Ruska lähestyy. Kun keltapunainen väriloisto on nautittu, puut tyhjenevät lehdistä. Havupuut sen sijaan pitävät vihreät neulasensa läpi talven. Miksi näin tapahtuu?

Näillä leveysasteilla lehtipuut luopuvat syksyisin lehdistään, koska lehdet eivät kestäisi talven kylmyyttä.

Havupuut sopeutuvat talveen kuivattamalla neulasten solukoita, sillä solut tuhoutuvat, jos ne pääsevät jäätymään. Lehtipuiden strategia on toinen. Päivän lyhetessä ne alkavat varautua talveen hajottamalla viherhiukkaset lehdistään ja keräävät niiden ainesosat talteen runkoon ja juuriin. Kun lehtivihreä on poissa, muut värit pääsevät loistamaan ja ruska alkaa.

Lämmin tai poikkeuksellisen kirpeä syksy ei siirrä ruskan ajankohtaa. Kunkin puun perimä sanelee, millä päivän pituudella lehtivihreän hajottaminen alkaa. Lämpenemisestä johtuvaan kasvukauden pitenemiseen voivat sopeutua vasta seuraavat puupolvet evoluution kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lehtivihreän varastoinnin jälkeen hormonaalinen signaali laukaisee soluseinämien hajoamisen lehtiruodissa. Solut kuolevat parin solukerroksen vahvuisella irtoamisvyöhykkeellä, ja erityisesti solujen välinen keskiseinä hajoaa. Samalla oksan ja lehden liitoskohta sulkeutuu, niin etteivät sienet ja bakteerit pääse oksaan.Tällaisen lehden tuuli ravistaa helposti irti puusta. Kun soluseinän hajoaminen on tarpeeksi pitkällä, lehden oma painokin riittää irrottamaan sen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Isoissa lehdissä etunsa

Maahan sataa syksyllä valtava määrä biomassaa. Vaikka arvokkain omaisuus on otettu talteen runkoon, on energian hukkaa pudottaa vaivalla kasvatetut lehdet ja tuottaa joka kevät uudet. Miksi täällä pohjoisessa puilla yleensä on lehtiä eikä pelkkiä neulasia, jotka kestävät tuiskun ja kylmyyden?

Elämä lehtipuuna kannattaa, koska lehtien teho yhteyttäjinä on ylivoimainen neulasiin verrattuna. Lehdissä on paljon enemmän pinta-alaa, jolla kerätä auringon valoa ja hiilidioksidia. Siellä missä kasvukausi on riittävän pitkä, lehtipuut menestyvät tästä syystä havupuita paremmin, vaikka niille syntyykin hävikkiä lehtien pudottamisesta.

Kun kasvukausi pohjoiseen mentäessä lyhenee, lehtien yhteyttämistehosta saatu etu pienenee. Siksi havumetsät hallitsevat pohjoisessa. Neulasten pinta-ala on pieni ja niin on yhteyttämistehokin, mutta kylmyyttä ja kuivuutta ne kestävät hyvin.

Siperiassa kasvaa lehtikuusia. Ne pudottavat talveksi neulasensa, koska Siperian pakkasista eivät selviä neulasetkaan.

Lähde: Kasvibiologian professori Jaakko Kangasjärvi, Helsingin yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2009

Sisältö jatkuu mainoksen alla