Virgin Galacticin SpaceShip-koneeseen mahtuu kuusi matkustajaa.
Virgin Galacticin SpaceShip-koneeseen mahtuu kuusi matkustajaa.
XCor-yhtiön Lynxiin  mahtuu vain yksi kyytiläinen pilotin lisäksi.
XCor-yhtiön Lynxiin mahtuu vain yksi kyytiläinen pilotin lisäksi.
Eurooppalainen ilmailujätti Eads on perustanut avaruuslentomarkkinoita valtaamaan Astrium-yhtiön, jonka kone muistuttaa pientä liikelentokonetta.
Eurooppalainen ilmailujätti Eads on perustanut avaruuslentomarkkinoita valtaamaan Astrium-yhtiön, jonka kone muistuttaa pientä liikelentokonetta.
Virgin Galacticin avarsuuslentoasema Yhdysvaltain New Mexicossa on kuin tähtilaiva itsekin.
Virgin Galacticin avarsuuslentoasema Yhdysvaltain New Mexicossa on kuin tähtilaiva itsekin.
Lento avaruuteen ja takaisin kestää Virgin Galacticin kyydissä  2,5 tuntia. Ensin kantoalus lennättää SpaceShipin 15 kilometrin korkeuteen. SpaceShip pudottutuu lentoon ja sytyttää rakettimoottorinsa minuutin ajaksi. Sitten kone jatkaa vapaassa heittoliikkeessä 110-140 kilometrin korkeuteen. Sieltä alkaa vapaa pudotus. Matkustajat nauttivat painottomuudesta kuuden minuutin ajan. Kun kone palaa ilmakehään, matkustajiin kohdistuu seitsemän g:n kiihtyvyys.
Lento avaruuteen ja takaisin kestää Virgin Galacticin kyydissä 2,5 tuntia. Ensin kantoalus lennättää SpaceShipin 15 kilometrin korkeuteen. SpaceShip pudottutuu lentoon ja sytyttää rakettimoottorinsa minuutin ajaksi. Sitten kone jatkaa vapaassa heittoliikkeessä 110-140 kilometrin korkeuteen. Sieltä alkaa vapaa pudotus. Matkustajat nauttivat painottomuudesta kuuden minuutin ajan. Kun kone palaa ilmakehään, matkustajiin kohdistuu seitsemän g:n kiihtyvyys.

Ensimmäiset todelliset avaruusturistit pääsevät elämänsä matkalle 2014.

Avaruus on itse asiassa yllättävän lähellä. Ajattele pikajunaa, joka lähtee Helsingistä Seinäjoelle kello 14.06 ja saapuu Hämeenlinnaan noin sadan kilometrin ajon jälkeen kello 15.09. Jos juna tekisi matkaa kohti taivasta, se olisi tuolloin jo avaruudessa tai ainakin sen alarajalla.

Yleisesti hyväksytyn määritelmän mukaan avaruudesta voidaan puhua noin sadan kilometrin korkeudesta lähtien, sillä sinne noustuaan lentolaite alkaa noudattaa enemmän kiertoratafysiikan kuin aerodynamiikan lakeja.

Todellisuudessa ilmakehän ja avaruuden välillä ei ole mitään tarkkaa rajaa. Matkustajat huomaisivatkin junan poikkeuksellisen kulkusuunnan siitä, että maisema ikkunan takana tummuisi nopeasti ja ilmanpaine (toivottavasti vain ikkunan takana) putoaisi reippaasti.

Jo noin kymmenen kilometrin korkeudessa ilma olisi puolet ohuempaa kuin maan päällä, ja puolimatkassa – Hyvinkään tienoilla – ympäristö tuntuisi täysin avaruudelliselta: taivas näyttäisi mustalta, ja maapallon pinta kaartuisi auringonvalossa sinertävänä hohtavan ilmakehän alla.

Avaruuslennosta matkanteon erottaisi vain painovoima, sillä siitä ei pääse eroon suoraan ylöspäin nousemalla. Sen sijaan se katoaa helposti, kun kappaleen antaa pudota vapaasti alaspäin. Jos siis taivaallisella Hämeenlinnan asemalla junan alta napattaisiin raiteet pois, juna vajoaisi takaisin ilmakehään ja matkustajat leijuisivat painottomina, kunnes juna mäsähtäisi maankamaraan.

Koska juna ei ilmassa ole pysäytettävissä, se ei sovellu kulkuneuvoksi avaruuteen. Sen sijaan erityisesti tarkoitukseen rakennettu lentokone käy tehtävään hyvin, sillä se voi palata hallitusti ilmakehään, kaartaa vaakalentoon ja laskeutua mukavasti määränpäähän.

Kilpa siivitti hanketta

Avaruuslento lentokoneella ei ole uusi idea. Yhdysvaltain X-15-rakettikoneet tavoittelivat avaruutta jo 1960-luvulla. Maagisen rajapyykin rikkoi koelentäjä Joe Walker, joka 1963 nousi 107,99 kilometriin.

Walkerin saavutus pysyi voimassa neljä vuosikymmentä. Sen rikkoi vasta vuonna 2004 kokenut koelentäjä ja tuore astronautti Brian Binnie käymällä 112,166 kilometrin korkeudessa.

Binnien ennätys syntyi siviilikäyttöön sopivien avaruuslentokoneiden kehitystyötä vauhdittaneessa Ansari X-Prize -kilpailussa. Kahdeksan vuotta kestänyt kisa keräsi maailmalla paljon huomiota, sillä se lupasi kymmenen miljoonaa dollaria yrittäjälle, joka ensimmäisenä lentää kaksi kertaa viikon kuluessa vähintään sadan kilometrin korkeuteen kyydissään kaksi matkustajaa tai vastaava kilomäärä lastia.

Ennätyksellisellä kiskaisullaan Binnie varmisti voiton Burt Rutanille, omalaatuisten lentokoneiden suunnittelijana kunnostautuneelle avaruusinsinöörille. Kaikessa hiljaisuudessa Mojavessa Kaliforniassa rakennettu SpaceShipOne-niminen kone oli kevyt ja kestävä hiilikuituinen puikula, jonka voimanlähteenä toimi hybridirakettimoottori. Lentoon se pudottautui pitkäsiipisen WhiteKnightOne-suihkukoneen alta 15 kilometrin korkeudessa.

Ennätysyrityksen vaarallisin vaihe ei kuitenkaan ollut käynti avaruudessa vaan paluu ilmakehään, sillä tihenevään kaasuun putoava kone voi helposti joutua syöksykierteeseen. Siksi Rutan oli suunnitellut koneeseensa pyrstön, joka taipui ylöspäin ja vakautti putoamisvaiheen lentoa samaan tapaan kuin sulat vakauttavat sulkapallon lentoa. Alempana ilmakehässä pyrstön saattoi kääntää takaisin suoraksi niin, että kone pystyi liitämään ja laskeutumaan lentokoneen lailla.

Rutan ja hänen rahoittajansa Microsoft-miljardööri Paul Allen eivät tavoitelleet vain X-Prize-palkintoa. He olivat käyttäneet avaruuskoneen tekemiseen ja testaamiseen paljon enemmän kuin kymmenen miljoonaa ja suunnittelivat suuria. Voittolennon jälkeen he kääntyivät yleisön joukossa lentoa seuranneen brittimiljardööri Richard Bransonin suuntaan. Tuskin kukaan yllättyi, kun Branson paljasti tehneensä Rutanin kanssa sopimuksen viiden avaruusturismiin sopivan koneen rakentamisesta.

Helpommin sanottu

Pomppaus sadan kilometrin korkeuteen kuulostaa helpolta, mutta ei ole. Jo X-Prize-kilpailu osoittautui niin vaikeaksi, että suurin osa mukaan lähteneistä heitti pyyhkeen kehään kesken kaiken. Branson oli toiveikas, perusti Virgin Galactic -yhtiön ja uskoi pääsevänsä aloittamaan turistilennot muutamassa vuodessa. Askel tärisevistä ja askeettisista koelennoista mukaviin, rutiininomaisiin turistilentoihin on kuitenkin osoittautunut oletettua pidemmäksi.

Parhaillaan koelentojaan tekevä SpaceShipTwo on selvästi sukua ykköselle, mutta silti sen kehittäminen, rakentaminen ja testaaminen on vienyt paljon suunniteltua enemmän aikaa. Suurimman viivytyksen aiheutti kesällä 2007 moottorin koekäytön yhteydessä sattunut räjähdys, jossa kuoli kolme ihmistä ja kolme loukkaantui. Onnettomuus tapahtui, kun hybridimoottoriin tankattiin kiinteän polttoaineen hapettimena käytettävää typpidioksidia eli ilokaasua.

Kuljetuskoneen tekeminen on sujunut vauhdikkaammin. WhiteKnightTwo teki ensilentonsa jo joulukuussa 2008. Space-Ship ruuvattiin sen alle ensimmäisen kerran syksyllä 2009, ja omille siivilleen avaruuskone pudottautui vuotta myöhemmin. Nyt se on lentänyt jo kahdesti myös rakettimoottorinsa voimin, rikkonut äänivallin, noussut 21 kilometrin korkeuteen ja testannut taipuvaa pyrstöään. Näiden onnistumisten jälkeen ensimmäinen varsinainen avaruuslento tapahtuu minä päivänä hyvänsä. Kun se on tehty, lentovarmuutta hiotaan kymmenillä lisälennoilla, ennen kuin turistit päästetään kyytiin.

Sopii melkein kaikille

Lento avaruuden rajalle ei vaadi superihmisen terveyttä. Siksi matkustajille ei ole asetettu ikärajoja eikä heiltä edellytetä lääkärintarkastusta. Ainoa lääketieteellinen vaatimus on, että kestää hetken kohtalaista kiihtyvyyttä.

Kun rakettimoottori puskee konetta ylös, kiihtyvyys on runsaan minuutin ajan noin neljä g:tä, eli matkustajat tuntevat painavansa neljä kertaa enemmän kuin normaalisti maan päällä. Paluumatkan alussa ilmanvastus jarruttaa konetta voimakkaasti ja g-voimat nousevat pariksi minuutiksi seitsemään. Lähes kaikki sietävät tällaisia lukemia, eivätkä ne pienellä harjoittelulla ole edes koettelemus.

Ennen lentoa Virgin Galactic järjestää matkustajilleen parin päivän kurssin, jonka aikana treenataan rentona oloa. Kiihtyvyyden nimittäin sietää parhaiten, kun malttaa maata hiljaa paikallaan ja hengittää syvään. Etenkin ylös mentäessä on tärkeää olla liikuttamatta päätä, koska liike helposti sekoittaa tasapainoaistin ja saa aikaan avaruuspahoinvointia. Kiihtyvyydestä tarjotaan maistiainen myös sentrifugissa. Siinä pyöriminen karsii joukosta ne, jotka voisivat varsinaisella lennolla hätääntyä ja saada paniikkikohtauksen.

Myös painottomuutta matkustajat saavat kokeilla etukäteen kaksirunkoisen emokoneen toisessa ohjaamossa. Kun kone lentää erikoista paraabelin muotoista rataa, ohjaamoon syntyy painottomuus kerrallaan noin 20 sekunnin ajaksi. Jotta kokemus pitkittyisi aidommaksi, paraabeleja lennetään monta peräjälkeen.

Varsinaisella lennolla matkustajat voivat nauttia painottomuudesta vapaasti leijuen noin kuuden minuutin ajan, eli hetkestä, kun rakettimoottori sammuu, hetkeen, kun ilmakehä alkaa jälleen ottaa otetta koneesta ja hidastaa sen putoamista. Hyvissä ajoin ennen tätä lentäjät komentavat matkustajat takaisin makuulle kiihtyvyyden vaikutuksia hillitseviin istuimiin.

Koska kone ei missään vaiheessa lennä nopeutta, joka vaaditaan kiertoradalla pysymiseen, maahan paluu sujuu ilman dramatiikkaa. Konetta eivät esimerkiksi ympäröi tulenlieskat, joita olemme tottuneet näkemään avaruussukkuloiden hiljentäessä vauhtiaan. Ilmakehän alaosissa SpaceShip liitää ilman moottorivoimaa, ja lentokentälle se laskeutuu lentokoneen tapaan.

Matkaan omalla vastuulla

Avaruusturismi on pakottanut myös Yhdysvaltain siviili-ilmailuviranomaisen FAA:n ulottamaan määräyksensä ilmakehästä avaruuden puolelle. Koska FAA:ta kiinnostaa pääasiassa se, etteivät lennot aiheuta vaaraa sivullisille, se keskittyy ohjeistamaan teknistä valmentautumista.

Ennen lentoa jokaisen matkustajan pitää osallistua turvakoulutukseen, jossa opastetaan poistumaan vaaratilanteissa nopeasti koneesta ja toimimaan oikein, jos ilmanpaine lennon aikana putoaa tai aluksessa havaitaan savua tai tulta.

Lentoyrittäjän pitää myös selittää asiakkailleen ”helposti ymmärrettävällä kielellä” avaruuslennon vaarat ja riskit sekä kuvailla tilanteet, joissa onnettomuus on mahdollinen. Niin ikään matkustajille pitää antaa konekohtainen turvaselvitys, josta käy ilmi, kuinka monta lentoa alus on tehnyt, kuinka monta vaaratilannetta on ilmennyt ja mitä ongelmien korjaamiseksi on tehty. Lukujen suhteuttamista varten matkustajille pitää kertoa sekin, kuinka moni ihminen lennon on tehnyt ja kuinka moni kuollut tai loukkaantunut.

Tämän kaiken jälkeen matkustaja joutuu allekirjoittamaan vakuutuksen siitä, että hän on osallistunut turvakoulutukseen ja saanut kaiken tilastotiedon. Tämän jälkeen hän ei voi vaatia korvauksia lentoyritykseltä, tapahtui lennolla mitä tahansa.

Jonossa myös suomalaisia

Virgin Galactic ei ole ainoa avaruushyppäyksiä myyvä yhtiö, mutta se on ensimmäinen, joka ne aloittaa – tällä tietoa ensi vuoden puolimaissa.

Koelentojaan tekevät alukset on jo maalattu Virginin väreihin ja nimetty yhtiön ylevään tyyliin: emoalus on Eve ja avaruusalus Enterprise. Toisesta rakettikoneesta tulee Voyager.

Tätä nykyä Virgin Galacticilla on yli 600 ainakin ennakkomaksun matkasta suorittanutta asiakasta, lehtitietojen mukaan jokunen myös Suomesta. Ne, jotka ovat maksaneet koko matkan hinnan etukäteen, ovat päässeet lähtölistalla ylöspäin. Tässä kärkijoukossakin on suomalainen, Vesa Heilala. Hänestä tulee todennäköisesti ensimmäinen virallisen avaruusrajan yläpuolelle matkaava suomalainen. Häntä ei kuitenkaan voi pitää astronauttina yhtään sen enempää kuin liikennelentokoneen matkustajia pilotteina, vaikka Virgin Galactic käyttää ”astronauttikorttia” markkinoinnissaan.

Ensimmäisen virallisen matkustajalennon tekee kuitenkin Richard Branson lähisukulaisineen. Rahoittajana hän luonnollisesti haluaa avata unelmiensa reitin ja samalla osoittaa, että turistilento avaruuteen on turvallinen ja mukava.

Alun perin Virgin Galactic myi avaruuslentoa 200 000 dollarilla, mutta viime keväänä, kun lennot alkoivat todella siintää näköpiirissä, hintaa tarkistettiin – ylöspäin. Nyt lipussa lukee 250 000 dollaria, ja yhtiö aikoo pitää hinnan tässä aina siihen saakka, kun tuhat matkustajaa on saanut kyytiä. Sen jälkeen hinta pudonnee olennaisesti.

Hupi edistää vakavaa  

Se, miten avaruusturismi pääsee vauhtiin ja kuinka liiketoimi kehittyy, riippuu siitä, miten ensimmäiset lennot onnistuvat ja millaisia mielikuvia niistä syntyy. Toiveet ainakin ovat korkealla. Niin Branson kuin muut alan yrittäjät uskovat, että ihmiset haluavat päästä katsomaan kotiplaneettaamme uudesta kulmasta.

Kun avaruusturismi tavanomaistuu, avaruuslentoihin ja avaruuteen laajemminkin aletaan varmasti suhtautua uudella tavoin. Ainakin osa matkustajista saa kosmisen herätyksen ja tulee takaisin uusin, maapalloa arvostavin ajatuksin. Osa pitää yksinkertaisesti hauskaa, mutta sekin saattaa koitua hyödyksi.

Jos edes osa maailman urheilu- ja viihdebisneksessä liikkuvista rahoista ohjautuisi avaruuslentotekniikan kehitystyöhön, jatkuvakäyttöiset avaruuskoneet alkaisivat mullistaa avaruustoimintaa. Kun kiertoradalle pääsisi edullisesti, pääsisi edullisesti myös kauemmaksi. Avaruuslennon kustannuksista valtaosa kertyy ylösmenosta.

Turismi siivitti aikoinaan lentoliikenteen kasvuun, joten miksei samoin voisi käydä avaruuslentojen kanssa.

Jari Mäkinen on vapaa avaruus- ja tiedetoimittaja ja Tiede-lehden
vakituinen avustaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2013

 

Tiedeyhteisö tahtoo kyytiin

Avaruuslentojen siviilikauden käynnistää visionäärikaksikko Richard Branson ja Burt Rutan. Branson on innovatiivinen bisnesmies, joka on tottunut tekemään minkä lupaa. Miljardöörinä hänellä on varaa avaruuslinjan pystyttämiseen. Rutan on innovatiivinen avaruusinsinööri. Erikoislentokoneiden suunnittelijana hänellä on kykyä rakentaa avaruuskoneet.

Turistien lisäksi siviililennot kiinnostavat tiedeyhteisöä, joka etsii uusia tilaisuuksia painottomuustutkimuksiin. Niitä kaivataan, sillä rakettilennot ovat kalliita ja kyyti rajua. Lentokoneissa taas painottomuus kestää kerrallaan vain noin 20 sekuntia. Kansainvälinen avaruusasema tarjoaisi hyvät puitteet, mutta sinne pääsy vaatii isoja varoja ja jonottamista. 

Painottomuuteen liittyvien kokeiden lisäksi lennoilla voi kerätä näytteitä ilmakehästä, testata avaruuteen vietäviä laitteita ja kouluttaa astronautteja. Mahdollisuudet liiketoimintaan ovat niin lupaavat, että Branson ja Rutan kauppaavat tutkijoille jo lentojaan.

 

Oma asema autiomaassa

Virgin Galactic on rakentanut avaruuslennoilleen oman avaruuslentoaseman New Mexicoon Yhdysvaltoihin. Huipputekninen ja designhenkinen ekolentoasema, Spaceport America, valmistui lopulta ennen lentolaitteita, joten se voi toimia yhtiön kotisatamana alusta alkaen.

Lentoja voidaan kuitenkin tehdä periaatteessa mistä vain, missä koneita voidaan huoltaa ja tankata. Niinpä avaruusmatkoille on myöhemmin tarkoitus lähteä muualtakin maailmasta.

Vielä muutama vuosi sitten Virgin katsoi myös Ruotsin suuntaan Kiirunaan, mutta nyttemmin hanke on unohdettu. Lento kaamoksessa revontulten läpi kuulosti hienolta, mutta käytännössä valoshow´ta on vaikea nähdä, eikä pelkkä pimeä maisema tarjoa katsottavaa.

 Lisää lähtöjä

Virgin Galactic on saamassa avaruuteen kurottaville turistimarkkinoille myös kilpailijoita. Valmisteluissaan pisimmälle on edennyt hollantilainen Space Expedition Corporation. Yhtiö on myynyt noin 250 lippua lennoille, jotka tehdään Hollannille kuuluvalta Curaçaon saarelta yhdysvaltalaisen XCor-yhtiön Lynx-koneella. Vielä kehitteillä oleva kone on olennaisesti pienempi kuin Virgin Galacticin SpaceShip ja toimiikin osittain toisin. Aluksessa on tilaa vain lentäjälle ja yhdelle matkustajalle. Se lähtee matkaan itsenäisesti kiitoradalta ja ilmaan päästyään syöksyy rakettimoottoriensa avulla liki suoraan kohti avaruutta. Laskeutuessaan Lynx lentää SpaceShipin lailla liitokoneena.

Pienten yrittäjien lisäksi avaruusturismiin on sekaantunut eurooppalainen ilmailu- ja avaruusjätti Eads. Sen avaruusyhtiö Astrium esitteli jo vuonna 2007 suunnitelman avaruuslentokoneesta, joka muistuttaa pientä liikelentokonetta. Suihku- ja rakettimoottorein varustettu kone olisi käytettävyydeltään ylivoimainen, koska se pystyy paitsi laskeutumaan hallitusti myös lentämään itsenäisesti pitkiäkin matkoja. Siksi sitä voisi käyttää myös supernopeana liikelentokoneena.

Astrium ei halua ryhtyä itse matkanjärjestäjäksi vaan aikoo myydä konettaan samaan tapaan kuin se myy lentokoneitaan lentoyhtiöille. Koska mahdolliset asiakkaat odottavat avaruuslentokuumeen alkua, Astriumkin odottaa. Se valmistautuu polkaisemaan tuotantonsa käyntiin heti, kun kysyntää ilmaantuu.

Myös uudet avaruusalukset, joita parhaillaan kehitetään Nasan tilauksesta astronauttien kuljettamiseen, voivat päätyä turistien käyttöön. Näitä ovat muun muassa SpaceX:n Dragon, Sierra Nevada -yhtiön Dream Chaser ja Boeingin CST-100.

Piipahdusta pidemmälle

Tähän mennessä avaruudessa on käynyt seitsemän turistia. He kaikki ovat lentäneet Kansainväliselle avaruusasemalle eli kiertoradalle saakka. Sinne he ovat päässeet ostamalla ”ylimääräisiä” paikkoja avaruusasemalle liikennöivistä venäläisistä Sojuz-aluksista. Seuraava matkustaja on oopperalaulaja Sarah Brightman, jonka syksyyn 2015 ajoittuva matka maksaa yli 35 miljoonaa euroa.

Venäjän avaruusviranomainen Roskosmos on luvannut lähettää Sojuz-aluksia pelkille turistilennoille, mikäli halukkaita löytyy tarpeeksi. Nähtävästi kysyntä ei ole toistaiseksi ollut riittävän suurta.

Roskosmoksen suunnitelmissa on myös turistimatka Kuun ympäri. Sojuz kehitettiin alkuaan Neuvostoliiton kuualukseksi, joten se pystyy lentoon pienin muutoksin. Huhujen mukaan elokuvaohjaaja, syvänmerensukeltaja James Cameron on jo puuhaamassa itselleen kierrosta Kuun ympäri.

Uuden tutkimuksen mukaan antiobioottien lisäksi monet muutkin lääkkeet vaikuttavat suolistossa asuviin bakteereihin.

Kaikki antibioottikuurin joskus syöneet tietävät, miten se voi saada vatsan sekaisin. Antibiootit tappavat kehosta bakteereja valikoimatta, myös suoliston hyödyllisiä asukkeja.

Suoliston valtabakteerilajit palautuvat parissa viikossa kuurin päättymisen jälkeen, mutta koko bakteeriflooran toipuminen voi viedä jopa kaksi vuotta.

Nyt saksalainen tutkimusryhmä on havainnut, että antibioottien lisäksi suolistobakteereja nitistivät monet muutkin lääkkeet. Ryhmän testaamista lähemmäs tuhannesta lääkkeestä useampi kuin joka neljäs lääke vaikutti ainakin yhden suolistomikrobilajin kasvuun.

Tutkijat osasivat arvata, että jotkin lääkkeistä voivat vaikuttaa suoliston bakteereihin, koska tällaisia tutkimustuloksia oli hiljattain julkaistu parista lääkkeestä. Silti he yllättyivät siitä, miten monilla lääkkeillä näitä vaikutuksia on.

”Todellinen lukumäärä on todennäköisesti vielä korkeampi. Tällä muutoksella suolistobakteeriston koostumuksessa on osuutensa lääkkeiden sivuvaikutuksiin, mutta ne voivat olla myös osa lääkkeen hyödyllistä vaikutusta”, selittää tiedotteessa tutkimustyötä johtanut Peer Bork Eurooppalaisesta molekyylibiologian laboratoriosta EMBL:stä.

Suolen bakteereihin vaikuttivat myös muut kuin tulehduslääkkeet. Ryhmä varoittaa, että myös muut lääkkeet kuin antibiootit voivat vaikuttaa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen syntyyn.

Bakteerit näyttävät kehittävän ei-antibioottisia lääkkeitä vastaan suurelta osin samanlaisia puolustuskeinoja kuin antibioottejakin vastaan.

”Tämä on pelottavaa”, sanoo tiedotteessa Nassos Typas, joka niin ikään johti tutkimusta.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Nature.

Kysely

Meneekö vatsasi sekaisin lääkkeistä?

Luulemme olevamme kyvyttömämpiä onneen kuin aurinkoisen etelän hmiset. Synkkä omakuva vaatii uudistamista. Kuvat Shutterstock

Edes taantuma ei pudottanut meitä maailman onnellisimpien kansakuntien joukosta. Tällä me todistamme, ettei raha yksin ratkaise, miten ihmiset elämänsä kokevat.


Tuossa keski-ikäinen rouva pyyhältää kauppakassia kantaen kohti bussipysäkkiä. Aika onnellisen näköinen tapaus. Tuossa kaksi vartijaa, mies ja nainen, halaa toisiaan leveä hymy kasvoillaan. Sitten ohi rymistelee pitkänhuiskea nuori skeittarisälli, jonka meno huokuu hyvää fiilistä. Näitä kaupunkilaisia katsellessa tulee itsekin hyvälle tuulelle.

Tämä on Suomi. Toimittajien kuuluisi olla kriittisiä, mutta eihän tälle mitään voi: kansainväliset vertailut toisensa jälkeen osoittavat, että suomalaiset ovat tavallista tyytyväisempää porukkaa. Sijoituksemme on yleensä maailman kymmenen onnellisimman joukossa. Uunituoreessa vuoden 2018 World Happiness Reportissa olemme ykkösiä.

Onnellisuus ei ole kuulunut suomalaisten itsestään vaalimaan kuvaan. Kun katsomme peiliin, sieltä mulkoilee takaisin sellaisia kansallisia stereotypioita kuin talven pimeys ja kylmyys, vähäpuheisuus ja viina. Luulemme olevamme kyvyttömämpiä onneen kuin ihmiset etelän maissa, joissa on palmupuita ja auringonpaistetta.

Onnettomia nuo gallialaiset

Turhan synkkä omakuva vaatii uudistamista. Vaikka tyytyväisyydessä suomalaiset eivät ole ihan maailman huippua, paljon ei puutu. Täällä ollaan esimerkiksi onnellisempia kuin Ranskassa.

Tunnettu alankomaalainen onnellisuustutkija, Erasmus-yliopiston professori Ruut Veenhoven ja hänen työtoverinsa Gaël Brulé julkaisivat vuonna 2014 tutkimuksen, jossa he etsivät siihen selitystä. Sitä todella kaivataan.

Ranskalaisten elämäntaito ja joie de vivre ovat legendaarisia pitkin maailmaa. Ranskalaisilla on viininsä, keskustelutaitonsa, kahvilansa, kulinaariset perinteensä, tyylitajunsa ja charminsa. Miten he voivat olla onnettomampia kuin kylmän ja pimeän pohjolan asukkaat?

Onnen määrää tutkijat mittaavat tavallisesti parilla kolmella eri tavalla. Voidaan ensinnäkin kysyä ihmisiltä suoraan, miten tyytyväisiä he ovat viime aikoina olleet elämäänsä. Asteikko voi ulottua nollasta viiteen, kymmeneen tai vaikka sataan.

Edellisestä hieman eroaa niin sanotut Cantrillin tikapuut, jonka kymmenpienaiselle asteikolle ihmiset saavat asettaa itsensä. Tämä onnellisuusmittari ottaa huomioon sen, miten oma toteutunut elämä suhteutuu odotuksiimme ja toiveisiimme. Cantrillin tikkailla ylin askelma edustaa parasta mahdollista elämää, jonka voi ajatella itselleen, ja alin huonointa.

Onni koostuu myös jokapäiväisten miellyttävien ja ikävien tunteiden taseesta eli siitä, onko arjessamme enemmän mukavuutta ja iloa vai äreyttä ja ahdistusta.

Kansalaisten tunnelmat selviävät muun muassa tällaisin tiedusteluin: oletko edellisenä päivänä ollut masentunut tai stressaantunut, oletko tuntenut olevasi levollinen tai hymyillyt paljon?

Suomalaiset pärjäävät kaikilla mittareilla keskimääräistä paremmin ja jättävät Ranskan selvästi jälkeen. Esimerkiksi tunnepuntarilla vauraiden maiden keskiarvotulos oli 45, Ranskan luku 42 ja Suomen 54. Suomalaisten eilispäivät ovat siis kuluneet hauskemmin ja rentoutuneemmin kuin useimpien muunmaalaisten.

Vapaus tuottaa onnea

Ranska on kiinnostava vertailukohta, koska taloudellisesti Suomi on kutakuinkin samalla tasolla kuin Ranska. Bruttokansantuote henkeä kohti on likipitäen yhtä suuri molemmissa maissa, ja maat ovat saavuttaneet tulotason, jonka jälkeen kansakunnan vaurauden lisäys­ ei joidenkin tutkimusten mukaan juuri lisää kansakunnan keskimääräistä tyytyväisyyttä.

Jos raha ei ratkaise, mikä sitten? Brulén ja Veenhovenin selitys on hieman yllättävä: vapaus.

Vapaus koostuu siitä, miten yhteiskunnassa on tarjolla erilaisia mahdollisuuksia ja miten hyvin ihmiset ovat niistä perillä. Lisäksi ihmisten pitää olla vapaita valitsemaan: mitä suurempi on itseluottamus ja mitä pienempi on pakko sopeutua odotuksiin, sitä vapaammaksi ihminen kokee itsensä. Vapaa ihminen tuntee olevansa elämänsä ohjaksissa, ja sekös onnellistuttaa.

Vapauden, veljeyden ja tasa-arvon nimiin vannovassa maassa luettelon ensimmäistä herkkua on vähemmän kuin Suomessa. Niin osoittavat mittaukset.

Suomalaiset kokevat itsensä selvästi vapaammiksi kuin ranskalaiset. Ero syntyy kenties lapsuudessa. Ranskassa kotikasvatuksessa korostuu tottelevaisuus, Suomessa itsenäisyys. Gallien koulussa opetus tapahtuu ylhäältä alas, Suomessa lapset opiskelevat enemmän keskenään. Katolisen kirkon perinne on niin ikään autoritaarisempi kuin protestanttisen.

Maat vaurastuvat, onni pysyy

Vaikka raha ei ratkaise Ranskan ja Suomen välistä onnellisuusmaaottelua, eurot vaikuttavat. Rahan ja onnen suhde ei kuitenkaan ole yksioikoinen.

Selvää on, että jos köyhä maa nousee taloudellisesta kurjuudesta, onnellisuus maassa lisääntyy. Taloustieteilijät kuitenkin taittavat peistä siitä, kasvattaako talouskasvu onnellisuutta vauraissa maissa.

Vastakkain ovat kokonaiset maailmankatsomukset. Toista suuntaa edustavat leppoistajat ja kasvukriitikot, joiden mukaan materia jo riittää länsimaissa ja voisimme keskittyä enemmän vapaa-aikaan ja ihmissuhteisiin. Toiset vakuuttavat, ettei kasvusta ja elintason kohottamisesta päästä ja että se tekee ihmisille hyvää vastakin. Molempien kantojen puolesta on näyttöä.

Etelä-Kalifornian yliopiston taloustieteen professori Richard Easterlin teki jo 1970-luvulla havainnon, jota sittemmin on kutsuttu hänen mukaansa Easterlinin paradoksiksi. Se kuuluu näin: vaikka maan sisällä varakkaat ovat onnellisempia kuin vähävaraiset, koko maan vaurastuminen ei kasvata kansalaisten onnellisuutta. Monissa maissa kansantuote on vuosien mittaan moninkertaistunut, mutta tyytyväisyys elämään on pysytellyt samalla tasolla.

Suomikin on paljon rikkaampi nyt kuin 1970-luvulla, mutta onnellisuus on liikahtanut vain hieman ylöspäin. Jos kuvittelemme aikakoneen, joka palauttaisi meidät 1970-luvun kulutustasolle, monet kokisivat järkytyksen. Siitä toivuttuaan he eivät kuitenkaan olisi juuri sen onnettomampia kuin nyt. Ihmiset tottuvat vauraudessaan tapahtuviin muutoksiin. Juuri tottuminen selittää osaltaan, miksi kansakunnan vaurastuminen ei lisää onnellisuutta tai lisää sitä vain vähän.

Melkein kaikkeen tottuu

Tottuminen ei rajoitu vain pankkitilin muutoksiin. Jotkut psykologit ovat väittäneet, että ihminen sopeutuu melkein mihin tahansa elämän sattumukseen. Tämän set point -teorian mukaan ihmisellä on tietty onnellisuuden perustaso, johon hän palaa vaurastumisen, köyhtymisen, avioi­tumisen, avioeron tai vammautumisen jälkeen. Mikään ei pitkällä aikavälillä hetkauta meitä suuntaan tai toiseen.

Onnen perustason ajatusta puoltavat esimerkiksi tutkimukset ihmisistä, jotka ovat halvaantuneet tapaturmissa. Jonkin ajan kuluttua heidän henkinen hyvinvointinsa palautuu enemmän kuin moni luulisi. Avioliiton elämää kohottava vaikutus tasaantuu toiseen suuntaan. Onnellisuustutkijat näyttävät usein käyrää, joka kuvaa ihmisen onnellisuuden muutosta ennen avioliittoa ja avioitumisen jälkeen. Käyrä kohoaa ja kohoaa ja huipentuu häävuonna, mutta sitten se alkaa laskea kohti tasoa, jolla se oli ennen liiton solmimista.

Perustasoteoriaa tukevat myös kaksostutkimukset, joissa on selvitetty onnellisuuden perinnöllisyyttä. Tuoreen katsauk­sen mukaan koetun hyvinvoinnin periytyvyys on arviolta 35 prosenttia eli samaa luokkaa kuin vakavan masennuksen. Kahden yhtä hyvissä tai huonoissa oloissa elävän ihmisen tyytyväisyys elämään voi erota suuresti. Persoonallisuuspiirteitä jaetaan epätasaisesti syntymässä. Jos on saanut ulospäinsuuntautuneen tai tunnollisen luonteen, voi kiittää onneaan. Sen sijaan neuroottisuus tietää enemmän huolia.

Tottumisella on rajansa. Avioliitossa­ tyytyväisyys ei laske liittoa edeltäneelle tasolle, vaikka arki alkaa. Parisuhteella on keskimäärin pysyvä onnellistuttava vaikutus. Yhtä lailla pysyvä, joskin päinvastainen vaikutus on terveyden menetyksellä. Mitä enemmän sairaus rajoittaa arkea, sitä enemmän se vähentää tyytyväisyyttä. Myöskään työttömyyteen psyyke ei kokonaan sopeudu: se ei lakkaa syömästä miestä tai naista.

Halut uusiutuvat jatkuvasti

Rahan tuoma onnen lisäys sen sijaan haihtuu sen jälkeen, kun tietty tarpeiden tyydytyksen perustaso on saavutettu. Näin ainakin Richard Easterlin on todennut tutkimuksissaan, jotka maalaavat kuvaa materian tavoittelun älyttömyydestä. Kun me saamme tai puolisomme saa palkankorotuksen, iloitsemme siitä aikamme mutta sitten jo totumme asiaan ja koettu hyvinvointimme palaa perustasolleen.

Yksi selitys tottumiseen on se, että tavoitteemme nousevat vaurastuessamme.

Yhdysvalloissa tutkittiin samaa ikäluokaa siten, että ihmisiä pyydettiin eri elämänvaiheissa valitsemaan kymmenen suuren hankinnan listasta ne, joita he uskoivat tarvitsevansa elääkseen hyvää elämää. Toivelista ulottui toisesta televisiosta ulkomaanmatkailuun, omistusasuntoon, uima-altaaseen ja kesämökkiin.  Kävi ilmi, että sitä mukaa kuin ihmiset saivat tyydytettyä toiveitaan, heille ilmaantui saman verran uusia. Varakkaammille haaveita sikisi vielä enemmän kuin muille.

Halujen jatkuva uusiutuminen takaa sen, että tyydytystä on vaikea saada lisää pelkästään hankkimalla lisää aineellista hyvää. Tyytymättömyys vallitsevaan tilanteeseen uusiutuu jatkuvasti.

Jotkut evoluutiopsykologit uskovat, että taipumus on osa ihmisen perimää. Kenties kivikauden oloissa parhaiten menestyivät ne, jotka eivät jääneet nautiskelemaan olostaan, kun varastot olivat täynnä. He olivat hetken tyytyväisiä, mutta halusivat sitten taas lähteä poimimaan marjoja ja kaatamaan riistaa. Meillä on näiden tyytymättömien geenit, ja taipumus pitää meissä yllä toimeliaisuutta ja kulutusta, jolla ei ole eloonjäännin ja onnen tavoittelun kannalta merkitystä.

Vertailu pitää paikallaan

Toinenkin talouspsykologinen moottori pyörittää aineellisen kulutuksen oravanpyörää. Ihmiset juoksevat paikoillaan onnen perässä siksi, että he perustavat tyytyväisyytensä sosiaaliseen vertailuun. Vaurastuminen tuo lisää iloa elämään, jos se parantaa suhteellista asemaa. Jos taas viiteryhmä eli ne ihmiset, joihin ihminen itseään vertaa, vaurastuvat samaa tahtia, tulon lisäys ei ajan oloon tunnu miltään.

Vertailu on taannut sen, ettei kansantuotteen huima kasvu länsimaissa ole kääntynyt kovin kummoiseksi onnen kasvuksi. Se voi myös selittää, miksi Yhdysvalloissa tunnelmat ovat laskeneet samaan aikaan, kun tuloerot ovat jyrkentyneet. Kun vertailukohdat karkaavat kauem­maksi, oma suhteellinen asema heikkenee ja mieli mustenee.

Jo lapset osaavat vertailun taidon. Britanniassa on havaittu, että varakkailla alueilla vähävaraisten perheiden lapsilla on enemmän käytöshäiriöitä kuin alueil­la, joilla yleinen tulotaso on lähempänä omaa. Epäedullinen elintasovertailu kiristää pinnaa.

Easterlinin paradoksi käy järkeen, kun ottaa huomioon, miten totumme saavutuksiimme, keksimme uusia toiveita tavoiteltaviksi ja pysyttelemme tulojen kasvusta huolimatta aina vain kutakuinkin samalla tasolla suhteessa vertailuryhmäämme.

Silti järkeenkäypää on myös uskoa tyytyväisyyteen, jota kasvavat kulutusmahdollisuudet tuovat. Rahalla voi monella tavoin toteuttaa itseään ja viettää laadukasta vapaa-aikaa. Raha tarjoaa myös turvaa kohtalon koettelemuksia – sairauksia, menetyksiä, avioeroja – vastaan. Hyviin tuloihin yhdistyy usein myös kiinnostava työ ja arvostettu asema.

Raha ratkaisee sittenkin?

Vaurastumisen iloista on tieteellistä näyttöä. Daniel Kahneman ja Angus Deaton totesivat Yhdysvalloissa tekemässään tutkimuksessa, että tyytyväisyys elämään lisääntyy sitä mukaa kuin tulot nousevat eikä ole olemassa tulorajaa, jonka jälkeen arviot oman elämän hyvyydestä lakkaisivat kohenemasta.

Tyytyväisyys omaan elämään on kuitenkin eri asia kuin itse elämisen kokemus. Kaksikon mukaan myönteiset tunteet lisääntyvät vaurastuessa – mutteivät rajatta. Katto tulee vastaan, kun kotitalous­ tienaa 75 000 dollaria eli 70 000 euroa vuodessa.

Tutkimuksen aineisto kerättiin vuonna 2008, ja silloin kolmannes Yhdysvaltain kotitalouksista ylitti rajan. Sitä varakkaammilla hyvän olon tunteet eivät enää lisääntyneet. Vaikka rahalla voi hankkia kivoja kokemuksia matkoilla ja mukavuutta asumiseen, se ei tuo koettua onnea yhtään enempää. Eräässä tutkimuksessa huomattiinkin, että suurituloisten on vaikeampi nauttia elämän pienistä iloista.

Kahnemanin ja Deatonin tutkimus ei vielä osoita vääräksi väitettä, jonka mukaan kansantuotteen kasvu ei kasvata onnea. Siihen iskee toinen tutkijakaksikko.

Taloustieteilijäpariskunta Betsey Stevenson ja Justin Wolfers on julkaissut analyysejä, joiden mukaan mitään Easterlinin paradoksia ei ole olemassa: kansantuotteen kasvu ja tyytyväisyys käyvät tyylikkäästi yhtä jalkaa, eikä mitään eurorajaa onnen kasvulle tule vastaan. Easterlin on yksinkertaisesti väärässä, duo summaa.

Tunne seuraa suhdanteita

Kasvun ja onnen kiista ei ole asettunut. Easterlin on väittänyt, että hänen kriitikkonsa sekoittavat lyhyen aikavälin talouden vaihtelut ja pitkän ajan talouskasvun. Ihmisten onnellisuus nousee ja laskee nousu- ja laskukausien mukana, mutta pitkän aikavälin kansantuotteen kasvu ei sitä vastoin näytä kohottavan kansakunnan mielialaa yhtään.

Yliopistonlehtori Jani-Petri Laamanen Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta on saanut työtovereidensa kanssa samansuuntaisia tuloksia.

– Kansantuotteen kasvu lisää onnellisuutta tilapäisesti mutta ei pitemmäksi aikaa. Kun tulee taantuma, onnellisuuskin notkahtaa. Joitain merkkejä on siitä, että taantuma vaikuttaa enemmän kuin vastaava nousu. Yllättäen Suomi ei ole taantumasta huolimatta kuitenkaan keskimäärin erityisen onneton, Laamanen kertoo.

Eri mailla näyttää olevan erilainen kyky kääntää vauraus onnellisuudeksi. Suomessa, muissa pohjoismaissa, Sveitsissä ja Hollannissa temppu osataan, sillä nämä maat yleensä johtavat onnellisuuslistauksia. Sen sijaan Belgia on erikoinen tapaus: kun maa on vaurastunut, sen kansalaisten tyytyväisyys on vain vähentynyt.

Belgiassa vaurastuminen kanavoituu ilmeisesti kulutukseen, joka ei ole omiaan lisäämään ihmisten onnellisuutta. Tällaiseen arvioon päätyivät Laamanen ja hänen kollegansa, kun he tutkivat ihmissuhteiden, onnellisuuden ja talouskasvun kolmiyhteyttä.

– Maissa, joissa ihmiset helposti ryhtyvät statuskilpailuun ja kilpavarusteluun, bruttokansantuote ei tuota onnellisuutta niin paljon kuin maissa, joissa statuskilpailua ei esiinny. Jos ihmiset näyttävät statusta ulospäin, se aiheuttaa muissa huonommuuden tunnetta. Siten lisäraha ja -kulutus ei lisääkään hyvinvointia, Laamanen sanoo.

Suomessa sanotaan usein, että täällä ei saa näyttää rikastumistaan. Tätä ei siis tule pitää kateutena vaan itsesuojeluvaistona, joka parantaa kansakunnan onnellisuustasetta.

Hyvinvointivaltio kannattaa

Suomen kuten muidenkin pohjoismaiden valttina on hyvinvointivaltio tulonjakoineen ja sosiaalimenoineen. Niiden merkitys on tosin myös kiistetty. Asialla on ollut Ranskan ja Suomen vertailusta tuttu Ruut Veenhoven.

Veethoven julkaisi 15 vuotta sitten laajan tutkimuksen, jonka mukaan sosiaalimenojen suuruuden ja kansalaisten onnellisuuden välillä ei ole mitään yhteyttä. Anteliaan sosiaaliturvan maissa ihmiset eivät olleet yhtään onnellisempia eikä onnellisuus tasaisemmin jakautunut kuin niissä yhtä rikkaissa maissa, joissa sosiaalimenot jäivät pieniksi.

Suomen Pankin entinen johtaja Kari Nars tulkitsee tutkimustulosta kirjassaan Raha ja onni (2006) niin, että sosiaaliturvakin kärsii samanlaisesta tottumisesta kuin vaurastuminen yleensä: kun yhdet tarpeet tyydytetään, uusia syntyy tilalle. Tyytymättömyys ei katoa minnekään, ja siksi sosiaalimenot eivät paradoksaalisesti tuota sitä hyvinvointia, jota niiden olisi tarkoitus tuottaa.

Itä-Suomen yliopiston sosiaalipolitiikan professori Juho Saari arvostelee hollantilaistutkimuksen asetelmia kirjassaan Onnellisuuspolitiikka (2012).
Esimerkiksi Yhdysvallat on siinä yksi pienten sosiaalimenojen maa. Jos kuitenkin ottaa huomioon sikäläisen eläkevakuutuksen ja yksityisen terveydenhuollon, sosiaalimenojen osuus kasvaa yhtä suureksi kuin pohjoismaissa. Saaren tekemät vertailut Euroopan valtioiden välillä osoittavat myös, että suurempien sosiaalimenojen ja kansalaisten onnellisuuden välillä on yhteys.

Köyhä hyötyy vähemmästä

Yksi onnellisuuteen liittyvä mekanismi­ puoltaisi hyvinvointivaltion harjoittamaa tulonjakopolitiikkaa. Rahalla on halvempaa lisätä köyhien onnea kuin rikkaiden, ja useimmista sosiaalipolitiikan etuuksista nauttivat pikemminkin pienituloiset kansalaiset. Summa, joka tuntuu hyvältä köyhän elämässä, ei välttämättä merkitse paljon mitään rikkaalle. Varakas tarvitsee enemmän rahaa onnen lisäyk­seen kuin köyhä.

Hyvinvointivaltion rahoitus tuottaa onnellisuustappiota varakkaille, jotka veroillaan maksavat sosiaalimenot. Verotuksen tuskaa saattaa vielä korostaa talouspsykologiasta tuttu tappiokammo. Menetykset tuntuvat ikävämmiltä kuin samansuuruiset voitot hyviltä. Juho Saaren mukaan ratkaisevaa on, miten läpinäkyvästi tulojen uudelleenjako tehdään.

Kärvistelyä aiheutuu eniten, jos verotuksen rahallisen menetyksen näkee konkreettisesti tilillään. Koska tietoisuus menetyksestä lisää tuskaa, vero kannattaa napsaista silloin, kun raha ei vielä ole tilillä. Palkkaverotuksessa se meneekin työnantajan maksamana, ja arvonlisäverossa se on piilossa tavaroiden ja palveluiden hinnoissa. Yrittäjät sen sijaan näkevät selvemmin, miten verot vaikuttavat tuloihin.  

Onnellisuuden kokonaistase näyttää kuitenkin jäävän hyvinvointivaltiossa voitolliseksi. Sijoitukset siihen kannattavat.

Vuonna 2011 Shige Oishi ja Ed Diener osoittivat 54 maan vertailullaan, että progressiivisen verotuksen maissa voidaan parhaiten. Näissä maissa ihmiset useimmin arvioivat elämänsä olevan lähimpänä parasta mahdollista. Niissä koettiin myös enemmän myönteisiä tunteita ja vähemmän kielteisiä. Yksi näitä onnen maita on Suomi.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2015, päivitetty 16.3.2018

Näillä ohjeilla ripaus lisää

Ohje 1:  Sulje korvat onnellisuuspuheelta

Oletko saanut tarpeeksesi onnellisuudesta? Tuntuuko, että siitä on tullut jonkinlainen pakko? Se ei ole ihme nykyisin, kun onnellisuus näyttää olevan elämän ainoa todellinen tarkoitus.

Yhteiskuntatieteissä ja psykologiassa tunnetaan ironisen vaikutuksen ilmiö. Se tarkoittaa, että jonkin toimenpiteen seurauk­set kääntyvät päinvas­taisiksi kuin alun perin tarkoitettiin. Näin on käynyt osaksi myös onnellisuuden tavoittelulle.

Mitä enemmän uskomme, että yhteiskunta olettaa meidän pyrkivän onnellisuuteen, sitä pahemmin koemme kielteiset tunteemme, kuten surun. Näin vihjaa Brock Bastianin ja kumppaneiden Japanissa ja Australiassa tekemä tutkimus. Vaikutus oli suurempi Australiassa. Länsimaisissa kulttuureissa ikäviä tunteita ilmeisesti siedetään huonommin, ja tämä karttelu on omiaan voimistamaan niitä. Olisimme onnellisempia, jos suhtautuisimme suopeammin suruun, alakuloon ja ahdistukseen.

Onnen tärkeyden korostaminen voi myös laimentaa myönteisiä tunteita, kertoo Iris Mauss työtovereineen Emotion-lehdessä. Kun elämyksiin kohdistuvat odotukset kasvavat, kivaa kokemusta sen koittaessa nakertaa pettymyksen tunne.

Ohje 2: Osta elämyksiä, älä tavaraa

Jos rahalla ei onnistu hankkimaan onnea, käyttää sitä väärin. Kannattaa kohdentaa se mieluummin elämyksiin ja kulttuuriin kuin aineellisiin asioihin. Elämysten ostelu tuottaa enemmän mielihyvää kuin tavaroiden, osoittavat eri tutkimukset.

Tavaran antama nautinto väljähtyy nopeasti, kun taas elämys – vaikkapa käynti konsertissa – tuntuu tyydyttävältä vielä kauan tapahtuman jälkeenkin. Ihmiset palaavat mielessään paljon useam­min elämyksiinsä kuin aineellisiin hankintoihinsa.   

Elämysostos alkaa kohottaa mielialaa jo ennen kuin se toteutuu.Lämmittelemme ennakolta sen odotuksessa.

Kulttuurin ja elämysten kulutuksessa on sekin etu, että niistä nautitaan enemmän niiden itsensä vuoksi. Tavaroissa sen sijaan on usein mukana vertailu muiden tavaroihin, ja jos omat eivät pärjää vertailussa, mieli myrtyy.


Ohje 3: Ole kiltti

Ennen piti olla avulias, ystävällinen, kiitollinen ja antelias, jotta olisi moraalisesti hyvä ihminen. Nyt näistä hyveistä on tullut väline, jolla kohottaa onnellisuuttaan. Kaikkien mainittujen hyveiden hyöty on osoitettu useissa tutkimuksissa, joita on tehnyt muun muassa Sonya Lubomirsky.

Jos hyveet tekevät onnelliseksi, niin käy myös päinvastoin: onnellisuus lisää hyveitä. Onnellisuus tekee epäitsekkäämmäksi ja kiitollisemmaksi. Hyveellinen toiminta ja onnellisuus muodostavat toisiaan voimistavan kehän.

Ei kuitenkaan kannata syyllistyä, jos elämä ei juuri nyt  hymyile. Myös vastoinkäymisistä voi kummuta hyveitä, muistuttaa tunnettu onnellisuustutkija Ed Diener.


Ohje 4: Keskity siihen, mitä teet

Kun olet palaverissa, hoidat lasta, katsot televisiota, siivoat tai keskustelet toisten ihmisten kanssa, keskitä huomiosi siihen. Vaikka tehtävä tympäisisi, ole siinä henkisesti mukana. Silloin olet tyytyväisempi kuin haikaillessasi ajatuksissasi jonnekin toisaalle.

Harhaileva mieli on onneton mieli, kiteyttävät Matthew Killingsworth ja Daniel Gilbert.

He olivat saaneet tuhannet kännykän käyttäjät innostumaan tutkimuksesta, jossa näille putkahti tämän tästä puhelimeen tiedustelu siitä, mitä he olivat tekemässä, harhailiko mieli ja miltä tuntui.

Lähes puolet ajasta ihmisten mieli oli poissaoleva. Vain seksiä harjoitettaessa fokus oli täydellisesti asiassa. Edes eksyily mukaviin mietteisiin ei voittanut sitä, että oli läsnä tekemisessään.

Ohje 5: Ryhdy aktivistiksi

Eikö mielenosoittajissa ja aktivisteissa ole jotain kadehdittavaa? Heillä on mielekästä tekemistä, he välittävät asioista ja pyrkivät todella tekemään niille jotakin.

Kaiken lisäksi aktivistit ovat onnellisempia kuin epäpoliittiset kansalaiset. Selitys ei ole ainakaan yksin se, että onnelliset osallistuisivat enemmän, kertoo Malte Klarin ja Tim Kasserin opiskelijoiden parissa tekemä tutkimus. Poliittinen toiminta itsessään sai opiskelijat tuntemaan itsensä elävämmiksi ja energisemmiksi kuin tunsivat verrokit, jotka puuhasivat jotakin vähemmän poliittista. 

Ensimmäinen kuulu onnellisuuden tutkija, filosofi Aristoteles jo sanoi, että ihminen on yhteisöllinen olento ja hyvään elämään kuuluu yhteiskunnallinen osallistuminen. Jos siitä tulee vielä hyvä olo,  ei ole mitään syytä olla menemättä mielenosoitukseen.