Potilas puhaltaa tautimetriin, ja diagnoosi on valmis.

Teksti: Jani Kaaro

Pöydät ovat täynnä tavaraa. On optisia kojeita ja aparaatteja ja tiheä liaaniviidakko erilaisia johtoja ja kaapeleita niiden välillä. – Pidämme osat vähän levällään, koska siten tämä on meille helpompaa, sanoo dosentti Olavi Vaittinen Helsingin yliopiston fysikaalisen kemian laboratoriossa. – Tarpeen tullen voimme pakata tämän kaiken pienen matkalaukun kokoiseen tilaan.Se, mikä pöydällä on levällään, on tutkijoiden versio koiran kuonosta. Tarinat kertovat, kuinka koira on havainnut ensimmäisenä omistajansa orastavan syövän, ja tutkimuksissa on vahvistettu, että koirat erottavat syöpäpotilaat terveistä pelkästään haistamalla näiden henkeä. Fysikaalisen kemian laboratoriossa pyritään nyt samaan. Professori Lauri Halosen johtamassa molekyylispektroskopian ja teoreettisen kemian tutkimusryhmässä on kehitteillä laite, joka tunnistaisi erilaiset sairaudet hengityksestä.

Taudeilla oma hengitysprofiili

Ihmisen uloshengitysilmassa on satoja erilaisia orgaanisia yhdisteitä ja muita molekyylejä. Niistä tietämättä jo 2 400 vuotta sitten elänyt kreikkalainen lääkäri Hippokrates, ”lääketieteen isä”, osasi tunnistaa sairauksia hengityksen hajun perusteella. Esimerkiksi diabeetikoiden hengitysilmassa on asetonia, joka tuoksuu mätäneviltä omenoilta. Munuaistaudeista kärsivien hengitys taas tuoksahtaa virtsalta. Myös keuhkojen ja maksan sairauksiin liittyvät omat tunnusomaiset tuoksunsa. – Lasernenämme on vain high-tech-vaihe tässä kehityksessä, huomauttaa Vaittinen. Hengitystestit perustuvat siihen, että sairaudet muuttavat solujen aineenvaihduntaa. Samalla muuttuvat aineenvaihdunnan sivutuotteet, jotka päätyvät pieninä pitoisuuksina hengitysilmaan. Siksi kullakin sairaudella on oma ”hengitysprofiilinsa”, jonka voi havaita tarkoilla mittalaitteilla jo ennen kuin sairaus on alkanut oireilla. – Olemme kiinnostuneita siitä, mitä hengitysilma voi kertoa potilaan terveydentilasta, Vaittinen sanoo.

Testejä jo käytössäkin

Ihmisille tutuin hengitystesti on alkoholimittaus. Sen lisäksi viranomaiset ovat hyväksyneet käyttöön useita muitakin puhalluskokeita. Helikobakteeritesti perustuu bakteerille tunnusomaiseen tapaan hajottaa ureaa. Testissä potilas juo annoksen isotoopilla merkittyä ureaa, minkä jälkeen hänen hengityksestään etsitään isotoopiltaan vastaavia urean hajoamistuotteita. Jos testi on positiivinen, potilaalla on helikobakteeri-infektio. Toinen jo melko yleisesti käytetty hengitystesti tunnistaa typpioksidia. Hengitysilmassa se kielii keuhkojen ja keuhkoputken tulehduksesta, ja mittausta käytetään etenkin astman diagnosoinnissa ja seurannassa. Lääkäri voi seurata puhalluttamalla, missä vaiheessa tulehdus on, ja säännöstellä lääkitystä sen mukaisesti. Kolmas hengitystesti on suunnattu sydänsiirtopotilaille. Se hyväksyttiin Yhdysvaltain markkinoille vuonna 2007. Testi osoittaa, onko elimistö alkanut hylkiä uutta sydäntä. Ennen puhallustestin tuloa ainoa tapa varmistua tästä oli ujuttaa katetri sydämeen ja ottaa siitä koepala.

Lasernenä nopea ja herkkä

Hengitystesteihin on yli kaksikymmentä erilaista tekniikkaa erityyppisine laitteineen. – Ne kaikki ovat hyviä jossakin, mutta mikään ei ole täydellinen kaikessa, Vaittinen sanoo. Tämä pitää yllä kiinnostusta uusien laitteiden kehittämiseen. Kemian laitoksen ”lasernenä” perustuu infrapuna-alueen laserspektroskopiaan, joka on melko uusi tulokas tautien tunnistuksessa. Tätä ennen sitä on käytetty esimerkiksi ilmakehän kasvihuonekaasujen seurantaan. Lasertunnistuksessa potilas puhaltaa suukappaleeseen, josta kaasunäyte johdetaan spektrometriin. Siellä kaasuja ammutaan lasersäteellä. Kukin kaasumolekyyli imee sille tunnusomaisia säteilyn aallonpituuksia, joten niistä muodostuu eräänlainen molekylaarinen sormenjälki. – Mitattavan molekyylin voi valita laserin aallonpituutta eli ”väriä” vaihtamalla, Vaittinen kuvailee. Vaittisen mukaan lasernenän edut useimpiin kilpailijoihin nähden ovat siinä, että vastaukset saadaan reaaliajassa, kun muissa menetelmissä niitä voi joutua odottamaan päiviä. Lisäksi lasernenä haistaa merkkimolekyylit pienempinä pitoisuuksina.

Orastavat syövät löytyvät

Hengitystesteiltä odotetaan paljon etenkin syöpien diagnosoinnissa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä havaitaan, sitä paremmat ovat toipumisen mahdollisuudet. Syövän tunnistaminen hengitysilmasta perustuu lähinnä elimistön aineenvaihdunnassa syntyviin alkaaneihin ja bentseenijohdannaisiin. Syöpäsolujen aineenvaihdunta on omanlaistaan, joten ne tuottavat itselleen tyypillisen valikoiman näitä merkkiaineita. Mitään yhtä ja tiettyä ”syöpämolekyyliä” ei siis välttämättä ole, vaan tunnistaminen perustuu poikkeavaan hengitysprofiiliin. Tutkimusten mukaan hengitysprofiilit ovat tehokas keino löytää orastavat syövät. Amerikkalainen bioteknologiayhtiö Menssana Research on kehittänyt keuhko- ja rintasyövälle testejä, joiden tarkkuus tutkimuksissa on ollut 70–80 prosentin luokkaa.Hajuprofiili voi lisäksi kertoa, mikä syöpä on kyseessä. Viime vuonna israelilaiset tutkijat vertasivat keuhko-, rinta-, paksusuoli- ja eturauhassyöpää sairastavien hengitysprofiilia terveisiin verrokkeihin. Suurta huomiota saaneessa tutkimuksessa havaittiin, että kullakin syövän lajilla on omaleimainen hajusormenjälkensä.

Lasernenä huomaa infektion

Kemian laitoksen lasernenä on tätä nykyä viritetty tunnistamaan muun muassa syaanivetyä, joka paljastaa Pseudomonas aeruginosa -bakteerin läsnäolon. Pseudomonas ei sairastuta terveitä ihmisiä mutta kiusaa niitä, joiden puolustusjärjestelmässä on puutteita. Hyvä esimerkki ovat kystistä fibroosia sairastavat potilaat, joiden keuhkoissa on krooninen pseudomonaksen aiheuttama infektio.Lasernenä voi tunnistaa alkavan kystisen fibroosin, mutta sillä on kilpailija. Kaliforniassa kehitetty menetelmä, joka alun perin suunniteltiin ilmansaasteiden mittaamiseen, tunnistaa pseudomonaksille tunnusomaisia sulfideja. Kystistä fibroosia sairastavien sulfidiprofiili on erilainen kuin terveiden.

Uusia testejä kehitteillä

Vaittinen uskoo, että tulevaisuudessa hengityksestä voi diagnosoida yhä useampia sairauksia. Kehitteillä on testejä ainakin tuberkuloosin, diabeteksen ja raskausmyrkytyksen varhaiseen tunnistamiseen. Monissa klinikoissa selvitetään nykyään myös vatsa- ja suolistovaivojen syitä mittaamalla hengityksestä suolistobakteerien tuottamaa vetyä ja metaania. Hiljattain havaittiin, että ylipainoisten hengitysilmassa on enemmän metaania kuin normaalipainoisten. Kaasu on peräisin suolistobakteereista, jotka ovat ylipainoisilla erilaisia, ja saattaa olla osasyy lihavuuteen. Metaani nimittäin hidastaa suolen liikkeitä, mikä voi tehostaa ravintoaineiden imeytymistä ja lisätä kaloriensaantia.

Jani Kaaro on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Nämä jo haistetaan– Mahahaavaa aiheuttava bakteeri– Keuhkoputken ja keuhkojen tulehdus– Siirretyn sydämen hyljintä

Mitä seuraavaksi– Orastavat syövät– Kystinen fibroosi– Tuberkuloosi– Diabetes– Raskausmyrkytys– Vatsa- ja suolistovaivat

Julkaistu Tiede -lehdessä 3/2011

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25798
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1189
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.