Ruska lähestyy. Kun keltapunainen väriloisto on nautittu, puut tyhjenevät lehdistä. Havupuut sen sijaan pitävät vihreät neulasensa läpi talven. Miksi näin tapahtuu?

Näillä leveysasteilla lehtipuut luopuvat syksyisin lehdistään, koska lehdet eivät kestäisi talven kylmyyttä.

Havupuut sopeutuvat talveen kuivattamalla neulasten solukoita, sillä solut tuhoutuvat, jos ne pääsevät jäätymään. Lehtipuiden strategia on toinen. Päivän lyhetessä ne alkavat varautua talveen hajottamalla viherhiukkaset lehdistään ja keräävät niiden ainesosat talteen runkoon ja juuriin. Kun lehtivihreä on poissa, muut värit pääsevät loistamaan ja ruska alkaa.

Lämmin tai poikkeuksellisen kirpeä syksy ei siirrä ruskan ajankohtaa. Kunkin puun perimä sanelee, millä päivän pituudella lehtivihreän hajottaminen alkaa. Lämpenemisestä johtuvaan kasvukauden pitenemiseen voivat sopeutua vasta seuraavat puupolvet evoluution kautta.

Lehtivihreän varastoinnin jälkeen hormonaalinen signaali laukaisee soluseinämien hajoamisen lehtiruodissa. Solut kuolevat parin solukerroksen vahvuisella irtoamisvyöhykkeellä, ja erityisesti solujen välinen keskiseinä hajoaa. Samalla oksan ja lehden liitoskohta sulkeutuu, niin etteivät sienet ja bakteerit pääse oksaan.Tällaisen lehden tuuli ravistaa helposti irti puusta. Kun soluseinän hajoaminen on tarpeeksi pitkällä, lehden oma painokin riittää irrottamaan sen.

Isoissa lehdissä etunsa

Maahan sataa syksyllä valtava määrä biomassaa. Vaikka arvokkain omaisuus on otettu talteen runkoon, on energian hukkaa pudottaa vaivalla kasvatetut lehdet ja tuottaa joka kevät uudet. Miksi täällä pohjoisessa puilla yleensä on lehtiä eikä pelkkiä neulasia, jotka kestävät tuiskun ja kylmyyden?

Elämä lehtipuuna kannattaa, koska lehtien teho yhteyttäjinä on ylivoimainen neulasiin verrattuna. Lehdissä on paljon enemmän pinta-alaa, jolla kerätä auringon valoa ja hiilidioksidia. Siellä missä kasvukausi on riittävän pitkä, lehtipuut menestyvät tästä syystä havupuita paremmin, vaikka niille syntyykin hävikkiä lehtien pudottamisesta.

Kun kasvukausi pohjoiseen mentäessä lyhenee, lehtien yhteyttämistehosta saatu etu pienenee. Siksi havumetsät hallitsevat pohjoisessa. Neulasten pinta-ala on pieni ja niin on yhteyttämistehokin, mutta kylmyyttä ja kuivuutta ne kestävät hyvin.

Siperiassa kasvaa lehtikuusia. Ne pudottavat talveksi neulasensa, koska Siperian pakkasista eivät selviä neulasetkaan.

Lähde: Kasvibiologian professori Jaakko Kangasjärvi, Helsingin yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2009

Kätevä sana on valunut moneen käyttöön.

Makea vesi kuuluu elämän perusedellytyksiin. Siksi tuntuu itsestään selvältä, että vesi-sana kuuluu suomen kielen vanhimpiin sanastokerroksiin.

Se ei kuitenkaan ole alun perin oma sana, vaan hyvin vanha laina indoeurooppalaisista kielistä, samaa juurta kuin saksan Wasser ja englannin water.

Suomensukuisissa kielissä on toinenkin vettä merkitsevä sana, jota edustaa esimerkiksi saamen čáhci, mutta sen vastine ei syystä tai toisesta ole säilynyt suomessa. Ehkäpä indoeurooppalainen tuontivesi on tuntunut muodikkaammalta ja käyttökelpoisemmalta.

Tarkemmin ajatellen vesi-sana on monimerkityksinen. Luonnon tavallisimman nesteen lisäksi se voi tarkoittaa muunkinlaisia nesteitä, kuten yhdyssanoissa hajuvesi, hiusvesi tai menovesi.

Vesiä voi erotella käsittelyn tai käyttötarkoituksen mukaan, vaikka Suomen oloissa juomavesi, kasteluvesi ja sammutusvesi ovatkin usein samaa tavaraa. Sade- ja sulamisvesistä tulee varsinkin asutuskeskuksissa viemäröitävää hulevettä. Murteissa hulevesi tarkoittaa tulvaa tai muuta väljää vettä, esimerkiksi sellaista, jota nousee sopivilla säillä jään päälle.

Luonnon osana vesi voi viitata erilaisiin vedenkokoumiin, etenkin järviin. Suomen peruskartasta löytyy satoja vesi-loppuisia paikannimiä, joista useimmat ovat vesistönnimiä, kuten Haukivesi, Hiidenvesi tai Puulavesi.

Useat vesien rannalla olevat asutuskeskukset ovat saaneet nimensä vesistön mukaan. Vesi-sana ei enää suoranaisesti viittaa veteen, kun puhutaan vaikkapa Petäjäveden kirkosta tai Ruoveden pappilasta.

Vesi-sanasta on aikojen kuluessa muodostettu valtava määrä johdoksia ja yhdyssanoja. Näistä suuri osa on vanhoja kansanomaisia murresanoja, kuten vetelä, vetinen, vetistää ja vettyä.

Vesikosta on muistona enää nimi, sillä tämä vesien äärellä ja vedessä viihtyvä näätäeläin on hävinnyt Suomesta 1900-luvun kuluessa. Myyttisiä veden asukkaita ovat olleet vetehinen ja vesu eli vesikyy, jotka mainitaan myös Kalevalassa.

Antiikista 1700-luvun loppupuolelle asti uskottiin veden olevan yksi maailman alkuaineista. Sitten selvisi, että se onkin vedyn ja hapen yhdiste. Oppitekoinen uudissana vety tuli suomen kielessä tarpeelliseksi kuitenkin vasta 1800-luvun puolimaissa, kun luonnontieteistä alettiin puhua ja kirjoittaa suomeksi.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Alzheimerin tautiin tarkoitettu lääke auttoi unien hallintaa.

Jos haluat hallita uniasi, se voi onnistua muistisairauden hoitoon tarkoitetulla lääkkeellä. Lääke virittää ihmisen näkemään niin sanottuja selkounia, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Selkounessa ihminen tiedostaa näkevänsä unta ja pystyy jopa vaikuttamaan siihen.

Joka toinen ihminen on mielestään nähnyt selkounen ainakin kerran elämässään. Joka neljäs näkee niitä kuukausittain, arvioi parin vuoden takainen tutkimuskatsaus.

Alzheimerlääke auttoi tuoreessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa koehenkilöitä selkouniin. Koehenkilöistä nuori nainen onnistui unessa rullaluistelemaan tavaratalossa, kun oli ensin suunnitellut sitä valveilla.

”Luistelimme ystäväni kanssa pitkin käytäviä. Oli niin hauskaa, että upposin täysillä uneen mukaan”, 25-vuotias nainen kuvailee.

Unet olivat koehenkilöiden mukaan lääkkeen vaikutuksesta todentuntuisempia kuin ilman lääkettä. Yhdysvaltalainen tutkimus julkaistiin Plos One -lehdessä.

Kokeessa tutkijat harjoittivat yli 120 eri ikäistä koehenkilöä näkemään selkounia. Ryhmään oli valkoitunut ihmisiä, jotka muistavat unensa hyvin ja ovat kiinnostuneita selkounista.

He opettelivat tekniikoita, joiden pitäisi helpottaa selkouneen pääsyä. Pitkin päivää ja ennen nukkumaan menoa voi esimerkiksi toistella itselleen, että kun näen unta, muistan näkeväni unta.

Unia voi visualisoida eli harjoitella mielessään etukäteen. Selkouneen päästyään voi tehdä todellisuustestejä, kuten onnistuuko seinän läpi käveleminen tai leijuminen.

Lääkekokeessa, jota johti selkounien uranuurtaja Stephen LaBerge, koehenkilöt saivat galantamiinia. Sitä käytetään lievän tai kohtalaisen vaikean Alzheimerin taudin hoitoon.

Lääke terästää asetyylikoliinin määrää aivoissa. Asetyylikoliini huolehtii viestien välityksestä aivosolujen välillä, virkistää muistia ja kiihdyttää rem-unta. Juuri remvaiheessa ihminen näkee yleisimmin unia.

Suurimman annoksen galantamiinia saaneista 42 prosenttia pystyi kuvauksensa mukaan selkouniin. Osuus oli huomattavasti suurempi osa kuin muissa koeryhmissä.

Koehenkilöiden unta ei mitattu unilaboratorioiden laitteilla, joilla tallennetaan silmien liikkeitä ja elintoimintoja. Tulokset perustuivat koehenkilöiden kertomaan.

LaBerge seurasi kuitenkin toisessa tuoreessa tutkimuksessaan silmien liikkeitä unennäön aikana. Silmien liikkeet kiihtyvät rem-unen aikana.

Kun koehenkilöt siirtyivät selkouneen, he liikuttivat silmiään ennalta sovitusti vasemmalta oikealle. Sitten heidän piti seurata unensa kohteita, joita he olivat ennalta visualisoineet.

Silmät liikkuivat sulavasti, samoin kuin ihmisen seuratessa katseella todellista kohdetta. Kuviteltua kohdetta seuratessa silmät liikkuvat nykäyksittäin.

Tutkimus julkaistiin Nature Communications -lehdessä.

Kysely

Oletko nähnyt selkounta?

mdmx
Seuraa 
Viestejä5216
Liittynyt23.11.2009

Viikon gallup: Oletko nähnyt selkounta?

Käyttäjä4499 kirjoitti: Mikä on mt häiriö? Kuten sanoin, minusta lääkkeen käyttö tuohon tarkoitukseen on arveluttavaa. Siinä mennään ehkä peruuttamattomasti alueelle, jonne ei pitäisi mielestäni olla mitään asiaa suoranaisesti. Ehkä en nyt vain ymmärrä tarvetta nähdä hallittua "unta" - miksi ei vain kuvitella? Jos "hourailet" saman, tunnet sen varmaan voimakkaammin. Mutta toisaalta et ole siitä niin tietoinen kuin hereillä ollessa, vai mitä? Niin siis, siinä nimenomaan on täysin tietoinen että...
Lue kommentti