Tiede-lehden nimikkoyksilö liittyi Itä-Suomessa jolkottelevien radiopantasusien joukkoon.

TEKSTI:Jukka Ruukki

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tiede-lehden nimikkoyksilö liittyi Itä-Suomessa jolkottelevien radiopantasusien joukkoon.

Julkaistu Tiede-lehdessä

3/2001

 


Tuhti ja itsetietoinen nuori naaras, luonnehtii tutkimusmestari Seppo Ronkainen Tiede-lehden nimikkosutta.

Lupususi sai radiopannan maaliskuun hangilla yhdessä veljensä Valerin kanssa. Naaras suhtautui väliaikaiseen vangitsemiseen ja radiolähetinpannan kiinnittämiseen rauhallisesti mutta arvonsa tuntien. Veli Valeri ei taas tahtonut talttua lainkaan.

Sisarukset ovat ikäisekseen suurikokoisia, Lupususi 33 kiloa, Valeri 46. Täysikasvuinen naaras painaa 35-40 kiloa, uros kymmenen kiloa enemmän.

Ronkaisen mukaan yhdeksänkuisesta Lupusudesta kehkeytyy vielä susimaailman missi.- Sillä on upea vaaleanharmaa turkki ja erittäin kauniit piirteet.

Pannoituksen jälkeiset päivät sudet viettivät omissa oloissaan. Järkytyksestä toivuttuaan ne liittyivät takaisin Nurmeksen laumaan, johon kuuluu johtajapariskunnan lisäksi myös kaksi muuta viime vuoden toukokuussa syntynyttä pentua. Perheen päät, Nadja ja Nemo, ovat mukana radioseurannassa.

Radiosusien rivit harvenneet

Suomalainen susitutkimus koki tammi-helmikuussa takaiskun, kun moni pantasusi joutui metsästäjien saaliiksi. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) seurannassa on nyt 15 hukkaa, joista valtaosa kuuluu neljään laumaan Kuhmossa, Nurmeksessa, Rautavaaralla ja Sotkamossa.

Kuhmossa liikkuva entinen Maijan lauma (ks. Tiede 2/2001, s. 18-23) on kutistunut haaskojen varassa sinnitteleväksi ryhmäksi, jossa on raajarikkoisen uroksen lisäksi kaksi nuorta sutta.

Petruksen laumasta on jäljellä pannan ja nimen saanut Petro, joka sekin kaiken kukkuraksi jäi vähän aikaa sitten junan alle. Nuorukainen on pikku hiljaa toipumassa tönäisystä ja lauman menetyksestä.

Kannan toivotaan työntyvän länteen

Seppo Ronkainen ja erikoistutkija Ilpo Kojola pannoittavat huhtikuun loppuun mennessä vielä viisi sutta. Ne valitaan lähinnä Sonkajärven, Sotkamon ja Nurmeksen alueella liikkuvista laumoista. Niistä levittäytyvien nuorten yksilöiden toivotaan siirtävän susikannan painopistettä länteen päin.

Lupususi ja Valeri pysyttelevät vielä tiukasti laumassaan ja opettelevat saalistamaan. Itsenäistymiseen on vielä matkaa. - Naaras tulee sukukypsäksi ja kiimaan noin puolitoistavuotiaana, Ronkainen kertoo. Samalla se tekee ensimmäiset omat retkensä lauman reviirillä. Noin tuhannen neliökilometrin kokoisella alueella riittää tutkittavaa.

Hirven viikossa kaatavan Nurmeksen lauman onneksi sen reviirillä ei ole paljon asutusta ja suhteet paikallisiin ovat kunnossa. - Kyllä tänne susia sopii, Ronkainen tulkitsee metsästäjien tuntemuksia.

RKTL aloitti 1998 ensimmäisenä Pohjoismaissa radioseurantaan perustuvan susitutkimuksen. Hanke kerää tietoa susien määrästä, liikkuvuudesta ja käyttäytymisestä sekä kannan rakenteesta. Suomessa asustaa hieman alle sata sutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla