Tutkija hahmotteli neljä tasoa mainonnan lukutaidolle. Ylimmän tason taitajia ei ole monia: kuulutko sinä kriittisten ja tarkkaavaisten joukkoon?


Teksti: Jarno Forssell
Televisiomainoksen mies nauttii selvästi elämästään! Hän istuu auton kuljettajanpaikalla, jammailee taustalla jumputtavan basso-syntikkamusiikin rytmissä ja taputtaa käsiään. Samaan aikaan hänen perheautonsa pysäköi itsestään kadunvarteen, kahden auton väliin. Tv-ruutuun ilmestyy lupaus: "It parks you. Das Auto."

Pakko myöntää, että mainos toimii. Autonvaihtoa miettineenä lähden sen kimmokkeesta etsimään lisätietoa netistä, vertaan samankaltaisten autojen ominaisuuksia ja kiinnitän tarkempaa huomiota aikakaus- ja päivälehtien juttuihin juuri tästä merkistä. Ja mainos sinänsä, sehän on tosi hyvin tehty! Parinkymmenen sekunnin pätkä tuo hyvän fiiliksen ja herättää muistoja lapsuudesta. Taustalla soi nimittäin tunnari takavuosien tv-sarjasta Ritari Ässä! Ihmeautohan siinäkin oli...

Valtiotieteiden tohtori Nando Malmelin antaa minulle hyväksytyn arvosanan mainonnan lukutaidon kahdesta alkutasosta - informaatiolukutaidosta ja esteettisestä lukutaidosta.

1. Informaatiolukutaito on mainonnan lukutaidon perustaso. Silloin ihminen ylipäänsä osaa käyttää viestintävälineitä sekä etsiä, löytää ja tulkita informaatiota oikein, selittää Malmelin, joka toimii nykyisin A-leh¬tien kehitysjohtajana.

2. Esteettisessä lukutaidossa on puolestaan kyse siitä, että osaan arvostaa hyvin toteutettuja filmejä ja valokuvia, nautin tekstien oivalluksista ja ymmärrän mainoksiin upotettuja viittauksia elokuva- tai taidehistoriaan.


Tunnistatko keinot?

Nyt päästään kahdelle vaikeammalle rastille, sillä lukutapojen vaikeusaste nousee eteenpäin mentäessä. Vuonna 2003 mainonnan lukutaidosta väitelleen Malmelinin kehittämän neliportaisen lukutaidon ylemmät tasot ovat retorinen ja promotionaalinen lukutaito.

3. Retorinen lukutaito osoittaisi mainostajan motiivit ja keinot, joilla se yrittää suostutella minut ostamaan mainostetun auton. Hoksaisin siis mainoksen musiikkivalinnan juonikkuuden: perheautoa ajavat juuri kaltaiseni keski-ikäiset miehet, joiden sisällä on David Hasselhoffia ja KITT-autoa tapittanut pikkupoika. Saattaisin myös kyseenalaistaa ylisanat, joilla autofirman asiakaslehti markkinoi kyseistä mallia.

4. Promotionaalista lukutaitoa voisin väittää omaavani, jos kiinnittäisin tietoisesti huomiota siihen, kuinka televisiosarjan juontaja kurvaa ruutuun juuri tietyllä autolla tai miksi suosikkidekkarini filmatisoinnissa vanha autonrämä on vaihtunut aivan toiseen merkkiin - tietysti uuteen ja tyylikkääseen.

Niin taitavana lukijana saattaisin myös pohtia, miksi itsestään parkkeeraava "ihmeauto" on valittu tämänkin Tiede-lehden jutun esimerkiksi.

- Promotionaalinen lukutaito edellyttää aika hyvää käsitystä viestintäjärjestelmän ja mediatalouden logiikasta. Kohtalaisen harvalla on mahdollisuus lukea mainontaa ylimmällä tasolla, Nando Malmelin arvioi.


Nuoret näkevät läpi

Me median ja markkinoinnin kyllästämässä kulutusyhteiskunnassa elävät olemme oppineet lukemaan mainoksia paremmin kuin koskaan. Tai jättämään lukematta. Suurin osa jokaisen päivän aikana kohtaamistamme tuhansista kaupallisista viesteistä jää nimittäin vaille tietoista huomiotamme.

- Olemme turtuneet mainoksiin niin, että meidän hätkäyttämisemme on ison duunin takana, tohtori tietää.
Niitä mainoksia, jotka ohittavat "hylkäyselimemme", osaamme Malmelinin mukaan lukea yhä paremmin. Kehityksen taustalla on esimerkiksi mainontaan liittyvän julkisen keskustelun lisääntyminen.

- Mainonnan etiikka on 2000-luvulla noussut iltapäivälehtienkin lööppeihin ja sitä kautta työpaikkojen kahvipöytäkeskusteluihin. Vaikka keskustelu kärjistyy usein kahteen äärimielipiteeseen ja siihen liittyy usein myyttien viljelyä, se kuitenkin kehittää mainonnan lukutaitoa.

Toinen mainonnan lukutaitoa tukeva ilmiö on koulujen lisääntynyt mediataitojen opetus. Malmelin kertoo, että kansainvälisten tutkimusten mukaan nuoriso on nykyään hyvällä tasolla jopa retorisessa median lukemisessa.

- He ymmärtävät mainoskampanjoiden tavoitteita ja suostuttelun tapoja. He osaavat jopa puhua "brändistrategioista", mikä on markkinoijien omaa jargonia.


"Rehellisintä viestintää"

Samalla kun vastaanottajien lukutaito ja kriittisyys ovat kasvaneet, mainostajien on ollut pakko kehittää tehokkaampia tapoja ohittaa ihmisten suojaus ja saada viestinsä perille. Edelleen voimissaan oleva tunteeseen ja huumoriin perustuva brändimainonta syntyi jo 1960-luvulla, mutta ilmassa puhaltavat muutokset tuulet. Sissimainonta herättää huomiota mediajulkisuuden kautta, viraalit leviävät verkossa ja ambient-mainonta näkyy taivaalla tai kassakuitissa.

Mainonnan vahvin trendi kulkee kuitenkin kohti "sekoittuneita mediasisältöjä". Suomeksi se tarkoittaa, että pian lehtien journalistista sisältöä on vaikea erottaa maksetuista mainoksista. Monet advertoriaalit näyttävät jo nyt artikkeleilta ja uutuustuotteiden palstat mainoksilta. Televisiossa sponsorointiyhteistyö tuo tuotemerkit yhä useampiin ohjelmiin. Malmelinin mukaan mainonnan ja journalismin raja hämärtyy edelleen.

- Hyvä esimerkki promootiolukutaidon puutteesta on, että moni lehtien lukija silti uskoo kaiken lehdissä lukevan olevan totta ja objektiivista. Oikein laadittuina ja tarjoiltuina yritysten tiedotteet menevät mediassa kuitenkin läpi lähes sellaisinaan. Se on osoitus siitä, että myös toimittajien mainonnanlukutaidossa on toivomisen varaa.

Nando Malmelin uskoo, että tulevaisuudessa perinteinen mainonta on kaikkein rehellisintä viestintää. Mainoksen lähettäjän motiiveja ja intressejä ei tarvitse arvuutella, sillä ne ovat selvästi esillä.

- Vastaanottajan ei tarvitse miettiä, millaisia oravannahkoja on vaihdettu, jotta tieto on saatu julki.


Palstan pitäjä Jarno Forssell on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.Tarkkaa peliä


Ihmiskieli on nerokas systeemi. Pienestä äänteiden joukosta voi rakentaa rajattomasti uusia ilmauksia.

Yksikin äänne voi muuttaa merkityksen. Hintojen tarkastaminen merkitsee läpi käymistä ja toteamista, hintojen tarkistaminen sisältää ajatuksen toteamisesta ja korjaamisesta. Käytännössä se usein tarkoittaa korottamista.


Kirjakieli ei ole kenenkään äidinkieli, vaan se on tietoisen kehittämisen tulos. Tavallinen kielenkäyttäjä ei ilman muuta tiedä, mikä on sovitun standardin mukaista.

Monen kokouksen alussa pähkäillään, kuuluuko valita pöytäkirjan tarkastajat vai tarkistajat. Oikea vastaus on tarkastajat, jos tehtävänä on vain mahdollisten virheiden osoittaminen. Pöytäkirja voidaan myös tarkistaa tekemällä siihen tarpeelliset korjaukset, mutta se ei enää ole tarkastajien työtä.


Ammattitermien käyttö edellyttää alan käsitteiden ja luokittelutapojen tuntemusta.

Esimerkiksi eläin- ja kasvilajien erottaminen ja nimeäminen eivät onnistu keneltä tahansa. Arkikielessä riittääkin usein epämääräisempi ilmaus. Kuinkahan moni satukirjan lukija on edes pysähtynyt miettimään, mikä eläin oikeastaan on Jaakko Vaakko Vesirotta? Raamatun lukijan ei tarvitse tietää, mikä kasvi on orjantappura.

Yleisesti ei kannata kuitenkaan luottaa siihen, että epätarkka ilmaus tulkitaan automaattisesti tarkoitetulla tavalla. Esimerkiksi Suomen Nato-keskustelussa on vasta yrityksen ja erehdyksen kautta havaittu tärkeäksi erottaa sotilasliittoon kuulumaton ja sotilaallisesti liittoutumaton.


Monitulkintaisten ilmausten tulkinnassa tarvitaan taustatietoa ja päättelyä. Kun juhlapuhuja aloittaa sanomalla Hyvät naiset ja herrat, määrite hyvät koskee molempia sukupuolia. Jos taas ostoslistassa lukee tummia rypäleitä ja appelsiineja, ei kukaan erehdy etsimään tummia appelsiineja. Idioottivarma ratkaisu olisi vaihtaa sanajärjestystä: appelsiineja ja tummia rypäleitä.

Aina ei kuitenkaan ole valinnan varaa. Onhan eri asia, käskeekö kannibaalipäällikkö vieraat syömään vai syömään vieraat.


Kaisa Häkkinen
Kirjoittaja on suomen kielen professori Turun yliopistossa.

Hyvä harrastus – ja helppo. Lukemista löytyy aina. Kuva: Shutterstock

Kieli rikastuu, ajattelu syvenee ja sosiaalinen taju kehittyy.

Tietokirjan järki on selvä: saa tietoa, jolla jäsentää maailmaa ja vaientaa mutuilijat. Riittävästi tietoa hankkimalla tulee asiantuntijaksi, ja sillä on selvä hyötyarvo.

Entä missä on fiktion lukijan tulosvastuu? Mitä itua on kuluttaa aikaansa tuntitolkulla hatusta vedettyjen ihmisten hatusta vedettyihin edesottamuksiin? Paljonkin: romaani tai novelli opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa.

Fiktio simuloi sosiaalista maailmaa, esittää asiaa tutkinut Toronton yliopiston psykologian professori Keith Oatley. Niin kuin lentosimulaattori opettaa lentotaitoja, sosiaalisten tilanteiden simulaattori – romaani – opettaa sosiaalisia taitoja.

Kokeet vahvistavat, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin so­siaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet. 

Suvaitsevaisuus kasvaa

Kuvitteellisesta tarinasta on sekin ilo, että pääsee väliaikaisesti jonkun toisen nahkoihin. Samastuminen tarinan henkilöön voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja pistää asenteet uusiksi, ovat kokeillaan osoittaneet Ohion yliopiston tutkijat.

Samastumisella on vaaransa. Romaanin aiheuttama itsemurha-aalto koettiin 1700-luvun lopulla, kun nuoret onnettomat miehet matkivat Johan Wolfgang von Goethen päähenkilön tekoa Nuoren Wertherin kärsimyksissä.

Ohiolaistutkimuksessa vaikutus oli rakentavampi: kun nuoret aikuiset olivat lukeneet tarinan miehestä, joka meni äänestämään, he menivät hanakammin vaaliuurnille vielä viikon kuluttua lukemisesta. He olivat saaneet kansalaishyvetartunnan.

Valkoihoisten suvaitsevaisuutta taas kasvattivat tarinat, joissa päähenkilö osoittautui homoseksuaaliksi tai afroamerikkalaiseksi. Lukijoilta karisi myös stereotypioita. Tämä kuitenkin edellytti, että päähenkilön ”erilaisuus” paljastui vasta tarinan myöhemmässä vaiheessa ja lukijat olivat ehtineet asettua hänen nahkoihinsa.

Stressi väistyy

Kun uppoutuu lukemaan, maailman meteli jää kauas ja paineet hellittävät. Tuttu tunne, josta on myös tieteelliset näytöt: lukeminen poistaa stressiä.

Terveystieteen opiskelijat saivat Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa lukeakseen netistä ja aikakauslehdestä poimittuja artikkeleita, jotka käsittelivät historiallisia tapauksia ja tulevaisuuden innovaatioita. Aihepiirit olivat siis kaukana tenttikirjojen pakkolukemistosta.

Puolentunnin lukutuokio riitti laskemaan verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Huojennus on yhtä suuri kuin samanpituisella joogahetkellä tai televisiohuumorin katselulla. Mikä parasta, apu löytyy helposti, lukemista kun on aina saatavilla.

Sanasto karttuu

Kirjoitettu kieli on ylivoimaisesti suurempi uusien sanojen lähde kuin puhuttu. Erot lasten sanavaraston runsaudessa voi johtaa suoraan siihen, miten paljon he altistuvat erilaisille teksteille, vakuuttavat lukemisen tutkijat Anne Cunningham ja Keith Stanovich.

Tiuhimmin uutta sanastoa kohtaa tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä: tuhatta sanaa kohti harvinaisia on peräti 128. Sanoma- ja aikakauslehdissä harvinaisten sanojen tiheys nousee yli 65:n ja aikuisten kirjoissa yli 50:n.

Lastenkirjakin voittaa sanaston monipuolisuudessa televisio-ohjelman mennen tullen. Lapsilukija kohtaa kirjassa yli 30 harvinaista sanaa tuhatta kohti, kun aikuisten telkkariviihdettä katsoessa niitä tulee vastaan 23 ja lastenohjelmissa 20.

Juttelukaan ei pahemmin kartuta sanavarastoa. Aikuispuhe sisältää vain 17 epätavallista sanaa tuhatta kohti.

Syntyy omia ajatuksia

Ihmisen aivoja ei ole ohjelmoitu lukemaan. Kun taito kehittyi 5 500 vuotta sitten, näkemiseen, kuulemiseen, puhumiseen ja ajatteluun rakentuneet alueet alkoivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Nyt olemme jälleen uudenlaisen lukukulttuurin alussa. Verkkolukeminen on tullut jäädäkseen, ja jotkut pelkäävät, että tyhmistymme, kun totutamme aivomme ärsyketulvaan ja pikaselailuun netissä. Tiedonvälitys on lisääntynyt räjähdysmäisesti mutta niin myös häly.

Syventyvän lukemisen kohtalosta kantaa huolta professori Maryanne Wolf Tufts-yliopistosta. Tapaa näet kannattaisi vaalia. Aivokuvaukset paljastavat, että paneutuva lukija käyttää laajasti molempia aivopuoliskojaan. Hän ei vain vastaanota kirjoittajan sanomaa vaan vertaa sitä aiemmin hankkimaansa tietoon, erittelee sitä ja rakentaa omaa ajatteluaan. Pintalukijalla ei tähän ole aikaa.

Mikko Puttonen on Tiede-lehden toimittaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2012 

Täysin raittiiden suomalaisnuorten osuus on moninkertaistunut vuosituhannen alusta.

Nuoruus raitistuu, kertoo Helsingin Sanomat jutussaan.

Nuorten alkoholin käyttö kasvoi vuoteen 1999, joka oli myös kaikkein kostein vuosi. Silloin vain joka kymmenes yhdeksäsluokkalainen ilmoitti, ettei ollut koskaan käyttänyt alkoholia.

Sittemmin täysin raittiiden osuus on moninkertaistunut, ilmenee vuoteen 2015 ulottuneesta eurooppalaisesta, nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevästä Espad-tutkimuksesta.

Jopa muut eurooppalaiset jäävät jälkeen. Suomessa täysin raittiita 15–16-vuotiaista nuorista on joka neljäs, kun Euroopassa heitä on keskimäärin joka viides.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo kollegoineen on ­koettanut tunnistaa niitä nuoruuden muutoksia, jotka voisivat selittää humalan hiipumista.

Ratkaisevaa näyttää olleen ainakin se, että alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia. Nykynuoret kokevat sen selvästi hankalammaksi kuin aiemmat ikäpolvet.

Kauppojen omavalvonta on osaltaan tehonnut. Kassoilla kysytään kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä papereita.

Vanhemmat ja muutkin aikuiset ovat tiukentaneet asenteitaan nuorten juomiseen.

”Tietoisuus alkoholin haitoista on ehkä lisääntynyt. On tullut paljon tutkimustietoa esimerkiksi siitä, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivojen kehitykseen”, Raitasalo pohtii.

Nuorten omakin maailma on muuttunut toisenlaiseksi. Älylaitteet, pelit ja sosiaalinen media kyllästävät arkea. Pussikaljoittelu joutuu kilpailemaan monen muun kiinnostavan ajanvietteen kanssa ja on ehkä osittain hävinnyt niille.

Juovuksissa olemisesta on ehkä tullut myös tyylirikko. Nuoret eivät enää näytä arvostavan kännissä örveltämistä.

Kysely

Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä25798
Liittynyt16.3.2005

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

Käyttäjä4809 kirjoitti: Eiköhän syy ole -90 luvulla alkaneen laman menetetyt työpaikat ja samalla supistettu koulutus, minkä seurauksena vuodestä -99 alkaen vanhemmilla ei enää ole ollut niin paljon rahaa annettavaksi nuorisolle. Sekä myös nuorisolle soveltuvien työpaikkojen vähentyminen ja samaan aikaan tapahtunut kohtuuton vuokrien nousu, vasinkin pääkaupunkiseudulla. En tiedä, mutta en usko rahaan. Esimerkiksi kilju, 10 % juoma joka maksaa joitain senttejä litralta, tuntuu olevan...
Lue kommentti
molaine
Seuraa 
Viestejä1189
Liittynyt3.8.2011

Viikon gallup: Mikä mielestäsi raitistaa nuoria?

En kyllä usko, että rahalla on iso merkitys ja veikkaan, että käytettävissä olevat rahat on vain kasvaneet, jos verrataan vaikka omaan nuoruuteen. Ei viina suomessa ole niin kallista, etteikö köyhälläkin olisi varaa dokailla. Oma junnu ei läträä lainkaan viinan kanssa. Iso osa kavereistakaan ei, vaikka osa ilmeisesti jonkin verran lipittelee. Kyllä nuorten asenteet on mielestäni muuttuneet ihan selkeästi. Ehkä alkoholipolitiikka on toiminut? Kotoa ei meillä kyllä tällaista ole opittu...
Lue kommentti

Panterarosa: On selvää, että "Partitava kisaa kurupati-kuvaa" ei oikein aukene kehitysmaalaisille N1c- kalmukinperseille.