Toissa talvena yhdysvaltalaisilla mehiläistarhoilla tapahtui kummia. Monien pesien työläiset ja kuhnurit olivat hävinneet jonnekin ja jättäneet kuningattaren ja jälkeläiset kuolemaan. Tutkijoille tämä \"yhdyskuntien romahtamishäiriö\" on yhä mysteeri.


Monien pesien työläiset ja kuhnurit olivat hävinneet jonnekin ja
jättäneet kuningattaren ja jälkeläiset kuolemaan. Tutkijoille tämä
"yhdyskuntien romahtamishäiriö" on yhä mysteeri.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla


"Jos mehiläiset häviäisivät, ihmiskunta selviytyisi vain pari vuotta", väitetään itsensä Albert Einsteinin lausuneen.
Oli sanonta kenen tahansa, ei ihmiskunta ilman mehiläisiä sukupuuttoon kuolisi. Ruokahuolto joutuisi kyllä koe¬tukselle. Kolmasosa ruoasta saadaan hyönteisten pölyttämistä kasveista. Vaikka myös ampiaiset ja kimalaiset osallistuvat pölytykseen, mehiläisten osuus on suurin.

Mehiläisten määrä on Yhdysvalloissa ollut laskussa jo vuosikymmeniä - luonnonvaraiset mehiläiset ovat jo lähes kadonneet. Tämä on johtunut muun muassa kaupungistumisesta, torjunta-aineista ja sairauksista.

Runsas vuosi sitten pesien häviäminen sai uudet mitat. Ilmiö nimettiin yhdyskuntien romahtamishäiriöksi, colony collapse disorderiksi (CCD). Siinä työmehiläiset ja kuhnurit katoavat pesästä ja jättävät kuningattaren ja vastasyntyneet ilman hoivaa.

Romahdus nousi puheenaiheeksi viime vuonna. Sen syyksi on esitetty kaikkea mahdollista.

Yksi voisi olla virus nimeltä IAPV (Israeli acute paralysis virus). Amerikkalaistutkijat löysivät sitä nimenomaan sairastuneista yhdyskunnista.

Verta imevä varroapunkki on mehiläisyhdyskuntien pahin vihollinen. Luhistuneista pesistä ei kuitenkaan ole löytynyt punkkeja enempää kuin terveistä.

Afrikan hyönteistutkimuskeskuksessa Nairobissa on epäilty Afrikasta Amerikkaan levinnyttä Aethina tumida -kovakuoriaista. Sen kantama sieni Kodamaea ohmeri nimittäin tuottaa feromoneja, jotka mehiläisten kielellä tarkoittavat vaaraa.

Villimpiäkin selityksiä on haettu. Kännykkäsäteilyn on epäilty aiheuttavan erilaisia terveyshaittoja ihmisille, joten tukiasemia on syytelty mehiläiskadostakin.

Mehiläiset ovat vähentyneet myös Suomessa ja muualla Euroopassa. Esimerkiksi Porin seudulla tarhaajat menettivät viime talvena puolet mehiläisistä. Tavallinen tappio on Suomessa kymmenisen prosenttia talvessa.

Suomen Mehiläishoitajain Liiton mehiläishoidon neuvojan Ari Seppälän mukaan meikäläisillä mehiläistiloilla ei kuitenkaan ole romahtamishäiriön oireistoa. Huonoja talvia on meillä ollut ennenkin, viimeksi 2002-2003.
Seppälän mukaan suurin osa tutkijoista uskoo, ettei romahtamiseen ole vain yhtä selitystä. Todennäköisimmin takana on eri stressitekijöiden yhteisvaikutus.

Arvoituksen ratkaisu voisi löytyä eurooppalaisen ja yhdysvaltalaisen mehiläistarhauksen eroista.
Yhdysvaltalaiset mehiläiskannat ovat perimältään yhdenmukaisempia kuin eurooppalaiset, Seppälä kertoo. Amerikkalaismehiläiset saattavat siksi olla alttiimpia taudinaiheuttajille.

Rapakon takana käytetään hyönteismyrkkyjäkin enemmän kuin Euroopassa. Lisäksi Yhdysvalloissa mehiläisiä ruokitaan korvikesiitepölyllä, joka ei ehkä tarjoa riittävästi kaikkia aminohappoja.

Yhdysvalloissa satojatuhansia mehiläispesiä rahdataan vuosittain alueille, joilla mehiläisiä ei ole tarpeeksi. Esimerkiksi kalifornialainen mantelintuotanto on pölytyspalvelun varassa. Mantelin hinta on noussut, kun mehiläiset ovat vähentyneet.

Toisin kuin suomalaiset, yhdysvaltalaistarhaajat nettoavat enemmän pölytyksestä kuin hunajantuotannosta. Pölytysteollisuus on saanut Yhdysvalloissa valtavat mitat. Kun yhteen laaksoon Kaliforniassa raahataan mehiläisiä koko mantereelta, taudinaiheuttajat pääsevät leviämään.

Suomessa pölytyspalveluja käyttävät muun muassa suonenjokelaiset mansikanviljelijät. Heidän ei kuitenkaan tarvitse hakea lainamehiläisiä juuri Kuopiota kauempaa, Seppälä kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla