Kondomimuseon kokoelmista. Kuva: Johann Werfring
Kondomimuseon kokoelmista. Kuva: Johann Werfring

Lateksi on halpaa ja lujaa raaka-ainetta mutta aiheuttaa allergiaa. Vaihtoehtoja on viimein tulossa.

Kondomi pelastaa joka vuosi satojatuhansia henkiä estämällä sukupuolitautien tartuntoja ja riskiraskauksia. Kondomien käyttö on yli kaksinkertaistunut vajaassa vuosikymmenessä, ja menekki sen kuin kasvaa. Muutaman vuoden päästä vuosikulutus nousee jo 30 miljardiin kappaleeseen.

Tällaista menestystä vasten on hämmästyttävää, miten vähän kondomia on jalostettu. Kun mistä tahansa muusta hittituotteesta tulee markkinoille uusi versio tuhkatiheään, kondomille ei ole tapahtunut paljon mitään sitten 1920-luvun, jolloin lateksi korvasi kumin ehkäisyvälineen perusraaka-aineena.

Parempaa kondomia ovat kaivanneet sekä Yhdistyneiden kansakuntien väestörahasto että Bill ja Melinda Gatesin rahasto, joka on myös ryhtynyt vauhdittamaan tuotekehitystä. Maaliskuussa rahasto lupasi satatuhatta dollaria parhaan uuden kondomi-idean kehittäjälle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muoveissakin ongelmansa

Lateksi on pitänyt pintansa kondomin yleisimpänä valmistusaineena, koska sillä on monia hyviä ominaisuuksia. Se on huo­keaa, lujaa, tiivistä ja joustavaa. Suurimmat puutteet ovat huono säilyvyys – ilma, lämpö ja valo tuhoavat lateksin nopeasti – ja allergisoivuus. Hedelmällisessä iässä olevista naisista muutama prosentti ei siedä lateksia lainkaan. Joissakin ammateissa, vaikkapa hoitoalan tehtävissä, allergisia voi olla jopa kymmenen prosenttia. Tämä johtuu siitä, että suojakäsineet valmistetaan samasta lateksista kuin kondomit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perinteisesti allergikoille on suositeltu lampaan suolesta tehtyjä varmuusvälineitä. Ne ovat kuitenkin kalliita, haurastuvat helposti eivätkä torju taudinaiheuttajia. Vaikka ne pitävät siittiöt sisällään, ne eivät pidä viruksia ulkopuolellaan.

Viime vuosina lateksin rinnalle on ilmaantunut muutamia polymeerejä, mutta niissäkin on ongelmansa.

Polyuretaanista tehty kondomi säilyy pitkään, ja monen mielestä hyvä lämmönjohtokyky tekee siitä miellyttävän käyttää. Polyuretaani ei kuitenkaan jousta kumin lailla, minkä vuoksi se voi yhdynnän aikana rikkoutua tai lipsahtaa paikaltaan helpommin kuin perinteinen kondomi.

Polyisopreeni on synteettinen lateksi, josta puuttuu yliherkkyyden aiheuttava proteiini. Ehkäisyvälineen materiaaliksi se käy erinomaisesti lujuutensa ja joustavuutensa vuoksi, mutta se on kallista eikä siksi sovi laajaan käyttöön etenkään köyhissä maissa.

Liian moni jää ilman

Vaikka kondomeja käytetään koko ajan enemmän, ne eivät saavuta läheskään kaikkia tarvitsijoita. Monissa kehittyvissä maissa niitä ei yksinkertaisesti ole tarjolla, niiden käyttöä rajoitetaan tai raha ei riitä niiden ostoon. Vaikka kondomi on edullinen, muutamankin sentin hinta voi olla liian korkea. Myös miesten ennakkoluulot pakottavat miljoonittain naisia suojaamattomaan seksiin.

Väestöohjelmat pyrkivät kuitenkin painamaan ehkäisyn hintaa alas ja parantamaan kondomien saatavuutta. Ihan toimettomia eivät ole tuotekehittelijätkään.

Naisten käyttämästä kondomista kehitetään mallia, joka on täysin huomaamaton. Polyuretaanipussin korvaa kemiallinen suoja-aine. Se ruiskutetaan emättimen sisäpintaan annostimella, joka muistuttaa hiivasienen hoidossa käytettyä puikkoa.

Tuotekehitys on edennyt hitaasti, mutta tutkijat ovat onnistuneet osoittamaan, että suojaus toimii toivotulla tavalla emättimen happamassa ympäristössä. Näkymättömäksi kondomiksi kutsuttua keksintöä on testattu Kamerunissa, ja tutkimuksen johtaja, kanadalainen Rabeaa Omar pitää tuloksia lupaavina: suojakerros kesti jopa kuusi tuntia.

Nautinto lisää käyttöä

Myös miehille yritettiin kehittää kondomia, joka suihkutettaisiin siittimen päälle. Hanke kuitenkin lopahti alkuunsa muun muassa siksi, että erektiossa oleva siitin olisi pitänyt työntää suojausta varten suihkepulloon ja kuivumista odotella jopa kolme minuuttia.

Nykyään miesten kondomivastaisuutta murretaan kehittämällä ehkäisyvälinettä, jota miehet haluaisivat käyttää. Jos valistus, vastuuntunto tai terveys eivät paina vaakakupissa, kenties itsekäs nautinnon tavoittelu auttaa.

Ainakin yhdysvaltalainen muotoilija Danny Resnic uskoo, että jos kondomi lisää seksuaalista nautintoa, sen käyttö on ilo eikä velvollisuus. Resnicille kondomin heikkoudet ovat liiankin tuttuja: hänellä on hiv-tartunta, jonka hän sai kondomin rikkoutuessa.

Resnicin kehittämä Origami-kondomi valmistetaan silikonipolymeeristä, ja myös rakenne on uudenlainen: silikoni on taiteltu laskoksille, jotka avautuvat kuin haitarinpalkeet. Siksi kondomia ei rullata auki vaan se venytetään siittimen päälle.

Resnic hakee viranomaishyväksyntää myös kahdelle muulle tuotteelle: ensimmäiselle erityisesti anaaliyhdyntään tarkoitetulle kondomille sekä uudentyyppiselle naisten kondomille.

Mukana kehitystyössä on alan arvostetuimpia tutkijoita ja tutkimuslaitoksia. Jos testaukset menevät hyvin, Origamit ovat myynnissä ensi vuonna.

Koska tullee kauko-ohjaus?

Pitäisikö ehkäisyvälineen käydä myös seksileluksi? Tätä rajaa on siirrelty pitkään. Lateksin pintaa on muotoiltu ja maustettu, ja viime vuosina kondomiin on yhdistetty hieromalaitteita. Kondomeja on käsitelty kemikaaleilla, jotka tuntuvat iholla lämpimiltä tai viileiltä. On myös kondomeja, joiden sanotaan parantavan erektiota, ja jopa kondomeja, joiden väitetään tehostavan orgasmia sähköiskulla.

Eräs suuri kondomien valmistaja on kehittänyt alusvaatteet, joihin voi siirtää kosketuksen älypuhelimella. Kun kuljettaa sormea näytöllä vaatekappaleen päällä, alushousuissa tai rintaliiveissä värähtelevät hierontanapit vastaavissa paikoissa.

Kenties tässä näkyy kondomin tulevaisuus ainakin rikkaiden maiden makuuhuoneissa: nanotekninen kondomi lähettää kauko-ohjauksella nautinnollisia ärsykkeitä hermopäätteisiin.

Petri Forsell on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2013

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
omppu

Ja toisaalta siemenneste sisältää niin paljon naiselle tärkeitä hormoneja, että kondomin käyttö saa seuraavan tutkimuksen mukaan naiset ainakin tilastollisesti katsottuna usein masentuneiksi:

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2190863/Semen-good-womens-health-helps-fight-depression.html#ixzz24LOOS93w

Onko suljettu pois se että paljaaltaan yhtyvä nainen saattaa olla vakituisessa parisuhteessa ja sen vuoksi onnellisempi? Tai se että ihminen on luonnostaan iloluontoisempi luonne joka ei tapaa masentua, mutta jostain kumman syystä on samaan aikaan täysin välinpitämätön tulevaisuutensa suhteen, joten on aulis harjoittamaan sellaista itsetuhoista käytöstä että suostuu seksiin paljaalta lukuisien partnereiden kanssa? (Maanisdepressiivisyys jossa on jäänyt maaninen puoli päälle tulee lähinnä mieleen syyksi moiseen.)

Luulisi toisaalta että HIV tai ei-toivottu raskaus masentaa sen verran että paljaaltaan touhuamisestakin masentuu, jos sattuu bingossa se ns. negatiivinen "voitto"...

Varmasti on muitakin asioita joista voi olla sekä hyötyä että haittaa. Tällöin ei voida tuputtaa asiaa yleislääkkeenä kaikille. Näkisin tosiaan että masennusta kannattaa hoitaa ihan eri menetelmällä kuin vaarallisella suojaamattomalla seksillä, jos siis mahkuja vakipartneriin ei ole. (Ja mitenkäs se ehkäisy sitten hoidetaan? E-pillereillä? Joissa on omat ongelmansa.)

Entä miten on vasektomian kanssa? Täytyykö siinä litkussa olla välttämättä siittiöitä, vai riittääkö se pelkkä liemi sinänsä?

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039

Kolme brittiteiniä keksi fiksun idean kondomeista, jotka vaihtavat väriä joutuessaan kosketuksiin sukupuolitaudin kanssa. Keksinnössä on vielä selvitettäviä kysymyksiä, mutta kondomien valmistajat ovat jo lähestyneet nuoria innovaattoreja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla