Krooninen kipu kestää yli kolme kuukautta tai ylittää ajan, jona kudosvaurio normaalisti paranee.
Krooninen kipu kestää yli kolme kuukautta tai ylittää ajan, jona kudosvaurio normaalisti paranee.
Krooninen kipu kestää yli kolme kuukautta tai ylittää ajan, jona kudosvaurio normaalisti paranee.
Krooninen kipu kestää yli kolme kuukautta tai ylittää ajan, jona kudosvaurio normaalisti paranee.

Kun kipu kestää kauan, siitä tulee tauti. Parannuskeino on aivojen uudelleenkoulutus.

Tip. Vesipisara tipahtaa otsalle. Sinut on sidottu paikoillesi. Et voi tehdä mitään, ainoastaan odottaa seuraavan vesipisaran tipahtamista. Ehkä se tippuu minuutin päästä, ehkä vasta vartin päästä. Tip.

Jos tiedät, että pääset pois heti halutessasi, kestät ehkä tätä kiinalaista vesikidutusta tunnin tai pari. Näin kävi Myytinmurtajat-ohjelmassa  televisiojuontaja Kari Byronille, jonka otsalle tippui pisara muutaman sekunnin välein. Byron kesti puolitoista tuntia, minkä jälkeen koe jouduttiin lopettamaan.

Juontaja oli kokeen loppuvaiheessa itkuinen ja kertoi joutuneensa paniikkiin. Leikistä tuli liian totta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mikäli tilanne on todellinen ja vesikidutus jatkuu päiviä, ihminen tulee hulluksi. Tapahtuu herkistyminen: pienen vesipisaran tippumisesta otsalle tulee kuin veitsenisku.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sama ilmiö, herkistyminen, tapahtuu myös kroonisessa eli pitkäaikaisessa kivussa. Fibromyalgiasta eli laaja-alaisesta kipu-uupumusoireyhtymästä kärsivälle jo pieni hipaisu tai vaikkapa lakanan kosketus voi aiheuttaa voimakkaan kipureaktion. Moni kuvaa tilannettaan kidutukseksi. Arviolta 300 suomalaista tekee vuosittainitsemurhan kivun vuoksi.

Viime vuosina lääkärit ovat alkaneet suhtautua krooniseen kipuun yhä vakavammin. Ajatukset ovat muuttuneet uuden tutkimustiedon myötä.

Perinteisesti ihmiset ovat vähätelleet kipua ja pitäneet sitä luonnollisena elämään kuuluvana asiana. Sellaista se onkin, sillä tarvitsemme kipua. Toisaalta nyt tiedetään, että kroonistuessaan kipu muuttuu pahaksi sairaudeksi. Silloin se ei ole enää mikään oire ja hyödyllinen hälytysmerkki vaan tauti, joka salakavalasti muokkaa elimistöä, aivoja ja mieltä.

Kipu hyökkää kolmena aaltona

Auts! Löit vasaralla sormeen. Aiheutit juuri itsellesi akuuttia eli äkillistä kipua. Ensimmäinen terävä kipureaktio tulee välittömästi, sekunnin kymmenesosassa. Vasaranisku hajottaa soluja, ja vauriokohdassa muodostuu liuta kemikaaleja, kuten arakidonihappoa, globuliinia, histamiinia ja serotoniinia. Kemikaalit aktivoivat läheisen nosiseptiivisen eli kudosvauriosta varoittavan A-delta-hermosäikeen, joka vie salamannopeasti viestin kivun voimakkuudesta ja tarkasta sijainnista selkäytimeen. Selkäytimestä tieto kulkeutuu aivoihin, ja tajuat, että löit juuri itseäsi vasemman etusormen päähän.

On tärkeää, että tieto tarkasta sijainnista tulee välittömästi. Selkäydin voi heti komentaa kroppasi toimimaan: ennen kuin edes aivosi ovat tajunneet tilanteen, nostat kätesi pois. Tämä refleksi on hyödyllinen, jos esimerkiksi osut kädelläsi kuumaan keittolevyyn. Reagointi estää vaurion laajenemisen.

Kipu ei kuitenkaan lopu tähän. Terävä ensireaktio oli vasta alkusoittoa.  Muutaman sekunnin päästä tunnet etusormessasi toisenlaisen kivun, laaja-alaisen jomotuksen. Sen on välittänyt selkäytimeen Chermosäie, jossa tieto kulkee hitaammin. Sen johtonopeus on 1–2,5 metriä sekunnissa, kun se myeliinitupellisessa A-delta-säikeessä on jopa 40 metriä sekunnissa. Toinen ero on, että C-hermosäie ottaa tietoa vastaan laajemmalta alueelta eikä kykene
kertomaan kivun tarkkaa sijaintipaikkaa. Sen sijaan se kykenee vahvistamaan kiputuntemusta. Siksi etusormesi on kohta kuin tulessa.

Aijai! Noin 15–30 sekunnin päästä koko sormi muuttuu punaiseksi. Kipu on nyt huomattavasti pahempi kuin ihan alussa. Pahimmillaan tämä tulehdusreaktio, jossa verisuonet laajenevat, on 5–10 minuutin kuluttua. Vaurioalueella ja sen ympäristössä useiden senttimetrien läheisyydessä C-hermosäikeet ovat yliaktiivisia.

Ne lähettävät nyt liian helposti ja liian voimakkaita impulsseja selkäytimeen – ihan pienikin sormen hipaisu sattuu.

Herkistyneet C-hermosäikeet ovat tärkeitä myös monissa kroonisissa kivuissa. Jos säikeet jäävät pitkäksi aikaa yliaktiivisiksi ja lähettelevät jatkuvasti liian voimakkaita signaaleja selkäytimeen, ajan mittaan keskushermostokin herkistyy. Vaurio, esimerkiksi vaikea palovamma, on jo parantunut, mutta kipu ei lakkaa, koska selkäydin lähettää jatkuvasti kipusignaaleja aivoihin. Kivun kroonistuttua aivojenkin toiminta muuttuu, mikä näkyy magneettikuvista.

Onneksi tällä kertaa ei käynyt kovin pahasti, vaikka etusormeasi yhä jomottaa. Vähän ajan päästä tilanne rauhoittuu ja kipu alkaa laantua. Huomenna sormessasi on mustelma.

Tunnottomuuskin on hengenvaarallista

”Kipu on lahja, jota kukaan ei halua”, on kirurgi ja tutkija Paul Brand todennut. Lahja se kuitenkin on, sillä ihmisen on vaikea selvitä hengissä ilman sitä.

Maailmalla on joitain satoja ihmisiä, jotka eivät kykene tuntemaan kipua. Heistä on paljon kertomuksia: miten he kastavat kätensä vahingossa kuumaan veteen, eivät lopeta kävelyä, vaikka jalka on murtunut, tai lyövät taaperoikäisenä päätään pöytään, koska se on hauskaa. Moni on purrut palasen kielestään tai testannut uusia hampaitaan ihoonsa.

Ensimmäistä kertaa tutkijat kuvasivat kiputunnottoman ihmisen jo vuonna 1932 Journal of Nervous and Mental Disease -lehdessä. Kyseinen mies ansaitsi elantonsa esiintymällä ihmisneulatyynynä. Hänen ristiinnaulitsemisesityksensä jouduttiin keskeyttämään, kun yleisössä ollut nainen pyörtyi.

Tavallista enemmän kiputunnottomuudesta kärsiviä on Japanissa, arviolta yli 300. Toinen selvä keskittymä sijaitsee Suomen rajan takana, pohjoisruotsalaisessa Vittangissa. Kyläpahasesta on todettu lähes 40 tapausta. Liekö se ollut innoituksena kirjailija Stieg Larssonille, jonka Millennium-trilogian pahis Ronald Niedermann ei tunne kipua.

Synnynnäisen kiputunnottomuuden taustalla on useita erilaisia geenimuutoksia. Yksi muoto on cipa-oireyhtymä, jonka aiheuttaa mutaatio ntrk1-geenissä. Geenin tuottama reseptori on tärkeä hermosolujen elämälle. Kun geenissä on virhe, hermot tuhoutuvat. Ihminen ei hikoile eikä tunne lämpötiloja tai kipua. Paitsi kiputunnottomuus myös hikoilemattomuus johtaa vakaviin ongelmiin, sillä kesäkuumalla tai kuumeessa elimistön lämpötila helposti nousee vaarallisen korkeaksi. Puolet geenivirheen kantajista kuolee alle kolmen vuoden iässä.

Vuonna 2006 brittitutkijat kuvasivat Nature-lehdessä perinnöllisen kiputunnottomuutta aiheuttavan muutoksen geenissä scn9a. He olivat saaneet pakistanilaisilta lääkäreiltä vihjeen kadulla hurjia temppuja esittävästä pojasta. Poika työnsi veitsiä käsivartensa läpi ja käveli polttavilla hiilillä. Hän kuoli 14-vuotiaana hypättyään talon katolta.

Tutkijat löysivät sukulaisperheistä kuusi muuta kivulle immuunia henkilöä. Kaikilla oli erilaisia vammoja ja murtumia. Kaksi heistä oli purrut kolmanneksen kielestään pois. He kykenivät tuntemaan kylmän ja kuuman sekä neulanpistoksen, mutta mikään ei sattunut – tosin vanhimmat heistä olivat opetelleet näyttelemään kipua.

Mutaatiosta vinkkejä parantamiseen

Kiputunnottomuudesta kärsivät kiinnostavat nyt tutkijoita, sillä heidän kauttaan saatava tieto voi auttaa kroonisesta kivusta kärsiviä. Scn9a-geeni kiinnostaa erityisesti, sillä toiset mutaatiot samaisessa geenissä aiheuttavat kantajalleen kroonisia kiputiloja.

Scn9a-geenin tuottama proteiini toimii hermosolujen pinnassa natriumkanavan osana. Kiputunnottomilla kanava muotoutuu geenivirheen vuoksi väärin, ja siksi
natriumionit eivät pääse virtaamaan solukalvon läpi eikä synny kipuviestiä vievää jännitemuutosta.

Jännitemuutos eli impulssi on hermosolujen toiminnassa kaiken a ja o. Normaalitilanteessa kipuviesti etenee siten, että hermovälittäjäaine sitoutuu solukalvon pinnalla oleviin natriumionikanaviin ja saa ne aukeamaan. Tällöin positiivisia natriumioneja virtaa sisään, jolloin solukalvon sisäpuolen jännite muuttuu negatiivisesta positiiviseksi. Tämä jännitemuutos etenee solukalvolla avaten aina seuraavat ja seuraavat natriumkanavat.

Impulssin jälkeen solun pitää palautua ennalleen, ennen kuin se on valmis ottamaan vastaan uuden viestin. Solukalvon sisäpuolen jännite palautuu negatiiviseksi, kun positiivisia kaliumioneja virtaa ulos. Lopuksi solu ryhtyy normalisoimaan tilannetta eli pumppaamaan kaliumioneja solukalvon sisäpuolelle ja natriumioneja ulkopuolelle.

Tutkijat uskovat, että scn9a-mutaatioita tutkimalla voidaan etsiä uusia hoitoja krooniseen kipuun. Ehkä tulevaisuudessa löytyy keino, jolla voi muokata natriumkanavan toimintaa, hillitä turhia impulsseja ja estää kipua. Ainakin se on tutkijoiden toive. Uusia lääkkeitä kroonisen kivun hoitoon tarvitaan.

Kudosvaurioita, hermokipua ja aavesärkyä

Kroonisen kivun taustalla on monia syitä. Kipua on monenlaista, ja kaikentyyppinen kipu voi pitkittyä.

Kudosvauriosta varoittava eli nosiseptiivinen kipu voi laueta paitsi vasaraniskun kaltaisesta mekaanisesta voimasta myös lämmöstä, hapenpuutteesta,  tulehduksesta tai kemikaalin vaikutuksesta. Pitkittynyttä kudosvauriokipua aiheuttavat esimerkiksi nivelrikko, nivelreuma, kasvaimiin liittyvä kipu ja krooninen mahahaava.

Neuropaattinen kipu sen sijaan johtuu hermojen vaurioitumisesta tai niiden toiminnan muuttumisesta. Kipu ei enää varoita mistään, vaan vaurioituneet hermosäikeet menevät sekaisin ja lähettelevät vääriä viestejä keskushermostoon. Toki usein taustalla on kudosvaurio, esimerkiksi onnettomuus tai iso leikkaus. Toisaalta neuropaattista kipua aiheuttavat myös tietyt hermoja tuhoavat sairaudet tai lääkkeet, kuten diabetes, ms-tauti, kemoterapia ja alkoholismi.

Yksi paljon tutkittu esimerkki neuropaattisesta kivusta on amputoidun raajan aavesärky. Vaikka käsi on poissa, aivot saavat yhä kipuviestejä hermoilta, jotka aikoinaan toivat sieltä impulsseja. Lähes 90 prosenttia amputaation kokeneista kertoo saavansa poistetun raajan suunnasta epämukavia tuntemuksia, kuten kutinaa tai kipua. Toimettomat hermosyyt keksivät itselleen puuhasteltavaa. Tällaista kipua on hyvin vaikea hoitaa lääkkeillä, mutta onneksi siihen on viime vuosina keksitty uusi mielenkiintoinen hoitomuoto, peiliterapia.

Peilihoito amputoi aavekäden

Peilihoidossa potilaan aivot huijataan uskomaan, että amputoitu raaja on edelleen olemassa. Menetelmä perustuu ihmisen peilisolujärjestelmän hyödyntämiseen. Peilisolut ovat hermosoluja, jotka tukeutuvat liikkeisiin, ääniin, ilmeisiin ja eleisiin ja jäljittelevät sitä, mitä toinen ihminen tekee ja tuntee. Jos esimerkiksi näet, että kaverisi lyö jalkansa pöydänkulmaan, myös omissa aivoissasi kyseinen kipualue aktivoituu. Ilmiö on todettu aivojen magneettikuvissa.

Kalifornialainen neurotieteilijä Vilayanur Ramachandran osoitti vuonna 2009, että aavesärystä kärsivä voi saada kipuunsa helpotusta yksinkertaisesti katsomalla, kun joku toinen hieroo tai taivuttelee omaa kättään. Pari vuotta myöhemmin hän esitteli ensimmäisiä tuloksiaan peiliterapiasta. Siinä potilaan amputoitu käsi piilotetaan peilin taakse. Kun potilas katsoo peiliin, siitä heijastuukin hänen terveen kätensä peilikuva. Näyttää siltä, kuin hänellä olisi jälleen kaksi kättä.

Hoidossa potilas yrittää liikutella molempia käsiään. Ideana on huijata aivot kuvittelemaan, että amputoitu käsi on kunnossa, jolloin aivot rauhoittuvat. Aavesäryssä aivot nimittäin saavat amputoidusta kädestä hermoviestejä, vaikka näköviesti kertoo käden olevan poissa. Tilanne on aivoille ristiriitainen. On todettu, että amputoidun raajan tilalle kannattaa mahdollisimman pian hankkia tekoraaja. Silloin on todennäköisempää, ettei aavesärkyä kehity.

Monet kertovat, että he tuntevat harjoituksissa aavekäden matkivan todellisen käden liikettä. Osa potilaista pystyy peilihoidossa rentouttamaan aavekäden ja saa kivun laantumaan.

Nykyisin peilihoito on jo melko yleisesti kuntoutuskäytössä, myös Suomessa. Sillä hoidetaan paitsi aavesärkyä myös esimerkiksi aivohalvausta, raajojen kiputiloja, nivelrikkoa ja nivelreumaa. Tarkkaa vaikutusmekanismia ei tunneta, mutta esimerkiksi aivohalvauksessa peiliharjoitusten avulla pyritään löytämään halvaantuneen käden liikuttamiseen tarvittavia hermoja. Usein aivojen vaurioalue ei ole täydellinen ja jäljellä voi olla hermosoluja; ne eivät vain ole aktiivisia. Tutkijat uskovat, että liikkeen katsominen aktivoi uudelleen motorisia aivoalueita.

Vähän kuin autoimmuunisairaus

Miksi kipu kroonistuu? Sitä ei tiedetä. Kroonista kipua voisi itse asiassa verrata autoimmuunisairauteen. Molemmissa tapauksissa alun perin hyödyllisestä elimistön reaktiosta sikiää sairaus.

Autoimmuunisairaudessa elimistön puolustusjärjestelmä aktivoituu liikaa ja turhaan, kroonisessa kivussa hermosto. Samalla tavoin kuin autoimmuunisairaus
muokkaa koko kehon toimintaa myös kipusairaan elimistön toiminta muuttuu. Viime aikoina tutkijat ovat alkaneet arvella, että näillä taudeilla on myös todellinen yhteys.

Tutkituimpia kroonisia kipusairauksia on fibromyalgia, joka on edelleen osittain mysteeri. Aiemmin taudista kärsiviä pidettiin mieleltään sairaina. Potilaat kokevat kipua eri puolilla elimistöään ilman mitään näkyvää tai testein todettavaa syytä. Hermot ovat herkistyneet niin, että pienikin kosketus voi aiheuttaa voimakkaan kipureaktion.

Nykyisin tutkijat uumoilevat, että kyseessä on keskushermoston tulehdustila. Puolustusjärjestelmä kuvittelee, että elimistössä on jatkuva infektio, ja keskushermostossa vapautuu välittäjäaineita, jotka aiheuttavat kipuoireita.

Tutkimuksissa on todettu, että fibromyalgiasta kärsivien elimistö tuottaa tavallista vähemmän onnellisuushormoni endorfiinia. Myöskään luonnollinen kivun sopeutumisjärjestelmä ei toimi: jos käsivarsi on kipeä ja joku astuu varpaalle, normaalisti käsi tuntuu hetken aikaa vähemmän kipeältä, sillä aivot keskittyvät uuteen kipuun. Hiljattain fibromyalgian taustalta löydettiin myös perinnöllisiä muutoksia kipua säätelevissä geeneissä.

Valkoisen aineen rakenne muuttuu

Vaikka tutkijat eivät vielä osaa kertoa syytä kivun kroonistumiseen, kohta kipua pystytään ehkä mittaamaan ja ennustamaan. Kaikki tieto löytyy aivoista.

Huhtikuussa 2013 Coloradon yliopiston tutkijat osoittivat New England Journal of Medicine -lehdessä, että käsivarteen aiheutetun kivun voimakkuutta voi mitata aivoista toiminnallisella magneettikuvauksella. Vania Apkarian ryhmineen puolestaan raportoi syyskuussa Pain-lehdessä, että kivun pitkittymisen voi ennustaa aivokuvista.

Apkarianin tutkimukseen osallistui 46 alaselkäkivuista kärsivää ihmistä, joilla oli ennen sairaalaan tuloa ollut kipuja kolmen kuukauden ajan mutta ei kauempaa. Vuoden seurannan aikana puolet toipui ja toisilla kipu kroonistui. Tutkijat havaitsivat näiden ryhmien välillä eron: aivojen valkoisen aineen rakenne oli krooniseen kipuun sairastuneilla erilainen. Jo ensimmäiset aivokuvat paljastivat, kenellä kipu tulisi pitkittymään.

Viime vuosina on puhuttu paljon aivojen muovautuvuudesta. Se toimii myös kroonisessa kivussa: normaaliaivoista tulee kipuaivot. On todettu, että kroonisesta kivusta kärsivillä muun muassa aivojen harmaan aineen määrä vähenee. Aivojen tietyt osat voivat surkastua pysyvästi.

Aivot eivät siis vain passiivisina ota vastaan ärsykkeitä vaan reagoivat säätämällä rakennettaan. Onneksi tätä aivojen muuntumiskykyä osataan myös hyödyntää.

Aivokuvan avulla punnertaminen auttaa

Keskity, keskity! Istut virtuaalisilmälasit päässäsi ja tarkkailet kuvaruudulta aivojesi toimintaa – tai oikeastaan näet kuvan kolmesta nuotiosta. Välillä nuotioiden liekit kasvavat suuremmiksi, välillä ne hiipuvat. Liekit kuvaavat aivojesi pihtipoimun sekä oikean ja vasemman aivosaaren aktiivisuutta. Ne ovat alueita, joissa aivosi käsittelevät kipua.

Olet jo vuosia kärsinyt onnettomuuden jälkeisestä kroonisesta selkäkivusta. Aivosi ovat oppineet kivun. Se ei hellitä, vaikka selän pitäisi olla nyt kunnossa. Haluat opettaa aivoillesi uusia tapoja.

Keskityt. Periaate on sama kuin lihasten treenaamisessa, toistat erilaisia harjoituksia, aivopunnerruksia. Opettelet hallitsemaan aivotoimintaasi ajatusten voimalla. Välillä kasvatat nuotion liekkiä, välillä yrität saada sen sammumaan. Koko ajan näet reaaliaikaisesti, mitä aivoissasi tapahtuu, ja voit keskittää ajatuksiasi uudelleen – hakea oikeat keinot hallita tulta.

Ehkä kuvittelet, että pienet ihmiset kaivavat lapiolla kipua pois selästä, tai liität mielessäsi kivun negatiivisten assosiaatioiden sijaan johonkin itsellesi mieluisaan asiaan. Kipu hellittää.

Kuulostaako scifiltä? Tätä on jo kokeltu kalifornialaisessa Stanfordin yliopistossa, ja vastaavia kokeita on menossa useissa muissakin tutkimuslaitoksissa.

Tutkijat uskovat, että aivojen toiminnalliseen magneettikuvaukseen perustuva harjoittelu on yksi tulevaisuuden keino kroonisen kivun hallintaan. Tinnitusta eli korvien soimista sillä on jo pystytty parantamaan.

Harjoitusajan ei edes tarvitse olla pitkä Tutkimuksissa koehenkilöt kykenivät jo muutaman neliminuuttisen harjoitusjakson jälkeen hallitsemaan aivojensa tiettyjen osien aktiivisuutta.

Mari Heikkilä on maatalous- ja metsätieteiden lisensiaatti, mikrobiologi ja vapaa tiedetoimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2014.

Näistä lievitystä

 1. Tulehduskipulääkkeet. Ibuprofeeni ja asetyylisalisyylihappo eli aspiriini lamaavat entsyymiä, joka tuottaa tulehdusta edistäviä aineita.
 2. Parasetamoli. Vaikuttaa lähinnä keskushermostoon. Ei juuri hillitse tulehdusta.
 3. Opiaatit. Morfiini, buprenorfiini, fentanyyli ja kodeiini sitoutuvat keskushermoston opiaattireseptoreihin. Ne vaikuttavat myös aivojen mielihyväkeskukseen ja aiheuttavat riippuvuutta. Elimistö tuottaa itsekin opiaatteja, kuten endorfiinia.
 4. Masennuslääkkeet. Sitalopraami, amitriptyliini ja duloksetiini lisäävät mielihyvähormonien, kuten serotoniinin, määrää keskushermostossa estämällä niiden poistumista.
 5. Epilepsialääkkeet. Gabapentiini ja pregabaliini estävät hermoimpulssien etenemistä tukkimalla hermosolujen ionikanavia. Vastaavia lääkkeitä on kehitteillä krooniseen
  kipuun: merietanan myrkystä eristetty tsikonotidi on jo käytössä, mustamamban
  myrkystä eristetty mambalgiini vasta tulossa.
 6. Keskustelu. Psykoterapiassa tavoitteena on vähentää kipuun liittyvää pelkoa ja toimintarajoitteita sekä opettaa kohdistamaan huomio pois kivusta.  Rentoutumistekniikoilla ja hypnoosilla opetetaan lihasten rentouttamista.
 7. Kosketus. Hieronta ja akupainanta vähentävät turvotusta ja kipua edistämällä paikallista verenkiertoa ja aineenvaihduntaa.
 8. Aivotreenit. Peiliterapialla ja toiminnallisen magneettikuvauksen avustamalla aivojumpalla muokataan aivojen toimintaa ja opetetaan kipu pois.
 9. Ravintolisät. Kalaöljy vähentää tulehdusta ja kipua. Tietyillä yrteillä, kuten kurkumalla, vihreällä teellä, inkiväärillä ja rosmariinilla, on sama vaikutusmekanismi kuin tulehduskipulääkkeillä. Niissä on myös sama sivuvaikutus eli mahahaavariski. D-vitamiinin pieni pitoisuus on useissa tutkimuksissa yhdistetty krooniseen kipuun. Hyödystä kivun hoidossa on saatu jonkin verran näyttöä myös kapsaisiinilla, glukosamiinilla, kondroitiinilla, magnesiumilla, asetyyli-L-karnitiinilla
  ja alfalipoiinihapolla.
 10. Akupunktuuri. Neulojen pistämisen ihoon oletetaan vapauttavan endorfiineja sekä stimuloivan ääreishermostoa ja siten vähentävän kipua. Menetelmän hyödyllisyydestä on näyttöä selkäkivuissa ja nivelrikoissa.
 11. Sähköstimulaatio. Kun kosketushermopäätteitä ärsytetään sähköisesti, syntyvät värinät tai lihassupistukset estävät kipua etenemästä selkäytimestä aivoihin. Auttaa esimerkiksi lihasluustokipuihin.
 12. Magneettistimulaatio. Aivojen magneettistimulaatiohoidoissa aivokuoren hermosoluja aktivoidaan vaihtelevan magneettikentän synnyttämällä sähkövirralla. Laitetta kuljetetaan pään ulkopuolella. Melko uusi menetelmä kivunhoidossa, jonkin verran näyttöä.
 13. Aivostimulaatio. Aivoihin työnnetään ohuet elektrodit kalloon porattujen reikien kautta, minkä jälkeen aivojen syviä osia stimuloidaan sähköimpulsseilla. Kokeiltu kroonisen kivun hoidossa. Käytetään Parkinsonin taudissa, epilepsiassa ja masennuksessa.
 14. Kipustimulaattori. Asennetaan selkäytimen epiduraalitilaan leikkauksella. Potilas voi antaa kaukosäätimellä sähköimpulsseja, jotka peittävät kipuviestin etenemisen ylemmäs keskushermoston kipukeskuksiin.
 15. Kipupumppu. Asennetaan leikkauksella ihon alle tai selkäytimeen. Mekaaninen laite, jolla potilas voi annostella kipua hillitsevää lääkettä, kuten opiaattia.
 16. Hermojen katkaisu. Käytetään vain syöpäpotilailla, joiden odotettavissa oleva elinaika on melko lyhyt.
2367
Seuraa 
Viestejä6960

Rousseau kirjoitti:

Muutoin onkin sitten eläkeläisalennukset aika olemattomia, ainakaan busseissa niitä ei saa kuin veteraanit. 

Sairaseläkeläisenä voisit mennä johonkin paikkakuntasi eläkeläisyhdistykseen (jos huolivat jäseneksi), ja päästä sitä kautta ilmaiseksi tai halvalla liikuntaharrastusten pariin. Tiedän, että joillakin paikkakunnilla eläkeläisyhdistysten jäsenet pääsevät ilmaiseksi uimahalliin, kuntosaleille, jumppiin (ja muuhin toimintaan) ainakin päiväsaikaan.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Lainaus:
Tutkimuksissa on todettu, että fibromyalgiasta kärsivien elimistö tuottaa tavallista vähemmän onnellisuushormoni endorfiinia.

Useamman eri kehollisen kiputilan kohdalla olen todennut nyt jokusen vuoden ajan että kesällä olen melkeinpä oireeton, mutta syyskuussa paukahtaa vaivat päälle ja siitä ne sitten vaan lisääntyy, kunnes alkukesästä taas helpottaa. Olen pähkäillyt että kumpi mahtaa varsinaista olla normaali eli "normitilanne". Se että on milloin mitäkin kipua talvikaudella, vai se että ei ole juuri mitään kipuja kesäkaudella. Jokatapauksessa endorfiinien määrästähän tämä taitaa olla kiinni. Kesäkautena nautin valosta ja lämmöstä, ja pystyn harjoittamaan aktiviteetteja jotka tuottavat minulle suurta nautintoa. Talvikaudella harvat on huvit, ja nykyään sitäkin harvemmat kun ei säitä pitele.

Mitenkähän sitä onnellisuushormoonia sitten saadaan erittymään, jos ei pääse kokemaan asioita joista kokisi itsensä onnelliseksi? Tai jos ei onnellistu lainkaan vaikka kokisi asioita joista pitäisi nauttia? Asenteesta jäkättäminen on aika turhaa touhua jos kehossa on pysyvä endorfiinivaje.

***

Olen saanut käsityksen että joissakin kroonillistuneissa kiputiloissa voisi olla kyse jopa siitä että keho alkaa kasvattamaan liikaa hermopäätteitä jotka sitten lähettävät (tarpeettomia) kipuimpulsseja. Tuollaista ilmeisesti hoidetaan joskus jopa leikkauksin (vestibuliitissa ainakin). Poistetaan kudosta hermopäätteineen. Tällaisen mielikuvan olen saanut, en mene takuuseen että ymmärsin oikein. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla