotona kaivettiin kaapeista kynttilät ja ajateltiin, että tämähän on tunnelmallista ja jouluista. Pian tunnelmointi vaihtui kasvavaan huoleen.

Vedentulo ja viemäriveden kulku lakkasi, kun sähköpumput lakkasivat toimimasta. Se, jolla oli käytössä paristokäyttöinen tai autoradio, kuuli viranomaistiedotteen, jossa vettä kehotettiin ottamaan talteen puhtaisiin astioihin niin kauan kuin sitä tuli. Vessanpönttöjäkään ei voinut käyttää, sillä pumppujen vaiettua huuhtelu lakkasi toimimasta.

Radio oli ihmisille ainoa toimiva keino seurata tilannetta. Matkapuhelimet mykistyivät aluksi verkon ylikuormituksen vuoksi, ja lopulta yhteydet katkesivat tykkänään, kun linkkiasemat olivat kuluttaneet akkunsa loppuun.
Kodeissa ja työpaikoilla lämpötila laski kohti ulkoilman lämpöä. Samaan aikaan jääkaapit lämpenivät. Pakastimeen säilötty ruoka alkoi vääjäämättä sulaa. Maidot ja juustot nostettiin parvekkeille ja kuisteille, mutta pakkasta oli niille liikaa. Pakasteille sitä taas oli liian vähän.

Pizza sulaa altaassa

Ihmiset ryntäsivät kauppoihin ostamaan kuivamuonaa, mutta turhaan. He kohtasivat vain lukittuja ovia. Sähkökatkon koittaessa kaupoissa olleet asiakkaatkin oli ohjattu ulos. Maksupäätteet ja kassakoneet olivat pudonneet sähköjen mukana pois toiminnasta.

Kauppojen kylmä- ja pakastekaapeissa lämpö nousi. Ei kestänyt kauan, kun myymälöiden henkilökunta kärräsi joka puolella maata kasapäin pitsoja, jäätelöä ja muita elintarvikkeita jätekatoksiin odottamaa kuljetusta kaatopaikalle.  

Liike pysähtyi myös kauppaketjujen suurissa logistiikkakeskuksissa, joiden kautta elintarvikkeet kulkevat likipitäen kaikkiin Suomen myymälöihin. Sipooseen oli hiljattain noussut valtava S-ryhmän uusi keskusvarasto, jossa kaikki mahdollinen oli automatisoitu ja tavaralavojen siirtelystä pitivät huolen ilman kuljettajaa liikkuvat robottitrukit. Tämä 1 100 kauppaa ruokkiva jättiläislaitos hiljeni hiiskumattomaksi muiden keskusvarastojen tavoin.

Lastauslaitureilta lähti puolityhjiä kuormureita kohti joitakin kauppoja, joiden tilauksista voitiin vielä pitää kiinni. Muut autot jäivät odottamaan, saataisiinko bensapumput toimimaan. Nekin tyrehtyivät sähkön puutteessa.

Lasinsirpaleet rasahtelevat

Nenässä alkoi tuntua lemu. Jäteastiat täyttyivät tiukasti suljetuista pusseista, joita ihmiset hiukan häpeillen kiikuttivat taloyhtiöiden roskakatoksiin. Kaupunkien ja kuntien huoltoautot toimittivat parhaansa mukaan kuivakäymälöitä ympäriinsä. Ihmiset jonottivat, mutta moni myös häippäsi puiden taakse. Puistot ja lähiömetsät muuttuivat yleisiksi käymälöiksi.

Anarkia on kolmen lämpimän aterian päässä, sanotaan. Sitä koetettiin yhä pitää loitolla ruoanjakelupisteillä, joita pantiin pystyyn keskeisille paikoille. Kauppiaat kokosivat niihin ruokakasseja, joita saattoi ostaa käteisellä, jos sitä oli lompakossa. Harvalla oli. Kuka olisi osannut odottaa, että yhdessä tuokiossa luottokortti lakkaa kelpaamasta eikä ottoautomaateista saa seteleitä.

Parin vuorokauden päästä isojen kaupunkien asukkaat eivät enää mielellään liikkuneet ulkona hämärän tultua. Jalkakäytävillä lasinsirpaleet  rasahtelivat kengänpohjien alla. Ryöstely oli päässyt vauhtiin. Monin paikoin kauppojen ikkunat oli isketty säpäleiksi ja hyllyt tyhjennetty. Kaduilla partioivat poliisit ja apuun hälytetyt puolustusvoimien yksiköt, mutta useilla alueilla pahin oli jo ehtinyt tapahtua, eikä vartijoita riittänyt kaikkialle.

Päivänvalon hiipuessa ihmiset vetäytyivät kotiinsa, mutta vähitellen olo kävi tukalaksi sielläkin. Vain takoin ja puu-uunein varustettujen talojen asukkaat saattoivat kamppailla vilua vastaan. Heitä nähtiin tarpovan metsään kirves olalla, ja pihapuita kaadettiin surutta.

Kaikki muut lämmitysmuodot kaukolämmöstä öljyyn ja maalämpöön sammuivat ilman sähköä. Omakotitalot olivat pian hyytäviä, ja monet lähtivät kerrostaloissa asuvien sukulaisten ja tuttavien luo. Niissäkin lämpö laski, mutta hieman hitaammin kuin pientaloissa.

Keittiönpöydän äärellä rouskuteltiin näkkileipää talvitakki päällä. Ilma oli paksua hengitettäväksi, mutta ei tullut mieleenkään avata ikkunaa. Pakkanen kiristyi, lämpömittari näytti jo -21. Vuonna 2018 joulun ihme jäi tulematta. Sen sijaan tuli paluu kylmään ja pimeään luontoon, eikä siellä osattu enää elää.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Juttua varten on haastateltu Elintarviketeollisuuden valmiuspäällikköä Viljo Holopaista, Vesilaitosyhdistyksen vesihuolto-insinööriä Riina Liikasta, Intel Securityn kyberturvallisuusjohtajaa Jarno Limnélliä, Finanssialan keskusliiton johtavaa asiantuntijaa Mika Linnaa, Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professoria Jukka Mannerta sekä Fingridin ICT-johtajaa Kari Suomista.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2014

Kyberiskuja 1980-luvulta lähtien

1982 Siperiassa niin sanottu logiikkapommi räjäytti kaasuputken. Yhdysvallat oli soluttanut haittaohjelman Neuvostoliiton kaasuputkien ohjausjärjestelmään. Logiikkapommi on piilotettu tietokoneohjelma, joka vink­sauttaa tietojärjestelmän.

2000 Queenslandissa Australiassa mies peukaloi kannettavalla tietokoneellaan automaattiohjauksista jäteveden käsittelyjärjestelmää useita kertoja. Miljoona litraa jätevettä päätyi paikallisiin vesistöihin. Sabotööri kantoi ilmeisesti kaunaa paikallisille vesiviranomaisille, koska nämä eivät olleet ottaneet häntä töihin. Hän työskenteli yrityksessä, joka oli toimittanut jäteveden käsittelylaitteet.

2003 Ohiossa Yhdysvalloissa Slammer-niminen tietokonemato pääsi luikertamaan ydinvoimalan valvontajärjestelmiin. Vaaratilannetta ei syntynyt, koska voimala oli poissa toiminnasta eikä mato päässyt saastuttamaan varajärjestelmiä. Mato oli levinnyt voimalayhtiön alihankkijan tietokoneesta.

2007 Viro joutui valtavien palvelunestohyökkäysten kohteeksi samaan aikaan, kun neuvostoaikaisen patsaan siirto nostatti mellakoita kaduilla. Tällaisten iskujen tekijä panee kaappaamansa orjakoneet esimerkiksi lähettämään sähköpostia haluttuun kohteeseen. Verkkopalvelu ylikuormittuu eikä pysty enää toimimaan normaalisti. Viron iskuista epäiltiin venäläisiä hakkereita.

2008 CIA:n tietoverkkoasiantuntija Tom Donahue väitti, että hakkerit olivat päässeet tunkeutumaan sähkönjakeluverkkoihin useissa paikoissa Yhdysvaltain ulkopuolella. Ainakin yksi hyökkäyksistä oli aiheuttanut useita kaupunkeja kattaneen sähkökatkon. Epäiltiin, että tihutöissä oli mukana voimalaitosten työntekijöitä.

2008 Georgia joutui Venäjän kanssa käymässään lyhyessä sodassa myös digitaaliseen pommitukseen. Hakkerit tärvelivät Georgian hallituksen, pankkien ja median sivustoja propagandalla ja estivät verkkopalvelujen käyttöä palvelun­estohyökkäyksin. Virallinen Venäjä ei myöntänyt osallistuneensa verkkosotaan, mutta se myötäili silmiinpistävän hyvin Venäjän sotilasoperaatiota.

2009 Yhdysvalloissa sanomalehti Wall Street Journal kertoi, että Kiina ja Venäjä olivat päässeet tunkeutumaan sähköverkkoon ja ujuttaneet sinne ohjelmia, joilla voisi vahingoittaa jakeluverkostoa.

2010 Iranissa Stuxnet-tietokonemato hajotti uraanin rikastamiseen käytettyjä sentrifugeja ja nousi kuuluisuuteen. Asiantuntijoiden mukaan mato oli Israelin ja Yhdysvaltain kyberkyvyn osoitus, mutta ne eivät ole urotekoa tunnustaneet. Mato levisi myös muualle maailmaan, Suomeenkin. Päästessään tietoverkkoon se ei tee mitään, ennen kuin löytää tietynlaisia Siemensin teollisuusautomaatiolaitteita, joissa se alkaa tehdä muutoksia.

2012 Iranin tietoturvaviranomainen äkkäsi monimutkaisen vakoiluohjelman nimeltään Flame tai Skywiper. Windows-käyttöjärjestelmässä toimiva ohjelma nappaa monenlaista tietoa saastuttamastaan koneesta ja lähettää sitä viruksen hallitsijalle. Se voi jopa käyttää tietokoneen mikrofonia laitteen ympäristön salakuunteluun ja ottaa kuvakaappauksia tietokoneen ruudulta. Lähi-idän maissa urkkineen ohjelman on arveltu olevan jonkin länsivallan tiedusteluviranomaisten tekoa.

2013 Uutistoimisto AP:n Twitter-tili hakkeroitiin, ja maailmalle lähti viesti, jonka mukaan Valkoisessa talossa oli tapahtunut kaksi räjähdystä ja Barack Obama oli loukkaantunut. Viesti levisi laajalti maailmalle, ja pörssikursseja mittaava Dow Jones -indeksi putosi 150 pistettä.

2013 Suomen ulkoministeriössä paljastui pitkään jatkunut verkkovakoilu. Siitä epäillään kahta eri maata. Vakoiluohjelmat olivat päässeet ministeriön tietoverkkoon ilmeisesti muistitikun tai sähköpostin liitetiedoston välityksellä. Ministeriön salaisimmat asiat käsitellään toisessa järjestelmässä, johon urkkijat eivät päässeet.

2014 Tietoturvayhtiö Symantec paljasti useissa länsimaissa Sudenkorennoksi kutsumansa kyberhyökkääjän, joka oli ujuttanut haittaohjelmia energiayhtiöiden käyttämiin ohjausohjelmistoihin. Hyökkääjä pystyi vakoilemaan hakkeroimiaan laitteita, mutta myös sabotointi olisi ollut mahdollista. Sudenkorennon tekninen mutkikkuus viittaa siihen, että sen takana oli jokin valtio. Suomessa ei ollut käytössä sellaisia laitteita, joihin hyökkäykset kohdistuivat.

2014 Ukrainassa ja muualla Itä-Euroopassa löytyi viranomaisten tietokoneilta Uroburos-vakoiluohjelma, joka on saanut nimensä myyttisestä, häntäänsä purevasta käärmeestä. Viruksen koodista voi lukea viestin Ur0bUr()sGotyOu eli Uroburos huijasi sinua. Virus, tunnettu myös nimellä Snake, kaappaa verkoista luottamuksellista tietoa. Tekijäksi epäillään Venäjän tiedustelua.

2014 Michiganin yliopiston tietojenkäsittelytieteen tutkijat tunkeutuivat kaupungin liikennevalojen ohjausjärjestelmään. He onnistuivat peukaloimaan valoja sadassa risteyksessä. Hyökkäys ei ollut pahantahtoinen vaan koe, joka tehtiin kaupungin viranomaisten luvalla.

Uuden tutkimuksen mukaan antiobioottien lisäksi monet muutkin lääkkeet vaikuttavat suolistossa asuviin bakteereihin.

Kaikki antibioottikuurin joskus syöneet tietävät, miten se voi saada vatsan sekaisin. Antibiootit tappavat kehosta bakteereja valikoimatta, myös suoliston hyödyllisiä asukkeja.

Suoliston valtabakteerilajit palautuvat parissa viikossa kuurin päättymisen jälkeen, mutta koko bakteeriflooran toipuminen voi viedä jopa kaksi vuotta.

Nyt saksalainen tutkimusryhmä on havainnut, että antibioottien lisäksi suolistobakteereja nitistivät monet muutkin lääkkeet. Ryhmän testaamista lähemmäs tuhannesta lääkkeestä useampi kuin joka neljäs lääke vaikutti ainakin yhden suolistomikrobilajin kasvuun.

Tutkijat osasivat arvata, että jotkin lääkkeistä voivat vaikuttaa suoliston bakteereihin, koska tällaisia tutkimustuloksia oli hiljattain julkaistu parista lääkkeestä. Silti he yllättyivät siitä, miten monilla lääkkeillä näitä vaikutuksia on.

”Todellinen lukumäärä on todennäköisesti vielä korkeampi. Tällä muutoksella suolistobakteeriston koostumuksessa on osuutensa lääkkeiden sivuvaikutuksiin, mutta ne voivat olla myös osa lääkkeen hyödyllistä vaikutusta”, selittää tiedotteessa tutkimustyötä johtanut Peer Bork Eurooppalaisesta molekyylibiologian laboratoriosta EMBL:stä.

Suolen bakteereihin vaikuttivat myös muut kuin tulehduslääkkeet. Ryhmä varoittaa, että myös muut lääkkeet kuin antibiootit voivat vaikuttaa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen syntyyn.

Bakteerit näyttävät kehittävän ei-antibioottisia lääkkeitä vastaan suurelta osin samanlaisia puolustuskeinoja kuin antibioottejakin vastaan.

”Tämä on pelottavaa”, sanoo tiedotteessa Nassos Typas, joka niin ikään johti tutkimusta.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Nature.

Kysely

Meneekö vatsasi sekaisin lääkkeistä?

Luulemme olevamme kyvyttömämpiä onneen kuin aurinkoisen etelän hmiset. Synkkä omakuva vaatii uudistamista. Kuvat Shutterstock

Edes taantuma ei pudottanut meitä maailman onnellisimpien kansakuntien joukosta. Tällä me todistamme, ettei raha yksin ratkaise, miten ihmiset elämänsä kokevat.


Tuossa keski-ikäinen rouva pyyhältää kauppakassia kantaen kohti bussipysäkkiä. Aika onnellisen näköinen tapaus. Tuossa kaksi vartijaa, mies ja nainen, halaa toisiaan leveä hymy kasvoillaan. Sitten ohi rymistelee pitkänhuiskea nuori skeittarisälli, jonka meno huokuu hyvää fiilistä. Näitä kaupunkilaisia katsellessa tulee itsekin hyvälle tuulelle.

Tämä on Suomi. Toimittajien kuuluisi olla kriittisiä, mutta eihän tälle mitään voi: kansainväliset vertailut toisensa jälkeen osoittavat, että suomalaiset ovat tavallista tyytyväisempää porukkaa. Sijoituksemme on yleensä maailman kymmenen onnellisimman joukossa. Uunituoreessa vuoden 2018 World Happiness Reportissa olemme ykkösiä.

Onnellisuus ei ole kuulunut suomalaisten itsestään vaalimaan kuvaan. Kun katsomme peiliin, sieltä mulkoilee takaisin sellaisia kansallisia stereotypioita kuin talven pimeys ja kylmyys, vähäpuheisuus ja viina. Luulemme olevamme kyvyttömämpiä onneen kuin ihmiset etelän maissa, joissa on palmupuita ja auringonpaistetta.

Onnettomia nuo gallialaiset

Turhan synkkä omakuva vaatii uudistamista. Vaikka tyytyväisyydessä suomalaiset eivät ole ihan maailman huippua, paljon ei puutu. Täällä ollaan esimerkiksi onnellisempia kuin Ranskassa.

Tunnettu alankomaalainen onnellisuustutkija, Erasmus-yliopiston professori Ruut Veenhoven ja hänen työtoverinsa Gaël Brulé julkaisivat vuonna 2014 tutkimuksen, jossa he etsivät siihen selitystä. Sitä todella kaivataan.

Ranskalaisten elämäntaito ja joie de vivre ovat legendaarisia pitkin maailmaa. Ranskalaisilla on viininsä, keskustelutaitonsa, kahvilansa, kulinaariset perinteensä, tyylitajunsa ja charminsa. Miten he voivat olla onnettomampia kuin kylmän ja pimeän pohjolan asukkaat?

Onnen määrää tutkijat mittaavat tavallisesti parilla kolmella eri tavalla. Voidaan ensinnäkin kysyä ihmisiltä suoraan, miten tyytyväisiä he ovat viime aikoina olleet elämäänsä. Asteikko voi ulottua nollasta viiteen, kymmeneen tai vaikka sataan.

Edellisestä hieman eroaa niin sanotut Cantrillin tikapuut, jonka kymmenpienaiselle asteikolle ihmiset saavat asettaa itsensä. Tämä onnellisuusmittari ottaa huomioon sen, miten oma toteutunut elämä suhteutuu odotuksiimme ja toiveisiimme. Cantrillin tikkailla ylin askelma edustaa parasta mahdollista elämää, jonka voi ajatella itselleen, ja alin huonointa.

Onni koostuu myös jokapäiväisten miellyttävien ja ikävien tunteiden taseesta eli siitä, onko arjessamme enemmän mukavuutta ja iloa vai äreyttä ja ahdistusta.

Kansalaisten tunnelmat selviävät muun muassa tällaisin tiedusteluin: oletko edellisenä päivänä ollut masentunut tai stressaantunut, oletko tuntenut olevasi levollinen tai hymyillyt paljon?

Suomalaiset pärjäävät kaikilla mittareilla keskimääräistä paremmin ja jättävät Ranskan selvästi jälkeen. Esimerkiksi tunnepuntarilla vauraiden maiden keskiarvotulos oli 45, Ranskan luku 42 ja Suomen 54. Suomalaisten eilispäivät ovat siis kuluneet hauskemmin ja rentoutuneemmin kuin useimpien muunmaalaisten.

Vapaus tuottaa onnea

Ranska on kiinnostava vertailukohta, koska taloudellisesti Suomi on kutakuinkin samalla tasolla kuin Ranska. Bruttokansantuote henkeä kohti on likipitäen yhtä suuri molemmissa maissa, ja maat ovat saavuttaneet tulotason, jonka jälkeen kansakunnan vaurauden lisäys­ ei joidenkin tutkimusten mukaan juuri lisää kansakunnan keskimääräistä tyytyväisyyttä.

Jos raha ei ratkaise, mikä sitten? Brulén ja Veenhovenin selitys on hieman yllättävä: vapaus.

Vapaus koostuu siitä, miten yhteiskunnassa on tarjolla erilaisia mahdollisuuksia ja miten hyvin ihmiset ovat niistä perillä. Lisäksi ihmisten pitää olla vapaita valitsemaan: mitä suurempi on itseluottamus ja mitä pienempi on pakko sopeutua odotuksiin, sitä vapaammaksi ihminen kokee itsensä. Vapaa ihminen tuntee olevansa elämänsä ohjaksissa, ja sekös onnellistuttaa.

Vapauden, veljeyden ja tasa-arvon nimiin vannovassa maassa luettelon ensimmäistä herkkua on vähemmän kuin Suomessa. Niin osoittavat mittaukset.

Suomalaiset kokevat itsensä selvästi vapaammiksi kuin ranskalaiset. Ero syntyy kenties lapsuudessa. Ranskassa kotikasvatuksessa korostuu tottelevaisuus, Suomessa itsenäisyys. Gallien koulussa opetus tapahtuu ylhäältä alas, Suomessa lapset opiskelevat enemmän keskenään. Katolisen kirkon perinne on niin ikään autoritaarisempi kuin protestanttisen.

Maat vaurastuvat, onni pysyy

Vaikka raha ei ratkaise Ranskan ja Suomen välistä onnellisuusmaaottelua, eurot vaikuttavat. Rahan ja onnen suhde ei kuitenkaan ole yksioikoinen.

Selvää on, että jos köyhä maa nousee taloudellisesta kurjuudesta, onnellisuus maassa lisääntyy. Taloustieteilijät kuitenkin taittavat peistä siitä, kasvattaako talouskasvu onnellisuutta vauraissa maissa.

Vastakkain ovat kokonaiset maailmankatsomukset. Toista suuntaa edustavat leppoistajat ja kasvukriitikot, joiden mukaan materia jo riittää länsimaissa ja voisimme keskittyä enemmän vapaa-aikaan ja ihmissuhteisiin. Toiset vakuuttavat, ettei kasvusta ja elintason kohottamisesta päästä ja että se tekee ihmisille hyvää vastakin. Molempien kantojen puolesta on näyttöä.

Etelä-Kalifornian yliopiston taloustieteen professori Richard Easterlin teki jo 1970-luvulla havainnon, jota sittemmin on kutsuttu hänen mukaansa Easterlinin paradoksiksi. Se kuuluu näin: vaikka maan sisällä varakkaat ovat onnellisempia kuin vähävaraiset, koko maan vaurastuminen ei kasvata kansalaisten onnellisuutta. Monissa maissa kansantuote on vuosien mittaan moninkertaistunut, mutta tyytyväisyys elämään on pysytellyt samalla tasolla.

Suomikin on paljon rikkaampi nyt kuin 1970-luvulla, mutta onnellisuus on liikahtanut vain hieman ylöspäin. Jos kuvittelemme aikakoneen, joka palauttaisi meidät 1970-luvun kulutustasolle, monet kokisivat järkytyksen. Siitä toivuttuaan he eivät kuitenkaan olisi juuri sen onnettomampia kuin nyt. Ihmiset tottuvat vauraudessaan tapahtuviin muutoksiin. Juuri tottuminen selittää osaltaan, miksi kansakunnan vaurastuminen ei lisää onnellisuutta tai lisää sitä vain vähän.

Melkein kaikkeen tottuu

Tottuminen ei rajoitu vain pankkitilin muutoksiin. Jotkut psykologit ovat väittäneet, että ihminen sopeutuu melkein mihin tahansa elämän sattumukseen. Tämän set point -teorian mukaan ihmisellä on tietty onnellisuuden perustaso, johon hän palaa vaurastumisen, köyhtymisen, avioi­tumisen, avioeron tai vammautumisen jälkeen. Mikään ei pitkällä aikavälillä hetkauta meitä suuntaan tai toiseen.

Onnen perustason ajatusta puoltavat esimerkiksi tutkimukset ihmisistä, jotka ovat halvaantuneet tapaturmissa. Jonkin ajan kuluttua heidän henkinen hyvinvointinsa palautuu enemmän kuin moni luulisi. Avioliiton elämää kohottava vaikutus tasaantuu toiseen suuntaan. Onnellisuustutkijat näyttävät usein käyrää, joka kuvaa ihmisen onnellisuuden muutosta ennen avioliittoa ja avioitumisen jälkeen. Käyrä kohoaa ja kohoaa ja huipentuu häävuonna, mutta sitten se alkaa laskea kohti tasoa, jolla se oli ennen liiton solmimista.

Perustasoteoriaa tukevat myös kaksostutkimukset, joissa on selvitetty onnellisuuden perinnöllisyyttä. Tuoreen katsauk­sen mukaan koetun hyvinvoinnin periytyvyys on arviolta 35 prosenttia eli samaa luokkaa kuin vakavan masennuksen. Kahden yhtä hyvissä tai huonoissa oloissa elävän ihmisen tyytyväisyys elämään voi erota suuresti. Persoonallisuuspiirteitä jaetaan epätasaisesti syntymässä. Jos on saanut ulospäinsuuntautuneen tai tunnollisen luonteen, voi kiittää onneaan. Sen sijaan neuroottisuus tietää enemmän huolia.

Tottumisella on rajansa. Avioliitossa­ tyytyväisyys ei laske liittoa edeltäneelle tasolle, vaikka arki alkaa. Parisuhteella on keskimäärin pysyvä onnellistuttava vaikutus. Yhtä lailla pysyvä, joskin päinvastainen vaikutus on terveyden menetyksellä. Mitä enemmän sairaus rajoittaa arkea, sitä enemmän se vähentää tyytyväisyyttä. Myöskään työttömyyteen psyyke ei kokonaan sopeudu: se ei lakkaa syömästä miestä tai naista.

Halut uusiutuvat jatkuvasti

Rahan tuoma onnen lisäys sen sijaan haihtuu sen jälkeen, kun tietty tarpeiden tyydytyksen perustaso on saavutettu. Näin ainakin Richard Easterlin on todennut tutkimuksissaan, jotka maalaavat kuvaa materian tavoittelun älyttömyydestä. Kun me saamme tai puolisomme saa palkankorotuksen, iloitsemme siitä aikamme mutta sitten jo totumme asiaan ja koettu hyvinvointimme palaa perustasolleen.

Yksi selitys tottumiseen on se, että tavoitteemme nousevat vaurastuessamme.

Yhdysvalloissa tutkittiin samaa ikäluokaa siten, että ihmisiä pyydettiin eri elämänvaiheissa valitsemaan kymmenen suuren hankinnan listasta ne, joita he uskoivat tarvitsevansa elääkseen hyvää elämää. Toivelista ulottui toisesta televisiosta ulkomaanmatkailuun, omistusasuntoon, uima-altaaseen ja kesämökkiin.  Kävi ilmi, että sitä mukaa kuin ihmiset saivat tyydytettyä toiveitaan, heille ilmaantui saman verran uusia. Varakkaammille haaveita sikisi vielä enemmän kuin muille.

Halujen jatkuva uusiutuminen takaa sen, että tyydytystä on vaikea saada lisää pelkästään hankkimalla lisää aineellista hyvää. Tyytymättömyys vallitsevaan tilanteeseen uusiutuu jatkuvasti.

Jotkut evoluutiopsykologit uskovat, että taipumus on osa ihmisen perimää. Kenties kivikauden oloissa parhaiten menestyivät ne, jotka eivät jääneet nautiskelemaan olostaan, kun varastot olivat täynnä. He olivat hetken tyytyväisiä, mutta halusivat sitten taas lähteä poimimaan marjoja ja kaatamaan riistaa. Meillä on näiden tyytymättömien geenit, ja taipumus pitää meissä yllä toimeliaisuutta ja kulutusta, jolla ei ole eloonjäännin ja onnen tavoittelun kannalta merkitystä.

Vertailu pitää paikallaan

Toinenkin talouspsykologinen moottori pyörittää aineellisen kulutuksen oravanpyörää. Ihmiset juoksevat paikoillaan onnen perässä siksi, että he perustavat tyytyväisyytensä sosiaaliseen vertailuun. Vaurastuminen tuo lisää iloa elämään, jos se parantaa suhteellista asemaa. Jos taas viiteryhmä eli ne ihmiset, joihin ihminen itseään vertaa, vaurastuvat samaa tahtia, tulon lisäys ei ajan oloon tunnu miltään.

Vertailu on taannut sen, ettei kansantuotteen huima kasvu länsimaissa ole kääntynyt kovin kummoiseksi onnen kasvuksi. Se voi myös selittää, miksi Yhdysvalloissa tunnelmat ovat laskeneet samaan aikaan, kun tuloerot ovat jyrkentyneet. Kun vertailukohdat karkaavat kauem­maksi, oma suhteellinen asema heikkenee ja mieli mustenee.

Jo lapset osaavat vertailun taidon. Britanniassa on havaittu, että varakkailla alueilla vähävaraisten perheiden lapsilla on enemmän käytöshäiriöitä kuin alueil­la, joilla yleinen tulotaso on lähempänä omaa. Epäedullinen elintasovertailu kiristää pinnaa.

Easterlinin paradoksi käy järkeen, kun ottaa huomioon, miten totumme saavutuksiimme, keksimme uusia toiveita tavoiteltaviksi ja pysyttelemme tulojen kasvusta huolimatta aina vain kutakuinkin samalla tasolla suhteessa vertailuryhmäämme.

Silti järkeenkäypää on myös uskoa tyytyväisyyteen, jota kasvavat kulutusmahdollisuudet tuovat. Rahalla voi monella tavoin toteuttaa itseään ja viettää laadukasta vapaa-aikaa. Raha tarjoaa myös turvaa kohtalon koettelemuksia – sairauksia, menetyksiä, avioeroja – vastaan. Hyviin tuloihin yhdistyy usein myös kiinnostava työ ja arvostettu asema.

Raha ratkaisee sittenkin?

Vaurastumisen iloista on tieteellistä näyttöä. Daniel Kahneman ja Angus Deaton totesivat Yhdysvalloissa tekemässään tutkimuksessa, että tyytyväisyys elämään lisääntyy sitä mukaa kuin tulot nousevat eikä ole olemassa tulorajaa, jonka jälkeen arviot oman elämän hyvyydestä lakkaisivat kohenemasta.

Tyytyväisyys omaan elämään on kuitenkin eri asia kuin itse elämisen kokemus. Kaksikon mukaan myönteiset tunteet lisääntyvät vaurastuessa – mutteivät rajatta. Katto tulee vastaan, kun kotitalous­ tienaa 75 000 dollaria eli 70 000 euroa vuodessa.

Tutkimuksen aineisto kerättiin vuonna 2008, ja silloin kolmannes Yhdysvaltain kotitalouksista ylitti rajan. Sitä varakkaammilla hyvän olon tunteet eivät enää lisääntyneet. Vaikka rahalla voi hankkia kivoja kokemuksia matkoilla ja mukavuutta asumiseen, se ei tuo koettua onnea yhtään enempää. Eräässä tutkimuksessa huomattiinkin, että suurituloisten on vaikeampi nauttia elämän pienistä iloista.

Kahnemanin ja Deatonin tutkimus ei vielä osoita vääräksi väitettä, jonka mukaan kansantuotteen kasvu ei kasvata onnea. Siihen iskee toinen tutkijakaksikko.

Taloustieteilijäpariskunta Betsey Stevenson ja Justin Wolfers on julkaissut analyysejä, joiden mukaan mitään Easterlinin paradoksia ei ole olemassa: kansantuotteen kasvu ja tyytyväisyys käyvät tyylikkäästi yhtä jalkaa, eikä mitään eurorajaa onnen kasvulle tule vastaan. Easterlin on yksinkertaisesti väärässä, duo summaa.

Tunne seuraa suhdanteita

Kasvun ja onnen kiista ei ole asettunut. Easterlin on väittänyt, että hänen kriitikkonsa sekoittavat lyhyen aikavälin talouden vaihtelut ja pitkän ajan talouskasvun. Ihmisten onnellisuus nousee ja laskee nousu- ja laskukausien mukana, mutta pitkän aikavälin kansantuotteen kasvu ei sitä vastoin näytä kohottavan kansakunnan mielialaa yhtään.

Yliopistonlehtori Jani-Petri Laamanen Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta on saanut työtovereidensa kanssa samansuuntaisia tuloksia.

– Kansantuotteen kasvu lisää onnellisuutta tilapäisesti mutta ei pitemmäksi aikaa. Kun tulee taantuma, onnellisuuskin notkahtaa. Joitain merkkejä on siitä, että taantuma vaikuttaa enemmän kuin vastaava nousu. Yllättäen Suomi ei ole taantumasta huolimatta kuitenkaan keskimäärin erityisen onneton, Laamanen kertoo.

Eri mailla näyttää olevan erilainen kyky kääntää vauraus onnellisuudeksi. Suomessa, muissa pohjoismaissa, Sveitsissä ja Hollannissa temppu osataan, sillä nämä maat yleensä johtavat onnellisuuslistauksia. Sen sijaan Belgia on erikoinen tapaus: kun maa on vaurastunut, sen kansalaisten tyytyväisyys on vain vähentynyt.

Belgiassa vaurastuminen kanavoituu ilmeisesti kulutukseen, joka ei ole omiaan lisäämään ihmisten onnellisuutta. Tällaiseen arvioon päätyivät Laamanen ja hänen kollegansa, kun he tutkivat ihmissuhteiden, onnellisuuden ja talouskasvun kolmiyhteyttä.

– Maissa, joissa ihmiset helposti ryhtyvät statuskilpailuun ja kilpavarusteluun, bruttokansantuote ei tuota onnellisuutta niin paljon kuin maissa, joissa statuskilpailua ei esiinny. Jos ihmiset näyttävät statusta ulospäin, se aiheuttaa muissa huonommuuden tunnetta. Siten lisäraha ja -kulutus ei lisääkään hyvinvointia, Laamanen sanoo.

Suomessa sanotaan usein, että täällä ei saa näyttää rikastumistaan. Tätä ei siis tule pitää kateutena vaan itsesuojeluvaistona, joka parantaa kansakunnan onnellisuustasetta.

Hyvinvointivaltio kannattaa

Suomen kuten muidenkin pohjoismaiden valttina on hyvinvointivaltio tulonjakoineen ja sosiaalimenoineen. Niiden merkitys on tosin myös kiistetty. Asialla on ollut Ranskan ja Suomen vertailusta tuttu Ruut Veenhoven.

Veethoven julkaisi 15 vuotta sitten laajan tutkimuksen, jonka mukaan sosiaalimenojen suuruuden ja kansalaisten onnellisuuden välillä ei ole mitään yhteyttä. Anteliaan sosiaaliturvan maissa ihmiset eivät olleet yhtään onnellisempia eikä onnellisuus tasaisemmin jakautunut kuin niissä yhtä rikkaissa maissa, joissa sosiaalimenot jäivät pieniksi.

Suomen Pankin entinen johtaja Kari Nars tulkitsee tutkimustulosta kirjassaan Raha ja onni (2006) niin, että sosiaaliturvakin kärsii samanlaisesta tottumisesta kuin vaurastuminen yleensä: kun yhdet tarpeet tyydytetään, uusia syntyy tilalle. Tyytymättömyys ei katoa minnekään, ja siksi sosiaalimenot eivät paradoksaalisesti tuota sitä hyvinvointia, jota niiden olisi tarkoitus tuottaa.

Itä-Suomen yliopiston sosiaalipolitiikan professori Juho Saari arvostelee hollantilaistutkimuksen asetelmia kirjassaan Onnellisuuspolitiikka (2012).
Esimerkiksi Yhdysvallat on siinä yksi pienten sosiaalimenojen maa. Jos kuitenkin ottaa huomioon sikäläisen eläkevakuutuksen ja yksityisen terveydenhuollon, sosiaalimenojen osuus kasvaa yhtä suureksi kuin pohjoismaissa. Saaren tekemät vertailut Euroopan valtioiden välillä osoittavat myös, että suurempien sosiaalimenojen ja kansalaisten onnellisuuden välillä on yhteys.

Köyhä hyötyy vähemmästä

Yksi onnellisuuteen liittyvä mekanismi­ puoltaisi hyvinvointivaltion harjoittamaa tulonjakopolitiikkaa. Rahalla on halvempaa lisätä köyhien onnea kuin rikkaiden, ja useimmista sosiaalipolitiikan etuuksista nauttivat pikemminkin pienituloiset kansalaiset. Summa, joka tuntuu hyvältä köyhän elämässä, ei välttämättä merkitse paljon mitään rikkaalle. Varakas tarvitsee enemmän rahaa onnen lisäyk­seen kuin köyhä.

Hyvinvointivaltion rahoitus tuottaa onnellisuustappiota varakkaille, jotka veroillaan maksavat sosiaalimenot. Verotuksen tuskaa saattaa vielä korostaa talouspsykologiasta tuttu tappiokammo. Menetykset tuntuvat ikävämmiltä kuin samansuuruiset voitot hyviltä. Juho Saaren mukaan ratkaisevaa on, miten läpinäkyvästi tulojen uudelleenjako tehdään.

Kärvistelyä aiheutuu eniten, jos verotuksen rahallisen menetyksen näkee konkreettisesti tilillään. Koska tietoisuus menetyksestä lisää tuskaa, vero kannattaa napsaista silloin, kun raha ei vielä ole tilillä. Palkkaverotuksessa se meneekin työnantajan maksamana, ja arvonlisäverossa se on piilossa tavaroiden ja palveluiden hinnoissa. Yrittäjät sen sijaan näkevät selvemmin, miten verot vaikuttavat tuloihin.  

Onnellisuuden kokonaistase näyttää kuitenkin jäävän hyvinvointivaltiossa voitolliseksi. Sijoitukset siihen kannattavat.

Vuonna 2011 Shige Oishi ja Ed Diener osoittivat 54 maan vertailullaan, että progressiivisen verotuksen maissa voidaan parhaiten. Näissä maissa ihmiset useimmin arvioivat elämänsä olevan lähimpänä parasta mahdollista. Niissä koettiin myös enemmän myönteisiä tunteita ja vähemmän kielteisiä. Yksi näitä onnen maita on Suomi.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2015, päivitetty 16.3.2018

Näillä ohjeilla ripaus lisää

Ohje 1:  Sulje korvat onnellisuuspuheelta

Oletko saanut tarpeeksesi onnellisuudesta? Tuntuuko, että siitä on tullut jonkinlainen pakko? Se ei ole ihme nykyisin, kun onnellisuus näyttää olevan elämän ainoa todellinen tarkoitus.

Yhteiskuntatieteissä ja psykologiassa tunnetaan ironisen vaikutuksen ilmiö. Se tarkoittaa, että jonkin toimenpiteen seurauk­set kääntyvät päinvas­taisiksi kuin alun perin tarkoitettiin. Näin on käynyt osaksi myös onnellisuuden tavoittelulle.

Mitä enemmän uskomme, että yhteiskunta olettaa meidän pyrkivän onnellisuuteen, sitä pahemmin koemme kielteiset tunteemme, kuten surun. Näin vihjaa Brock Bastianin ja kumppaneiden Japanissa ja Australiassa tekemä tutkimus. Vaikutus oli suurempi Australiassa. Länsimaisissa kulttuureissa ikäviä tunteita ilmeisesti siedetään huonommin, ja tämä karttelu on omiaan voimistamaan niitä. Olisimme onnellisempia, jos suhtautuisimme suopeammin suruun, alakuloon ja ahdistukseen.

Onnen tärkeyden korostaminen voi myös laimentaa myönteisiä tunteita, kertoo Iris Mauss työtovereineen Emotion-lehdessä. Kun elämyksiin kohdistuvat odotukset kasvavat, kivaa kokemusta sen koittaessa nakertaa pettymyksen tunne.

Ohje 2: Osta elämyksiä, älä tavaraa

Jos rahalla ei onnistu hankkimaan onnea, käyttää sitä väärin. Kannattaa kohdentaa se mieluummin elämyksiin ja kulttuuriin kuin aineellisiin asioihin. Elämysten ostelu tuottaa enemmän mielihyvää kuin tavaroiden, osoittavat eri tutkimukset.

Tavaran antama nautinto väljähtyy nopeasti, kun taas elämys – vaikkapa käynti konsertissa – tuntuu tyydyttävältä vielä kauan tapahtuman jälkeenkin. Ihmiset palaavat mielessään paljon useam­min elämyksiinsä kuin aineellisiin hankintoihinsa.   

Elämysostos alkaa kohottaa mielialaa jo ennen kuin se toteutuu.Lämmittelemme ennakolta sen odotuksessa.

Kulttuurin ja elämysten kulutuksessa on sekin etu, että niistä nautitaan enemmän niiden itsensä vuoksi. Tavaroissa sen sijaan on usein mukana vertailu muiden tavaroihin, ja jos omat eivät pärjää vertailussa, mieli myrtyy.


Ohje 3: Ole kiltti

Ennen piti olla avulias, ystävällinen, kiitollinen ja antelias, jotta olisi moraalisesti hyvä ihminen. Nyt näistä hyveistä on tullut väline, jolla kohottaa onnellisuuttaan. Kaikkien mainittujen hyveiden hyöty on osoitettu useissa tutkimuksissa, joita on tehnyt muun muassa Sonya Lubomirsky.

Jos hyveet tekevät onnelliseksi, niin käy myös päinvastoin: onnellisuus lisää hyveitä. Onnellisuus tekee epäitsekkäämmäksi ja kiitollisemmaksi. Hyveellinen toiminta ja onnellisuus muodostavat toisiaan voimistavan kehän.

Ei kuitenkaan kannata syyllistyä, jos elämä ei juuri nyt  hymyile. Myös vastoinkäymisistä voi kummuta hyveitä, muistuttaa tunnettu onnellisuustutkija Ed Diener.


Ohje 4: Keskity siihen, mitä teet

Kun olet palaverissa, hoidat lasta, katsot televisiota, siivoat tai keskustelet toisten ihmisten kanssa, keskitä huomiosi siihen. Vaikka tehtävä tympäisisi, ole siinä henkisesti mukana. Silloin olet tyytyväisempi kuin haikaillessasi ajatuksissasi jonnekin toisaalle.

Harhaileva mieli on onneton mieli, kiteyttävät Matthew Killingsworth ja Daniel Gilbert.

He olivat saaneet tuhannet kännykän käyttäjät innostumaan tutkimuksesta, jossa näille putkahti tämän tästä puhelimeen tiedustelu siitä, mitä he olivat tekemässä, harhailiko mieli ja miltä tuntui.

Lähes puolet ajasta ihmisten mieli oli poissaoleva. Vain seksiä harjoitettaessa fokus oli täydellisesti asiassa. Edes eksyily mukaviin mietteisiin ei voittanut sitä, että oli läsnä tekemisessään.

Ohje 5: Ryhdy aktivistiksi

Eikö mielenosoittajissa ja aktivisteissa ole jotain kadehdittavaa? Heillä on mielekästä tekemistä, he välittävät asioista ja pyrkivät todella tekemään niille jotakin.

Kaiken lisäksi aktivistit ovat onnellisempia kuin epäpoliittiset kansalaiset. Selitys ei ole ainakaan yksin se, että onnelliset osallistuisivat enemmän, kertoo Malte Klarin ja Tim Kasserin opiskelijoiden parissa tekemä tutkimus. Poliittinen toiminta itsessään sai opiskelijat tuntemaan itsensä elävämmiksi ja energisemmiksi kuin tunsivat verrokit, jotka puuhasivat jotakin vähemmän poliittista. 

Ensimmäinen kuulu onnellisuuden tutkija, filosofi Aristoteles jo sanoi, että ihminen on yhteisöllinen olento ja hyvään elämään kuuluu yhteiskunnallinen osallistuminen. Jos siitä tulee vielä hyvä olo,  ei ole mitään syytä olla menemättä mielenosoitukseen.