Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Pinnoitteen sulamispiste on 327 astetta.

Teflon keksittiin DuPontin laboratorioissa jo vuonna 1938, mutta vieläkään ei osata valmistaa kestäviä teflon-paistinpannuja. Sen vaikutelman ainakin saa, kun lukee kuluttajien motkotuksia verkossa.

Kirjoittajien mukaan kalliidenkin teflonpannujen paistopinta menee vuodessa parissa naarmuille ja rispaantuu niin, että musta teflonpinta irtoaa pannusta kokonaan.

Oikeastaan pinnoitteen nimi on polytetrafluorieteeni, ptfe. Siinä on kahden hiiliatomin ja neljän fluori­atomin molekyylejä pantu peräkkäin ketjuun. Teflon on DuPontin tavaramerkki, ja muiden valmistajien­ ptfe-pinnoitteilla on muita kauppanimiä, kuten Hardtec tai Tefal. Mutta puhutaan nyt teflonista, kun se on kansan suussa vakiintunut nimitys.

Vaikea pitää haarukassa

Teflonpannulla voi käyttää vähemmän rasvaa ja matalampaa paistolämpötilaa kuin perinteisellä valurautapannulla, eikä ruoka pala helposti pohjaan.

Teflonpannu on myös kevyt ja helppohoitoisempi kuin valurautapannu. Mutta tefloniin liittyy kompromissi, jota ei voi oikein mitenkään kiertää. Se ei kestä korkeita lämpötiloja.

Iittala suosittelee käyttämään kohtuullista lämpöä pitempiaikaiseen paistamiseen non-stick-pinnoitetuilla pannuillaan. Teflonin sulamispiste on 327 astetta, mutta jo 250 asteen lämpötila vaurioittaa pinnoitetta ja heikentää sen tärkeintä ominaisuutta, tarttumattomuutta.

Ylikuumentuneen astian pinnoitteen värikin muuttuu, ja pannun ominaisuudet heikentyvät. Iittalan mukaan nämä vauriot ovat käyttövirheitä, eli ne eivät kuulu tuotetakuun piiriin.

Virheen välttäminen on vaikeaa.­ Uunivuoka ei koskaan kohtaa 300 astetta korkeampia lämpötiloja, mutta liesi voi lämmetä yli 400 asteeseen.

– Teoriassa 250 astetta saattaa riittää ruoanvalmistuksessa, sanoo Työtehoseuran vastuukouluttaja Tarja Marjomaa. Käytännössä on kuitenkin vaikea pitää teflonpannun lämpötila juuri siinä sopivassa haarukassa, jossa ruoka paistuu hyvin eikä pinnoite kärsi.

Varsinkin teflonpinnoitetut wokkipannut yrittävät yhdistää kaksi täysin yhteensovittamatonta asiaa.­ Koko wokkauksen ideahan on, että kasvikset kypsennetään hyvin nopeasti hyvin kuumalla pannulla, jolloin ne jäävät rapeiksi.

Toinen sietää kuumaa

Teflonpannujen kanssa pitää myös käyttää puisia tai muovisia keittiövälineitä, koska terävät esineet naarmuttavat herkästi pinnoitetta. Kunnon valurautapannu kestää isältä pojalle, kunhan sitä hoitaa oikein.

Polytetrafluorieteenin heikko kuumuudenkestävyys on kemiallinen fakta, josta ei päästä yli eikä ympäri. Teflonin ja valurautapannun hyviä ominaisuuksia voi kuitenkin yhdistää keraamisilla pinnoitteilla. Keraamisesti pinnoitetulla paistinpannulla ruoka ei pala helposti pohjaan, vaikka käytettäisiin korkeitakin lämpötiloja.

Esimerkiksi keraamisesti pinnoitetun House-pannun tarttumattomuus oli Ylen kuningaskuluttajan testissä vähintään samaa tasoa kuin ptfe-pinnoitetuilla kilpakumppaneilla, vaikkei House-pannun pakkauksessa luvattu tätä teflonmaista ominaisuutta.

Keraaminen pinnoite kestää korkeita lämpötiloja, jopa liekittämistä. Se sietää myös metallisia keittiövälineitä, mutta ei teräviä esineitä eikä leikkaamista.

Marko Hamilo on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2014.