600 kilometriä tunnissa on jo melkoista haipakkaa, ja villeimmissä suunnitelmissa puhutaan jopa 8 000 kilometristä. Huikeinta kiitoa lupaa ilmaton junaputki.


ja villeimmissä suunnitelmissa puhutaan jopa 8 000 kilometristä.
Huikeinta kiitoa lupaa ilmaton junaputki.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Unohdetaan hetkeksi kenkkuilevat Pendolinot ja muut junaharmit. Kun katsomme eteenpäin, näemme, että rautatiet tekevät komeaa paluuta.

Huhtikuussa TGV eli suurnopeusjuna (train à grande vitesse) teki Ranskassa uuden nopeusennätyksen, 575 kilometriä tunnissa.

Vielä kiinnostavampi on Sveitsin Swissmetro-hanke. Alppimaa on asukasluvultaan ja paljolti etäisyyksiltäänkin verrattavissa Suomeen. Suuri osa suomalaisista asuu suunnilleen Sveitsin kokoisella alueella Helsinki-Tampere-Turku-kolmiossa.

Swissmetro kulkisi 300-500 kilometriä tunnissa. Suunnitellussa aikataulussa 90 kilometrin matka Baselista Zürichiin taittuisi 15 minuutissa. Matka Helsingistä Tampereelle veisi vastaavilla nopeuksilla korkeintaan puoli tuntia.


Juna putkeen ja ilma pois

Swissmetroa on pohdittu ja suunniteltu pitkään ja perusteellisesti.

Vuonna 1974 sveitsiläinen rautatieinsinööri ja rautatieläisen poika Rodolphe Nieth luki artikkelin maglev-junista, jotka leijuvat eli levitoivat magneettikentässä.

Sähkötekniikan kehittyessä oli kauan sitten oivallettu, että kun tehdään tarpeeksi vahva magneetti, junakin leijuu. Myös eteenpäin päästään magneeteilla. Sähkömoottorin staattori vain rullataan auki "kiskoksi". Roottorina toimivat vaunuihin kiinnitetyt magneetit.

Maglevin idean julkaisi ensimmäisen kerran ranskalais-amerikkalainen keksijä Emile Bachelet vuonna 1914. Tosissaan tekniikkaa ryhdyttiin kehittämään 1970-luvulla, varsinkin Saksassa, Japanissa ja Britanniassa.

Niethin lukeman jutun kirjoittaja arvosteli maglevia muun muassa suuresta energiankulutuksesta, jota ilmanvastus aiheutti. Entä jos poistaisi ilman, tuumi Nieth. "Ennen kuin olin lukenut jutun loppuun, Swissmetron idea oli syntynyt", hän muisteli myöhemmin.

Pannaan juna putkeen, josta on pumpattu pois osa ilmasta. Silloin maglev pääsee oikeuksiinsa. Energian kulutus putoaa. Kun putki vielä kaivetaan maan alle, ei tarvita tonttimaatakaan eikä tule meluongelmia.

Vuonna 1981 Nieth tapasi Marcel Juferin, sähkömekaniikan professorin Lausannen teknisestä korkeakoulusta. Jufer innostui ja ryhtyi hankkeen tieteelliseksi perustajaisäksi.

Tutkimusten tuloksena on syntynyt tietokonemalleja, pienoismalleja ja maanalaisen maglev-verkon tarkka suunnitelma. Tunneli, jonka halkaisija on kuusi metriä, rakennetaan noin viidenkymmenen metrin syvyyteen. Tyhjöpumput harventavat ilmaa niin, että paine on suunnilleen sama kuin viidentoista kilometrin lentokorkeudella. Junakin muistuttaa lentokonetta mutta on tilavampi ja mukavampi.

Junat, joita tavallisesti kulkisi kuuden minuutin välein, voisivat saavuttaa 500 kilometrin tuntinopeuden.
Hanketta ajamaan perustettiin 1990-luvulla Swissmetro AG, joka on jatkanut tutkimuksia ja kokeiluja. Seuraavaksi yhtiö aikoo rakentaa Sargansiin Sankt Gallenin lähelle 21 metrin mittaisen, halkaisijaltaan oikean kokoisen koepätkän, jossa testataan tekniikan toimivuutta koevaunun avulla.

Suunnittelijoiden tunnussanoja ovat nopeuden ohella ekologisuus ja energiatehokkuus. Swissmetro käyttäisi kilometriä ja henkeä kohti energiaa 35 wattituntia, kun henkilöautolla liikuttaessa kuluu 465 ja Inter-City-junallakin 56 wattituntia (megajouleina 0,13, 1,7 ja 0,20).


Lontoosta New Yorkiin tunnissa?

Suunnittelijat haluavat jatkaa linjoja myös Sveitsin ulkopuolelle. Vuonna 2000 Bernin ammattikorkeakoulu julkaisi toteutettavuustutkimuksen Eurometrosta. Tutkimuksen mukaan metro on kilpailukykyinen lentoliikenteen kanssa aina tuhannen kilometrin etäisyyksiin saakka.

Euroverkkoon tulisi aluksi kaksi linjaa: Madridista Sveitsin kautta Wieniin ja Lontoosta samoin Sveitsin kautta Roomaan.

Kun kerran ruvettiin rautateitä suunnittelemaan, niin miksi pysähtyä Eurooppaan?

"Kuka tietää", heittää Swissmetro AG nettisivullaan. "Sadan vuoden sisällä Swissmetroa ehkä jatketaan Atlantinkin ali."

Kanaalin tunnelin ideoija, yhdysvaltalainen juristi Frank Davidson, ja valtameritekniikan emeritusprofessori Ernst Frankel Massachusettsin teknisestä korkeakoulusta MIT:stä ovat kehitelleet ajatusta Atlantin ylittävästä, kelluvasta tunnelista.

Davidson on puhunut jopa 8 000 kilometrin tuntinopeudesta. Saavutettaisiin taas yksi maaginen aikaraja: Matka Lontoosta New Yorkiin taittuisi tunnissa.

Davidsonin suunnitelmassa teräsbetoniputkia upotetaan mereen. Jossakin vaiheessa varmasti ideoidaan myös maanpäällisiä junaputkia, jotka risteilevät mantereiden yli kuin kaasuputket ikään. Ehkä suomalaiset joskus sujahtavat putkea myöten Helsingistä Beijingiin tai vaikka Tukholman ja Kööpenhaminan kautta Brysseliin. Kiinnostava olisi myös suurnopeusjuna, joka kulkisi Suomenlahden poikki ja Tallinnan kautta etelään. Noin 800 kilometrin matka Varsovaan veisi 500 kilometrin tuntinopeudella alle kaksi tuntia.

Uusien junaideoiden toteuttaminen vie vähintään vuosia. Swissmetron rakentamisen on suunniteltu kestävän seitsemän vuotta. Jos nyt aloitettaisiin, matkustamaan päästäisiin vuoden 2015 tienoilla


Jo suosiossa Japanissa

Tulevaisuuden ihmejunia odoteltaessa voi nauttia nykyisen junatekniikan saavutuksista, jotka nekin ovat vaikuttavia.

Japanilaiset ottivat vuonna 1964 käyttöön ensimmäisen suurnopeusjunan, Shinkansenin, Tokion ja Osakan välillä. Juna, joka kulki aluksi keskimäärin 200 kilometrin tuntinopeudella, tuli heti valtavan suosituksi ja osoittautui myös liiketaloudellisesti kannattavaksi. Japanilaiset ovat sitten tarmokkaasti laajentaneet verkkoa ja myös nostaneet nopeutta, joka nykyään on parhaimmillaan 300 kilometriä tunnissa.

Euroopan ensimmäinen suurnopeusjuna, Ranskan TGV, kulki Pariisin ja Lyonin välillä vuonna 1981. Ranskalla on nykyään Euroopan kehittynein nopeiden junien verkko. Saksa rakensi myöhemmin vastaavan verkon ICE:n eli Inter-City Expressin.

Myös sekä Ranskassa että Saksassa nopeimmat junat kulkevat noin 300 kilometrin tuntinopeudella.

Maailman nopein kaupallinen juna on käytössä Shanghain ja Pudongin lentokentän välillä. Maglev-juna sujahtaa 30 kilometrin matkan alle kahdeksassa minuutissa eli kiitää noin 430 kilometrin tuntinopeudella.

Uusi junatekniikka on tuonut muutakin kuin nopeutta. Viime vuonna Kiinassa avattiin Beijingin ja Lhasan junayhteys. Rata nousee yli 5 000 metrin korkeuteen, missä ilma on niin ohutta, että junissa on käytettävä paineistettuja vaunuja. Kiinalaiset keräävät nyt kokemusta, josta on hyötyä tulevaisuuden tyhjöputkijunissa.
Nopein juna lentää


Nopeimmin raiteilla
1825
Stephensonin Locomotion, 40 km/h
1829 Stephensonin Rocket, 56 km/h
1903 Siemensin ja AEG:n kiskoautot, 203 km/h
1938 Nopein höyryjuna, Maillard, 203 km/h
1988 Ranskan TGV, 407 km/h
2007 Ranskan TGV 575 km/h


Nopeimmin magneetin leijuttamat
1999 Maglev testiradalla Japanissa, 552 km/h
2003 Maglev testiradalla Japanissa, 581 km/h


Suprajohteilla superjunia

Junien kehitystä voivat pian vauhdittaa edistysaskeleet muilla aloilla, kuten suprajohteiden tutkimuksessa (ks. Suprajohteilla vihreää teknologiaa, Tiede 5/2007, s. 52-56).

Maglev-junan sydän on magneetti. Niitä on sekä tavallisia että suprajohtavia. Suprajohtavat magneetit puolestaan jaetaan matalan ja korkean lämpötilan supriin.

Kaupallisissa magleveissa käytetään tavallisia sähkömagneetteja. Sellaisia on toistaiseksi suunniteltu myös Swissmetroon. Atlantin tunnelin ideoijat ovat vaienneet sähköteknisistä yksityiskohdista, mutta silloin, kun hanke kyetään toteuttamaan, magneetit ovat melko varmasti suprajohtavia.

Suunnittelijat nimittäin laittaisivat junaan mielellään suprajohdemagneetit, jotka ovat kevyitä ja joihin ei tarvitse syöttää virtaa koko ajan. Japanissa rautatieyhtiö JR Central ja rautatietekniikan tutkimuslaitos ovat testanneet suprajohtavia magneetteja vuodesta 1997 alkaen Yamanashin koeradalla. Yli 100 000 henkeä on kokeillut maglevilla matkustamista.

Matkanteko sujuu, mutta ongelmana on ollut käytettyjen matalan lämpötilan suprajohdemagneettien kalleus. Magneetteja on jäähdytettävä heliumilla ja nestetypellä.

Parannusta on kuitenkin luvassa. Vuonna 2005 Yamanashissa testattiin vismuttipohjaista korkean lämpötilan suprajohdemagneettia. Enää ei tarvittu edes typpeä, vaan tavalliset jäähdytysaineet riittivät.


Kalevi Rantanen on teknistä luovuutta tutkiva diplomi-insinööri, tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla