Korvissa humisee, kun ilmapaine vaihtuu tuulenpyörteissä. Kuvitus: Kari Sihvonen
Korvissa humisee, kun ilmapaine vaihtuu tuulenpyörteissä. Kuvitus: Kari Sihvonen

Puiden välissä ilma virtaa kuin vesi koskessa.

Moni suomalainen pitää metsän huminaa miellyttävänä ja rauhoittavana äänenä. Ehkä juuri siksi se on päässyt myös nuotiolauluihimme: ”ja nyt illan tummetessa, metsä­ meille kuiskailee” tai ”kun laulumme yön yli kiirii, ja kun hongat huminoi”. Mutta miksi kuuset oikeastaan kuiskivat ja hongat huminoivat?

Tieteen kentällä puiden humina näyttää herättäneen vähemmän intohimoja kuin taiteen puolella. Aihetta ei tunnu tutkineen kukaan. Se ei onneksi estä eri alojen asiantuntijoita spekuloimasta, mistä ilmiössä voisi olla kyse.

– Humina syntyy tuulen törmätessä esteeseen. Silloin tuuli joutuu kanavoitumaan uudelleen, ja sen nopeus vaihtelee, aloittaa Itä-Suomen yliopiston metsänhoitotieteen professori Heli Peltola, joka väitöstyökseen tutki metsien tuulenkestävyyttä.

– Ilmiötä voinee verrata tilanteeseen, jossa sama vesimäärä virtaa kapeassa tai leveässä uomassa. Kapeassa syntyy pauhu,  toisin kuin leveässä, jossa vesi virtaa hiljalleen, hän pohtii.

Turbulenssia koivikossa

Myös meteorologian professori Timo Vesala Helsingin yliopistosta mietiskelee asiaa kosken kohinan tai pöytätuulettimen hurinan kautta. Kaikissa tapauksissa aine virtaa ja törmää esteeseen.

Vesala on mitannut tuulen nopeutta metsän eri kerroksissa ja huomannut, että puiden välissä pujotteleva tuuli on luonteeltaan turbulenttista, pyörteistä.

– Kasvillisuus rikkoo virtauksen, jolloin puunrunkojen taakse syntyy ikään kuin vanavettä, mikä lisää turbulenssia, Vesala kertoo.

Turbulenttisissa virtauksissa ilman lämpötila, paine ja virtausnopeus vaihtelevat äkisti. Koska kuuleminen perustuu korvan aistimiin paineaaltoihin, on juuri paineen vaihtelu se turbulenssin piirre, jonka takia ilman liike metsässä havaitaan huminana.

Metsässä ilman paineenvaihtelu ei kuitenkaan ole täysin satunnaisia, toisin kuin kaikkia äänentaajuuksia sisältävässä niin kutsutussa valkoisessa kohinassa, jota toisinaan kuulee esimerkiksi radiokanavaa vaihtaessa. Ääni muuntelee metsälle ominaisen taajuusalueen eli spektrin sisällä. Metsän äänispektri on erilainen kuin vaikkapa rantaan lyövien aaltojen tai vilkkaasti liikennöidyn tien spektri.

Vuodenaika vaikuttaa

Yksinään tönöttävä puu ei juuri humise, sillä se ei lisää ilmavirtaan riittävästi turbulenssia. Silti esimerkiksi yksittäinen haapa voi olla kovinkin äänekäs isojen ja pitkäruotisten lehtiensä ansiosta.

– Lehtien värinässä äänilähteenä ovat itse lehdet, mutta yleinen humina ei tarvitse syntyynsä liikkuvia osia, Vesala selvittää.

Hän uskoo, että lehtien kesken voi esiintyä myös resonanssia, eli puun ominaisäänen luovat keskenään samalla taajuudella värähtelevät lehdet. Lehtien, neulasten ja oksien liike muodostaa luonnollisesti osansa metsän äänestä, ja mitä isompi metsä, sitä isompi äänilähde ne yhdessä ovat.

Huminavoittoisinta ääntä metsä pitääkin talvella, kun oksat, varvikot ja neulaset peittyvät lumen alle.

Johanna Junttila on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2013

Suomalaistutkija havaitsi, että maaseudun monimuotoinen luonto saattaa suojata koiria allergialta. Se antaa tukea biodiversiteettihypoteesille.

Kaupunkilaiskoirilla on enemmän allergioita kuin maaseudulla asuvilla. Vähiten allergioita on koirilla, jotka elävät maalla maalaismaiseen tapaan monilapsisessa, muitakin eläimiä omistavassa perheessä ja saavat ulkoilla vapaasti kotipihalla.

Tällaisia asioita koirista Jenni Lehtimäki sai selville väitöstutkimuksessaan, josta Helsingin Sanomat kertoo jutussaan.

Ihmisistä tosin ei samanlaista yhteyttä löytynyt allergioiden ja asuinpaikan väliltä.

Lehtimäki testasi biodiversiteettihypoteesia. Sen mukaan immuunijärjestelmämme häiriintyy ja allergian tapaiset tulehdusperäiset sairaudet lisääntyvät, kun ympäristön monimuotoisuus hupenee ja me altistumme entistä vähemmille luonnon mikrobeille.

Väitöskirja koostui neljästä tutkimuksesta, joista kaksi käsitteli lapsia ja kaksi lemmikkikoiria.

Kummassakaan lapsitutkimuksessa ei löytynyt merkittävää yhteyttä allergioiden ja ihon mikrobien tai luonnon monimuotoisuuden välillä.

Toisin oli lemmikkien laita. Koiranomistajille suunnatun kyslytutkimusken mukaan sairaimpia olivat kaupunkilaiskoirat, joista noin 17 prosentilla oli allergiaa. Maalla osuus oli viitisen prosenttia.

”Kysely osoittaa ensimmäistä kertaa urbaanin ympäristön ja muun nisäkkään kuin ihmisen allergian välisen yhteyden”, Lehtimäki kertoo.

Vielä selvemmän näytön tarjoaa neljäs tutkimus, johon osallistui yhteensä 170 labradorinnoutajaa ja suomenlapinkoiraa.

Se paljasti, että eniten allergioista kärsivät kaupungissa esimerkiksi kerrostalossa asuvat koirat, joilla on ”urbaani elämäntyyli”. Niiden hoidosta vastaa yksi ihminen, joka harrastaa monenlaista ja lenkkeilee paljon koiran kanssa.

Harvinaisimpia allergiat ovat maalaiseen tapaan maalla elävillä koirilla. Niiden iholla on viljalti ympäristöstä peräisin olevia bakteereja.

Lehtimäki ihmettelee, miksi ympäristön ja allergian yhteys tuli ilmi koirilla muttei lapsilla.

”Allergia on monimutkainen sairaus ja ihmiselämä on monimutkaista, mikä saattaa piilottaa ympäristön vaikutuksen”, hän miettii.

Täysin piiloon ihminen ei kuitenkaan jäänyt. Kyselytutkimuksessa paljastui, että jos allergia vaivaa koiraa, omistajakin on todennäköisesti allergikko. Tämä johtuu epäilemättä jostain yhteisestä tekijästä koiran ja omistajan elämäntavoissa tai ympäristössä.

”Maaseutumaisessa ympäristössä koiran ja ihmisen elimistö altistuu mikrobeille, jotka jollakin tavalla tukevat immuunijärjestelmän toimintaa”, Lehtimäki toteaa.

Kysely

Uskotko biodiversiteettihypoteesiin?

Tutustu sisältöön ja lue uusi lehti digilehdet.fi:ssä.

 

Tieteessä 2/2018 

 

PÄÄKIRJOITUS

Kun viha vie

Vihapuhuja ratsastaa alkukantaisella reaktiolla.

 

PÄÄUUTISET

Unissa puhutaan rumia

Myöntisen päiväminän takaa kurkkii
kielteinen yöminä – hyvästä syystä.

Alienkivi on yksi miljoonista

Tähtienvälisiä asteroideja syöksyy
aurinkokunnan läpi jatkuvasti.

Nykyihminen seikkaili
ulos Afrikasta useita kertoja

Yhden ulostulon malli ei enää mitenkään
istu Aasian löytöihin.

Korallit kalpenevat kiihtyvää tahtia

Lämpenevät vedet riistävät
polyypilta elintärkeän kumppanin.

 

ARTIKKELIT

Migreeni vyöryy aivorungosta

Kun sähköt sekoavat hermokeskuksessa,
kipuviestit kiihdyttävät aivot hälytystilaan.

Esinisäkkäät
Maailman valtiaat ennen dinosauruksia

Kehitys kohti meitä käynnistyi jo silloin,
kun maapallon mantereet olivat vielä yhtä.

Siittiöt hukassa

Enää hälytyskellot eivät kilise van kumisevat.
Miesten siittiömäärät ovat romahtaneet.

James Bond
Harmaa agentti hurmasi maailman

Vastoin odotuksia huomaamaton vakooja sai
valtavan huomion. Kohu teki fiktiosta faktaa.

Liikenne jättää tiet

Visio on villi muttei utopiaa. Jokainen sopiva
maapala tarvitaan luonnolle ja ruoalle.

Ennen paras mies oli poikamies

Naiset ja seksi eivät ole aina olleet miehen mitta.
Elämän tärkeät asiat löytyivät pitkään toisaalta.

 

TIEDE VASTAA

Voiko pissa jäätyä kaarelle?

Haudataanko vainajat ilmansuuntien mukaan?

Mikä on puujalkavitsi?

Miksi kuusi kestää lumen painon?

Miten norppa löytää takaisin avannolle?

Voiko avaruusaseman palauttaa Maahan?

 

KIRJAT

Oma dna kantaa suvun historiaa

Marja Pirttivaara teki suomalaisille sukututkijoille uudenlaisen kätevän oppaan.

 

KUVA-ARVOITUS

Klassikkopalsta

kutsuu lukijoita tulkitsemaan kuvia lehden Facebook-sivustolle: facebook.com/tiede.fi

 

OMAT SANAT

Valoa kohti

Entisinä aikoina kantasana tarjosi myös lämpöä.

 

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea uusimman numeron jutut Sanoman Digilehdet-palvelussa.

Ellet vielä ole ottanut tilaukseesi kuuluvaa digiominaisuutta käyttöön, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.