"Mullistaako laseri muutakin kuin konepajat", lehtemme pohti vuonna 1989. "Sen näemme ensi vuosituhannella". Nyt havaitsemme, että kyllä mullisti.

Nykykotien yleisimpiä lasersovelluksia ovat cd- ja dvd-levyjen luku- ja kirjoituslaitteet.

Levyjen tallennuskapasiteettia saadaan huomattavasti nostetuksi siirtymällä kohti lyhyempää aallonpituutta eli infrapunaisesta punaiseen ja sitten siniseen laseriin. Onkin tulossa sinistä, 405 nanometrin lasersädettä käyttävä levy, jolla on kaksi kilpailevaa standardia ja siten kaksi nimeä: Blu-ray ja hd-dvd.

Nykyisen cd-levyn tallennuskapasiteetti jää alle yhden gigatavun ja dvd-levyn alle viiden. Sinisen laserin myötä myötä yksikerroksisen levyn tallennuskapasiteetti nousee 25 gigatavuun ja kaksikerroksisen 50:een. Valmistajien mukaan pian saadaan jopa sadan gigatavun levyjä.

Isomman kapasiteetin ensimmäinen ja näkyvin etu on hyvä kuva. Luvassa on ennennäkemättömän luonnonmukaisia valokuvia ja filmejä.

Sinisen laserin ja uusien levyjen kehitystä on merkittävästi edistänyt muun muassa japanilainen insinööri ja keksijä Shuji Nakamura. Julkisuudessa hänet kuitenkin tunnetaan parhaiten sinisestä ledistä, josta hän sai Millennium-palkinnonkin viime vuonna (Palkitut ledit syntyivät sisulla ja tuurilla, Tiede 6/2006, s. 16-23).

Lasertelevisiossa mikropeilit

Laser sopii myös kuvan näyttämiseen. Viime syksynä yhdysvaltalainen Novalux esitteli televisiota varten laserprojektorin, jonka laser lähettää säteen mikroskooppisiin peileihin kuvaruudun taakse.

Tässä tekniikassa jokaista kuvapistettä eli pikseliä vastaa yksi mikropeili. Kun mikromekaniikka kääntelee peilejä, valopisteet "syttyvät" ja "sammuvat". Mikropeilit sinänsä keksittiin jo kaksikymmentä vuotta sitten, mutta sovellus on uusi.

Novaluxin mukaan laserkuva toistaa 90 prosenttia värisävyistä, jotka ihmisen silmä pystyy näkemään. Tavallinen televisio näyttää 30-35 prosenttia.

Laserkuvaa kännykästä

Lasertelevisiotakin villimpi keksintö on laserprojektori kannettavissa laitteissa.

Mikä on laser?

Sana laser tulee englannin kielen sanoista Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation.

Laservalo syntyy laseroivassa aineessa, joka on sijoitettu kahden peilin väliin.

Toinen peileistä on puoliläpäisevä. Kun laseroivaan aineeseen pumpataan energiaa esimerkiksi valopulsseilla, fotonit kimpoilevat peilien välillä ja puoliläpäisevän peilin läpi virtaa neulanterävä lasersäde.
Terävyyden ansiosta valon energia voidaan keskittää tehokkaasti.

Laseroiva aine lähettää yksiväristä eli monokromaattista valoa. Lasersäde on myös koherentti, eli valoaallot etenevät samassa vaiheessa: pohja pohjaa ja harja harjaa vasten.

Laserkäsitteitä
- Blu-Ray ja hd-dvd ovat sinistä laseria käyttävän tallennuslevyn standardeja.
- Hvd eli Holographic Versatile Disc on holografiaan perustuva tallennusväline.
- Fotoniikka on fotonien hallintaa.
- Optoelektroniikka on optiikan ja elektroniikan raja-alue.
- Mbe eli Molecule Beam Epitaxy eli molekyylisuihkuepitaksia on tekniikka ohuiden materiaalikerrosten rakentamiseksi tyhjiössä.
- Lidar eli Light Detection and Ranging tarkoittaa optista tutkaa.

Yhdysvaltalainen Microvision lupaa tuoda ehkä jo ensi vuonna markkinoille kännykän laserprojektorin. Laite koostuu punaisesta, sinisestä ja vihreästä puolijohdelaserista sekä yhden millimetrin levyisestä peilistä, joka kääntyy kahden akselin ympäri. Kun kaikki laserit toimivat täydellä teholla, peili heijastaa valkokankaalle valkoista valoa. Kun kaikki ovat sammuksissa, näkyy mustaa. Erilaisia värejä saadaan yhdistelemällä valonvoimakkuuksia sopivasti.

Tamperelainen EpiCrystals, joka on kehittänyt lasereita projektoreita varten, ennakoi kehitystä hieman varovaisemmin.

- Puhelimiin laserprojektoreita tulee parin-kolmen vuoden päästä, sanoo yhtiön toimitusjohtaja, tekniikan tohtori Tomi Jouhti.

- Me pystymme toimittamaan laitevalmistajille lasereita testikäyttöön jo tänä vuonna, mutta koko projektorin kehittäminen vie enemmän aikaa. Eräs laitevalmistaja, LG, on arvioinut, että vuonna 2010 kaksi tai kolme prosenttia uusista kännyköistä sisältää projektorin.

Kännykällä pystytään silloin heijastamaan 30-40 tuuman värikuva.

Ennen kännykkää laser yleistyy niin sanotuissa suurtehoprojektoreissa, joita käytetään esimerkiksi kotiteattereissa. Tulee myös taskuprojektoreita, jotka voi liittää kannettavaan tietokoneeseen.

Kuvakohinaa vähennettävä

Laitteiden pitää vielä pienentyä ja halventua. Lisäksi kuvan laatua on parannettava.

EpiCrystals onkin patentoinut ratkaisuja, jolla vähennetään kuvakohinaa (englanniksi speckle). Kuvaan tuodaan jo valolähteessä hieman "epäkoherenssia". Täysin koherentti laservalo nimittäin heijastuu peilin tai muun pinnan pienimmistäkin epätasaisuuksista, mikä aiheuttaa suttuisen ja rakeisen näköisiä interferenssikuvioita.

Nimi EpiCrystals tulee molekyylisuihkuepitaksiasta eli mbe:stä, jonka avulla pohjamateriaalin pinnalle kasvatetaan atominohuita kerroksia.

Yhtiö on saanut alkunsa Tampereen teknillisestä yliopistosta, missä optoelektroniikan tutkijat ovat kasvattaneet puolijohdevalolähteitä 1980-luvun alusta asti. Vuonna 1997 professori Markus Pessa kuvasi tutkimusta otsikolla Laserdiodien valtakausi alkamassa (Tiede 2000 5/97, s. 28-32). Nyt voimme puhua jo hieman toisessa aikamuodossa: laserin aikakausi on alkanut.

Kalevi Rantanen on teknistä luovuutta tutkiva diplomi-insinööri, tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2007.

Lisää laseruutuuksia

- Hammaslääkäri poraa kivuttomalla laserporalla jo joillakin hammaslääkäriasemilla.
- Plastiikkakirurgit oikovat laserilla ryppyjä.
- Metsän laserkeilauksessa lidar eli optinen tutka kuvaa laserilla puuston lentokoneesta ja rakentaa kolmiulotteisen kuvan. Kaupungistunutkin metsänomistaja näkee, mitä palstalla kasvaa.
- Autossa sama lidar eli lasersäteellä toimiva optinen tutka varoittaa törmäysvaarasta.
- Poliisi saattaa tunnistaa kaaharin lidarilla.
- Holografialevyä eli hvd:tä, joka tallentaa yli 150 kertaa niin paljon dataa kuin yksipuolinen Blu-ray-levy, 800 niin paljon kuin dvd-levy ja 6 000 kertaa niin paljon kuin cd-levy, kehitetään laboratorioissa.
- Silmälaseihin kiinnitettävää mikrolaserprojektoria on ilmoittanut kehittävänsä ainakin konttorikonevalmistaja Brother.

 

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25795
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1189
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.