Jokainen kulkijalento päättyy seitsemään kauhun minuuttiin.

Teksti: Tuula Kinnarinen

Jokainen kulkijalento päättyy seitsemään kauhun minuuttiin.

Julkaistu Tiede -lehdessä 8/2012

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Meistä maallikoista voi tuntua, ettei tutkimusrobotin lennättäminen naapuriplaneetalle enää ole temppu eikä mikään. Onhan sinne matkannut jo monta kulkijaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiantuntijat kuitenkin sanovat, ettei yksikään Marsin-lento saati Marsiin laskeutuminen ole rutiinia. Toisin kuin meiltä heiltä eivät ole unohtuneet takaiskut. 12 viime vuoden aikana Marsiin on lähetetty 11 luotainta tai laskeutujaa ja viisi niistä on menetetty.

Uusimman jännitysnäytelmän – seitsemän kauhun minuuttia, kuten alan ihmiset sanovat – järjesti Curiosity, kaikkien aikojen suurin marskulkija. Se painoi niin paljon, ettei vanhaa ilmatyynytekniikkaa voinut ajatellakaan. Niinpä Curiosityn "isät" keksivät lentävän laskukurjen pehmentämään tömähdystä toimipisteeseen.

Jos kaikki maanantaiaamuna 6. elokuuta meni nappiin, myös me suomalaiset voimme olla tyytyväisiä. Curiosityssä on 50 grammaa suomalaista uteliaisuutta.

Kulkija kuin pieni auto– Curiosityn tehtävänä on – kuinka muutenkaan – etsiä todisteita vedestä ja merkkejä mikrobien elinmahdollisuuksista. Lisäksi se kartoittaa Marsin kaasukehää.– Curiosity on suurin koskaan rakennettu robottikulkija: pituutta kolme metriä, painoa 900 kiloa. Kuulut kulkijat Spirit ja Opportunity ovat sitä kaksi kertaa lyhyempiä ja viisi kertaa kevyempiä.– Curiosity sisältää ennennäkemättömän valikoiman hienointa mittaus-, kuvaus- ja analyysi­tekniikka. Instrumentteja on peräti 80 kiloa.– Suomen Ilmatieteen laitos toimitti kaasukehän tutkintaan kaksi laitetta: 35-grammaisen painemittarin ja 15-grammaisen kosteusmittarin. Sekin tekee historiaa: kerää kaikkien aikojen ensimmäiset suorat lukemat kaasukehän kosteuspitoisuudesta.

Laskeutumiseen 10 minuuttiaLämpö- ja selkäkilven suojaama Curiosity irtoaa lentolavasta. Laskeutumisjärjestelmä virittyy.

8 minuuttiaLämpökilvestä irtoavat lennonvakauspainot. Kevennys kääntää Curiosityn laskeutumiskulmaan.

6 minuuttia 56 sekuntiaCusiosity sukeltaa Marsin kaasukehään. Mittarit seuraavat kaasukehän tiheyttä ja tuulia.Lentokorkeus 125 kilometriä, lentonopeus 5 900 metriä sekunnissa.

5 minuuttia 36 sekuntiaCuriosityyn iskee vauhdin synnyttämä lämpöhuippu: 2 100 astetta.

5 minuuttia 26 sekuntiaKitka jarruttaa vauhtia tuntuvasti.

2 minuuttia 50 sekuntiaLämpökilvestä irtoavat kaasukehään tuloa helpottaneet vakauspainot.

2 minuuttia 42 sekuntiaSelkäkilven laskuvarjo avautuu.Korkeus 11 kilometriä, nopeus 405 metriä sekunnissa.

2 minuuttia 18 sekuntiaLämpökilpi irtoaa. Curiosityn tutka alkaa kerätä korkeus- ja nopeustietoa ja kamera kuvata laskeutumisaluetta.Korkeus 8 kilometriä, nopeus 125 metriä sekunnissa.

52 sekuntiaSelkäkilpi laskuvarjoineen irtoaa.Laskukurjen laskeutumisraketit käynnistyvät jarruttamaan vauhtia.Korkeus 1,6 kilometriä, nopeus 80 metriä sekunnissa.

16 sekuntiaLaskukurki pudottaa Curiosityn vaieriensa varaan. Curiosityn pyörät tulevat esiin, jousitus aktivoituu.Korkeus 20 metriä, nopeus 0,75 metriä sekunnissa.

0 sekuntiaCuriosityn pyörät koskettavat marsperää. Laskukurjen vaijerit irtoavat, ja kurki lennähtää raketeillaan turvallisen kauas, noin 150 metrin päähän. Curiosity on valmis hommiinsa Galen kraatterissa lähellä Marsin päiväntasaajaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla