Krooninen kipu kestää yli kolme kuukautta tai ylittää ajan, jona kudosvaurio normaalisti paranee.
Krooninen kipu kestää yli kolme kuukautta tai ylittää ajan, jona kudosvaurio normaalisti paranee.
Krooninen kipu kestää yli kolme kuukautta tai ylittää ajan, jona kudosvaurio normaalisti paranee.
Krooninen kipu kestää yli kolme kuukautta tai ylittää ajan, jona kudosvaurio normaalisti paranee.

Kun kipu kestää kauan, siitä tulee tauti. Parannuskeino on aivojen uudelleenkoulutus.

Tip. Vesipisara tipahtaa otsalle. Sinut on sidottu paikoillesi. Et voi tehdä mitään, ainoastaan odottaa seuraavan vesipisaran tipahtamista. Ehkä se tippuu minuutin päästä, ehkä vasta vartin päästä. Tip.

Jos tiedät, että pääset pois heti halutessasi, kestät ehkä tätä kiinalaista vesikidutusta tunnin tai pari. Näin kävi Myytinmurtajat-ohjelmassa  televisiojuontaja Kari Byronille, jonka otsalle tippui pisara muutaman sekunnin välein. Byron kesti puolitoista tuntia, minkä jälkeen koe jouduttiin lopettamaan.

Juontaja oli kokeen loppuvaiheessa itkuinen ja kertoi joutuneensa paniikkiin. Leikistä tuli liian totta.

Mikäli tilanne on todellinen ja vesikidutus jatkuu päiviä, ihminen tulee hulluksi. Tapahtuu herkistyminen: pienen vesipisaran tippumisesta otsalle tulee kuin veitsenisku.

Sama ilmiö, herkistyminen, tapahtuu myös kroonisessa eli pitkäaikaisessa kivussa. Fibromyalgiasta eli laaja-alaisesta kipu-uupumusoireyhtymästä kärsivälle jo pieni hipaisu tai vaikkapa lakanan kosketus voi aiheuttaa voimakkaan kipureaktion. Moni kuvaa tilannettaan kidutukseksi. Arviolta 300 suomalaista tekee vuosittainitsemurhan kivun vuoksi.

Viime vuosina lääkärit ovat alkaneet suhtautua krooniseen kipuun yhä vakavammin. Ajatukset ovat muuttuneet uuden tutkimustiedon myötä.

Perinteisesti ihmiset ovat vähätelleet kipua ja pitäneet sitä luonnollisena elämään kuuluvana asiana. Sellaista se onkin, sillä tarvitsemme kipua. Toisaalta nyt tiedetään, että kroonistuessaan kipu muuttuu pahaksi sairaudeksi. Silloin se ei ole enää mikään oire ja hyödyllinen hälytysmerkki vaan tauti, joka salakavalasti muokkaa elimistöä, aivoja ja mieltä.

Kipu hyökkää kolmena aaltona

Auts! Löit vasaralla sormeen. Aiheutit juuri itsellesi akuuttia eli äkillistä kipua. Ensimmäinen terävä kipureaktio tulee välittömästi, sekunnin kymmenesosassa. Vasaranisku hajottaa soluja, ja vauriokohdassa muodostuu liuta kemikaaleja, kuten arakidonihappoa, globuliinia, histamiinia ja serotoniinia. Kemikaalit aktivoivat läheisen nosiseptiivisen eli kudosvauriosta varoittavan A-delta-hermosäikeen, joka vie salamannopeasti viestin kivun voimakkuudesta ja tarkasta sijainnista selkäytimeen. Selkäytimestä tieto kulkeutuu aivoihin, ja tajuat, että löit juuri itseäsi vasemman etusormen päähän.

On tärkeää, että tieto tarkasta sijainnista tulee välittömästi. Selkäydin voi heti komentaa kroppasi toimimaan: ennen kuin edes aivosi ovat tajunneet tilanteen, nostat kätesi pois. Tämä refleksi on hyödyllinen, jos esimerkiksi osut kädelläsi kuumaan keittolevyyn. Reagointi estää vaurion laajenemisen.

Kipu ei kuitenkaan lopu tähän. Terävä ensireaktio oli vasta alkusoittoa.  Muutaman sekunnin päästä tunnet etusormessasi toisenlaisen kivun, laaja-alaisen jomotuksen. Sen on välittänyt selkäytimeen Chermosäie, jossa tieto kulkee hitaammin. Sen johtonopeus on 1–2,5 metriä sekunnissa, kun se myeliinitupellisessa A-delta-säikeessä on jopa 40 metriä sekunnissa. Toinen ero on, että C-hermosäie ottaa tietoa vastaan laajemmalta alueelta eikä kykene
kertomaan kivun tarkkaa sijaintipaikkaa. Sen sijaan se kykenee vahvistamaan kiputuntemusta. Siksi etusormesi on kohta kuin tulessa.

Aijai! Noin 15–30 sekunnin päästä koko sormi muuttuu punaiseksi. Kipu on nyt huomattavasti pahempi kuin ihan alussa. Pahimmillaan tämä tulehdusreaktio, jossa verisuonet laajenevat, on 5–10 minuutin kuluttua. Vaurioalueella ja sen ympäristössä useiden senttimetrien läheisyydessä C-hermosäikeet ovat yliaktiivisia.

Ne lähettävät nyt liian helposti ja liian voimakkaita impulsseja selkäytimeen – ihan pienikin sormen hipaisu sattuu.

Herkistyneet C-hermosäikeet ovat tärkeitä myös monissa kroonisissa kivuissa. Jos säikeet jäävät pitkäksi aikaa yliaktiivisiksi ja lähettelevät jatkuvasti liian voimakkaita signaaleja selkäytimeen, ajan mittaan keskushermostokin herkistyy. Vaurio, esimerkiksi vaikea palovamma, on jo parantunut, mutta kipu ei lakkaa, koska selkäydin lähettää jatkuvasti kipusignaaleja aivoihin. Kivun kroonistuttua aivojenkin toiminta muuttuu, mikä näkyy magneettikuvista.

Onneksi tällä kertaa ei käynyt kovin pahasti, vaikka etusormeasi yhä jomottaa. Vähän ajan päästä tilanne rauhoittuu ja kipu alkaa laantua. Huomenna sormessasi on mustelma.

Tunnottomuuskin on hengenvaarallista

”Kipu on lahja, jota kukaan ei halua”, on kirurgi ja tutkija Paul Brand todennut. Lahja se kuitenkin on, sillä ihmisen on vaikea selvitä hengissä ilman sitä.

Maailmalla on joitain satoja ihmisiä, jotka eivät kykene tuntemaan kipua. Heistä on paljon kertomuksia: miten he kastavat kätensä vahingossa kuumaan veteen, eivät lopeta kävelyä, vaikka jalka on murtunut, tai lyövät taaperoikäisenä päätään pöytään, koska se on hauskaa. Moni on purrut palasen kielestään tai testannut uusia hampaitaan ihoonsa.

Ensimmäistä kertaa tutkijat kuvasivat kiputunnottoman ihmisen jo vuonna 1932 Journal of Nervous and Mental Disease -lehdessä. Kyseinen mies ansaitsi elantonsa esiintymällä ihmisneulatyynynä. Hänen ristiinnaulitsemisesityksensä jouduttiin keskeyttämään, kun yleisössä ollut nainen pyörtyi.

Tavallista enemmän kiputunnottomuudesta kärsiviä on Japanissa, arviolta yli 300. Toinen selvä keskittymä sijaitsee Suomen rajan takana, pohjoisruotsalaisessa Vittangissa. Kyläpahasesta on todettu lähes 40 tapausta. Liekö se ollut innoituksena kirjailija Stieg Larssonille, jonka Millennium-trilogian pahis Ronald Niedermann ei tunne kipua.

Synnynnäisen kiputunnottomuuden taustalla on useita erilaisia geenimuutoksia. Yksi muoto on cipa-oireyhtymä, jonka aiheuttaa mutaatio ntrk1-geenissä. Geenin tuottama reseptori on tärkeä hermosolujen elämälle. Kun geenissä on virhe, hermot tuhoutuvat. Ihminen ei hikoile eikä tunne lämpötiloja tai kipua. Paitsi kiputunnottomuus myös hikoilemattomuus johtaa vakaviin ongelmiin, sillä kesäkuumalla tai kuumeessa elimistön lämpötila helposti nousee vaarallisen korkeaksi. Puolet geenivirheen kantajista kuolee alle kolmen vuoden iässä.

Vuonna 2006 brittitutkijat kuvasivat Nature-lehdessä perinnöllisen kiputunnottomuutta aiheuttavan muutoksen geenissä scn9a. He olivat saaneet pakistanilaisilta lääkäreiltä vihjeen kadulla hurjia temppuja esittävästä pojasta. Poika työnsi veitsiä käsivartensa läpi ja käveli polttavilla hiilillä. Hän kuoli 14-vuotiaana hypättyään talon katolta.

Tutkijat löysivät sukulaisperheistä kuusi muuta kivulle immuunia henkilöä. Kaikilla oli erilaisia vammoja ja murtumia. Kaksi heistä oli purrut kolmanneksen kielestään pois. He kykenivät tuntemaan kylmän ja kuuman sekä neulanpistoksen, mutta mikään ei sattunut – tosin vanhimmat heistä olivat opetelleet näyttelemään kipua.

Mutaatiosta vinkkejä parantamiseen

Kiputunnottomuudesta kärsivät kiinnostavat nyt tutkijoita, sillä heidän kauttaan saatava tieto voi auttaa kroonisesta kivusta kärsiviä. Scn9a-geeni kiinnostaa erityisesti, sillä toiset mutaatiot samaisessa geenissä aiheuttavat kantajalleen kroonisia kiputiloja.

Scn9a-geenin tuottama proteiini toimii hermosolujen pinnassa natriumkanavan osana. Kiputunnottomilla kanava muotoutuu geenivirheen vuoksi väärin, ja siksi
natriumionit eivät pääse virtaamaan solukalvon läpi eikä synny kipuviestiä vievää jännitemuutosta.

Jännitemuutos eli impulssi on hermosolujen toiminnassa kaiken a ja o. Normaalitilanteessa kipuviesti etenee siten, että hermovälittäjäaine sitoutuu solukalvon pinnalla oleviin natriumionikanaviin ja saa ne aukeamaan. Tällöin positiivisia natriumioneja virtaa sisään, jolloin solukalvon sisäpuolen jännite muuttuu negatiivisesta positiiviseksi. Tämä jännitemuutos etenee solukalvolla avaten aina seuraavat ja seuraavat natriumkanavat.

Impulssin jälkeen solun pitää palautua ennalleen, ennen kuin se on valmis ottamaan vastaan uuden viestin. Solukalvon sisäpuolen jännite palautuu negatiiviseksi, kun positiivisia kaliumioneja virtaa ulos. Lopuksi solu ryhtyy normalisoimaan tilannetta eli pumppaamaan kaliumioneja solukalvon sisäpuolelle ja natriumioneja ulkopuolelle.

Tutkijat uskovat, että scn9a-mutaatioita tutkimalla voidaan etsiä uusia hoitoja krooniseen kipuun. Ehkä tulevaisuudessa löytyy keino, jolla voi muokata natriumkanavan toimintaa, hillitä turhia impulsseja ja estää kipua. Ainakin se on tutkijoiden toive. Uusia lääkkeitä kroonisen kivun hoitoon tarvitaan.

Kudosvaurioita, hermokipua ja aavesärkyä

Kroonisen kivun taustalla on monia syitä. Kipua on monenlaista, ja kaikentyyppinen kipu voi pitkittyä.

Kudosvauriosta varoittava eli nosiseptiivinen kipu voi laueta paitsi vasaraniskun kaltaisesta mekaanisesta voimasta myös lämmöstä, hapenpuutteesta,  tulehduksesta tai kemikaalin vaikutuksesta. Pitkittynyttä kudosvauriokipua aiheuttavat esimerkiksi nivelrikko, nivelreuma, kasvaimiin liittyvä kipu ja krooninen mahahaava.

Neuropaattinen kipu sen sijaan johtuu hermojen vaurioitumisesta tai niiden toiminnan muuttumisesta. Kipu ei enää varoita mistään, vaan vaurioituneet hermosäikeet menevät sekaisin ja lähettelevät vääriä viestejä keskushermostoon. Toki usein taustalla on kudosvaurio, esimerkiksi onnettomuus tai iso leikkaus. Toisaalta neuropaattista kipua aiheuttavat myös tietyt hermoja tuhoavat sairaudet tai lääkkeet, kuten diabetes, ms-tauti, kemoterapia ja alkoholismi.

Yksi paljon tutkittu esimerkki neuropaattisesta kivusta on amputoidun raajan aavesärky. Vaikka käsi on poissa, aivot saavat yhä kipuviestejä hermoilta, jotka aikoinaan toivat sieltä impulsseja. Lähes 90 prosenttia amputaation kokeneista kertoo saavansa poistetun raajan suunnasta epämukavia tuntemuksia, kuten kutinaa tai kipua. Toimettomat hermosyyt keksivät itselleen puuhasteltavaa. Tällaista kipua on hyvin vaikea hoitaa lääkkeillä, mutta onneksi siihen on viime vuosina keksitty uusi mielenkiintoinen hoitomuoto, peiliterapia.

Peilihoito amputoi aavekäden

Peilihoidossa potilaan aivot huijataan uskomaan, että amputoitu raaja on edelleen olemassa. Menetelmä perustuu ihmisen peilisolujärjestelmän hyödyntämiseen. Peilisolut ovat hermosoluja, jotka tukeutuvat liikkeisiin, ääniin, ilmeisiin ja eleisiin ja jäljittelevät sitä, mitä toinen ihminen tekee ja tuntee. Jos esimerkiksi näet, että kaverisi lyö jalkansa pöydänkulmaan, myös omissa aivoissasi kyseinen kipualue aktivoituu. Ilmiö on todettu aivojen magneettikuvissa.

Kalifornialainen neurotieteilijä Vilayanur Ramachandran osoitti vuonna 2009, että aavesärystä kärsivä voi saada kipuunsa helpotusta yksinkertaisesti katsomalla, kun joku toinen hieroo tai taivuttelee omaa kättään. Pari vuotta myöhemmin hän esitteli ensimmäisiä tuloksiaan peiliterapiasta. Siinä potilaan amputoitu käsi piilotetaan peilin taakse. Kun potilas katsoo peiliin, siitä heijastuukin hänen terveen kätensä peilikuva. Näyttää siltä, kuin hänellä olisi jälleen kaksi kättä.

Hoidossa potilas yrittää liikutella molempia käsiään. Ideana on huijata aivot kuvittelemaan, että amputoitu käsi on kunnossa, jolloin aivot rauhoittuvat. Aavesäryssä aivot nimittäin saavat amputoidusta kädestä hermoviestejä, vaikka näköviesti kertoo käden olevan poissa. Tilanne on aivoille ristiriitainen. On todettu, että amputoidun raajan tilalle kannattaa mahdollisimman pian hankkia tekoraaja. Silloin on todennäköisempää, ettei aavesärkyä kehity.

Monet kertovat, että he tuntevat harjoituksissa aavekäden matkivan todellisen käden liikettä. Osa potilaista pystyy peilihoidossa rentouttamaan aavekäden ja saa kivun laantumaan.

Nykyisin peilihoito on jo melko yleisesti kuntoutuskäytössä, myös Suomessa. Sillä hoidetaan paitsi aavesärkyä myös esimerkiksi aivohalvausta, raajojen kiputiloja, nivelrikkoa ja nivelreumaa. Tarkkaa vaikutusmekanismia ei tunneta, mutta esimerkiksi aivohalvauksessa peiliharjoitusten avulla pyritään löytämään halvaantuneen käden liikuttamiseen tarvittavia hermoja. Usein aivojen vaurioalue ei ole täydellinen ja jäljellä voi olla hermosoluja; ne eivät vain ole aktiivisia. Tutkijat uskovat, että liikkeen katsominen aktivoi uudelleen motorisia aivoalueita.

Vähän kuin autoimmuunisairaus

Miksi kipu kroonistuu? Sitä ei tiedetä. Kroonista kipua voisi itse asiassa verrata autoimmuunisairauteen. Molemmissa tapauksissa alun perin hyödyllisestä elimistön reaktiosta sikiää sairaus.

Autoimmuunisairaudessa elimistön puolustusjärjestelmä aktivoituu liikaa ja turhaan, kroonisessa kivussa hermosto. Samalla tavoin kuin autoimmuunisairaus
muokkaa koko kehon toimintaa myös kipusairaan elimistön toiminta muuttuu. Viime aikoina tutkijat ovat alkaneet arvella, että näillä taudeilla on myös todellinen yhteys.

Tutkituimpia kroonisia kipusairauksia on fibromyalgia, joka on edelleen osittain mysteeri. Aiemmin taudista kärsiviä pidettiin mieleltään sairaina. Potilaat kokevat kipua eri puolilla elimistöään ilman mitään näkyvää tai testein todettavaa syytä. Hermot ovat herkistyneet niin, että pienikin kosketus voi aiheuttaa voimakkaan kipureaktion.

Nykyisin tutkijat uumoilevat, että kyseessä on keskushermoston tulehdustila. Puolustusjärjestelmä kuvittelee, että elimistössä on jatkuva infektio, ja keskushermostossa vapautuu välittäjäaineita, jotka aiheuttavat kipuoireita.

Tutkimuksissa on todettu, että fibromyalgiasta kärsivien elimistö tuottaa tavallista vähemmän onnellisuushormoni endorfiinia. Myöskään luonnollinen kivun sopeutumisjärjestelmä ei toimi: jos käsivarsi on kipeä ja joku astuu varpaalle, normaalisti käsi tuntuu hetken aikaa vähemmän kipeältä, sillä aivot keskittyvät uuteen kipuun. Hiljattain fibromyalgian taustalta löydettiin myös perinnöllisiä muutoksia kipua säätelevissä geeneissä.

Valkoisen aineen rakenne muuttuu

Vaikka tutkijat eivät vielä osaa kertoa syytä kivun kroonistumiseen, kohta kipua pystytään ehkä mittaamaan ja ennustamaan. Kaikki tieto löytyy aivoista.

Huhtikuussa 2013 Coloradon yliopiston tutkijat osoittivat New England Journal of Medicine -lehdessä, että käsivarteen aiheutetun kivun voimakkuutta voi mitata aivoista toiminnallisella magneettikuvauksella. Vania Apkarian ryhmineen puolestaan raportoi syyskuussa Pain-lehdessä, että kivun pitkittymisen voi ennustaa aivokuvista.

Apkarianin tutkimukseen osallistui 46 alaselkäkivuista kärsivää ihmistä, joilla oli ennen sairaalaan tuloa ollut kipuja kolmen kuukauden ajan mutta ei kauempaa. Vuoden seurannan aikana puolet toipui ja toisilla kipu kroonistui. Tutkijat havaitsivat näiden ryhmien välillä eron: aivojen valkoisen aineen rakenne oli krooniseen kipuun sairastuneilla erilainen. Jo ensimmäiset aivokuvat paljastivat, kenellä kipu tulisi pitkittymään.

Viime vuosina on puhuttu paljon aivojen muovautuvuudesta. Se toimii myös kroonisessa kivussa: normaaliaivoista tulee kipuaivot. On todettu, että kroonisesta kivusta kärsivillä muun muassa aivojen harmaan aineen määrä vähenee. Aivojen tietyt osat voivat surkastua pysyvästi.

Aivot eivät siis vain passiivisina ota vastaan ärsykkeitä vaan reagoivat säätämällä rakennettaan. Onneksi tätä aivojen muuntumiskykyä osataan myös hyödyntää.

Aivokuvan avulla punnertaminen auttaa

Keskity, keskity! Istut virtuaalisilmälasit päässäsi ja tarkkailet kuvaruudulta aivojesi toimintaa – tai oikeastaan näet kuvan kolmesta nuotiosta. Välillä nuotioiden liekit kasvavat suuremmiksi, välillä ne hiipuvat. Liekit kuvaavat aivojesi pihtipoimun sekä oikean ja vasemman aivosaaren aktiivisuutta. Ne ovat alueita, joissa aivosi käsittelevät kipua.

Olet jo vuosia kärsinyt onnettomuuden jälkeisestä kroonisesta selkäkivusta. Aivosi ovat oppineet kivun. Se ei hellitä, vaikka selän pitäisi olla nyt kunnossa. Haluat opettaa aivoillesi uusia tapoja.

Keskityt. Periaate on sama kuin lihasten treenaamisessa, toistat erilaisia harjoituksia, aivopunnerruksia. Opettelet hallitsemaan aivotoimintaasi ajatusten voimalla. Välillä kasvatat nuotion liekkiä, välillä yrität saada sen sammumaan. Koko ajan näet reaaliaikaisesti, mitä aivoissasi tapahtuu, ja voit keskittää ajatuksiasi uudelleen – hakea oikeat keinot hallita tulta.

Ehkä kuvittelet, että pienet ihmiset kaivavat lapiolla kipua pois selästä, tai liität mielessäsi kivun negatiivisten assosiaatioiden sijaan johonkin itsellesi mieluisaan asiaan. Kipu hellittää.

Kuulostaako scifiltä? Tätä on jo kokeltu kalifornialaisessa Stanfordin yliopistossa, ja vastaavia kokeita on menossa useissa muissakin tutkimuslaitoksissa.

Tutkijat uskovat, että aivojen toiminnalliseen magneettikuvaukseen perustuva harjoittelu on yksi tulevaisuuden keino kroonisen kivun hallintaan. Tinnitusta eli korvien soimista sillä on jo pystytty parantamaan.

Harjoitusajan ei edes tarvitse olla pitkä Tutkimuksissa koehenkilöt kykenivät jo muutaman neliminuuttisen harjoitusjakson jälkeen hallitsemaan aivojensa tiettyjen osien aktiivisuutta.

Mari Heikkilä on maatalous- ja metsätieteiden lisensiaatti, mikrobiologi ja vapaa tiedetoimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2014.

Näistä lievitystä

 1. Tulehduskipulääkkeet. Ibuprofeeni ja asetyylisalisyylihappo eli aspiriini lamaavat entsyymiä, joka tuottaa tulehdusta edistäviä aineita.
 2. Parasetamoli. Vaikuttaa lähinnä keskushermostoon. Ei juuri hillitse tulehdusta.
 3. Opiaatit. Morfiini, buprenorfiini, fentanyyli ja kodeiini sitoutuvat keskushermoston opiaattireseptoreihin. Ne vaikuttavat myös aivojen mielihyväkeskukseen ja aiheuttavat riippuvuutta. Elimistö tuottaa itsekin opiaatteja, kuten endorfiinia.
 4. Masennuslääkkeet. Sitalopraami, amitriptyliini ja duloksetiini lisäävät mielihyvähormonien, kuten serotoniinin, määrää keskushermostossa estämällä niiden poistumista.
 5. Epilepsialääkkeet. Gabapentiini ja pregabaliini estävät hermoimpulssien etenemistä tukkimalla hermosolujen ionikanavia. Vastaavia lääkkeitä on kehitteillä krooniseen
  kipuun: merietanan myrkystä eristetty tsikonotidi on jo käytössä, mustamamban
  myrkystä eristetty mambalgiini vasta tulossa.
 6. Keskustelu. Psykoterapiassa tavoitteena on vähentää kipuun liittyvää pelkoa ja toimintarajoitteita sekä opettaa kohdistamaan huomio pois kivusta.  Rentoutumistekniikoilla ja hypnoosilla opetetaan lihasten rentouttamista.
 7. Kosketus. Hieronta ja akupainanta vähentävät turvotusta ja kipua edistämällä paikallista verenkiertoa ja aineenvaihduntaa.
 8. Aivotreenit. Peiliterapialla ja toiminnallisen magneettikuvauksen avustamalla aivojumpalla muokataan aivojen toimintaa ja opetetaan kipu pois.
 9. Ravintolisät. Kalaöljy vähentää tulehdusta ja kipua. Tietyillä yrteillä, kuten kurkumalla, vihreällä teellä, inkiväärillä ja rosmariinilla, on sama vaikutusmekanismi kuin tulehduskipulääkkeillä. Niissä on myös sama sivuvaikutus eli mahahaavariski. D-vitamiinin pieni pitoisuus on useissa tutkimuksissa yhdistetty krooniseen kipuun. Hyödystä kivun hoidossa on saatu jonkin verran näyttöä myös kapsaisiinilla, glukosamiinilla, kondroitiinilla, magnesiumilla, asetyyli-L-karnitiinilla
  ja alfalipoiinihapolla.
 10. Akupunktuuri. Neulojen pistämisen ihoon oletetaan vapauttavan endorfiineja sekä stimuloivan ääreishermostoa ja siten vähentävän kipua. Menetelmän hyödyllisyydestä on näyttöä selkäkivuissa ja nivelrikoissa.
 11. Sähköstimulaatio. Kun kosketushermopäätteitä ärsytetään sähköisesti, syntyvät värinät tai lihassupistukset estävät kipua etenemästä selkäytimestä aivoihin. Auttaa esimerkiksi lihasluustokipuihin.
 12. Magneettistimulaatio. Aivojen magneettistimulaatiohoidoissa aivokuoren hermosoluja aktivoidaan vaihtelevan magneettikentän synnyttämällä sähkövirralla. Laitetta kuljetetaan pään ulkopuolella. Melko uusi menetelmä kivunhoidossa, jonkin verran näyttöä.
 13. Aivostimulaatio. Aivoihin työnnetään ohuet elektrodit kalloon porattujen reikien kautta, minkä jälkeen aivojen syviä osia stimuloidaan sähköimpulsseilla. Kokeiltu kroonisen kivun hoidossa. Käytetään Parkinsonin taudissa, epilepsiassa ja masennuksessa.
 14. Kipustimulaattori. Asennetaan selkäytimen epiduraalitilaan leikkauksella. Potilas voi antaa kaukosäätimellä sähköimpulsseja, jotka peittävät kipuviestin etenemisen ylemmäs keskushermoston kipukeskuksiin.
 15. Kipupumppu. Asennetaan leikkauksella ihon alle tai selkäytimeen. Mekaaninen laite, jolla potilas voi annostella kipua hillitsevää lääkettä, kuten opiaattia.
 16. Hermojen katkaisu. Käytetään vain syöpäpotilailla, joiden odotettavissa oleva elinaika on melko lyhyt.
BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Miksi kipu jää päälle?

Rousseau kirjoitti: Muutoin onkin sitten eläkeläisalennukset aika olemattomia, ainakaan busseissa niitä ei saa kuin veteraanit. Sairaseläkeläisenä voisit mennä johonkin paikkakuntasi eläkeläisyhdistykseen (jos huolivat jäseneksi), ja päästä sitä kautta ilmaiseksi tai halvalla liikuntaharrastusten pariin. Tiedän, että joillakin paikkakunnilla eläkeläisyhdistysten jäsenet pääsevät ilmaiseksi uimahalliin, kuntosaleille, jumppiin (ja muuhin toimintaan) ainakin päiväsaikaan.
Lue kommentti
BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Miksi kipu jää päälle?

Rousseau 17.01.2015 klo 21:30 Mitenkähän sitä onnellisuushormoonia sitten saadaan erittymään, jos ei pääse kokemaan asioita joista kokisi itsensä onnelliseksi? Tai jos ei onnellistu lainkaan vaikka kokisi asioita joista pitäisi nauttia? Eikös liikunta tuota endorfiineja, ainakin juoksu, hiihto tms. pitkäkestoinen liikunta? Lisäys: wikipedian mukaan: "Elimistö tuottaa endorfiineja etenkin unen aikana. Endorfiineja vapautuu myös esimerkiksi pitkäkestoisen liikunnan , mielimusiikin kuuntelun,...
Lue kommentti

Uuden tutkimuksen mukaan antiobioottien lisäksi monet muutkin lääkkeet vaikuttavat suolistossa asuviin bakteereihin.

Kaikki antibioottikuurin joskus syöneet tietävät, miten se voi saada vatsan sekaisin. Antibiootit tappavat kehosta bakteereja valikoimatta, myös suoliston hyödyllisiä asukkeja.

Suoliston valtabakteerilajit palautuvat parissa viikossa kuurin päättymisen jälkeen, mutta koko bakteeriflooran toipuminen voi viedä jopa kaksi vuotta.

Nyt saksalainen tutkimusryhmä on havainnut, että antibioottien lisäksi suolistobakteereja nitistivät monet muutkin lääkkeet. Ryhmän testaamista lähemmäs tuhannesta lääkkeestä useampi kuin joka neljäs lääke vaikutti ainakin yhden suolistomikrobilajin kasvuun.

Tutkijat osasivat arvata, että jotkin lääkkeistä voivat vaikuttaa suoliston bakteereihin, koska tällaisia tutkimustuloksia oli hiljattain julkaistu parista lääkkeestä. Silti he yllättyivät siitä, miten monilla lääkkeillä näitä vaikutuksia on.

”Todellinen lukumäärä on todennäköisesti vielä korkeampi. Tällä muutoksella suolistobakteeriston koostumuksessa on osuutensa lääkkeiden sivuvaikutuksiin, mutta ne voivat olla myös osa lääkkeen hyödyllistä vaikutusta”, selittää tiedotteessa tutkimustyötä johtanut Peer Bork Eurooppalaisesta molekyylibiologian laboratoriosta EMBL:stä.

Suolen bakteereihin vaikuttivat myös muut kuin tulehduslääkkeet. Ryhmä varoittaa, että myös muut lääkkeet kuin antibiootit voivat vaikuttaa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen syntyyn.

Bakteerit näyttävät kehittävän ei-antibioottisia lääkkeitä vastaan suurelta osin samanlaisia puolustuskeinoja kuin antibioottejakin vastaan.

”Tämä on pelottavaa”, sanoo tiedotteessa Nassos Typas, joka niin ikään johti tutkimusta.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Nature.

Kysely

Meneekö vatsasi sekaisin lääkkeistä?

Luulemme olevamme kyvyttömämpiä onneen kuin aurinkoisen etelän hmiset. Synkkä omakuva vaatii uudistamista. Kuvat Shutterstock

Edes taantuma ei pudottanut meitä maailman onnellisimpien kansakuntien joukosta. Tällä me todistamme, ettei raha yksin ratkaise, miten ihmiset elämänsä kokevat.


Tuossa keski-ikäinen rouva pyyhältää kauppakassia kantaen kohti bussipysäkkiä. Aika onnellisen näköinen tapaus. Tuossa kaksi vartijaa, mies ja nainen, halaa toisiaan leveä hymy kasvoillaan. Sitten ohi rymistelee pitkänhuiskea nuori skeittarisälli, jonka meno huokuu hyvää fiilistä. Näitä kaupunkilaisia katsellessa tulee itsekin hyvälle tuulelle.

Tämä on Suomi. Toimittajien kuuluisi olla kriittisiä, mutta eihän tälle mitään voi: kansainväliset vertailut toisensa jälkeen osoittavat, että suomalaiset ovat tavallista tyytyväisempää porukkaa. Sijoituksemme on yleensä maailman kymmenen onnellisimman joukossa. Uunituoreessa vuoden 2018 World Happiness Reportissa olemme ykkösiä.

Onnellisuus ei ole kuulunut suomalaisten itsestään vaalimaan kuvaan. Kun katsomme peiliin, sieltä mulkoilee takaisin sellaisia kansallisia stereotypioita kuin talven pimeys ja kylmyys, vähäpuheisuus ja viina. Luulemme olevamme kyvyttömämpiä onneen kuin ihmiset etelän maissa, joissa on palmupuita ja auringonpaistetta.

Onnettomia nuo gallialaiset

Turhan synkkä omakuva vaatii uudistamista. Vaikka tyytyväisyydessä suomalaiset eivät ole ihan maailman huippua, paljon ei puutu. Täällä ollaan esimerkiksi onnellisempia kuin Ranskassa.

Tunnettu alankomaalainen onnellisuustutkija, Erasmus-yliopiston professori Ruut Veenhoven ja hänen työtoverinsa Gaël Brulé julkaisivat vuonna 2014 tutkimuksen, jossa he etsivät siihen selitystä. Sitä todella kaivataan.

Ranskalaisten elämäntaito ja joie de vivre ovat legendaarisia pitkin maailmaa. Ranskalaisilla on viininsä, keskustelutaitonsa, kahvilansa, kulinaariset perinteensä, tyylitajunsa ja charminsa. Miten he voivat olla onnettomampia kuin kylmän ja pimeän pohjolan asukkaat?

Onnen määrää tutkijat mittaavat tavallisesti parilla kolmella eri tavalla. Voidaan ensinnäkin kysyä ihmisiltä suoraan, miten tyytyväisiä he ovat viime aikoina olleet elämäänsä. Asteikko voi ulottua nollasta viiteen, kymmeneen tai vaikka sataan.

Edellisestä hieman eroaa niin sanotut Cantrillin tikapuut, jonka kymmenpienaiselle asteikolle ihmiset saavat asettaa itsensä. Tämä onnellisuusmittari ottaa huomioon sen, miten oma toteutunut elämä suhteutuu odotuksiimme ja toiveisiimme. Cantrillin tikkailla ylin askelma edustaa parasta mahdollista elämää, jonka voi ajatella itselleen, ja alin huonointa.

Onni koostuu myös jokapäiväisten miellyttävien ja ikävien tunteiden taseesta eli siitä, onko arjessamme enemmän mukavuutta ja iloa vai äreyttä ja ahdistusta.

Kansalaisten tunnelmat selviävät muun muassa tällaisin tiedusteluin: oletko edellisenä päivänä ollut masentunut tai stressaantunut, oletko tuntenut olevasi levollinen tai hymyillyt paljon?

Suomalaiset pärjäävät kaikilla mittareilla keskimääräistä paremmin ja jättävät Ranskan selvästi jälkeen. Esimerkiksi tunnepuntarilla vauraiden maiden keskiarvotulos oli 45, Ranskan luku 42 ja Suomen 54. Suomalaisten eilispäivät ovat siis kuluneet hauskemmin ja rentoutuneemmin kuin useimpien muunmaalaisten.

Vapaus tuottaa onnea

Ranska on kiinnostava vertailukohta, koska taloudellisesti Suomi on kutakuinkin samalla tasolla kuin Ranska. Bruttokansantuote henkeä kohti on likipitäen yhtä suuri molemmissa maissa, ja maat ovat saavuttaneet tulotason, jonka jälkeen kansakunnan vaurauden lisäys­ ei joidenkin tutkimusten mukaan juuri lisää kansakunnan keskimääräistä tyytyväisyyttä.

Jos raha ei ratkaise, mikä sitten? Brulén ja Veenhovenin selitys on hieman yllättävä: vapaus.

Vapaus koostuu siitä, miten yhteiskunnassa on tarjolla erilaisia mahdollisuuksia ja miten hyvin ihmiset ovat niistä perillä. Lisäksi ihmisten pitää olla vapaita valitsemaan: mitä suurempi on itseluottamus ja mitä pienempi on pakko sopeutua odotuksiin, sitä vapaammaksi ihminen kokee itsensä. Vapaa ihminen tuntee olevansa elämänsä ohjaksissa, ja sekös onnellistuttaa.

Vapauden, veljeyden ja tasa-arvon nimiin vannovassa maassa luettelon ensimmäistä herkkua on vähemmän kuin Suomessa. Niin osoittavat mittaukset.

Suomalaiset kokevat itsensä selvästi vapaammiksi kuin ranskalaiset. Ero syntyy kenties lapsuudessa. Ranskassa kotikasvatuksessa korostuu tottelevaisuus, Suomessa itsenäisyys. Gallien koulussa opetus tapahtuu ylhäältä alas, Suomessa lapset opiskelevat enemmän keskenään. Katolisen kirkon perinne on niin ikään autoritaarisempi kuin protestanttisen.

Maat vaurastuvat, onni pysyy

Vaikka raha ei ratkaise Ranskan ja Suomen välistä onnellisuusmaaottelua, eurot vaikuttavat. Rahan ja onnen suhde ei kuitenkaan ole yksioikoinen.

Selvää on, että jos köyhä maa nousee taloudellisesta kurjuudesta, onnellisuus maassa lisääntyy. Taloustieteilijät kuitenkin taittavat peistä siitä, kasvattaako talouskasvu onnellisuutta vauraissa maissa.

Vastakkain ovat kokonaiset maailmankatsomukset. Toista suuntaa edustavat leppoistajat ja kasvukriitikot, joiden mukaan materia jo riittää länsimaissa ja voisimme keskittyä enemmän vapaa-aikaan ja ihmissuhteisiin. Toiset vakuuttavat, ettei kasvusta ja elintason kohottamisesta päästä ja että se tekee ihmisille hyvää vastakin. Molempien kantojen puolesta on näyttöä.

Etelä-Kalifornian yliopiston taloustieteen professori Richard Easterlin teki jo 1970-luvulla havainnon, jota sittemmin on kutsuttu hänen mukaansa Easterlinin paradoksiksi. Se kuuluu näin: vaikka maan sisällä varakkaat ovat onnellisempia kuin vähävaraiset, koko maan vaurastuminen ei kasvata kansalaisten onnellisuutta. Monissa maissa kansantuote on vuosien mittaan moninkertaistunut, mutta tyytyväisyys elämään on pysytellyt samalla tasolla.

Suomikin on paljon rikkaampi nyt kuin 1970-luvulla, mutta onnellisuus on liikahtanut vain hieman ylöspäin. Jos kuvittelemme aikakoneen, joka palauttaisi meidät 1970-luvun kulutustasolle, monet kokisivat järkytyksen. Siitä toivuttuaan he eivät kuitenkaan olisi juuri sen onnettomampia kuin nyt. Ihmiset tottuvat vauraudessaan tapahtuviin muutoksiin. Juuri tottuminen selittää osaltaan, miksi kansakunnan vaurastuminen ei lisää onnellisuutta tai lisää sitä vain vähän.

Melkein kaikkeen tottuu

Tottuminen ei rajoitu vain pankkitilin muutoksiin. Jotkut psykologit ovat väittäneet, että ihminen sopeutuu melkein mihin tahansa elämän sattumukseen. Tämän set point -teorian mukaan ihmisellä on tietty onnellisuuden perustaso, johon hän palaa vaurastumisen, köyhtymisen, avioi­tumisen, avioeron tai vammautumisen jälkeen. Mikään ei pitkällä aikavälillä hetkauta meitä suuntaan tai toiseen.

Onnen perustason ajatusta puoltavat esimerkiksi tutkimukset ihmisistä, jotka ovat halvaantuneet tapaturmissa. Jonkin ajan kuluttua heidän henkinen hyvinvointinsa palautuu enemmän kuin moni luulisi. Avioliiton elämää kohottava vaikutus tasaantuu toiseen suuntaan. Onnellisuustutkijat näyttävät usein käyrää, joka kuvaa ihmisen onnellisuuden muutosta ennen avioliittoa ja avioitumisen jälkeen. Käyrä kohoaa ja kohoaa ja huipentuu häävuonna, mutta sitten se alkaa laskea kohti tasoa, jolla se oli ennen liiton solmimista.

Perustasoteoriaa tukevat myös kaksostutkimukset, joissa on selvitetty onnellisuuden perinnöllisyyttä. Tuoreen katsauk­sen mukaan koetun hyvinvoinnin periytyvyys on arviolta 35 prosenttia eli samaa luokkaa kuin vakavan masennuksen. Kahden yhtä hyvissä tai huonoissa oloissa elävän ihmisen tyytyväisyys elämään voi erota suuresti. Persoonallisuuspiirteitä jaetaan epätasaisesti syntymässä. Jos on saanut ulospäinsuuntautuneen tai tunnollisen luonteen, voi kiittää onneaan. Sen sijaan neuroottisuus tietää enemmän huolia.

Tottumisella on rajansa. Avioliitossa­ tyytyväisyys ei laske liittoa edeltäneelle tasolle, vaikka arki alkaa. Parisuhteella on keskimäärin pysyvä onnellistuttava vaikutus. Yhtä lailla pysyvä, joskin päinvastainen vaikutus on terveyden menetyksellä. Mitä enemmän sairaus rajoittaa arkea, sitä enemmän se vähentää tyytyväisyyttä. Myöskään työttömyyteen psyyke ei kokonaan sopeudu: se ei lakkaa syömästä miestä tai naista.

Halut uusiutuvat jatkuvasti

Rahan tuoma onnen lisäys sen sijaan haihtuu sen jälkeen, kun tietty tarpeiden tyydytyksen perustaso on saavutettu. Näin ainakin Richard Easterlin on todennut tutkimuksissaan, jotka maalaavat kuvaa materian tavoittelun älyttömyydestä. Kun me saamme tai puolisomme saa palkankorotuksen, iloitsemme siitä aikamme mutta sitten jo totumme asiaan ja koettu hyvinvointimme palaa perustasolleen.

Yksi selitys tottumiseen on se, että tavoitteemme nousevat vaurastuessamme.

Yhdysvalloissa tutkittiin samaa ikäluokaa siten, että ihmisiä pyydettiin eri elämänvaiheissa valitsemaan kymmenen suuren hankinnan listasta ne, joita he uskoivat tarvitsevansa elääkseen hyvää elämää. Toivelista ulottui toisesta televisiosta ulkomaanmatkailuun, omistusasuntoon, uima-altaaseen ja kesämökkiin.  Kävi ilmi, että sitä mukaa kuin ihmiset saivat tyydytettyä toiveitaan, heille ilmaantui saman verran uusia. Varakkaammille haaveita sikisi vielä enemmän kuin muille.

Halujen jatkuva uusiutuminen takaa sen, että tyydytystä on vaikea saada lisää pelkästään hankkimalla lisää aineellista hyvää. Tyytymättömyys vallitsevaan tilanteeseen uusiutuu jatkuvasti.

Jotkut evoluutiopsykologit uskovat, että taipumus on osa ihmisen perimää. Kenties kivikauden oloissa parhaiten menestyivät ne, jotka eivät jääneet nautiskelemaan olostaan, kun varastot olivat täynnä. He olivat hetken tyytyväisiä, mutta halusivat sitten taas lähteä poimimaan marjoja ja kaatamaan riistaa. Meillä on näiden tyytymättömien geenit, ja taipumus pitää meissä yllä toimeliaisuutta ja kulutusta, jolla ei ole eloonjäännin ja onnen tavoittelun kannalta merkitystä.

Vertailu pitää paikallaan

Toinenkin talouspsykologinen moottori pyörittää aineellisen kulutuksen oravanpyörää. Ihmiset juoksevat paikoillaan onnen perässä siksi, että he perustavat tyytyväisyytensä sosiaaliseen vertailuun. Vaurastuminen tuo lisää iloa elämään, jos se parantaa suhteellista asemaa. Jos taas viiteryhmä eli ne ihmiset, joihin ihminen itseään vertaa, vaurastuvat samaa tahtia, tulon lisäys ei ajan oloon tunnu miltään.

Vertailu on taannut sen, ettei kansantuotteen huima kasvu länsimaissa ole kääntynyt kovin kummoiseksi onnen kasvuksi. Se voi myös selittää, miksi Yhdysvalloissa tunnelmat ovat laskeneet samaan aikaan, kun tuloerot ovat jyrkentyneet. Kun vertailukohdat karkaavat kauem­maksi, oma suhteellinen asema heikkenee ja mieli mustenee.

Jo lapset osaavat vertailun taidon. Britanniassa on havaittu, että varakkailla alueilla vähävaraisten perheiden lapsilla on enemmän käytöshäiriöitä kuin alueil­la, joilla yleinen tulotaso on lähempänä omaa. Epäedullinen elintasovertailu kiristää pinnaa.

Easterlinin paradoksi käy järkeen, kun ottaa huomioon, miten totumme saavutuksiimme, keksimme uusia toiveita tavoiteltaviksi ja pysyttelemme tulojen kasvusta huolimatta aina vain kutakuinkin samalla tasolla suhteessa vertailuryhmäämme.

Silti järkeenkäypää on myös uskoa tyytyväisyyteen, jota kasvavat kulutusmahdollisuudet tuovat. Rahalla voi monella tavoin toteuttaa itseään ja viettää laadukasta vapaa-aikaa. Raha tarjoaa myös turvaa kohtalon koettelemuksia – sairauksia, menetyksiä, avioeroja – vastaan. Hyviin tuloihin yhdistyy usein myös kiinnostava työ ja arvostettu asema.

Raha ratkaisee sittenkin?

Vaurastumisen iloista on tieteellistä näyttöä. Daniel Kahneman ja Angus Deaton totesivat Yhdysvalloissa tekemässään tutkimuksessa, että tyytyväisyys elämään lisääntyy sitä mukaa kuin tulot nousevat eikä ole olemassa tulorajaa, jonka jälkeen arviot oman elämän hyvyydestä lakkaisivat kohenemasta.

Tyytyväisyys omaan elämään on kuitenkin eri asia kuin itse elämisen kokemus. Kaksikon mukaan myönteiset tunteet lisääntyvät vaurastuessa – mutteivät rajatta. Katto tulee vastaan, kun kotitalous­ tienaa 75 000 dollaria eli 70 000 euroa vuodessa.

Tutkimuksen aineisto kerättiin vuonna 2008, ja silloin kolmannes Yhdysvaltain kotitalouksista ylitti rajan. Sitä varakkaammilla hyvän olon tunteet eivät enää lisääntyneet. Vaikka rahalla voi hankkia kivoja kokemuksia matkoilla ja mukavuutta asumiseen, se ei tuo koettua onnea yhtään enempää. Eräässä tutkimuksessa huomattiinkin, että suurituloisten on vaikeampi nauttia elämän pienistä iloista.

Kahnemanin ja Deatonin tutkimus ei vielä osoita vääräksi väitettä, jonka mukaan kansantuotteen kasvu ei kasvata onnea. Siihen iskee toinen tutkijakaksikko.

Taloustieteilijäpariskunta Betsey Stevenson ja Justin Wolfers on julkaissut analyysejä, joiden mukaan mitään Easterlinin paradoksia ei ole olemassa: kansantuotteen kasvu ja tyytyväisyys käyvät tyylikkäästi yhtä jalkaa, eikä mitään eurorajaa onnen kasvulle tule vastaan. Easterlin on yksinkertaisesti väärässä, duo summaa.

Tunne seuraa suhdanteita

Kasvun ja onnen kiista ei ole asettunut. Easterlin on väittänyt, että hänen kriitikkonsa sekoittavat lyhyen aikavälin talouden vaihtelut ja pitkän ajan talouskasvun. Ihmisten onnellisuus nousee ja laskee nousu- ja laskukausien mukana, mutta pitkän aikavälin kansantuotteen kasvu ei sitä vastoin näytä kohottavan kansakunnan mielialaa yhtään.

Yliopistonlehtori Jani-Petri Laamanen Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta on saanut työtovereidensa kanssa samansuuntaisia tuloksia.

– Kansantuotteen kasvu lisää onnellisuutta tilapäisesti mutta ei pitemmäksi aikaa. Kun tulee taantuma, onnellisuuskin notkahtaa. Joitain merkkejä on siitä, että taantuma vaikuttaa enemmän kuin vastaava nousu. Yllättäen Suomi ei ole taantumasta huolimatta kuitenkaan keskimäärin erityisen onneton, Laamanen kertoo.

Eri mailla näyttää olevan erilainen kyky kääntää vauraus onnellisuudeksi. Suomessa, muissa pohjoismaissa, Sveitsissä ja Hollannissa temppu osataan, sillä nämä maat yleensä johtavat onnellisuuslistauksia. Sen sijaan Belgia on erikoinen tapaus: kun maa on vaurastunut, sen kansalaisten tyytyväisyys on vain vähentynyt.

Belgiassa vaurastuminen kanavoituu ilmeisesti kulutukseen, joka ei ole omiaan lisäämään ihmisten onnellisuutta. Tällaiseen arvioon päätyivät Laamanen ja hänen kollegansa, kun he tutkivat ihmissuhteiden, onnellisuuden ja talouskasvun kolmiyhteyttä.

– Maissa, joissa ihmiset helposti ryhtyvät statuskilpailuun ja kilpavarusteluun, bruttokansantuote ei tuota onnellisuutta niin paljon kuin maissa, joissa statuskilpailua ei esiinny. Jos ihmiset näyttävät statusta ulospäin, se aiheuttaa muissa huonommuuden tunnetta. Siten lisäraha ja -kulutus ei lisääkään hyvinvointia, Laamanen sanoo.

Suomessa sanotaan usein, että täällä ei saa näyttää rikastumistaan. Tätä ei siis tule pitää kateutena vaan itsesuojeluvaistona, joka parantaa kansakunnan onnellisuustasetta.

Hyvinvointivaltio kannattaa

Suomen kuten muidenkin pohjoismaiden valttina on hyvinvointivaltio tulonjakoineen ja sosiaalimenoineen. Niiden merkitys on tosin myös kiistetty. Asialla on ollut Ranskan ja Suomen vertailusta tuttu Ruut Veenhoven.

Veethoven julkaisi 15 vuotta sitten laajan tutkimuksen, jonka mukaan sosiaalimenojen suuruuden ja kansalaisten onnellisuuden välillä ei ole mitään yhteyttä. Anteliaan sosiaaliturvan maissa ihmiset eivät olleet yhtään onnellisempia eikä onnellisuus tasaisemmin jakautunut kuin niissä yhtä rikkaissa maissa, joissa sosiaalimenot jäivät pieniksi.

Suomen Pankin entinen johtaja Kari Nars tulkitsee tutkimustulosta kirjassaan Raha ja onni (2006) niin, että sosiaaliturvakin kärsii samanlaisesta tottumisesta kuin vaurastuminen yleensä: kun yhdet tarpeet tyydytetään, uusia syntyy tilalle. Tyytymättömyys ei katoa minnekään, ja siksi sosiaalimenot eivät paradoksaalisesti tuota sitä hyvinvointia, jota niiden olisi tarkoitus tuottaa.

Itä-Suomen yliopiston sosiaalipolitiikan professori Juho Saari arvostelee hollantilaistutkimuksen asetelmia kirjassaan Onnellisuuspolitiikka (2012).
Esimerkiksi Yhdysvallat on siinä yksi pienten sosiaalimenojen maa. Jos kuitenkin ottaa huomioon sikäläisen eläkevakuutuksen ja yksityisen terveydenhuollon, sosiaalimenojen osuus kasvaa yhtä suureksi kuin pohjoismaissa. Saaren tekemät vertailut Euroopan valtioiden välillä osoittavat myös, että suurempien sosiaalimenojen ja kansalaisten onnellisuuden välillä on yhteys.

Köyhä hyötyy vähemmästä

Yksi onnellisuuteen liittyvä mekanismi­ puoltaisi hyvinvointivaltion harjoittamaa tulonjakopolitiikkaa. Rahalla on halvempaa lisätä köyhien onnea kuin rikkaiden, ja useimmista sosiaalipolitiikan etuuksista nauttivat pikemminkin pienituloiset kansalaiset. Summa, joka tuntuu hyvältä köyhän elämässä, ei välttämättä merkitse paljon mitään rikkaalle. Varakas tarvitsee enemmän rahaa onnen lisäyk­seen kuin köyhä.

Hyvinvointivaltion rahoitus tuottaa onnellisuustappiota varakkaille, jotka veroillaan maksavat sosiaalimenot. Verotuksen tuskaa saattaa vielä korostaa talouspsykologiasta tuttu tappiokammo. Menetykset tuntuvat ikävämmiltä kuin samansuuruiset voitot hyviltä. Juho Saaren mukaan ratkaisevaa on, miten läpinäkyvästi tulojen uudelleenjako tehdään.

Kärvistelyä aiheutuu eniten, jos verotuksen rahallisen menetyksen näkee konkreettisesti tilillään. Koska tietoisuus menetyksestä lisää tuskaa, vero kannattaa napsaista silloin, kun raha ei vielä ole tilillä. Palkkaverotuksessa se meneekin työnantajan maksamana, ja arvonlisäverossa se on piilossa tavaroiden ja palveluiden hinnoissa. Yrittäjät sen sijaan näkevät selvemmin, miten verot vaikuttavat tuloihin.  

Onnellisuuden kokonaistase näyttää kuitenkin jäävän hyvinvointivaltiossa voitolliseksi. Sijoitukset siihen kannattavat.

Vuonna 2011 Shige Oishi ja Ed Diener osoittivat 54 maan vertailullaan, että progressiivisen verotuksen maissa voidaan parhaiten. Näissä maissa ihmiset useimmin arvioivat elämänsä olevan lähimpänä parasta mahdollista. Niissä koettiin myös enemmän myönteisiä tunteita ja vähemmän kielteisiä. Yksi näitä onnen maita on Suomi.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2015, päivitetty 16.3.2018

Näillä ohjeilla ripaus lisää

Ohje 1:  Sulje korvat onnellisuuspuheelta

Oletko saanut tarpeeksesi onnellisuudesta? Tuntuuko, että siitä on tullut jonkinlainen pakko? Se ei ole ihme nykyisin, kun onnellisuus näyttää olevan elämän ainoa todellinen tarkoitus.

Yhteiskuntatieteissä ja psykologiassa tunnetaan ironisen vaikutuksen ilmiö. Se tarkoittaa, että jonkin toimenpiteen seurauk­set kääntyvät päinvas­taisiksi kuin alun perin tarkoitettiin. Näin on käynyt osaksi myös onnellisuuden tavoittelulle.

Mitä enemmän uskomme, että yhteiskunta olettaa meidän pyrkivän onnellisuuteen, sitä pahemmin koemme kielteiset tunteemme, kuten surun. Näin vihjaa Brock Bastianin ja kumppaneiden Japanissa ja Australiassa tekemä tutkimus. Vaikutus oli suurempi Australiassa. Länsimaisissa kulttuureissa ikäviä tunteita ilmeisesti siedetään huonommin, ja tämä karttelu on omiaan voimistamaan niitä. Olisimme onnellisempia, jos suhtautuisimme suopeammin suruun, alakuloon ja ahdistukseen.

Onnen tärkeyden korostaminen voi myös laimentaa myönteisiä tunteita, kertoo Iris Mauss työtovereineen Emotion-lehdessä. Kun elämyksiin kohdistuvat odotukset kasvavat, kivaa kokemusta sen koittaessa nakertaa pettymyksen tunne.

Ohje 2: Osta elämyksiä, älä tavaraa

Jos rahalla ei onnistu hankkimaan onnea, käyttää sitä väärin. Kannattaa kohdentaa se mieluummin elämyksiin ja kulttuuriin kuin aineellisiin asioihin. Elämysten ostelu tuottaa enemmän mielihyvää kuin tavaroiden, osoittavat eri tutkimukset.

Tavaran antama nautinto väljähtyy nopeasti, kun taas elämys – vaikkapa käynti konsertissa – tuntuu tyydyttävältä vielä kauan tapahtuman jälkeenkin. Ihmiset palaavat mielessään paljon useam­min elämyksiinsä kuin aineellisiin hankintoihinsa.   

Elämysostos alkaa kohottaa mielialaa jo ennen kuin se toteutuu.Lämmittelemme ennakolta sen odotuksessa.

Kulttuurin ja elämysten kulutuksessa on sekin etu, että niistä nautitaan enemmän niiden itsensä vuoksi. Tavaroissa sen sijaan on usein mukana vertailu muiden tavaroihin, ja jos omat eivät pärjää vertailussa, mieli myrtyy.


Ohje 3: Ole kiltti

Ennen piti olla avulias, ystävällinen, kiitollinen ja antelias, jotta olisi moraalisesti hyvä ihminen. Nyt näistä hyveistä on tullut väline, jolla kohottaa onnellisuuttaan. Kaikkien mainittujen hyveiden hyöty on osoitettu useissa tutkimuksissa, joita on tehnyt muun muassa Sonya Lubomirsky.

Jos hyveet tekevät onnelliseksi, niin käy myös päinvastoin: onnellisuus lisää hyveitä. Onnellisuus tekee epäitsekkäämmäksi ja kiitollisemmaksi. Hyveellinen toiminta ja onnellisuus muodostavat toisiaan voimistavan kehän.

Ei kuitenkaan kannata syyllistyä, jos elämä ei juuri nyt  hymyile. Myös vastoinkäymisistä voi kummuta hyveitä, muistuttaa tunnettu onnellisuustutkija Ed Diener.


Ohje 4: Keskity siihen, mitä teet

Kun olet palaverissa, hoidat lasta, katsot televisiota, siivoat tai keskustelet toisten ihmisten kanssa, keskitä huomiosi siihen. Vaikka tehtävä tympäisisi, ole siinä henkisesti mukana. Silloin olet tyytyväisempi kuin haikaillessasi ajatuksissasi jonnekin toisaalle.

Harhaileva mieli on onneton mieli, kiteyttävät Matthew Killingsworth ja Daniel Gilbert.

He olivat saaneet tuhannet kännykän käyttäjät innostumaan tutkimuksesta, jossa näille putkahti tämän tästä puhelimeen tiedustelu siitä, mitä he olivat tekemässä, harhailiko mieli ja miltä tuntui.

Lähes puolet ajasta ihmisten mieli oli poissaoleva. Vain seksiä harjoitettaessa fokus oli täydellisesti asiassa. Edes eksyily mukaviin mietteisiin ei voittanut sitä, että oli läsnä tekemisessään.

Ohje 5: Ryhdy aktivistiksi

Eikö mielenosoittajissa ja aktivisteissa ole jotain kadehdittavaa? Heillä on mielekästä tekemistä, he välittävät asioista ja pyrkivät todella tekemään niille jotakin.

Kaiken lisäksi aktivistit ovat onnellisempia kuin epäpoliittiset kansalaiset. Selitys ei ole ainakaan yksin se, että onnelliset osallistuisivat enemmän, kertoo Malte Klarin ja Tim Kasserin opiskelijoiden parissa tekemä tutkimus. Poliittinen toiminta itsessään sai opiskelijat tuntemaan itsensä elävämmiksi ja energisemmiksi kuin tunsivat verrokit, jotka puuhasivat jotakin vähemmän poliittista. 

Ensimmäinen kuulu onnellisuuden tutkija, filosofi Aristoteles jo sanoi, että ihminen on yhteisöllinen olento ja hyvään elämään kuuluu yhteiskunnallinen osallistuminen. Jos siitä tulee vielä hyvä olo,  ei ole mitään syytä olla menemättä mielenosoitukseen.