TIETEEN PÄIVÄT 07
Eliöiden luokitteluopin isä Carl von Linné on ainoa 1700-luvun luonnontutkija, joka edelleen on maailmankuulu. Ruotsin suuri poika syntyi 300 vuotta sitten ja hankki kansainvälisen maineensa jo eläessään.


joka edelleen on maailmankuulu. Ruotsin suuri poika syntyi 300 vuotta sitten
ja hankki kansainvälisen maineensa jo eläessään.
"Linnaealle on antanut nimen kuuluisa Gronovius; se kasvaa Lapissa, on matalakasvuinen, merkityksetön, mitätön, vain lyhyen aikaa kukkiva. Kasvi on saanut nimensä Linnaeuksen mukaan, joka on sen kaltainen."

Näin kirjoitti Carl von Linné nimikkokasvistaan vanamosta. Todellisuudessa hänen käsityksensä itsestään ei ollut aivan niin vaatimaton kuin hän antoi kasvikuvauksessaan ymmärtää. Yhdessä kolmesta omaelämäkerrastaan hän totesi:

"Minusta on tullut tohtori, professori, arkkiatri, ritari ja aatelisherra."

"Olen nähnyt Luojan ihmetöitä, joista olen saanut suurimmat iloni, enemmän kuin kukaan ennen minua elänyt kuolevainen."

"Olen lähettänyt apostolini kaikkiin maailman ääriin."

"Olen kirjoittanut enemmän kuin kukaan nykyään elävä ihminen. Seitsemänkymmentäkaksi omaa teosta on jo kirjoituspöydälläni."

"Olen saavuttanut suurta kuuluisuutta Intiassa asti, ja minut on tunnustettu kaikkein suurimmaksi oman tieteeni piirissä."

"Minusta on tullut melkein kaikkien tieteellisten seurojen ja akatemioiden jäsen Upsalassa, Tukholmassa, Pietarissa, Berliinissä, Wienissä, Lontoossa, Montpellier’ssä, Toulousessa, Firenzessä ja äskettäin Pariisissa, missä minut kunnioittavasti nimettiin maailman kahdeksan kuuluisuuden joukkoon."


Aikansa maineikkain luonnontutkija

Carolus Linnaeus, aateloinnin myötä vuodesta 1762 Carl von Linné, oli syntynyt toukokuun 23. päivänä 1707. Hänen syntymästään tulee siis toukokuussa 2007 kuluneeksi tasan kolmesataa vuotta.

Ruotsissa juhlavuotta on jo valmisteltu monin tavoin, eikä ihme. Kaikista ruotsalaisista Linné lienee edelleen maailmalla tunnetuin, joitakin hallitsijoita ehkä lukuun ottamatta, ja hänen muotokuvansa on edelleen Ruotsin sadan kruunun setelissä.

Linné kehitti eliöiden systemaattisen luokittelu- ja nimeämisjärjestelmän. Hänen luokitteluperusteensa ovat sittemmin vanhentuneet, mutta hänen tapansa antaa kullekin lajille kaksiosainen tieteellinen nimi on jäänyt pysyvään käyttöön.
Linné muistetaan


- eliökunnan luokittelujärjestelmän luojana
- 1700-luvun merkittävimpänä luonnontutkijana
- yhtenä kuuluisimmista ruotsalaisista
- sadan kruunun setelin kuva-aiheena.


Buffon


Luki lääkäriksi kasviopin takia

Carolus Linnaeus kasvoi vaatimattomassa pappisperheessä Smoolannissa. Hänen isänsä harrasti puutarhanhoitoa, ja näyttää siltä, että pojan kiinnostus kasveihin syntyi jo varhain.

Alkeisopetuksesta huolehti kotiopettaja, ja sitten seurasivat vuodet Växjön koulussa, jossa nuori Linnaeus ei mitenkään kunnostautunut. Isä ja varsinkin äiti olisivat halunneet hänen lukevan papiksi. Caroluksessa itsessään oli kuitenkin kypsynyt päätös pyrkiä lääkärin uralle, ennen kaikkea siksi, että kasvioppi kuului jokaisen lääkärin opintoihin.

Lundin yliopisto oli nuorelle Linnaeukselle pettymys, koska sen lääketieteellinen tiedekunta oli vallan rappiolla. Onnekseen hän pääsi asumaan kaupunginlääkäri Kilian Stobaeuksen luokse, joka antoi hänen lainata kirjastostaan luonnontieteellisiä teoksia.

Linnaeuksella näyttää olleen taipumus olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Yhden Lundin-lukuvuoden jälkeen hän siirtyi Upsalaan, ja siellä hän päätyi kasvitieteellisessä puutarhassa puheisiin vanhan teologianprofessorin Olof Celsiuksen kanssa. (Samaisen Celsiuksen veljenpoika Anders tuli tunnetuksi nykyisen lämpömittarin asteikon keksijänä.) Kasveista kiinnostunut Celsius pani pian merkille nuorukaisen tietomäärän ja innostuksen ja tarjosi hänelle asunnon ja ruoan omassa talossaan. Tätä kautta Linnaeus pääsi tekemisiin myös iäkkään lääketieteen professorin Olof Rudbeck nuoremman kanssa.

Rudbeck oli aikanaan tehnyt pitkän matkan Lappiin ja kerännyt suuren kokoelman kasveja ja muita luonnonnäytteitä. Tuli oli kuitenkin tuhonnut ne Upsalan suuressa palossa 1702. Sen jälkeen Rudbeck oli siirtynyt harjoittamaan kielitieteellistä tutkimusta ja jättänyt sen takia opetustyönsäkin. Onneksi hänen laatimansa lintukuvasto sekä Lapin-matkan selostus monine kuvineen olivat säilyneet, ja Linnaeuksella oli mahdollisuus ihailla niitä käsikirjoituksina. Painetuiksi ne tulivat vasta 1980-luvulla.

Jo ennen kuin oli suorittanut mitään tutkintoa Linnaeus sai hoitaakseen kasviopin opetuksen, johon Rudbeck ei enää jaksanut paneutua.


Ensimmäisiä Lapin-tutkijoita

Celsiuksen ja Rudbeckin suosituksesta Upsalan tiedeseura lähetti 25-vuotiaan Linnaeuksen vuonna 1732 jännittävälle ja tuloksekkaalle matkalle Lappiin. Tätä ennen harva luonnontutkija oli käynyt siellä.

Palatessaan Pohjanmaan rannikon ja Turun kautta Upsalaan Linnaeus toi matkatavaroissaan luonnontieteellisen aineiston ohella kokonaisen lapinpuvun, jossa hän sittemmin Hollannissa antoi maalauttaa itsensä. Jo silloin hän oli ottanut vanamon tunnusmerkikseen - logokseen, kuten nykyään sanottaisiin. Hän laati tiedeseuralle raportin, joka tosin painettiin vasta 1889. Linnén teoksista vain se on "Lapin kasvien" lisäksi suomennettu.

Saamelaisia Linnaeus arvosti etenkin heidän vaatimattoman ja luonnonmukaisen elämäntapansa takia. Sen sijaan suomalaisen Pohjanmaan talonpojat eivät saaneet häneltä kovin korkeaa arvosanaa. Varmuuden vuoksi hänellä oli mukanaan tulkkisanakirja, johon oli kirjoitettu sellaisia lauseita kuin "Wiä minoa pappilahan", "Ångos jåcko jåcka routzia taita" ja "Minä kulliän kuningahan azialla iöte pejvä miö­den".

Joulun 1732 Linnaeus vietti kotonaan, mutta seuraavaksi jouluksi eräs opiskelutoveri kutsui hänet Faluniin. Siellä hän tutustui kuuluisaan kuparikaivokseen sekä maaherra Reuterholmiin ja ikätoveriinsa Johan Browalliukseen. Jälkimmäisestä tuli sittemmin luonnontieteen professori Turkuun ja lopulta piispakin. Kesällä Linnaeus sai Reuterholmin pyynnöstä tehdä seurueineen kokonaisen tutkimusretken Taalainmaalle.

Jouluna 1734 Linnaeus tutustui Falunissa kaupunginlääkärin tyttäreen Sara Lisa Moraeaan, jota hän kosi lyhyen tuttavuuden jälkeen. Avioliitto ei kuitenkaan ollut heti edessä: sulhasen oli ensin päästävä tohtoriksi, ja se oli mahdollista vain ulkomailla. Näin varmistui Hollannin-opintomatka, jota Linnaeus oli jo suunnitellutkin.


Systema Naturae nosti maineeseen

Lääketieteen taso oli Hollannissa ja varsinkin Leidenin yliopistossa tunnetusti korkea, eikä Linnaeus ollut ensimmäinen eikä viimeinen siellä opin saanut skandinaavi. Voisi luulla, että hän olisi opiskellut aikansa Leidenissä ja sitten väitellyt tohtoriksi, mutta tapahtumien järjestys olikin päinvastainen. Hän puolusti ensin väitöskirjaansa pienessä Harderwijkin yliopistossa ja asettui Leideniin vasta sitten.

Tohtorin titteli ei saanut Linnaeusta hetikään palaamaan kotiin, sillä hänellä oli myös muita suunnitelmia. Hänen laukussaan oli lukuisia latinankielisiä käsikirjoituksia, joiden painattamiseen Hollannissa oli aivan toiset mahdollisuudet kuin Ruotsissa. Tärkein näistä oli Systema Naturae eli Luonnon järjestelmä, vain vähän toistakymmentä kookasta sivua käsittävä kirja, joka loi perustan Linnaeuksen maineelle. Muut käsittelivät pääasiallisesti kasvitiedettä; joukossa oli myös pienehkö teos Lapin kasveista.

Mutta Linnaeuksella oli Hollannissa mahdollisuus valmistella myös aivan uusia kirjoja. Varakas englantilais-hollantilainen liikemies George Clifford palkkasi hänet laatimaan kuvauksen suurenmoisesta puutarhastaan, johon sisältyi myös suuri määrä eksoottisia kasveja eri puolilta maailmaa ja melkoinen eläintarhakin. Tuloksena oli loistoteos, jonka parissa Linnaeus oli oppinut paljon uutta.

Palatessaan 1738 Ruotsiin Linnaeus oli jo kansainvälinen kuuluisuus, maailmaa nähnyt mies, jonka tuttaviin kuuluivat ajan johtavat luonnontutkijat niin Hollannissa, Englannissa kuin Ranskassakin. Avioliitolle Sara Lisan kanssa ei enää ollut muodollisia esteitä. Toimeentulo piti kuitenkin saada jostakin.


Lääkärinä perustamassa akatemiaa

Tohtori Linnaeus avasi Tukholmassa vastaanoton. Aluksi potilaita oli kovin niukalti, mutta vähitellen Linnaeus sai hoitoonsa joitakin ylhäisöön kuuluvia nuoria miehiä; useinkin kysymyksessä olivat sukupuolitaudit. Nuori lääkäri alkoi saada nimeä, tulipa esitellyksi hovissakin.

Samoihin aikoihin Ruotsin hallitus valmistautui sotaan Venäjää vastaan, ja kun laivastoa sitä varten vahvistettiin, myös sen lääkintähuoltoa parannettiin. Vaikutusvaltainen kreivi Tessin järjesti Linnaeuksen amiraliteetin lääkäriksi, ja vihdoin perheen perustaminen kävi mahdolliseksi.

Linnaeus oli aktiivinen toisellakin rintamalla: hän oli mukana perustamassa Ruotsin Kuninkaallista tiedeakatemiaa Englannin Royal Societyn mallin mukaan. Luonnontieteistä uskottiin saatavan valtakunnalle moninaista hyötyä, ja niinpä Tiedeakatemiaa suosivat sekä liikemiehet että hallintomiehet. Linnaeus valittiin arvalla akatemian ensimmäiseksi puheenjohtajaksi, joskin puheenjohtajuus kesti sääntöjen mukaan vain puoli vuotta.

Myöhemmin Linnaeus vaikutti Tiedeakatemiassa sen keskeisenä sieluna, ja mitä vaikutusvaltaisemmaksi hän tuli, sitä enemmän hän saattoi käyttää akatemiaa hyväkseen.


Professoriksi ja aateloiduksi

Linnaeuksen aika Tukholmassa läheni loppuaan. Upsalan yliopistossa vapautuivat 1740-luvun alussa molemmat lääketieteen professuurit. Ensimmäisen sai Linnaeuksen ystävä Rosén ja toisen syksyllä 1741 Linnaeus itse.

Ei kestänyt kauan, ennen kuin herrat vaihtoivat virkoja keskenään. Rosénin aluksi saamaan virkaan kuului nimittäin kasvitieteen opetus, ja se tietenkin kiinnosti Linnaeusta eniten. Kaikkiaan 37 vuotta, kuolemaansa asti, hän piti virkaa hallussaan, joskaan ei enää viimeisinä vuosina jaksanut hoitaa sitä itse.

Linnaeus kunnostutti Upsalan kasvitieteellisen puutarhan ja järjesti sen kasvit oman systeeminsä mukaan. Puutarhan uudistetussa päärakennuksessa hän asui itse Sara Lisan ja kasvavan perheensä kanssa. Lapsia syntyi viisi: yksi poika ja neljä tyttöä.

Viidenkymmenen ikään ehdittyään Linnaeus hankki Upsalan läheltä pienen maatilan, Hammarbyn, jossa oli puutarha ja erillinen "museorakennus" kokoelmia varten; nykyään se on tärkeä matkailunähtävyys.

Professorin maine laajeni laajenemistaan. Opiskelijoita parveili hänen luennoillaan ja retkeilyillään, ulkomaisia tutkijoita kävi Upsalassa osoittamassa hänelle kunnioitustaan, ja myös ulkoisia kunnianosoituksia riitti: arkkiatrin arvonimi, Pohjantähden ritarikunnan kunniamerkki ja vihdoin vuonna 1762 aatelisarvo.


Linnén "apostolit" jatkoivat keräyksiä

Professorikautensa alkuvaiheessa Linné teki hallituksen rahoittamana kolme tutkimusmatkaa Ruotsin valtakunnan eri osiin: Gotlantiin ja Öölantiin, Länsi-Göötanmaalle sekä Skooneen. Nykyisin hänen matkakuvauksiaan pidetään klassisina, ja niillä on arvoasema ruotsalaisessa kirjallisuudessa ylipäänsäkin.

Ulkomaille Linné ei kuitenkaan enää matkustanut. Se työ sai jäädä nuoremmille, ja professori huolehti siitä, että näiden nuorempien tutkijoiden ansiosta Ruotsista tuli tutkimusmatkailun suurvalta. Itse hän nimitti noita matkailevia oppilaitaan "apostoleikseen". Tosin heidän tehtävänään oli ehkä vähemmän julistaa mestarin sanaa kaikkeen maailmaan kuin kerätä kaikkialta tietoja ja kasvinäytteitä mestarin kirjoihin ja kokoelmiin, nimettäviksi ja järjestelmään sijoitettaviksi.

Eräät Linnén apostoleista toimivat Ruotsin Itä-Intian kauppakomppanian laivalääkäreinä, olipa joukossa eräs laivapappikin. Daniel Solander osallistui James Cookin ensimmäiseen retkeen Etelämerelle, ja Anders Sparrman purjehti vähän myöhemmin Cookin kanssa samoilla vesillä ja samoili Afrikassa. Carl Peter Thunberg viipyi melkein kolme vuotta Etelä-Afrikassa ja toista vuotta Japanissa, yhtenä ensimmäisistä länsimaisista luonnontutkijoista.
Kaikki eivät palanneet: Lähi-Itää ja erityisesti Palestiinaa tutkinut Hasselqvist kuoli Smyrnassa, Tärnström Taka-Intiassa, Falck Etelä-Venäjällä ja suomalaissyntyinen Forsskål Arabiassa.

Suomalainen Pehr Kalm lähetettiin Pohjois-Amerikkaan, ja hänen matkakertomuksensa herätti sekä siellä että Euroopassa suurta kiinnostusta. Matkalta palattuaan Kalm toimi Turussa talousopin professorina kolme vuosikymmentä ja piti Linnéhen jatkuvaa kirjeyhteyttä.


Kuoleman jälkeen kokoelmat Lontooseen

Linnén viimeiset vuodet eivät olleet kovinkaan onnellisia. Hänen terveytensä horjui pahasti, ja masennuksen puuskat vaivasivat.

Linné oli vuosikausia kirjoittanut poikaansa varten elämänfilosofisia mietteitä ja anekdootteja, joiden keskeisenä ajatuksena oli kohtalo. Vuosikymmeniä myöhemmin tekstit julkaistiin nimellä Nemesis Divina, ’jumalainen kosto’ tai ’jumalainen oikeudenmukaisuus’.

Linné kuoli vuonna 1778. Professuurin peri hänen poikansa Carl von Linné nuorempi, joka kuitenkin itse kuoli vain viisi vuotta myöhemmin. Pojan jälkeen viran sai Carl Peter Thunberg, joka kuoli apostoleista viimeisenä vasta puoli vuosisataa mestarinsa jälkeen.

Poikansa kuoltua Sara Lisa myi miehensä kokoelmat ja kirjaston Englantiin. Siellä niiden ympärille muodostettiin erityinen seura, The Linnean Society of London, joka nykyään on maan keskeinen luonnontieteellinen yhdistys.

Juuri tämän yhdistyksen kokouksessa vuonna 1858, 80 vuotta Linnén kuoleman jälkeen, Darwinin evoluutioteoria esiteltiin ensimmäisen kerran. Saman yhdistyksen tiloissa, viisi kerrosta Lontoon Piccadillyn alla, Linnén kokoelmat ovat säilyneet meidän päiviimme asti.Anto Leikola on oppihistorian emeritusprofessori.
Tieteen päivien merkkipäiväluennossa Linné 300 vuotta esitelmöivät 13.1. Uumajan yliopiston professori Sverker Sörlin aiheesta Globalisering och offervilja - Linné och hans apostlar eftervärldens ljus ja Anto Leikola aiheesta Linné Suomessa.Intohimoinen luokittelija


Linnén ansiosta koira on tutkijan äidinkielestä riippumatta Canis familiaris ja ihminen Homo sapiens.

Linnén voimakkain luonteenpiirre ja hänen tieteellisen maineensa avain oli hänen intohimonsa järjestykseen.
Jo "Luonnon järjestelmässä" se oli selvästi näkyvissä. Hän oli järjestänyt koko luomakunnan lajit, eläin- ja kasvikunnan ja jopa kivikunnan, sisäkkäisiin lokeroihin: luokkiin, lahkoihin ja sukuihin. Joka luokassa oli yksi tai useampia lahkoja, joka lahkossa yksi tai useampia sukuja ja joka suvussa yksi tai useampia lajeja. Löytyipä uusia lajeja miten paljon hyvänsä - ja varsinkin kaukaisista maista niitä löytyi ja löytyy yhä runsain määrin - ne voitiin kukin sijoittaa omaan lokeroonsa.

Eläinluokkia oli kuusi: nisäkkäät, linnut, amfibit (matelijat ja sammakkoeläimet), kalat, hyönteiset ja madot. Viimeinen oli kuin romukoppa, sillä sinne pantiin kaikki, mikä ei muualle sopinut.

Kasvit lokeroitiin kukkien heteiden määrän ja sijainnin mukaan 24 luokkaan, ja näiden lahkoja määräsivät emien lukumäärä ja sijainti. Kasvien sukupuolisuus oli kyllä ennestään tiedossa, mutta moni piti lisääntymiselinten ottamista järjestelmän perustaksi suorastaan sopimattomana.

Viimeisessä kasviluokassa, kryptogaameissa eli vanhan suomennoksen mukaan "salasiittiöissä", ei näyttänyt olevan kukkia lainkaan, mutta Linné uskoi niiden vain jääneen piiloon. Nykyään sanomme noita kasveja eli sanikkaisia, sammalia ja leviä itiökasveiksi. Tiedämme, ettei niillä todellakaan ole kukkia mutta suvullista lisääntymistä kylläkin. Tiedämme myös, että sienet, jotka Linné sijoitti kryptogaameihin, eivät oikeastaan ole lainkaan kasveja ja että jäkälät ovat sienten ja levien yhdistymiä.

Heteiden ja emien järjestelmä, "Linnén seksuaalijärjestelmä", on aikoja sitten väistynyt modernimpien ja luonnonmukaisempien luokittelujen tieltä.

Silti Linnén lokeroinnin periaate, monin tavoin täydennettynä, on yhä biologisen systematiikan kulmakiviä. Emme oikeastaan voisi ajatella kasvien ja eläinten järjestelmää ilman sitä, ja uusille lajeille löydetään yhä omat lokeronsa, joiden ajatellaan heijastavan niiden todellisia sukulaisuussuhteita.


Joka lajille kaksiosainen nimi

Linné löysi järjestyksenhalussaan myös ratkaisun kysymykseen lajien nimistöstä, joka oli rasittanut koko hänen aikansa eläin- ja kasvitiedettä.

Aikaisemmissa kasvi- ja eläinkirjoissa eri lajeilla oli ollut pitkiä ja selittäviä nimiä, jotka usein vaihtelivat kirjoittajasta toiseen. Kansan käyttämistä nimistä ei ollut paljonkaan apua, sillä ne olivat eri kielissä erilaisia ja samassakin kielessä ne vaihtelivat eri seuduilla.

Linnén ratkaisuna oli antaa jokaiselle lajille kaksiosainen mutta yksiselitteinen nimi, jonka alkuosa viittasi sukuun, loppuosa lajiin. Nimet olivat latinankielisiä, koska latina oli yhä oppineiden yleinen kieli ja Linné kirjoitti tieteelliset teoksensa latinaksi.

Esimerkiksi koiran suku oli Canis, ja sen lajeina olivat muun muassa koira (Canis familiaris), susi (Canis lupus) ja kettu (Canis vulpes), kissan suku taas Felis ja sen lajeina muun muassa kotikissa (Felis domestica), ilves (Felis lynx), leijona (Felis leo) ja tiikeri (Felis tigris).

Sukuja ja lajeja on sittemmin sekä yhdistelty että pilkottu monin tavoin, mutta periaate on yhä voimassa. Jokainen kuvattu uusi laji saa edelleen periaatteen mukaisen kaksiosaisen nimen.

Kasvitieteilijät pitävät nimistön lähtökohtana Linnén teosta Species Plantarum (1753), jossa kaksiosainen nimistö esiintyi ensimmäisen kerran, eläintieteilijät puolestaan Systema Naturaen kymmenettä painosta (1758). Vain niissä tai niiden jälkeen esiintyvät nimet tunnustetaan päteviksi.

Niinpä ihmisenkin nimenä on ja pysyy Homo sapiens, ’viisas ihminen’, täysin riippumatta siitä, onko ihmistä todella syytä pitää viisaana vai ei. Tämän nimen pystyisi vain Kansainvälinen eläintieteellinen nimistökomissio muuttamaan, eikä perusteeksi riittäisi arvelu, että ihminen ei ole ensinkään niin viisas kuin luulee olevansa.

Uuden tutkimuksen mukaan antiobioottien lisäksi monet muutkin lääkkeet vaikuttavat suolistossa asuviin bakteereihin.

Kaikki antibioottikuurin joskus syöneet tietävät, miten se voi saada vatsan sekaisin. Antibiootit tappavat kehosta bakteereja valikoimatta, myös suoliston hyödyllisiä asukkeja.

Suoliston valtabakteerilajit palautuvat parissa viikossa kuurin päättymisen jälkeen, mutta koko bakteeriflooran toipuminen voi viedä jopa kaksi vuotta.

Nyt saksalainen tutkimusryhmä on havainnut, että antibioottien lisäksi suolistobakteereja nitistivät monet muutkin lääkkeet. Ryhmän testaamista lähemmäs tuhannesta lääkkeestä useampi kuin joka neljäs lääke vaikutti ainakin yhden suolistomikrobilajin kasvuun.

Tutkijat osasivat arvata, että jotkin lääkkeistä voivat vaikuttaa suoliston bakteereihin, koska tällaisia tutkimustuloksia oli hiljattain julkaistu parista lääkkeestä. Silti he yllättyivät siitä, miten monilla lääkkeillä näitä vaikutuksia on.

”Todellinen lukumäärä on todennäköisesti vielä korkeampi. Tällä muutoksella suolistobakteeriston koostumuksessa on osuutensa lääkkeiden sivuvaikutuksiin, mutta ne voivat olla myös osa lääkkeen hyödyllistä vaikutusta”, selittää tiedotteessa tutkimustyötä johtanut Peer Bork Eurooppalaisesta molekyylibiologian laboratoriosta EMBL:stä.

Suolen bakteereihin vaikuttivat myös muut kuin tulehduslääkkeet. Ryhmä varoittaa, että myös muut lääkkeet kuin antibiootit voivat vaikuttaa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen syntyyn.

Bakteerit näyttävät kehittävän ei-antibioottisia lääkkeitä vastaan suurelta osin samanlaisia puolustuskeinoja kuin antibioottejakin vastaan.

”Tämä on pelottavaa”, sanoo tiedotteessa Nassos Typas, joka niin ikään johti tutkimusta.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Nature.

Kysely

Meneekö vatsasi sekaisin lääkkeistä?

Luulemme olevamme kyvyttömämpiä onneen kuin aurinkoisen etelän hmiset. Synkkä omakuva vaatii uudistamista. Kuvat Shutterstock

Edes taantuma ei pudottanut meitä maailman onnellisimpien kansakuntien joukosta. Tällä me todistamme, ettei raha yksin ratkaise, miten ihmiset elämänsä kokevat.


Tuossa keski-ikäinen rouva pyyhältää kauppakassia kantaen kohti bussipysäkkiä. Aika onnellisen näköinen tapaus. Tuossa kaksi vartijaa, mies ja nainen, halaa toisiaan leveä hymy kasvoillaan. Sitten ohi rymistelee pitkänhuiskea nuori skeittarisälli, jonka meno huokuu hyvää fiilistä. Näitä kaupunkilaisia katsellessa tulee itsekin hyvälle tuulelle.

Tämä on Suomi. Toimittajien kuuluisi olla kriittisiä, mutta eihän tälle mitään voi: kansainväliset vertailut toisensa jälkeen osoittavat, että suomalaiset ovat tavallista tyytyväisempää porukkaa. Sijoituksemme on yleensä maailman kymmenen onnellisimman joukossa. Uunituoreessa vuoden 2018 World Happiness Reportissa olemme ykkösiä.

Onnellisuus ei ole kuulunut suomalaisten itsestään vaalimaan kuvaan. Kun katsomme peiliin, sieltä mulkoilee takaisin sellaisia kansallisia stereotypioita kuin talven pimeys ja kylmyys, vähäpuheisuus ja viina. Luulemme olevamme kyvyttömämpiä onneen kuin ihmiset etelän maissa, joissa on palmupuita ja auringonpaistetta.

Onnettomia nuo gallialaiset

Turhan synkkä omakuva vaatii uudistamista. Vaikka tyytyväisyydessä suomalaiset eivät ole ihan maailman huippua, paljon ei puutu. Täällä ollaan esimerkiksi onnellisempia kuin Ranskassa.

Tunnettu alankomaalainen onnellisuustutkija, Erasmus-yliopiston professori Ruut Veenhoven ja hänen työtoverinsa Gaël Brulé julkaisivat vuonna 2014 tutkimuksen, jossa he etsivät siihen selitystä. Sitä todella kaivataan.

Ranskalaisten elämäntaito ja joie de vivre ovat legendaarisia pitkin maailmaa. Ranskalaisilla on viininsä, keskustelutaitonsa, kahvilansa, kulinaariset perinteensä, tyylitajunsa ja charminsa. Miten he voivat olla onnettomampia kuin kylmän ja pimeän pohjolan asukkaat?

Onnen määrää tutkijat mittaavat tavallisesti parilla kolmella eri tavalla. Voidaan ensinnäkin kysyä ihmisiltä suoraan, miten tyytyväisiä he ovat viime aikoina olleet elämäänsä. Asteikko voi ulottua nollasta viiteen, kymmeneen tai vaikka sataan.

Edellisestä hieman eroaa niin sanotut Cantrillin tikapuut, jonka kymmenpienaiselle asteikolle ihmiset saavat asettaa itsensä. Tämä onnellisuusmittari ottaa huomioon sen, miten oma toteutunut elämä suhteutuu odotuksiimme ja toiveisiimme. Cantrillin tikkailla ylin askelma edustaa parasta mahdollista elämää, jonka voi ajatella itselleen, ja alin huonointa.

Onni koostuu myös jokapäiväisten miellyttävien ja ikävien tunteiden taseesta eli siitä, onko arjessamme enemmän mukavuutta ja iloa vai äreyttä ja ahdistusta.

Kansalaisten tunnelmat selviävät muun muassa tällaisin tiedusteluin: oletko edellisenä päivänä ollut masentunut tai stressaantunut, oletko tuntenut olevasi levollinen tai hymyillyt paljon?

Suomalaiset pärjäävät kaikilla mittareilla keskimääräistä paremmin ja jättävät Ranskan selvästi jälkeen. Esimerkiksi tunnepuntarilla vauraiden maiden keskiarvotulos oli 45, Ranskan luku 42 ja Suomen 54. Suomalaisten eilispäivät ovat siis kuluneet hauskemmin ja rentoutuneemmin kuin useimpien muunmaalaisten.

Vapaus tuottaa onnea

Ranska on kiinnostava vertailukohta, koska taloudellisesti Suomi on kutakuinkin samalla tasolla kuin Ranska. Bruttokansantuote henkeä kohti on likipitäen yhtä suuri molemmissa maissa, ja maat ovat saavuttaneet tulotason, jonka jälkeen kansakunnan vaurauden lisäys­ ei joidenkin tutkimusten mukaan juuri lisää kansakunnan keskimääräistä tyytyväisyyttä.

Jos raha ei ratkaise, mikä sitten? Brulén ja Veenhovenin selitys on hieman yllättävä: vapaus.

Vapaus koostuu siitä, miten yhteiskunnassa on tarjolla erilaisia mahdollisuuksia ja miten hyvin ihmiset ovat niistä perillä. Lisäksi ihmisten pitää olla vapaita valitsemaan: mitä suurempi on itseluottamus ja mitä pienempi on pakko sopeutua odotuksiin, sitä vapaammaksi ihminen kokee itsensä. Vapaa ihminen tuntee olevansa elämänsä ohjaksissa, ja sekös onnellistuttaa.

Vapauden, veljeyden ja tasa-arvon nimiin vannovassa maassa luettelon ensimmäistä herkkua on vähemmän kuin Suomessa. Niin osoittavat mittaukset.

Suomalaiset kokevat itsensä selvästi vapaammiksi kuin ranskalaiset. Ero syntyy kenties lapsuudessa. Ranskassa kotikasvatuksessa korostuu tottelevaisuus, Suomessa itsenäisyys. Gallien koulussa opetus tapahtuu ylhäältä alas, Suomessa lapset opiskelevat enemmän keskenään. Katolisen kirkon perinne on niin ikään autoritaarisempi kuin protestanttisen.

Maat vaurastuvat, onni pysyy

Vaikka raha ei ratkaise Ranskan ja Suomen välistä onnellisuusmaaottelua, eurot vaikuttavat. Rahan ja onnen suhde ei kuitenkaan ole yksioikoinen.

Selvää on, että jos köyhä maa nousee taloudellisesta kurjuudesta, onnellisuus maassa lisääntyy. Taloustieteilijät kuitenkin taittavat peistä siitä, kasvattaako talouskasvu onnellisuutta vauraissa maissa.

Vastakkain ovat kokonaiset maailmankatsomukset. Toista suuntaa edustavat leppoistajat ja kasvukriitikot, joiden mukaan materia jo riittää länsimaissa ja voisimme keskittyä enemmän vapaa-aikaan ja ihmissuhteisiin. Toiset vakuuttavat, ettei kasvusta ja elintason kohottamisesta päästä ja että se tekee ihmisille hyvää vastakin. Molempien kantojen puolesta on näyttöä.

Etelä-Kalifornian yliopiston taloustieteen professori Richard Easterlin teki jo 1970-luvulla havainnon, jota sittemmin on kutsuttu hänen mukaansa Easterlinin paradoksiksi. Se kuuluu näin: vaikka maan sisällä varakkaat ovat onnellisempia kuin vähävaraiset, koko maan vaurastuminen ei kasvata kansalaisten onnellisuutta. Monissa maissa kansantuote on vuosien mittaan moninkertaistunut, mutta tyytyväisyys elämään on pysytellyt samalla tasolla.

Suomikin on paljon rikkaampi nyt kuin 1970-luvulla, mutta onnellisuus on liikahtanut vain hieman ylöspäin. Jos kuvittelemme aikakoneen, joka palauttaisi meidät 1970-luvun kulutustasolle, monet kokisivat järkytyksen. Siitä toivuttuaan he eivät kuitenkaan olisi juuri sen onnettomampia kuin nyt. Ihmiset tottuvat vauraudessaan tapahtuviin muutoksiin. Juuri tottuminen selittää osaltaan, miksi kansakunnan vaurastuminen ei lisää onnellisuutta tai lisää sitä vain vähän.

Melkein kaikkeen tottuu

Tottuminen ei rajoitu vain pankkitilin muutoksiin. Jotkut psykologit ovat väittäneet, että ihminen sopeutuu melkein mihin tahansa elämän sattumukseen. Tämän set point -teorian mukaan ihmisellä on tietty onnellisuuden perustaso, johon hän palaa vaurastumisen, köyhtymisen, avioi­tumisen, avioeron tai vammautumisen jälkeen. Mikään ei pitkällä aikavälillä hetkauta meitä suuntaan tai toiseen.

Onnen perustason ajatusta puoltavat esimerkiksi tutkimukset ihmisistä, jotka ovat halvaantuneet tapaturmissa. Jonkin ajan kuluttua heidän henkinen hyvinvointinsa palautuu enemmän kuin moni luulisi. Avioliiton elämää kohottava vaikutus tasaantuu toiseen suuntaan. Onnellisuustutkijat näyttävät usein käyrää, joka kuvaa ihmisen onnellisuuden muutosta ennen avioliittoa ja avioitumisen jälkeen. Käyrä kohoaa ja kohoaa ja huipentuu häävuonna, mutta sitten se alkaa laskea kohti tasoa, jolla se oli ennen liiton solmimista.

Perustasoteoriaa tukevat myös kaksostutkimukset, joissa on selvitetty onnellisuuden perinnöllisyyttä. Tuoreen katsauk­sen mukaan koetun hyvinvoinnin periytyvyys on arviolta 35 prosenttia eli samaa luokkaa kuin vakavan masennuksen. Kahden yhtä hyvissä tai huonoissa oloissa elävän ihmisen tyytyväisyys elämään voi erota suuresti. Persoonallisuuspiirteitä jaetaan epätasaisesti syntymässä. Jos on saanut ulospäinsuuntautuneen tai tunnollisen luonteen, voi kiittää onneaan. Sen sijaan neuroottisuus tietää enemmän huolia.

Tottumisella on rajansa. Avioliitossa­ tyytyväisyys ei laske liittoa edeltäneelle tasolle, vaikka arki alkaa. Parisuhteella on keskimäärin pysyvä onnellistuttava vaikutus. Yhtä lailla pysyvä, joskin päinvastainen vaikutus on terveyden menetyksellä. Mitä enemmän sairaus rajoittaa arkea, sitä enemmän se vähentää tyytyväisyyttä. Myöskään työttömyyteen psyyke ei kokonaan sopeudu: se ei lakkaa syömästä miestä tai naista.

Halut uusiutuvat jatkuvasti

Rahan tuoma onnen lisäys sen sijaan haihtuu sen jälkeen, kun tietty tarpeiden tyydytyksen perustaso on saavutettu. Näin ainakin Richard Easterlin on todennut tutkimuksissaan, jotka maalaavat kuvaa materian tavoittelun älyttömyydestä. Kun me saamme tai puolisomme saa palkankorotuksen, iloitsemme siitä aikamme mutta sitten jo totumme asiaan ja koettu hyvinvointimme palaa perustasolleen.

Yksi selitys tottumiseen on se, että tavoitteemme nousevat vaurastuessamme.

Yhdysvalloissa tutkittiin samaa ikäluokaa siten, että ihmisiä pyydettiin eri elämänvaiheissa valitsemaan kymmenen suuren hankinnan listasta ne, joita he uskoivat tarvitsevansa elääkseen hyvää elämää. Toivelista ulottui toisesta televisiosta ulkomaanmatkailuun, omistusasuntoon, uima-altaaseen ja kesämökkiin.  Kävi ilmi, että sitä mukaa kuin ihmiset saivat tyydytettyä toiveitaan, heille ilmaantui saman verran uusia. Varakkaammille haaveita sikisi vielä enemmän kuin muille.

Halujen jatkuva uusiutuminen takaa sen, että tyydytystä on vaikea saada lisää pelkästään hankkimalla lisää aineellista hyvää. Tyytymättömyys vallitsevaan tilanteeseen uusiutuu jatkuvasti.

Jotkut evoluutiopsykologit uskovat, että taipumus on osa ihmisen perimää. Kenties kivikauden oloissa parhaiten menestyivät ne, jotka eivät jääneet nautiskelemaan olostaan, kun varastot olivat täynnä. He olivat hetken tyytyväisiä, mutta halusivat sitten taas lähteä poimimaan marjoja ja kaatamaan riistaa. Meillä on näiden tyytymättömien geenit, ja taipumus pitää meissä yllä toimeliaisuutta ja kulutusta, jolla ei ole eloonjäännin ja onnen tavoittelun kannalta merkitystä.

Vertailu pitää paikallaan

Toinenkin talouspsykologinen moottori pyörittää aineellisen kulutuksen oravanpyörää. Ihmiset juoksevat paikoillaan onnen perässä siksi, että he perustavat tyytyväisyytensä sosiaaliseen vertailuun. Vaurastuminen tuo lisää iloa elämään, jos se parantaa suhteellista asemaa. Jos taas viiteryhmä eli ne ihmiset, joihin ihminen itseään vertaa, vaurastuvat samaa tahtia, tulon lisäys ei ajan oloon tunnu miltään.

Vertailu on taannut sen, ettei kansantuotteen huima kasvu länsimaissa ole kääntynyt kovin kummoiseksi onnen kasvuksi. Se voi myös selittää, miksi Yhdysvalloissa tunnelmat ovat laskeneet samaan aikaan, kun tuloerot ovat jyrkentyneet. Kun vertailukohdat karkaavat kauem­maksi, oma suhteellinen asema heikkenee ja mieli mustenee.

Jo lapset osaavat vertailun taidon. Britanniassa on havaittu, että varakkailla alueilla vähävaraisten perheiden lapsilla on enemmän käytöshäiriöitä kuin alueil­la, joilla yleinen tulotaso on lähempänä omaa. Epäedullinen elintasovertailu kiristää pinnaa.

Easterlinin paradoksi käy järkeen, kun ottaa huomioon, miten totumme saavutuksiimme, keksimme uusia toiveita tavoiteltaviksi ja pysyttelemme tulojen kasvusta huolimatta aina vain kutakuinkin samalla tasolla suhteessa vertailuryhmäämme.

Silti järkeenkäypää on myös uskoa tyytyväisyyteen, jota kasvavat kulutusmahdollisuudet tuovat. Rahalla voi monella tavoin toteuttaa itseään ja viettää laadukasta vapaa-aikaa. Raha tarjoaa myös turvaa kohtalon koettelemuksia – sairauksia, menetyksiä, avioeroja – vastaan. Hyviin tuloihin yhdistyy usein myös kiinnostava työ ja arvostettu asema.

Raha ratkaisee sittenkin?

Vaurastumisen iloista on tieteellistä näyttöä. Daniel Kahneman ja Angus Deaton totesivat Yhdysvalloissa tekemässään tutkimuksessa, että tyytyväisyys elämään lisääntyy sitä mukaa kuin tulot nousevat eikä ole olemassa tulorajaa, jonka jälkeen arviot oman elämän hyvyydestä lakkaisivat kohenemasta.

Tyytyväisyys omaan elämään on kuitenkin eri asia kuin itse elämisen kokemus. Kaksikon mukaan myönteiset tunteet lisääntyvät vaurastuessa – mutteivät rajatta. Katto tulee vastaan, kun kotitalous­ tienaa 75 000 dollaria eli 70 000 euroa vuodessa.

Tutkimuksen aineisto kerättiin vuonna 2008, ja silloin kolmannes Yhdysvaltain kotitalouksista ylitti rajan. Sitä varakkaammilla hyvän olon tunteet eivät enää lisääntyneet. Vaikka rahalla voi hankkia kivoja kokemuksia matkoilla ja mukavuutta asumiseen, se ei tuo koettua onnea yhtään enempää. Eräässä tutkimuksessa huomattiinkin, että suurituloisten on vaikeampi nauttia elämän pienistä iloista.

Kahnemanin ja Deatonin tutkimus ei vielä osoita vääräksi väitettä, jonka mukaan kansantuotteen kasvu ei kasvata onnea. Siihen iskee toinen tutkijakaksikko.

Taloustieteilijäpariskunta Betsey Stevenson ja Justin Wolfers on julkaissut analyysejä, joiden mukaan mitään Easterlinin paradoksia ei ole olemassa: kansantuotteen kasvu ja tyytyväisyys käyvät tyylikkäästi yhtä jalkaa, eikä mitään eurorajaa onnen kasvulle tule vastaan. Easterlin on yksinkertaisesti väärässä, duo summaa.

Tunne seuraa suhdanteita

Kasvun ja onnen kiista ei ole asettunut. Easterlin on väittänyt, että hänen kriitikkonsa sekoittavat lyhyen aikavälin talouden vaihtelut ja pitkän ajan talouskasvun. Ihmisten onnellisuus nousee ja laskee nousu- ja laskukausien mukana, mutta pitkän aikavälin kansantuotteen kasvu ei sitä vastoin näytä kohottavan kansakunnan mielialaa yhtään.

Yliopistonlehtori Jani-Petri Laamanen Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta on saanut työtovereidensa kanssa samansuuntaisia tuloksia.

– Kansantuotteen kasvu lisää onnellisuutta tilapäisesti mutta ei pitemmäksi aikaa. Kun tulee taantuma, onnellisuuskin notkahtaa. Joitain merkkejä on siitä, että taantuma vaikuttaa enemmän kuin vastaava nousu. Yllättäen Suomi ei ole taantumasta huolimatta kuitenkaan keskimäärin erityisen onneton, Laamanen kertoo.

Eri mailla näyttää olevan erilainen kyky kääntää vauraus onnellisuudeksi. Suomessa, muissa pohjoismaissa, Sveitsissä ja Hollannissa temppu osataan, sillä nämä maat yleensä johtavat onnellisuuslistauksia. Sen sijaan Belgia on erikoinen tapaus: kun maa on vaurastunut, sen kansalaisten tyytyväisyys on vain vähentynyt.

Belgiassa vaurastuminen kanavoituu ilmeisesti kulutukseen, joka ei ole omiaan lisäämään ihmisten onnellisuutta. Tällaiseen arvioon päätyivät Laamanen ja hänen kollegansa, kun he tutkivat ihmissuhteiden, onnellisuuden ja talouskasvun kolmiyhteyttä.

– Maissa, joissa ihmiset helposti ryhtyvät statuskilpailuun ja kilpavarusteluun, bruttokansantuote ei tuota onnellisuutta niin paljon kuin maissa, joissa statuskilpailua ei esiinny. Jos ihmiset näyttävät statusta ulospäin, se aiheuttaa muissa huonommuuden tunnetta. Siten lisäraha ja -kulutus ei lisääkään hyvinvointia, Laamanen sanoo.

Suomessa sanotaan usein, että täällä ei saa näyttää rikastumistaan. Tätä ei siis tule pitää kateutena vaan itsesuojeluvaistona, joka parantaa kansakunnan onnellisuustasetta.

Hyvinvointivaltio kannattaa

Suomen kuten muidenkin pohjoismaiden valttina on hyvinvointivaltio tulonjakoineen ja sosiaalimenoineen. Niiden merkitys on tosin myös kiistetty. Asialla on ollut Ranskan ja Suomen vertailusta tuttu Ruut Veenhoven.

Veethoven julkaisi 15 vuotta sitten laajan tutkimuksen, jonka mukaan sosiaalimenojen suuruuden ja kansalaisten onnellisuuden välillä ei ole mitään yhteyttä. Anteliaan sosiaaliturvan maissa ihmiset eivät olleet yhtään onnellisempia eikä onnellisuus tasaisemmin jakautunut kuin niissä yhtä rikkaissa maissa, joissa sosiaalimenot jäivät pieniksi.

Suomen Pankin entinen johtaja Kari Nars tulkitsee tutkimustulosta kirjassaan Raha ja onni (2006) niin, että sosiaaliturvakin kärsii samanlaisesta tottumisesta kuin vaurastuminen yleensä: kun yhdet tarpeet tyydytetään, uusia syntyy tilalle. Tyytymättömyys ei katoa minnekään, ja siksi sosiaalimenot eivät paradoksaalisesti tuota sitä hyvinvointia, jota niiden olisi tarkoitus tuottaa.

Itä-Suomen yliopiston sosiaalipolitiikan professori Juho Saari arvostelee hollantilaistutkimuksen asetelmia kirjassaan Onnellisuuspolitiikka (2012).
Esimerkiksi Yhdysvallat on siinä yksi pienten sosiaalimenojen maa. Jos kuitenkin ottaa huomioon sikäläisen eläkevakuutuksen ja yksityisen terveydenhuollon, sosiaalimenojen osuus kasvaa yhtä suureksi kuin pohjoismaissa. Saaren tekemät vertailut Euroopan valtioiden välillä osoittavat myös, että suurempien sosiaalimenojen ja kansalaisten onnellisuuden välillä on yhteys.

Köyhä hyötyy vähemmästä

Yksi onnellisuuteen liittyvä mekanismi­ puoltaisi hyvinvointivaltion harjoittamaa tulonjakopolitiikkaa. Rahalla on halvempaa lisätä köyhien onnea kuin rikkaiden, ja useimmista sosiaalipolitiikan etuuksista nauttivat pikemminkin pienituloiset kansalaiset. Summa, joka tuntuu hyvältä köyhän elämässä, ei välttämättä merkitse paljon mitään rikkaalle. Varakas tarvitsee enemmän rahaa onnen lisäyk­seen kuin köyhä.

Hyvinvointivaltion rahoitus tuottaa onnellisuustappiota varakkaille, jotka veroillaan maksavat sosiaalimenot. Verotuksen tuskaa saattaa vielä korostaa talouspsykologiasta tuttu tappiokammo. Menetykset tuntuvat ikävämmiltä kuin samansuuruiset voitot hyviltä. Juho Saaren mukaan ratkaisevaa on, miten läpinäkyvästi tulojen uudelleenjako tehdään.

Kärvistelyä aiheutuu eniten, jos verotuksen rahallisen menetyksen näkee konkreettisesti tilillään. Koska tietoisuus menetyksestä lisää tuskaa, vero kannattaa napsaista silloin, kun raha ei vielä ole tilillä. Palkkaverotuksessa se meneekin työnantajan maksamana, ja arvonlisäverossa se on piilossa tavaroiden ja palveluiden hinnoissa. Yrittäjät sen sijaan näkevät selvemmin, miten verot vaikuttavat tuloihin.  

Onnellisuuden kokonaistase näyttää kuitenkin jäävän hyvinvointivaltiossa voitolliseksi. Sijoitukset siihen kannattavat.

Vuonna 2011 Shige Oishi ja Ed Diener osoittivat 54 maan vertailullaan, että progressiivisen verotuksen maissa voidaan parhaiten. Näissä maissa ihmiset useimmin arvioivat elämänsä olevan lähimpänä parasta mahdollista. Niissä koettiin myös enemmän myönteisiä tunteita ja vähemmän kielteisiä. Yksi näitä onnen maita on Suomi.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2015, päivitetty 16.3.2018

Näillä ohjeilla ripaus lisää

Ohje 1:  Sulje korvat onnellisuuspuheelta

Oletko saanut tarpeeksesi onnellisuudesta? Tuntuuko, että siitä on tullut jonkinlainen pakko? Se ei ole ihme nykyisin, kun onnellisuus näyttää olevan elämän ainoa todellinen tarkoitus.

Yhteiskuntatieteissä ja psykologiassa tunnetaan ironisen vaikutuksen ilmiö. Se tarkoittaa, että jonkin toimenpiteen seurauk­set kääntyvät päinvas­taisiksi kuin alun perin tarkoitettiin. Näin on käynyt osaksi myös onnellisuuden tavoittelulle.

Mitä enemmän uskomme, että yhteiskunta olettaa meidän pyrkivän onnellisuuteen, sitä pahemmin koemme kielteiset tunteemme, kuten surun. Näin vihjaa Brock Bastianin ja kumppaneiden Japanissa ja Australiassa tekemä tutkimus. Vaikutus oli suurempi Australiassa. Länsimaisissa kulttuureissa ikäviä tunteita ilmeisesti siedetään huonommin, ja tämä karttelu on omiaan voimistamaan niitä. Olisimme onnellisempia, jos suhtautuisimme suopeammin suruun, alakuloon ja ahdistukseen.

Onnen tärkeyden korostaminen voi myös laimentaa myönteisiä tunteita, kertoo Iris Mauss työtovereineen Emotion-lehdessä. Kun elämyksiin kohdistuvat odotukset kasvavat, kivaa kokemusta sen koittaessa nakertaa pettymyksen tunne.

Ohje 2: Osta elämyksiä, älä tavaraa

Jos rahalla ei onnistu hankkimaan onnea, käyttää sitä väärin. Kannattaa kohdentaa se mieluummin elämyksiin ja kulttuuriin kuin aineellisiin asioihin. Elämysten ostelu tuottaa enemmän mielihyvää kuin tavaroiden, osoittavat eri tutkimukset.

Tavaran antama nautinto väljähtyy nopeasti, kun taas elämys – vaikkapa käynti konsertissa – tuntuu tyydyttävältä vielä kauan tapahtuman jälkeenkin. Ihmiset palaavat mielessään paljon useam­min elämyksiinsä kuin aineellisiin hankintoihinsa.   

Elämysostos alkaa kohottaa mielialaa jo ennen kuin se toteutuu.Lämmittelemme ennakolta sen odotuksessa.

Kulttuurin ja elämysten kulutuksessa on sekin etu, että niistä nautitaan enemmän niiden itsensä vuoksi. Tavaroissa sen sijaan on usein mukana vertailu muiden tavaroihin, ja jos omat eivät pärjää vertailussa, mieli myrtyy.


Ohje 3: Ole kiltti

Ennen piti olla avulias, ystävällinen, kiitollinen ja antelias, jotta olisi moraalisesti hyvä ihminen. Nyt näistä hyveistä on tullut väline, jolla kohottaa onnellisuuttaan. Kaikkien mainittujen hyveiden hyöty on osoitettu useissa tutkimuksissa, joita on tehnyt muun muassa Sonya Lubomirsky.

Jos hyveet tekevät onnelliseksi, niin käy myös päinvastoin: onnellisuus lisää hyveitä. Onnellisuus tekee epäitsekkäämmäksi ja kiitollisemmaksi. Hyveellinen toiminta ja onnellisuus muodostavat toisiaan voimistavan kehän.

Ei kuitenkaan kannata syyllistyä, jos elämä ei juuri nyt  hymyile. Myös vastoinkäymisistä voi kummuta hyveitä, muistuttaa tunnettu onnellisuustutkija Ed Diener.


Ohje 4: Keskity siihen, mitä teet

Kun olet palaverissa, hoidat lasta, katsot televisiota, siivoat tai keskustelet toisten ihmisten kanssa, keskitä huomiosi siihen. Vaikka tehtävä tympäisisi, ole siinä henkisesti mukana. Silloin olet tyytyväisempi kuin haikaillessasi ajatuksissasi jonnekin toisaalle.

Harhaileva mieli on onneton mieli, kiteyttävät Matthew Killingsworth ja Daniel Gilbert.

He olivat saaneet tuhannet kännykän käyttäjät innostumaan tutkimuksesta, jossa näille putkahti tämän tästä puhelimeen tiedustelu siitä, mitä he olivat tekemässä, harhailiko mieli ja miltä tuntui.

Lähes puolet ajasta ihmisten mieli oli poissaoleva. Vain seksiä harjoitettaessa fokus oli täydellisesti asiassa. Edes eksyily mukaviin mietteisiin ei voittanut sitä, että oli läsnä tekemisessään.

Ohje 5: Ryhdy aktivistiksi

Eikö mielenosoittajissa ja aktivisteissa ole jotain kadehdittavaa? Heillä on mielekästä tekemistä, he välittävät asioista ja pyrkivät todella tekemään niille jotakin.

Kaiken lisäksi aktivistit ovat onnellisempia kuin epäpoliittiset kansalaiset. Selitys ei ole ainakaan yksin se, että onnelliset osallistuisivat enemmän, kertoo Malte Klarin ja Tim Kasserin opiskelijoiden parissa tekemä tutkimus. Poliittinen toiminta itsessään sai opiskelijat tuntemaan itsensä elävämmiksi ja energisemmiksi kuin tunsivat verrokit, jotka puuhasivat jotakin vähemmän poliittista. 

Ensimmäinen kuulu onnellisuuden tutkija, filosofi Aristoteles jo sanoi, että ihminen on yhteisöllinen olento ja hyvään elämään kuuluu yhteiskunnallinen osallistuminen. Jos siitä tulee vielä hyvä olo,  ei ole mitään syytä olla menemättä mielenosoitukseen.