Aromaattista pihkaa tuottavat vain harvat Aquilaria-puut, mutta niitä on usein mahdoton tunnistaa ulkonäöltä. Kuva: Blaise Droz/Wikimedia Commons
Aromaattista pihkaa tuottavat vain harvat Aquilaria-puut, mutta niitä on usein mahdoton tunnistaa ulkonäöltä. Kuva: Blaise Droz/Wikimedia Commons

Ja hinta sen kuin nousee, koska himoittu suitsukepuu on käymässä vähiin.

Kun eteläisen Aasian asukkaat vaivojaan säästämättä etsivät metsistään arvokasta gaharu-puuta, heidän mieleensä ei voi juolahtaa, että Arabiaan päädyttyään heidän saaliinsa sananmukaisesti katoaa savuna ilmaan. Niin sille kuitenkin käy, koska maailman kaiketi kalleimmasta puusta on tullut maailman kalleinta suitsuketta, jota arabit kutsuvat ’udiksi. (’-merkkiä ei voi kirjoittaa suomalaisin kirjaimin, mutta sanan voi ääntää uud.)

’Udia tai gaharua – joka on suitsukepuun malaijinkielinen nimi – saadaan näsiäkasveihin kuuluvan Aquilaria-suvun puista. Puut, joita tunnetaan 15 lajia, eivät sinänsä ole mitenkään erikoisia. Niitä kasvaa sademetsien kätköissä koko eteläisessä Aasiassa Intiasta Papua-Uuteen-Guineaan. Arvokkaita ovat vain ne puut, joiden runkoon on pesiytynyt Phialophora parasitica -sieni. Tämä infektio saa puut kehittämään voimakasta aromaattista pihkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keräilijät etsivät juuri näitä sienen tärvelemiä puita. Pihkan kyllästämät osat ovat sitä tummempia, raskaampia ja arvokkaampia, mitä enemmän niihin on kertynyt pihkaa. Kalleinta on melkein musta laatu. Joskus saalis voi olla rungon tai oksan pätkä, hyvällä onnella silmiin osuu kokonainen runko. Jos löytö sattuu olemaan parasta lajia, se on pieni omaisuus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kerääjien työ kuitenkin vaikeutuu sitä mukaa kuin sademetsiä hakataan nurin, ja siksi hinta nousee entisestään. Paikoin Aquilariat ovat huvenneet jo niin vähiin, että ne on luokiteltu uhanalaisiksi. Kelpo tienestit houkuttelevat kuitenkin salakaatajia, ja puita katoaa jatkuvasti suojelualueiltakin.

Kilo jopa 10 000 dollaria

Kun gaharu on kulkeutunut sademetsistä Arabian niemimaalle, hinta on noussut 20–30-kertaiseksi.

Jossakin Indonesian takamailla kerääjä saa parhaasta laadusta 400 dollaria kilolta eli vajaat 12 dollaria unssilta. Singaporessa tukkukauppias myy puun edelleen välittäjille ja ottaa jo vähintään 5 000 dollaria. Kun varakas arabi hankkii parasta ’udia perhejuhliin, hän maksaa siitä yli 10 000 dollaria kilolta eli 300–350 dollaria unssilta; kalleimpia laatuja myydään niin pienin erin ja niin kovaan hintaan, että punnitseminen hoidetaan kultakauppiaan vaa’alla.

Vielä korkeampiin hintoihin gaharu nousee, kun ’udista uutetaan parfyymiä. Muuan Dubaissa toimiva yritys tuottaa ehkä maailman kalleinta hajuvettä. 30 gramman eli noin unssin pullo sen hienointa ’ud-parfyymiä maksaa 850 dollaria. Kullan unssihinta on viime aikoina liikkunut 275 dollarin tienoilla.

Hinnat ovat niin kovia, etteivät kaikki arabit pysty hankkimaan hienointa ’udia. Suitsukkeen laatuluokitus onkin jaettu 11 kategoriaan. Vain rikkaimmat käyttävät Super AA:ta tai Super A:ta. Vähiten pihkaa sisältävästä gaharusta tehdään ’ud-puikkoja, joita voi ostaa unssin noin yhdellä dollarilla.

Tuoksu leijuu kaikkialla

Gaharu on tunnettu arvokkaana suitsukkeena ainakin kolme vuosituhatta, kuningas Salomon ajoista asti. Sitä käytetään myös Kaukoidässä, erityisesti Kiinassa ja Japanissa, mutta suurimmat markkinat ovat Arabian niemimaalla Saudi-Arabiassa, Arabiemiirikunnissa ja Jemenissä.

Arabit käyttävät suitsukkeita paljon enemmän kuin eurooppalaiset koskaan voivat kuvitella haistelevansa niitä. Ennen muuta ’ud kuuluu moskeijaan, mutta se on myös erottamaton osa perhejuhlia, kuten häitä tai hautajaisia, ja arkisempiakin tilaisuuksia, kuten naisten kahvikutsuja ja miesten kokouksia. Pieni lastu pannaan suitsukeastiaan hiilien päälle, ja sitten isäntä, emäntä tai palvelija "savustaa" vieraiden vaatteet, hiukset ja parrat.

’Udin raskas tuoksu leijuu kaikkialla, niin yksityisissä kuin julkisissa tiloissa, jopa kadulla. ”Hän on hyvästä perheestä”, saattaa jemeniläinen todeta ohi kulkevasta naisesta tuoksun perusteella. Taksikin voi olla kuin parfymoitu, sillä autoihin myydään pieniä suitsutuslaitteita, jotka toimivat savukkeensytyttimen sähköllä.

Timo Vuorela on Lähi-itään ja arabimaihin erikoistunut vapaa toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1

/2002

Sisältö jatkuu mainoksen alla