Ihmisen ulkomuoto on symmetrinen: vasen ja oikea puoli ovat toistensa peilikuvia. Sen sijaan sisäelimissä on paljon epäsymmetrisyyttä.


Sen sijaan sisäelimissä on paljon epäsymmetrisyyttä.
Onkohan Jumala vasen- tai oikeakätinen? Se olisi helppo selitys elämän johdonmukaiselle epäsymmetrisyydelle.

Esimerkiksi ihmisen sydän on hieman vasemmalla, maksa puolestaan selvästi oikealla. Vasen keuhko on pienempi kuin oikea. Oikea munuainen on pienempi kuin vasen. Miesten oikea kives on suurempi ja sijaitsee ylempänä kuin vasen. Evoluutio ei näytä kyenneen rakentamaan sisuskalujamme tekemättä niistä jollain tavoin toispuolisia.

Tutkijat ovat yrittäneet ratkaista elämän epäsymmetrian arvoitusta jo puolitoista vuosisataa. Erityisesti on pähkäilty, kuinka kehittyvä alkio voi tietää, missä päin on vasen ja missä oikea.


Käänteinen mies antoi ensi vihjeen

Se, millainen epäsymmetrian rakennusohje voisi olla, alkoi pikkuhiljaa hahmottua 1970-luvulla.

Ratkaisulle antoi ääriviivat ruotsalaislääkäri Björn Afzeliuksen vastaanotolle tullut 48-vuotias lontoolaismies. Hänellä oli omituinen kokoelma oireita, jotka viittasivat Kartagenerin syndroomaan: krooninen keuhkoputkentulehdus, liikkumattomat siittiöt ja peilikuvaksi kääntyneet sisäelimet eli situs inversus.

Afzelius arveli, että Kartagenerin syndrooma johtuu solun värekarvojen häiriöistä. Keuhkojen ja hengitysteiden sisäpinnat ovat täynnä pieniä värekarvoja, jotka liikuttavat suojaavaa limaa ulospäin ja häätävät näin epäpuhtauksia. Jos keuhkojen värekarvat eivät toimi, hengitystieinfektiot kroonistuvat herkästi. Värekarvojen toimintahäiriö estäisi myös siittiöiden liikkumisen, sillä niiden häntä on eräänlainen värekarva (joskin pitkiä värekarvoja sanotaan uintisiimoiksi).

Mutta miten värekarvat vaikuttaisivat siihen, kehittyykö sydän vasemmalle vai oikealle puolelle?
Kukaan ei tiennyt vastausta, joten värekarvojen mahdollinen osuus unohtui pariksikymmeneksi vuodeksi.


Lisävinkkiä saatiin kanan alkioista

Sillä välin tutkijat kuitenkin lähestyivät epäsymmetrian arvoitusta muista näkökulmista.
Miksi värekarva pyörii myötäpäivään


Värekarvojen pyöriminen myötäpäivään viestii ainakin hiiren alkiolle, mikä on vasen ja mikä oikea puoli. Mutta miksi karvat pyörivät juuri myötäpäivään? Miksei yhtä hyvin vastapäivään?

Vastaus on, että elämän epäsymmetria ulottuu molekyyleihin asti. Esimerkiksi dna kiertyy oikealle, eli se on oikeakätistä. Värekarvat koostuvat proteiineista, jotka puolestaan rakentuvat aminohapoista, ja kaikki nisäkkäiden elimistön tuottamat aminohapot ovat vasenkätisiä. Tällaisista epäsymmetrisistä osista koostuva värekarva pyörii luontevasti vain yhteen suuntaan.


Mike Levininsonic hedgehog

sonic hedgehogsonichedgehog

sonic hedgehog


Värekarvat työntävät vasemmalle

Ratkaiseva löytö tehtiin 1990-luvun lopulla Tokion yliopistossa professori Nobutaka Hirokawan johdolla.
Hirokawan ryhmä tutki kinesiinejä, eräänlaisia molekulaarisia moottoreita, jotka kuljettavat molekyylejä solun sisällä mikrotubuliinisäikeitä pitkin. Kinesiinejä esiintyy erityisen runsaasti juuri värekarvoissa, jotka koostuvat 9-11 mikrotubuliinisäikeestä.

Ymmärtääkseen paremmin kinesiinien toimintaa Hirokawan ryhmä tuotti poistogeenisen hiiren, jolta puuttui eräs kinesiinien toiminnalle välttämätön proteiini. Kinesiini osoittautui elintärkeäksi, sillä kaikki hiiret kuolivat varhain sikiövaiheessa. Puolella sikiöistä oli sydän väärällä puolella.

Poistogeenisten hiirten oireet viittasivat värekarvojen toimintahäiriöön. Siksi Hirokawa tutkaili alkion solmuketta, alkion keskiviivalle ilmestyvää pientä painannetta, jossa on tiheälti värekarvoja. Hän havaitsi, että poistogeenisiltä hiiriltä puuttuivat värekarvat kokonaan.

Seuraavaksi Hirokawa katsoi valomikroskoopilla normaalin hiirenalkion solmuketta. Sen värekarvat vispasivat nopeasti myötäpäivään. Koska solmuke sijaitsi täsmälleen keskiviivalla ja sen karvat liikkuivat vain yhteen suuntaan, se saattoi todella olla tienviitta, josta alkio tunnisti oikean ja vasemman. Mutta miten?

Mekanismi selvisi yksinkertaisella kokeella. Kun Hirokawa pudotti värillisiä lateksipisaroita keskelle solmuketta, ne tempautuivat hetkessä keskiviivan vasemmalle puolelle. Värekarvojen liike aiheutti sinne - ja vain sinne - suuntautuvan pyörteen. Se tarkoitti, että mikä tahansa signaalimolekyyli, kuten sonic hedgehog, joutuisi vääjäämättä vasemmalle puolelle.

Jos värekarvoja ei olisi, kuten Hirokawan poistogeenisillä hiirillä, signaalimolekyylit jakautuisivat tasaisesti kummallekin puolelle. Myöhemmin on havaittu, että myös Kartagenerin oireyhtymä seuraa tätä mallia: puolella potilaista sydän on oikealla ja puolella vasemmalla.


Kaikki hiiret eivät sopineet teoriaan

Hirokawan löytö oli yksi kehitysbiologian suurista läpimurroista. Se näytti selittävän, millä tavoin alkio - pelkkä solumöykky - erottaa oikean vasemmasta.

Selitystä kuitenkin uhkasi pitkä varjo takavasemmalta. Hirokawan malli ennustaa, että värekarvahäiriöstä kärsivän sydän muodostuu kummalle puolelle tahansa. Baylor College of Medicinen kehitysbiologi Paul Overbeek oli kuitenkin tuottanut vuonna 1992 siirtogeenisiä hiiriä, joiden kaikkien sydän oli oikealla. Sen ei pitänyt olla mahdollista. Tutkijat alkoivat kiireesti selvittää Overbeekin inv-hiirten mysteeriä.

Yksinkertaisin vastaus olisi ollut se, että inv-hiirten värekarvat pyörivät vastakkaiseen suuntaan kuin muiden. Valitettavasti ne pyörivät aivan normaalisti. Sikiöiden solmukkeen muoto oli kuitenkin epätavallinen, mikä vaikutti värekarvojen aiheuttamaan virtaukseen. Kokeissa lateksipisarat liikkuivat tavallista hitaammin ja jäivät usein pyörimään keskelle solmuketta.


Tätä nykyä kaksi selitystä kilpailee

Nyt tutkijat ovat esittäneet kaksi kilpailevaa mallia, jotka selittävät ristiriitaisia havaintoja vasen-oikea-epäsymmetrian muodostumisessa.

Hirokawan mallin mukaan alkion solmukkeen molemmilla puolilla on signaalimolekyylejä erittäviä soluja.

Signaalimolekyylit tulevat esiin epäaktiivisina ja aktivoituvat vasta jouduttuaan solmukkeeseen. Ne säilyvät aktiivisina vain muutaman sekunnin, minkä jälkeen ne tuhoutuvat. Normaalisti solmukkeen pyörre ehtii tätä ennen temmata ne vasemmalle, missä ne käynnistävät sydämen kehityksen. Inv-hiirillä virtaus on niin hidas, että aktivoituneet signaalimolekyylit tuhoutuvat ennen ehtimistään keskiviivan vasemmalle puolelle. Siksi kaikkien inv-hiirten sydän syntyy oikealle.

Toisen mallin mukaan pelkät värekarvat eivät selitä epäsymmetriaa, vaan asia on mutkikkaampi. Erityisesti Mike Levin on korostanut, että epäsymmetrian idut alkavat muodostua jo ennen alkion solmukkeen ilmaantumista.

Värekarvat saattavat olla vain yksi melko myöhäinen lenkki tapahtumaketjussa. Levinin mukaan epäsymmetrian rakentumisessa on myös huomattavia eroja eri lajien, kuten sammakoiden, kalojen ja hiirten, välillä, eikä solmukkeella välttämättä ole samaa merkitystä niille kaikille. Siksi on liian varhaista yleistää jyrsijähavaintoja ihmiseen tai muihin lajeihin.

Vaikka mysteerin ääriviivat ovat siis hahmottuneet, lopullisesta ratkaisusta puuttuu suuria paloja.


Jani Kaaro on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Artikkeli perustuu Chris McManusin kirjaan Right hand, left hand: The origins of asymmetry in brains, bodies, atoms and cultures (Harvard University Press 2004). McManus on Lontoon University Collegen psykologian professori, joka tutkii kätisyyttä, aivopuoliskojen työnjakoa ja käyttäytymisen genetiikkaa.

Tulevaisuuden työelämässä menestyy ihminen, joka on opetellut oppimaan uutta nopeasti. Kuva: iStock

Kannattaa ryhtyä oman elämänsäi futurologiksi, sillä työ menee uusiksi muutaman vuoden välein.

Maailma muuttuu, vakuuttaa tulevaisuudentutkija, Fast Future Research -ajatushautomon johtaja Rohit Talwar. Elinikä pitenee, työvuodet lisääntyvät. Tiede ja teknologia muuttavat teollisuutta ja työtehtäviä. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy.

– Kun nämä tekijät yhdistetään, on järjellistä väittää, että tulevaisuudessa työ tai ura voi kestää 7–10 vuotta, ennen kuin pitää vaihtaa uuteen. 50–70 vuoden aikana ihmisellä siis ehtii olla 6–7 ammattia, Talwar laskee.

Ole valpas

Millaisia taitoja parikymppisen sitten kannattaisi opetella, jotta hän olisi kuumaa kamaa tulevaisuuden työmarkkinoilla?

– Sellaisia, joiden avulla hän kykenee hankkimaan jatkuvasti uutta tietoa ja omaksumaan erilaisia rooleja ja uria, Talwar painottaa.

– Esimerkiksi jonkin tietyn ohjelmointikielen, kuten Javan tai C++:n, taitaminen voi olla nyt tärkeää, mutta ne korvautuvat moneen kertaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoin uusimpien biokemiallisten tutkimusmenetelmien osaaminen on nyt hottia, mutta nekin muuttuvat moneen kertaan 20 vuodessa, Talwar selittää.

Siksi onkin olennaista opetella oppimista, nopeita sisäistämistekniikoita ja luovaa ongelmanratkaisua. – Pitää myös opetella sietämään tai "hallitsemaan" mutkikkaita tilanteita ja tekemään epävarmojakin päätöksiä. Myös tiimityö ja oman terveyden hallinta ovat tärkeitä, Talwar listaa.

– Näiden taitojen opettelua pitäisi painottaa niin koululaisille kuin viisikymppisille, hän huomauttaa. Elinikäinen oppiminen on olennaista, jos aikoo elää pitkään.

Jokaisen olisikin syytä ryhtyä oman elämänsä futurologiksi.

– Ehkä tärkeintä on, että jokaista ihmistä opetetaan tarkkailemaan horisonttia, puntaroimaan orastavia ilmiöitä, ideoita ja merkkejä siitä, mikä on muuttumassa, ja käyttämään tätä näkemystä oman tulevaisuutensa suunnitteluun ja ohjaamiseen, Talwar pohtii.

Oppiminenkin muuttuu

Rohit Talwar muistuttaa, että ihmisen tapa ja kyky oppia kehittyy. Samoin tekee ymmärryksemme aivoista ja tekijöistä, jotka vauhdittavat tai jarruttavat oppimista.

– Joillekin sosiaalinen media voi olla väkevä väline uuden tiedon sisäistämiseen, toisille taas kokemukseen nojaava tapa voi olla tehokkaampi, Talwar sanoo. Ihmisellä on monenlaista älyä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut. Uskon, että oikealla tavalla käytetyt simulaatiot ja oppimistekniikat voivat nopeuttaa olennaisten tietojen ja taitojen omaksumista.

– Toisaalta olen huolissani siitä, että ihmisten kyky keskittyä yhteen asiaan heikkenee ja jokaisella tuntuu olevan kiire. Nopeampi ei aina tarkoita parempaa.

Talwarin mukaan nyt täytyykin olla tarkkana, että uusilla menetelmillä päästään yhtä syvään ja laadukkaaseen oppimiseen kuin aiemmin.

– Kukaan ei halua, että lentokoneinsinöörit hoitaisivat koko koulutuksensa Twitterin välityksellä, Talwar sanoo. – Ja ainakin minä haluan olla varma, että sydänkirurgini on paitsi käyttänyt paljon aikaa opiskeluun myös harjoitellut leikkaamista oikeilla kudoksilla, ennen kuin hän avaa minun rintalastani!

Elinikä venymässä yli sataan

Väkevimpiä tulevaisuutta muovaavia seikkoja on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Kehittyneissä maissa keskimääräinen eliniän odote kasvaa 40–50 päivää vuodessa. Useimmissa teollisuusmaissa nopeimmin kasvaa yli kahdeksankymppisten joukko, Rohit Talwar toteaa.

– Joidenkin väestöennusteiden mukaan alle viisikymppiset elävät 90 prosentin todennäköisyydellä satavuotiaiksi tai yli. Ja lapsemme elävät 90 prosentin todennäköisyydellä 120-vuotiaiksi, hän jatkaa.

Tämä tarkoittaa Talwarin mukaan sitä, että ihmisten pitää työskennellä 70-, 80- tai jopa 90-vuotiaiksi, mikäli aikovat elättää itsensä. – Puhumme siis 50–70 vuoden pituisesta työurasta, hän kiteyttää.

– Tiedämme, että nykyeläkkeet eivät tule kestämään – nehän on yleensä suunniteltu niin, että ihmiset eläköityvät 65-vuotiaina ja elävät sen jälkeen ehkä 5–10 vuotta. Nykyisillä järjestelmillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa eläkettä, joka jatkuu 20–40 vuotta työnteon lopettamisen jälkeen.

 

10 globaalia muutosvoimaa

 • väestömuutokset
 • talouden epävakaus
 • politiikan mutkistuminen
 • markkinoiden globaalistuminen
 • tieteen ja teknologian vaikutuksen lisääntyminen
 • osaamisen ja koulutuksen uudistuminen
 • sähköisen median voittokulku
 • yhteiskunnallinen muutos
 • luonnonvarojen ehtyminen

10 orastavaa ammattia

 • kehonosien valmistaja
 • lisämuistikirurgi
 • seniori-iän wellnessasiantuntija
 • uusien tieteiden eetikko
 • nanohoitaja
 • avaruuslentoemäntä
 • vertikaaliviljelijä
 • ilmastonkääntäjä
 • virtuaalilakimies
 • digisiivooja

Lähde: Rohit Talwar, The shape of jobs to come, Fast Future 2010.
Futurologi Talwarin Fast Future Research laati tutkimuksen tulevaisuuden ammateista Britannian hallituksen tilauksesta.

Ikihitti: sairaanhoitaja

2010-luvun nopeimmin kasvavista ammateista kolmasosa kytkeytyy terveydenhoitoon, mikä heijastaa väestön ikääntymistä, arvioi Yhdysvaltain työministeriö 2012.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan vuonna 2030 EU:n väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Suomen väestöllinen huoltosuhde, työllisten määrä verrattuna työvoiman ulkopuolisiin, on samassa laskelmassa tuolloin EU-maiden epäedullisin.

Kirsi Heikkinen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2012

getalife.fi 

Maailman ensimmäisellä tulevaisuuden työelämän simulaatiolla voit kokeilla opiskelu- ja elämänvalintojen mahdollisia seurauksia parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Toteuttaja: Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopistossa yhteistyökumppaneineen. 

Avoimet työpaikat 2032

Tämänkaltaisia töitä visioi brittiläinen tulevaisuudentutkija Rohit Talwar.

 

Wanted:

Virtuaalimarkkinoja!

Myy itsesi meille, heti.
U know what 2 do. Shop&Sell Inc.

 

3D-velhot

Me Wizarsissa teemme tajunnanräjäyttävää viihdettä koko pallomme tallaajille. Kehitämme nyt uutta reality-virtuaalipeliä, ja joukostamme puuttuu kaltaisemme hullu ja hauska hologrammisti sekä hauska ja hullu avatar-stylisti Jos tunnistat itsesi ja haluat meille hommiin, osallistu hakuroolipeliin ww3.wizars.com
Jos kysyttävää, @kuikka

 

Sinä sähköinen seniori, tule

digisiivoojaksi

Muistatko vielä Windowsin, Androidin tai iOSin? Jos, niin tarvitsemme sinua!
Tarjoamme yrityksille ja yksityisille retrodatan seulomis- ja päivityspalvelua, ja kysyntä on ylittänyt huikemmatkin odotuksemme. Haemme siis tiedostosekamelskaa pelkäämättömiä datakaivajia ja retrokoodareita Asiakkaidemme muinaisten kuva- ja tekstitiedostojen läpikäymiseen.
ww3.datadiggers.com

 

Impi Space Tours
vie vuosittain tuhansia turisteja avaruuteen.
Retkiohjelmaamme kuuluvat painottomuuslennot, kuukamarakävelyt sekä avaruusasemavierailut.
Jos olet sosiaalinen, monikielinen, energinen, palveluhenkinen ja tahtoisit taivaallisen työn, tule meille

avaruusmatkaoppaaksi!

Matkaan pääset heti seuraavalla lennollamme, joka laukaistaan Lapista 13.4.2032.
Ota siis kiireesti meihin yhteyttä:
@impispacetours.ella tai ww3.impispacetoursrekry.com

 

Jatkuva pula pätevistä
robottimekaanikoista.
ww3.fixarobo.com

 

Global Climate Crisis Management GCCM Inc
ratkoo ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia kriisejä Maan joka kolkalla.
Toimeksiantojen lisääntyessä tarvitsemme palvelukseemme

mikroilmastonkääntäjiä

Edellytämme ilmastonmuokkauksen ja hiilidioksidivarastoinnin uusimpien menetelmien erinomaista hallintaa. Tarjoamme ison talon edut ja vakituisen työn.
Hae: ww3.GCCMrekry.com

 

Pohjois-Euroopan sairaanhoitopiiri
North European Hospital District NEHD pitää huolta 80-miljoonaisen väestönsä terveydestä. Etsimme nyt osaavia

Sairaanhoitajia
Avoimia virkoja 156. Gerontologiaan erikoistuneet etusijalla.

Kyborgiaan erikoistuneita kirurgeja
Avoimia virkoja 31, joista 20 muisti-implanttien istuttajille.

Etälääketieteen erikoislääkäreitä
Avoimia virkoja 42.

Elinkorjaajia
Avoimia paikkoja 51. Edellytyksenä kantasoluteknikon ja/tai biosiirrelaborantin tutkinto.

Virtuaaliterapeutteja
Avoimia virkoja 28.

Lisätietoja ja haastattelurobotti ww3.nehdrekry.com

 

Etsimme vapaaehtoisia

likaajia

Euroopan terveydenedistämisorganisaation ja BeWell Pharmaceutics -yhtiön hankkeeseen, joka testaa julkisille paikoille levitettyjen hyötymikrobien tehokkuutta sairauksien ehkäisyssä.
ww3.likaonterveydeksi.org

 

Meissä on itua!™
Urbaanifarmarit tuottavat lähiruokaa puistoissa ja kerrostaloissa.
Viljelemme kattoja, parvekkeita ja seiniä. Vapaasti seisovia pystyporraspalstojamme voi asentaa mihin tahansa ulkotilaan.

Etsimme uusia

vertikaaliviljelijöitä

vihreään joukkoomme. Toimimme sovelletulla franchising-periaatteella: saat meiltä lisenssiä vastaan hyvän maineen, brändinmukaiset vesiviljelyalustat ja seiniin/katoille kiinnitettävät pystypeltopalstarakenteet pystytys- ja viljelyohjeineen. Viljelykasvit voit valita makusi mukaan. Sadon – ja sen myynnistä koituvan rahan – korjaat sinä!
Lue lisää ja ilmoittaudu ww3.urbaanifarmarit.org, someyhteisö: @urbaanifarmarinet

Uutuus
Laajennamme valikoimaamme ravintokasveista hiilidioksidinieluihin, joista peritään asiakkailta hiilidioksidijalanjäljen pienennysvastiketta. Jos haluat erikoistua mikroilmastotekoihin, osallistu online-infotilaisuuteemme ww3.urbaanifarmarit.org

 

Finnaerotropolis BusinessWorld
Businessmaailmamme sisältää Helsingin Metropolin lentokentän lisäksi 15 hotellia, neljä elokuvateatteria, kolme lääkäriasemaa, viisi hyperostoskeskusta, 160 toimistoa, kolme toimistohotellia, kylpylän, uimahallin, hiihtoputken, hevostallin ja sisägolfkentän.
Palkkaamme kunnossapitoyksikköömme tehokkaita

pandemianehkäisyyn

perehtyneitä siivoojia (vuorotyö)

sekä liikennevirtahallintaan järjestelmällisiä

logistikkoja

Klikkaa: ww3.finnaerotropolis.fi

 

Bioverstas
Valmistamme eksoluurankoja, vaihtoelimiä ja kehonosia. Hittituotteitamme ovat kantasoluista kasvatetut maksat sekä orgaaniset polvinivelet ja -kierukat.
Haemme nyt raajapajallemme

uusiokäden kasvatukseen erikoistunutta molekyylibiologia

Osaat erilaistaa ja kasvattaa kantasoluista koko yläraajan olkavarresta sormenpäihin. Viljelemäsi luut ja lihakset ovat lujia ja vahvoja mutta valmistamasi ihokudos kimmoisaa ja joustavaa. Tule ja näytä taitosi laboratoriossamme.
Näyttökokeet 10.3.2032 klo 12, osoitetiedot ja tulo-ohjeet sovelluksella gps.bioverstas

Kevään ihme pilkottaa pienissä sanoissa.

Talven jäljiltä väritön maisema herää eloon, kun iloista vihreää pilkistelee esiin joka puolelta.

Tätä kasvun ihmettä on aina odotettu hartaasti, ja monille ensimmäisille kevään merkeille on annettu oma erityinen nimityksensä, joka ei viittaa mihinkään tiettyyn kasvilajiin vaan nimenomaan siihen, että kysymys on uuden kasvun alusta.

Kasvin, lehden tai kukan aihetta merkitsevä silmu on johdos ikivanhaan perintösanastoon kuuluvasta silmä-sanasta. Myös kantasanaa silmä tai tämän johdosta silmikko on aiemmin käytetty silmun merkityksessä.

Norkko on ilmeisesti samaa juurta kuin karjalan vuotamista tai tippumista merkitsevä verbi ńorkkuo. Myös suomen valumista tarkoittava norua kuulunee samaan yhteyteen. Rennosti roikkuvat norkot näyttävät valuvan oksilta alas.

Lehtipuun norkkoa tai silmua merkitsevällä urpa-sanalla on laajalti vastineita itämerensuomalaisissa sukukielissä, eikä sille tunneta mitään uskottavaa lainaselitystä. Näin ollen sen täytyy katsoa kuuluvan vanhaan perintösanastoon.

Nykysuomalaisille tutumpi urpu on urpa-sanan johdos, ja samaa juurta on myös urpuja syövän linnun nimitys urpiainen.

Urpa-sanan tapaan myös vesa on kantasuomalaista perua, koskapa sana tunnetaan kaikissa lähisukukielissä.

Taimi-sanaa on joskus arveltu balttilaiseksi lainaksi, mutta todennäköisempää on, että se on kielen omista aineksista muodostettu johdos. Samaa juurta ovat myös taipua- ja taittaa-verbit.

Itu on johdos itää-verbistä, joka on ikivanha indoeurooppalainen laina. Oras puolestaan on johdos piikkiä tai piikkimäistä työkalua merkitsevästä indoiranilaisesta lainasanasta ora. Verso on myös selitetty hyvin vanhaksi indoiranilaiseksi lainaksi.

On mahdollista, että maanviljelytaitojen oppiminen indoeurooppalaisilta naapureilta on innoittanut lainaamaan myös viljakasvien alkuihin viittaavia sanoja.

Kevään kukkiva airut on leskenlehti. Vertauskuvallinen nimi johtuu siitä, että kasvi kukkii suojattomana ilman lehdistöä, joka nousee esiin vasta kukkimisen jälkeen. Vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta leskenlehden ilmestyminen on pantu visusti merkille, ja sille on kansankielessä kymmeniä eri nimityksiä. Yksi tunnetuimmista on yskäruoho, joka kertoo, että vanha kansa on valmistanut kasvista rohtoja etenkin hengitysteiden tauteihin.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018