Mitä rauhattomampi ilmakehä on, sitä voimakkaammin taivaalla vilkkuu.

Marraskuu on mainiota aikaa tähtien tiirailuun: yöt eivät tästä enää paljon pitene, eikä valoa heijastava lumipeite kiusaa ainakaan Etelä-Suomessa.

Jos suuntaa aamuyöstä katseensa eteläiseen horisonttiin, voi nähdä koko taivaan loistavimman kiintotähden, Siriuksen, joka on aiheuttanut kirkkautensa ja tuikkimisensa takia monta turhaa ufohavaintoa.

Sirius on niin kirkas, koska se on lähinaapurimme – matka Maasta Ison koiran tähdistöön on "vain" 8,6 valovuotta.

Syy Siriuksen tuikkimisherkkyyteen löytyy kuitenkin muualta.

Virtaukset vääristävät valoa

Niin Siriuksesta kuin muistakin tähdistä lähtevä valo matkaa hiusta ohuempana säteenä esteittä tyhjässä avaruudessa. Jos pääsisimme kurkkimaan taivasta 150 kilometrin korkeudelta, kustakin tähdestä näkyisi yksi tasaisesti loistava piste.

Matkaan tulee mutkia vasta, kun tähden valo saapuu ilmakehään. Siellä se törmää erilämpöisiin kerroksiin ja rauhattomiin virtauksiin. Joissakin paikoin kuuma ilma nousee ylöspäin, toisaalla puhaltaa reipas sivutuuli.

Kunkin ilmakerroksen rajalla valonsäde taipuu eri tavoin, ja jokainen pyörre venyttää ja vanuttaa tähden kuvaa eri suuntiin. Silmään saapuva tähden valo ei ole enää pistemäinen säde, vaan monenkirjavana vilkkuva sädekimppu.

Katsomme tähtiä maanpinnalta tavallaan kuin heiluvan ja suttuisen lasin läpi, mikä vääristää havaintoa. Mitä enemmän heiluntaa, sitä suurempi vääristymä.

Hurjin räiske horisontissa

Sama pätee tähden sijaintiin. Mitä matalammalla horisontissa tähti on, sitä enemmän se tuikkii ja vaihtaa väriä.

Suomesta katsoen Sirius näkyy aina matalalla taivaanrannassa, joten sen valo joutuu kulkemaan tavallista pidemmän matkan rauhattoman ilmakehän halki. Komeimmillaan Sirius tuikkii kaikissa sateenkaaren väreissä.

Toisin kuin tähdet planeetat näyttävät loistavan tasaisesti ilman pienintäkään tuikahdusta. Planeetta ei läheisyytensä ja epätasaisen pintansa takia loista pistemäisesti, ja siksi valon taipuilu ilmakehässä ei juuri muuta sen kuvaa.

Asiantuntijana Heikki Oja, tähtitieteen dosentti, Helsingin yliopisto. 

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2011

Ihmiset kokevat monenlaista outoa ilman, että heidän mielenterveytensä olisi uhattuna. Uusi kirja esittelee ja selittää näitä kokemuksia.

Peräti miljoonia amerikkalaisia joutui ufojen sieppaamiksi 1990-luvulla, pääteltiin erään kyselytutkimuksen perusteella pääteltiin.

Usein uhrin makuuhuoneeseen tunkeutui vieraita olentoja, jotka tekivät hänet ensin toimintakyvyttömäksi. Sitten hänet lennätettiin katon läpi avaruusalukseen.

Ufosieppausten vyörystä kertoo Helsingin Sanomien haastattelema psykologian tutkija Jukka Häkkinen kirjassaan Outojen kokemusten psykologia (Docendo 2018). Leipätyökseen Häkkinen tutkii näkemistä Helsingin yliopistossa.

Uusi kirja näyttää, miten ihmismieli loihtii esiin kokemuksia, joita monet pitävät selittämättöminä tai yliluonnollisina.

Sieppaukset avaruusalukseen ovat modernia jatkoa sille, mitä ihmiset ovat kokeneet maailman sivu. Ennen vanhaan makuuhuoneeseen eivät tunkeutuneet harmaat isopäiset avaruusolennot, vaan pelottavat vieraat olivat demoneja, keijukaisia, noitia tai vampyyreja.

”Mielenkiintoista on, että nyt ufosieppaukset ovat kokonaan loppuneet”, Häkkinen sanoo.

Ne olivat 1990-luvulla kulttuurinen ilmiö, joka liittyi scifitarinoihin. Yhdysvalloissa niiden kokijat olivat nähneet scifisarjoja ja -elokuvia, joissa oli isopäisiä, ihmiskokeita tekeviä olentoja.

Makuuhuonevierailujen ja sieppausten takana näyttää Häkkisen mukaan olevan unihalvaus.

Unihalvauksessa siirtymä uni- ja valvetilan välillä häiriintyy. Ihminen on tavallaan sekä hereillä että unessa, selittää Häkkinen kirjassaan. Unen hahmot astuvat valvetodellisuuden päälle.

Halvaantumisen kokemus syntyy siitä, että unen aikana aivojen liikekäskyt eivät pääse etenemään lihaksiin. Tämä lihaslama estää kokijaa liikkumasta.

Unihalvauksen aikana ihmiset näkevät usein harhoja tunkeilijoista. Yleisiä ovat myös tasapainoaistin hallusinaatiot: keinumisen, putoamisen, kohoamisen ja kehostapoistumisen kokemukset. Tällaisella matkalla ufojen sieppaamat ovat mahdollisesti olleet.

Sieppauskokemusten lisäksi Häkkinen esittelee kirjassaan kehostapoistumis- ja kuolemanrajakokemuksia, enneunia, telepatiaa, déjà -vu -ilmiöitä ja synestesiaa ja selittää, miten tällaiset aivojen jekut syntyvät.

Kysely

Mitä outoa olet kokenut?

Laulettu sana kuului puhuttua paremmin ja pidemmälle.

Koulujen lukukausi lähestyy loppuaan. Pian tulevat ne ajat, jolloin taas kerran pähkäillään, sopiiko päättäjäisissä laulaa suvivirttä vai ei.

Aiempien vuosien kädenvääntö on osoittanut, että virttä voivat iloisin mielin ja henkisesti häiriintymättä laulaa muutkin kuin luterilaista uskoa tunnustavat. Yhdessä laulaminen vahvistaa yhteistä tunnekokemusta enemmän kuin juhlapuheen kuuntelu.

Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa virrellä tarkoitetaan yleensä kirkolliskokouksen hyväksymää hengellistä yhteislaulua, mutta tämä ei ole virsi-sanan vanhin eikä ainoa merkitys.

Virsi on alkanut vakiintua tietynlaisen kirkkolaulun nimitykseksi vasta luterilaisen reformaation myötä.

Reformaation ohjelmaan kuului seurakunnan ottaminen mukaan jumalanpalveluksiin aktiivisesti virsiä laulamalla. Sitä ennen laulusta olivat huolehtineet papit ja heidän koulutetut avustajansa. Muutoksesta seurasi epäilemättä kirkkomusiikin tason dramaattinen lasku, ainakin väliaikaisesti.

Virsi-sana on esihistoriallisella ajalla saatu balttilainen laina, joka alun perin lienee tarkoittanut sanaa tai puhetta. Suomalaisessa kansankulttuurissa virsi on ollut pitkän kertovan runon nimitys. Kalevalan henkilögalleriaan kuuluu virsikäs eli runsaasti runoja taitava Vipunen, ja hänen muistissaan olevaa runovarastoa nimitetään sanaiseksi arkuksi tai virsilippaaksi.

Pitkiä runomuotoisia kertomuksia on tyypillisesti esitetty laulamalla. Laulettu sana kuuluu paremmin ja kauemmas kuin puhuttu. Sävelmä ja kalevalainen runomitta antavat sisällölle muodon, joka on helpompi muistaa ja toistaa kuin vapaa puhe.

Suvivirrelle antaa erityistä viehätystä sanan alkuosa suvi. Se on ikivanha kesää merkitsevä perintösana, jota on käytetty länsimurteissa, mutta nykyään se tuntuu runolliselta ja ylätyyliseltä, kun se on yleiskielessä jo aikoja sitten korvattu itämurteista poimitulla kesä-sanalla. Virressä vaikutelmaa tehostaa vielä alkusointuinen sanayhdistelmä suvi suloinen.

Muissakin tapauksissa suvi on tehokas tunnelman luoja. Suvisunnuntai on autuaan rauhallinen ja kaunis. Suvituuli on lempeä ja lauha, suvipäivä lämmin ja suviyö romanttinen. Kesän alkaessa suunnitellaan proosallisesti aikatauluja ja lasketaan rahoja, mutta suven kynnyksellä haaveillaan tulevan suven parhaista hetkistä.

Kaisa Häkkinen on suomen kielen emeritaprofessori Turun yliopistossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2018