Sokeri tekee muutakin kuin suun makeaksi.

Teksti: Maria Korteila

Kotitekoiset omena- ja marjahillot tuovat iloa aamupala- ja jälkiruokapöytään ympäri vuoden. Avaamattomana säilöntäaineeton hillo voi säilyä jopa vuosia. Miten ihmeessä?Hillontekijä on ovela. Hän pyrkii paitsi tappamaan mikrobit myös estämään niiden ilmaantumisen purkkiin.Hillon keittäminen tuhoaa valtaosan mikrobeista eli bakteereista, hiivoista ja homeista, joita marjoissa voi olla. Purkeista mikrobit hävittää kuumennus ja kansien keitto. Täysin steriiliksi purkkeja ei kotikonstein kuitenkaan saa. Siksi tarvitaan aine, joka estää mikrobijäämien kasvun hillossa. Se ihmeaine on sokeri.

Vähentää vapaata vettä

Sokeri tuo hilloon makua ja makeutta, mutta sillä on pitkä historia myös ruoan säilöjänä. Sokeri vähentää hillosta niin sanottua vapaata vettä. Juuri vapaa vesi on bakteereille elintärkeä, sillä ne voivat käyttää hyödykseen ainoastaan sitä. Vapaa vesi ei tarkoita veden määrää, vaan kyse on vesimolekyyleistä, jotka eivät ole tiukasti sitoutuneet ruoan molekyyleihin. Tätä kuvataan elintarviketeknologiassa termillä veden aktiivisuus, jonka lyhenne on aw. Veden aktiivisuutta mitataan asteikolla nollasta yhteen, ja mitä alhaisempi on aktiivisuus, sitä parempi on säilyvyys. Monen tuoreen elintarvikkeen aktiivisuus on 0,99. Iso osa bakteereista ei selviä lukemassa 0,97, ja kaikkien elämä käy mahdottomaksi, kun veden aktiivisuus putoaa tasoon 0,92. Jotkin homeet talttuvat vasta 0,80:ssa.Hilloajan perusohje on, että marjakiloa kohti käytetään puoli kiloa sokeria. Mummo ei ehkä tiennyt kertoa, että juuri tuo määrä tuottaa hilloon veden aktiivisuudeksi 0,97. Kilo sokeria marjakiloa kohti antaa aktiivisuusarvoksi 0,92.

Imee mikrobit kuiviin

Veden aktiivisuuden laskun hoitaa aivan tavallinen kemiallinen ilmiö, osmoosi. Se tarkoittaa, että vesi luonnostaan pyrkii seoksessa tasapainoon. Vesimolekyylit kulkevat laimeammasta kohti väkevämpää, kunnes pitoisuus on sama kaikkialla.Sokeri sananmukaisesti imee mikrobit kuiviin. Mikrobit sisältävät pääosin vettä, ja vahvassa sokeriliuoksessa vesi häippäisee niiden soluista puoliläpäisevän solukalvon läpi. Bakteeri painuu kasaan ja kuolee – jos korvaavaa vapaata vettä ei ole ajoissa saatavilla. Ilmiötä kutsutaan plasmolyysiksi.Keittäminen myös muuttaa sokeria. Tavallinen ruokasokeri on sakkaroosia. Kuumuuden ja marjojen happamuuden ansiosta sakkaroosi pilkkoutuu fruktoosiksi ja glukoosiksi, siis hedelmä- ja rypälesokeriksi. Fruktoosin ja glukoosin seoksella on oma nimikin, inverttisokeri. Se pystyy sitomaan vettä enemmän kuin tavallinen sokeri. Sen pahempi pöpöille.

Hillosokerista happoa

Keittäessä marjoista liukenevat myös pektiinit. Ne ovat suurimolekyylisiä hiilihydraatteja, joita on kaikissa kasvikunnan tuotteissa. Pektiini tekee hillosta hillon, saa aikaan hillomaisen rakenteen. Marjojen kypsyessä pektiinipitoisuus kuitenkin laskee, ja ylikypsissä marjoissa pektiiniä ei ole juuri lainkaan. Hillo voi jäädä löysäksi, ellei pektiiniä lisätä valmistusvaiheessa.Tätä varten on hillosokeri. Sen pektiini on haitaton lisäaine, jota valmistetaan omena- ja sitrushedelmien puristusjätteestä. Luomulla on E-koodikin: E440.Hillosokerissa on muitakin lisäaineina, kuten sitruunahappoa ja kaliumsorbaattia. Ne lisäävät säilyvyyttä, sillä mikrobit eivät pidä happamasta. Hapesta ne tykkäävät, joten purkit on syytä täyttää piripintaan ja sulkea heti tiiviisti, jottei niihin jää ilmataskua. Säilömisen jälkeen pitää muistaa säilyttäminen. Vaikka mikrobeilta on jo pyritty viemään vesi ja happi, ei niille kannata antaa myöskään lämpöä. Kanna purkit kellariin.

Lisätietoa säilömisestä ja säilymisestä:www.martat.fi ja www.evira.fi

Julkaistu Tiede -lehdessä 8/2011

Ihmiset kokevat monenlaista outoa ilman, että heidän mielenterveytensä olisi uhattuna. Uusi kirja esittelee ja selittää näitä kokemuksia.

Peräti miljoonia amerikkalaisia joutui ufojen sieppaamiksi 1990-luvulla, pääteltiin erään kyselytutkimuksen perusteella pääteltiin.

Usein uhrin makuuhuoneeseen tunkeutui vieraita olentoja, jotka tekivät hänet ensin toimintakyvyttömäksi. Sitten hänet lennätettiin katon läpi avaruusalukseen.

Ufosieppausten vyörystä kertoo Helsingin Sanomien haastattelema psykologian tutkija Jukka Häkkinen kirjassaan Outojen kokemusten psykologia (Docendo 2018). Leipätyökseen Häkkinen tutkii näkemistä Helsingin yliopistossa.

Uusi kirja näyttää, miten ihmismieli loihtii esiin kokemuksia, joita monet pitävät selittämättöminä tai yliluonnollisina.

Sieppaukset avaruusalukseen ovat modernia jatkoa sille, mitä ihmiset ovat kokeneet maailman sivu. Ennen vanhaan makuuhuoneeseen eivät tunkeutuneet harmaat isopäiset avaruusolennot, vaan pelottavat vieraat olivat demoneja, keijukaisia, noitia tai vampyyreja.

”Mielenkiintoista on, että nyt ufosieppaukset ovat kokonaan loppuneet”, Häkkinen sanoo.

Ne olivat 1990-luvulla kulttuurinen ilmiö, joka liittyi scifitarinoihin. Yhdysvalloissa niiden kokijat olivat nähneet scifisarjoja ja -elokuvia, joissa oli isopäisiä, ihmiskokeita tekeviä olentoja.

Makuuhuonevierailujen ja sieppausten takana näyttää Häkkisen mukaan olevan unihalvaus.

Unihalvauksessa siirtymä uni- ja valvetilan välillä häiriintyy. Ihminen on tavallaan sekä hereillä että unessa, selittää Häkkinen kirjassaan. Unen hahmot astuvat valvetodellisuuden päälle.

Halvaantumisen kokemus syntyy siitä, että unen aikana aivojen liikekäskyt eivät pääse etenemään lihaksiin. Tämä lihaslama estää kokijaa liikkumasta.

Unihalvauksen aikana ihmiset näkevät usein harhoja tunkeilijoista. Yleisiä ovat myös tasapainoaistin hallusinaatiot: keinumisen, putoamisen, kohoamisen ja kehostapoistumisen kokemukset. Tällaisella matkalla ufojen sieppaamat ovat mahdollisesti olleet.

Sieppauskokemusten lisäksi Häkkinen esittelee kirjassaan kehostapoistumis- ja kuolemanrajakokemuksia, enneunia, telepatiaa, déjà -vu -ilmiöitä ja synestesiaa ja selittää, miten tällaiset aivojen jekut syntyvät.

Kysely

Mitä outoa olet kokenut?

Laulettu sana kuului puhuttua paremmin ja pidemmälle.

Koulujen lukukausi lähestyy loppuaan. Pian tulevat ne ajat, jolloin taas kerran pähkäillään, sopiiko päättäjäisissä laulaa suvivirttä vai ei.

Aiempien vuosien kädenvääntö on osoittanut, että virttä voivat iloisin mielin ja henkisesti häiriintymättä laulaa muutkin kuin luterilaista uskoa tunnustavat. Yhdessä laulaminen vahvistaa yhteistä tunnekokemusta enemmän kuin juhlapuheen kuuntelu.

Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa virrellä tarkoitetaan yleensä kirkolliskokouksen hyväksymää hengellistä yhteislaulua, mutta tämä ei ole virsi-sanan vanhin eikä ainoa merkitys.

Virsi on alkanut vakiintua tietynlaisen kirkkolaulun nimitykseksi vasta luterilaisen reformaation myötä.

Reformaation ohjelmaan kuului seurakunnan ottaminen mukaan jumalanpalveluksiin aktiivisesti virsiä laulamalla. Sitä ennen laulusta olivat huolehtineet papit ja heidän koulutetut avustajansa. Muutoksesta seurasi epäilemättä kirkkomusiikin tason dramaattinen lasku, ainakin väliaikaisesti.

Virsi-sana on esihistoriallisella ajalla saatu balttilainen laina, joka alun perin lienee tarkoittanut sanaa tai puhetta. Suomalaisessa kansankulttuurissa virsi on ollut pitkän kertovan runon nimitys. Kalevalan henkilögalleriaan kuuluu virsikäs eli runsaasti runoja taitava Vipunen, ja hänen muistissaan olevaa runovarastoa nimitetään sanaiseksi arkuksi tai virsilippaaksi.

Pitkiä runomuotoisia kertomuksia on tyypillisesti esitetty laulamalla. Laulettu sana kuuluu paremmin ja kauemmas kuin puhuttu. Sävelmä ja kalevalainen runomitta antavat sisällölle muodon, joka on helpompi muistaa ja toistaa kuin vapaa puhe.

Suvivirrelle antaa erityistä viehätystä sanan alkuosa suvi. Se on ikivanha kesää merkitsevä perintösana, jota on käytetty länsimurteissa, mutta nykyään se tuntuu runolliselta ja ylätyyliseltä, kun se on yleiskielessä jo aikoja sitten korvattu itämurteista poimitulla kesä-sanalla. Virressä vaikutelmaa tehostaa vielä alkusointuinen sanayhdistelmä suvi suloinen.

Muissakin tapauksissa suvi on tehokas tunnelman luoja. Suvisunnuntai on autuaan rauhallinen ja kaunis. Suvituuli on lempeä ja lauha, suvipäivä lämmin ja suviyö romanttinen. Kesän alkaessa suunnitellaan proosallisesti aikatauluja ja lasketaan rahoja, mutta suven kynnyksellä haaveillaan tulevan suven parhaista hetkistä.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2018