Uudet supertietokoneet louhivat dataa, murskaavat numeroita ja nostavat Suomen korkealle konetehon
top 500 -listalla.


ja nostavat Suomen korkealle konetehon top 500 -listalla.Pohjolan kivikalliossa, yhdeksän lukon takana oli kerran Sampo. Se jauhoi Pohjolan väelle ruokaa ja rahaa. Espoon Otaniemessä on nyt samanlaisessa luolassa Louhi. Se louhii meille tietoa.

Louhi on Suomen uusi supertietokone. Maallikkokansalaisen silmään se ei näytä kovin superilta eikä edes tietokoneelta vaan riviltä peltisiä pukukaappeja. Ovet ovat sentään pirteän pinkit ja vihreät. Ne on tilattu Tieteen tietotekniikan keskuksen CSC:n logoväreissä, paljastaa koneiden isäntä, CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

Huomaamattomasta ulkomuodostaan huolimatta Louhi on todella kova pakkaus, kehuvat amerikkalaisvieraat, jotka ovat myös tulleet mukaan kurkistamaan maailman supereitten kuopusta.

Heitä voi tässä asiassa uskoa. Tennesseen yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Jack Dongarra on maailman supertietokoneiden top 500 -listan isä ja ylläpitäjä. Kalifornian teknisessä korkeakoulussa Caltechissä ja Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinnon Nasan suihkumoottorilaboratoriossa työskentelevä Thomas Sterling on erityisesti perehtynyt supertietokoneiden ohjelmointiin. Heidät oli kutsuttu esiintymään Otaniemeen uuden koneen kunniaksi pidettyyn suurteholaskennan seminaariin.

Jos Louhi-rouva olisi jo täysissä voimissaan, se olisi voinut sijoittua peräti kärkikymmenikköön kesäkuussa julkistetulla tuoreella top 500 -listalla. Alkukankeana siitä irtosi testauksessa vasta reilu kymmenesosa tulevasta huipputehosta, ja sijoitus oli 109:s.
Neljä esimerkkiä suomalaisesta tutkimuksesta, joka hyötyy uudesta supertietokoneesta:

Aerosolien vaikutus ilmastonmuutokseen
Havumetsät päästävät ilmaan pienhiukkasia, jotka vaikuttavat pilvipisaroiden kasvuun. Pilvisyyden lisääntyminen taas voisi jarruttaa ilmaston lämpenemistä.

Alle kymmenen nanometrin kokoisten hiukkasten kasvua ja kulkeutumista kuvaavat mallit täytyy kytkeä ilmakehämalliin, hydrologiseen malliin ja biosfäärimalliin, jotta voidaan selvittää hiukkasten kokonaisvaikutusta maailmanlaajuiseen ilmastonmuutokseen.

Solukalvot ja lääkemolekyylit

Jos opitaan tuntemaan solujen toimintaa ja viestintää, saadaan selville myös lääkeaineiden vaikutusmekanismeja ja pystytään kehittämään uusia. Suomessa tutkitaan muun muassa antibioottien vuorovaikutusta solukalvojen kanssa ja lääkeaineita soluihin kuljettavien rasva-aineiden rakenteita.

Maailmankaikkeuden ikä ja
koostumus

Euroopan avaruusjärjestön Esan Planck-satelliitti lähtee ensi vuonna avaruuteen mittaamaan mikroaaltosäteilyä, joka on jäänne alkuräjähdyksen ajoilta. Tämän kosmisen taustasäteilyn perusteella on mahdollista laskea maailmankaikkeuden ikä ja tavallisen aineen, koostumukseltaan tuntemattoman pimeän aineen ja energian määrät sekä se, miten maailmankaikkeus on laajentunut. Huomattava osa laskennasta on tarkoitus tehdä suomalaisin voimin.

Fuusioreaktorin toiminta

Fuusioenergia voisi tyydyttää päästöttömästi koko maailman energiantarpeen. Jotta fuusiovoimala toimisi, täytyy tukahduttaa fuusioplasman pyörteet ja löytää reaktoriin materiaalit, jotka kestävät valtavaa kuumuutta. Molempien ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan suurta laskentatehoa.
Ennennäkemättömiä mahdollisuuksia

Supertietokoneilla eittämättä kilpaillaan statuksesta. Sterling myöntää, että amerikkalaisille oli kova paikka, kun ykköseksi nousi pari vuotta sitten japanilainen kone. Mutta jotain koneilla tehdäänkin, eikä vain kehuskella. Parhaat pystyvät laskemaan sellaista tahtia, että päästäksemme samaan ihmisvoimin jokaisen maailman kansalaisen vaarista vauvaan pitäisi suorittaa 43 000 laskutoimitusta sekunnissa.

Tämä laskuvoima avaa tieteessä mahdollisuuksia, jotka muuten olisivat pelkkää päiväunta. Ennen muinoin tutkimuksen kaksi peruspilaria olivat teoria ja kokeet. Nyt kolmanneksi on tullut laskenta. Sen avulla on mahdollista korvata tai toistaa kokeita, jotka olisivat kalliita tai täysin mahdottomia. Tietokonemallinnuksilla voidaan esimerkiksi havainnoida kahden galaksin yhteentörmäystä tai kokeilla, mikä saa lentokoneen sakkaamaan.

Universumin rakenteen selvittäminen vaatii suurteholaskentaa, ja biologiakin pureutuu yhä monimutkaisempiin systeemeihin. Dna:n, proteiinien ja solukalvojen toiminnan mallintamiseen tarvitaan yhä lisää laskuvoimaa. Biotieteet haukkaavat jo kymmenesosan Tieteen tietotekniikan keskuksen koneajasta.

Optimointiklinikka auttaa ohjelmoinnissa

Hyödyn saamiseksi koneita täytyy osata käyttää. Niihin tarvitaan käyttöjärjestelmät ja sovellukset. Tutkittavat mallit täytyy vääntää matematiikaksi ja kääntää ohjelmiksi.

- Algoritmit ja ohjelmistot eivät ole enää pysyneet koneiden kehityksen perässä, ja siksi niistä ei saada kaikkea irti, Dongarra pahoittelee.

Suomen CSC:ssä on töissä 150 ihmistä. Suuri osa heistä auttaa tutkijoita käyttämään koneita parhaalla tavalla. Tarjolla on myös nippu valmisohjelmia. Esimerkiksi kemistit käyttävät  niitä ahkerasti. Fyysikot taas kirjoittavat ohjelmansa itse.

Vaikka tutkijat olisivat nerokkaita, heidän ohjelmansa eivät aina ole täydellisiä. Sen vuoksi laskentakeskuksen palveluihin kuuluu Tekesin kanssa perustettu optimointiklinikka. Tehoja tuhlaavia ohjelmia parannellaan niin, että tietokoneen tarvitsee runksutella vähemmän nollia ja ykkösiä.

- Joskus näin on menetetty asiak¬kaita, koska ohjelman optimoinnin jälkeen ei enää tarvittu superlaskentaa, johtaja Koski kertoo.

Verkottaminen ei korvaa superkoneita

Tietokoneiden tehot kasvavat edelleen hurjaa vauhtia. Intelin perustaja Gordon Moore esitti vuonna 1965 Mooren lain, jonka mukaan transistorien määrä kaksinkertaistuu mikropiireissä runsaan vuoden välein.  Dongarran mukaan laki pätee yhä.

- Koneet kehittyvät eksponen¬tiaalisesti. Niiden teho kaksinkertaistuu joka puolestoista vuosi.

IBM julkisti kesäkuun lopussa uuden Blue Gene -koneen, joka on kolme kertaa tehokkaampi kuin maailman tähän asti tehokkain kone, edellinen Blue Gene. Senkin huipputeho on viisi kertaa suurempi kuin Louhen.

Miksi tarvitaan aina vain tehokkaampia tietokoneita, jos tehoja ei enää osata kunnolla käyttää? Onhan keksitty gridit eli verkot, joissa suurteholaskentaa voi jakaa eri tietokoneille. Suomenkin superkoneet ovat osa eurooppalaista Deisa-verkkoa. Siinä EU-maat jakavat yhteistä laskentavoimaa.

Tiedon siirtely verkossa vie kuitenkin aikaa, ja se maksaa, vastaa Sterling. Niissä sekunnin murto-osissa, jotka datan matka Euroopan halki kestää, supertietokone ehtii tehdä  miljoonia laskutoimituksia. Joskus gridi voi myös olla tukossa. Jos tarvitaan tiukkaa kommunikointia ja nopeaa laskentaa, yksittäinen superkone on ehdoton.
Erilaiset koneet ja verkot ovatkin parhaimmillaan erilaisissa tehtävissä.

20 % biotieteet
18 % kemia
14 % fysiikka
9 % tietojenkäsittelytiede
7 % nanotiede
4 % tekniikka
4 % virtauslaskenta
4 % teollisuus
4 % kielitiede
3 % matematiikka
3 % lääkeainesuunnittelu
10 % muut

Karvalakkimallillekin käyttönsä

capability

capacity

Joskus koneiden verkottaminen riittääSeti@home-projektissa

Tulevaisuuden työelämässä menestyy ihminen, joka on opetellut oppimaan uutta nopeasti. Kuva: iStock

Kannattaa ryhtyä oman elämänsäi futurologiksi, sillä työ menee uusiksi muutaman vuoden välein.

Maailma muuttuu, vakuuttaa tulevaisuudentutkija, Fast Future Research -ajatushautomon johtaja Rohit Talwar. Elinikä pitenee, työvuodet lisääntyvät. Tiede ja teknologia muuttavat teollisuutta ja työtehtäviä. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

– Kun nämä tekijät yhdistetään, on järjellistä väittää, että tulevaisuudessa työ tai ura voi kestää 7–10 vuotta, ennen kuin pitää vaihtaa uuteen. 50–70 vuoden aikana ihmisellä siis ehtii olla 6–7 ammattia, Talwar laskee.

Ole valpas

Millaisia taitoja parikymppisen sitten kannattaisi opetella, jotta hän olisi kuumaa kamaa tulevaisuuden työmarkkinoilla?

– Sellaisia, joiden avulla hän kykenee hankkimaan jatkuvasti uutta tietoa ja omaksumaan erilaisia rooleja ja uria, Talwar painottaa.

– Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen, kuten Javan tai C++:n, taitaminen voi olla nyt tärkeää, mutta ne korvautuvat moneen kertaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoin uusimpien biokemiallisten tutkimusmenetelmien osaaminen on nyt hottia, mutta nekin muuttuvat moneen kertaan 20 vuodessa, Talwar selittää.

Siksi onkin olennaista opetella oppimista, nopeita sisäistämistekniikoita ja luovaa ongelmanratkaisua. – Pitää myös opetella sietämään tai "hallitsemaan" mutkikkaita tilanteita ja tekemään epävarmojakin päätöksiä. Myös tiimityö ja oman terveyden hallinta ovat tärkeitä, Talwar listaa.

– Näiden taitojen opettelua pitäisi painottaa niin koululaisille kuin viisikymppisille, hän huomauttaa. Elinikäinen oppiminen on olennaista, jos aikoo elää pitkään.

Jokaisen olisikin syytä ryhtyä oman elämänsä futurologiksi.

– Ehkä tärkeintä on, että jokaista ihmistä opetetaan tarkkailemaan horisonttia, puntaroimaan orastavia ilmiöitä, ideoita ja merkkejä siitä, mikä on muuttumassa, ja käyttämään tätä näkemystä oman tulevaisuutensa suunnitteluun ja ohjaamiseen, Talwar pohtii.

Oppiminenkin muuttuu

Rohit Talwar muistuttaa, että ihmisen tapa ja kyky oppia kehittyy. Samoin tekee ymmärryksemme aivoista ja tekijöistä, jotka vauhdittavat tai jarruttavat oppimista.

– Joillekin sosiaalinen media voi olla väkevä väline uuden tiedon sisäistämiseen, toisille taas kokemukseen nojaava tapa voi olla tehokkaampi, Talwar sanoo. Ihmisellä on monenlaista älyä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Uskon, että oikealla tavalla käytetyt simulaatiot ja oppimistekniikat voivat nopeuttaa olennaisten tietojen ja taitojen omaksumista.

– Toisaalta olen huolissani siitä, että ihmisten kyky keskittyä yhteen asiaan heikkenee ja jokaisella tuntuu olevan kiire. Nopeampi ei aina tarkoita parempaa.

Talwarin mukaan nyt täytyykin olla tarkkana, että uusilla menetelmillä päästään yhtä syvään ja laadukkaaseen oppimiseen kuin aiemmin.

– Kukaan ei halua, että lentokoneinsinöörit hoitaisivat koko koulutuksensa Twitterin välityksellä, Talwar sanoo. – Ja ainakin minä haluan olla varma, että sydänkirurgini on paitsi käyttänyt paljon aikaa opiskeluun myös harjoitellut leikkaamista oikeilla kudoksilla, ennen kuin hän avaa minun rintalastani!

Elinikä venymässä yli sataan

Väkevimpiä tulevaisuutta muovaavia seikkoja on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Kehittyneissä maissa keskimääräinen eliniän odote kasvaa 40–50 päivää vuodessa. Useimmissa teollisuusmaissa nopeimmin kasvaa yli kahdeksankymppisten joukko, Rohit Talwar toteaa.

– Joidenkin väestöennusteiden mukaan alle viisikymppiset elävät 90 prosentin todennäköisyydellä satavuotiaiksi tai yli. Ja lapsemme elävät 90 prosentin todennäköisyydellä 120-vuotiaiksi, hän jatkaa.

Tämä tarkoittaa Talwarin mukaan sitä, että ihmisten pitää työskennellä 70-, 80- tai jopa 90-vuotiaiksi, mikäli aikovat elättää itsensä. – Puhumme siis 50–70 vuoden pituisesta työurasta, hän kiteyttää.

– Tiedämme, että nykyeläkkeet eivät tule kestämään – nehän on yleensä suunniteltu niin, että ihmiset eläköityvät 65-vuotiaina ja elävät sen jälkeen ehkä 5–10 vuotta. Nykyisillä järjestelmillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa eläkettä, joka jatkuu 20–40 vuotta työnteon lopettamisen jälkeen.

 

10 globaalia muutosvoimaa

 • väestömuutokset
 • talouden epävakaus
 • politiikan mutkistuminen
 • markkinoiden globaalistuminen
 • tieteen ja teknologian vaikutuksen lisääntyminen
 • osaamisen ja koulutuksen uudistuminen
 • sähköisen median voittokulku
 • yhteiskunnallinen muutos
 • luonnonvarojen ehtyminen

10 orastavaa ammattia

 • kehonosien valmistaja
 • lisämuistikirurgi
 • seniori-iän wellnessasiantuntija
 • uusien tieteiden eetikko
 • nanohoitaja
 • avaruuslentoemäntä
 • vertikaaliviljelijä
 • ilmastonkääntäjä
 • virtuaalilakimies
 • digisiivooja

Lähde: Rohit Talwar, The shape of jobs to come, Fast Future 2010.
Futurologi Talwarin Fast Future Research laati tutkimuksen tulevaisuuden ammateista Britannian hallituksen tilauksesta.

Ikihitti: sairaanhoitaja

2010-luvun nopeimmin kasvavista ammateista kolmasosa kytkeytyy terveydenhoitoon, mikä heijastaa väestön ikääntymistä, arvioi Yhdysvaltain työministeriö 2012.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan vuonna 2030 EU:n väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Suomen väestöllinen huoltosuhde, työllisten määrä verrattuna työvoiman ulkopuolisiin, on samassa laskelmassa tuolloin EU-maiden epäedullisin.

Kirsi Heikkinen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

getalife.fi 

Maailman ensimmäisellä tulevaisuuden työelämän simulaatiolla voit kokeilla opiskelu- ja elämänvalintojen mahdollisia seurauksia parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Toteuttaja: Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopistossa yhteistyökumppaneineen. 

Avoimet työpaikat 2032

Tämänkaltaisia töitä visioi brittiläinen tulevaisuudentutkija Rohit Talwar.

 

Wanted:

Virtuaalimarkkinoja!

Myy itsesi meille, heti.
U know what 2 do. Shop&Sell Inc.

 

3D-velhot

Me Wizarsissa teemme tajunnanräjäyttävää viihdettä koko pallomme tallaajille. Kehitämme nyt uutta reality-virtuaalipeliä, ja joukostamme puuttuu kaltaisemme hullu ja hauska hologrammisti sekä hauska ja hullu avatar-stylisti Jos tunnistat itsesi ja haluat meille hommiin, osallistu hakuroolipeliin ww3.wizars.com
Jos kysyttävää, @kuikka

 

Sinä sähköinen seniori, tule

digisiivoojaksi

Muistatko vielä Windowsin, Androidin tai iOSin? Jos, niin tarvitsemme sinua!
Tarjoamme yrityksille ja yksityisille retrodatan seulomis- ja päivityspalvelua, ja kysyntä on ylittänyt huikemmatkin odotuksemme. Haemme siis tiedostosekamelskaa pelkäämättömiä datakaivajia ja retrokoodareita Asiakkaidemme muinaisten kuva- ja tekstitiedostojen läpikäymiseen.
ww3.datadiggers.com

 

Impi Space Tours
vie vuosittain tuhansia turisteja avaruuteen.
Retkiohjelmaamme kuuluvat painottomuuslennot, kuukamarakävelyt sekä avaruusasemavierailut.
Jos olet sosiaalinen, monikielinen, energinen, palveluhenkinen ja tahtoisit taivaallisen työn, tule meille

avaruusmatkaoppaaksi!

Matkaan pääset heti seuraavalla lennollamme, joka laukaistaan Lapista 13.4.2032.
Ota siis kiireesti meihin yhteyttä:
@impispacetours.ella tai ww3.impispacetoursrekry.com

 

Jatkuva pula pätevistä
robottimekaanikoista.
ww3.fixarobo.com

 

Global Climate Crisis Management GCCM Inc
ratkoo ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia kriisejä Maan joka kolkalla.
Toimeksiantojen lisääntyessä tarvitsemme palvelukseemme

mikroilmastonkääntäjiä

Edellytämme ilmastonmuokkauksen ja hiilidioksidivarastoinnin uusimpien menetelmien erinomaista hallintaa. Tarjoamme ison talon edut ja vakituisen työn.
Hae: ww3.GCCMrekry.com

 

Pohjois-Euroopan sairaanhoitopiiri
North European Hospital District NEHD pitää huolta 80-miljoonaisen väestönsä terveydestä. Etsimme nyt osaavia

Sairaanhoitajia
Avoimia virkoja 156. Gerontologiaan erikoistuneet etusijalla.

Kyborgiaan erikoistuneita kirurgeja
Avoimia virkoja 31, joista 20 muisti-implanttien istuttajille.

Etälääketieteen erikoislääkäreitä
Avoimia virkoja 42.

Elinkorjaajia
Avoimia paikkoja 51. Edellytyksenä kantasoluteknikon ja/tai biosiirrelaborantin tutkinto.

Virtuaaliterapeutteja
Avoimia virkoja 28.

Lisätietoja ja haastattelurobotti ww3.nehdrekry.com

 

Etsimme vapaaehtoisia

likaajia

Euroopan terveydenedistämisorganisaation ja BeWell Pharmaceutics -yhtiön hankkeeseen, joka testaa julkisille paikoille levitettyjen hyötymikrobien tehokkuutta sairauksien ehkäisyssä.
ww3.likaonterveydeksi.org

 

Meissä on itua!™
Urbaanifarmarit tuottavat lähiruokaa puistoissa ja kerrostaloissa.
Viljelemme kattoja, parvekkeita ja seiniä. Vapaasti seisovia pystyporraspalstojamme voi asentaa mihin tahansa ulkotilaan.

Etsimme uusia

vertikaaliviljelijöitä

vihreään joukkoomme. Toimimme sovelletulla franchising-periaatteella: saat meiltä lisenssiä vastaan hyvän maineen, brändinmukaiset vesiviljelyalustat ja seiniin/katoille kiinnitettävät pystypeltopalstarakenteet pystytys- ja viljelyohjeineen. Viljelykasvit voit valita makusi mukaan. Sadon – ja sen myynnistä koituvan rahan – korjaat sinä!
Lue lisää ja ilmoittaudu ww3.urbaanifarmarit.org, someyhteisö: @urbaanifarmarinet

Uutuus
Laajennamme valikoimaamme ravintokasveista hiilidioksidinieluihin, joista peritään asiakkailta hiilidioksidijalanjäljen pienennysvastiketta. Jos haluat erikoistua mikroilmastotekoihin, osallistu online-infotilaisuuteemme ww3.urbaanifarmarit.org

 

Finnaerotropolis BusinessWorld
Businessmaailmamme sisältää Helsingin Metropolin lentokentän lisäksi 15 hotellia, neljä elokuvateatteria, kolme lääkäriasemaa, viisi hyperostoskeskusta, 160 toimistoa, kolme toimistohotellia, kylpylän, uimahallin, hiihtoputken, hevostallin ja sisägolfkentän.
Palkkaamme kunnossapitoyksikköömme tehokkaita

pandemianehkäisyyn

perehtyneitä siivoojia (vuorotyö)

sekä liikennevirtahallintaan järjestelmällisiä

logistikkoja

Klikkaa: ww3.finnaerotropolis.fi

 

Bioverstas
Valmistamme eksoluurankoja, vaihtoelimiä ja kehonosia. Hittituotteitamme ovat kantasoluista kasvatetut maksat sekä orgaaniset polvinivelet ja -kierukat.
Haemme nyt raajapajallemme

uusiokäden kasvatukseen erikoistunutta molekyylibiologia

Osaat erilaistaa ja kasvattaa kantasoluista koko yläraajan olkavarresta sormenpäihin. Viljelemäsi luut ja lihakset ovat lujia ja vahvoja mutta valmistamasi ihokudos kimmoisaa ja joustavaa. Tule ja näytä taitosi laboratoriossamme.
Näyttökokeet 10.3.2032 klo 12, osoitetiedot ja tulo-ohjeet sovelluksella gps.bioverstas

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018