Useimpien suomalaisten kesäloma alkaa olla ohi. Mihin käytimme lomapäivät? Enimmäkseen arkitoimiin.

TEKSTI: Jarno Forssell

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Useimpien suomalaisten kesäloma alkaa olla ohi.
Mihin käytimme lomapäivät? Enimmäkseen arkitoimiin.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2003 

Oliko muunlaisia lomasuunnitelmia? No, käydään kavereiden kanssa oluella Prahassa. Katsellaan perheen kanssa raunioita Roomassa. Luetaan vihdoin Dostojevskin koko tuotanto. Kutsutaan ystävät viettämään mökkiviikonloppua. Ensin svengaillaan Porissa ja sitten kuunnellaan oopperaa Savonlinnassa. Tehdään kerrankin ihan mitä halutaan!

Aluksi kesäloma oli "hyötyloma"

  nauttimaan vuosilomasta sotien jälkeen, monet tahot ammattiyhdistysliikkeestä poliittisiin puolueisiin katsoivat tarpeel-liseksi neuvoa työväelle "oikean loman" mallia. Lyhytelokuvin toteutettu valistus-työ opetti, että loma-aikaa ei saa tuhlata, vaan se pitää käyttää hyödyllisesti itsensä ja isänmaan hyväksi.

- Tarkoituksena oli välttää joutilaisuuden houkutukset ja seuraukset ja korostaa valistuneen työläisen itsekontrollia, tietää 1940-luvun lomapropagandaa tutkinut sosiologi Anu-Hanna Anttila Tampereen yliopistosta.


Onhan niitä unelmia - ja hyvä niin, sillä niiden voimalla jaksamme aina kesään asti. Suomalaisten tosi loma eroaa kuitenkin haaveista vähintään yhtä paljon kuin talvisesta arjesta. Ehkä enemmänkin.

Kesäsuomalainen oleskelee nimittäin valtaosin kotona. Enemmistö meistä, peräti 59 prosenttia, viettää lomansa ihan arkisesti kotinurkissa. Ihan arkisia ovat lomapuuhatkin. Kesäsuomalainen nukkuu, katsoo televisiota ja tekee kotitöitä.

- Minut todella yllätti, kuinka tylsää ja arkista meidän lomanviettomme on: kotitöitä ja remontteja, sanoo Tilastokeskuksen erikoistutkija Iiris Niemi, joka on tutkinut suomalaisten ajankäyttöä kymmenen minuutin tarkkuudella.

Kotitöihin tuplasti aikaa

Eniten aikaa, yli 11 tuntia, lomalainen käyttää henkilökohtaisiin tarpeisiin: nukkumiseen, ruokailuun, peseytymiseen ja saunomiseen. Vapaa-aikaan - eli sosiaalisiin suhteisiin, liikuntaan, lukemiseen, mediaan ja kulttuuriin - menee vajaat kahdeksan tuntia ja kotitöihin viitisen tuntia.

Eihän suomalainen osaa olla ilman töitä! Kun ei ole ansiotyötä tehtävänä - vain muutama prosentti meistä ottaa töitä mukaan lomalle - kotitöihin käytetty aika tuplaantuu. Ruoanlaittoa, siivousta, pyykkäystä, ostoksilla käyntiä, nikkarointia ja puutarhanhoitoa.

- Kun teemme ajatustyötä työaikana, tarvitsemme kenties vastapainoksi fyysistä työtä lomalla, erikoistutkija arvelee.

Loma tasoittaa sukupuolten välisiä puntteja kotitöissä. Tavallisesti naiset tekevät kaikista kotitöistä 62 prosenttia, mutta lomalla osuus putoaa 56 prosenttiin. Grillikausi houkuttelee miehet ruoanlaittoon normaalia useammin.

Vapaa-ajan käytössä merkittävän pesäeron talveen tekee liikuntaan ja ulkoiluun kuluva aika. Se kaksinkertaistuu kesälomalla. Niemen mukaan trendi on selvä ja kasvussa.

Myös henkilökohtaisista tarpeista löytyy poikkeus. Nukkuminen lisääntyy lomalla, kolme varttia vuorokautta kohti.

Mökkiloma on harhaa

Suomessa on enemmän vapaa-ajanasuntoja kuin missään muussa EU-maassa. Mökin omistaa 16 prosenttia kotitalouksista, ja käytössään mökki on joka neljännellä suomalaisella.

Mökki ei kuitenkaan ole kovin suosittu lomakohde: vakituisella vapaa-ajanasunnolla vietetään vain seitsemisen prosenttia lomapäivistä. Enemmän hurahtaa toisten mökeillä ja kodeissa (9 %) tai muualla oman kodin ulkopuolella (15 %).

  lisäys on ollut melko vähäinen. Maalla vietetään nykyään entistä enemmän aikaa syksyllä, talvella ja keväällä.

Erikoistutkija itse aikoo vahvistaa heikkoa trendiä: - Mökkeilyä ja sukulaisten tapaamista, hän paljastaa lomasuunnittelmikseen.

 

Tilasto tietää:


Heinäkuu pitää pintansa

Suomalaiset pitävät vuosilomansa valta-osin kolmen kesäkuukauden aikana. Vii-me vuosina loppukesä on kasvattanut suosiotaan, mutta edelleen ehdoton yk-könen on heinäkuu. Sen aikana pidetään melkein puolet kaikista lomapäivistä.

Näin lomapäivät jakautuvat

           %


         1,2


           4,4


         4,4


           5,0


          1,4


           7,5


          44,6


              19,4


           4,0


            0,1


        3,5


           4,7


Helletöihin hattu ja vettä

Yksi ja toinen joutuu paiskomaan hommia helteelläkin. Varsinkin fyysistä työtä tekevien kannattaa muistaa suojautua lämpösairauksilta, jotka voivat iskeä etenkin silloin, kun ilmankosteus on suuri.

  - lämmintä on 30˚C tai enemmän - onkin jo auringonpistoksen, lämpöuupumisen ja lämpöhalvauksen riski. Vaaran oireita ovat väsymys, voimattomuus, huonovointisuus, ärtyneisyys, keskittymisvaikeudet ja päänsärky. Iho voi nousta kananlihalle ja hikoilu loppua.
ESTÄ ENNAKOLTA

• Juo riittävästi vettä.


• Pidä taukoja usein.


• Käytä kevyttä, vaaleaa vaatetusta.


• Pidä hattu päässä.


• Syö monipuolisesti. Varmistat suolatasapainon.


JOS ALKAA KEITTÄÄ

Tartu suihkupulloon ja ruiskuta iholle kyl-mää vettä. Tämä on nopein tapa viilentää auringon paahtama iho.


Nuorukaisten kaasujalka painaa kesällä

Nuori kuski, kaverit kyydissä, kassi kaljaa ja kesäviikonloppu. Siinä ainekset todennäköiseen liikenneonnettomuuteen. Nuorten, alle kolme vuotta ajokortin omistaneiden kuljettajien onnettomuusriski on viisi kertaa suurempi kuin kokeneempien.

Etenkin nuorten miesten riski kolaroida kasvaa nimenomaan kesällä. Turun yliopiston erikoistutkija, liikennepsykologi Mika Hatakka tietää, että kesällä "huonot keliolot" tarkoittavat päihteiden käyttöä ja kavereiden yllytystä. Mitä enemmän kyydissä on kavereita, sitä kovempaa mennään.

18-19-vuotiaiden kuljettajien kuolonkolarit ovat olleet kasvussa jo neljä vuotta. Myös nuorten matkustajien kuolemat ja loukkaantumiset ovat lisääntyneet.

Mika Hatakka pitää erityisenä ongelmana sitä, että kasvussa ovat piittaamattomuudesta johtuvat onnettomuudet. Hän kuitenkin muistuttaa, että nuorista mieskuljettajistakin vain 15 prosenttia on piittaamattomia. Loput istuvat ratin takana ryhdikkäästi.

Jarno Forssell on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla