Anteeksi. Puuhamaa-huvipuistoa mainostava laulu jäi nyt varmaan soimaan aika monen lukijan päähän koko päiväksi.

Ilmiö ei ole uusi, vaikka se on yleistynyt nyky-yhteiskunnassa, jossa musiikkia tulvii korviin kaikkialla. Yhdysvaltalainen klassikkokirjailija Mark Twain kuvasi ”laulun renkutuksen” avuttomaksi tekevää mahtia jo 1876 novellissaan A Literary Nightmare.

Tarinan kertoja alkaa taistella melodiaa vastaan aamiaisella. Päivällä hän huomaa liikuttavansa jalkojaan laulun tahdissa. Koko illan hänen mielensä toistaa sävelmää, ja vuoteessaan hän pyörii ja kierii, mutta musiikki ei lakkaa. Se jatkuu koko yön.

Lähes kaikilla soi

Tutkimusten mukaan lähes kaikki meistä kärsivät joskus vastentahtoisesti mielessä soivista melodioista eli niin kutsutuista korvamadoista, mutta alttius myös vaihtelee ihmisestä toiseen.

- Naiset ovat herkempiä korvamadoille kuin miehet ja nuoret herkempiä kuin vanhat. Kaikkein altteimpia ovat musiikin harrastajat, sanoo Tietotekniikan tutkimuslaitoksessa Hiitissä työskentelevä tekniikan tohtori Lassi Liikkanen, joka on tutkinut 10 000 suomalaisen kokemuksia musiikin tahattomasta kuvittelusta.

- Soittaminen on hieman altistavampaa kuin kuunteleminen, tutkija täsmentää.

Lääkkeet ovat vähissä

Vaikka korvamadot ovat kiusallisia, ne ovat harmittomia ja menevät ohi itsestään, tosin joskus vasta päivien päästä. Jos soitto jatkuu pitkään, ei auta kuin sinnitellä, sillä vaivaan ei ole lääkettä.

Ainoa kansan tuntema keino on yrittää hyräillä jotain toista melodiaa – mutta silloin käy herkästi niin, että korvaajasta syntyy uusi korvamato.

- Niin, parempia strategioita ei juuri ole tarjolla. Omien tutkimusteni perusteella myös intensiivinen keskittyminen mihin tahansa muuhun asiaan, joka vaatii paljon huomiota, voi tappaa madon – ainakin hetkeksi. Liikkanen sanoo.

Sitkeimmistä sävelmistä ei ehkä pääse eroon koskaan. Korvamadoilla on nimittäin taipumus herätä henkiin, jos tuttu kappale tai muu sopiva virike osuu kohdalle.

Toisto ruokkii matoa

Lassi Liikkasen mukaan sisäisen jukeboksin hermostollista perustaa on tutkittu vähän eikä syntymekanismia tunneta kunnolla. Ilmiö kuitenkin kytkeytyy muistin toimintaan, mieleen painumiseen ja palautumiseen. Mitään poikkeavuuksia siihen ei liity.

Mainostajat tietävät, että viestit menevät perille, kun niitä toistetaan tarpeeksi monta kertaa. Musiikki ei tee poikkeusta säännöstä.

- Omien tutkimusteni perusteella näyttää siltä, että useampi lyhyellä aikavälillä tapahtuva ”muistin virkistys” auttaa korvamadon muodostumista ja nousua tietoisuuteen, Liikkanen sanoo.

Kolme sointua liimaa

Käytäntö näyttää tässä asiassa olevan teoriaa edellä, joten kysytään Suomen johtavalta korvamatofarmarilta, miten syntyy mainoslaulu, joka jää 20 sekunnissa kaikkien tietoisuuteen.

- Puuhamaan tein suoraan huvipuiston johtajan Erkki Mattilan ideasta. Erkki taisi lausua: ”Puuhamaassa voit viettää koko päivän kesäisen.” Loput kehittelin itse, selittää muusikko ja kansanedustaja Mikko Alatalo, jolla on 1980-luvulta ollut myös mainosmusiikkia tuottava yritys. Sen kenties kaikkein tunnetuin hitti on Alatalon itsensä säveltämä, sanoittama, sovittama ja esittämä Puuhamaa-laulu.

- Käytin osin ja muunnellen vanhan Poppaloora-laulun sävelaihiota ja sovitusideaan hieman Karibian iloisia rytmejä, jotka sovitin suomalaisittain. Siitä tuli tosi tarttuva. Paras kohteliaisuus, jonka laulu on saanut, on mediajulkkis Jari Tervon tokaisu: ”Perkele, minä ostan sen Puuhamaan, jotta se lällätys loppuu tv:stä.” Paremmin ei voi mainoslaulun tekijä onnistua.

Mutta mikä on tarttuvuuden salaisuus?

- Idea on se, että sointuja saa olla korkeintaan kolme ja melodian pitää olla täysin opittavissa kahdella kuuntelulla.

Sellainen on Puuhamaa.

Julkaistu Tiede -lehdessä 5/2010

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25784
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1189
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.