Kuva: Petritap / Wikimedia
Kuva: Petritap / Wikimedia

Aalto ui mahapohjaa.

On kaunis kesäpäivä. Rantahietikolla järven selälle tuijotteleva Lauri Lomalainen tunkee varpaansa syvemmälle kuumaan hiekkaan ja on vaipua ajatuksiinsa.

Aaltojen tuijottelu saa hänet kuitenkin mietteliääksi: aallot lyövät jälleen rantaan, vaikka tuuli puhaltaa aivan eri suunnasta kuin edellisenä päivänä.

Lauri sieppaa uimapatjansa ja meloo sillä kauemmas rannasta. Toden totta, tuulihan puhaltaa tänään aivan rannan suuntaisesti! Ulapalla uimapatjakin kulkeutuu ihan eri ilmansuuntaan, mutta rannan lähellä aallot suuntaavat rintamalinjansa maalle päin. Mikä niitä aaltoja oikein kääntää?

Matala maanittelee

Vaikka tuuli tekee aallokon, se ei yksin määrää niiden suuntaa. Tuuli vaikuttaa veden pintaan, mutta aallot ulottuvat syvemmälle.

Kun on riittävän matalaa, aallot alkavat tuntea pohjan vaikutuksen. Silloin pohjan kitka jarruttaa aaltojen vyöryä pinnan alla, niiden nopeus pienenee, ja ne lyhenevät ja jyrkkenevät.

Rannan suuntaisen aaltorintaman edetessä järven selkää pohjan tuntevat ensiksi rannanpuoleiset aallot. Veden mataluus alkaa taivuttaa niitä matalampaan eli rantaan päin, ja vähitellen pohja kääntää koko aaltorintaman enemmän tai vähemmän kohti rantaa.

Se, missä kohtaa tämä tapahtuu, riippuu aaltojen koon ja veden syvyyden suhteesta. Karkeasti ottaen pohja alkaa vaikuttaa, kun veden syvyys on puolet aallonpituudesta eli aallonharjojen välisestä matkasta. Tuolloin aallon "vatsa" ottaa pohjaan ja suunta muuttuu.

Tuulensuojassa tyrskyää

Aaltojen taipuminen kohti matalaa voi paljastaa myös matalikot tai hieman veden pinnan alapuolella piilottelevat kallioluodot. Silloin aallot taittuvat kohti matalikkoa kummaltakin suunnalta ja osuvat sen päällä yhteen aiheuttaen tyrskyjä – kuten jokainen kokenut (ja toivottavasti kokematonkin) veneilijä tietää.

Aallokko myös diffraktoi eli taipuu, jos sen tielle osuu este. Ilmiö on sama kuin valossa, joka niin ikään on aaltoliikettä. Esimerkiksi saaren tai niemenkärjen osuessa kohdalle osa aalloista ja niiden energiasta voi kiertää esteen toiselle puolelle. Siksi niemenkärjen suojanpuoleisellakin rannalla voi olla aallokkoa, eikä tuulen suunnasta tälläkään kertaa voi päätellä aaltojen määränpäätä.

Asiantuntijana Heidi Pettersson, Ilmatieteen laitoksen aallokko- ja merenkorkeusryhmän ryhmäpäällikkö, erikoistutkija. 

Ihmiset kokevat monenlaista outoa ilman, että heidän mielenterveytensä olisi uhattuna. Uusi kirja esittelee ja selittää näitä kokemuksia.

Peräti miljoonia amerikkalaisia joutui ufojen sieppaamiksi 1990-luvulla, pääteltiin erään kyselytutkimuksen perusteella pääteltiin.

Usein uhrin makuuhuoneeseen tunkeutui vieraita olentoja, jotka tekivät hänet ensin toimintakyvyttömäksi. Sitten hänet lennätettiin katon läpi avaruusalukseen.

Ufosieppausten vyörystä kertoo Helsingin Sanomien haastattelema psykologian tutkija Jukka Häkkinen kirjassaan Outojen kokemusten psykologia (Docendo 2018). Leipätyökseen Häkkinen tutkii näkemistä Helsingin yliopistossa.

Uusi kirja näyttää, miten ihmismieli loihtii esiin kokemuksia, joita monet pitävät selittämättöminä tai yliluonnollisina.

Sieppaukset avaruusalukseen ovat modernia jatkoa sille, mitä ihmiset ovat kokeneet maailman sivu. Ennen vanhaan makuuhuoneeseen eivät tunkeutuneet harmaat isopäiset avaruusolennot, vaan pelottavat vieraat olivat demoneja, keijukaisia, noitia tai vampyyreja.

”Mielenkiintoista on, että nyt ufosieppaukset ovat kokonaan loppuneet”, Häkkinen sanoo.

Ne olivat 1990-luvulla kulttuurinen ilmiö, joka liittyi scifitarinoihin. Yhdysvalloissa niiden kokijat olivat nähneet scifisarjoja ja -elokuvia, joissa oli isopäisiä, ihmiskokeita tekeviä olentoja.

Makuuhuonevierailujen ja sieppausten takana näyttää Häkkisen mukaan olevan unihalvaus.

Unihalvauksessa siirtymä uni- ja valvetilan välillä häiriintyy. Ihminen on tavallaan sekä hereillä että unessa, selittää Häkkinen kirjassaan. Unen hahmot astuvat valvetodellisuuden päälle.

Halvaantumisen kokemus syntyy siitä, että unen aikana aivojen liikekäskyt eivät pääse etenemään lihaksiin. Tämä lihaslama estää kokijaa liikkumasta.

Unihalvauksen aikana ihmiset näkevät usein harhoja tunkeilijoista. Yleisiä ovat myös tasapainoaistin hallusinaatiot: keinumisen, putoamisen, kohoamisen ja kehostapoistumisen kokemukset. Tällaisella matkalla ufojen sieppaamat ovat mahdollisesti olleet.

Sieppauskokemusten lisäksi Häkkinen esittelee kirjassaan kehostapoistumis- ja kuolemanrajakokemuksia, enneunia, telepatiaa, déjà -vu -ilmiöitä ja synestesiaa ja selittää, miten tällaiset aivojen jekut syntyvät.

Kysely

Mitä outoa olet kokenut?

Laulettu sana kuului puhuttua paremmin ja pidemmälle.

Koulujen lukukausi lähestyy loppuaan. Pian tulevat ne ajat, jolloin taas kerran pähkäillään, sopiiko päättäjäisissä laulaa suvivirttä vai ei.

Aiempien vuosien kädenvääntö on osoittanut, että virttä voivat iloisin mielin ja henkisesti häiriintymättä laulaa muutkin kuin luterilaista uskoa tunnustavat. Yhdessä laulaminen vahvistaa yhteistä tunnekokemusta enemmän kuin juhlapuheen kuuntelu.

Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa virrellä tarkoitetaan yleensä kirkolliskokouksen hyväksymää hengellistä yhteislaulua, mutta tämä ei ole virsi-sanan vanhin eikä ainoa merkitys.

Virsi on alkanut vakiintua tietynlaisen kirkkolaulun nimitykseksi vasta luterilaisen reformaation myötä.

Reformaation ohjelmaan kuului seurakunnan ottaminen mukaan jumalanpalveluksiin aktiivisesti virsiä laulamalla. Sitä ennen laulusta olivat huolehtineet papit ja heidän koulutetut avustajansa. Muutoksesta seurasi epäilemättä kirkkomusiikin tason dramaattinen lasku, ainakin väliaikaisesti.

Virsi-sana on esihistoriallisella ajalla saatu balttilainen laina, joka alun perin lienee tarkoittanut sanaa tai puhetta. Suomalaisessa kansankulttuurissa virsi on ollut pitkän kertovan runon nimitys. Kalevalan henkilögalleriaan kuuluu virsikäs eli runsaasti runoja taitava Vipunen, ja hänen muistissaan olevaa runovarastoa nimitetään sanaiseksi arkuksi tai virsilippaaksi.

Pitkiä runomuotoisia kertomuksia on tyypillisesti esitetty laulamalla. Laulettu sana kuuluu paremmin ja kauemmas kuin puhuttu. Sävelmä ja kalevalainen runomitta antavat sisällölle muodon, joka on helpompi muistaa ja toistaa kuin vapaa puhe.

Suvivirrelle antaa erityistä viehätystä sanan alkuosa suvi. Se on ikivanha kesää merkitsevä perintösana, jota on käytetty länsimurteissa, mutta nykyään se tuntuu runolliselta ja ylätyyliseltä, kun se on yleiskielessä jo aikoja sitten korvattu itämurteista poimitulla kesä-sanalla. Virressä vaikutelmaa tehostaa vielä alkusointuinen sanayhdistelmä suvi suloinen.

Muissakin tapauksissa suvi on tehokas tunnelman luoja. Suvisunnuntai on autuaan rauhallinen ja kaunis. Suvituuli on lempeä ja lauha, suvipäivä lämmin ja suviyö romanttinen. Kesän alkaessa suunnitellaan proosallisesti aikatauluja ja lasketaan rahoja, mutta suven kynnyksellä haaveillaan tulevan suven parhaista hetkistä.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2018