Tulevaisuudessa on vaihtoehtoja, mutta jos haluat pelata varman päälle, vaihda auto pieneen ja pihiin ja aja silläkin vähemmän.
vaihda auto pieneen ja pihiin ja aja silläkin vähemmän.
Bensa-asema näyttää samanlaiselta kuin parikymmentä vuotta sitten, 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Näkyy pari pumppuakin polttoainepistooleineen.
Mutta jokin epämääräinen tunne sanoo, että olemme aikamatkalla tulevaisuudessa. Selkisi! Missään ei tunnu bensiinin hajua, joka oli niin tyypillistä öljyn aikakaudelle.
Polttoainepumpuista tulee etanolia tai vetyä. Eniten näkyy kuitenkin sähköautojen latauspisteitä. Liikennekin näyttää toisenlaiselta. Henkilöautoja on suunnilleen saman verran kuin ennenkin, mutta ne ovat enimmäkseen kahden tai jopa yhden hengen kärryjä, jotka kulkevat pääasiassa sähköllä. Maaseudulla näkee isoja hybridiautoja, jotka käyttävät sähkön rinnalla vetyä tai etanolia tai biodieseliä, usein paikallisesti tuotettua.
Ydin-, tuuli- ja aurinkovoimaa, joka tuottaa sähköä liikenteen tarpeisiin, on rakennettu enemmän kuin kukaan uskalsi ennustaa. Rautatiet elävät renessanssia. Työelämä nojaa etäläsnäoloon, jonka tekniikoista puhuttiin jo 1900-luvun lopussa mutta joka yleistyi vasta, kun öljynsäästöohjelma rajoitti matkustamisen välttämättömään minimiin.
Öljystä on pystytty luopumaan lähes kivuttomasti, osin hyvän onnen, osin kaukonäköisen politiikan ansiosta.
Onneksi tuotanto romahti vasta 2020-luvun alussa. Kulutusta ruvettiin leikkaamaan tarmokkaasti jo ennen vuotta 2010: ajamista vähennettiin ja autoja pienennettiin. Samalla kehitettiin öljyä korvaavia energialähteitä.
Tämä on yksi mahdollinen tulevaisuus, 2020-luvun onnellinen vaihtoehto.
Bioetanoli Biodiesel Maakaasu tavallisista lähteistä Maakaasu metaanihydraateista Biokaasu Vety Sähkö Hiilipohjainen diesel |
Vai tuleeko superlama?
Edessä on mielenkiintoisia, vaikka ei välttämättä miellyttäviä aikoja. Keski-ikäisten sukupolvi näkee öljyhuipun eli ajan, jolloin öljyn tuotanto alkaa laskea. Lapset, jotka nyt ovat päiväkodissa, ehtivät vielä todistamaan päivää, jolloin viimeinen öljylähde suljetaan.
Jos öljyn loppumiseen ei valmistauduta ajoissa, tulee kahdenkymmenen vuoden lamakausi, ennakoi Yhdysvaltojen energiaministeriön tilaama selvitys, niin sanottu Hirschin raportti. Pahimmillaan polttoainekriisi koettelisi paljon rankemmin kuin 1930-luvun lama ja olisi verrattavissa sodanaikaiseen pulaan.
Yhdysvaltojen tieteenedistämisseuran Science-lehti julkaisi viime vuonna luettelon 25 ongelmasta, joita tiede ei ole vielä ratkaissut. Luonnollisesti mukana olivat klassiset kysymykset, kuten: Olemmeko yksin maailmankaikkeudessa?
Suomen oloissa yhden ihmisen ruokkiminen vaatii 0,42 hehtaaria peltoa. Yksi etanoliauto tarvitsee 1,4 hehtaaria. |
Harvoilla piisaa pinta-ala
Polttoaineita riittää - jos osaamme tehdä haaveista totta Nykytekniikalla ongelmia on mahdotonta ratkaista ilman polttoaineen Geeneillä lisää biomassaa Öljyä gm-palmuista Nanosta tehoa kennoihin Levistä vetyreaktoreita Akkuun aurinkosähköä Meristä metaania... ...tai levädieseliä |
Kimmo Klemola
Tulos on niin kuin lasketaan
David PimentelTadPatzek
Bruce Dalen
Lopputulos tappiollinen
Marcelo OliveiraBurtonVaughaninEdward Rykielin
Parempi pistää lämmitykseen
Tuula Mäkinen, Kai SipiläNils-Olof Nylund
Siirretään ongelma muille?
Kehitteillä biojen toinen polvi
Franz FischerHans Tropsch
Vety tulee - tai sitten ei
Vetytulevaisuutta tehdään jo,
Sähköauto vie pitemmälle
Takaisin hiilitalouteen?
Tankkaa vähemmän
Rasti oikea vaihtoehto
Kalevi Rantanen on diplomi-insinööri, tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.