6.12.1934 Tasavallan eliitti on jo tottuneesti kokoontunut juhlimaan itsenäisyyspäivää Presidentinlinnaan. Kuva: Pietinen/Historian kuvakokoelma/Museovirasto
6.12.1934 Tasavallan eliitti on jo tottuneesti kokoontunut juhlimaan itsenäisyyspäivää Presidentinlinnaan. Kuva: Pietinen/Historian kuvakokoelma/Museovirasto

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto haki muotoaan, kunnes Lauri Kristian Relander vakiinnutti tavan kutsua vieraat illanviettoon linnaan.

Suomen eduskunnan 6. joulukuuta 1917 hyväksymä itsenäisyysjulistus ei saanut aikaan juuri minkäänlaisia reaktioita. Lehdissä tapahtuma kuitattiin yhden palstan uutisena. Julistuksen merkitystä ei ymmärretty, eikä sitä mitenkään osattu juhlistaa. Päivä oli vain kiitävä hetki eurooppalaisessa kehityksessä, jonka seurauksena vanhat imperiumit sortuivat, vallankumous eteni ja uusia valtioita syntyi.

Suomen kannalta ratkaisevat vaiheet liittyivät kevään 1918 tapahtumiin. Oikeiston mielestä vasta vapaussota-kansalaissota saattoi loppuun maamme irrottautumisen Venäjästä. Monet ajattelivat, että valkoisen armeijan voitonparaatin päivä 16. toukokuuta olisi sopiva valtiollisen juhlan päiväksi. Vasemmisto ajoi itsenäisyyspäiväksi marraskuun 15. päivää, koska kansanvaltaa edustanut Suomen eduskunta oli julistautunut korkeimman vallan käyttäjäksi 15.11.1917.

Vaikka itsenäisyyspäivästä ei ollut virallisesti päätetty, tasavallassa juhlittiin 6. joulukuuta 1918. Akateemiset piirit järjestivät juhlan sen kunniaksi, että itsenäisyysjulistuksen hyväksymisestä oli kulunut vuosi.

Porvarillisen kulttuurinationalismin tärkeimpiin tiloihin Kansallisteatteriin ja Vanhaan ylioppilastaloon kokoontuivat lehtitietojen mukaan kunniavieraina ”hallituksen jäsenet, eduskunnan puhemiehet, yliopiston kansleri, huomatuimmat lahjoittajat – – suomalaisen taiteen ja kirjallisuuden merkkimiehet”. Juhlapuhujana oli senaattori, professori E. N. Setälä. Ohjelma oli isänmaallinen ja akateeminen; yliopistoyhteisö oli ollut 1800-luvulta alkaen tärkein kansallisen identiteetin luoja.

Kompromissiratkaisuna 6. joulukuuta

Vuonna 1919 joulukuun kuudetta juhlittiin ensimmäisen kerran virallisesti itsenäisyyspäivänä. Marraskuussa maalaisliittolaisen pääministerin J. H. Vennolan hallitus näet teki kompromissiratkaisun ja valitsi itsenäisyysjulistuksen päivän Suomen tasavallan itsenäisyyspäiväksi. Joulukuun kuudennesta oltiin valkoisen eliitin johdolla rakentamassa ”yksimielisyyden juhlapäivää”.

6.12.1919 Itsenäisyyttä juhli alkuvaiheessa valkoinen Suomi. Suojeluskunnat järjestivät paraatin. Kuva: Atelier Rapid/Historian kuvakokoelma/Museovirasto

Nyt juhlallisuuksia riitti koko päiväksi. Suojeluskunnat kokoontuivat Rautatientorilla ”järjestäytyäkseen siellä paraatiin, josta oli muodostuva aamupäivän juhlallisuuksien huomattavin osa”. Helsingin Nikolainkirkon eli nykyisen Tuomiokirkon juhlajumalanpalvelukseen saapui nuoren tasavallan korkein valtiollinen, sotilaallinen ja poliittinen johto.

Sitten oli vuorossa valtioneuvoston juhlaistunto, ja heti sen päätyttyä presidentti K. J. Ståhlberg järjesti iltapäivävastaanoton Presidentinlinnassa. Vastaanottoa seurasi kansalaisjuhla Kansallisteatterissa ja illalla vielä akateeminen itsenäisyyspäivän juhla Vanhassa ylioppilastalossa.

Seremonioita oli siis paljon, mutta kyseessä oli vielä valkoisen Suomen juhla, johon punaisen Suomen johto suhtautui vieroksuen. Itsenäisyysjuhlinnan aatteellisiksi tulkeiksi asettuivat presidentti puolisoineen, korkeat virkamiehet, piispat, upseerit ja ylioppilaat.

Vastaanotto kesti tunnin

Tasavallan presidentin ensimmäiselle vastaanotolle osallistui vain noin 150 henkeä, mutta juhlan valtiollinen luonne tuli selvästi esiin.

Kunniavieraita olivat ulkomaiden diplomaatit, ministerit ja asiainhoitajat, ja juhlivan ydinryhmän muodostivat kirkon, armeijan, yliopiston, kansanedustuslaitoksen, valtioneuvoston ja virkakunnan eliitit. Jokainen kutsuvieras esitti henkilökohtaisesti presidentille onnittelunsa itsenäisyyden ja itsenäisyyspäivän johdosta.

Myös työväestö vieraili vastaanotolla kolmihenkisenä lähetystönä. Se korosti tervehdyspuheessaan koko kansan itsenäisyyttä ja painotti presidentin roolia kansan edusmiehenä.

Tunnin pituisella vastaanotolla tarjottiin kahvia ja virvokkeita. Tilaisuutta emännöi presidentin vanhin tytär Aino. Taustamusiikkia vieraiden viihdykkeeksi soitti Valkoisen Kaartin soittokunta.

Viisivuotispäivänä tanssia

Nuoren tasavallan ensimmäinen presidentti Kaarlo Juho Ståhlberg oli leski virkaan tullessaan. 1920 rinnalle löytyi nuoruudenystävä, leskirouva Ester Hällström. Kuva: Historian kuvakokoelma/Museovirasto

Kun 1922 tuli aika viettää nuoren tasavallan viidettä itsenäisyyspäivää, presidentti Ståhlberg ja hänen puolisonsa Ester (vuodesta 1920) järjestivät Linnassa juhlan kunniaksi illanvieton, soiréen. Tilaisuus alkoi kello 21, välittömästi Kansallisteatterissa pidetyn kansalaisjuhlan jälkeen.

Kutsuvieraita oli ennätyksellinen määrä, yli tuhat. Ensimmäistä kertaa presidentin vastaanotolle saapui myös maakuntien virkamiehiä sekä liikemaailman ja kulttuurielämän edustajia.

Vieraiden paljous vaati uusia järjestelyjä seremonioihin. Tuhat ihmistä ei mitenkään voinut esittää henkilökohtaista tervehdystään presidentille. Niinpä vieraat kättelivät presidenttiparin Valtiosalissa.

Uutta oli myös tarjoilussa: kahvin ja teen rinnalle ilmaantui buffet. Ja ensimmäisen kerran itsenäisyyspäivän juhla päättyi tanssiin.

Suuret juhlat vakiintuvat

Ståhlbergien soirée jäi heidän ainoakseen. Vuosina 1923 ja 1924 presidenttipari kutsui vieraat jälleen vaatimattomammin iltapäivävastaanotolle.

Toinen presidenttimme Lauri Kristian Relander viihtyi julkisuudessa, ja rouva Signe Relander tunsi muodin. Hän emännöi ensimmäiset juhlansakin ajanmukaisen muodikkaassa, lyhyessä iltapuvussa. Kuva: Historian kuvakokoelma/Museovirasto

Suuret iltajuhlat vakiinnutti tasavaltamme toinen presidenttipari Lauri Kristian ja Signe Relander. Heidän ensimmäiseen illanviettoonsa 5. joulukuuta (päivä oli juhlalle sopivampi lauantai) 1925 saapui noin 1 600 vierasta.

Kuten jo muutamana vuonna aiemmin läsnä oli sekä korkein poliittinen ja sotilaallinen että kulttuurinen eliitti, mutta tällä kertaa poikkeuksellisesti puolisoineen; Relanderit aloittivat avec-kutsujen lähettämisen. Diplomaattikunnan edustajat olivat edelleen kunniavieraita ja saapuivat viimeisinä kättelemään presidenttiparin.

Buffet tarjoiltiin Linnan eri saleissa, ja arvovieraat söivät heille varatuissa, juhlavasti katetuissa pöydissä. Musiikkiohjelmaan kuului nyt myös lauluesityksiä ja pianonsoittoa. Juhlan kohokohta olivat kello kahdentoista lyönnit. Päivä vaihtui varsinaiseen itsenäisyyspäivään juhlavan tunteellisesti Kadettikuoron laulaessa Siniristilippumme.

6.12.1931 Iltajuhlan vakiinnuttanut Relander keskustelee seuraajansa P. E. Svinhufvudin kanssa tämän ensimmäisellä omalla itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Kuva: Aarne Pietinen/Historian kuvakokoelma/Museovirasto

Näistä juhlista alkaen tasavallan presidentin illanvietto – vuodesta 1964 virallisesti itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto – on säilynyt lähes muuttumattomana. Vierasjoukko on demokratisoitunut ja viihteellistynyt, mutta ohjelma kättelyineen ja kahvitteluineen on kuin silloin ennen.

Laura Kolbe on historian professori Helsingin yliopistossa.

Artikkeli on julkaistu alun perin Tiede-lehdessä 8/2001

Alus on laivaa vanhempi. Kuva: Getty Images

Maakravut oppivat merikielen myöhään.

Suomensukuisten kielten vanhimmassa perintösanastossa ei ole mitään sellaista, mikä viittaisi mereen tai merillä liikkumiseen.

Vesi on kyllä ollut tärkeä elementti esi-isiemme elämässä, mutta sitä ovat edustaneet Uralvuoriston molemmin puolin virtaavat joet, jotka ovat palvelleet sekä kätevänä liikkumisväylänä että runsaskalaisena ruoka-aittana. Vesikulkuneuvon yleisnimitys alus on johdettu jotakin alla olevaa merkitsevästä perintösanasta ala.

Saksan Meer muistuttaa niin paljon suomen meri-sanaa, että germaanisen lainaetymologian mahdollisuus tulee etsimättä mieleen. Samantapaisia sanoja on kuitenkin myös muissa Itämeren alueen kielissä, joten tutkijat ovat vuosikymmeniä väitelleet siitä, onko meri germaanista vai balttilaista alkuperää. Laina se on joka tapauksessa.

Laiva- ja purje-sanojakin on joskus pidetty balttilaisina, mutta nykykäsityksen mukaan ne ovat germaanisia lainoja. Muita esimerkkejä germaanisperäisestä purjehdussanastosta ovat airo, keula, laita, masto, parras, raaka, teljo ja mahdollisesti myös väylä.

Keskiajalta lähtien purjehdussanastoa on lainattu nuoremmista germaanisista kielimuodoista, lähinnä ruotsista ja alasaksasta.

Ruotsista on saatu esimerkiksi ankkuri, jolla, köli, luotsi, luovia, matruusi, märssy, poiju, reimari ja seilata, alasaksasta ainakin touvi.

Nopeaa purjealusta tarkoittava jahti ja monimastoiseen purjelaivaan viittaava parkki voivat olla peräisin kummasta tahansa, samoin puomi, ruori, rahti, ruuma ja takila. Kauppatavaran mittayksikkö leiviskä lienee lainattu alasaksasta viron kautta.

Suomen kielen ensimmäinen erikoisalan sanakirja oli Suomalainen Meri-sanakirja, jonka ”överstiluutnantti ja ritari” Albin Stjerncreutz julkaisi vuonna 1863.

Hän oli huolissaan maakravuista, jotka eivät suomalaisessakaan laivassa ensi alkuun ymmärtäneet, mitä oli tehtävä, kun kapteeni käski Pohjois-Euroopan kansainvälisellä merikielellä hissaamaan tai haalaamaan kliivarin eli nostamaan tai ottamaan alas tietyn kolmikulmaisen keulapurjeen.

Stjerncreutzin sanakirjassa suomen kieleen tuli sana kampanja, jolla tarkoitettiin sotalaivaston liikkeitä sekä sodan että rauhan aikana. Sama kansainvälinen sana tuli samoihin aikoihin käyttöön myös maalla tapahtuvan sotaretken merkityksessä.

Aatteellisen tai kaupallisen rynnistyksen nimitys siitä tuli meillä vasta 1900-luvun puolella.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Koko tapasi monia kuuluisuuksia. 2016 se sai näppäillä Red Hot Chili Peppersin Flean bassoa. Kuva: FolsomNatural/Wikimedia Commons
Koko tapasi monia kuuluisuuksia. 2016 se sai näppäillä Red Hot Chili Peppersin Flean bassoa. Kuva: FolsomNatural/Wikimedia Commons

Mikä motivoi gorillaa oppimaan ja käyttämään viittomia? kysyi Tiede 22 vuotta sitten. Uteliaisuus, halu pyytää jotain, halu jutella, halu ilmaista tunteita, vastasi Francine Patterson, maailmankuulu Kokon kouluttaja.

Yksi ihmisten ikiaikaisista haaveista on kyky puhua eläinten kanssa samalla kielellä. Mitä eläimen päässä liikkuu? Voisiko sen aivoituksia ymmärtää? Vai olisiko eläimen sisäinen maailma yhtä vieras kuin ulkoavaruudesta tupsahtaneen muukalaisen?

Psykologi Francine Patterson on nähnyt Koko-gorillan kasvavan yksivuotiaasta aikuiseksi ja on opettanut sille amerikkalaista ameslan-viittomakieltä. Kokon vertaaminen avaruusolioon huvittaa Pattersonia:

– En voisi ajatella Kokoa ”vieraan älyn” edustajaksi, sillä sen kasvattaminen on ollut kuin lapsen kasvattamista. Sillä on jopa ollut uhmaikänsä kuten ihmislapsella.

Ainoat hetket, jolloin Patterson myöntää hänen ja Kokon välillä olevan ymmärtämisvaikeuksia, ovat silloin, kun Koko käyttää viittomakieltä luovasti ja keksii omia viittomia.

Vuosi sitten Kokoa laihdutettiin keventämällä sen ruokavaliota. Tällöin viherrehusta tuli Kokolle merkittävä puheenaihe, ja koska sen sanavarastossa ei ollut sopivaa viittomaa, se kehitti uuden koskettamalla kämmenensä sisäreunalla ohimoaan muhkeiden kulmakaariensa vierestä.

– Koko turhautui yrittäessään saada meitä ymmärtämään uuden viittomansa merkitystä, ja ,e turhauduimme yrittäessämme tulkita itsepäisesti päätään osoittelevaa gorillaa, muistelee Patterson.

– Lopulta pääsimme samalle aaltopituudelle, mutta vasta paljon myöhemmin tajusimme, miksi Koko viittoi ohimoonsa. Viherrehu, englanniksi browse, kuulostaa melkein samalta kun kulmakarva, (eye)brow. Koko oli kuullut ihmisten käyttävän molempia sanoja ja tiesi niiden merkitykset – testien mukaan se pystyy kääntämään puhuttua englantia viittomakielelle – ja ilmeisesti teki omat johtopäätöksensä sanojen samankaltaisuudesta.

Koko Koko-projekti on pitkäaikaisin laatuaan. Kun Patterson aloitti 1972, psykologit Allan ja Beatrice Gardner olivat juuri osoittaneet, että simpanssille voidaan opettaa viittomakieltä. Gorilloja kuitenkin pidettiin juroina ja yhteistyöhaluttomina, eikä niiden älystä tai oppimiskyvystä tiedetty juuri mitään.

Afrikassa vuorigorilloja tutkineen Dian Fosseyn ohella Francine Patterson on muuttanut yleisen mielikuvan gorilloista: vaarallisina hirviöinä pidetyt eläimet on alettu mieltää lempeiksi jättiläisiksi.

Kolmella merkillä alkuun

 Koko on naaras ja kuuluu läntiseen alankogorillarotuun, joka on kotoisin Länsi-Afrikan sademetsistä. Se syntyi San Franciscon eläintarhassa 1971 heinäkuun neljäntenä eli Yhdysvaltain kansallispäivänä ja sai siksi japaninkielisen nimen Hanabi-Ko, ilotulituslapsi. Kun Patterson alkoi opettaa Kokoa, se oli vuoden ikäinen.

Patterson sai Kokon kiinnostumaan käsistään puhkumalla höyryä gorillasuojan ikkunoihin ja piirtämällä niihin sormellaan. Koko matki innokkaasti. Viittomakielen opetus aloitettiin näyttämällä gorillalle esineitä ja asettamalla sen kädet oikeaan viittoma-asentoon.

Alussa Pattersonin tavoitteena oli vain selvittää, pystyikö Koko oppimaan kolme merkkiä: juoma, ruoka ja lisää.

Gorilla osoittautui kuitenkin halukkaaksi viittojaksi, ja vähän yli kolmen vuoden ikäisenä se oli käyttänyt jo yli kahtasataa merkkiä. Näistä 78 täytti Pattersonin asettaman kriteerin, jonka mukaan Kokon katsottiin osaavan viittoman, jos se käytti sitä oikein ja oma-aloitteisesti vähintään puolena kuukauden päivistä.

Patterson tutki Kokon oppimista alusta asti kahdesta eri näkökulmasta. Toisaalta hän kartoitti gorillan kielitaitoa edellä olevan kaltaisten tiukkojen kriteerien mukaan. Toisaalta hän seurasi avoimin mielin Kokon ilmaisuja selvittääkseen, miten se käytti viittomakieltä eri tilanteissa.

Patterson väitteli alankogorillan kielellisistä kyvyistä Stanfordin yliopistossa 1979. Havaintonsa Kokon ensimmäisiltä kymmeneltä vuodelta hän julkaisi Amerikan Psychologist-, American Journal of Psychology-, Journal of Pragmatism- ja Word-lehdissä. Lisäksi hän kirjoitti 1978 yleistajuisen artikkelin National Geographiciin sekä 1981 suurelle yleisölle tarkoitetun kirjan The education of Koko, jonka Otava julkaisi suomeksi nimellä Koko – puhuva gorilla vuonna 1987.

Kirja ei ollut Koko-projektin tilinpäätös, vaan kielikoulutus on jatkunut keskeytyksettä. Koko asustaa nykyisin Gorilla-säätiön tiloissa Kalifornian Woodsidessa. Seuranaan sillä on kaksi urosgorillaa: 23-vuotias ystävä Michael ja 15-vuotias sulhanen Ndume.

Viittomakieli joustaa

Patterson on yhdessä John Bonvillianin kanssa verrannut viittomakielen alkeisoppimista lapsia ja gorilloja opetettaessa. He julkaisivat tuloksensa First Language-lehdessä 1993.

Ameslanin viittomista 10–15 % on ikonisia eli kohdettaan matkivia, ja voidaan teoretisoida, että tällaisia viittomia olisi helpointa oppia. Pattersonin ja Bonvillianin havaintojen perusteella ikonisuus ei kuitenkaan ollut ratkaisevaa sen enempää gorillojen kuin lastenkaan oppimiselle. Lasten kymmenestä eri viittomasta kolmannes oli ikonisia, gorillojen (Kokon ja Michaelin) noin puolet. Viidenkymmenen viittoman sanavarastossa ikonisten osuus säilyi likipitäen samana.

Puhuvat lapset käyttävät selvästi enemmän kysymystä tai tarkoitusta ilmaisevia sanoja (esim. ”what” tai ”for”) kuin viittovat lapset tai Pattersonin gorillat. Kymmenen sanan tai viittoman sanavarastosta oli puhuvilla lapsilla tällaisia sanoja 6 %, viittovilla lapsilla ja gorilloilla ei yhtään. 50 sanaa tai viittomaa osaavilla vastaavat osuudet olivat 4 %, 1 % ja 0 %.

Pattersonin mukaan sanallinen kysymys ei viittomakielessä olekaan yhtä luonteva kuin kysyvä katse. Jälkimmäistä käyttävät niin ihmiset kuin gorillat. Koko ja Michael ovat sittemmin viittoneet kysymyssanojakin silloin tällöin, Koko useammin kuin Michael.

Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, ettei viittovien apinoiden voi väittää oppineen kieltä, koska ne eivät näytä ymmärtävän sanajärjestyksen merkitystä. Tähän päätyi Nim-simpanssia kouluttanut Herb Terrace. Toisaalta Roger Foutsin opettama Lucy-simpanssi ymmärsi eron esimerkiksi lauseiden Roger kutittaa minä ja minä kutittaa Roger välillä.

– Kokon ja Michaelin viittomasarjoissa ilmenee kyllä sanajärjestystä, Patterson kertoo. – Mutta järjestys ei ole puhutun englannin kielen mukainen – kuten ei ameslanissa yleensäkään.

Patterson huomauttaa lisäksi, ettei sanajärjestys ole viittomakielessä yhtä keskeinen asia kuin puhutussa kielessä, joka on lineaarinen sanajono. Viittomia voidaan nimittäin yhdistellä niin, että yksi ele vastaa useaa sanaa.

Keksii omia nimiä

Ollessaan nykyään ihmisten seurassa Koko aloittaa useimmat keskustelut, ja sen viittomasarjat ovat yleensä 3–6 merkin mittaisia. Se käyttää aktiivisesti noin 500:aa viittomaa ja on vuosien mittaan käyttänyt yli 400:aa muuta. Koko ymmärtää noin 2 000 puhuttua englanninkielistä sanaa. Michael käyttää aktiivisesti yli 350:tä viittomaa; Ndumelle ei ole opetettu viittomakieltä.

Koko ja Michael viittovat jonkin verran keskenään, mutta antoisimmin gorillakolmikko viestii omilla ilme-, ele ja äänisignaaleillaan.

– Tuntuu, että niiden kieli on paljon ihmisten kieltä tehokkaampaa, nauraa Patterson.

Mikä sitten motivoi gorilloja oppimaan ja käyttämään viittomia?

– Uteliaisuus, halu pyytää jotakin, halu jutella asioista, halu ilmaista tunteitaan, Patterson luettelee. – Gorillat saattavat myös kommentoida tapauksia, jotka ovat sattuneet äskettäin.

Koko on keksinyt omia nimityksiä monille asioille. Esimerkiksi nainen on sille huuli ja mies jalka.

Se osaa myös olla näsäviisas. Kerran se piteli valkoista pyyhettä ja viittoi yhä uudestaan punainen, vaikka kouluttaja vakuutti sen olevan väärässä. Lopulta Koko osoitti virnuillen pientä punaista nukkahöytyvää, joka oli tarttunut pyyhkeeseen.

Koko myös leikkii mielikuvilla ja vitsailee. Imettyään kerran letkulla vettä se nimitti pitkään jälkeenpäin itseänsä elefanttigorillaksi. Kerran se pyysi kaatamaan juomaa ensin nenäänsä, sitten silmäänsä ja lopuksi korvaansa – ja nauroi päälle.

Michael taas kerran hämmensi kouluttajansa viittomalla seuraavat sarjat: tyttö, tietää lyö-suuhun, lyö-suuhun punainen puree, tietää, tukka tyttö punainen, huuli (tarkoittaen naista), huuli huuli huuli paha vaiva. Kävi ilmi, että Michael oli nähnyt ennen kouluttajan tuloa pihalla tappelun, jonka oli aloittanut punatukkainen nainen,

– Viittomien oppimista saattaa helpottaa se, että hyvä käsien koordinaatio on luontainen kyky niin ihmiselle kuin ihmisapinoille, sanoo Patterson ja viittaa Sue Savage-Rumbaughin kokeisiin, joissa Kanzi-simpanssille opetettiin iskoksien lyömistä kivestä esi-ihmisten tyyliin.

Kurkistuksia mieleen

Pattersonin gorillojen seurana on ollut sekä koiria että kissoja. Kokolla on nykyäänkin lemmikkinään 11-vuotias kissa, jonka kanssa se leikkii mielellään. Michael puolestaan tulee hyvin toimeen koirien kanssa. Koko ei vaikuta oikein ymmärtävän koirien leikkiä, ja muutkin gorillat hermostuvat, jos ne näkevät koirien kisailevan keskenään; riehakas nahistelu ilmeisesti näyttää niistä tappelulta.

Leikkiessään yksin gorillat ”puhuvat” itsekseen kuten lapset. Ne kuitenkin häiriintyvät ja lopettavat viittomisen heti, jos huomaavat jonkun katselevan.

Gorilloilla on eräs asenne, jota Pattersoninkin on vaikea ymmärtää. Ne eivät nimittäin halua nähdä ihmisen ottavan mitään toiselta ihmiseltä.

– En ole varma, miksi ne eivät pidä siitä, Patterson sanoo. – Epäilen kuitenkin syyksi niiden hierarkiakäsityksiä: alempiarvoinen voi antaa tavaroita pois muttei koskaan ottaa niitä ylempiarvoiselta yksilöltä.

Koko pystyy säätelemään tunteitaan. Kun gorillat ovat tyytyväisiä, ne päästävät kehrääviä hyrinöitä. Harmistunut gorilla saattaa puolestaan haukahtaa, mikä Pattersonin mukaan tarkoittaa: ”Älä tee noin!”

Haukahdus saattaa päästä esimerkiksi jos ruoka-aikana tarjoilu on hidasta. Tällöin hoitajilla on tapana pitää muutaman minuutin tauko, koska ärtynyt gorilla voisi teoriassa käydä heihin käsiksi.

– Kerran olin keskustelemassa avustajan kanssa, kun Koko haukahti, Patterson kertoo. – Nyt meidän täytyy odottaa hetki, sanoin. Mutta Koko kehräsikin heti perään eli antoi hyvän olon signaalin. Ilmeisesti se tahtoi kertoa, ettei tarkoittanut mitään pahaa.

Hermostuessaan gorillat saattavat nimitellä ihmistä esimerkiksi viittomalla sinä likainen vessa. Kokon suosima haukkumasana on lintu, sillä nuorena se hermostui pihalla räksyttäviin närhiin.

Se ei kuitenkaan periaatteessa halua loukata toisten tunteita. – Pyysin kerran Kokoa nimittelemään erästä henkilöä, Patterson muistelee. – Odotin kirousten ryöppyä mutta yllätyksekseni se viittoikin: Koko kohtelias.

Jos saisit tilaisuuden, mitä sinä kysyisit gorillalta?

Petri Riikonen on Tiede 2000 -lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede 2000 -lehdessä

2/1996 ja tiede.fi:ssä helmikuussa 2002

Päivitetty 22.6.2018

1972 Francine Patterson alkaa opettaa viittomakieltä yksivuotiaalle Koko-gorilla-naaraalle tavoitteenaan tutkia gorillan kielellisiä kykyjä.

1974 Koko muuttaa San Franciscon eläintarhasta Stanfordin yliopiston alueelle.

1976 Gorillasäätiö perustetaan. Kolmi-vuotias Michael-uros otetaan projektiin toiseksi gorillaksi.

1977 Patterson saa tutkimusapurahan National Geographic Societylta.

1979 Gorillasäätiö muuttaa Kalifornian Woodsiden metsäiselle ylängölle.

1985 Ronald Cohnin valokuva Kokosta ja sen lemmikkikissasta valitaan Time-lehden vuoden kuvaksi.1990 Havaijin Mauin saarelta valitaan paikka tulevalle gorillojen suojelualueelle.

1992 11-vuotias Ndume-gorillauros liitetään joukkoon siinä toivossa, että se pariutuisi Kokon kanssa.

1996 Koko täyttää 25 vuotta heinäkuun neljäntenä päivänä.

1997 Koko-projekti on jatkunut 25 vuotta.

2017 Koko-projekti täyttää 45 vuotta.

19.6.2018 Koko kuolee nukkuessaan 46 vuoden iässä.

 

Mitä on ameslan?

Amerikkalaisten kuurojen viittomakieli, American sign language eli ameslan, on Yhdysvaltojen neljänneksi käytetyin kieli.

Yksittäinen viittoma voi merkitä kirjainta, sanaa tai sanayhdistelmää. Viittomat voivat olla täysin keinotekoisia. Ne voivat myös olla ikonisia eli matkia kohdettaan tai metonyymisiä eli liittyä jotenkin kohteeseensa.

Keinotekoinen on esimerkiksi viittoma isä, jossa asetetaan avoimen käden peukalonpää otsaa vasten.

Ikoninen on esimerkiksi syödä, jossa kättä liikutetaan suuta kohti ja pois kuin vietäisiin suupaloja huulille.

Pikkuleipä on metonyyminen viittoma: kädellä ”leikataan” toista kämmentä kuin paloiteltaisiin taikinaa.