Tärkeintä on ilmanvirtaus.

Auringon porottaessa moni suomalainen luottaa vaa­lean vaatteen vilpoisuuteen. Miksi tuaregit, Länsi-Saharan alkuperäiskansa, sitten pukeutuu tummansiniseen? Aavikon asukkaiden luulisi olevan kuumien kelien asian­tuntijoita.

Ehkä he ovatkin. Musta vaate imee enemmän Auringon lämpösäteilyä kuin valkoinen, mutta vaatetuksen viileys riippuu muustakin.

Vilpoisuuden ehdot muuttuvat jo, kun otetaan huomioon ihmisen itsensä säteilemä lämpö. Myös se heijastuu valkoisesta kankaasta takaisin – kehoon. Musta sen sijaan imaisee ihmisenkin säteilylämmön.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viri sieppaa lämmön

Tämän jälkeen ratkaisevat tuuliolot. Lämpö voi siirtyä säteilyn ja johtumisen lisäksi konvektiolla eli kulkemalla virtaavan aineen, kuten ilman, mukana. Konvektio on niin tehokasta, että pienikin tuulenvire poistaa mustaan varastoituneen lämpökuorman.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Musta voi viilentää heikollakin tuulella, kunhan vaate on löyhä eikä kiinni ihossa.

Erään tutkimuksen mukaan jo kolme metriä sekunnissa puhaltava tuuli tekee ilmavan mustan asun valkoista vilpoisammaksi. Tosin kyseinen tutkimus koski lämpökuormaa, jonka höyhenpeitteen väri aiheuttaa linnuille.

Höyhentutkimuksen uskottavuus saattaa tuntua höyhenenkevyeltä, mutta samansuuntaisia tuloksia ovat antaneet ihmiskokeetkin.

Kaapu auttaa virtausta

Japanilaiset ovat tutkineet naisten kansallispukuja ja huomanneet, että mustassa kantajan ruumiinlämpö ja sydämen syke ovat matalammat kuin valkoisessa. Vietnamilaiset koehenkilöt kävelivät auringossa 20 minuutin ajan ja lepäsivät sen jälkeen kymmenen minuuttia varjossa. Tuloksissa ei mainita, oliko mittauspaikalla tuulista.

Puolalais-japanilainen ryhmä on puolestaan mitannut vaatteenalaisen ihon lämpötilaa eri lämpöoloissa. Aluksi valkoinen vaate piti ihon viileämpänä. Säteilymäärän kasvaessa tilanne keikahti usein toisin päin, ja mustan alla olikin vilpoisampaa kuin valkoisen.

Tuaregeilla on vielä yksi ässä kaavussaan: sen alle muodostuu tuuletus, joka kuljettaa lämpöä. Ihon ja vaatteen väliin jää väljä tila, jossa kuuma ilma kulkee ylöspäin, kunnes poistuu kaula-aukosta. Kun puku samaan aikaan haukkaa korvausilmaa helman alta, syntyy jatkuva virtaus, joka viilentää kehoa.

Julkaistu Tiede -lehdessä 7/2012

Sisältö jatkuu mainoksen alla